Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable ->jak podłączyc korektor pod wzmacniacz? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
sajmon1100
Level 10
Location: Czeladź
Joined: 05 Jul 2005
Posts: 15
Post rating: 1
sajmon1100
Level 10
Post#1 11 Dec 2005 16:59  Topic author   

jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Otóż mam taki problem:
Kiedyś miałem wzmacniacz Diory i z tyłu były wejścia na korektor czyli korektor out i korektor in,w korektorze było to samo i wszystko grało.A teraz mam amplituner sony i korektor sony -we wzmacniaczu mam tylko wejścia : cd ,video ,tape in ,phono oraz tape out ,na korektorze mam line in ,line out oraz tape in ,tape out: jak to podpiąć? narazię mam tak podpięte ze sygnał z cd idzie do korektora i z korektora wychodzi do wzmacniacza na cd in ,ale wtedy mam tylko korekcje na cd , a na tuner,i video nie mam bo wiadomo ze leci tylko z c-dka ..Nie mam pojęcia co zrobić?
Model wzmacniacza to SONY STR AV 310 ,a korektor to SONY SEQ 300.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
nici
Level 26
Location: Ozorków
Joined: 22 Aug 2005
Posts: 1459
Helped: 47
Post rating: 30
nici
Level 26
Post#2 11 Dec 2005 17:14    

jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Po line in korektora podłączasz źródło dźwięku, line out korektora łączysz z line in lub innym aux-em amplitunera i wszystko gra aż milo:)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sajmon1100
Level 10
Location: Czeladź
Joined: 05 Jul 2005
Posts: 15
Post rating: 1
sajmon1100
Level 10
Post#3 11 Dec 2005 17:38  Topic author   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


ale chyba sie nie rozumiemy-moge podlonczyc np tylko 1 zrudlo dzwieku - bo puszczam sygnal z cd ,nastepnie wchodzi on do korektora ,nastepnie wychodzi z korektora i wchodzi na cd in wzmacniacza ,ale mi chodzi o to jak podloczyc aby np tuner dzialal na korektorze (mam amplituner) ,bo w tym wzmacniaczu niema z tyłu wejsc i wyjsc tak jak np w diorze gdzie były normalnie napisane korektor wejscie wyjscie ,a w moim jest tylko tape in ,out i cala reszat czyli cd,video ,phono

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Adi24
Level 20
Location: Houghton Regis/Dunstable
Joined: 25 Sep 2002
Posts: 397
Helped: 31
Post rating: 1
Adi24
Level 20
Post#4 11 Dec 2005 17:51    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Proponuje cos takiego. Zdjąć obudowe wzmacniacza, znaleść wyjście z selektora wejśc, przeciąc scieżki, podlutować i wyprowadzić przewody do gniazd. Te z kolei zamontować z tyłu obudowy. I problem z głowy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
maciorkusowaciasty
Level 18
Location: Gdańsk
Joined: 05 Aug 2004
Posts: 252
Helped: 27
Post rating: 1
maciorkusowaciasty
Level 18
Post#5 12 Dec 2005 10:42    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


jesli we wzmaku masz pentle magnetofonowa mozesz podlaczyc wejscie/wyjscie korektora do wyjscia/wejscia na magnetofon we wzmacniaczu, a magnetofon do tape in/out w korektorze. w unitrze 7010 dalo tak sie :D

Helpful post? + 0
Back to top
sajmon1100
Level 10
Location: Czeladź
Joined: 05 Jul 2005
Posts: 15
Post rating: 1
sajmon1100
Level 10
Post#6 15 Dec 2005 00:37  Topic author   

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


tylko problem w tym ze niemam magnetofonu...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zn21
Level 18
Location: Mysłowice
Joined: 13 Oct 2003
Posts: 306
Helped: 14
Post rating: 5
zn21
Level 18
Post#7 15 Dec 2005 11:35    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


są 2 rozwiązania
1. odpuść sobie bo korektor psuje dzwięk!!! dla mnie korektor w torze audio to wielkie nieporozumienie - znaczna degradacja dzwięku
2. jak ci tak bardzo zależy musisz wpiąć sie między w swoim wzmacniaczu między przedwzamacniacz a wzmacniacz końcowy. Dodatko jak we wzmacniaczu Diory musisz dorobić 2 komplety cinch. Trochę roboty mechoniczno-elektycznej.

Helpful post? + 0
Back to top
Rocky Horror
Level 30
Location: Gliwice
Joined: 04 Jan 2003
Posts: 1523
Helped: 95
Post rating: 126
Rocky Horror
Level 30
Post#8 15 Dec 2005 13:32    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


maciorkusowaciasty wrote:
jesli we wzmaku masz pentle magnetofonowa mozesz podlaczyc wejscie/wyjscie korektora do wyjscia/wejscia na magnetofon we wzmacniaczu

Sama pętla nie wystarczy - konieczna jest jeszcze funkcja "monitora" dla magnetofonu.


zn21 wrote:
musisz wpiąć sie między w swoim wzmacniaczu między przedwzamacniacz a wzmacniacz końcowy

Idiotyczny pomysł. Na wstępie zostaną wzmocnione wszelkie szumy korektora, poza tym nawet najmniejszy szmer potencjometru czy jakiegos przełącznika, odezwie się w głośnikach hukiem który obudził by trupa. Nie mówiąc już o ewentualnych stanach nieustalonych przy włączaniu/wyłączaniu korektora, które w skrajnym przypadku mogły by nawet uszkodzić głośniki wysokotonowe...

Helpful post? + 0
Back to top
zn21
Level 18
Location: Mysłowice
Joined: 13 Oct 2003
Posts: 306
Helped: 14
Post rating: 5
zn21
Level 18
Post#9 15 Dec 2005 14:59    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Rocky Horror - proszę się nie bawić w akademickie rozwazania! zreszta Diora tak robiła i chodzi to jakoś a poza tym ja tez tak wstawiałem i chodzio to bez problemów.
Ciekawe co bys doradził ludzim którzy mają końcówki mocy i przedwzmacniacze oddzielnie? też idiotyczny pomysł bo stany nieustalone?
A z tym hukiem to usmiałem sie do łez. Kołego pomysl trochę

Helpful post? + 0
Back to top
MarcinG
Level 29
Location: Mikołów
Joined: 14 Dec 2004
Posts: 1075
Helped: 144
Post rating: 9
MarcinG
Level 29
Post#10 15 Dec 2005 23:32    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


Witam
Kolego zn21 sam trochę pomyśl.
Przykładowo w WS 442 korektor jest włączany w przedwzmacniaczu, przed regulacją barwy i przedewszystkim przed regulacją głośności.
Czy ludzie posiadający osobne końcówki i przedwzmacniacze dotykali kiedyś przewodu sygnałowego podłączonego do samego wzmacniacza?
Co się wtedy dzieje?

Helpful post? + 0
Back to top
Rocky Horror
Level 30
Location: Gliwice
Joined: 04 Jan 2003
Posts: 1523
Helped: 95
Post rating: 126
Rocky Horror
Level 30
Post#11 16 Dec 2005 03:32    

Re: jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?


zn21 wrote:
Rocky Horror - proszę się nie bawić w akademickie rozwazania! zreszta Diora tak robiła i chodzi to jakoś

Proszę o pokazanie schematu wzmacniacza Diory, w którym korektor jest włączony w układ według zasugerowanego przez Ciebie sposobu.


Quote:
Ciekawe co bys doradził ludzim którzy mają końcówki mocy i przedwzmacniacze oddzielnie?

Dokładnie to samo co tym, którzy mają końcówkę i przedwzmacniacz w jednej obudowie. Nie widzę związku ze sprawą.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyc korektor pod wzmacniacz?

Nie wiem jak to wszystko podłączyc. Korektor + głośniki (5)
Czy mogę podłączyc pod wzmacniacz ONKYO (1)
Jak podłączyc telewizor pod komputer ? (2)
Jak podłączyc wzmacniacz do komputera 5.1?? (3)
Jak podłączyc dzwięk z tv i dvd pod głośniki kina (1)
Unitra Diora WS 301S jak podłączyc pod wierzę (4)
Kamera przemysłowa PANASONIC BP102-Jak podłączyc pod TV. (6)
Jak podłączyc kino domowe Samsung HT-DS100 pod komputer (8)
Jak podłączyc Pendrive pod wejscie jack w radiu pionner? (2)
Sansui AU-X301i - Jak podpiąć pod niego korektor? (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.076 seconds