Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne
Autor
Wiadomość
jacek804
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 14
Miasto: Poznań

Post#1 Post autora tematu 01 Gru 2005 22:52   

IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam !
Jestem kompletnie zielony w tych sprawach.
A więc jak zmienić ip wewnętrzne(które mam) na zewnetrzne, bo potrzebne mi jest do mozliwosciu hostowania w grach komputerowych.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2005 22:52   





Powrót do góry
   
jaroslawk
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Cze 2003
Posty: 609
Miasto: Konin

Post#2 01 Gru 2005 22:57   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam
Jedyna opcja to przekierowanie portów na routerze. Problemem moze być np. brak gwarantowanego pasma.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
jacek804
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 14
Miasto: Poznań

Post#3 Post autora tematu 02 Gru 2005 10:04   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Czy wiesz może jak to zrobić ?

Z góry dziękuję :D
Powrót do góry
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17401
Miasto: Kujawy

Post#4 02 Gru 2005 20:16   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Trzeba ustawić odpowiednią regułkę na routerze.

Prawdopodobnie będziesz musiał o to poprosić admina sieci, chyba, że masz dostęp do konfiguracji routera.
Powrót do góry
   
kozikron
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Paź 2005
Posty: 150
Miasto: PISZ

Post#5 03 Gru 2005 11:33   

IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


jesli masz zewnetrzny adres ip, a nie masz takiego samego w sieci to musisz konfigurowac kazdy program osobno do nowego zewnetrznego adresu ip, np gg musisz ustawic polaczenia p2p i w zawansowanych podac adres zewnetrzny to samo jest z dc musisz byc active podac adres, Najlepiej wejsz na stronke http://twojeip.wp.pl i zobacz jaki masz adres, czy rzeczywiscie zgadza sie z tym ktore dostales
Powrót do góry
   
speedpl
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 4

Post#6 06 Gru 2006 17:45   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Powie może mi ktoś kro po kroku jak ustawić tą regułke na ruterze?
Powrót do góry
   
trocse
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1852
Miasto: Z gór

Post#7 06 Gru 2006 19:04   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Moze tak podaj jaki router i co chcesz osiagnac, czy caly komp w DMZ czy tylko jakas usluga gra itd.
Powrót do góry
   
speedpl
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 4

Post#8 09 Gru 2006 17:08   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Router Asmax AR 804u chce hostować serwery w grze :)
Powrót do góry
   
trocse
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1852
Miasto: Z gór

Post#9 09 Gru 2006 18:47   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Hostowac znaczy miec u siebie lokalnie serwery gier ? jezeli tak to przekierowac potrzebne porty , albo wrzucic calego kompa w DMZ, jezeli nie u siebie to tez w DMZ swoj kompik.
Powrót do góry
   
speedpl
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 4

Post#10 09 Gru 2006 19:05   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Jestem w tym zielony to DMZ niewiem o co chodzi wytlumacz mi KROK PO KORKU !! PROSZE:):) i tak chce hostowac u siebie na kompie servery
Powrót do góry
   
trocse
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1852
Miasto: Z gór

Post#11 09 Gru 2006 19:26   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


poszukaj w ustawieniach routera cos co sie nazywa DMZ i wpisz tam swoj IP kompa, i oczywiscie musi byc on staly.
Powrót do góry
   
speedpl
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 4

Post#12 09 Gru 2006 19:55   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


W całych ustawieniach patrzyłem i nie mam tego DMZ wogule

http://i16.tinypic.com/2mxg4ye.jpg

tu masz jak to wyglada :)
Powrót do góry
   
trocse
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1852
Miasto: Z gór

Post#13 09 Gru 2006 20:01   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Jest napewno , dales tylko jedna zakladke :P wchodzi i szukaj DMZ
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Gru 2006 20:01   





Powrót do góry
   
pawelek13
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 2
Miasto: Płock

Post#14 10 Sty 2007 12:26   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Mam problem bo nieweim jak zrobic zebym mial ip zew bo weim ze mam ip wew.Internet mam w petrotelu i mam tez router a nazywa sie on ADSL 2/2+ Router.Bo chcialem hastowac serva gry ale niemoge bo mam ip wew pomozcie PROsze :cry:
Powrót do góry
   
trocse
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1852
Miasto: Z gór

Post#15 10 Sty 2007 13:19   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Tylko Admin tego dostawcy moze CI pomoc, i tylko on moze zadecydowac czy bedziesz mial zewnetrzne IP czy nie. Zainteresuje sie pojeciem HAMACHI
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Sty 2007 13:19   





Powrót do góry
   
pawelek13
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 2
Miasto: Płock

Post#16 10 Sty 2007 14:12   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


wiem co to hamachi
Powrót do góry
   
cyzyk123
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 15 Lis 2004
Posty: 227
Miasto: Nowy Sącz

Post#17 10 Sty 2007 23:15   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


trocse napisał:
Tylko Admin tego dostawcy moze CI pomoc, i tylko on moze zadecydowac czy bedziesz mial zewnetrzne IP czy nie. Zainteresuje sie pojeciem HAMACHI


gartuluje ci cierpliwosci w tlumaczeniu :)

Cytat:

wiem co to hamachi


nie laska wpisac w google :co to jest hamachi
Powrót do góry
   
kamil2234
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 124
Miasto: Bydgoszcz

Post#18 30 Sty 2007 00:48   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


panowie poszukajcie troszkę w google przecież tam wszystko jest na ten temat.

IP zewnętrzne można jedynie wykupić - nikt za darmo wam nie da. A kupuje się tam gdzie się ma internet wykupiony.

Odrazu z zaznaczeniem na stałe radzę bo mogą dać zmienne ip.
Powrót do góry
   
Dj Faleq
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 1
Miasto: Gdańsk

Post#19 10 Mar 2007 19:48   

Problem z ruterem


Mam rutera a niewiem jak zrobić otsa pomurzcie plz 1 ktory mi pomorze dostaje postac na rl 23 knight ze skilami 60/60 na aldora nr gg 7409038
Powrót do góry
   
Kopa111
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 1
Miasto: Szamocin

Post#20 28 Maj 2007 19:20   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


ej mam pytanko bo mam neostrade i mam 2 ip zewnentrzne i wewnetrzne co zrobic zeby mial 1??
Powrót do góry
   
dir3ctor
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Lis 2004
Posty: 1159
Miasto: z internetu

Post#21 28 Maj 2007 19:36   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Dzizas krajst...

Zewnetrzny adres IP moze zostac wam przydzielony przez dostawce internetu, ale NIE MUSI. Najczejsciej jest tak ze kilka-kilkanascie komputerow jest spietych w jedna siec, a w internecie sa widoczne pod jednym i tym samym adresem IP = nikt nie ma zewnetrznego adresu IP.

Albo admin taki przydzieli (prawdopodobnie bedzie sie to wiazalo z dodatkowa oplata), albo mozecie cmoknac misia w papke - sami tego nie zrobicie.
Powrót do góry
   
sbv
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 08 Wrz 2002
Posty: 29
Miasto: Płock

Post#22 04 Cze 2007 17:54   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Też mam internet w petrotelu i miałem problem z p2p.
Dałem enable DMZ i śmiga 2mb.

Tak się tego naszukałem a wystarczyło wejść na elektroda.pl :)



----------------------
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Ancinek
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 4
Miasto: Poznań

Post#23 01 Lip 2007 22:13   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Mam Router'a D-Link. Jak w nim przekierować porty?
Powrót do góry
   
Dawid.wielun
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 463

Post#24 02 Lip 2007 15:21   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Omg moderatorzy zamknijcie lepiej ten temat bo pytania są po prostu...
A to już mnie całkiem rozbroiło:
Cytat:

ej mam pytanko bo mam neostrade i mam 2 ip zewnentrzne i wewnetrzne co zrobic zeby mial 1??


Chcesz mieć tylko IP zewnętrzene zainstaluj sobie modem w komputerze i się łącz, i po drugie nie ma czegoś takiego jak mieć 2 IP chyba że masz 2 karty sieciowe czy modem i karte sieciową, skoro masz router to masz 1 IP wewnętrzne a zewnętrzne mają wszystkie komputery podłączone do routera.
Musi tak być gdyż inaczej brakłoby adresów IP dlatego właśnie istnieje takie coś jak NAT, translacja adresów. Lecz nic nie stoi na przeszkodzie mając router wyjść po za niego. Wystarczy zwykłe przekierowanie portów o których informacje można znaleźć na tysiącach stron.
Powrót do góry
   
domelnik022
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 57
Miasto: łotwock

Post#25 10 Mar 2008 21:43   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam, mam taki sam problem, chcialbym ustawic u siebie zewnetrzne ip, mam router u.s.robotics 9107 na 4 komputery i neostrade 6mb/s

na wszytkich komputerzach mam wewnetrzne ip, a potrzebne mi zew, bo chcialbym uruchomic server gry, a takze kilka innych rzeczy, odrazu mowie ,ze "hamachi" mnie nie interesuje, oto strona z instrukcja do routera (ja nic z tego nie rozumiem):

http://www.usr.com/support/9107/9107-pl-ug/wui_security.htm#option5

Prosze o wyjasnienie prostym polskim jezykiem jak to zrobic na forum lub napisac na gg, prosze tlumaczyc powoli i dokladnie ktok po kroku,


Z gory dzieki, cholernie licze na pomoc z waszej strony, bo bardzo bardzo mi natym zalezy!!


Pozdrawiam:cry:
Powrót do góry
   
p_niedzwiedz
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 1
Miasto: warszawa

Post#26 04 Maj 2008 00:20   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam,

Jestem zielony w tych sprawach, więc proszę i z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Net mam z astera i ruter motoroli chyba dość stary bo dość długo mam to łącze, chcę sobie czasem pograć w sieci np w CoH i nie mogę dołączyć się do żadnej gry, napisali mi tam że prawdopodobnie mam zblokowane bramki, znalazłem gdzieś na innym forum że mam wpisać http://ADRES_IP_ROUTERA ale nie chce się nic uruchomić, jak byłem podłączony do znajomego z nowszym ruterem i krótszym ip to wyskoczyło logowanie jakieś a u mnie nic.
proszę napiszcie krok po kroku co mam zrobić.
Powrót do góry
   
skupu
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 5

Post#27 29 Maj 2008 19:45   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Ludzie!
Kupując router dostajecie instrukcję po polsku. Jeśli jej nie ma można ją pobrać z witryny producenta. Tam jest wszystko krok po kroku wyjaśnione i nawet są obrazki.

Takich co chcą, żeby za nich coś zrobić jest wielu, ale problem forwardowania portów i dmz jest banalny, więc trudno Wam będzie znaleźć jelenia, który to za Was zrobi.

A wypisywanie litanii na forach to strata czasu odkąd istnieje google.com

Jeszcze słowo do tych co mają super maszyny i co miesiąc nową grę - skoro Was stać na to to zapłaćcie koledze albo informatykowi, żeby Wam to zrobił.
Koszt pewnie niewielki.
Powrót do góry
   
mpn103
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Wrz 2004
Posty: 2945
Miasto: Nadarzyn

Post#28 29 Maj 2008 21:24   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Do wszystkich postów wyżej: DMZ

http://pl.wikipedia.org/wiki/Demilitarized_Zone
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2008 21:24   





Powrót do góry
   
Oksit
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 20

Post#29 05 Sie 2008 22:38   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Najprostrzy sposob na zmiane ip jest skonsultowanie sie z dostawca internetu

W mojej sieci :

Publiczny adres IP : Realizacji usługi dostepu do internetu na zewnetrznym adresie IP. Na życzenie Abonamenta Usługa realizowana w ramach mozliwosci technicznej operatora


KOSZT /CENA 0.00 ZL


Bez problemu zalatwilem ta sprawe ;]
Powrót do góry
   
dastaun
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 3
Miasto: warszawa

Post#30 16 Lis 2008 21:27   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Mam taki problem mam router linksys cable/dsl . A problem polega na tym ,ze żeby zagrac w call of duty : world at war nalezy przekserować porty , i nic z tego nie łapie moze powiedziec mi ktos jak to zrobic :>
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Ip wewnętrzne na IP zewnętrzne (1)
IP zewnętrzne na wewnętrzne (2)
Wewnętrzne ip na Zewnętrzne (5)
Zmiana IP wewnętrzne na IP zewnętrzne. (6)
IP zewnętrzne a wewnętrzne - Problem (47)
IP Zewnętrzne czy wewnętrzne TP (10)
Zewnętrzne czy Wewnętrzne ip? (6)
1 Przygoda z IP (zmiana z Wewnętrzne na Zewnętrzne) (27)
Iplus ma zewnętrzne czy wewnętrzne ip (1)
Zmiana adresu ip zewnętrzne wewnętrzne (20)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.095 seconds

elektroda.pl temat RSS