Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?
Author
Message
sajmon1100
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 05 Jul 2005
Posts: 15
Location: Czeladź

Post#1 Post from the author of the topic 11 Dec 2005 16:59   

jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


otóż mam taki problem:
Kiedyś miałem wzmacniacz Diory i z tyłu byly wejścia na korektor czyli korektor out i korektor in ,w korektorze było to samo i wszystko grało.A teraz mam amplituner sony i korektor sony -we wzmacniaczu mam tylko wejścia : cd ,video ,tape in ,phono oraz tape out ,na korektorze mam line in ,line out oraz tapein ,tapeout: jak to podpiąc? narazie mam tak podpięte ze sygnał z cd idzie do korektora i z korektora wychodzi do wzmacniacza na cd in ,ale wtedy mam tylko korekcje na cd , a na tuner,i video niemam bo wiadomo ze leci tylko z cdka ..Niemam pojecia co zrobic
model wzmacniacza to sony STR AV 310 ,a korektor to Sony SEQ 300

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Dec 2005 16:59   





Back to top
   
nici
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 22 Aug 2005
Posts: 953
Location: Ozorków /k.Łodzi

Post#2 11 Dec 2005 17:14   

jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


po line in korektora podlaczasz zrodlo dzwieku,line out korektora laczysz z line in lub innym auxem amplitunera i wszystko gra az milo:)

Helpful message? + -

Back to top
   
sajmon1100
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 05 Jul 2005
Posts: 15
Location: Czeladź

Post#3 Post from the author of the topic 11 Dec 2005 17:38   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


ale chyba sie nie rozumiemy-moge podlonczyc np tylko 1 zrudlo dzwieku - bo puszczam sygnal z cd ,nastepnie wchodzi on do korektora ,nastepnie wychodzi z korektora i wchodzi na cd in wzmacniacza ,ale mi chodzi o to jak podloczyc aby np tuner dzialal na korektorze (mam amplituner) ,bo w tym wzmacniaczu niema z tyłu wejsc i wyjsc tak jak np w diorze gdzie były normalnie napisane korektor wejscie wyjscie ,a w moim jest tylko tape in ,out i cala reszat czyli cd,video ,phono

Helpful message? + -

Back to top
   
Adi24
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 25 Sep 2002
Posts: 387
Location: Lublin

Post#4 11 Dec 2005 17:51   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Proponuje cos takiego. Zdjąć obudowe wzmacniacza, znaleść wyjście z selektora wejśc, przeciąc scieżki, podlutować i wyprowadzić przewody do gniazd. Te z kolei zamontować z tyłu obudowy. I problem z głowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
maciorkusowaciasty
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 05 Aug 2004
Posts: 245
Location: Gdańsk

Post#5 12 Dec 2005 10:42   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


jesli we wzmaku masz pentle magnetofonowa mozesz podlaczyc wejscie/wyjscie korektora do wyjscia/wejscia na magnetofon we wzmacniaczu, a magnetofon do tape in/out w korektorze. w unitrze 7010 dalo tak sie Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Dec 2005 10:42   





Back to top
   
sajmon1100
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 05 Jul 2005
Posts: 15
Location: Czeladź

Post#6 Post from the author of the topic 15 Dec 2005 00:37   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


tylko problem w tym ze niemam magnetofonu...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Dec 2005 00:37   





Back to top
   
zn21
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 13 Oct 2003
Posts: 306
Location: Mysłowice

Post#7 15 Dec 2005 11:35   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


są 2 rozwiązania
1. odpuść sobie bo korektor psuje dzwięk!!! dla mnie korektor w torze audio to wielkie nieporozumienie - znaczna degradacja dzwięku
2. jak ci tak bardzo zależy musisz wpiąć sie między w swoim wzmacniaczu między przedwzamacniacz a wzmacniacz końcowy. Dodatko jak we wzmacniaczu Diory musisz dorobić 2 komplety cinch. Trochę roboty mechoniczno-elektycznej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Rocky Horror
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 04 Jan 2003
Posts: 1512
Location: Gliwice

Post#8 15 Dec 2005 13:32   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


maciorkusowaciasty wrote:
jesli we wzmaku masz pentle magnetofonowa mozesz podlaczyc wejscie/wyjscie korektora do wyjscia/wejscia na magnetofon we wzmacniaczu

Sama pętla nie wystarczy - konieczna jest jeszcze funkcja "monitora" dla magnetofonu.


zn21 wrote:
musisz wpiąć sie między w swoim wzmacniaczu między przedwzamacniacz a wzmacniacz końcowy

Idiotyczny pomysł. Na wstępie zostaną wzmocnione wszelkie szumy korektora, poza tym nawet najmniejszy szmer potencjometru czy jakiegos przełącznika, odezwie się w głośnikach hukiem który obudził by trupa. Nie mówiąc już o ewentualnych stanach nieustalonych przy włączaniu/wyłączaniu korektora, które w skrajnym przypadku mogły by nawet uszkodzić głośniki wysokotonowe...

Helpful message? + -

Back to top
   
zn21
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 13 Oct 2003
Posts: 306
Location: Mysłowice

Post#9 15 Dec 2005 14:59   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Rocky Horror - proszę się nie bawić w akademickie rozwazania! zreszta Diora tak robiła i chodzi to jakoś a poza tym ja tez tak wstawiałem i chodzio to bez problemów.
Ciekawe co bys doradził ludzim którzy mają końcówki mocy i przedwzmacniacze oddzielnie? też idiotyczny pomysł bo stany nieustalone?
A z tym hukiem to usmiałem sie do łez. Kołego pomysl trochę

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Dec 2005 14:59   





Back to top
   
MarcinG
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 14 Dec 2004
Posts: 1074
Location: Mikołów

Post#10 15 Dec 2005 23:32   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Witam
Kolego zn21 sam trochę pomyśl.
Przykładowo w WS 442 korektor jest włączany w przedwzmacniaczu, przed regulacją barwy i przedewszystkim przed regulacją głośności.
Czy ludzie posiadający osobne końcówki i przedwzmacniacze dotykali kiedyś przewodu sygnałowego podłączonego do samego wzmacniacza?
Co się wtedy dzieje?

Helpful message? + -

Back to top
   
Rocky Horror
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 04 Jan 2003
Posts: 1512
Location: Gliwice

Post#11 16 Dec 2005 03:32   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


zn21 wrote:
Rocky Horror - proszę się nie bawić w akademickie rozwazania! zreszta Diora tak robiła i chodzi to jakoś

Proszę o pokazanie schematu wzmacniacza Diory, w którym korektor jest włączony w układ według zasugerowanego przez Ciebie sposobu.


Quote:
Ciekawe co bys doradził ludzim którzy mają końcówki mocy i przedwzmacniacze oddzielnie?

Dokładnie to samo co tym, którzy mają końcówkę i przedwzmacniacz w jednej obudowie. Nie widzę związku ze sprawą.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?
Page 1 of 1
Similar topics
Nie wiem jak to wszystko podłączyc. Korektor + głośniki (5)
Czy mogę podłączyc pod wzmacniacz ONKYO (1)
Jak podłączyc telewizor pod komputer ? (2)
Jak podłączyc wzmacniacz do komputera 5.1?? (3)
Jak podłączyc dzwięk z tv i dvd pod głośniki kina (1)
Unitra Diora WS 301S jak podłączyc pod wierzę (4)
Kamera przemysłowa PANASONIC BP102-Jak podłączyc pod TV. (6)
Jak podłączyc kino domowe Samsung HT-DS100 pod komputer (8)
Jak podłączyc Pendrive pod wejscie jack w radiu pionner? (2)
Sansui AU-X301i - Jak podpiąć pod niego korektor? (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl topic RSS feed