Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak zrobic z monitora odbiornik TV


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis ->Jak zrobic z monitora odbiornik TV Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
emil_m
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Łomża
Dołączył: 10 Kwi 2003
Posty: 151
Ocena postów: 5
emil_m
Poziom 14
Post#1 18 Kwi 2003 00:10  Autor tematu   

Jak zrobic z monitora odbiornik TV


czy jest taka mozliwosc zeby polaczyc monitor VGA z wyjsciem s-video lub video, wiem ze istnieja uklady działające w druga strone czyli VGA -> video, patent jest taki ze chce podłączyć swoje wideo do monitora i oglądać na monitorku TV. jak ktos by mial jakies schematy uwagi itp. to niech da znac.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Stef
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Kraków
Dołączył: 19 Wrz 2001
Posty: 2155
Pomógł: 131
Ocena postów: 6
Stef
Poziom 22
Post#2 18 Kwi 2003 01:44    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Karta Tv i po problemie!

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
emil_m
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Łomża
Dołączył: 10 Kwi 2003
Posty: 151
Ocena postów: 5
emil_m
Poziom 14
Post#3 18 Kwi 2003 11:31  Autor tematu   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


jak bym mial kupic karte tv to bym nie pytal

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
studi
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Warszawa
Dołączył: 12 Kwi 2003
Posty: 292
Pomógł: 31
Ocena postów: 2
studi
Poziom 16
Post#4 18 Kwi 2003 11:59    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


bombellek napisał:
czy jest taka mozliwosc zeby polaczyc monitor VGA z wyjsciem s-video lub video, wiem ze istnieja uklady działające w druga strone czyli VGA -> video, patent jest taki ze chce podłączyć swoje wideo do monitora i oglądać na monitorku TV. jak ktos by mial jakies schematy uwagi itp. to niech da znac.


Oczywiście, możesz zakupić zewnętrzny tuner np AverMedia TV Box lub starszy model AverMedia TV Joy.

Ten pierwszy jest o tyle lepszy, że przystosowali go do pracy z monitorami LCD i plazmą (interferencje, itp)

Więcej na http://www.avermedia.com.tw/cgi-bin/products_tvtunerbox.asp

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
emil_m
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Łomża
Dołączył: 10 Kwi 2003
Posty: 151
Ocena postów: 5
emil_m
Poziom 14
Post#5 18 Kwi 2003 12:38  Autor tematu   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


sprecyzuje pytanie mam wideo i monitor teraz potrzeba mi uzadzenie ktore pozwoli na polaczenie jednego z drugim - takie uzadzenie kture bede mugl sam zmatowac i jego kosz wykonania nie bedzie przekraczal 100 PLN

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
studi
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Warszawa
Dołączył: 12 Kwi 2003
Posty: 292
Pomógł: 31
Ocena postów: 2
studi
Poziom 16
Post#6 18 Kwi 2003 14:18    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


bombellek napisał:
sprecyzuje pytanie mam wideo i monitor teraz potrzeba mi uzadzenie ktore pozwoli na polaczenie jednego z drugim - takie uzadzenie kture bede mugl sam zmatowac i jego kosz wykonania nie bedzie przekraczal 100 PLN


Co do kosztu to nie wiem jak to będzie bo będziesz musiał mieć tam dekoder, matrycę - to żeby uzyskać RGB oraz układ który ci rozbije synhro na osobne H i V, a to już prawie połowa telewizora.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kenzo-71
Poziom 1
Poziom 1
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 1
Kenzo-71
Poziom 1
Post#7 18 Kwi 2003 14:40    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Kup sobie poprosty TV za 100 zl i po problemie :D :D

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Robewit
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: świętokrzyskie
Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 631
Pomógł: 67
Ocena postów: 16
Robewit
Poziom 19
Post#8 18 Kwi 2003 14:45    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Podobne urządzenie było stosowane do podłączenia komputerów Amiga do monitorów od PC. Jeśli znajdę taki schemacik w swoich szpargałach to prześlę scan, ale to po świętach. O ile dobrze pamietam nazywa się to Fliker-fixer.
8)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Stef
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Kraków
Dołączył: 19 Wrz 2001
Posty: 2155
Pomógł: 131
Ocena postów: 6
Stef
Poziom 22
Post#9 19 Kwi 2003 01:11    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


[/quote]sprecyzuje pytanie mam wideo i monitor teraz potrzeba mi uzadzenie ktore pozwoli na polaczenie jednego z drugim - takie uzadzenie kture bede mugl sam zmatowac i jego kosz wykonania nie bedzie przekraczal 100 PLN
Cytat:


Drogi kolego, czy Ty orientujesz się jaki sygnał jest doprowadzany do monitora? Jest to RGB, H i V. I jak to chcesz wziąść z VCr :D
Wszystko jest możliwe, ale zakup karty Tv jest najtańszym rozwiązaniem.


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Piotr Pajkert
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Poznań
Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 1512
Pomógł: 161
Ocena postów: 13
Piotr Pajkert
Poziom 22
Post#10 22 Kwi 2003 00:43    

TV z monitora


Myślę,że można to zrobić. Tylko to nadal będzie monitor z wejściem composite video. Na pierwszy rzut oka trzeba dorobić płytkę z układem TDA 2593 (który wydzieli impulsy synchro), układ scalony dekodera koloru i matrycy RGB (np. TDA3562) i może przełącznik na 4066, żeby po wyłączeniu komputera monitor przechodził na współprzcę z VCR. Ostatecznie można to robić ręcznie. Oczywiście to wszystko trzeba tak połączyć, żeby działało (poziomy i polaryzacje sygnałów). Płytki ze scalakami można wziąć z rozbiórki sprzętu TV.
W razie problemów zapraszam.
Do niedzieli!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ElGregor
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Bielsko-Biała
Dołączył: 26 Mar 2002
Posty: 656
Pomógł: 2
Ocena postów: 7
ElGregor
Poziom 19
Post#11 22 Kwi 2003 01:01    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Raczej ciężko będziesz miał to zrobić w tej cenie :( . W telewizji stosuje się częstotliwość odchylania poziomego 15.625kHz a przy takiej nie będzie pracował żaden monitor VGA (minimum to 31.25kHz). Układ musiałby powtarzć dwa razy tą samą treść dla dwóch sąsiednich linii (jak w trybie 320x200 VGA) a to już są przetworniki, pamięć, sterowanie .......

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
serwis
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Trójmiasto
Dołączył: 14 Maj 2002
Posty: 3991
Pomógł: 334
Ocena postów: 19
serwis
Poziom 23
Post#12 22 Kwi 2003 01:18    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Uważam, że najprostszym i tanim rozwiązaniem jest zakup monitora od Amigi.Posiada on wejście CVBS, a koszt w chwili obecnej nie przekracza 50 pln.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Robewit
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: świętokrzyskie
Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 631
Pomógł: 67
Ocena postów: 16
Robewit
Poziom 19
Post#13 22 Kwi 2003 09:44    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


8)
Przesyłam obiecany schemat Flicker-fixera. Nie wiem czy to będzie w pełni spełniać wymagania, ale przesyłam jako ciekawostkę. Obraz jest wyświetlany na połowie ekranu, tak wynika z opisu. Moze na coś Ci się to przyda.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ElGregor
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Bielsko-Biała
Dołączył: 26 Mar 2002
Posty: 656
Pomógł: 2
Ocena postów: 7
ElGregor
Poziom 19
Post#14 22 Kwi 2003 10:56    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Układzik ciekawy ale ma jedną dość zasadniczą wadę mianowicie na ekranie widać tylko połowę obrazu, a przełącznikiem wybierasz którą!
Jest to spowodowane tym że w czasie kiedy źródło sygnału podaje sygnał połowy linii, monitor VGA "zdąży" już wyświetlić całą linię. Czyli na ekranie zobaczymy tylko połowę obrazu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Piotr Pajkert
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Poznań
Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 1512
Pomógł: 161
Ocena postów: 13
Piotr Pajkert
Poziom 22
Post#15 27 Kwi 2003 22:13    

TV z monitora


Trzeba przerobić stopień końcowy linii. Myślę, że łatwiej zejść z 30kHz na 16kHz niż odwrotnie. Lubię poeksperymentować, chociaż czasami jest kiepsko z czasem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kubagert
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Mikołów
Dołączył: 13 Lip 2002
Posty: 156
Pomógł: 2
kubagert
Poziom 14
Post#16 27 Kwi 2003 22:28    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Kiedyś zmontowałem dokładnie ten układ i podłączyłem do swojej Amigi. Powiem szczerze ze byłem zaskoczony efektem. Fajna zabawa. A poza tym to ten układ powinien nazywać się sync doubler, bo flicker-fixera służył do eliminacji migotania obrazu w trybie Interlace, czyli wyświetlania raz lini parzystych, a raz lini parzystych, dzięki czemu na ekranach telewizorów mogliśmy osiągać większe rozdzielczości (kosztem niestety niesamowitego migania obrazu).
Mam w domu układ scan-doubler, który podwajał częstotliwość 15kHz do 31kHz i umożliwiał granie na Amidze na monitorze w gry, które chodziły tylko na telewizorku (ach te stare, dobre czasy). Niestety Amige mam dalej, a scandoubler podwaja tylko kolor zielony, a kanał czerwony i niebieski kaś się stracił.
Ale się rozpisałem ;)

Pozsrawiam
kubagert

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Magirus
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 23 Gru 2002
Posty: 102
Magirus
Poziom 12
Post#17 12 Cze 2004 18:16    

Re: TV z monitora


Piotr Pajkert napisał:
Myślę,że można to zrobić. Tylko to nadal będzie monitor z wejściem composite video. Na pierwszy rzut oka trzeba dorobić płytkę z układem TDA 2593 (który wydzieli impulsy synchro), układ scalony dekodera koloru i matrycy RGB (np. TDA3562) i może przełącznik na 4066, żeby po wyłączeniu komputera monitor przechodził na współprzcę z VCR. Ostatecznie można to robić ręcznie. Oczywiście to wszystko trzeba tak połączyć, żeby działało (poziomy i polaryzacje sygnałów). Płytki ze scalakami można wziąć z rozbiórki sprzętu TV.
W razie problemów zapraszam.
Do niedzieli!


Witam.
Mam monitor AMIGA M1438S ( V od 15KHz) i płytę bazową OTVC Neptun M541B, a na płycie:
-moduł synchronizacji na TDA2593
-dekoder secam/pal na MDA3510 i MDA3530
-moduł lumninacji na MDA3505 (TDA3505)
-moduł wzmacniaczy RGB

Moje pytanie to:
Czy korzystając z tego wszystkiego można zrobić wejście CVBS - PAL do tego monitora?
Czy byłoby z tym dużo zachodu?

Chciałbym do tego wejścia podłączyć magnetowid.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Rafal23
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: "-"
Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 753
Pomógł: 20
Ocena postów: 2
Rafal23
Poziom 19
Post#18 12 Cze 2004 19:16    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Tu masz to czego szukasz.Czy ktoś juz testował to urządzenie?Ciekaw jestem efektów.
http://www.dipol.com.pl/sklep/m1683.htm

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Magirus
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 23 Gru 2002
Posty: 102
Magirus
Poziom 12
Post#19 12 Cze 2004 21:10    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Dziękuję Rafal23 , ale jak miałbym kasę do stracenia, to naprawiłbym sobie COMMODORE 1084S-D1 i COMMODORE 1084S. :)
Oba monitory mają wejścia CVBS/LCA/RGB i pracują w PAL'u.

Monitorek M1438S zakupiłem do jednego z 6-ciu komputerów AMIGA, ponieważ raz - że potrzebowałem do nich monitora, dwa - kupiłem go taniej niż trafo do jednego z wyżej opisanych.

A ponieważ nie mam teraz kasy na naprawę tych dwóch (żona urodziła drugie dziecko i mam teraz inne wydatki) :D ,chciałem sklecić coś z tego co mam.
Oczywiście, jeżeli to jest spory problem, to dam sobie z tym spokój.

Dawniej 1084S-D1 + magnetowid = OTVC

Pozdrawiam – Magirus

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Stef
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Kraków
Dołączył: 19 Wrz 2001
Posty: 2155
Pomógł: 131
Ocena postów: 6
Stef
Poziom 22
Post#20 12 Cze 2004 23:45    

Re: TV z monitora


Cytat:

Witam.
Mam monitor AMIGA M1438S ( V od 15KHz) i płytę bazową OTVC Neptun M541B, a na płycie:
-moduł synchronizacji na TDA2593
-dekoder secam/pal na MDA3510 i MDA3530
-moduł lumninacji na MDA3505 (TDA3505)
-moduł wzmacniaczy RGB

Moje pytanie to:
Czy korzystając z tego wszystkiego można zrobić wejście CVBS - PAL do tego monitora?
Czy byłoby z tym dużo zachodu?

Chciałbym do tego wejścia podłączyć magnetowid.


Wszystko można, tylko z wolna i ostrożna. :D
Skąd takie posty? :cry:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Magirus
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 23 Gru 2002
Posty: 102
Magirus
Poziom 12
Post#21 13 Cze 2004 11:16    

Re: TV z monitora


Cytat:
Wszystko można, tylko z wolna i ostrożna. :D


Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Niezmiernie mi pomogła.

Cytat:
Skąd takie posty?


A co w tym poście jest nie tak? :?

Czy żeby zadać na tym forum pytanie, trzeba być serwisantem z 20 letnim stażem w serwisowaniu urządzeń RTV?

Spytałem się tylko, czy mając gotowe i sprawne moduły dekodera PAL,luminacji i synchronizacji, można to wszystko w jakiś sposób połączyć, by móc wprowadzić zespolony sygnał wizyjny, a z drugiej strony otrzymać RGB+CSync.

Jeżeli jest to niewykonalne, lub bardzo skomplikowane, wystarczyło tak napisać i dałbym sobie spokój.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
avatar
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: NYC
Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3825
Pomógł: 137
Ocena postów: 68
avatar
Poziom 23
Post#22 13 Cze 2004 11:19    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


okolo 200, 300zł kosztuje skrzuneczka Tuner TV podlaczany wporst do monitora :) pewnie czesci beda kosztowac niewiele mniej wiec zainteresuj sie allegro

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Magirus
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 23 Gru 2002
Posty: 102
Magirus
Poziom 12
Post#23 13 Cze 2004 13:38    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


avatar Na pewno masz rację, tylko jakbym miał taką kasę do wydania, to albo zakupiłbym kartę tunera TV do kompa, albo drugi monitor z wejściem CVBS, ewentualnie dołożył trochę i zakupił jakiś 14" OTVC. :)
Na allegro nie jedną rzecz zakupiłem.

A co do części, to oprócz tego co już mam ( 2 płyty bazowe OTVC Neptun) musiałbym wydać dodatkowo na części 200,300 zł.?
Czyli w takim układzie nic z tego nie zrobię?

Dla mnie to dziwne. :(
Kilka lat temu, mając głowicę, pośrednią, programator i fonię (wszystko od OTVC Neptun), zrobiłem sobie świetny tuner TV, który podłączałem do monitora po niskiej.

Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
avatar
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: NYC
Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3825
Pomógł: 137
Ocena postów: 68
avatar
Poziom 23
Post#24 13 Cze 2004 15:07    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


kiedys to bylko kiedys , teraz jest teraz , pewnych zeczy sie poporstu nie oplaca :) ostatnio se zrobilem cool bryloczek do kluczy z PIII kiedys to by bylo swietokractwo :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Magirus
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 23 Gru 2002
Posty: 102
Magirus
Poziom 12
Post#25 13 Cze 2004 20:10    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


OK. widzę, że niema to sensu. :)

Odpuszczam sobie ten temat.

A co do breloczka, to choć od ponad roku używam kompa opartego na P IV 2,53GHz, to breloczek z P III jest nadal dla mnie świętokractwem. :D

Pozdrawiam wszystkich - Magirus.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
animart
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Gdynia
Dołączył: 10 Maj 2004
Posty: 42
Ocena postów: 2
animart
Poziom 9
Post#26 21 Lip 2004 12:57    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Na koreańskiej stronce znalazłem takie 2 schematy scan-convertera,
Ich obejrzenie daje możliwość zrozumienia stopnia skomplikowania układu, ale może komuś coś podpowie

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Jak zrobic z monitora odbiornik TV
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak zrobic odbiornik z nadajnikeim ? (9)
Odbiornik rc 27 mhz jak zrobic? 2 kanaly (4)
Jak zrobic odbiornik fm z układu z radia (15)
Jak zrobic odbiornik na 150-155 MHz (12)
Zestaw nadajnik+odbiornik o zasiegu ~1km. Jak zrobic?? (9)
Jak zrobic z radia sam.kasetowego odbiornik na pasmo RADIA CB? (4)
Da sie zrobic odbiornik do sb (14)
Problem z podłączeniem monitora do nowej karty :( Co zrobic? (3)
hybryd 433.9Mhz czy mozna zrobic nadajnik i odbiornik audio? (4)
co zrobic z "bzyczeniem" monitora i glosnikow? (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS