FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jakość energii elektrycznej !!!

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Jakość energii elektrycznej !!!
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 18 Dec 2005 00:43   

Jakie są sposoby podwyższenia jakości energii elektrycznej. Niedawno sprawdzałem jak wyglada przebieg napięcia w naszych domowych gniazdkach, czysta sinusoida to niejest :). Co jest tego przyczyną?

Czy odbiorniki nieliniowe np żarowki energooszczędne, zasilacze impulsowe komputerów mają na to jakiś wpływ?

Słyszałem coś na temat filtrów aktywnych, które eliminują negatywny wpływ tych odbiorników na sieć.
Back to top

Tommy82
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 18 Dec 2005 01:03   

Wiekszym problemem czasem jest samo napiecie ktore na troszke daleko do tego co powinno byc
Mimo ze mieszkam w miescie i jeszcze przed zmiana napiecia zdazalo sie ze w kontakcie bylo 195 V
Back to top

hadebra
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 18 Dec 2005 01:08   

Re: Jakość energii elektrycznej !!!

Ciekaw jestem czy jakieś normy regulują sprawę jakości energii i czy można elektrownię do sądu zaskarżyć :)
Back to top

WojcikW
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 18 Dec 2005 09:58   

Obecnie w całej UE obowiązuje 230V±10%. Poszczególne kraje członkowskie mogą mieć mniejsze tolerancje (odchyłki) napięcia niż ±10% w swoich sieciach i to regulują ich własne przepisy.
hadebra wrote:
Ciekaw jestem czy jakieś normy regulują sprawę jakości energii i czy można elektrownię do sądu zaskarżyć :)
Jeżeli już to zaskarżyć zakład energetyczny z którym masz podpisaną umowę.
Back to top

piter244
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 18 Dec 2005 10:12   

oczywiscie ze mozna zaskarzyc zaklad energetyczny, poniewaz umowa jest podpisana na 230 v a nie na 190. To jest zwykle nie wywiazanie sie z umowy. Mozna nawet sprawe wygrac ale trzeba miec w domu instalacje w 100% sprawna gdyz zaklad bedzie szukal dziury w calym byle tylko nie zaplacic odszkodowania.
Back to top

Molejnic
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 18 Dec 2005 10:48   

Zaskarżenie zakładu energetycznego to trochę walka z wiatrakami. W umowie jest ładnie napisane, że zapewnią Ci zasilanie elektryczne o mocy np 20kW i napięciu 230V w tolerancji +- 10% ale Ty musisz zapewnić cos fi 0,9. Sam napisałeś, o zarówkach energooszczędnych, zasilaczu komputerowym i tym podobnych urządzeniach, które są stricte indukcyjne więc cos się poszedł w.... i jest pewnie około 0,8 i już masz karę. W dni dzisiejszym 80% urządzeń domowych zakłóca sięć energetyczną powodując zmianę cosinusa a przy tym wygląd sinusoidy napięcia.
Back to top

Lukasz_81
Poziom 7
Poziom 7

Post#7 18 Dec 2005 17:12   

hadebra napisal:

hadebra wrote:

Obecnie obowiązującą normą co do jakości energii pobieranej z sieci jest norma PN-EN 61000-3-2: Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC).
Ja opisywalem do mojej pracy inzynierskiej czesc tej normy; Część 3 – 2: Dopuszczalne poziomy. Dopuszczalne poziomy emisji harmonicznych prądu (fazowy prąd zasilający odbiornika ≤16A).
W tej czesci sa jest podany podzial sprzetu na klasy (A, B, C i D) i podane sa dopuszczalne poziomy harmonicznych pradu pobieranego z sieci.
Back to top

spros
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 19 Dec 2005 10:24   

"w kazdym razie mnie jako odbiorce indywidualnego buca to obchodzi bo za to nie place" - takie jest zdanie wiekszosci ludzi z ktorymi o tym rozmawialem.
oczywiscie odksztalcenia przebiedu czasowego pradu (a w rezultacie i zmiana ksztaltu, obwiedni, wartosci napiecia, skladowe harmoniczne, przesuniecie miedzy i a u itp itd) sa to rzeczy ktore powoduja dodatkowe koszty utrzymania i przesylu energii elektrycznej. teoretycznie brak problemow z jakoscia energii moglby powodowac obnizenie ceny jednostki o polowe a kosztow dostarczenia o 2/3 ich ceny ale rowniez wiele ludzi nie mialo by pracy, ja rowniez.
oprocz tego ze norma mowi o ±10% to jest jeszcze aktualne rozporzadzenie ministra ktore mowi o +6% -10%.
sadzenie sie z zakladem nie ma sensu bo wiecej beda kosztowaly ekspertyzy niz zyski. z tego samego powodu zaklad nie kontroluje prywatnych meszkan i nie wyciaga konsekwencji z niewywiazywania sie z umow. dotyczy to przede wszystkim tg fi oraz skladowych harmonicznych pradow.

a teraz zagadka dla ciekawskich inzynierow:
skad w sieci bierze sie skladowa napiecia np 175Hz?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Dec 2005 10:24   

Back to top

Enpro
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 19 Dec 2005 23:29   

Ze zbyt wysokiego napięcia to ja bym się tak nie cieszył bo czym wyższe napięcie tym więcej płacisz za energie, używając takich odbiorników jak żarówki .Na pewno nie powinno ono być zbyt niskie, obecnie dopuszczalne jest od 207V do 253V i zakłady podnoszą jak tylko mają możliwość bo to jest kasa, ale nie wszędzie jest to możliwe od razu bo niema takich możliwości bo wiąże się to z przebudową sieci i budową stacji trafo a czym dalej od stacji tym większe spadki napięć.
Back to top

spros
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 20 Dec 2005 09:53   

Enpro:
ze zbyt malego tez bym sie nie cieszyl :) na cale szczescie u mnie jest 225 +-2. (blad pomiaru nie wahania!)
ale u mojej kobity jest 250+-2.5 bo zaraz 1 chalupa za trafem. masakra. nawet komputer nie za bardzo chce chodzic. ale jak sasiad wlaczy spawarke to swiatlo nawet nie drgnie :) bo u mnie to juz zaczyna powoli dawac czadu :)
a wracajac do tematu:
filtry aktywne to fajna sprawa. tylko na razie troche za droga dla ludzi. taniej jest placic wiecej za jednostke niz instalowac (poza przemyslem oczywiscie).
Back to top

Poziom 23
Poziom 23

Post#11 24 Mar 2006 20:53   

a ja mam podobny problem ... juz kilka razy naprawilem urzadzenia z jednego okregu , w gniazdku srednio jest 195V czesto i gesto siadaja silniki i inne urzadzenia odbiorcze ma ktos podstawy rpawne dotyczace tego temuatu ? tj jakosc energi elektrycznej ?
Back to top

warbipower
Poziom 15
Poziom 15

Post#12 25 Mar 2006 11:00   

Witam
Jakość energi elektrycznej określa Rozporządzenie Ministra Gospodarki z 25 września 2000r w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektroenergetycznych,obortu energią,świadczenia usług przesyłowych,ruchu sieciowego i eksploatacji sieci oraz standartów jakosciowych obsługi odbiorców.(Dz. U. Nr. 85, poz. 975).
Rozdział nr.6 - Standarty jakościowe obsługi odbiorców.
pozdrawiam
Back to top

stomat
Poziom 21
Poziom 21

Post#13 25 Mar 2006 16:01   

Kolega nie jest na bieżąco z przepisami. Na dzisiaj obowiązuje Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20.12.2004 w sprawie szczegółowych warunków przyłączania podmiotów do sieci elektroenergetycznych, ruchu i eksploatacji tych sieci Dz.U. nr 2/2005 poz.5. Rozporządzenie o którym wspominasz straciło ważność z dniem 1.1.2004.
Obecnie "w każdym tygodniu 95% ze zbioru 10-minutowych średnich wartości skutecznych napięcia zasilającego powinno, wyłączając przerwy w zasilaniu, mieścić się w przedziale odchyleń +-10% napięcia znamionowego". Czyli przez pozostałe 5% może być nawet 20V w gniazdku i będzie zgodnie z przepisami.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Mar 2006 16:01   

Back to top

warbipower
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 25 Mar 2006 18:32   

Całkiem możliwe że nie jestem na bieżąco. Informacji tej zasięgnąłem z książki kupinej kiedys w oddziale SEP,a stan prawny zawartych w niej treści to 1 lipiec 2004.
Back to top

Poziom 23
Poziom 23

Post#15 25 Mar 2006 20:48   

no tak ale jezeli przez 99% czasu w tygodniu mam w gniazdku 198V to juz wina ZE i che z tym walczyc btw czytalem w rozporzadzeniu ministra ze 6%+ albo 10%-
Back to top

stomat
Poziom 21
Poziom 21

Post#16 25 Mar 2006 21:36   

No to walcz.
I jeszcze jedno, napięcia nie mierzy się w gniazdku tylko w punkcie dostarczania energii, czyli w złączu.
Back to top

Poziom 23
Poziom 23

Post#17 26 Mar 2006 15:04   

to to wiem zastanawia mnie jeszcze jaki powinen byc prawidlowy cos fi urzadzen podlaczonych do sieci.. moga mi zazucic ze jest za niski ? np 0.5-0.6 bo taki faktycznie jest
Back to top

stomat
Poziom 21
Poziom 21

Post#18 27 Mar 2006 12:12   

tg fi nie większy niż 0,4
Back to top

Raaf
Poziom 17
Poziom 17

Post#19 27 Mar 2006 12:29   

avatar - a maszlicznik energii biernej indukcyjnej?
jeśli masz taryfę Gxx-xx to tgφ nikt nie mierzy i tym samym za to nie zapłacisz :) niski cosφ będzie powodował troszkę obniżenie napięcia i zwiększenie prądów, może wywalać zab. główne, grzanie przewodów itp.
Kompensacja odbiorców indywidualnych odbywa się w stacjach trafo - kondensatory na SN.więc ZE nie mają z tym problemu.

szczegółów trzeba szukać u dostawcy energii - w ZE każdego z was. W Taryfie są podane stawki i sposoby rozliczania odbiorców

Odnośnie jakości energii - temat był kilkakrotnie poruszany na Elektrodzie i ISE.pl i chyba dostatecznie wyjaśniony :)- wystarczy poszukać...
Back to top

zartie
Poziom 5
Poziom 5

Post#20 28 Mar 2006 08:57   

Cos φ = 0,8 to jeszcze nie byłoby źle. Mam chińskie lampki na choinkę, które mają poniżej 0,7 !!! Strach pomyśleć ile mają chińskie transformatory ...
Back to top

tronics
Poziom 21
Poziom 21

Post#21 14 Aug 2008 13:26   

Witam, przepraszam, że odkopuję tak stary temat, ale myślę, że moja sprawa będzie jak najbardziej powiązana z tym tematem i za niepotrzebne uznałem zakładanie nowego.
Moja babcia ma dom do którego podciągnięta jest 1 faza - jest na samym końcu tej linii, zaś do tej samej linii podłączone jest może z 4-5 gospodarstw - zaś podciągnięta jest z ulicy gdzie są 3f - oddalonej o jakieś 400m. Napięcie w gniazdkach wynosi w ciągu dnia, przy załączonej jedynie lodówce 203-204VAC, wieczorami zapewne jest mniejsze - 100W żarówki świecą mniej więcej jak 60W, chociaż część jest obecnie wymieniona na 'energooszczędne' i te nieco lepiej działają. Światło wieczorami przygasa, a i jak się załączy jakieś bardziej prądożerne urządzenie (ba, choćby pralkę czy wiertarkę) też wyraźnie przygasa - instalacja do najnowszych nie należy, ale miedziana i z rozsądnej grubości drutu (1.5-2.5mm2) a styki nie są zaśniedziałe. Teraz pytania:
1 - czy można wymusić na ZE poprawienie jakości dostarczanej energii?
2 - czy zmiana taryfy na 3f i uzyskanie wsparcia technicznego (czyt dołożenia 2 przewodów) od ZE mogłaby poprawić sytuację? A jeśli tak to ile by taka inwestycja kosztowała?
Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na odpowiedzi.
Back to top

michcio
Poziom 22
Poziom 22

Post#22 14 Aug 2008 16:47   

W którym miejscu mierzyłeś napięcie?
W dodatku w starej instalacji to normalne, że jak się włączy większy odbiór to spada napięcie (jeden wspólny obwód i cieniutkie przewody, najczęściej za mały WLZ).
Wskazanie może być błędne także z powodu kiepskiego styku PEN na początku instalacji.
Także zmierz napięcie w złączu.
Back to top

Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17

Post#23 14 Aug 2008 19:48   

Interweniuj w elektrowni - u mnie jak się wprowadziłem było coś ponad 190 V mierzone na słupie. W dodatku dużo na poczatku spawałem migomatem na 220V. Były zatargi z sąsiadmi co mieli światło w domu na tej samej fazie - gasły im telewizory i wysiadały. Sąsiedzi nasyłali kontrole, za którymś razem jakaś mądrzejsza ekipa przyjechała i przełączyła na słupie mój kabel pod inna fazę na której jest ponad 230V. Teraz innym sąsiadom trochę miga jak spawam, ale napięcie w trakcie spawania spada na tej fazie do ok 205 V ( też na słupie mierzone )
W tym miesiącu będa mi zakładać instalację do warsztatu 3 fazową ( koszt ok 6000 zł za wszystko wyjdzie ). Sytuacja się poprawi bo przełącze migomat na 3 fazy. Ale do czasu bo mam w planach kupić taki ok 400 - 500 A prądu spawania, wtedy nikt nie poogląda telewizji we wsi i tym sposobem elektrownia będzie musiała zainwestowac w modernizację lini ( teraz się wymigują ). Sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana bo tak sąsiedzi sie plują a jak przyjedzie jakaś porządna kontrola to mówią że wszystko OK - pewnie ciągną lewizne i nie chcą wizyty w domu panów z elektrowni i Pan jakiś tam główny inżynier oparł się na tych ostatnich stwierdzeniach że jest ok u sąsiadów.

Zastanawia mnie fakt czy jak jest niższe napięcie w gniazdku to czy urządzenia pobierają więcej prądu - niby nie bo moc urządzenia spada ale znajomy elektryk twierdzi że rachunki przez spadki napięcia płaci się większe.

A i włączenie czajnika i pralki razem powoduje tez spadek napięcia o jakies 20 V - to już mierzone u mnie w domu w gniazdku.
Back to top

michcio
Poziom 22
Poziom 22

Post#24 14 Aug 2008 20:00   

Ciekawe, czyżby tak cienkie linki na słupie? A może trafo za słabe jak na obsługiwany obszar...
Back to top

cranky
Poziom 21
Poziom 21

Post#25 22 Aug 2008 11:04   

Jakość energii określają normy, ale nie precyzują KTO za nią odpowiada. Falownik w twoim domu może zakłócić napięcie w miejscu przyłączenia - nie ich wina. Stąd też albo mierzysz jakość na przyłączu przy odłączonym odbiorze, albo przeczesują twoją instalację. Normy dla Gxx są niezbyt wyżyłowane, a mimo to nie zawsze są spełnione, bo linie to zabytki. Nic nowego..
Back to top

stomat
Poziom 21
Poziom 21

Post#26 22 Aug 2008 12:33   

Normę to sobie kolego możesz w d..ę wsadzić. Jakość energii określają PRZEPISY i precyzują kto za nią odpowiada. I nie odłącza się odbioru ale warunkiem dotrzymania standardów jest pobieranie przez odbiorcę energii ZGODNIE Z UMOWĄ.
Back to top

marian_em
Poziom 19
Poziom 19

Post#27 22 Aug 2008 16:10   

Mariuszczs wrote:
Zastanawia mnie fakt czy jak jest niższe napięcie w gniazdku to czy urządzenia pobierają więcej prądu - niby nie bo moc urządzenia spada ale znajomy elektryk twierdzi że rachunki przez spadki napięcia płaci się większe.
W gre na pewno wchodzi sprawnosc urzadzen zasilanych napieciem nizszym niz nominalne, tzn jesli np sprawnosc przy 230V wynosi 90% a przy 200V 80% to juz 10% pradu jestes w plecy na starcie.
Quote:
A i włączenie czajnika i pralki razem powoduje tez spadek napięcia o jakies 20 V - to już mierzone u mnie w domu w gniazdku.
20V to duzo, powiedzialbym, ze duzo za duzo. Zacznij od pomiarow w glownej rozdzielni, moze byc klopot z polaczeniem ktoregos przewodu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Aug 2008 16:10   

Back to top

Mariuszczs
Poziom 17
Poziom 17

Post#28 03 Sep 2008 17:57   

Jestem teraz na etapie podłanczania 3 faz na warsztat i w tym tygodniu elektrownia ma mi podłączyć " warkocz "do nowej skrzynki to od razu każę im zmierzyć napięcia.

Tak własnie w międzyczasie domyśliłem się że to chodzi o spawność urządzeń.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Jakość energii elektrycznej !!!
Page 1 of 1
Similar topics
Resurs licznika energii elektrycznej ? (15)
Kradzież licznika energii elektrycznej. (14)
Zużywanie energii elektrycznej. (3)
Jakosc energii elektrycznej (4)
Ceny energii elektrycznej (14)
Licznik energii elektrycznej (3)
liczniki energii elektrycznej (14)
Oszczędność energii elektrycznej!(!!) (59)
Pare pytań o "jakość" energii elektrycznej. (2)
Pozyskiwanie i odsprzedaż energii elektrycznej (3)

Page generation time: 0.261 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed