| Author |
altaj Poziom 2

|
11 Apr 2003 17:40 Problemy zimnego silnika |
|
|
|
Pytanie oryginalne lub nie, banalne lub trudne, ale mam problem i może ktoś podzieliłby się swoją wiedzą na ten temat, zanim pojadę do warsztatu, gdzie trochę zapłacę.
Co może być przyczyną takiego zjawiska:
1) Na zewnątrz minus 1-5 st.C, odpalam samochód z jednopunktowym wtryskiem paliwa i instalacją gazową. Ruszam i po chwili automat przełącza na gaz. Wszystko OK do momentu kiedy dojeżdżam do skrzyżowania przy którym zwalniam, wtedy silnik gaśnie, a po zapaleniu dławi się do momentu rozgrzania silnika. Przełączenie na benzynę nie likwiduje problemu. Nagrzany silnik nie sprawia najmniejszych problemów. Samochód ma 136 tyś. na liczniku, instalacja gazowa 18 tyś. km.
2) Silnik nagrzany. Uruchamiam go. Rosną obroty, po czym przełącza się na gaz, obroty gwałtownie maleją i silnik gaśnie. Muszę dodać gazu, żeby nie zgasł.
Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że nie zniechęcająco.[/b]
|
|
| Back to top |
|
 |
doktorek Poziom 17

|
11 Apr 2003 18:26 gaz |
|
|
|
witam ..
proponuje wymiane filtru od gazu .jest w zaworze elektromagnetycznym
nastepnie spuscic mazut z parownika(plastikowa zakretka)na rozgzanym silniku (silnik zgaszony)
pozdrawiam...
|
|
| Back to top |
|
 |
_lenin Poziom 2

|
11 Apr 2003 20:24 Gaz |
|
|
|
Witam.
Miałem problemy z gasnącym silnikiem na gazie w dwóch samochodach w R19 i Lagunie, i przypuszczam, że jest tak w większości samochodów. W miarę eksploatacji samochodu filtr powietrza ulega zanieczyszczeniu i mieszanka paliwowo powietrzna staje się coraz bardziej bogata. Należy jechać do serwisu gazu i wyregulować skład mieszanki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Apr 2003 20:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaket Poziom 18

|
11 Apr 2003 22:05 |
|
|
|
Ciekawe zjawisko. Ja mam prawie taką samą sytuację z tym, że jak jest rozgrzany to nigdy nie gaśnie, a zimny chodzi tak jakby sie zalewał lub nie palił na którys cylinder?
Może filtr powietrza jest zasyfiony lub źle dobrana mieszanka?
Podejrzewałem, że jak jest zimny i jest na ssaniu to się tak dzieje.
Pamiętam, że podobnie spisywały sie polskie samochody jak sie rogrzały i miały wyciągniete ssanie?
Mój to kadet 1,6 z jednopunktowym wtryskiem przejechane chyba cos koło 196 000 wg licznika i chyba tyle może mieć, a instalacja gazową mam od miesiąca.
Przewody, kopułka, palec rozdzielacza, świece są nowe.
Może silnik jest uszkodzony tylko dlaczego wszystko jest dobrze jak się rozgrzeje???
|
|
| Back to top |
|
 |
psenny Poziom 13

|
12 Apr 2003 08:24 |
|
|
|
Miałem dokładnie taki sam problem. Po odpaleniu chodził na gazie, po dojechaniu do skrzyżowania gasł i uruchomienie graniczyło z cudem (zarówno na benzynia jak i na gazie) ale jak już się rozgrzał to problem znikał. Kiedyś odpaliłem samochód podniosłem maskę i czekałem aż zgaśnie - i okazało się, że jak zgasł to parownik pokryty był szronem, tak więc dolałem płynu chłodniczego i problem więcej się nie powtórzył.
P.S. U kolegi było to samo też dolał płynu i problem się rozwiązał.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Apr 2003 08:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fgh98 Poziom 17

|
12 Apr 2003 09:01 |
|
|
|
Mialem podobna sytuacje i zwiekszylem troche przerwe na przerywaczu sam. odrazu sie ozywil . Pozdrawiam fgh98
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Apr 2003 09:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaket Poziom 18

|
12 Apr 2003 10:01 |
|
|
|
u mnie było troche mniej płynu więc dolałem jednak nic się nie zmieniło, a miałem nadzieję, że to od tego bo w poprzednim aucie miałem podobnie
|
|
| Back to top |
|
 |
altaj Poziom 2

|
18 Apr 2003 12:00 |
|
|
|
Dziękuję za podpowiedzi - to miła niespodzianka.
Faktycznie:
- od początku nie był jeszcze wymieniony filtr gazu, czyli ponad 18tyś. km temu,
- nie był spuszczony mazut,
- stan płynu chłodniczego jest poniżej minimum,
- wyregulowany był tylko na początku.
Napiszę, czy dokonanie wszystkich zaproponowanych czynności usprawni silnik.
A tak na marginesie to sądziłem, że przyczyną problemu są jakieś elektrony w obwodach, więc sory, że piszę na liście o elektronice samochodowej. Jednak jak widzę, to i elektronicy w mechanice mają praktykę :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
antenek Poziom 17

|
18 Apr 2003 21:11 |
|
|
|
No nic dziwnego . Parownik to miejsce gdzie musi sie praktycznie odrazu pojawić ciepły płyn . Przecież wiadomo ze przy rozprężaniu gazu "wydziela sie zimno " . Proponuje nalać płynu i zobaczyć czy parownik po 5 min pracy silnika zrobi sie ciepły . Co do takiej jazdy to przt dobrym wietrze parownik przeturla sie 40 tyś i bedzie do kibla . Pamietajcie ze parownik nie moze pokryc sie lodem bo to go niszczy bardziej niz 5 kg młot .
Pozdrawaim
|
|
| Back to top |
|
 |
bogucho Poziom 4

|
19 Apr 2003 00:53 |
|
|
|
Jeśli dobrze przeczytałem, to na bęzynie też gaśnie. Jeśli tak, to oprócz rad moich poprzedników proponowałbym przyjżeć się czujnikowi temperatury ukł. wtrysku lub jego obwodowi. Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Apr 2003 00:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bzzz Poziom 16

|
20 Apr 2003 12:09 |
|
|
|
moze cos jeszcze dodam zima to najgorszy okres dla aut z instalacja gazowa. silnik trzeba rozgrzac min do 50 stopni i potem na gaz a przy instalacji z automatycznym przelaczaniem to jest troszke gorzej gdyz jest ona zalezna od obrotow silnika i przelacza sie po przekroczeniu bodajrze 2000 i przy wyjezdzie z garau depniecie na gaz przelacza a potem trudno go odpalic nawet na benzynie. proponowal bym jeszcze sprawdzenie ukl wtryskowego jak wczesniej napisano.sam posiadam poldka z tym ze na gazniku i mialem dziurawy plywak i z benzyna tez tak mialem gas co skrzyzowanie.powinno sie zawsze odpalac na benzynie wtedy zaoszczedzimy na nowa membrane:) mam nadzieje ze ciut pomoglem.
|
|
| Back to top |
|
 |
zort Poziom 13

|
20 Apr 2003 17:31 silnik |
|
|
|
A ja miałem taki problem w moim poldku - jednopunkt Abimex, instalacja BRC od 97r (parownik wymieniony 1,5 roku temu) 130 tys km,
A więc do rozgrzania silnika nie dało się jechać. Silnik od razu po przełączeniu na gaz zamarzał. Dosłownie - zamarzał parownik. Znalazłem przyczynę! - Niewyregulowane luzy zaworowe. Musiałem na 1 cylindrze zmniejszyć luz na 0,05mm na ssącym zaworze, nie wiem czemu az tak mało, bo powinno być 0,2 mm, ale od kad zmniejszyłem to działa bez najmniejszego problemu. Teraz wymieniłem wałek rozrządu i się okazało, ze mi krzywkę zjadło na starym, i teraz mam 0,2 0,25 i działa bez najmniejszego problemu... A filtr gazu i powietrza warto czyścić, mimo, że w instalacjach innych niż BRC filtr gazu czyści się raz na 10-20tys km zwykłym spirytusem. W BRC się wymienia, choć znalazłem serwisy które mi powiedziały, że u mnei nie ma filtra :lol: myslałem się się posikam jak tam stałem... I to nie w jednym - w największych serwisach gazu we Wrocławiu :lol: Aha - filtr powietza powinno się przy instalacji gazowej wymieniać co ok 5tys km (do 10tys) chyba, ze jakies nowoczesne auta... ale mneij więcej po połowie "normalnego" czasu wymiany
|
|
| Back to top |
|
 |
Daniel P Poziom 7

|
21 Apr 2003 01:23 Problemy zimnego silnika |
|
|
|
Do wszystkich wypowiedzi kolegów dodałbym jeszcze jedną uwagę być może typ parownika jaki posiadasz poprostu zamarza bez względu na to czy jest w nim płyn chłodzący czy nie o ile płyn nie ma odpowiednio wysokiej temperatury ja jeździłem wyłącznie na gazie bez względu na temperatury przez 5 lat (był to parownik BRC pneumat) i nie było najmniejszych problemów obecnie z powodu całkowitego zatkania twardą fragcją smoły pogazowej (a nie uszkodzenia membran ze względu na odpalanie przy zimnym silniku na gazie) został wymieniony na lovato noi zaczęły się problemy tj jeżeli zimny silnik zapalę po czym wyłączę zanim się rozgrzeje prawdopodobnie zamarza któryś z reduktorów i silnik otrzymuje taką dawkę gazu, że odpalenie przez kilka minut graniczy z cudem.
|
|
| Back to top |
|
 |