Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?
Autor
Wiadomość
sajmon1100
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 15
Miasto: Czeladź

Post#1 Post autora tematu 11 Gru 2005 16:59   

jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


otóż mam taki problem:
Kiedyś miałem wzmacniacz Diory i z tyłu byly wejścia na korektor czyli korektor out i korektor in ,w korektorze było to samo i wszystko grało.A teraz mam amplituner sony i korektor sony -we wzmacniaczu mam tylko wejścia : cd ,video ,tape in ,phono oraz tape out ,na korektorze mam line in ,line out oraz tapein ,tapeout: jak to podpiąc? narazie mam tak podpięte ze sygnał z cd idzie do korektora i z korektora wychodzi do wzmacniacza na cd in ,ale wtedy mam tylko korekcje na cd , a na tuner,i video niemam bo wiadomo ze leci tylko z cdka ..Niemam pojecia co zrobic
model wzmacniacza to sony STR AV 310 ,a korektor to Sony SEQ 300
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 11 Gru 2005 16:59   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu RTV:

Powrót do góry
   
nici
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sie 2005
Posty: 966
Miasto: Ozorków /k.Łodzi

Post#2 11 Gru 2005 17:14   

jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


po line in korektora podlaczasz zrodlo dzwieku,line out korektora laczysz z line in lub innym auxem amplitunera i wszystko gra az milo:)
Powrót do góry
   
sajmon1100
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 15
Miasto: Czeladź

Post#3 Post autora tematu 11 Gru 2005 17:38   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


ale chyba sie nie rozumiemy-moge podlonczyc np tylko 1 zrudlo dzwieku - bo puszczam sygnal z cd ,nastepnie wchodzi on do korektora ,nastepnie wychodzi z korektora i wchodzi na cd in wzmacniacza ,ale mi chodzi o to jak podloczyc aby np tuner dzialal na korektorze (mam amplituner) ,bo w tym wzmacniaczu niema z tyłu wejsc i wyjsc tak jak np w diorze gdzie były normalnie napisane korektor wejscie wyjscie ,a w moim jest tylko tape in ,out i cala reszat czyli cd,video ,phono
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Gru 2005 17:38   





Powrót do góry
   
Adi24
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Wrz 2002
Posty: 385
Miasto: Lublin

Post#4 11 Gru 2005 17:51   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Proponuje cos takiego. Zdjąć obudowe wzmacniacza, znaleść wyjście z selektora wejśc, przeciąc scieżki, podlutować i wyprowadzić przewody do gniazd. Te z kolei zamontować z tyłu obudowy. I problem z głowy.
Powrót do góry
   
maciorkusowaciasty
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Sie 2004
Posty: 245
Miasto: Gdańsk

Post#5 12 Gru 2005 10:42   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


jesli we wzmaku masz pentle magnetofonowa mozesz podlaczyc wejscie/wyjscie korektora do wyjscia/wejscia na magnetofon we wzmacniaczu, a magnetofon do tape in/out w korektorze. w unitrze 7010 dalo tak sie :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Gru 2005 10:42   





Powrót do góry
   
sajmon1100
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 15
Miasto: Czeladź

Post#6 Post autora tematu 15 Gru 2005 00:37   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


tylko problem w tym ze niemam magnetofonu...
Powrót do góry
   
zn21
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Paź 2003
Posty: 307
Miasto: Mysłowice

Post#7 15 Gru 2005 11:35   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


są 2 rozwiązania
1. odpuść sobie bo korektor psuje dzwięk!!! dla mnie korektor w torze audio to wielkie nieporozumienie - znaczna degradacja dzwięku
2. jak ci tak bardzo zależy musisz wpiąć sie między w swoim wzmacniaczu między przedwzamacniacz a wzmacniacz końcowy. Dodatko jak we wzmacniaczu Diory musisz dorobić 2 komplety cinch. Trochę roboty mechoniczno-elektycznej.
Powrót do góry
   
Rocky Horror
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 1516
Miasto: Gliwice

Post#8 15 Gru 2005 13:32   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


maciorkusowaciasty napisał:
jesli we wzmaku masz pentle magnetofonowa mozesz podlaczyc wejscie/wyjscie korektora do wyjscia/wejscia na magnetofon we wzmacniaczu

Sama pętla nie wystarczy - konieczna jest jeszcze funkcja "monitora" dla magnetofonu.


zn21 napisał:
musisz wpiąć sie między w swoim wzmacniaczu między przedwzamacniacz a wzmacniacz końcowy

Idiotyczny pomysł. Na wstępie zostaną wzmocnione wszelkie szumy korektora, poza tym nawet najmniejszy szmer potencjometru czy jakiegos przełącznika, odezwie się w głośnikach hukiem który obudził by trupa. Nie mówiąc już o ewentualnych stanach nieustalonych przy włączaniu/wyłączaniu korektora, które w skrajnym przypadku mogły by nawet uszkodzić głośniki wysokotonowe...
Powrót do góry
   
zn21
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Paź 2003
Posty: 307
Miasto: Mysłowice

Post#9 15 Gru 2005 14:59   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Rocky Horror - proszę się nie bawić w akademickie rozwazania! zreszta Diora tak robiła i chodzi to jakoś a poza tym ja tez tak wstawiałem i chodzio to bez problemów.
Ciekawe co bys doradził ludzim którzy mają końcówki mocy i przedwzmacniacze oddzielnie? też idiotyczny pomysł bo stany nieustalone?
A z tym hukiem to usmiałem sie do łez. Kołego pomysl trochę
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Gru 2005 14:59   





Powrót do góry
   
MarcinG
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 1076
Miasto: Mikołów

Post#10 15 Gru 2005 23:32   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Witam
Kolego zn21 sam trochę pomyśl.
Przykładowo w WS 442 korektor jest włączany w przedwzmacniaczu, przed regulacją barwy i przedewszystkim przed regulacją głośności.
Czy ludzie posiadający osobne końcówki i przedwzmacniacze dotykali kiedyś przewodu sygnałowego podłączonego do samego wzmacniacza?
Co się wtedy dzieje?
Powrót do góry
   
Rocky Horror
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 1516
Miasto: Gliwice

Post#11 16 Gru 2005 03:32   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


zn21 napisał:
Rocky Horror - proszę się nie bawić w akademickie rozwazania! zreszta Diora tak robiła i chodzi to jakoś

Proszę o pokazanie schematu wzmacniacza Diory, w którym korektor jest włączony w układ według zasugerowanego przez Ciebie sposobu.


Cytat:
Ciekawe co bys doradził ludzim którzy mają końcówki mocy i przedwzmacniacze oddzielnie?

Dokładnie to samo co tym, którzy mają końcówkę i przedwzmacniacz w jednej obudowie. Nie widzę związku ze sprawą.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Nie wiem jak to wszystko podłączyc. Korektor + głośniki (5)
Czy mogę podłączyc pod wzmacniacz ONKYO (1)
Jak podłączyc telewizor pod komputer ? (2)
Jak podłączyc wzmacniacz do komputera 5.1?? (3)
Jak podłączyc dzwięk z tv i dvd pod głośniki kina (1)
Unitra Diora WS 301S jak podłączyc pod wierzę (4)
Kamera przemysłowa PANASONIC BP102-Jak podłączyc pod TV. (6)
Sansui AU-X301i - Jak podpiąć pod niego korektor? (2)
Jak podłączyc kino domowe Samsung HT-DS100 pod komputer (8)
Jak podłączyc Pendrive pod wejscie jack w radiu pionner? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS