Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Wyłączanie się komputera.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Wyłączanie się komputera. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#1 Post autora tematu 03 Gru 2005 14:38   

Wyłączanie się komputera.


cze mam taki problem otórz dzisiaj siedziałem sobie przy komputarze, po jakimś czasie wyłączył się i nie można było go włączyć dopiero jak wyłączyłem listwe i włączyłem to dało rady go się odpalić. Tak było pierwszy raz. Jest jeszcze drugi problem który wygląda tak, siedze przy kompie on się zawiesza wentylatory prawie że stoją tak powoli się obracają, napędy ledwo się otwierają, moim zdaniem to jakiś mocny spadek napięcia zasilacz powoduje. To się zdarzayło już 4 razy. Proszę o POMOC!! POZDRAWIAM

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Gru 2005 14:38   



Powrót do góry
adam_sil
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 442
Miasto: MOR

adam_sil
Poziom 17
Post#2 03 Gru 2005 14:55   

Wyłączanie siękomputera. POMOCY


Może to być zasilacz. włącz kompa wejdź do biosu w opcję HARDWARE MONITOR (lub coś podobnego) i zobacz wskazania napięć. Sprawdź czy obraca się wentylator w zasilaczu, czy nie grzeje się elektronika dysku twardego

Poszukaj na forum podobnych tmatów, jest tego pełno

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Gru 2005 14:55   



Powrót do góry
mdc
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 41
Miasto: kraków

mdc
Poziom 9
Post#3 03 Gru 2005 15:18   

Wyłączanie siękomputera. POMOCY


jaki zasilacz i napięcia? <mierzone miernikiem>

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DJ Ramzees
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Maj 2004
Posty: 157

DJ Ramzees
Poziom 14
Post#4 03 Gru 2005 15:29   

Re: Wyłączanie siękomputera. POMOCY


Napisz dokładniej jaki to jest zasilacz, ile wat ?? Jakie masz podłączone urządzenia do komputera i jaki stary jest ten zasilacz?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#5 Post autora tematu 03 Gru 2005 15:42   

Re: Wyłączanie siękomputera. POMOCY


zasilacz Codegen 300W jest już stary bo ok 3lat. Napięcie mieżone Everestem wacha się chyba mocno np jest podane napięcie jakie powinno być -12V a wacha się między -11.50V -11.80 na rdzeniu powinno być 1.70V a wacha się między 1.60 - 1.70. Temp. dysku (maxtor) wynosi ok 40*C mierzona everestem nie jest ona dobra bo jest zepsuty chyba czujnik bo tyle samo ma stopni procek w czym on jest zimny a dysk mocno ciepły. Moim zdaniem hdd się nie przegrzewa sie bo taka sama temp. jest na innych dyskach kumpli (sprawdzane na czucie dłonią)

PS. zauważyłem ciekawą żecz gdy dzisiaj mój komp "zasłabł" (czyli tak jak pisałem w pierwszym poście wentyle wolno pracują) zdejmując bok wstrząsnołem kompem i dysk się uruchomił co było słychać rozpędzaniem tarcz, tak samo wentylatory, lecz kompa trzebabyło zresetować bo się zawiesił

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mdc
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 41
Miasto: kraków

mdc
Poziom 9
Post#6 03 Gru 2005 16:28   

Wyłączanie siękomputera. POMOCY


pomierz napięcia miernikiem na wtyczce molex bo napięcia mierzone softwarowo mozna o kant stołu rozbic. Dla przykłądu everest, speedn fan, sandra dla napiecia + 3,3 podaje mi wartośc 2,9 <norma ATX dopuszcza granice 3,14 -3,47> a po zmierzeniu miernikiem okazuję się ze na lini +3,3 mam stabilne jak skała 3,28. Ale zasilacz i tak nadaje się do wymiany. Podaj jeszcze config sprzeta, zobaczymy co ciagnie pan codeshit Wink

pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jarysss
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 66
Miasto: koszalin

jarysss
Poziom 11
Post#7 03 Gru 2005 16:30   

Re: Wyłączanie siękomputera. POMOCY


stwaiem na 100 % na zasilacz Codegen robi najgorsze zasilacze padaja jak muchu ...sprawdz podmien od kumpla na moment i stwierdzisz...... otworz to i zobacz czy kądziory nie napuchły...proponuje nie naprawiac go tylko kupno nowego tanie dobre to FELL albo Logic Concept Technology pamietaj zeby miały : PFC (Power Factor Correction), poznac po tym ze jest napisane na zasilaczu i widac sa dodatkowe 4 srubki w obudowie i tam jest dodatkowe trafo.....cena zasilaca około 50 zł tanie i dobre....wiadomo mozna kupic 400 czy 450 zale ze jest napisane 400 to nie znaczy ze ma lepiej kupic 350 firmowa niz 400 kapcia....

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#8 Post autora tematu 03 Gru 2005 16:38   

Re: Wyłączanie siękomputera. POMOCY


zasilacz ciągnie jeden dysk maxtora 40gb, do wczoraj ciągnął dwa napędy (narazie jednego nie mam), procesor P4 podkręcony z 1,7 na 1,9GHz, grafa geforce 64MB, 256MB ram. Dzisiaj wieczorem rozbiore zasilacz i sprawdze czy w nim wszostko wporządku. Chłodzenie działa. Dla polepszenia chłodzenia wcześniej została wycięta kratka za wentylatorem.

PS. chcę dzisiaj wstawić drugi wentyl do zasilacza od dołu będzie chodził na 5V. Standardowy ma regulację obrotów co do temperatry.

PS. czy możliwe jest że któraś wtyczka nie łączy bo jak wspomniałem wcześniej po udeżeniu wszystko się uruchomiło??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tronic1
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21536
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

tronic1
Spec od komputerów
Post#9 03 Gru 2005 16:54   

Wyłączanie siękomputera. POMOCY


Pierwsze pytanie- co to jest siekomputer ?
Po drugie jak nie chcesz stracic sprzętu to wymień ten zasilacz !!! Trzyletni Codegen to śmierć w oczach.Nie kombinuj z dodatkowymi wentylami bo to nic nie da.Póki co to wyłącz kompa,odkurz i usprawnij wtyki z zasilacza (wyjmij i włóż z powrotem),jak brudne to przeczyść,ewentualnie podoginaj gdzie styk słaby.A w poniedziałek do sklepu po firmowy,dobry zasilacz odpowiedniej mocy.
No chyba że nie zależy ci na spręcie,ale to juz twój wybór.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#10 Post autora tematu 03 Gru 2005 17:08   

Wyłączanie siękomputera. POMOCY


podajcie mi parę przykładów dobrych zasilaczy ale żeby były dosyć tanie. i czy aby napewno to zasilacz wysiada na 100% ?? bo żeby nie było tak że kupię nowy zasilacz a dalej będzie się tak działo. może to wina płyty głównej??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Gru 2005 17:08   



Powrót do góry
k4be
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Sie 2004
Posty: 2141
Miasto: Świdnica

k4be
Poziom 22
Post#11 03 Gru 2005 17:14   

Wyłączanie siękomputera. POMOCY


Najtańsze z dobrych zasilaczy to Fortron i Modecom.
Zasilacz jest na pewno winny, nawet trochę trudno mi uwierzyć że Codegen przeżył 3 lata...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DJ Ramzees
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Maj 2004
Posty: 157

DJ Ramzees
Poziom 14
Post#12 03 Gru 2005 17:16   

Re: Wyłączanie siękomputera. POMOCY


Musisz zrobić tak jak pisał kolega jarysss zmień zasilacz na inny od kumpla lub z innego kompa i wtedy stwierdzisz czy to na 100% zasilacz, ale i tak mogę śmiało stwierdzić że na 90% to zasilacz, bo tak jak już koledzy pisali Codegen robi najgorsze zasilacze i masz szczęście że działał ci do tej pory i nic nie uszkodził.

Powodzenia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#13 Post autora tematu 03 Gru 2005 17:29   

Wyłączanie siękomputera. POMOCY


może zgłoszę się do księgi rekordów ginesa Very Happy

PS. jak się dba to chodzi długo. ten zasilacz był czyszczony ciągle smarowany itp. i są tego skutki długa niezawodna praca do dzisiaj. znalazłem taki zasilacz powiedzcie coś o nim http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73950870 i jeszcze coś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74984574

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mdc
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 41
Miasto: kraków

mdc
Poziom 9
Post#14 03 Gru 2005 17:50   

Wyłączanie się komputera.


zaproponowany przez Ciebie modecom, moze być ale ja poszukałbym modelu 350GTF

co do fortona, hmm niektórzy je chwala, inni nie, zależy od sztuki, ale z tego co zaproponowałes to lepszy modecom <najelpiej wersja GTF>


pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tronic1
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21536
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

tronic1
Spec od komputerów
Post#15 03 Gru 2005 17:53   

Wyłączanie się komputera.


Fortrona czyli ten drugi to sobie odpuść.Ten pierwszy firma dobra tylko nie podałeś swojej konfiguracji i nie wiem czy starczy mocy chociaż biorąc pod uwagę że Codegen to ciągnął ..
Ale zawsze warto kupic zasilacz mocniejszy na zapas żeby po dołożeniu czegokolwiek a nawet po gruntownej wymianie nie trzeba było tez wymieniać zasilacza.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#16 Post autora tematu 03 Gru 2005 20:31   

Wyłączanie się komputera.


moim zdaniem 350W wystarczy ponieważ mam narazie tylko jeden dysk twardy i nie mam zajętego ani jednego wejścia PCI. czyli zasiłka jest odciążona. biorąc jeszcze pod uwage tego codegena który ma 300W a żył bez problemu przez te 3 lata.

Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

no już go wyczyściłem od środka, nie było widać żeby jakieś rezystory były spuchnięte czy coś w tym rodzaju, wszystko było jak zawsze. Wtyczki też przeczyściłem. Może bym go nie wymieniał gdyby nie dzisiejszy fakt że wyłączył się sam i nie możnabyło go włączyć. to mnie zaniepokoiło, no i jeszcze te dziwne wolne obroty wentylatorów i równocześni zawiecha. Może się nie spali ten zasilacz. Jakoś u moich kumpli co mają kompy na pentium II i mają po 5 lat nic nie wymieniali i nic się nie pali. Może i mój zasilacz pochodzi jeszcze jak dam mu od dołu dodatkowy wentyl

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
k4be
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Sie 2004
Posty: 2141
Miasto: Świdnica

k4be
Poziom 22
Post#17 03 Gru 2005 22:09   

Wyłączanie się komputera.


Zasilacze Codegen, Megabajt, Tracer itp. nie powinny być montowane w koputerach nawet jako nowe, nie mówiąc o takim 'muzeum'... Jeśli chodzi o moc, to starczyłoby nawet 250W (a Codegen z nalepką 300W ma w rzeczywistości jakieś 120).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#18 Post autora tematu 22 Gru 2005 18:38   

Wyłączanie się komputera.


Dzisiaj włączyłem kompa pochodził parę minut i się wyłączył zasilacz już na amen. Nie dawał w ogóle napięcia na płytę główną, tylko wentyl w zasilaczu się kręcił a tak to nic wszystko umarło. Pojechałem odrazu do sklepu i kupiłem zasilacz firmy "logic" mówili w sklepie że to jest dosyć dobra firma ocencie sami. Zapłaciłem za niego 75zł i ma 350W.

PS.napiszcie coś o tej firmie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
k4be
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Sie 2004
Posty: 2141
Miasto: Świdnica

k4be
Poziom 22
Post#19 22 Gru 2005 18:53   

Wyłączanie się komputera.


Logic to 'klasa średnia' - mogłeś lepiej wziąć Fortrona w podobnej cenie...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25838
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

tzok
Moderator Samochody
Post#20 22 Gru 2005 18:56   

Wyłączanie się komputera.


Ów tajemniczy Logic Concept Technology... to nic innego jak L&C, czyli dokładnie to samo co FEEL (modele LC-B) czyli zdecydowanie najgorsze możliwe zasilacze, CG to przy nich porządna marka Wink
Transformatorek o którym ktoś tu wspominał to w istocie pasywne PFC, czyli coś, co w żaden sposób nie podnosi jakości czy bezpieczeństwa zasilacza, jedynie elektrownia się cieszy a ty płacisz nawet większy rachunek niż gdybyś PFC nie miał.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32834
Miasto: Łódź

jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#21 22 Gru 2005 19:26   

Re: Wyłączanie siękomputera. POMOCY


heniek2r5 napisał:
czy możliwe jest że któraś wtyczka nie łączy bo jak wspomniałem wcześniej po udeżeniu wszystko się uruchomiło??

Oznaczać to może zarówno niedociśniętą wtyczkę zasilania jak i dziadowski montaż. Sugeruję DOKŁADNE sprawdzenie montażu WSZYSTKICH podzespołów.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czuga
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 796
Miasto: Wrocław

czuga
Poziom 19
Post#22 22 Gru 2005 20:43   

Re: Wyłączanie się komputera.


czy zasilacz Modecom jest dobry.... nie sadze...takie samo badziewie jak Codegen. Zakupilem swojego czasu obudowe Modecom Feel V z zasilaczem. Z czasem (jakies 7 miesiecy) rozerwalo 2 kondensatory jednoczesnie. Na szczescie nie pociagnelo to za soba innych podzespolow.
Prawda jest taka, ze zasilacz to ostatnia rzecz o ktorej sie mysli kupujac cokolwiek do komputera.
Wlasnie wczoraj taki modecom 300W spalil sie mojemu bratu. Tyle,ze pociagnal za osba jeszcze kilka innych elementow.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#23 Post autora tematu 22 Gru 2005 21:01   

Wyłączanie się komputera.


no ale powiedzcie logic jest o niebo lepszą firmą niż te gó...a megabajt i codegen. Moim zdaniem ten zasilacz który kupiłem dla mnie jest wystarczający.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25838
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

tzok
Moderator Samochody
Post#24 22 Gru 2005 21:13   

Wyłączanie się komputera.


Nie - Megabajt, Logic, Feel, Tracer (wszystkie modele LC-B) to DOKŁADNIE te same zasilacze. CodeGen to już troszkę coś innego i nieco... lepszego.

ModeCom ma w swojej ofercie zasilacze Fortrona (mają oznaczenia FSP, GTF i MC) oraz LC Technology (LC-B) większość FEELi to właśnie LC-B.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#25 Post autora tematu 23 Gru 2005 00:35   

Re: Wyłączanie się komputera.


a tam głupoty mówicie. Mam dwuch braci którzy mają właśnie zasilacze logic już 5 rok i wszystko bez zarzutów chodzi. Tak samo ten zasilacz Codegen chodził prawie trzy i pół roku. Ale nie ma co się kłucić przecież nie będę kupywał bardzo dobrych zasilaczy do takiego starego kompa, bym wtedy podwoił wartość kompa Very Happy Narazie pracuje dobrze mam na niego 2 lata gwarancji a do końca jej sprawie sobie napewno nowego kompa. Więc nie ma co się obawiać w zupełności.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25838
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

tzok
Moderator Samochody
Post#26 23 Gru 2005 13:14   

Wyłączanie się komputera.


Zobacz sobie na tego spalonego Codegena jak ma zrobioną przetwornicę st-by... zapewne znajdziesz tam rezystor 5W a w okół niego zbrązowiały laminat, w pobliżu natomiat tranzystor polowy w obudowie TO200, często bez radiatora, podobnie jest w zasilaczach L&C, natomiast mój Fortron nie ma żadnych przegrzanych elementów i solidne, żebrowane radiatory a nie płaskie kawałki blachy aluminiowej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#27 Post autora tematu 26 Gru 2005 23:32   

Wyłączanie się komputera.


Hehe o to chodzi że w tym Codegenie nie ma żadnych spalonych rzeczy ani trochę. Wszystko wygląda jak nowe, czyściutkie i błyszczące Very Happy , czemu przestał jednak chodzić to nie wiem Neutral W następnym poście postaram się wrzucić fotkę tego codegena w środku. Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

a i jeszcze jedno ten mój logic też ma pasywne żebrowane radiatory Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32834
Miasto: Łódź

jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#28 26 Gru 2005 23:55   

Re: Wyłączanie się komputera.


heniek2r5 napisał:
ten mój logic też ma pasywne żebrowane radiatory

No, to jak nie ma radiatorów aktywnych nieżebrowanych, to z pewnością jest super zasilaczem!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#29 Post autora tematu 27 Gru 2005 12:31   

Re: Wyłączanie się komputera.


zgodnie z obietnicą załączam foty tranzystorów. Mam jeszcze pytanie jak sprawdzić napięcia, które wtyki trzeba zewrzeć aby uruchomić zasilacz??

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 27 Gru 2005 12:31   



Powrót do góry
Miles!
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 544
Miasto: Ełk

Miles!
Poziom 18
Post#30 Post autora tematu 27 Gru 2005 12:33   

Wyłączanie się komputera.


kurcze sorka miało być bez prowizji :/ zapomniałem zaznaczyć pola...jak trzeba to wystawie jeszcze raz foty bez prowizji.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 27 Gru 2005 12:33   



Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Wyłączanie się komputera. 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Wyłączanie się komputera. (5)
wyłączanie się komputera... (13)
Wyłączanie się komputera. (20)
Wyłączanie się komputera... (16)
Wyłączanie się komputera. (8)
Wyłączanie się komputera. (49)
PC - wyłączanie się komputera (8)
Wyłączanie się komputera. (13)
Samoczynne wyłączanie się komputera. (13)
Dziwne wyłączanie się komputera... (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.086 seconds

elektroda.pl temat RSS