| Author |
fraga Poziom 14

|
05 Jan 2006 14:47 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
właśnie walczę z końcówką mocy takowego ws354.
to jakaś strasznie porypana konstrukcja, wymieniam uszkodzone elementy
i po kilkunastu sekundach grania pali bezpieczniki albo tranzystory,
identycznie miałem z WS311D.
Dla porównania z AT9100 nigdy nie miałem takich krzywych akcji.
Cóż, Kasprzak ;-)
_______
Proponuje najpierw zapoznac sie z podstawami zagadnienia... zanim sie napisze, ze cos jest "porypane" :D
tom
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jan 2006 14:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jaro89 Poziom 11

|
05 Jan 2006 16:26 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
Porypana? Ja miałem ten wzmacniacz 2 razy u siebie w naprawie, co ciekawe padły tylko końcowe a sterujące przeżyły :) Sprawdź elementy odpowiadające za przeciwdziałanie wzbudzeniu końcówki, w jednym z kanałów są to: R530 razem z cewką oraz R532 C508, wymień potencjometr od prądu spoczynkowego na nowy i wyreguluj, niestety nie są to żadne precyzyjne PRki więc trzeba dokładnie i wolno kręcić. Jak mierzyć prąd chyba wiesz? Podkładki pod tranzystory i pasta termoprzewodząca koniecznie powinny być. Mam nadzieje że głośniki mają te 8 Ohm ? Co do AT9100 - jak dla mnie przyjemny sprzęcik w naprawie, w brzmieniu też nie jest taki zły :) pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Bhpjean Poziom 12

|
05 Jan 2006 21:35 Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
Witam ... jak wcześniej pisałem popsułem swojego WS354 ! Więc natchniony podjołem się naprawy i poprawy tego sprzętu. Efektem tego udało mi się .. jak na moje ucho uzyskać całkiem niezłe rezultaty ! Powymieniałem szereg elemętów, transformator, i parę inych tam drobiazgów ... jakość dzwięku przy pełnej mocy jest o niebo lepsza ... nie ma efektu duszenia się dzwięku na pełnej mocy ! w zasadzie mocowo nie uległ on zmianie gdyż chłodzenie wiadomo małe, natomiast przy około 35W dzwięk jest czysty i mało zniekrztałcony poprostu ok. jeszcze pozostało pozmieniać troszeczkę elemętów w EQ i dołożyć opóźnienie do głośników i będzie ok.
|
|
| Back to top |
|
 |
NarrowDj Poziom 9

|
09 Jan 2006 22:48 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
Witam.
Jestem posiadaczem PW 3015. Qpiłem go za grosze.
Jest do wymiany transformator [pytanie jaki?].
Chętnie bym coś więceh z nim zrobił w miare jego możliwości.
Więc jak ktoś mi pomoże będę dozgonnie wdzięczny:)
Jeszcze tylko schemacik i działam:)
Pozdrawiam Wszystkich wielbicieli polskiego sprzętu AUDiO:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Bhpjean Poziom 12

|
11 Jan 2006 23:39 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
| NarrowDj wrote: |
Witam.
Jestem posiadaczem PW 3015. Qpiłem go za grosze.
Jest do wymiany transformator [pytanie jaki?].
Chętnie bym coś więceh z nim zrobił w miare jego możliwości.
Więc jak ktoś mi pomoże będę dozgonnie wdzięczny:)
Jeszcze tylko schemacik i działam:)
Pozdrawiam Wszystkich wielbicieli polskiego sprzętu AUDiO:D |
Ja bym sie zabral w nastepujacy sposob:
Sprawdź na jakie napięcie jest kondensator w filtrze zasilania dla stopnia mocy, na pewno na nim pisze ! . standartowo chyba były montowane na 40V. hmm wstaw transformator TS90/11 lub jeżeli wejdzie np TS120/24 lub TS120/13 lub coś podobnego, a jak wejdzie więkrzy to sobie nie żałuj , ew toroida o napięciach zmiennego coś koło 2 x 22 minimum ale za mało do 2x35V wystarczy, oczywiście uzwojenia powinny móc dostarczyć prąd powyżej 2.5A . przed włączeniem posprawdzaj jakie są pozostałe elektrolity w końcówce i w stabilizatorze do przedwzmacniacza. odlutuj tranzystory na końcówce i je posprawdzaj ! uruchom zasilanie ! i posprawdzaj napięcia i popatrz czy aby któryś elektrolit nie jest na niższe napięcie niż wyszło z pomiarów . Jeżeli końcówka padnięta to kup sobie BDW93C i BDW94C to są darlinktony więc i wypadną tranzystorki sterujące BD139/140 lub podobne i obok nich rezystorki coś koło 100-150Ω. dobrze by było mieć schemat aby to móc dopasować. posprawdzaj pozostałe tranzystorki i elemęty czy aby nie uszkodzone. jeżeli wszystko OK, zapnij sztuczne obciążenie na wyjście lub ew głośnik przez jakiś rezystor kilkunasto Ω !i sprawdź czy coś się dzieje. ew. Można zamiast rezystorów emiterowych tymczasowo do prób powstawiać jakieś więkrze np 47Ω w razie jak by coś było nie tak to tranzystory nie polecą . przed skręceniem należy poustawiać prądy spoczynkowe i ma grać ! to tak opisane w skrócie i na szybko ! Bym zapomniał ! w zasilaniu prawdopodobnie trzeba będzie zmienić mostek prostowniczy na więkrzy. np przy zasilaniu +/- 40V stałego i przy odpowiednim dobraniu rezystora w sprzężeniu zwrotnym stopnia mocy możesz uzyskać ponad 30W bo zdaje się orginalnie ma coś koło 20W i oczywiście jeżeli trafo wydoli prądowo. Myślę że przy TS90/11 lub TS90/13 spokojnie 20W poleci. a najlepiej poszukaj schematów od podobnych wzmacniaczy tam wszystko piszą ;) układy są podobne (oczywiście nie wszystkie)
pozdrawiam Piotr D. bhpjean(malpa)wp.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
12 Jan 2006 01:01 Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
bdw93c tutaj!!! czys ty zwariował! one mają potęzną bete.. one są do zastosowań przełączających, sterowania przetwornicami.. chyab mówisz od BDW83C
|
|
| Back to top |
|
 |
Bhpjean Poziom 12

|
12 Jan 2006 11:38 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
| Wojtek(KeFir) wrote: |
| bdw93c tutaj!!! czys ty zwariował! one mają potęzną bete.. one są do zastosowań przełączających, sterowania przetwornicami.. chyab mówisz od BDW83C |
hmm dużą β mają ? powiadasz ? hmm i bardzo dobrze !w końcu to są darlinktony ! widziałeś darlinktona, który by miał małą β ?? hmm jestem praktykiem a nie teoretykiem wiec skoro było tanio (ok 3zł za 1 szt) to zapakowałem takie cudeńka do WS354 , działają spoko ! a bete mają pomiędzy 750 a 1000 to chyba dobrze! zresztą ja być pomierzył betę typowego stopnia końcowego czyli komplecik np BD139/BDP285 to chyba nic mniej nie wyjdzie, nie potrafie tego sobie przeliczyć ale jeżeli np BD139 ma β powiedzmy ok 100 i do tego doładujemy BDP285 z β 50 to jakie wzmocnienie tego układu wyjdzie ? jeżeli pospinamy wszystko tak aby powstał darlington ? i tu pytanie do teoretyków jezeli ktoś potrafi przeliczyć to bardz proszę o jakiś wzorek na obliczanie β takiego stopnia) ja takie zastosowałem chodzi mi na nich bardzo dobrze ! oczywiście trzeba wywalić stopień sterujący ! o czym wspomniałem ! tzn BD139/140 i wpakować tam same BDW93/94. Te tranzystory chyba nie są tylko do zastosowań typu przetwornice itp. polecam inne fora gdzie jest napisane ze ów komplecik się świetnie spisuje jako końcówka mocy audio ! aha a do zwariowania mi jeszcze nieco brakuje, heh
pozdrawiam i polecam
Piotr D. bhpjean(malpa)wp.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
DrobnyCiulacz Poziom 15

Joined: 27 Jan 2004 Posts: 211 Location: Pewnego razu w Polsce...
|
12 Jan 2006 15:22 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
SaraniS napisał:
<<<Nie rozumiem, skad i po co te podzialy... PW to chyba nie do konca Diora, tylko wlasnie ZRK albo Fonica (nie mam na swoim podane, gdzie byl wyprodukowany) - i wg mnie AT rowniez do tego tematu pasuje, jako konstrukcja laczaca w sobie PW oraz T :D Podobnie jest z amplitunerem 8040 majacym oznaczenie R ;) Mysle, ze gdybym mial akurat taki amplituner, nikt by mnie stad nie wygonil z tego powodu ;)>>>
Heh :D Z ustaleniem producenta części modeli PW i WS jest faktycznie problem :|
Przydałyby się badania archeologiczne :D
Wracając do AT9100 to część radiowa została ewidentnie "wyrwana":D z T7010 (zresztą wygląda jak górna połówka AT).
Chyba opracowany przez Eltrę(lub razem ZRK),zastosowany z pewnymi zmianami w T9010 i T9015 Eltry jak i w amplitunerze R8040(też Eltry).
Ech :| Strasznie poplątane te koligacje rodzinne :D:D:D
Gorzej jest z ustaleniem "dawcy" :D dla przedwzmacniacza i końcówki AT wsród PW i WS :|
Na razie nie znalazłem odpowiedniego kandydata :cry:
Co prawda są pewne zbieżności na schematach ideowych(np. z PW9010)ale jednak różnice są spore :|
Czyżby autorski projekt ZRK ? :D
A teraz na temat :D
Kilka miesięcy temu,na Allegro znalazłem takie oto cudo :D
Niestety nie pamiętam numeru aukcji :cry: Zostały tylko te zdjęcia...
Wzmak jak widać idealny do zestawów 5.0 Tonsila :D:D:D
No i te pokrętło Surround :D:D:D na tylnej ściance :D
Ktoś coś wie na temat tego modelu :?: (dane,parametry ect.)
A może to modyfikacja bazowego WS-a 504 wykonana przez kogoś we własnym zakresie :?::D:D:D
| Filesize: |
184.02 KB |

|
194.28 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
dlugi666 Poziom 16

|
12 Jan 2006 21:21 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
Zasada była taka "PWxxx" produkowała FONIKA, "Txxx" ELTRA, a "Mxxx" KASPRZAK.
ZM8000 i ZM7000 to były opracowania COBRESPU /ZM9000 chyba też/
Diora opracowała i produkowała "WS", "AS" i "MDS" /pomijając wcześniejsze oznaczenia np WSH/
Były też wyjątki T7010 i AT9xxx (dlatego zawiera tuner z T7010) produkował sam KASPRZAK.
Nie wiem kto produkawał wzmacniacze PW-70xx (Z zasady FONIKA, ale wydaje mi się że produkawał go KASPRZAK). O ich wersjach WS-304 i WS-401 nie wspomnę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jan 2006 21:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
KarqaZ Poziom 9

|
15 Jan 2006 00:14 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
Witam
Ja mam pw 8010 i gra naprawde fajosko.Mam popięte do niego kolumny Zg30c114 z wymieninymi sykami na 80watt i bassami GDN 20/60 <wszyscho Tonsil'a>i gra naprawde zacnie.Porównywalem dzwięk z tosca 303 i nie ma to jak pw 8010.
|
|
| Back to top |
|
 |
M.A.G Poziom 11

|
15 Jan 2006 19:15 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
witam!ja mam unitre ws 442,narazie zabrałem sie za poleprzenie jej wygladu zewnętrznego a niebawem mam zamiar troche pogrzebać w środku.Osobiście jestem z niego zadowolony a szczególnie podoba mi sie ta klasyczna prostota polskich starych wzmacniaczy.A to foty mojego wzmacniacza.
| Filename: |
IMG_0066.JPG |
 Download |
| Contents: |
|
46.48 KB |
| Punkty: |
0.00 |
IMG_0064.JPG |
 Download |
|
48.77 KB |
0.00 |
IMG_0062.JPG |
 Download |
|
41.78 KB |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
maciorkusowaciasty Poziom 15

|
15 Jan 2006 20:38 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
| M.A.G wrote: |
| witam!ja mam unitre ws 442,narazie zabrałem sie za poleprzenie jej wygladu zewnętrznego a niebawem mam zamiar troche pogrzebać w środku.Osobiście jestem z niego zadowolony a szczególnie podoba mi sie ta klasyczna prostota polskich starych wzmacniaczy.A to foty mojego wzmacniacza. |
oj widze ze jakis radmorek ucierpial na upiekszaniu 442. chyba jednak orginalne galki lepiej wygladaja, ale to moje prywatne zdanie. mam nadzieje ze zadnej wojny ws, pw kontra radmor nie bedzie :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
15 Jan 2006 21:10 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
Tak szczerze mówiąc to pokrętła od Radmora 5102 razem z Diorą WS442 wyglądają paskudnie. Jedyne co usprawiedliwiało by ich użycie to chyba tylko fakt nieposiadania oryginalnych :| . M.A.G, poszukaj jednak oryginalnych pokręteł, albo przynajmniej podobnych, a te "zwróć" Radmorowi :roll: ...
|
|
| Back to top |
|
 |
M.A.G Poziom 11

|
15 Jan 2006 22:43 Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
każdemu co innego sie podoba ja ich nie zmienie bo na mój gust wygląda to lepiej,a rodmor i tak nadawał sie tylko na cześci bo został okrutnie potraktowany przez znajomego który stwierdził ze to złom...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jan 2006 22:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zcu01 Poziom 11

|
16 Jan 2006 18:35 Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
Zasada produkcji była jak napisał dlugi666 ale były i wyjątki:PW9010,WS401S,WS304S-Fonika.Wzmacniacz W8010 występował także pod nazwą WS302M.
MDS robiła również Unitra Magmor z Gdańska
MDS5220 MDS1402.
ZRK produkował magnetofony M80/70/90 szpulowe M2425/2405S/ ale i tu były wyjątki M551S/536SD Unitra Lubartów.AT9XXX produkował Kasprzak ale był wyjątek RMS511.Radiomagnetofowzmacniacz, w obudowie AT wmontowany wzmacniacz 2x27W+tuner FM+magnetofon kasetowy.
Ten wzmacniacz WS520 to wygląda na WS704 frontpanel ale tył to jak prototyp.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
16 Jan 2006 20:53 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
| zcu01 wrote: |
| Ten wzmacniacz WS520 to wygląda na WS704 frontpanel |
Bardziej jak WS504/504B, a wręcz nawet dokładnie jak samo. Oba są czarne i w 520, w przeciwieństwie do 704 nie ma tego śmiesznego pierścienia wokół pokrętła głośności :roll: ...
Ciekawi mnie tylko jak w tym modelu rozwiązano napędzanie centralnego i tylnych głośników. Nad transformatorem nie widać żadnego układu, a wśród reszty elektroniki nie ma tam zbytnio już miejsca na cokolwiek dodatkowego - z resztą widziałem kiedyś chyba zdjęcie tego wzmacniacza trochę od góry i wewnątrz wygląda jak normalny WS504...
Schematu pewnie nikt raczej nie ma :-P
|
|
| Back to top |
|
 |
micho a Poziom 23

Joined: 10 Feb 2004 Posts: 3352 Location: zd.-wola koło łodzi
|
16 Jan 2006 22:01 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
amator 3 stereo i jeszcze raz amator !!!!!!
nieziszczalne gml na zadrutowanych bezpiecznikach 2 omwy dostawał 8 godz non stop i sie nie spalił :D cud?? nie amator :D
zwarcia cuda podmiany upadki z wysokości i ta drewniana obudowa :D
pierwszy 5 zł kosztował drugi 10 trzevci też 5 zł wszystkie sprawne zdezelowane z nieprzestrojonym radiem
i ten przedwzmacniacz ......szumiał jak morze łapał wszystkie komórki ale ta barwa ten loudness ten dudniący bas........na najgorszych kolumnach to grało konkretnie :D
żałuje że to sprzedałem gdyby miał 2x100 został by do końca żcia :D:D:D
potem już nic go nie przebiło ws303 był fajny też nie ubolewał nad 4 omami i miał fajny wygląd (wielkie z duża gałka) i mocno łomotał
pw3015 to była klapa wygląd mi nie pasił za bardzo i mój wiecznie sie psuł nigdy 4 omy nie dostał a wiecznie coś siadało .......
był jeszcze taki jeden w drewnianej obudowie z wskażnikami wysterowania wskazówkowymi o mocy 2x20wat 4om na 2n3055 chyba (to był chyba jakiś WSH )
zasilał moje zdezelowane altusy 75 i sprawował sie świetnie nawet małe domówki obsługiwał jakoś go darze wielkim sentymentem nie wiem czemu mimo tak małej mocy :D
ws503 miałem krótko jakoś nie wywołał we mnie super entuzjazmu tzn generalnie mi sie podobał i na nbim już można było poważnie myśleć o graniu imprez (kopa miał :D)ale jakoś nie zaszedł tak w pamięc jak ten wsh i amator .......
było jeszcze wiele innych ale jakoś tak nie pamiętam dużo miałem w zastawach za kase czasm po 1 rok leżały (aidy tosci) ale to już nie to
|
|
| Back to top |
|
 |
cikol Poziom 20

Joined: 11 Mar 2004 Posts: 949 Location: Niewierz k. Dusznik Wlkp.
|
17 Jan 2006 10:07 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
| micho a wrote: |
.....
był jeszcze taki jeden w drewnianej obudowie z wskażnikami wysterowania wskazówkowymi o mocy 2x20wat 4om na 2n3055 chyba (to był chyba jakiś WSH ) |
A moze to Akord był :D
|
|
| Back to top |
|
 |
DrobnyCiulacz Poziom 15

|
17 Jan 2006 18:14 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
:arrow:M.A.G Dobry początek,ale popracuj jeszcze nad tym podświetleniem. Zrób coś z tą "czarną dziurą" pośrodku. Zmatuj "bańki" ledów aby dawały bardziej rozproszone światło.
Popatrz jak to tutaj wygląda i to w dzień :D Powodzenia :D
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic73049.html
zcu01 napisał:
<<<ZRK produkował magnetofony M80/70/90 szpulowe M2425/2405S/ ale i tu były wyjątki M551S/536SD Unitra Lubartów.AT9XXX produkował Kasprzak ale był wyjątek RMS511.Radiomagnetofowzmacniacz, w obudowie AT wmontowany wzmacniacz 2x27W+tuner FM+magnetofon kasetowy. >>>
W obudowie AT dodatkowo jeszcze magnetofon kasetowy :?: Tam jest tylko miejsce na walkmen i to pod płytką końcówki 8O
:arrow: Rocky Horror czyli ten WS 520 to naprawdę dzieło Diory ? :twisted: Supper tylko zdobyć takiego i podpiąć cały zestaw Tonsil Excellence 8-)
Ech marzenia :D
Rocky Horror napisał:
<<<Ciekawi mnie tylko jak w tym modelu rozwiązano napędzanie centralnego i tylnych głośników. Nad transformatorem nie widać żadnego układu, a wśród reszty elektroniki nie ma tam zbytnio już miejsca na cokolwiek dodatkowego - z resztą widziałem kiedyś chyba zdjęcie tego wzmacniacza trochę od góry i wewnątrz wygląda jak normalny WS504...
Schematu pewnie nikt raczej nie ma :P >>>
Hymm :? Jeżeli nie widać zmian to jest pewna szansa że są one stosunkowo niewielkie i możliwe do przeprowadzenia na WS-ie 504 :idea:
Ooo Tak :twisted: Schemacik by się przydał dla rozwiania wątpliwości...
|
|
| Back to top |
|
 |
maciorkusowaciasty Poziom 15

|
17 Jan 2006 18:43 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
AT9XXX produkował Kasprzak ale był wyjątek RMS511.Radiomagnetofowzmacniacz, w obudowie AT wmontowany wzmacniacz 2x27W+tuner FM+magnetofon kasetowy.
|
tez prosze o jakies informacje na ten temat, jakies foto?
|
|
| Back to top |
|
 |
micho a Poziom 23

Joined: 10 Feb 2004 Posts: 3352 Location: zd.-wola koło łodzi
|
18 Jan 2006 13:03 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
cikol to na 100% nie był akord bo akorda były 2 wersje i z tego co wiem żasdna nie miała wskażnika wysterowania (mono miała 40 wat i stereo 2x60wat)pozatym akordy oba też miałem :D
a ten to był zwykły wzmacniacz domowy z selektorem wejśc na isostatach i reg bas/wysokie/blans głosnośc
z przodu miał jeszcze chyba jakieś dwa gniazda din5 (jedno chyba na słuchawki a jedno mikrofon albo 2 słuchawki
i miał 2 duże wskażniki wysterowania wskazówkowe NIE WYSKALOWANE w cedybelach ani jednostkach mocy po prostu podziałka i tyle :D
moc miał na 100% 2x20wat stereo na 4 om bo pisało z tyłu ......
modealu nie pamiętam ale jestem na 85% pewny że to diora kiedyś na allegro widziałem bardzoi podobny i to był jakiś wsh
|
|
| Back to top |
|
 |
cikol Poziom 20

Joined: 11 Mar 2004 Posts: 949 Location: Niewierz k. Dusznik Wlkp.
|
18 Jan 2006 23:02 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
akord 40 i akord 41 chyba. ja miałem tez ale tylko 40(mono) nie pamietam mocy, ale miał on z tego co pamietam wskaznik wysterowania na wskazówce własnie(zielone tło chyba nawet podświetlane). Nie pamietam co było na skali bo to było baaaaardzo dawno( nie wiedziałem wtedy z czym sie elektronike 'je' i pamietam jak dzis ze rozebrałem tego wzmaka, zwatowałem bezpieczniki i... chyba zwarłem baze jednego z tranzystorów z jego kolektorem. - 'ogien,dym' dosłownie z jakiejś płytki poszedł)
|
|
| Back to top |
|
 |
dlugi666 Poziom 16

|
18 Jan 2006 23:35 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
| maciorkusowaciasty wrote: |
AT9XXX produkował Kasprzak ale był wyjątek RMS511.Radiomagnetofowzmacniacz, w obudowie AT wmontowany wzmacniacz 2x27W+tuner FM+magnetofon kasetowy.
|
tez prosze o jakies informacje na ten temat, jakies foto? |
jest tu http://archiwa.elektroda.net/indexa.php?path=./83r/11/&page=2&img=25.jpg&idx=25
| ZRK produkował magnetofony M80/70/90 szpulowe M2425/2405S/ ale i tu były wyjątki M551S/536SD Unitra Lubartów. |
Lubartów te modele chyba przeją od Kasprzaka
A M8010 miał inną nazwę MDS561. A na tej stronie z Re PW8010 nazywają WS8010
|
|
| Back to top |
|
 |
adamst1 Poziom 17

|
19 Jan 2006 15:10 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
Lubartów był początkowo filią Kasprzaka.
|
|
| Back to top |
|
 |
DrobnyCiulacz Poziom 15

|
20 Jan 2006 15:27 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
Z opisu wynika że z tuner jest 3-y zakresowy a nie tylko FM :| (brak w porównaniu do AT zakresu krótkich-SW i płytki przełączników dla tego zakresu+przeniesienie części pokręteł na prawo).Co daje nam miejsce pod mechanizm magnetu.Nie zmienia to faktu że ten RMS511 nie jest w obudowie AT (inny frontpanel i z uwagi na kieszeń magnetofonu+rozmieszczenie pokręteł regulacyjnych inny przód ramy).
Bardziej poprawne jest twierdzenie że obudowa RMS511 wywodzi się od magnetofonów ZRK M70XX/M80XX/M9XXX (tak jak obudowa AT)
Mam nadzieję że to co napisałem jest zrozumiałe :D
P.S Widzę że cierpliwość Moderatora jest wielka :D:D:D Pozdrawiam 8-)
|
|
| Back to top |
|
 |
zcu01 Poziom 11

|
20 Jan 2006 20:15 Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
Model radiomagnetofonu RMS511 raczej wywodzi się od AT.Machanika magnetofonu jest jedno silnikowa..W tunerze zastosowano możliwość programowania 4 stacji + stacja strojona gałką STROJENIE .Zrezygnowano z rozbudowanego układu przedwzmacniacza-filtry jak w AT9XXX.Wskźniki tunera są diodowe a magnetofonu magnetoelektryczne .Nie wiem czy ten RMS wszedł do seryjnej produkcji, bo w sklepach ówczesnej Unitry go nie spotkałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2006 20:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SaraniS Poziom 19

|
20 Jan 2006 20:30 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
| DrobnyCiulacz wrote: |
(...)
P.S Widzę że cierpliwość Moderatora jest wielka :D:D:D Pozdrawiam 8-) |
Szczerze mowiac, mi osobiscie bardzo brakowalo informacji o tych starych polskich sprzetach. W necie za wiele tego nie ma, ze "zrodel analogowych" mam zaledwie kilka numerow HiFi Audio Video i Radioelektronika :? Mysle, ze taki temat jest bardzo potrzebny ;) Podobnie zreszta, jak i temat o Radmorach.
Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
DrobnyCiulacz Poziom 15

|
20 Jan 2006 21:00 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
| Model radiomagnetofonu RMS511 raczej wywodzi się od AT. |
Nie przeczę :P Ale ty napisałeś że RMS511 wykorzystuje tą samą obudowę co AT .Tą samą :!:
W poprzednim poście napisałem czemu to niemożliwe. Mam nadzieję że pojmujesz różnicę między tym "samym" a "podobnym" czy bazującym na... :D Logiczne jest że producent opracowując nowy model stara się maksymalnie wykorzystać gotowe rozwiązania w tym wypadku AT i zapewne mechanizm z Decka M-ki :D
| SaraniS wrote: |
(...)
P.S Widzę że cierpliwość Moderatora jest wielka :D:D:D Pozdrawiam 8-) |
Szczerze mowiac, mi osobiscie bardzo brakowalo informacji o tych starych polskich sprzetach. W necie za wiele tego nie ma, ze "zrodel analogowych" mam zaledwie kilka numerow HiFi Audio Video i Radioelektronika :? Mysle, ze taki temat jest bardzo potrzebny ;) Podobnie zreszta, jak i temat o Radmorach.
Pozdrawiam :) |
SaraniS w pełni zgadzam się z twoją wypowiedzią :D:D:D
Tylko temat ten jest niestety tylko o WS i PW a nie o wszelakim sprzęcie polskim :cry:
Pozdrawiam 8-)
|
|
| Back to top |
|
 |
dlugi666 Poziom 16

|
20 Jan 2006 21:28 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
| SaraniS wrote: |
Pozdrawiam :) |
zajrzyj na tą stonę http://www.oldradio.pl/
SaraniS w pełni zgadzam się z twoją wypowiedzią :D:D:D
Tylko temat ten jest niestety tylko o WS i PW a nie o wszelakim sprzęcie polskim :cry:
Pozdrawiam 8-) |
Już kiedyś ktoś proponował rozszerzenie tego wątku o inny sprzęt. I dlatego moim zdaniem popieram poruszanie tematów dotyczących zestaów produkcji:
- Kasprzak, Eltra, Fonika,
- Diora
Panowie zcu01 i DrobnyCiulacz tak prawdę mówiąc dyskusja czy RM511 ma obudowę od AT czy M jest nie istotna w koncu to ta sama obudowa tylko obróbka została wykonana pod konkretny wyrób. Z zachowaniem stylistyki zestawu ZM9010.
A co do AT dokładnie 20 lat temu w prasie widziałem wersję z wskaźnikami LED i nie był to AT9115. Wskaźniki były jeden pod drugim, skala przesunięta w lewo a dioda stereo z prawej strony skali.
|
|
| Back to top |
|
 |
DJ Volt Poziom 20

|
20 Jan 2006 21:54 Re: Mądrości na temat wzmacniaczy WS i PW |
|
|
|
Nikt nikomu nie zabrania rozmawiać o innym sprzęcie . W tytule jest tylko o Ws'ach i PW, bo na więcej nie można sobie pozwolić w tytule. Jeśli AT posłuży nam jako wzmacniacz to nie widzę problemu, żeby o nim pisać. To samo jeśli chodzi o inne sprzęty. Można spokojnie dyskutować :). Wszystko co Polskie jest tu chyba mile widziane :P.
|
|
| Back to top |
|
 |