Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak zrobic z monitora odbiornik TV


  Main Page -> Forum Index -> Other ->Jak zrobic z monitora odbiornik TV Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
emil_m
Level 14
Location: Łomża
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 151
Post rating: 5
emil_m
Level 14
Post#1 18 Apr 2003 00:10  Topic author   

Jak zrobic z monitora odbiornik TV


czy jest taka mozliwosc zeby polaczyc monitor VGA z wyjsciem s-video lub video, wiem ze istnieja uklady działające w druga strone czyli VGA -> video, patent jest taki ze chce podłączyć swoje wideo do monitora i oglądać na monitorku TV. jak ktos by mial jakies schematy uwagi itp. to niech da znac.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Stef
Level 31
Location: Kraków
Joined: 19 Sep 2001
Posts: 2156
Helped: 131
Post rating: 7
Stef
Level 31
Post#2 18 Apr 2003 01:44    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Karta Tv i po problemie!

Helpful post? + -1
Back to top
emil_m
Level 14
Location: Łomża
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 151
Post rating: 5
emil_m
Level 14
Post#3 18 Apr 2003 11:31  Topic author   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


jak bym mial kupic karte tv to bym nie pytal

Helpful post? + 0
Back to top
studi
Level 20
Location: Warszawa
Joined: 12 Apr 2003
Posts: 292
Helped: 31
Post rating: 2
studi
Level 20
Post#4 18 Apr 2003 11:59    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


bombellek wrote:
czy jest taka mozliwosc zeby polaczyc monitor VGA z wyjsciem s-video lub video, wiem ze istnieja uklady działające w druga strone czyli VGA -> video, patent jest taki ze chce podłączyć swoje wideo do monitora i oglądać na monitorku TV. jak ktos by mial jakies schematy uwagi itp. to niech da znac.


Oczywiście, możesz zakupić zewnętrzny tuner np AverMedia TV Box lub starszy model AverMedia TV Joy.

Ten pierwszy jest o tyle lepszy, że przystosowali go do pracy z monitorami LCD i plazmą (interferencje, itp)

Więcej na http://www.avermedia.com.tw/cgi-bin/products_tvtunerbox.asp

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
emil_m
Level 14
Location: Łomża
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 151
Post rating: 5
emil_m
Level 14
Post#5 18 Apr 2003 12:38  Topic author   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


sprecyzuje pytanie mam wideo i monitor teraz potrzeba mi uzadzenie ktore pozwoli na polaczenie jednego z drugim - takie uzadzenie kture bede mugl sam zmatowac i jego kosz wykonania nie bedzie przekraczal 100 PLN

Helpful post? + 0
Back to top
studi
Level 20
Location: Warszawa
Joined: 12 Apr 2003
Posts: 292
Helped: 31
Post rating: 2
studi
Level 20
Post#6 18 Apr 2003 14:18    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


bombellek wrote:
sprecyzuje pytanie mam wideo i monitor teraz potrzeba mi uzadzenie ktore pozwoli na polaczenie jednego z drugim - takie uzadzenie kture bede mugl sam zmatowac i jego kosz wykonania nie bedzie przekraczal 100 PLN


Co do kosztu to nie wiem jak to będzie bo będziesz musiał mieć tam dekoder, matrycę - to żeby uzyskać RGB oraz układ który ci rozbije synhro na osobne H i V, a to już prawie połowa telewizora.

Helpful post? + 0
Back to top
Kenzo-71
Level 1
Joined: 18 Apr 2003
Posts: 1
Kenzo-71
Level 1
Post#7 18 Apr 2003 14:40    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Kup sobie poprosty TV za 100 zl i po problemie :D :D

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Robewit
Level 25
Location: świętokrzyskie
Joined: 12 Mar 2003
Posts: 653
Helped: 71
Post rating: 22
Robewit
Level 25
Post#8 18 Apr 2003 14:45    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Podobne urządzenie było stosowane do podłączenia komputerów Amiga do monitorów od PC. Jeśli znajdę taki schemacik w swoich szpargałach to prześlę scan, ale to po świętach. O ile dobrze pamietam nazywa się to Fliker-fixer.
8)

Helpful post? + 0
Back to top
Stef
Level 31
Location: Kraków
Joined: 19 Sep 2001
Posts: 2156
Helped: 131
Post rating: 7
Stef
Level 31
Post#9 19 Apr 2003 01:11    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


[/quote]sprecyzuje pytanie mam wideo i monitor teraz potrzeba mi uzadzenie ktore pozwoli na polaczenie jednego z drugim - takie uzadzenie kture bede mugl sam zmatowac i jego kosz wykonania nie bedzie przekraczal 100 PLN
Quote:


Drogi kolego, czy Ty orientujesz się jaki sygnał jest doprowadzany do monitora? Jest to RGB, H i V. I jak to chcesz wziąść z VCr :D
Wszystko jest możliwe, ale zakup karty Tv jest najtańszym rozwiązaniem.


Helpful post? + 0
Back to top
Piotr Pajkert
Level 31
Location: Poznań
Joined: 30 Mar 2003
Posts: 1513
Helped: 162
Post rating: 13
Piotr Pajkert
Level 31
Post#10 22 Apr 2003 00:43    

TV z monitora


Myślę,że można to zrobić. Tylko to nadal będzie monitor z wejściem composite video. Na pierwszy rzut oka trzeba dorobić płytkę z układem TDA 2593 (który wydzieli impulsy synchro), układ scalony dekodera koloru i matrycy RGB (np. TDA3562) i może przełącznik na 4066, żeby po wyłączeniu komputera monitor przechodził na współprzcę z VCR. Ostatecznie można to robić ręcznie. Oczywiście to wszystko trzeba tak połączyć, żeby działało (poziomy i polaryzacje sygnałów). Płytki ze scalakami można wziąć z rozbiórki sprzętu TV.
W razie problemów zapraszam.
Do niedzieli!

Helpful post? + +1
Selling:
14.09.2015 Transformator Tr - 002/1
Back to top
ElGregor
Level 22
Location: Bielsko-Biała
Joined: 26 Mar 2002
Posts: 656
Helped: 2
Post rating: 11
ElGregor
Level 22
Post#11 22 Apr 2003 01:01    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Raczej ciężko będziesz miał to zrobić w tej cenie :( . W telewizji stosuje się częstotliwość odchylania poziomego 15.625kHz a przy takiej nie będzie pracował żaden monitor VGA (minimum to 31.25kHz). Układ musiałby powtarzć dwa razy tą samą treść dla dwóch sąsiednich linii (jak w trybie 320x200 VGA) a to już są przetworniki, pamięć, sterowanie .......

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
serwis
Level 37
Location: Trójmiasto
Joined: 14 May 2002
Posts: 3992
Helped: 334
Post rating: 36
serwis
Level 37
Post#12 22 Apr 2003 01:18    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Uważam, że najprostszym i tanim rozwiązaniem jest zakup monitora od Amigi.Posiada on wejście CVBS, a koszt w chwili obecnej nie przekracza 50 pln.

Helpful post? + 0
Back to top
Robewit
Level 25
Location: świętokrzyskie
Joined: 12 Mar 2003
Posts: 653
Helped: 71
Post rating: 22
Robewit
Level 25
Post#13 22 Apr 2003 09:44    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


8)
Przesyłam obiecany schemat Flicker-fixera. Nie wiem czy to będzie w pełni spełniać wymagania, ale przesyłam jako ciekawostkę. Obraz jest wyświetlany na połowie ekranu, tak wynika z opisu. Moze na coś Ci się to przyda.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
ElGregor
Level 22
Location: Bielsko-Biała
Joined: 26 Mar 2002
Posts: 656
Helped: 2
Post rating: 11
ElGregor
Level 22
Post#14 22 Apr 2003 10:56    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Układzik ciekawy ale ma jedną dość zasadniczą wadę mianowicie na ekranie widać tylko połowę obrazu, a przełącznikiem wybierasz którą!
Jest to spowodowane tym że w czasie kiedy źródło sygnału podaje sygnał połowy linii, monitor VGA "zdąży" już wyświetlić całą linię. Czyli na ekranie zobaczymy tylko połowę obrazu.

Helpful post? + 0
Back to top
Piotr Pajkert
Level 31
Location: Poznań
Joined: 30 Mar 2003
Posts: 1513
Helped: 162
Post rating: 13
Piotr Pajkert
Level 31
Post#15 27 Apr 2003 22:13    

TV z monitora


Trzeba przerobić stopień końcowy linii. Myślę, że łatwiej zejść z 30kHz na 16kHz niż odwrotnie. Lubię poeksperymentować, chociaż czasami jest kiepsko z czasem.

Helpful post? + 0
Selling:
14.09.2015 Transformator Tr - 002/1
Back to top
kubagert
Level 14
Location: Mikołów
Joined: 13 Jul 2002
Posts: 156
Helped: 2
kubagert
Level 14
Post#16 27 Apr 2003 22:28    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Kiedyś zmontowałem dokładnie ten układ i podłączyłem do swojej Amigi. Powiem szczerze ze byłem zaskoczony efektem. Fajna zabawa. A poza tym to ten układ powinien nazywać się sync doubler, bo flicker-fixera służył do eliminacji migotania obrazu w trybie Interlace, czyli wyświetlania raz lini parzystych, a raz lini parzystych, dzięki czemu na ekranach telewizorów mogliśmy osiągać większe rozdzielczości (kosztem niestety niesamowitego migania obrazu).
Mam w domu układ scan-doubler, który podwajał częstotliwość 15kHz do 31kHz i umożliwiał granie na Amidze na monitorze w gry, które chodziły tylko na telewizorku (ach te stare, dobre czasy). Niestety Amige mam dalej, a scandoubler podwaja tylko kolor zielony, a kanał czerwony i niebieski kaś się stracił.
Ale się rozpisałem ;)

Pozsrawiam
kubagert

Helpful post? + 0
Back to top
Magirus
Level 12
Location: Poznań
Joined: 23 Dec 2002
Posts: 102
Magirus
Level 12
Post#17 12 Jun 2004 18:16    

Re: TV z monitora


Piotr Pajkert wrote:
Myślę,że można to zrobić. Tylko to nadal będzie monitor z wejściem composite video. Na pierwszy rzut oka trzeba dorobić płytkę z układem TDA 2593 (który wydzieli impulsy synchro), układ scalony dekodera koloru i matrycy RGB (np. TDA3562) i może przełącznik na 4066, żeby po wyłączeniu komputera monitor przechodził na współprzcę z VCR. Ostatecznie można to robić ręcznie. Oczywiście to wszystko trzeba tak połączyć, żeby działało (poziomy i polaryzacje sygnałów). Płytki ze scalakami można wziąć z rozbiórki sprzętu TV.
W razie problemów zapraszam.
Do niedzieli!


Witam.
Mam monitor AMIGA M1438S ( V od 15KHz) i płytę bazową OTVC Neptun M541B, a na płycie:
-moduł synchronizacji na TDA2593
-dekoder secam/pal na MDA3510 i MDA3530
-moduł lumninacji na MDA3505 (TDA3505)
-moduł wzmacniaczy RGB

Moje pytanie to:
Czy korzystając z tego wszystkiego można zrobić wejście CVBS - PAL do tego monitora?
Czy byłoby z tym dużo zachodu?

Chciałbym do tego wejścia podłączyć magnetowid.

Helpful post? + 0
Back to top
Rafal23
Level 23
Location: "-"
Joined: 04 Jun 2002
Posts: 756
Helped: 20
Post rating: 4
Rafal23
Level 23
Post#18 12 Jun 2004 19:16    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Tu masz to czego szukasz.Czy ktoś juz testował to urządzenie?Ciekaw jestem efektów.
http://www.dipol.com.pl/sklep/m1683.htm

Helpful post? + -1
Back to top
Magirus
Level 12
Location: Poznań
Joined: 23 Dec 2002
Posts: 102
Magirus
Level 12
Post#19 12 Jun 2004 21:10    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Dziękuję Rafal23 , ale jak miałbym kasę do stracenia, to naprawiłbym sobie COMMODORE 1084S-D1 i COMMODORE 1084S. :)
Oba monitory mają wejścia CVBS/LCA/RGB i pracują w PAL'u.

Monitorek M1438S zakupiłem do jednego z 6-ciu komputerów AMIGA, ponieważ raz - że potrzebowałem do nich monitora, dwa - kupiłem go taniej niż trafo do jednego z wyżej opisanych.

A ponieważ nie mam teraz kasy na naprawę tych dwóch (żona urodziła drugie dziecko i mam teraz inne wydatki) :D ,chciałem sklecić coś z tego co mam.
Oczywiście, jeżeli to jest spory problem, to dam sobie z tym spokój.

Dawniej 1084S-D1 + magnetowid = OTVC

Pozdrawiam – Magirus

Helpful post? + 0
Back to top
Stef
Level 31
Location: Kraków
Joined: 19 Sep 2001
Posts: 2156
Helped: 131
Post rating: 7
Stef
Level 31
Post#20 12 Jun 2004 23:45    

Re: TV z monitora


Quote:

Witam.
Mam monitor AMIGA M1438S ( V od 15KHz) i płytę bazową OTVC Neptun M541B, a na płycie:
-moduł synchronizacji na TDA2593
-dekoder secam/pal na MDA3510 i MDA3530
-moduł lumninacji na MDA3505 (TDA3505)
-moduł wzmacniaczy RGB

Moje pytanie to:
Czy korzystając z tego wszystkiego można zrobić wejście CVBS - PAL do tego monitora?
Czy byłoby z tym dużo zachodu?

Chciałbym do tego wejścia podłączyć magnetowid.


Wszystko można, tylko z wolna i ostrożna. :D
Skąd takie posty? :cry:

Helpful post? + 0
Back to top
Magirus
Level 12
Location: Poznań
Joined: 23 Dec 2002
Posts: 102
Magirus
Level 12
Post#21 13 Jun 2004 11:16    

Re: TV z monitora


Quote:
Wszystko można, tylko z wolna i ostrożna. :D


Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Niezmiernie mi pomogła.

Quote:
Skąd takie posty?


A co w tym poście jest nie tak? :?

Czy żeby zadać na tym forum pytanie, trzeba być serwisantem z 20 letnim stażem w serwisowaniu urządzeń RTV?

Spytałem się tylko, czy mając gotowe i sprawne moduły dekodera PAL,luminacji i synchronizacji, można to wszystko w jakiś sposób połączyć, by móc wprowadzić zespolony sygnał wizyjny, a z drugiej strony otrzymać RGB+CSync.

Jeżeli jest to niewykonalne, lub bardzo skomplikowane, wystarczyło tak napisać i dałbym sobie spokój.

Helpful post? + 0
Back to top
avatar
Level 35
Location: NYC
Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3843
Helped: 137
Post rating: 74
avatar
Level 35
Post#22 13 Jun 2004 11:19    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


okolo 200, 300zł kosztuje skrzuneczka Tuner TV podlaczany wporst do monitora :) pewnie czesci beda kosztowac niewiele mniej wiec zainteresuj sie allegro

Helpful post? + 0
Back to top
Magirus
Level 12
Location: Poznań
Joined: 23 Dec 2002
Posts: 102
Magirus
Level 12
Post#23 13 Jun 2004 13:38    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


avatar Na pewno masz rację, tylko jakbym miał taką kasę do wydania, to albo zakupiłbym kartę tunera TV do kompa, albo drugi monitor z wejściem CVBS, ewentualnie dołożył trochę i zakupił jakiś 14" OTVC. :)
Na allegro nie jedną rzecz zakupiłem.

A co do części, to oprócz tego co już mam ( 2 płyty bazowe OTVC Neptun) musiałbym wydać dodatkowo na części 200,300 zł.?
Czyli w takim układzie nic z tego nie zrobię?

Dla mnie to dziwne. :(
Kilka lat temu, mając głowicę, pośrednią, programator i fonię (wszystko od OTVC Neptun), zrobiłem sobie świetny tuner TV, który podłączałem do monitora po niskiej.

Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
avatar
Level 35
Location: NYC
Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3843
Helped: 137
Post rating: 74
avatar
Level 35
Post#24 13 Jun 2004 15:07    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


kiedys to bylko kiedys , teraz jest teraz , pewnych zeczy sie poporstu nie oplaca :) ostatnio se zrobilem cool bryloczek do kluczy z PIII kiedys to by bylo swietokractwo :)

Helpful post? + 0
Back to top
Magirus
Level 12
Location: Poznań
Joined: 23 Dec 2002
Posts: 102
Magirus
Level 12
Post#25 13 Jun 2004 20:10    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


OK. widzę, że niema to sensu. :)

Odpuszczam sobie ten temat.

A co do breloczka, to choć od ponad roku używam kompa opartego na P IV 2,53GHz, to breloczek z P III jest nadal dla mnie świętokractwem. :D

Pozdrawiam wszystkich - Magirus.

Helpful post? + 0
Back to top
animart
Level 11
Location: Gdynia
Joined: 10 May 2004
Posts: 42
Post rating: 4
animart
Level 11
Post#26 21 Jul 2004 12:57    

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Na koreańskiej stronce znalazłem takie 2 schematy scan-convertera,
Ich obejrzenie daje możliwość zrozumienia stopnia skomplikowania układu, ale może komuś coś podpowie

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Other -> Jak zrobic z monitora odbiornik TV
Page 1 of 1

Similar topics to jak zrobic z monitora odbiornik TV

Jak zrobic odbiornik z nadajnikeim ? (9)
Odbiornik rc 27 mhz jak zrobic? 2 kanaly (4)
Jak zrobic odbiornik fm z układu z radia (15)
Jak zrobic odbiornik na 150-155 MHz (12)
Zestaw nadajnik+odbiornik o zasiegu ~1km. Jak zrobic?? (9)
Jak zrobic z radia sam.kasetowego odbiornik na pasmo RADIA CB? (4)
Da sie zrobic odbiornik do sb (14)
Problem z podłączeniem monitora do nowej karty :( Co zrobic? (3)
hybryd 433.9Mhz czy mozna zrobic nadajnik i odbiornik audio? (4)
co zrobic z "bzyczeniem" monitora i glosnikow? (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.059 seconds