Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Jak zrobic z monitora odbiornik TV
Autor
Wiadomość
emil_m
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Kwi 2003
Posty: 151
Miasto: Łomża

Post#1 Post autora tematu 18 Kwi 2003 00:10   

Jak zrobic z monitora odbiornik TV


czy jest taka mozliwosc zeby polaczyc monitor VGA z wyjsciem s-video lub video, wiem ze istnieja uklady działające w druga strone czyli VGA -> video, patent jest taki ze chce podłączyć swoje wideo do monitora i oglądać na monitorku TV. jak ktos by mial jakies schematy uwagi itp. to niech da znac.
Powrót do góry
   
Stef
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Wrz 2001
Posty: 2144
Miasto: Kraków

Post#2 18 Kwi 2003 01:44   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Karta Tv i po problemie!
Powrót do góry
   
emil_m
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Kwi 2003
Posty: 151
Miasto: Łomża

Post#3 Post autora tematu 18 Kwi 2003 11:31   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


jak bym mial kupic karte tv to bym nie pytal
Powrót do góry
   
studi
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 12 Kwi 2003
Posty: 292
Miasto: Warszawa

Post#4 18 Kwi 2003 11:59   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


bombellek napisał:
czy jest taka mozliwosc zeby polaczyc monitor VGA z wyjsciem s-video lub video, wiem ze istnieja uklady działające w druga strone czyli VGA -> video, patent jest taki ze chce podłączyć swoje wideo do monitora i oglądać na monitorku TV. jak ktos by mial jakies schematy uwagi itp. to niech da znac.


Oczywiście, możesz zakupić zewnętrzny tuner np AverMedia TV Box lub starszy model AverMedia TV Joy.

Ten pierwszy jest o tyle lepszy, że przystosowali go do pracy z monitorami LCD i plazmą (interferencje, itp)

Więcej na http://www.avermedia.com.tw/cgi-bin/products_tvtunerbox.asp
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Kwi 2003 11:59   





Powrót do góry
   
emil_m
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Kwi 2003
Posty: 151
Miasto: Łomża

Post#5 Post autora tematu 18 Kwi 2003 12:38   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


sprecyzuje pytanie mam wideo i monitor teraz potrzeba mi uzadzenie ktore pozwoli na polaczenie jednego z drugim - takie uzadzenie kture bede mugl sam zmatowac i jego kosz wykonania nie bedzie przekraczal 100 PLN
Powrót do góry
   
studi
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 12 Kwi 2003
Posty: 292
Miasto: Warszawa

Post#6 18 Kwi 2003 14:18   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


bombellek napisał:
sprecyzuje pytanie mam wideo i monitor teraz potrzeba mi uzadzenie ktore pozwoli na polaczenie jednego z drugim - takie uzadzenie kture bede mugl sam zmatowac i jego kosz wykonania nie bedzie przekraczal 100 PLN


Co do kosztu to nie wiem jak to będzie bo będziesz musiał mieć tam dekoder, matrycę - to żeby uzyskać RGB oraz układ który ci rozbije synhro na osobne H i V, a to już prawie połowa telewizora.
Powrót do góry
   
Kenzo-71
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 1

Post#7 18 Kwi 2003 14:40   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Kup sobie poprosty TV za 100 zl i po problemie :D :D
Powrót do góry
   
Robewit
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 510
Miasto: świętokrzyskie

Post#8 18 Kwi 2003 14:45   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Podobne urządzenie było stosowane do podłączenia komputerów Amiga do monitorów od PC. Jeśli znajdę taki schemacik w swoich szpargałach to prześlę scan, ale to po świętach. O ile dobrze pamietam nazywa się to Fliker-fixer.
8)
Powrót do góry
   
Stef
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Wrz 2001
Posty: 2144
Miasto: Kraków

Post#9 19 Kwi 2003 01:11   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


[/quote]sprecyzuje pytanie mam wideo i monitor teraz potrzeba mi uzadzenie ktore pozwoli na polaczenie jednego z drugim - takie uzadzenie kture bede mugl sam zmatowac i jego kosz wykonania nie bedzie przekraczal 100 PLN
Cytat:


Drogi kolego, czy Ty orientujesz się jaki sygnał jest doprowadzany do monitora? Jest to RGB, H i V. I jak to chcesz wziąść z VCr :D
Wszystko jest możliwe, ale zakup karty Tv jest najtańszym rozwiązaniem.

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Kwi 2003 01:11   





Powrót do góry
   
Piotr Pajkert
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 1526
Miasto: Poznań

Post#10 22 Kwi 2003 00:43   

TV z monitora


Myślę,że można to zrobić. Tylko to nadal będzie monitor z wejściem composite video. Na pierwszy rzut oka trzeba dorobić płytkę z układem TDA 2593 (który wydzieli impulsy synchro), układ scalony dekodera koloru i matrycy RGB (np. TDA3562) i może przełącznik na 4066, żeby po wyłączeniu komputera monitor przechodził na współprzcę z VCR. Ostatecznie można to robić ręcznie. Oczywiście to wszystko trzeba tak połączyć, żeby działało (poziomy i polaryzacje sygnałów). Płytki ze scalakami można wziąć z rozbiórki sprzętu TV.
W razie problemów zapraszam.
Do niedzieli!
Powrót do góry
   
ElGregor
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Mar 2002
Posty: 656
Miasto: Bielsko-Biała

Post#11 22 Kwi 2003 01:01   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Raczej ciężko będziesz miał to zrobić w tej cenie :( . W telewizji stosuje się częstotliwość odchylania poziomego 15.625kHz a przy takiej nie będzie pracował żaden monitor VGA (minimum to 31.25kHz). Układ musiałby powtarzć dwa razy tą samą treść dla dwóch sąsiednich linii (jak w trybie 320x200 VGA) a to już są przetworniki, pamięć, sterowanie .......
Powrót do góry
   
serwis
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Maj 2002
Posty: 4037
Miasto: Trójmiasto

Post#12 22 Kwi 2003 01:18   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Uważam, że najprostszym i tanim rozwiązaniem jest zakup monitora od Amigi.Posiada on wejście CVBS, a koszt w chwili obecnej nie przekracza 50 pln.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Kwi 2003 01:18   





Powrót do góry
   
Robewit
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 510
Miasto: świętokrzyskie

Post#13 22 Kwi 2003 09:44   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


8)
Przesyłam obiecany schemat Flicker-fixera. Nie wiem czy to będzie w pełni spełniać wymagania, ale przesyłam jako ciekawostkę. Obraz jest wyświetlany na połowie ekranu, tak wynika z opisu. Moze na coś Ci się to przyda.

Załączniki:
Powrót do góry
   
ElGregor
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Mar 2002
Posty: 656
Miasto: Bielsko-Biała

Post#14 22 Kwi 2003 10:56   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Układzik ciekawy ale ma jedną dość zasadniczą wadę mianowicie na ekranie widać tylko połowę obrazu, a przełącznikiem wybierasz którą!
Jest to spowodowane tym że w czasie kiedy źródło sygnału podaje sygnał połowy linii, monitor VGA "zdąży" już wyświetlić całą linię. Czyli na ekranie zobaczymy tylko połowę obrazu.
Powrót do góry
   
Piotr Pajkert
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 1526
Miasto: Poznań

Post#15 27 Kwi 2003 22:13   

TV z monitora


Trzeba przerobić stopień końcowy linii. Myślę, że łatwiej zejść z 30kHz na 16kHz niż odwrotnie. Lubię poeksperymentować, chociaż czasami jest kiepsko z czasem.
Powrót do góry
   
kubagert
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Lip 2002
Posty: 156
Miasto: Mikołów

Post#16 27 Kwi 2003 22:28   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Kiedyś zmontowałem dokładnie ten układ i podłączyłem do swojej Amigi. Powiem szczerze ze byłem zaskoczony efektem. Fajna zabawa. A poza tym to ten układ powinien nazywać się sync doubler, bo flicker-fixera służył do eliminacji migotania obrazu w trybie Interlace, czyli wyświetlania raz lini parzystych, a raz lini parzystych, dzięki czemu na ekranach telewizorów mogliśmy osiągać większe rozdzielczości (kosztem niestety niesamowitego migania obrazu).
Mam w domu układ scan-doubler, który podwajał częstotliwość 15kHz do 31kHz i umożliwiał granie na Amidze na monitorze w gry, które chodziły tylko na telewizorku (ach te stare, dobre czasy). Niestety Amige mam dalej, a scandoubler podwaja tylko kolor zielony, a kanał czerwony i niebieski kaś się stracił.
Ale się rozpisałem ;)

Pozsrawiam
kubagert
Powrót do góry
   
Magirus
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2002
Posty: 102
Miasto: Poznań

Post#17 12 Cze 2004 18:16   

Re: TV z monitora


Piotr Pajkert napisał:
Myślę,że można to zrobić. Tylko to nadal będzie monitor z wejściem composite video. Na pierwszy rzut oka trzeba dorobić płytkę z układem TDA 2593 (który wydzieli impulsy synchro), układ scalony dekodera koloru i matrycy RGB (np. TDA3562) i może przełącznik na 4066, żeby po wyłączeniu komputera monitor przechodził na współprzcę z VCR. Ostatecznie można to robić ręcznie. Oczywiście to wszystko trzeba tak połączyć, żeby działało (poziomy i polaryzacje sygnałów). Płytki ze scalakami można wziąć z rozbiórki sprzętu TV.
W razie problemów zapraszam.
Do niedzieli!


Witam.
Mam monitor AMIGA M1438S ( V od 15KHz) i płytę bazową OTVC Neptun M541B, a na płycie:
-moduł synchronizacji na TDA2593
-dekoder secam/pal na MDA3510 i MDA3530
-moduł lumninacji na MDA3505 (TDA3505)
-moduł wzmacniaczy RGB

Moje pytanie to:
Czy korzystając z tego wszystkiego można zrobić wejście CVBS - PAL do tego monitora?
Czy byłoby z tym dużo zachodu?

Chciałbym do tego wejścia podłączyć magnetowid.
Powrót do góry
   
Rafal23
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 751
Miasto: "-"

Post#18 12 Cze 2004 19:16   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Tu masz to czego szukasz.Czy ktoś juz testował to urządzenie?Ciekaw jestem efektów.
http://www.dipol.com.pl/sklep/m1683.htm
Powrót do góry
   
Magirus
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2002
Posty: 102
Miasto: Poznań

Post#19 12 Cze 2004 21:10   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Dziękuję Rafal23 , ale jak miałbym kasę do stracenia, to naprawiłbym sobie COMMODORE 1084S-D1 i COMMODORE 1084S. :)
Oba monitory mają wejścia CVBS/LCA/RGB i pracują w PAL'u.

Monitorek M1438S zakupiłem do jednego z 6-ciu komputerów AMIGA, ponieważ raz - że potrzebowałem do nich monitora, dwa - kupiłem go taniej niż trafo do jednego z wyżej opisanych.

A ponieważ nie mam teraz kasy na naprawę tych dwóch (żona urodziła drugie dziecko i mam teraz inne wydatki) :D ,chciałem sklecić coś z tego co mam.
Oczywiście, jeżeli to jest spory problem, to dam sobie z tym spokój.

Dawniej 1084S-D1 + magnetowid = OTVC

Pozdrawiam – Magirus
Powrót do góry
   
Stef
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Wrz 2001
Posty: 2144
Miasto: Kraków

Post#20 12 Cze 2004 23:45   

Re: TV z monitora


Cytat:

Witam.
Mam monitor AMIGA M1438S ( V od 15KHz) i płytę bazową OTVC Neptun M541B, a na płycie:
-moduł synchronizacji na TDA2593
-dekoder secam/pal na MDA3510 i MDA3530
-moduł lumninacji na MDA3505 (TDA3505)
-moduł wzmacniaczy RGB

Moje pytanie to:
Czy korzystając z tego wszystkiego można zrobić wejście CVBS - PAL do tego monitora?
Czy byłoby z tym dużo zachodu?

Chciałbym do tego wejścia podłączyć magnetowid.


Wszystko można, tylko z wolna i ostrożna. :D
Skąd takie posty? :cry:
Powrót do góry
   
Magirus
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2002
Posty: 102
Miasto: Poznań

Post#21 13 Cze 2004 11:16   

Re: TV z monitora


Cytat:
Wszystko można, tylko z wolna i ostrożna. :D


Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Niezmiernie mi pomogła.

Cytat:
Skąd takie posty?


A co w tym poście jest nie tak? :?

Czy żeby zadać na tym forum pytanie, trzeba być serwisantem z 20 letnim stażem w serwisowaniu urządzeń RTV?

Spytałem się tylko, czy mając gotowe i sprawne moduły dekodera PAL,luminacji i synchronizacji, można to wszystko w jakiś sposób połączyć, by móc wprowadzić zespolony sygnał wizyjny, a z drugiej strony otrzymać RGB+CSync.

Jeżeli jest to niewykonalne, lub bardzo skomplikowane, wystarczyło tak napisać i dałbym sobie spokój.
Powrót do góry
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3816
Miasto: NYC

Post#22 13 Cze 2004 11:19   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


okolo 200, 300zł kosztuje skrzuneczka Tuner TV podlaczany wporst do monitora :) pewnie czesci beda kosztowac niewiele mniej wiec zainteresuj sie allegro
Powrót do góry
   
Magirus
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2002
Posty: 102
Miasto: Poznań

Post#23 13 Cze 2004 13:38   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


avatar Na pewno masz rację, tylko jakbym miał taką kasę do wydania, to albo zakupiłbym kartę tunera TV do kompa, albo drugi monitor z wejściem CVBS, ewentualnie dołożył trochę i zakupił jakiś 14" OTVC. :)
Na allegro nie jedną rzecz zakupiłem.

A co do części, to oprócz tego co już mam ( 2 płyty bazowe OTVC Neptun) musiałbym wydać dodatkowo na części 200,300 zł.?
Czyli w takim układzie nic z tego nie zrobię?

Dla mnie to dziwne. :(
Kilka lat temu, mając głowicę, pośrednią, programator i fonię (wszystko od OTVC Neptun), zrobiłem sobie świetny tuner TV, który podłączałem do monitora po niskiej.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3816
Miasto: NYC

Post#24 13 Cze 2004 15:07   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


kiedys to bylko kiedys , teraz jest teraz , pewnych zeczy sie poporstu nie oplaca :) ostatnio se zrobilem cool bryloczek do kluczy z PIII kiedys to by bylo swietokractwo :)
Powrót do góry
   
Magirus
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2002
Posty: 102
Miasto: Poznań

Post#25 13 Cze 2004 20:10   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


OK. widzę, że niema to sensu. :)

Odpuszczam sobie ten temat.

A co do breloczka, to choć od ponad roku używam kompa opartego na P IV 2,53GHz, to breloczek z P III jest nadal dla mnie świętokractwem. :D

Pozdrawiam wszystkich - Magirus.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Cze 2004 20:10   





Powrót do góry
   
animart
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Maj 2004
Posty: 42
Miasto: Gdynia

Post#26 21 Lip 2004 12:57   

Re: Jak zrobic z monitora odbiornik TV


Na koreańskiej stronce znalazłem takie 2 schematy scan-convertera,
Ich obejrzenie daje możliwość zrozumienia stopnia skomplikowania układu, ale może komuś coś podpowie

Załączniki:
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Jak zrobic z monitora odbiornik TV
Strona 1 z 1
Podobne tematy
hybryd 433.9Mhz czy mozna zrobic nadajnik i odbiornik audio? (4)
Problem z podłączeniem monitora do nowej karty :( Co zrobic? (3)
Da sie zrobic odbiornik do sb (14)
Jak zrobic z radia sam.kasetowego odbiornik na pasmo RADIA CB? (4)
Zestaw nadajnik+odbiornik o zasiegu ~1km. Jak zrobic?? (9)
Jak zrobic odbiornik na 150-155 MHz (12)
Jak zrobic odbiornik fm z układu z radia (15)
Odbiornik rc 27 mhz jak zrobic? 2 kanaly (4)
Jak zrobic odbiornik z nadajnikeim ? (9)
co zrobic z "bzyczeniem" monitora i glosnikow? (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS