Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne
Author
Message
jacek804
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 16 Apr 2005
Posts: 14
Location: Poznań

Post#1 Post from the author of the topic 01 Dec 2005 21:52   

IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam !
Jestem kompletnie zielony w tych sprawach.
A więc jak zmienić ip wewnętrzne(które mam) na zewnetrzne, bo potrzebne mi jest do mozliwosciu hostowania w grach komputerowych.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Dec 2005 21:52   





Back to top
   
jaroslawk
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Jun 2003
Posts: 615
Location: Konin

Post#2 01 Dec 2005 21:57   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam
Jedyna opcja to przekierowanie portów na routerze. Problemem moze być np. brak gwarantowanego pasma.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
jacek804
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 16 Apr 2005
Posts: 14
Location: Poznań

Post#3 Post from the author of the topic 02 Dec 2005 09:04   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Czy wiesz może jak to zrobić ?

Z góry dziękuję Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 02 Aug 2004
Posts: 18204
Location: Kujawy

Post#4 02 Dec 2005 19:16   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Trzeba ustawić odpowiednią regułkę na routerze.

Prawdopodobnie będziesz musiał o to poprosić admina sieci, chyba, że masz dostęp do konfiguracji routera.

Helpful message? + -

Back to top
   
kozikron
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 17 Oct 2005
Posts: 149
Location: PISZ

Post#5 03 Dec 2005 10:33   

IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


jesli masz zewnetrzny adres ip, a nie masz takiego samego w sieci to musisz konfigurowac kazdy program osobno do nowego zewnetrznego adresu ip, np gg musisz ustawic polaczenia p2p i w zawansowanych podac adres zewnetrzny to samo jest z dc musisz byc active podac adres, Najlepiej wejsz na stronke http://twojeip.wp.pl i zobacz jaki masz adres, czy rzeczywiscie zgadza sie z tym ktore dostales

Helpful message? + -

Back to top
   
speedpl
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 06 Dec 2006
Posts: 4

Post#6 06 Dec 2006 16:45   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Powie może mi ktoś kro po kroku jak ustawić tą regułke na ruterze?

Helpful message? + -

Back to top
   
trocse
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Location: Z gór

Post#7 06 Dec 2006 18:04   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Moze tak podaj jaki router i co chcesz osiagnac, czy caly komp w DMZ czy tylko jakas usluga gra itd.

Helpful message? + -

Back to top
   
speedpl
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 06 Dec 2006
Posts: 4

Post#8 09 Dec 2006 16:08   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Router Asmax AR 804u chce hostować serwery w grze Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
trocse
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Location: Z gór

Post#9 09 Dec 2006 17:47   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Hostowac znaczy miec u siebie lokalnie serwery gier ? jezeli tak to przekierowac potrzebne porty , albo wrzucic calego kompa w DMZ, jezeli nie u siebie to tez w DMZ swoj kompik.

Helpful message? + -

Back to top
   
speedpl
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 06 Dec 2006
Posts: 4

Post#10 09 Dec 2006 18:05   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Jestem w tym zielony to DMZ niewiem o co chodzi wytlumacz mi KROK PO KORKU !! PROSZE:)Smile i tak chce hostowac u siebie na kompie servery

Helpful message? + -

Back to top
   
trocse
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Location: Z gór

Post#11 09 Dec 2006 18:26   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


poszukaj w ustawieniach routera cos co sie nazywa DMZ i wpisz tam swoj IP kompa, i oczywiscie musi byc on staly.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Dec 2006 18:26   





Back to top
   
speedpl
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 06 Dec 2006
Posts: 4

Post#12 09 Dec 2006 18:55   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


W całych ustawieniach patrzyłem i nie mam tego DMZ wogule

http://i16.tinypic.com/2mxg4ye.jpg

tu masz jak to wyglada Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
trocse
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Location: Z gór

Post#13 09 Dec 2006 19:01   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Jest napewno , dales tylko jedna zakladke Razz wchodzi i szukaj DMZ

Helpful message? + -

Back to top
   
pawelek13
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 10 Jan 2007
Posts: 2
Location: Płock

Post#14 10 Jan 2007 11:26   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Mam problem bo nieweim jak zrobic zebym mial ip zew bo weim ze mam ip wew.Internet mam w petrotelu i mam tez router a nazywa sie on ADSL 2/2+ Router.Bo chcialem hastowac serva gry ale niemoge bo mam ip wew pomozcie PROsze Crying or Very sad

Helpful message? + -

Back to top
   
trocse
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Location: Z gór

Post#15 10 Jan 2007 12:19   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Tylko Admin tego dostawcy moze CI pomoc, i tylko on moze zadecydowac czy bedziesz mial zewnetrzne IP czy nie. Zainteresuje sie pojeciem HAMACHI

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Jan 2007 12:19   





Back to top
   
pawelek13
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 10 Jan 2007
Posts: 2
Location: Płock

Post#16 10 Jan 2007 13:12   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


wiem co to hamachi

Helpful message? + -

Back to top
   
cyzyk123
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 15 Nov 2004
Posts: 227
Location: Nowy Sącz

Post#17 10 Jan 2007 22:15   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


trocse wrote:
Tylko Admin tego dostawcy moze CI pomoc, i tylko on moze zadecydowac czy bedziesz mial zewnetrzne IP czy nie. Zainteresuje sie pojeciem HAMACHI


gartuluje ci cierpliwosci w tlumaczeniu Smile

Quote:

wiem co to hamachi


nie laska wpisac w google :co to jest hamachi

Helpful message? + -

Back to top
   
kamil2234
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 04 Jul 2006
Posts: 124
Location: Bydgoszcz

Post#18 29 Jan 2007 23:48   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


panowie poszukajcie troszkę w google przecież tam wszystko jest na ten temat.

IP zewnętrzne można jedynie wykupić - nikt za darmo wam nie da. A kupuje się tam gdzie się ma internet wykupiony.

Odrazu z zaznaczeniem na stałe radzę bo mogą dać zmienne ip.

Helpful message? + -

Back to top
   
Dj Faleq
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 10 Mar 2007
Posts: 1
Location: Gdańsk

Post#19 10 Mar 2007 18:48   

Problem z ruterem


Mam rutera a niewiem jak zrobić otsa pomurzcie plz 1 ktory mi pomorze dostaje postac na rl 23 knight ze skilami 60/60 na aldora nr gg 7409038

Helpful message? + -

Back to top
   
Kopa111
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 28 May 2007
Posts: 1
Location: Szamocin

Post#20 28 May 2007 19:20   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


ej mam pytanko bo mam neostrade i mam 2 ip zewnentrzne i wewnetrzne co zrobic zeby mial 1??

Helpful message? + -

Back to top
   
dir3ctor
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 11 Nov 2004
Posts: 1152
Location: z internetu

Post#21 28 May 2007 19:36   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Dzizas krajst...

Zewnetrzny adres IP moze zostac wam przydzielony przez dostawce internetu, ale NIE MUSI. Najczejsciej jest tak ze kilka-kilkanascie komputerow jest spietych w jedna siec, a w internecie sa widoczne pod jednym i tym samym adresem IP = nikt nie ma zewnetrznego adresu IP.

Albo admin taki przydzieli (prawdopodobnie bedzie sie to wiazalo z dodatkowa oplata), albo mozecie cmoknac misia w papke - sami tego nie zrobicie.

Helpful message? + -

Back to top
   
sbv
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 08 Sep 2002
Posts: 29
Location: Płock

Post#22 04 Jun 2007 17:54   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Też mam internet w petrotelu i miałem problem z p2p.
Dałem enable DMZ i śmiga 2mb.

Tak się tego naszukałem a wystarczyło wejść na elektroda.pl Smile



----------------------
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Ancinek
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 30 Jun 2007
Posts: 4
Location: Poznań

Post#23 01 Jul 2007 22:13   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Mam Router'a D-Link. Jak w nim przekierować porty?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Jul 2007 22:13   





Back to top
   
Dawid.wielun
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 18 Mar 2006
Posts: 466

Post#24 02 Jul 2007 15:21   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Omg moderatorzy zamknijcie lepiej ten temat bo pytania są po prostu...
A to już mnie całkiem rozbroiło:
Quote:

ej mam pytanko bo mam neostrade i mam 2 ip zewnentrzne i wewnetrzne co zrobic zeby mial 1??


Chcesz mieć tylko IP zewnętrzene zainstaluj sobie modem w komputerze i się łącz, i po drugie nie ma czegoś takiego jak mieć 2 IP chyba że masz 2 karty sieciowe czy modem i karte sieciową, skoro masz router to masz 1 IP wewnętrzne a zewnętrzne mają wszystkie komputery podłączone do routera.
Musi tak być gdyż inaczej brakłoby adresów IP dlatego właśnie istnieje takie coś jak NAT, translacja adresów. Lecz nic nie stoi na przeszkodzie mając router wyjść po za niego. Wystarczy zwykłe przekierowanie portów o których informacje można znaleźć na tysiącach stron.

Helpful message? + -

Back to top
   
domelnik022
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 10 Mar 2008
Posts: 57
Location: łotwock

Post#25 10 Mar 2008 20:43   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam, mam taki sam problem, chcialbym ustawic u siebie zewnetrzne ip, mam router u.s.robotics 9107 na 4 komputery i neostrade 6mb/s

na wszytkich komputerzach mam wewnetrzne ip, a potrzebne mi zew, bo chcialbym uruchomic server gry, a takze kilka innych rzeczy, odrazu mowie ,ze "hamachi" mnie nie interesuje, oto strona z instrukcja do routera (ja nic z tego nie rozumiem):

http://www.usr.com/support/9107/9107-pl-ug/wui_security.htm#option5

Prosze o wyjasnienie prostym polskim jezykiem jak to zrobic na forum lub napisac na gg, prosze tlumaczyc powoli i dokladnie ktok po kroku,


Z gory dzieki, cholernie licze na pomoc z waszej strony, bo bardzo bardzo mi natym zalezy!!


Pozdrawiam:cry:

Helpful message? + -

Back to top
   
p_niedzwiedz
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 04 May 2008
Posts: 1
Location: warszawa

Post#26 04 May 2008 00:20   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Witam,

Jestem zielony w tych sprawach, więc proszę i z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Net mam z astera i ruter motoroli chyba dość stary bo dość długo mam to łącze, chcę sobie czasem pograć w sieci np w CoH i nie mogę dołączyć się do żadnej gry, napisali mi tam że prawdopodobnie mam zblokowane bramki, znalazłem gdzieś na innym forum że mam wpisać http://ADRES_IP_ROUTERA ale nie chce się nic uruchomić, jak byłem podłączony do znajomego z nowszym ruterem i krótszym ip to wyskoczyło logowanie jakieś a u mnie nic.
proszę napiszcie krok po kroku co mam zrobić.

Helpful message? + -

Back to top
   
skupu
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 26 Jul 2006
Posts: 5

Post#27 29 May 2008 19:45   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Ludzie!
Kupując router dostajecie instrukcję po polsku. Jeśli jej nie ma można ją pobrać z witryny producenta. Tam jest wszystko krok po kroku wyjaśnione i nawet są obrazki.

Takich co chcą, żeby za nich coś zrobić jest wielu, ale problem forwardowania portów i dmz jest banalny, więc trudno Wam będzie znaleźć jelenia, który to za Was zrobi.

A wypisywanie litanii na forach to strata czasu odkąd istnieje google.com

Jeszcze słowo do tych co mają super maszyny i co miesiąc nową grę - skoro Was stać na to to zapłaćcie koledze albo informatykowi, żeby Wam to zrobił.
Koszt pewnie niewielki.

Helpful message? + -

Back to top
   
mpn103
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 11 Sep 2004
Posts: 2951
Location: Nadarzyn

Post#28 29 May 2008 21:24   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Do wszystkich postów wyżej: DMZ

http://pl.wikipedia.org/wiki/Demilitarized_Zone

Helpful message? + -

Back to top
   
Oksit
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 05 Aug 2008
Posts: 32

Post#29 05 Aug 2008 22:38   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Najprostrzy sposob na zmiane ip jest skonsultowanie sie z dostawca internetu

W mojej sieci :

Publiczny adres IP : Realizacji usługi dostepu do internetu na zewnetrznym adresie IP. Na życzenie Abonamenta Usługa realizowana w ramach mozliwosci technicznej operatora


KOSZT /CENA 0.00 ZL


Bez problemu zalatwilem ta sprawe ;]

Helpful message? + -

Back to top
   
dastaun
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 16 Nov 2008
Posts: 3
Location: warszawa

Post#30 16 Nov 2008 20:27   

Re: IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne


Mam taki problem mam router linksys cable/dsl . A problem polega na tym ,ze żeby zagrac w call of duty : world at war nalezy przekserować porty , i nic z tego nie łapie moze powiedziec mi ktos jak to zrobic :>

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> IP - Wewnętrzne na Zewnętrzne
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Ip wewnętrzne na IP zewnętrzne (1)
IP zewnętrzne na wewnętrzne (2)
Wewnętrzne ip na Zewnętrzne (5)
Zmiana IP wewnętrzne na IP zewnętrzne. (6)
IP zewnętrzne a wewnętrzne - Problem (47)
IP Zewnętrzne czy wewnętrzne TP (10)
Zewnętrzne czy Wewnętrzne ip? (6)
1 Przygoda z IP (zmiana z Wewnętrzne na Zewnętrzne) (27)
Iplus ma zewnętrzne czy wewnętrzne ip (1)
Zmiana adresu ip zewnętrzne wewnętrzne (20)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl topic RSS feed