FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wskaźnik wysterowania i limiter

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Wskaźnik wysterowania i limiter
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 19 Dec 2005 19:09   

clip detector + limiter

Chcę zbudować układ wykrywający przesterowanie wzmacniacza od subwoofera. Kombinuję w programach symulacyjnych, ale nie bardzo mi to wychodzi.
Chciałbym żeby układzik po podłączeniu na wyjście wzmacniacza, sygnalizował poprzez diodę led przesterowanie.
Myślę też o budowie limitera- jak w linku poniżej i może dałoby się połączyć te dwa układy w całość, bo sam limiter nie wykrywa przesterowania a jedynie ogranicza poziom sygnału

http://sound.westhost.com/cgi-bin/search/search.pl?q=limiter&showurl=http%3A%2F%2Fsound.westhost.com%2Fproject53.htm
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Dec 2005 19:09   

Back to top

irek2
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 20 Dec 2005 01:14helpful post - solution   

clip detector + limiter

zawodowo zajmuje sie wzmakami profesjonalnymi i takie limitery mocy to dla mnie normalka. Nie moge zdradzac gotowych ukladow ale moge cos podpowiedziec.

Najprostrzy wskaznik CLIP to dioda zenera i dioda led podlaczona do wyjscia wzmaka. Oczywiscie zeby dzialalo to symetrycznie trzeba dac dwie zenerki polaczone szeregowo i leda dwukolorowego bipolarnego. Moze byc zwykly led ale z prostownikiem. Do tego jeszcze jakis maly szeregowy rezystor. Wada tego ukladu bedzie to ze led bedzie sie zapalal przy konkretnym napieciu wyjsciowym a nie przy dokladnym klipowaniu koncowki. Bez obciazenia clip wystepuje wyzej niz z obciazeniem. Dlatego tzreba by zrobic detektor napiecia nie od masy jak poprzednio tylko od napiecia zasilania. Trzeba tylko go dobrac do konkretnego napiecia nasycenia koncowki mocy. To nasycenie tez jest rozne w zaleznosci od obciazenia dlatego dobry limiter to nie taka prosta sprawa.
Mozna tez wykozystac detekcje z petli sprzezenia zwrotnego ale zazwyczaj jest to zbyt puzny sygnal a jak koncowka ma plytka petle to malo uzyteczny.
No wiec kombinuj.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Dec 2005 01:14helpful post - solution   

Back to top

teflon
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 26 Dec 2005 00:15   

Re: clip detector + limiter

niby na elektrodzie siedzą muzgi, a nic nie chcą pokazać co wydumali. ja wiem mało, ale co wiem to z tego tworze i to mnie bawi, więc sie tym dziele:

zabrałem sie za końcówke 2x koło 500w, zasilaną experymentalnie z zasilacza impulsowego.
że napięcie zasilania może mocno siadać przy max wysterowaniu, to wydumałem czujnik co zciszać ma końcówke gdy napięcie wyjściowe osiąga U zasilania.

pomysł niedopracowany, bo pasuje jeszcze zastosować gdzieś kondensatory zpowalniające piki diody świecącej na fotorezystor zciszającej sygnał na wjście końcówki (ale to już eksperymentalnie).

prosze o sugestie i poprawe ewentualnych błędów.
jeśli da sie to zrobić prościej to może ktoś sie pochwali.

limit+clip.JPG
 Description:
0.00
 Filesize:  21.39 KB

limit+clip.JPG

Back to top

pukury
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 26 Dec 2005 02:05   

Re: clip detector + limiter

witam !! nurtuje mnie pytanie co to za wzmacniacz operacyjny ? jakiś nielichy musi być jak wytrzymuje ±100V i pracuje z jednym wejściem w powietrzu . też wiem niewiele a chciałbym wiedzieć więcej . pozdrawiam !! WESOŁYCH ŚWIĄT
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Dec 2005 02:05   

Back to top

teflon
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 26 Dec 2005 12:50   

clip detector + limiter

to nie operacyjny.
to przedstawiona jest końcówka mocy zasilana np. z takiego napięcia.
ne wejściu wzmacniacza jest fotorezystor do masy na który ściewi LED (gdy wzmacniacz ma być zciszony)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Wskaźnik wysterowania i limiter
Page 1 of 1
Similar topics
Wskaźnik wysterowania kanałów (15)
Wskaźnik wysterowania i iluminofonia (16)
Wskaźnik wysterowania na UL1980 (8)
Wskaźnik wysterowania wzmacniacza. (5)
Wskaźnik wysterowania -> Problemy ! (!) (1)
Trzykolorowy wskaźnik wysterowania (1)
Wskaźnik wysterowania:) (16)
Wskaźnik wysterowania na LCD? (15)
Wskaźnik wysterowania 12LED (6)
wskaźnik wysterowania kolumn L i R (16)

Page generation time: 1.187 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed