FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kamera SONY DCR-PC6E - miga bateria,wyłącza się i blokuje

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Kamera SONY DCR-PC6E - miga bateria,wyłącza się i blokuje
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 01 Dec 2005 16:14   

Witam

Posiadam kamerkę jak w tytule która posiada następujący feler :
kamera działa prawidłowo do momentu wyjęcia z niej baterii na kilka minut lub wyczerpania baterii. Po założeniu nowej baterii na ekranie pojawia sie olbrzymi symbol wyladowanej baterii kilka razy mignie i kamera się wyłącza.
Jedynym sposobem na uruchomienie kamery jest funkcja Emergency w programiku DvIn. Wówczas kamera działa prawidłowo do kolejnego przypadku wymiany (niezbyt szybkiej) baterii.
Szybka wymiana baterii nie powoduje zablokowania kamery.

Czy ktoś spotkał się z taką awarią i może jakoś pomóc.

Pzdr.
Woju
Back to top

Wojtek WW
Poziom 4
Poziom 4

Post#2 02 Dec 2005 11:44   

Re: Kamera SONY DCR-PC6E - miga bateria,wyłącza się i blokuj

Witam
Nie mam rozwiązania tego problemu, przeciwnie sam mam ten problem z TR4000e i cały szereg powodów awarii, podawanych w kolejnych punktach serwisowych. Ostatni to "nieautoryzowane dokonanie odblokowania DVin i trwałe uszkodzenie pamięci wewnętrznej kamery".
Nie posiadam natomiast programu z wersją Emergency i nie mogę w ten sposób uruchomić jej choćby na moment. Czy mógłbym prosić o pomoc w tej sprawie?
Proszę o informację, gdy uda Ci sie znaleźć rozwiązanie. Ja będę dalej poszukiwał i postaram sie tym samym odwdzięczyć.
Pozdrawiam
Wojtek
Back to top

Morfeuszpb
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 02 Dec 2005 13:13   

Witam,
było się bawić panowie zmianą wartości komórek pamięci w kamerze?
a na poważnie problem jest taki iż została zmieniona wartość sumy kontrolnej kamery-kamera ma kontrolę przeciw nieautoryzowanym odblokowaniom różnych funkcji.
Problem jest tego typu, że trzeba zdobyć serwisówkę 3 poziomu do danego modelu kamery, tam jest opis gdzie co jest w pamięci.
Na przyszłość, jeśli nie znacie gdzie kamera pamięta sumę kontrolną i gdzie jest zapisana do porównania nigdy nie naciskajcie przycisku STORE w programach do zmiany bitów w pamięci bo właśnie się to tak skończy.
Kamera będzie wtedy działać poprawnie z nowymi funkcjami do momentu wyciągnięcia lub całkowitego rozładowania akumulatora.
Znam możliwość ustawienia poprawnie sumy w kamerach typu dcr-trv20E, dcr-trv730E i pochodnych z tego rocznika czyli 2000,2001.W nowszych zostały zmienione adresy poszczególnych funkcji w pamięci i bez w/w serwisówki może być kłopot, ale nie jest to niemożliwe! trzeba mieć tylko dużo cierpliwości.
Jeśli wiecie jak się zmienia wartość komórek pamięci i macie wejście Lanc w kamerze to dajcie znać (jeśli takiego gniazda brak to tylko serwis firmowy,ale to oznacza że padła pamięć w kamerze bo nie bylibyście w stanie kamery przeprogramować), opiszę pokrótce jak się za to zabrać.

Pozdrawiam,
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Dec 2005 13:13   

Back to top

Wojtek WW
Poziom 4
Poziom 4

Post#4 02 Dec 2005 13:50   

Witam
Nareszcie Ktoś odpowiedział na ten temat. Serdecznie dziękuję.
Posiadam wejście Lanc w mojej TR7000e i proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
Wojtek
Back to top

Morfeuszpb
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 02 Dec 2005 22:06   

No to zaczynamy:

Na początek potrzebny jest program DVin Lite, ewentualnie RM95emul i oczywiście interface do LANC na LPT, programy i schemat bezroblemowo dostępny w sieci.
Teraz będę podawał wartości komórek pamięci na zasadzie xx:yy:zz czyli xx to strona (page), yy-adres(adress) zz-wartość bajtu(data).Przycisk store lub write służy do zmiany komórki na stałe-WAŻNE, zwrócić uwagę czy napisałem STORE, jeśli nie to zmieniamy wartość tylko strzałkami bez kliknięcia w STORE!!!
Na samym początku ostawiamy możliwość ingerencji w pamięć kamery:
z 00:01:00 zmieniamy na 00:01:01(STORE)
Teraz mamy dostęp do zmian w pamięci-chodzi głównie o stronę 0D(dodatkowe funkcje w kamerze ale to nie jest tematem dyskusji)
Odczytujemy wartości zz i z1 w 02:F0:zz i 02:F1:z1 -UWAGA nie zmieniać wartości zz iz1, tylko zapisać sobie na kartce.
Teraz aktywujemy możliwość zmiany sumy kontrolnej: 00:FF:00 zmieniamy na 00:FF:02 i 00:01:01 zmieniamy na 00:01:80
Przed nami już tylko zmiana nieszczęsnej sumy kontrolnej: 0F:FF:zz (STORE) pod ten adres wpisujemy wcześniej uzyskaną wartość z odczytu 02:F0, natomiast pod 0F:FE:z1 (STORE) wpisujemy wartość z 02:F1.
Pozostało tylko zabezpieczyć z powrotem kamerę:
00:FF:02 na 00:FF:00 (STORE) i 00:01:80 na 00:01:00 (STORE)

Można wyłączyć kamerę całkowicie (pozbywając się również akumulatora) i po ponownym włączeniu powinno być OK.
Zaznaczam że opis ten tyczy się tylko kamer z 2000 i 2001 roku produkcji, za inne nie ręcze bo np. już DCR-TRV740E ma w innym miejscach zapisane sumy kontrolne a jest to model z 2002.
Jeśli to nie pomoże to pozostaje sposób znalezienia sumy kontrolnej przez zmianę komórek w pamięci odpowiadających za funkcje a następnie dumpowanie całej pamięci i kontrolowanie czy gdzieś się również coś zmieniło.Zabawa wymagająca potwornie dużo czasu-lepiej w tym przypadku zdobyć serwisówkę poziomu 3, tam jest wszystko opisane, gdzie co jest pod jakim adresem.

Pozdrawiam
Back to top

Wojtek WW
Poziom 4
Poziom 4

Post#6 02 Dec 2005 23:32   

Witam Morfeuszu
Właśnie zastosowałem podane wskazówki i..........DZIAŁA!!!!
Super, jestem bardzo wdzięczny za podpowiedź.
CZy w związku z poprzednimi problemami oznacza, że moja kamera nie nadaje się do dokonania odblokowania DVin?
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Dec 2005 23:32   

Back to top

Morfeuszpb
Poziom 4
Poziom 4

Post#7 03 Dec 2005 01:05helpful post - solution   

Oczywiście że się nadaje: 0D:14:26
Piszę z pamięci więc jeśli pomyliłem adres i nie działa to daj znać, sprawdzę w serwisówce.Oczywiście przeczytaj uważnie mój post wcześniej (kiedy zmieniać wartości w 0D), reguły pozostają te same tzn. po zmianie w 0D modyfikujemy sumę kontrolną bo znów będziesz miał problem.

Pozdrawiam
Back to top

wojub
Poziom 6
Poziom 6

Post#8 Post from the author of the topic 04 Dec 2005 11:26   

Witam

Masz rację, problem z kamerą zaczął się po odblokowaniu DvIn. Co dziwniejsze kamera działała sprawnie ponad rok, aż tu nagle coś w nią wstąpiło. Przez przypadek zauważyłem, że Emergency przywraca ją do życia.
Pisałeś coś o serwisówce 3 poziomu - co to takiego i gdzie można znaleźć??

Pzdr.
Woju
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Dec 2005 11:26   

Back to top

wojub
Poziom 6
Poziom 6

Post#9 Post from the author of the topic 04 Dec 2005 19:38   

Witam

Problem rozwiązany.
Trochę dziwna sprawa, gdyż po sprawdzeniu sum kontrolnych i próbie ich zmiany gdy tylko przechodziłem do innego adresu lub strony zmienione już sumy kontrolne wracały na swe pierwotne wartości. Tzn. zmieniam FC na AA idę pod inny adres i wracam a tu ponownie FC!!.
Po kilku takich próbach widzę, że zmiany żadnej więc wciskam wbrew instrukcji Store i .. sukces.
Nie wiem dlaczego działająca kamera nagle przestała działać, ale znalazłem kilka jeszcze innych kodów na inne strony i niestety również niektóre są inne od tych które mam w pamięci kamery. Być może coś z pamięcia kamery zaczęło się dziać.
Niemniej kamera pozbawiona baterii na kilkadziesiąt minut ciągle działa.

Pzdr.
Woju
Back to top

Morfeuszpb
Poziom 4
Poziom 4

Post#10 04 Dec 2005 20:55   

Witam,
oczywiście że po powrocie pod ten sam adres masz wcześniej zapisaną wartość, dzieje się tak dlatego że kamera ma bios rozwiązany w podobny sposób jak PC, tzn w momencie uruchomienia przekopiowuje swój bios z pamięci flash do RAM.Jeśli nie naciskasz STORE to zmieniasz wartości w RAM - które są pamiętane do momentu odcięcia zasilania, natomiast wciskając STORE zapisujesz tę wartość do FLASH co owocuje zmianą ustawień nawet bez zasilania.Jeśli wracasz pod ten sam adres to program zczytuje go z FLASH który nie został zmodyfikowany i dlatego masz z powrotem wartość przed zmianą, dlatego nie należy wracać pod ten sam adres(tej informacji nie dopisałem wcześniej-rutyna, dla mnie to było oczywiste).Reasumując z twoją kamerą jest wszystko w porządku.
Uważać z przyciskiem STORE należy dlatego że jeśli byś wcześniej nie zapamiętał wartości i zmienił na przypadkową to masz 65536 możliwości trafienia-trochę dużo czasu by mogło zająć znalezienie prawidłowej wartości(zwiększenie o 1, wyłączenie kamery z pozbyciem się zasilania i włączenie w celu sprawdzenia, nie chcę nawet myśleć ile czasu mogło by to zająć jakby się miało pecha).

Co do serwisówki poziomu 3 to SONY dzieli swoje instrukcje na 3 części, pierwsza to praktycznie instrukcja obsługi, druga to elektronika z płytkami drukowanymi, trzecia to opis ustawień parametrów kamery(focus, balans bieli, nasycenie i wiele innych-generalnie wszytko co znajduje się w Biosie i mechanika)
Zdobyć ją możesz w serwisie SONY lub być może na giełdzie elektronicznej, no chyba że ktoś z forumowiczy CI udostępni bo normalnie trzeba się liczyć przynajmniej z wydaniem 100zł.

ps.ostrożnie z tym STORY bo jak przestawisz sobie na stałe np. focus, albo mechanikę to wtedy bez specjalistycznego sprzętu nie wrócisz do prawidłowych ustawień(każda kamera jest osobno kalibrowana i zdobycie mapy pamięci z innej kamery też Ci nie pomoże, suma kontrolna przy tym to małe piwo)

Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Kamera SONY DCR-PC6E - miga bateria,wyłącza się i blokuje
Page 1 of 1
Similar topics
Sony KV-29X2D miga dioda, wyłącza się, telegazeta szaleje (2)
TV SONY KV-E2951D włącza się i wyłącza, dioda miga 13 razy (8)
Sony KV-29LS60E, wyłącza się, dioda miga 3 razy. (1)
Sony 2171 BE4A wyłącza się 6 x led miga (8)
Kamera SONY DCR-TRV270E PAL Kamera źle nagrywa (3)
Kamera Sony DCR-TRV255E - nie daje się uruchomić (2)
Sony HCD-H55=po czasie się wyłącza i blokuje (5)
Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się (13)
Kamera Sony DCR-PC6E - Paski na ekranie podczas odtwarzania (4)
Sony KV-25t2k po czasie wyłącza się i dioda miga 2 razy. (6)

Page generation time: 0.119 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed