Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Zasilacz ATX - regulacja napięcia


  Main Page -> Forum Index -> Electronic Design ->Zasilacz ATX - regulacja napięcia Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
J_ros
Level 20
Location: Gdansk
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 502
Helped: 35
Post rating: 5
J_ros
Level 20
Post#1 21 Dec 2005 17:05  Topic author   

Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Mozliwe jest dodanie regulacji napiecia w zasilaczu komputerowym za pomoca potencjometru nie stosujac ukladu ktory te napiecie obnizy? Moze gdzies w ukladzie zasilacza wystarczy wymienic rezystory na potencjometry? Najbardziej zalezalo by mi na regulowaniu 24V (-12 i +12). Jeli wymiana rezystorow wchodzi tu w droge to do tego przypadku mozna by bylo zastosowac podwojny potencjometr i powinno byc dobrze. Ale jestem tez zainteresowany regulacja pozostalych napiec - 12V, 6V, 3,3V.
Przykladowy schemat zasilacza ATX znajdziesz w zalaczniku

Attachments:

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
c64club
Level 17
Location: Katowice
Joined: 04 May 2004
Posts: 331
Helped: 13
Post rating: 41
c64club
Level 17
Post#2 25 Dec 2005 21:19    

Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Lepiej z AT. bez schematu znajdziesz miejsca, gdzie należaloby wpiąć potencjometr jako dzielnik i uzyskać tym samym do 15V. nie wiem jak z obniżeniem napięcia ale to chyba najprostszy układ "zamiennik 78xx" na 2 tranzystorach załatwi.

Helpful post? + 0
Back to top
J_ros
Level 20
Location: Gdansk
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 502
Helped: 35
Post rating: 5
J_ros
Level 20
Post#3 25 Dec 2005 21:54  Topic author   

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


W zalaczniku zamieszczam schemat zasilacza AT - mozesz na podstawie tego schematu wskazac miejsce w ktorym wstawic ten potencjometr?
Nie rozumiem twojego 2 zdania - nie chce obnizac napiecia tylko je regulowac potencjometrem
Nie ma mozliwosci pociagniecia z takiego zasilacza od 0V do 24V?

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
c64club
Level 17
Location: Katowice
Joined: 04 May 2004
Posts: 331
Helped: 13
Post rating: 41
c64club
Level 17
Post#4 25 Dec 2005 22:01    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


spróbuję przygotować jakiś uniwersalny schemacik

mam nadzieję skana jakiegoś wrzucić, czy to na pewno schemat TWOJEGO zasilacza?????

Helpful post? + 0
Back to top
J_ros
Level 20
Location: Gdansk
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 502
Helped: 35
Post rating: 5
J_ros
Level 20
Post#5 25 Dec 2005 23:20  Topic author   

Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Te schematy to tylko przyklady zasilaczy AT i ATX - na nich widac o co chodzi w tych standardach.
Sproboj to zrobic na tych schematach - zebym wiedzial mniej wiecej o co chodzi

Helpful post? + 0
Back to top
Marcin_xx1
Level 21
Location: krosno
Joined: 19 Apr 2005
Posts: 551
Helped: 46
Post rating: 1
Marcin_xx1
Level 21
Post#6 26 Dec 2005 11:43    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


CZesc.
w więkrzosci tych zasilaczy napiecie +5V jest porównywane z napięciem odniesienia
najprosciej regulacje mozna zrealizowac tak jak narysowałem.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
J_ros
Level 20
Location: Gdansk
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 502
Helped: 35
Post rating: 5
J_ros
Level 20
Post#7 26 Dec 2005 12:46  Topic author   

Zasilacz ATX - regulacja napięcia


jakie regulowane napiecie wtedy otrzymam?

Helpful post? + 0
Back to top
Marcin_xx1
Level 21
Location: krosno
Joined: 19 Apr 2005
Posts: 551
Helped: 46
Post rating: 1
Marcin_xx1
Level 21
Post#8 26 Dec 2005 14:17    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


hmm
zalezy od topologi zasialcza w typowych mysle ze od znacznie po nizej do 2*napięcia znamionowego czyli wymien elektrolity w filtrach na wyzsze napięcie. aha i nei zapomnij zneutralizowac zabezpieczen podnapięciowych :D

Helpful post? + 0
Back to top
J_ros
Level 20
Location: Gdansk
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 502
Helped: 35
Post rating: 5
J_ros
Level 20
Post#9 26 Dec 2005 15:27  Topic author   

Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Wamiana elektrolitow to powazny wydatek. Chodzilo mi raczej o bezposrednia zmiane napiec wyjsciowych. Da rade?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Marcin_xx1
Level 21
Location: krosno
Joined: 19 Apr 2005
Posts: 551
Helped: 46
Post rating: 1
Marcin_xx1
Level 21
Post#10 26 Dec 2005 18:56    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


:D
musisz zmienic elektrolity by ci ni zrobiło bum!
owszem bezposredni zmiana napiec wyjsciowych wchodzi w gre:D
mianowicie tzreba zmniejszyc npiecie które jest porównywane z u odniesienia .domyslam sie ze chcesz z tego zsilac jakas koncówke audio,z zasilaniem symetrycznym. mam ndzieje ze nei bedziesz chcial pobrac mocy bezposrednio z odczepu (-12V) te diody sa za słabe. musisz wstawic takei jakie s w napieciu dodatnim(+12V)no i zaingerowac w układy pzreciązeniowewy i zasilacz nei wchodził w stan wyłązcenia po impulsi pobranym pzrez wzmaka.aha tzreba takrze popracowac nad dławikiem,wymienic drut na odpowiednio grubszy dla tego napieci ujemniego no i elektrolityi ..itp itd powodzenia :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
J_ros
Level 20
Location: Gdansk
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 502
Helped: 35
Post rating: 5
J_ros
Level 20
Post#11 27 Dec 2005 20:56  Topic author   

Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Ten zasilacz chce przerobic na zasilacz warsztatowy. Przeczytaj 1 post - potrzebuje regulowac napieciem wyjsciowym bez strat w postaci napiecia. Nie chodzi mi tu o zasilacz symetryczny.

Helpful post? + 0
Back to top
J_ros
Level 20
Location: Gdansk
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 502
Helped: 35
Post rating: 5
J_ros
Level 20
Post#12 31 Dec 2005 12:56  Topic author   

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Sprecyzuje jeszcze raz o co konkretnie mi chodzi.
Z zasilacza komputerwego chce zrobic zasilacz warsztatowy. Chce otrzymac regulowane napiecia za pomoca potencometra/ów od 0V dla wszyskich napiec - 24V (-12V i +12V), 12V, 5V, 3,3V. Zalezy mi na tym zeby nie obnizac tych wartosci napiec wiec uklady na stabilizatorach odpadaja. Sadze ze trzeba tu zaingerowac w uklad zasilacza wymieniajac rezystory na potencjometry albo dodac te potencjometry w jakies miejsca tak zeby wytrzymaly moc ktora sie na nich wydzieli.
Najlepiej jak bylo by to zrealizowne na 1 potencjometrze i regulowalo wszystkie napiecia na raz ale inne rozwiazanie tez wchodza w role.

Helpful post? + 0
Back to top
J_ros
Level 20
Location: Gdansk
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 502
Helped: 35
Post rating: 5
J_ros
Level 20
Post#13 06 Jan 2006 21:56  Topic author   

Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Jesli jest to niemozliwe to prosze o doinformowonie mnie. Zalezy mi na jakiejs odpowiedzi...

Helpful post? + 0
Back to top
MarsJan^
Level 15
Location: Zawiercie
Joined: 29 Jun 2004
Posts: 165
Helped: 15
MarsJan^
Level 15
Post#14 19 Jan 2006 22:43    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Witam!

Temat jest rzeczywiście interesujący. Od dawna jestem zainteresowany wykonaniem wydajnego zasilacza impulsowego z regulacją napięcia (zasilacz laboratoryjny). Koszty zakupu nowego są dosyć wysokie.
Mój pomysł (teoretyczny) to sterowanie współczynnikiem wypełnienia tranzystora kluczującego (na 12V oczywiście). Wymagało by to usunięcia ewentualnych stabilizatorów na wyjściu. Dodatkowo wymiana kondensatorów (chyba jest konieczna). Nie wydaje mi się jednak aby była to prosta przeróbka, chyba prościej jest rozmontować zasilacz i wykonać własną płytkę.

Pomyślę nad tym i jak coś już wymyślę to zamieszczę schemat.
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
J_ros
Level 20
Location: Gdansk
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 502
Helped: 35
Post rating: 5
J_ros
Level 20
Post#15 26 Jan 2006 09:20  Topic author   

Zasilacz ATX - regulacja napięcia


napisz na pewno...
Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
J_ros
Level 20
Location: Gdansk
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 502
Helped: 35
Post rating: 5
J_ros
Level 20
Post#16 11 Feb 2006 12:51  Topic author   

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


A jednak jest bardzo prosty sposob na jednoczesne podwyzszenie i regulacje napiecia zasilacza AT/ATX :D

Jesli jest ktos tym tematem zainteresowany, to polecam przeczytanie posta w serwisie "Tom's Hardware Guide"

Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
TheVirus
Level 10
Location: Nowy Sącz
Joined: 09 Aug 2005
Posts: 10
TheVirus
Level 10
Post#17 24 Feb 2006 19:06    

Zasilacz ATX - regulacja napięcia


I tak nakjszybciej można zrobić regulację na dzielniku napięciowym w postaci potencjometru. Łatwo, szybko tanio i co najwazniejsze nie ingeruje się w strukture wewnętrzną zasilacza. A nóż się jeszcze do czegoś przyda? A tak wogóle to zakres 0-24V (-12V - +12V) w domowym warsztacie elektronika w zupełności wystarcza. ja proktycznie korzystam tylko z napięcia +5 i +12V

Helpful post? + 0
Back to top
irek2
Level 40
Location: Warszawa
Joined: 12 Jan 2004
Posts: 6041
Helped: 434
Post rating: 34
irek2
Level 40
Post#18 24 Feb 2006 20:15    

Zasilacz ATX - regulacja napięcia


W takim zasilaczu mozna regulowac tylko wszystkie napiecia na raz.
Za ta regulacje odpowiada rezystor dolaczony do pierwszej nozki sterownika TL494 (kA7500).
Zazwyczaj jest tam kilka rezystorow ktore sa wycinane w celu dokladnego ustawienia napiecia.
W szereg z tym rezystorem trzeba po prostu wlaczyc potencjometr. Regulacja bedzie wtedy do znamionowych 12V od ok 2,5V. Ale nie gwarantuje ze zasilacz bedzie stabilny przy malych napieciach.

Helpful post? + 0
Back to top
pawel_1982
Level 2
Joined: 03 Sep 2007
Posts: 4
pawel_1982
Level 2
Post#19 31 Aug 2008 16:59    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Witam
Sporo czasu zajęło mi znalezienie tego tematu a jak już mi się udało to pojawiły się nowe wątpliwości
Chciałem sobie zrobić regulowany zasilacz warsztatowy a pod rękę wpadło mi kilka dobrych zasilaczy komputerowych, jeden z nich to CWT9200c
Problem w tym, że po długiej lekturze dalej nie wiem dokładnie jak zrobić tą regulacje napięcia, gdzie wstawić ten potencjometr, jak go podłączyć i co jeszcze żeby to chodziło.
Znalazłem ciekawy artykuł, wymieniony z resztą wyżej:
http://community.tomshardware.pl/comments.php?DiscussionID=146609&page=1
problem w tym że linki ze zdjęciami już nie działają.

I jeszcze jedno pytanie czy dałoby się w prosty sposób zrobić regulacje ograniczenia prądu???

Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc i uwagi gdyż jestem początkujący i dopiero od niedawna zacząłem przygodę z elektroniką

Helpful post? + 0
Back to top
irek2
Level 40
Location: Warszawa
Joined: 12 Jan 2004
Posts: 6041
Helped: 434
Post rating: 34
irek2
Level 40
Post#20 01 Sep 2008 20:56    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


W prosty sposob to sie nie da tego zrobic wiec chyba lepiej sobie daruj. Zasilacze komputerowe projektowane sa na konkretne napiecia i obciazenia i nawet po przerobkach moga pracowac jako regulowane nie poprawnie. Powazne przerobki sprowadza sei do wykonania calkiem nowego zasilacza a wykozystane beda tylko glowne elementy starego. Generalnie nie buduje sie regulowanych zasilaczy impulsowych, zawodowe zasilacze budowane sa glownie jako hybrydy czyli zasilacz impulsowy plus stabilizator liniowy.

Helpful post? + 0
Back to top
OldSkull
Level 27
Location: P-ń
Joined: 15 Jun 2007
Posts: 933
Helped: 61
Post rating: 51
OldSkull
Level 27
Post#21 01 Sep 2008 22:23    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Mam pewne pytanie:
wydaje mi się, że można łączyć szeregowo 2 zasilacze ATX, o ile masę oraz przewód zerowy drugiego podłączy się do 12V pierwszego, zgadza się?
i drugie:
wiele zasilaczy ma 2 linie 12V, czy wolno je łączyć równolegle? I jeśli tak - to czy można 2 zasilacze łączyć w szereg albo równolegle? Zastanawiam ise nad tym, gdyż możnaby zdobyć w ten sposób źródło zasilania o potężnej wydajności prądowej (dla równoległego) lub bardzo duzej wydajności prądowej przy konkretnym napięciu (dla szeregowego połączenia) za stosunkowo niewielkie pieniądze (co to jest te 100-120zł za zasilacze za taką moc).

Helpful post? + -1
Back to top
irek2
Level 40
Location: Warszawa
Joined: 12 Jan 2004
Posts: 6041
Helped: 434
Post rating: 34
irek2
Level 40
Post#22 02 Sep 2008 20:07    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Szeregowo zawsze mozna laczyc bo zasilacze sa odizolowane galwanicznei od siebei i od sieci. Problem pojawi sie gdy zrobimy zwarcie na wyjsciu i mimo zabezpieczen ktorys z zasilaczy sie rozpadnie.
Rownolegle laczenie nie zawsze sie sprawdzi i tu duzo zalezy od konkretnej konstrukcji zasilacza.

Samo wykozystanie 12V nie ma zbyt wielkiego sensu bo glowna stabilizacja jest na 3,3 i/lub 5V a 12V zmienia sie w dosc duzych granicach. Bardzo zcesto zeby wogule pobrac jakas wieksza moc z 12V to trzeba najpierw obciazyc 5V aby zasilacz nabral ''wypelnienia''.

Z tymi niewielkimi pieniedzmi to nie jest to rozwiazane takie idealne bo to troche przypomina kupienie starego taniego motoroweru i uzywanie go jako hulajnogi.
Ja jestem zwolennikiem rozwiazan dostosowanych do konkretnych potrzeb a nie za wszelka cene najtanszych.

Jednym z takich tanich rozwiazan sa dosc tanie elektroniczne zasilazce do halogenow i juz nie jeden probowal je wykozystac do innych celow.

Dwa wyjscia 12V z zasilacza ATX to tylko dodatkowe przewody bo napiecie jest jedno i to samo. Doprowadzenie napiec zasilania bezposrednio pod odbiorniki duzego pradu na plycie glownej zwalnia plyte z koniecznosci prowadzenia niewygodnych duzych przekrojow sciezek.

Helpful post? + 0
Back to top
OldSkull
Level 27
Location: P-ń
Joined: 15 Jun 2007
Posts: 933
Helped: 61
Post rating: 51
OldSkull
Level 27
Post#23 02 Sep 2008 21:19    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Quote:
Dwa wyjscia 12V z zasilacza ATX to tylko dodatkowe przewody bo napiecie jest jedno i to samo.

na pewno? z jakiegoś powodu sa oznaczane oddzielnie i mają często różną obciążąlność (np 10A i 15A). Bo to, że wszystkie żółte kable to to samo to wiem, bo już zdarzało mi się rozbierać starsze zasilacze z 1 linią 12V i miały je przylutowane wielkim plackiem cyny w jednym miejscu (podobnie zrobione z pozostałymi napięciami i GND).

Quote:
Samo wykozystanie 12V nie ma zbyt wielkiego sensu bo glowna stabilizacja jest na 3,3 i/lub 5V a 12V zmienia sie w dosc duzych granicach.

aż tak bardzo? używałem ATXa jako ładowarki do LiIonów na 8.4V (poprzez LM317 + tranzystor wykonawczy) na 4.5A (z 8 zasilacza) i problemów nie miałem. I tak napięcie z impulsowego lepiej jest stabilizować liniowo, więc odchylenia dla 24V nawet rzędu 1V nie mają większego znaczenia, gdy zbijamy np do 18V.

Quote:
Z tymi niewielkimi pieniedzmi to nie jest to rozwiazane takie idealne bo to troche przypomina kupienie starego taniego motoroweru i uzywanie go jako hulajnogi.
Ja jestem zwolennikiem rozwiazan dostosowanych do konkretnych potrzeb a nie za wszelka cene najtanszych.

zgodzę się, że często nie warto oszczędzać, ale taki zasilacz jest doskonałym źródłem wielu różnych napięć, nawet ujemnych (-12 można już używać lub przerobic na inne aktualni potrzebne). oraz ma dużą obciążalność (przydatna m.in. do silników, które przy rozruchu mogą nieźle popieścić zasilacz).

Zasilacze do halogenów są rzeczywiście niezłe, w sumie to można by łączyć 1 ATX (ze względu na dodatkowe przydatne napięcia) i 1 do halogenów (ze względu na podbicie napięcia przy duzej mocy), ale skoro ten drugi i też jest impulsowym to wybór jest ciężki (amper w ATX jest parokrotnie tańszy niż w halogenowych). Za tym drugim przemawiają rozmiary (jest niewielki). Ehh, ciężki wybór.

Helpful post? + 0
Back to top
telemah
Level 27
Location: Słupsk/Bytów
Joined: 08 Sep 2006
Posts: 930
Helped: 81
Post rating: 19
telemah
Level 27
Post#24 02 Sep 2008 23:20    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Tak jak ktoś mądry powiedział nie da się podnieść napięcia linii +12v i korzystać z innych napięć albo rybki albo akwarium przy zmodyfikowaniu zasilacza max napięcie uzyskane z linii +12v może wynieść nawet do 17-18v lecz reszta napięć totalnie się rozjedzie .Jeśli ktoś chce to może ew. zrobić coś takiego jak ja kiedyś zrobiłem

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1020272-0.html

ja uzyskałem:


+/-5v 1,5A z bdb stabilizacją
+/-12v 2A z dość dobrą stabilizacją asymetria napięć - ok 0,18v
1 napięcie regulowane od ok 1-23v 1,5A
Napięcie +5v - 8A
napięcie +12v- 8A

Jedyne co trzeba zrobić to wymienić kilka diód w zasilaczu i ew. zmodyfikować dławik .

Helpful post? + 0
Back to top
irek2
Level 40
Location: Warszawa
Joined: 12 Jan 2004
Posts: 6041
Helped: 434
Post rating: 34
irek2
Level 40
Post#25 04 Sep 2008 21:00    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Przy wywaleniu stabilizacji z ATX-a mozna uzyskac symetryczne +-20-30V do np zasilania wzmacniacza ale ilosc przerobek jest na tyle duza ze trzeba sie bardzo nudzic a duza wiedza do tego konieczna.

Typowe 12V w zasilaczu bardzo czesto spada do 10V a jesli tylko z niego czerpiemy prad to moze siasc na 8V.

OldSkull o ktorych wyprowadzeniach 12V i jakim kolorem sa wyprowadzone. Rozne obciazalnosci moga wynikac z wytrzymalosc kabli. Nie slyszalem zeby zasilacze mialy jeszcze jedno napiecie i to takie same.

Helpful post? + 0
Back to top
OldSkull
Level 27
Location: P-ń
Joined: 15 Jun 2007
Posts: 933
Helped: 61
Post rating: 51
OldSkull
Level 27
Post#26 04 Sep 2008 23:03    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


W nowych zasilaczach często tak jest, zarówno w niemarkowych:
http://znak.pl/index.php?cid=894&scid=898&prid=zasFeel400+III+120mm
jak i w markowych:
http://znak.pl/index.php?cid=894&scid=2689&prid=zasOCZ500+OCZ500SXSEU+V20
(w tym pierwszym o różnej obciążalności, w tym drugim o równej).

Oczywiście sa również zasilacze o jednej linii (np. Corsaira z linią 60A, albo no_name z linią 16A ;) 8 razy tańszy).

Może pójdziemy dalej: czy wolno połączyć równolegle 2 zasilacze? wiadomo, że w różnych zasilaczach sa różne napięcia. Np. w jednym 12V to 12.1 a w drugim 12.6. Czy takie połączenie nie uszkodzi ktoregoś, np. tego i niższym napięciu? Niby dla przetwornic typu buck o ile mosfet nie ma diody w przeciwnym kierunku to się po prostu zablokuje (jeśli uzyto bipolarnego lub igbt to tym bardziej), tutaj raczej są diody (jak to wynika z zamiszczonego schematu). Niby powinno być ok (powinno nawet wytrzymywać zwarcie 5V i 12V), ale wolę się zapytać.

Quote:
Typowe 12V w zasilaczu bardzo czesto spada do 10V a jesli tylko z niego czerpiemy prad to moze siasc na 8V.

oj, mocno. Spodziewałem się raczej, że to inne się podniosą, ale jednak dużo zależy od sprzężenia zwrotnego. Czy gdyby przeciąć pętlę sprzężenia zwrotnego i dać na niej napięcie przez dzielnik napięcia na potencjometrze/rezystorach z 12V to byłby dobry pomysł?

Helpful post? + 0
Back to top
telemah
Level 27
Location: Słupsk/Bytów
Joined: 08 Sep 2006
Posts: 930
Helped: 81
Post rating: 19
telemah
Level 27
Post#27 04 Sep 2008 23:15    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Oldskull :D a oglądałeś taki zasilacz "dwu liniowy" od wenątrz :?::D bo ostatnio naprawiałem jeden zasilacz który rzekomo miał podwójną linię 12v i nawet odłączane przewody od tych osobnych liń ale dziwnym trafem obydwie były przyłączone do tego samego punktu na pcb :D nie wiem jak to jest w tych zasilaczach z Twojego linku..

Helpful post? + 0
Back to top
OldSkull
Level 27
Location: P-ń
Joined: 15 Jun 2007
Posts: 933
Helped: 61
Post rating: 51
OldSkull
Level 27
Post#28 04 Sep 2008 23:59    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


ło! ale kant. Po tych za 50zł bym się czegoś takiego nawet spodziewał, ale po jakimś OCZ albo Taganie już nie bardzo :/
teraz patrzę na zasilacz oparty na td 3843A (i z LP7510 jako zabezpieczeniu pod i nanapięciowym i przeciwzwarciowym) - nota katalogowa nic mi nie mówi, a ze strony wtórnej żaden przewód, ścieżki bądź rezystor nie idą. Możliwe, że sprzężenie idzie przez transoptory, a te sa podłączone do całej sieci ścieżek i chyba do 5V.

Helpful post? + 0
Back to top
irek2
Level 40
Location: Warszawa
Joined: 12 Jan 2004
Posts: 6041
Helped: 434
Post rating: 34
irek2
Level 40
Post#29 05 Sep 2008 21:38    

Re: Zasilacz ATX - regulacja napięcia


Sprzezenie zwrotne jest zapinane z trzech lini czyli 3,3V 5V i 12V ale z roznymi wagami rezystorow tak zeby najwazniejsze bylo 3,3 lub 5V (tego nie wiem). Jesli obciazymy tylko 12V to zasilacz to wykryje ale zwiekszy napiecie tej lini tylko o tyle ile moze podniesc napiecie na linii 5V czyli do typowych 5,25V.
Oczywiscie nie jest to regula bo sa rozne wykonania zasilaczy.
Laczenie rownolegle jest teoretycznie mozliwe bo na wyjsciu zasilaczy sa diody ktore zsumuja napiecia. Zasilacz o nizszym napieciu zglupieje bo ''zobaczy'' na wyjsciu napeicie wyzsze niz chce je stabilizowac wiec bedzie probowal sie wylaczyc (wspolczynnik wypelnienia zblizy sie do zera co moze powodowac niestabilna prace). Zasilacz o wyzszym napieciu podczas przeciazenia musi mu siasc napiecie aby drugi zasilacz mogl go wspomoc. Czyli do polowy pradu bedzie parcowal jeden zasilacz a powyzej dolaczal sie drugi. Oczywiscie teoretycznie.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electronic Design -> Zasilacz ATX - regulacja napięcia
Page 1 of 1

Similar topics to zasilacz ATX - regulacja napięcia

Zasilacz ATX na układnie KA2005 - regulacja napięcia (7)
Regulacja napięcia 24V z zasilaczana ATX - płytka PCB (13)
Zasilacz AT / ATX i podniesienie napięcia do 13,4V (3)
[BASCOM AVR] Pomiar napięcia - zasilacz ATX (6)
zasilacz - regulacja napięcia fotoelementem (8)
Ciekawy zasilacz, 3-5A, regulacja napięcia i natężenia (7)
Zasilacz ATX - Zmiana napięcia wyjściowego - dioda prostownicza i dławik (4)
Zasilacz MN 001 nie działa regulacja napięcia (9)
Czy można przerobić zasilacz AT lub ATX na zasilacz 15V 3A? (3)
Zasilacz ATX - Zasilacz warsztatowy - jaki? (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.1 seconds