Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


  Main Page -> Forum Index -> Tuning PC ->Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!! Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
jargar
Level 9
Location: Poznań
Joined: 13 Nov 2005
Posts: 7
jargar
Level 9
Post#1 13 Dec 2005 21:42  Topic author   

Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


Siemano mam problem bo potrzebuje dużo informacji na temat diód LED:?:.Zamierzam troche rozjaśnić swoją obudowe od kompa i potrzebuje informacji:D jak najlepiej je podłączyć i jakie są ich parametry!!!diód będzie około 8!!!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ostry_18
Level 24
Location: Sanok/Warszawa/Piastów
Joined: 05 Mar 2005
Posts: 841
Helped: 64
Post rating: 11
ostry_18
Level 24
Post#2 13 Dec 2005 22:02    

Re: Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


a poszukac nie łaska? to już było 1000 razy na elektrodzie...
dioda pobiera około 20 - 35 mA . Najlepiej połaczyc je równolegle, przed każdą wstawiając rezystor 150om, jesli masz (5V).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lamer89
Level 22
Location: TYCHY
Joined: 09 Nov 2005
Posts: 542
Helped: 28
Post rating: 3
lamer89
Level 22
Post#3 17 Dec 2005 20:42    

Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


Tutaj >>>http://www.realitynet.pl/e107_plugins/wrap/wrap.php?2<<<
masz adres stronki z kalkulatorem do wyliczania resyatorów do diodek.

Dodano po 45 [sekundy]:

Tutaj >>> http://www.realitynet.pl/e107 plugins/wrap/wrap.php?2 <<<
masz adres stronki z kalkulatorem do wyliczania resyatorów do diodek.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ozy2001
Level 28
Location: Nowy Sącz
Joined: 04 Aug 2004
Posts: 1209
Helped: 88
Post rating: 10
ozy2001
Level 28
Post#4 18 Dec 2005 00:06    

Re: Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


do diod musisz dawac rezystory, jednak spodkalem sie z wyjatkiem st to diody niebieski na 12 V dla nich nie trzeba rezystorow a swieca bardzo ladnie. na allegro mozna kupic gotowe neonki zrobione z rurek przezroczystych, widzialem u kumla, swieca nawet fajnie jak na ich cene, bez problemow montarzowych - koncowka molex.

diody swieca punktowo ze wzgledy na ich soczewke, ktora skupia siwatlo. oczywiscie sa dostepne rowniez taki, ktore daja bardziej rozproszone, na allegro jest gosc u ktorego widzialem nawet takie, ktore rozpraszaly swiatlo na 120* (nie wiem czy to tak sie pisze).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
motykami
Level 17
Location: Tarnobrzeg
Joined: 20 Jun 2005
Posts: 337
Helped: 29
Post rating: 507
motykami
Level 17
Post#5 18 Dec 2005 09:06    

Re: Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


Jeśli ma to być efekt do kompa to zamiast pojedynczych diud polecał bym zrobienie neonka. Tutaj jest to bardzo dokłanie i fajnie opisane: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic343256.html

Pozdrawiam motykami

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
r06ert
Level 25
Location: woj. wielkopolskie
Joined: 03 Dec 2004
Posts: 973
Helped: 31
Post rating: 401
r06ert
Level 25
Post#6 18 Dec 2005 19:00    

Re: Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


ostry_18 wrote:
dioda pobiera około 20 - 35 mA . Najlepiej połaczyc je równolegle


to puść przez LEDa 35mA - ładnie bedzie swiecić, ale szybko może zgasnąć :)

a niby dlaczego łączenie równoległe LEDów jest lepsze?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ostry_18
Level 24
Location: Sanok/Warszawa/Piastów
Joined: 05 Mar 2005
Posts: 841
Helped: 64
Post rating: 11
ostry_18
Level 24
Post#7 18 Dec 2005 19:45    

Re: Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


no w sumie to nie wiem, jakoś mi się tak napisało - zawsze stosuje diody łączone równolegle i to już tak odruchowo napisałem:)

Helpful post? + 0
Back to top
Orochimaru
Level 30
Location: Warszawa
Joined: 21 Mar 2004
Posts: 1147
Helped: 146
Post rating: 67
Orochimaru
Level 30
Post#8 18 Dec 2005 20:59    

Re: Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


http://www.dzikie.net/index.php?art=diody-faq&ap=1&cpage=1

Helpful post? + 0
Back to top
jargar
Level 9
Location: Poznań
Joined: 13 Nov 2005
Posts: 7
jargar
Level 9
Post#9 19 Dec 2005 13:24  Topic author   

Re: Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


Dzięki Orochimaru za podanie tego linka teraz już wszystko wiem!!!pozdro

Dodano po 8 [minuty]:

I jescze jedno macie może jakieś linki WWW do sklepów które sprzedają diodyLED :?: bo jakoś nie moge znaleźć!!!

Helpful post? + 0
Back to top
r06ert
Level 25
Location: woj. wielkopolskie
Joined: 03 Dec 2004
Posts: 973
Helped: 31
Post rating: 401
r06ert
Level 25
Post#10 22 Dec 2005 17:37    

Re: Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


Stary! mieszkasz w poznaniu!!! Rozjerzyj się dobrze, czy aby w twojej okolicy nie ma sklepu z elektroniką! :)

pozdrawiam :)
Wesołych Swiąt :)

Helpful post? + 0
Back to top
ja.ks
Level 2
Joined: 15 Jun 2010
Posts: 2
ja.ks
Level 2
Post#11 15 Jun 2010 14:04    

Re: Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!


Mam 65 lat bez wykształcenia elektronicznego tylko to co matura. Dletego proszę o odpowiedż bez żargonu elektronicznego. Moje pytanie?
Zamirzam wykonać listwę oświtleniową LED na połączenie sieciowe 230V poprzez mostek Gr. - szeregowo. Jak mam liczyć napięcie na diodę czy szczytowe czy skuteczne ?. Czy myszę wstawiać oporniki równolegle ?. Gdzieś przeczytałem, że pożądany jest konesator wpięty równolegle. Po co.
Dziękuję za odpowiedź mozebuć na e-mail: ja.ks(malpa)wp.pl.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć i jakie są parametry Diód LED!!!

Co to za element? Jakie parametry ma ten przekaźnik? Jak go podłączyć? (1)
Jakie napięcie zasilacza w kompie / jak podłączyć listwy LED (5)
jak podłączyć kable od diód na panelu obudowy AeroCool VS-9 (26)
UPS APC 500 - jakie są jego parametry? Co można do niego podłączyć? (4)
płyta IBM 6840 jak podłączyć led power, power, hdd led,.... (2)
Jak podłączyć: POWER SW, RESET SW, H.D.D. LED i POWER LED na płycie głównej (5)
Jak dokupić RAM-u? Na jakie parametry zwrócić uwagę? (9)
Jak zbudować taką sieć? Jakie parametry muszą mieć routery? (6)
Jak podłączyć LED w zasilaczu ?? (5)
Jak podłączyć diody LED do klawiatury ... (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.051 seconds