Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy ->jak podłączyc korektor pod wzmacniacz? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
sajmon1100
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 15
Miasto: Czeladź

sajmon1100
Poziom 6
Post#1 11 Gru 2005 16:59  Autor tematu   

jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


otóż mam taki problem:
Kiedyś miałem wzmacniacz Diory i z tyłu byly wejścia na korektor czyli korektor out i korektor in ,w korektorze było to samo i wszystko grało.A teraz mam amplituner sony i korektor sony -we wzmacniaczu mam tylko wejścia : cd ,video ,tape in ,phono oraz tape out ,na korektorze mam line in ,line out oraz tapein ,tapeout: jak to podpiąc? narazie mam tak podpięte ze sygnał z cd idzie do korektora i z korektora wychodzi do wzmacniacza na cd in ,ale wtedy mam tylko korekcje na cd , a na tuner,i video niemam bo wiadomo ze leci tylko z cdka ..Niemam pojecia co zrobic
model wzmacniacza to sony STR AV 310 ,a korektor to Sony SEQ 300

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
nici
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sie 2005
Posty: 968
Miasto: Ozorków /k.Łodzi

nici
Poziom 20
Post#2 11 Gru 2005 17:14    

jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


po line in korektora podlaczasz zrodlo dzwieku,line out korektora laczysz z line in lub innym auxem amplitunera i wszystko gra az milo:)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
sajmon1100
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 15
Miasto: Czeladź

sajmon1100
Poziom 6
Post#3 11 Gru 2005 17:38  Autor tematu   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


ale chyba sie nie rozumiemy-moge podlonczyc np tylko 1 zrudlo dzwieku - bo puszczam sygnal z cd ,nastepnie wchodzi on do korektora ,nastepnie wychodzi z korektora i wchodzi na cd in wzmacniacza ,ale mi chodzi o to jak podloczyc aby np tuner dzialal na korektorze (mam amplituner) ,bo w tym wzmacniaczu niema z tyłu wejsc i wyjsc tak jak np w diorze gdzie były normalnie napisane korektor wejscie wyjscie ,a w moim jest tylko tape in ,out i cala reszat czyli cd,video ,phono

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Adi24
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Wrz 2002
Posty: 390
Miasto: Lublin

Adi24
Poziom 17
Post#4 11 Gru 2005 17:51    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Proponuje cos takiego. Zdjąć obudowe wzmacniacza, znaleść wyjście z selektora wejśc, przeciąc scieżki, podlutować i wyprowadzić przewody do gniazd. Te z kolei zamontować z tyłu obudowy. I problem z głowy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
maciorkusowaciasty
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Sie 2004
Posty: 247
Miasto: Gdańsk

maciorkusowaciasty
Poziom 15
Post#5 12 Gru 2005 10:42    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


jesli we wzmaku masz pentle magnetofonowa mozesz podlaczyc wejscie/wyjscie korektora do wyjscia/wejscia na magnetofon we wzmacniaczu, a magnetofon do tape in/out w korektorze. w unitrze 7010 dalo tak sie Very Happy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
sajmon1100
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 15
Miasto: Czeladź

sajmon1100
Poziom 6
Post#6 15 Gru 2005 00:37  Autor tematu   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


tylko problem w tym ze niemam magnetofonu...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zn21
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Paź 2003
Posty: 306
Miasto: Mysłowice

zn21
Poziom 16
Post#7 15 Gru 2005 11:35    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


są 2 rozwiązania
1. odpuść sobie bo korektor psuje dzwięk!!! dla mnie korektor w torze audio to wielkie nieporozumienie - znaczna degradacja dzwięku
2. jak ci tak bardzo zależy musisz wpiąć sie między w swoim wzmacniaczu między przedwzamacniacz a wzmacniacz końcowy. Dodatko jak we wzmacniaczu Diory musisz dorobić 2 komplety cinch. Trochę roboty mechoniczno-elektycznej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Rocky Horror
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 1512
Miasto: Gliwice

Rocky Horror
Poziom 22
Post#8 15 Gru 2005 13:32    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


maciorkusowaciasty napisał:
jesli we wzmaku masz pentle magnetofonowa mozesz podlaczyc wejscie/wyjscie korektora do wyjscia/wejscia na magnetofon we wzmacniaczu

Sama pętla nie wystarczy - konieczna jest jeszcze funkcja "monitora" dla magnetofonu.


zn21 napisał:
musisz wpiąć sie między w swoim wzmacniaczu między przedwzamacniacz a wzmacniacz końcowy

Idiotyczny pomysł. Na wstępie zostaną wzmocnione wszelkie szumy korektora, poza tym nawet najmniejszy szmer potencjometru czy jakiegos przełącznika, odezwie się w głośnikach hukiem który obudził by trupa. Nie mówiąc już o ewentualnych stanach nieustalonych przy włączaniu/wyłączaniu korektora, które w skrajnym przypadku mogły by nawet uszkodzić głośniki wysokotonowe...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zn21
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Paź 2003
Posty: 306
Miasto: Mysłowice

zn21
Poziom 16
Post#9 15 Gru 2005 14:59    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Rocky Horror - proszę się nie bawić w akademickie rozwazania! zreszta Diora tak robiła i chodzi to jakoś a poza tym ja tez tak wstawiałem i chodzio to bez problemów.
Ciekawe co bys doradził ludzim którzy mają końcówki mocy i przedwzmacniacze oddzielnie? też idiotyczny pomysł bo stany nieustalone?
A z tym hukiem to usmiałem sie do łez. Kołego pomysl trochę

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
MarcinG
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 1074
Miasto: Mikołów

MarcinG
Poziom 20
Post#10 15 Gru 2005 23:32    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Witam
Kolego zn21 sam trochę pomyśl.
Przykładowo w WS 442 korektor jest włączany w przedwzmacniaczu, przed regulacją barwy i przedewszystkim przed regulacją głośności.
Czy ludzie posiadający osobne końcówki i przedwzmacniacze dotykali kiedyś przewodu sygnałowego podłączonego do samego wzmacniacza?
Co się wtedy dzieje?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Rocky Horror
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 1512
Miasto: Gliwice

Rocky Horror
Poziom 22
Post#11 16 Gru 2005 03:32    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


zn21 napisał:
Rocky Horror - proszę się nie bawić w akademickie rozwazania! zreszta Diora tak robiła i chodzi to jakoś

Proszę o pokazanie schematu wzmacniacza Diory, w którym korektor jest włączony w układ według zasugerowanego przez Ciebie sposobu.


Cytat:
Ciekawe co bys doradził ludzim którzy mają końcówki mocy i przedwzmacniacze oddzielnie?

Dokładnie to samo co tym, którzy mają końcówkę i przedwzmacniacz w jednej obudowie. Nie widzę związku ze sprawą.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Nie wiem jak to wszystko podłączyc. Korektor + głośniki (5)
Czy mogę podłączyc pod wzmacniacz ONKYO (1)
Jak podłączyc telewizor pod komputer ? (2)
Jak podłączyc wzmacniacz do komputera 5.1?? (3)
Jak podłączyc dzwięk z tv i dvd pod głośniki kina (1)
Unitra Diora WS 301S jak podłączyc pod wierzę (4)
Kamera przemysłowa PANASONIC BP102-Jak podłączyc pod TV. (6)
Jak podłączyc kino domowe Samsung HT-DS100 pod komputer (8)
Jak podłączyc Pendrive pod wejscie jack w radiu pionner? (2)
Sansui AU-X301i - Jak podpiąć pod niego korektor? (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS