Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak sprawdzić kondensator


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> jak sprawdzić kondensator
Autor
Wiadomość
jedrus2
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Lut 2004
Posty: 186

Post#1 Post autora tematu 22 Gru 2005 22:31   

jak sprawdzić kondensator


witam czy da sie sprawdzić kondensator bez pomocy miernika ? czy jest dobry poczywiście!

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Gru 2005 22:31   





Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1029
Miasto: Jaworzno

Post#2 22 Gru 2005 23:13   

Re: jak sprawdzić kondensator


poczywiście jak chcesz to zrobić? językiem?
Sorry za złośliwość...
Jaką pojemność masz chcesz sprawdzać?
Elektrolit (kilka>uF) możesz podłączyć na chwilę pod źródło napięcia stałego (nie większe niż nap. kondensatora) i później zewrzeć jego końcówki.
Powinna przeskoczyć iskra. To znaczy, że ma jakąś pojemność. Tyle.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
inkognito09
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 1656
Miasto: Lublin

Post#3 23 Gru 2005 10:06   

Re: jak sprawdzić kondensator


Są mierniki uniwersalne z mierzeniem pojemności oraz specjalne służące tylko do tego. Mam gdzieś schemat takiego, Trzeba do niego kilka drobiazgów, jakiś scalak, i miliamperomierz. Jak chcesz mogę ci wysłać.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
staszeks
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Cze 2004
Posty: 882

Post#4 23 Gru 2005 11:25   

Re: jak sprawdzić kondensator


jedrus2 napisał:
witam czy da sie sprawdzić kondensator bez pomocy miernika ? czy jest dobry poczywiście!

Zależy co chcesz sprawdzić.
Jeżeli chodzi o pojemność to bez miernika raczej się nie obejdziesz.
Czy kondensator nie ma zwarcie wystaczy źródło prądu i żarówka.
Kondensatory o dużej pojemności mozesz przy dozie wprawy
oszacować rozładowywując je przez żarówkę (obserwując szybkość
gaśnięcia żarówki)

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
jedrus2
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Lut 2004
Posty: 186

Post#5 Post autora tematu 25 Gru 2005 21:49   

jak sprawdzić kondensator


chodzi o to ze mam problem z telewizorem który stał troche w pomieszczeniu nie ogrzewanym a na dworze było troche zimno no i po włączeniu na chwile pokazuje sie obraz po czym szybko znika- to chyba kondensator do wymiany prawda??? [zapewne elektrolit ] miernika nie posiadam Sad a wymiana wszystkich kondesatorów chyba nie jest najleprzym rozwiazaniem

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Gru 2005 21:49   





Powrót do góry
   
Sebastianolek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 85
Miasto: Paryż

Post#6 21 Gru 2006 18:59   

Re: jak sprawdzić kondensator


na ja mysle ze od zimna raczej sie nie zepsuja kondensatory

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Mystic Vintage
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Paź 2005
Posty: 103

Post#7 21 Gru 2006 19:04   

Re: jak sprawdzić kondensator


powiedziałbym że zależy jaka to była temperatura Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
kmitki
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 372
Miasto: Zabrze

Post#8 21 Gru 2006 19:25   

Re: jak sprawdzić kondensator


Wydaje mi się że bez miernika to nic nie zrobisz.Kup sobie jakiś najtańszy to koszt jakieś15 zł i masz problem z głowy.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Gru 2006 19:25   





Powrót do góry
   
Macieks14
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 266
Miasto: Tarnów

Post#9 21 Gru 2006 19:41   

Re: jak sprawdzić kondensator


Witam

Jeśli kondensatory nie są używane przez pewien czas (zależy od czasu, temperatury) to chyba to jest tlenek gliny który izoluje warstwy foli w kondensatorze (nie jak wiele osób mylnie sądzi że izoluje to papier) się ulatnia i kondensator nie ma odpowiedniej pojemności. Jest prosta metoda aby je naprawić wystarczy podłączyć je do prądu na jakieś 15-60min.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
elek555
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3458
Miasto: between bad good and good evil

Post#10 21 Gru 2006 22:21   

Re: jak sprawdzić kondensator


Twoim problemem jest prawdopodobnie wilgoć. Zacznij od dobrego wysuszenia i oczyszczenia w cieple.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Darnix
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 22
Miasto: Rybnik

Post#11 05 Lip 2007 23:05   

Re: jak sprawdzić kondensator


Witam

Mam takie pytanko. czy można jakoś określić czy kondensator działa, czy nie jest w jakiś sposób uszkodzony przy pomocy najtańszego miernika (multimetr) z bazaru??? Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 3215
Miasto: Pelplin

Post#12 06 Lip 2007 08:42   

Re: jak sprawdzić kondensator


Za pomocą takiego miernika można sprawdzić kondensator na upływność lub zwarcie. Nie można sprawdzić tą metodą małych pojemności kondensatorów.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> jak sprawdzić kondensator
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak sprawdzić kondensator? (6)
jak sprawdzić kondensator ? (7)
jak sprawdzić kondensator elektrolityczny ? (3)
Jak sprawdzić kondensator i tranzystor? (10)
jak sprawdzić czy Kondensator działa (5)
Jak sprawdzić czy kondensator nie jest uszkodzony? (7)
[Jak sprawdzić czy kondensator ceramiczny jest sprawny ?] (1)
Jak sprawdzić czy sprawny? (mostek, kondensator, tranzystor) (1)
Jak sprawdzić kondensator miernikiem pojemności UNI-T UT601 ? (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS