Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners ->IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
jacek804
Level 9
Location: Poznań
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 14
Post rating: 2
jacek804
Level 9
Post#1 01 Dec 2005 21:52  Topic author   

IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam !
Jestem kompletnie zielony w tych sprawach.
A więc jak zmienić ip wewnętrzne(które mam) na zewnetrzne, bo potrzebne mi jest do mozliwosciu hostowania w grach komputerowych.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jaroslawk
Level 21
Location: Konin
Joined: 22 Jun 2003
Posts: 617
Helped: 28
jaroslawk
Level 21
Post#2 01 Dec 2005 21:57    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam
Jedyna opcja to przekierowanie portów na routerze. Problemem moze być np. brak gwarantowanego pasma.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
jacek804
Level 9
Location: Poznań
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 14
Post rating: 2
jacek804
Level 9
Post#3 02 Dec 2005 09:04  Topic author   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Czy wiesz może jak to zrobić ?

Z góry dziękuję :D

Helpful post? + 0
Back to top
mbo
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Włocławek
Joined: 02 Aug 2004
Posts: 19173
Helped: 2248
Post rating: 117
mbo
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#4 02 Dec 2005 19:16    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Trzeba ustawić odpowiednią regułkę na routerze.

Prawdopodobnie będziesz musiał o to poprosić admina sieci, chyba, że masz dostęp do konfiguracji routera.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kozikron
Level 14
Location: PISZ
Joined: 17 Oct 2005
Posts: 149
Helped: 4
kozikron
Level 14
Post#5 03 Dec 2005 10:33    

IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


jesli masz zewnetrzny adres ip, a nie masz takiego samego w sieci to musisz konfigurowac kazdy program osobno do nowego zewnetrznego adresu ip, np gg musisz ustawic polaczenia p2p i w zawansowanych podac adres zewnetrzny to samo jest z dc musisz byc active podac adres, Najlepiej wejsz na stronke http://twojeip.wp.pl i zobacz jaki masz adres, czy rzeczywiscie zgadza sie z tym ktore dostales

Helpful post? + 0
Back to top
speedpl
Level 2
Joined: 06 Dec 2006
Posts: 4
speedpl
Level 2
Post#6 06 Dec 2006 16:45    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Powie może mi ktoś kro po kroku jak ustawić tą regułke na ruterze?

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Z gór
Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Helped: 203
Post rating: 4
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#7 06 Dec 2006 18:04    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Moze tak podaj jaki router i co chcesz osiagnac, czy caly komp w DMZ czy tylko jakas usluga gra itd.

Helpful post? + 0
Back to top
speedpl
Level 2
Joined: 06 Dec 2006
Posts: 4
speedpl
Level 2
Post#8 09 Dec 2006 16:08    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Router Asmax AR 804u chce hostować serwery w grze :)

Helpful post? + 0
Back to top
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Z gór
Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Helped: 203
Post rating: 4
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#9 09 Dec 2006 17:47    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Hostowac znaczy miec u siebie lokalnie serwery gier ? jezeli tak to przekierowac potrzebne porty , albo wrzucic calego kompa w DMZ, jezeli nie u siebie to tez w DMZ swoj kompik.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
speedpl
Level 2
Joined: 06 Dec 2006
Posts: 4
speedpl
Level 2
Post#10 09 Dec 2006 18:05    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Jestem w tym zielony to DMZ niewiem o co chodzi wytlumacz mi KROK PO KORKU !! PROSZE:):) i tak chce hostowac u siebie na kompie servery

Helpful post? + 0
Back to top
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Z gór
Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Helped: 203
Post rating: 4
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#11 09 Dec 2006 18:26    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


poszukaj w ustawieniach routera cos co sie nazywa DMZ i wpisz tam swoj IP kompa, i oczywiscie musi byc on staly.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
speedpl
Level 2
Joined: 06 Dec 2006
Posts: 4
speedpl
Level 2
Post#12 09 Dec 2006 18:55    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


W całych ustawieniach patrzyłem i nie mam tego DMZ wogule

http://i16.tinypic.com/2mxg4ye.jpg

tu masz jak to wyglada :)

Helpful post? + 0
Back to top
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Z gór
Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Helped: 203
Post rating: 4
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#13 09 Dec 2006 19:01    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Jest napewno , dales tylko jedna zakladke :P wchodzi i szukaj DMZ

Helpful post? + 0
Back to top
pawelek13
Level 2
Location: Płock
Joined: 10 Jan 2007
Posts: 2
pawelek13
Level 2
Post#14 10 Jan 2007 11:26    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Mam problem bo nieweim jak zrobic zebym mial ip zew bo weim ze mam ip wew.Internet mam w petrotelu i mam tez router a nazywa sie on ADSL 2/2+ Router.Bo chcialem hastowac serva gry ale niemoge bo mam ip wew pomozcie PROsze :cry:

Helpful post? + 0
Back to top
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Z gór
Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Helped: 203
Post rating: 4
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#15 10 Jan 2007 12:19    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Tylko Admin tego dostawcy moze CI pomoc, i tylko on moze zadecydowac czy bedziesz mial zewnetrzne IP czy nie. Zainteresuje sie pojeciem HAMACHI

Helpful post? + 0
Back to top
pawelek13
Level 2
Location: Płock
Joined: 10 Jan 2007
Posts: 2
pawelek13
Level 2
Post#16 10 Jan 2007 13:12    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


wiem co to hamachi

Helpful post? + 0
Back to top
cyzyk123
Level 17
Location: Nowy Sącz
Joined: 15 Nov 2004
Posts: 227
Helped: 16
cyzyk123
Level 17
Post#17 10 Jan 2007 22:15    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


trocse wrote:
Tylko Admin tego dostawcy moze CI pomoc, i tylko on moze zadecydowac czy bedziesz mial zewnetrzne IP czy nie. Zainteresuje sie pojeciem HAMACHI


gartuluje ci cierpliwosci w tlumaczeniu :)

Quote:

wiem co to hamachi


nie laska wpisac w google :co to jest hamachi

Helpful post? + 0
Back to top
kamil2234
Level 13
Location: Bydgoszcz
Joined: 04 Jul 2006
Posts: 124
Helped: 3
kamil2234
Level 13
Post#18 29 Jan 2007 23:48    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


panowie poszukajcie troszkę w google przecież tam wszystko jest na ten temat.

IP zewnętrzne można jedynie wykupić - nikt za darmo wam nie da. A kupuje się tam gdzie się ma internet wykupiony.

Odrazu z zaznaczeniem na stałe radzę bo mogą dać zmienne ip.

Helpful post? + 0
Back to top
Dj Faleq
Level 1
Location: Gdańsk
Joined: 10 Mar 2007
Posts: 1
Dj Faleq
Level 1
Post#19 10 Mar 2007 18:48    

Problem z ruterem


Mam rutera a niewiem jak zrobić otsa pomurzcie plz 1 ktory mi pomorze dostaje postac na rl 23 knight ze skilami 60/60 na aldora nr gg 7409038

Helpful post? + 0
Back to top
Kopa111
Level 1
Location: Szamocin
Joined: 28 May 2007
Posts: 1
Kopa111
Level 1
Post#20 28 May 2007 19:20    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


ej mam pytanko bo mam neostrade i mam 2 ip zewnentrzne i wewnetrzne co zrobic zeby mial 1??

Helpful post? + 0
Back to top
dir3ctor
Level 27
Location: z internetu
Joined: 11 Nov 2004
Posts: 1163
Helped: 70
Post rating: 27
dir3ctor
Level 27
Post#21 28 May 2007 19:36    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Dzizas krajst...

Zewnetrzny adres IP moze zostac wam przydzielony przez dostawce internetu, ale NIE MUSI. Najczejsciej jest tak ze kilka-kilkanascie komputerow jest spietych w jedna siec, a w internecie sa widoczne pod jednym i tym samym adresem IP = nikt nie ma zewnetrznego adresu IP.

Albo admin taki przydzieli (prawdopodobnie bedzie sie to wiazalo z dodatkowa oplata), albo mozecie cmoknac misia w papke - sami tego nie zrobicie.

Helpful post? + 0
Back to top
sbv
Level 10
Location: Płock
Joined: 08 Sep 2002
Posts: 29
Post rating: 1
sbv
Level 10
Post#22 04 Jun 2007 17:54    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Też mam internet w petrotelu i miałem problem z p2p.
Dałem enable DMZ i śmiga 2mb.

Tak się tego naszukałem a wystarczyło wejść na elektroda.pl :)



----------------------
Pozdrawiam

Helpful post? + +1
Back to top
Ancinek
Level 2
Location: Poznań
Joined: 30 Jun 2007
Posts: 4
Ancinek
Level 2
Post#23 01 Jul 2007 22:13    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Mam Router'a D-Link. Jak w nim przekierować porty?

Helpful post? + 0
Back to top
Dawid.wielun
Level 20
Joined: 18 Mar 2006
Posts: 466
Helped: 10
Dawid.wielun
Level 20
Post#24 02 Jul 2007 15:21    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Omg moderatorzy zamknijcie lepiej ten temat bo pytania są po prostu...
A to już mnie całkiem rozbroiło:
Quote:

ej mam pytanko bo mam neostrade i mam 2 ip zewnentrzne i wewnetrzne co zrobic zeby mial 1??


Chcesz mieć tylko IP zewnętrzene zainstaluj sobie modem w komputerze i się łącz, i po drugie nie ma czegoś takiego jak mieć 2 IP chyba że masz 2 karty sieciowe czy modem i karte sieciową, skoro masz router to masz 1 IP wewnętrzne a zewnętrzne mają wszystkie komputery podłączone do routera.
Musi tak być gdyż inaczej brakłoby adresów IP dlatego właśnie istnieje takie coś jak NAT, translacja adresów. Lecz nic nie stoi na przeszkodzie mając router wyjść po za niego. Wystarczy zwykłe przekierowanie portów o których informacje można znaleźć na tysiącach stron.

Helpful post? + 0
Back to top
domelnik022
Level 10
Location: łotwock
Joined: 10 Mar 2008
Posts: 57
Helped: 3
domelnik022
Level 10
Post#25 10 Mar 2008 20:43    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam, mam taki sam problem, chcialbym ustawic u siebie zewnetrzne ip, mam router u.s.robotics 9107 na 4 komputery i neostrade 6mb/s

na wszytkich komputerzach mam wewnetrzne ip, a potrzebne mi zew, bo chcialbym uruchomic server gry, a takze kilka innych rzeczy, odrazu mowie ,ze "hamachi" mnie nie interesuje, oto strona z instrukcja do routera (ja nic z tego nie rozumiem):

http://www.usr.com/support/9107/9107-pl-ug/wui security.htm#option5

Prosze o wyjasnienie prostym polskim jezykiem jak to zrobic na forum lub napisac na gg, prosze tlumaczyc powoli i dokladnie ktok po kroku,


Z gory dzieki, cholernie licze na pomoc z waszej strony, bo bardzo bardzo mi natym zalezy!!


Pozdrawiam:cry:

Helpful post? + 0
Back to top
p_niedzwiedz
Level 1
Location: warszawa
Joined: 04 May 2008
Posts: 1
p_niedzwiedz
Level 1
Post#26 04 May 2008 00:20    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam,

Jestem zielony w tych sprawach, więc proszę i z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Net mam z astera i ruter motoroli chyba dość stary bo dość długo mam to łącze, chcę sobie czasem pograć w sieci np w CoH i nie mogę dołączyć się do żadnej gry, napisali mi tam że prawdopodobnie mam zblokowane bramki, znalazłem gdzieś na innym forum że mam wpisać http://ADRES IP ROUTERA ale nie chce się nic uruchomić, jak byłem podłączony do znajomego z nowszym ruterem i krótszym ip to wyskoczyło logowanie jakieś a u mnie nic.
proszę napiszcie krok po kroku co mam zrobić.

Helpful post? + 0
Back to top
skupu
Level 9
Joined: 26 Jul 2006
Posts: 5
skupu
Level 9
Post#27 29 May 2008 19:45    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Ludzie!
Kupując router dostajecie instrukcję po polsku. Jeśli jej nie ma można ją pobrać z witryny producenta. Tam jest wszystko krok po kroku wyjaśnione i nawet są obrazki.

Takich co chcą, żeby za nich coś zrobić jest wielu, ale problem forwardowania portów i dmz jest banalny, więc trudno Wam będzie znaleźć jelenia, który to za Was zrobi.

A wypisywanie litanii na forach to strata czasu odkąd istnieje google.com

Jeszcze słowo do tych co mają super maszyny i co miesiąc nową grę - skoro Was stać na to to zapłaćcie koledze albo informatykowi, żeby Wam to zrobił.
Koszt pewnie niewielki.

Helpful post? + 0
Back to top
mpn103
Level 34
Location: Nadarzyn
Joined: 11 Sep 2004
Posts: 2969
Helped: 170
Post rating: 5
mpn103
Level 34
Post#28 29 May 2008 21:24    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Do wszystkich postów wyżej: DMZ

http://pl.wikipedia.org/wiki/Demilitarized Zone

Helpful post? + 0
Back to top
Oksit
Level 9
Joined: 05 Aug 2008
Posts: 32
Post rating: 2
Oksit
Level 9
Post#29 05 Aug 2008 22:38    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Najprostrzy sposob na zmiane ip jest skonsultowanie sie z dostawca internetu

W mojej sieci :

Publiczny adres IP : Realizacji usługi dostepu do internetu na zewnetrznym adresie IP. Na życzenie Abonamenta Usługa realizowana w ramach mozliwosci technicznej operatora


KOSZT /CENA 0.00 ZL


Bez problemu zalatwilem ta sprawe ;]

Helpful post? + 0
Back to top
dastaun
Level 2
Location: warszawa
Joined: 16 Nov 2008
Posts: 3
dastaun
Level 2
Post#30 16 Nov 2008 20:27    

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Mam taki problem mam router linksys cable/dsl . A problem polega na tym ,ze żeby zagrac w call of duty : world at war nalezy przekserować porty , i nic z tego nie łapie moze powiedziec mi ktos jak to zrobic :>

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to iP - Wewnętrzne na Zewnętrzne

Ip wewnętrzne na IP zewnętrzne (1)
IP zewnętrzne na wewnętrzne (2)
Wewnętrzne ip na Zewnętrzne (5)
Zmiana IP wewnętrzne na IP zewnętrzne. (6)
IP zewnętrzne a wewnętrzne - Problem (47)
IP Zewnętrzne czy wewnętrzne TP (10)
Zewnętrzne czy Wewnętrzne ip? (6)
1 Przygoda z IP (zmiana z Wewnętrzne na Zewnętrzne) (27)
Iplus ma zewnętrzne czy wewnętrzne ip (1)
Zmiana adresu ip zewnętrzne wewnętrzne (20)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.129 seconds