FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Neostrada podział na LAN I WIFI

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Neostrada podział na LAN I WIFI
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 06 Dec 2005 22:19   

Witam.

Na wstępie chciałem zaznaczyć że odpowiedzi na moje pytanie szukałem i nie mogłem znaleźć.

OK .
Do kompa (WinXP ) podpięta jest neostrada przez modem USB. do tego samego kompa podpięta jest karta ethernetowa RJ45 (PCI) oraz karta WiFi (USB). Chcę podzielić internet na dwa kompy (oprócz "serwera") jeden po lanie drugi po WIFI. Niestety po włączeniu udostępniania internetowego udostępnia mi tylko na jednym z interfejsów (albo na karcie WIFI (po usb) albo na RJ45 (karta PCI) ). Próbowałem zrobić między tymi kartymi mostek ale przy zakładaniu "krzyczy" że w mostku nie może być karty, która obsługuje udostępnianie internetu.
Ktoś może wie jak rozwiązać ten problem. Kupno sprzętowego rutera z modemem USB nie wchodzi w grę (za dużo kasy - chyba że są jakieś modele do 200zł ).
Back to top

mpn103
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 07 Dec 2005 01:26   

Nie da się udostepnic netu na dwóch kartach. Musi być to jedna, dlatego wybierz sobie czy to ma być ta pod PCI czy pod USB. Najlepiej wychodzi pod Wi-Fi bo zakupujesz tylko do drugiego kompa najtańszą karte radiową i masz internet na dwóch kompach
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Dec 2005 01:26   

Back to top

akmes
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 Post from the author of the topic 07 Dec 2005 09:22   

Re: Neostrada podział na LAN I WIFI

Thx za odpowiedź. Tak podejrzewałem że się nie da ale myślałem że może ktoś ma jakiś "patent" na to :)
Back to top

mbo
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 07 Dec 2005 10:15   

mpn103 wrote:
Nie da się udostepnic netu na dwóch kartach. Musi być to jedna, dlatego wybierz sobie czy to ma być ta pod PCI czy pod USB. Najlepiej wychodzi pod Wi-Fi bo zakupujesz tylko do drugiego komputera najtańszą karte radiową i masz internet na dwóch kompach

Da się udostępnić na dostęp do Internetu przez kilka kart sieciowych.
Poradzi sobie z tym np. WinRoute.

Nie da się tylko za pomocą wbudowanego w Windows mechanizmu ICS.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Dec 2005 10:15   

Back to top

akmes
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 Post from the author of the topic 07 Dec 2005 11:28   

mbo wrote:

Da się udostępnić na dostęp do Internetu przez kilka kart sieciowych.
Poradzi sobie z tym np. WinRoute.

Nie da się tylko za pomocą wbudowanego w Windows mechanizmu ICS.

tyle tylko że WinRoute nie jest darmowy (z tego co słyszałem) ale może jest jakiś programi tego typu free??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Dec 2005 11:28   

Back to top

morron1
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 02 Jan 2007 17:38   

jak sie nie da na xp sie da wystarczy wlaczyc polaczenie mostkowe na dwoch kartach sieciowych na ktore ma byc udostepniany internet(sprawdzone dziala przeslo pol roku na skrossowanych skretkach)
Back to top

mateunio199x
Poziom 7
Poziom 7

Post#7 24 Mar 2008 15:18   

Witam. Szukam już od tygodni w googlch odpowiedzi na moje pytanie. Jak zmieniać ip ? Wcześniej nie miałem problemu jak miałem neta przez adapter Wi-Fi z zestawu liveboxa. Po roku użytkowaniu coś się stało adapterowi. Niby zasięg miał i widział livebox'a ale nie było netu. Więc kupiłem kabel ethernet prosty 18m. Od kąd mam ten kabel nie wiem jak zmieniać IP. Program którym wcześniej zmieniałem ip nie działa. Wiem że na stronie http://192.168.1.201 można jakoś zmieniać ale nie łapie w ogóle. Nawet ten program konfiguracja (który jest po zainstalowaniu netu z płyty livebox'a) nie łapie. A bieganie przez 3 pokoje i wyłączanie i włączanie lvebox'a jest uciążliwe zresztą brat by sie wkurzył i by całkiem odłączył mi net. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.

Edit:

A i jeszcze pytanie. Jak miałem neta przez ten adapter to filmy sciagaly mi sie z predkoscia ~60-80kb przez p2m a teraz przez kabel idzie mi max 50 i to rzadko sie zdarza. Czy to jest wina karty sieciowej wbudowanej w płytę główną K7S41 ? Pomoże coś kupno karty sieciowej oddzielnie ?
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Neostrada podział na LAN I WIFI
Page 1 of 1
Similar topics
Router edimax BR6204WG-podział internetu z WIFI na LAN. (4)
Podział neostrady na 2x LAN i Wifi do laptopa jaki router (6)
Zakup Routera (podział LAN i tworzenie WiFi) (4)
Podział sieci radiowej na Lan i WiFI (6)
Podział LAN z pomocą WIFI pytania (10)
[Dl-524] podział internetu na LAN +WiFi (1)
Podział wifi w LAN proszę o pomoc (9)
Podział WIFI na siec WIFI + LAN w domu (dwl900ap+ i di524) (4)
WiFi Internet - PC + LAN Asus WL600G - podział Internetu (4)
WiFi LAN Neostrada AdHoc (9)

Page generation time: 0.124 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed