FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kto jest za utworzeniem działu "LAPTOPY" ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Kto jest za utworzeniem działu "LAPTOPY" ?
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 23 Dec 2005 12:52   

jak w tytule:
kto jest za utworzeniem działu "LAPTOPY" ??

a pomysl ten dalem dlatego iz laptopy roznia sie znacznie od standardowych PC`tów, i moim zdaniem jest to poprawienie porzadku i ładu na forum

Prosze szanownych moderatorów, aby przeniesli lub usuneli ten temat jezeli przeszkadza, lub jest niezgodny z regulaminem.
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 23 Dec 2005 13:16   

Re: kto jerst za utworzeniem działu "LAPTOPY" ??

Ja jestem przeciw, laptopy to mniejszość i nie widze potrzeby, jednak chętnie się zapoznam z opiniami innych.
Back to top

Orochimaru
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 23 Dec 2005 13:29   

Ja też jestem przeciw. Nie ma co rozdzielać na stacjonarne, przenośne, barebone itp
Komp to komp :|
Back to top

Figi
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 23 Dec 2005 15:27   

kto jerst za utworzeniem działu "LAPTOPY" ??

Laptopy nie różnią się aż tak bardzo od stacjonarnych PC, więc nie widzę sensu.
Back to top

piooo
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 23 Dec 2005 15:44   

najlepiej chyba to podsumował Kolega Orochimaru :"komputer to komputer" , nie ma więc sensu tworzyć nowego działu , pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Dec 2005 15:44   

Back to top

klan
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 23 Dec 2005 16:15   

no ja bym był jednak za utworzeniem ponieważ ułatwi to np: szukanie w postach
Back to top

maurus
Poziom 3
Poziom 3

Post#7 23 Dec 2005 16:35   

Jestem jak najbardziej za, ułatwi to szukanie. Dla każdego, kto zajmuje się komputerami taka konieczność jest oczywista. Stwierdzenie, ze "komputer to komputer" można strywializować do swierdzenia sprzęt RTV to sprzęt RTV -więc po co rozbijać na TV, VCR itp.
Back to top

Jazdaaaa
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 23 Dec 2005 16:50   

poco otwierac nowy dzial skoro juz jest komputery a laptopy to tez komputery!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Back to top

Platon
Poziom 26
Poziom 26

Post#9 23 Dec 2005 17:24   

a jak odroznic watki typowe dla laptopow? 90% userow tego nie potrafi, i do dzialu dla laptopow beda trafialy "Instalacja office na laptopie" - bo przeciez to co innego nic desktop. Zamieszanie i dublowanie postow.
Back to top

tronic1
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 23 Dec 2005 17:28   

Osobny dział ? bez sensu.Tematy te same,problemy też poza kilkoma specyficznymi,ale nikomu z desktopowców nie zaszkodzi poszerzyć wiedzę o te specyficzne.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Dec 2005 17:28   

Back to top

K!lleR
Poziom 24
Poziom 24

Post#11 23 Dec 2005 18:11   

Jak najbardziej jestem za utworzeniem takowego działu. Łatwiej będzie szukać danego problemu niż kopać w gąszczu już napisanych. Lapki to inna technologia chodź to również komputer lecz każdy z nich jest inaczej składany oraz serwisowany, nie tak jak zwykły PC.
Back to top

artur00
Poziom 20
Poziom 20

Post#12 23 Dec 2005 20:43   

Witam
uważam że przydał by się taki dział, generalizowanie tematu tekstem że komputer to komputer chyba nie ma sensu, bo za chwile dojdziemy do tego że to wszytko elektronika, i najlepiej wrzucać pralki lodówki do działu razem z monitorami i mikrofalówkami :)
to forum elektroniczne i powinniśmy rozszerzać działy a nie robić bigos, w którym ciężko czasem coś znaleźć
Laptop to komputer, lecz samo jego użytkowanie jest z goła odmienne od desktopowego pc, samo jego rozebranie to nie lada kłopot, serwis to już temat rzeka, hasła, baterie, matryce.
Laptopy stają się coraz popularniejsze, dużo sprzętu przywozi się z zachodzi i zapytań na temat laptopów będzie przybywać. Może przeprowadźmy ankietę, niech lud decyduje.
Pozdrawiam
artur
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Dec 2005 20:43   

Back to top

Hyde911
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 23 Dec 2005 21:28   

Re: Kto jest za utworzeniem działu "LAPTOPY" ?

wg mnie problem z szukaniem jest dosyć mocnym argumentem, stworzenie osobnego działu to jak dla mnie b. dobry pomysł
Back to top

piooo
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 23 Dec 2005 21:31   

E ,chyba Kolego Artur00 trochę przesadzasz ,bo co ma pralka do lodówki itp, pralki dziesiątki rodzajów to pralki i koniec , tak samo z komputerami .Jest osobny dział : monitory , drukarki . Jeśli tak rozumować to trzeba stworzyć osobny dział dla monitorów LCD bo są inne , nie mówiąc już o drukarkach bo atramentowe znacznie różnią się od laserowych - dużo bardziej niż komputer stacjonarny od laptopa .Używam kilku komputerów w różnych miejscach w tym laptopa coś tam przy nich robię i raczej nie zastanawiałem się nigdy nad tym ,że laptop to jakiś inny komputer . Każdy komputer to inny indywidualny problem ,pozdrawiam
Back to top

artur00
Poziom 20
Poziom 20

Post#15 23 Dec 2005 21:56   

celowo przesadziłem :)
nie dla wszystkich jest to takie proste, wydaje mi się ze zebranie wszystkigo w jednym miejscu uprości trochę sprawę
Back to top

oleq_30
Poziom 21
Poziom 21

Post#16 23 Dec 2005 23:27   

jestem za mimo wszystko ze to komputer i to komputer to jednak zasadniczo roznia sie budowa inne rozmieszczenia elemntow inne zasilacze inne plyty glowne itd itp jestem jak najbardziej za utworzeniem dzialu laptopy
Back to top

Figi
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 23 Dec 2005 23:51   

artur00... Idąc Twoim tropem powinno się robić odrębne działy dla problemów z Windowsem, Linuxem, BIOS-em, itd.
Spójrz jednak z drugiej strony na problem wyszukiwania. Większość problemów (szczególnie ze softem) rozwiązuje się identycznie w laptopach i PC. Szukający może nie znaleźć rozwiązania problemu w dziale Laptopy, a tymczasem problem był poruszany i został rozwiązany w dziale PC.
Back to top

artur00
Poziom 20
Poziom 20

Post#18 24 Dec 2005 00:17   

Figi wrote:
artur00... Idąc Twoim tropem powinno się robić odrębne działy dla problemów z Windowsem, Linuxem, BIOS-em, itd.
Spójrz jednak z drugiej strony na problem wyszukiwania. Większość problemów (szczególnie ze softem) rozwiązuje się identycznie w laptopach i PC. Szukający może nie znaleźć rozwiązania problemu w dziale Laptopy, a tymczasem problem był poruszany i został rozwiązany w dziale PC.

zacytuje mój poprzedni post:
artur00 wrote:
celowo przesadziłem :)
nie dla wszystkich jest to takie proste, wydaje mi się ze zebranie wszystkigo w jednym miejscu uprości trochę sprawę

wydaje mi się że problem leży tylko w kwestii hardwaru
Figi wrote:
Szukający może nie znaleźć rozwiązania problemu w dziale Laptopy, a tymczasem problem był poruszany i został rozwiązany w dziale PC.

do tego służy wyszukiwarka, pozwala zdefiniować w jakim dziale ma szukać odpowiedzi na zadane pytanie
zbaczamy troszkę z kursu, myślę że trzeba przeprowadzić ankietę, jeżeli ludzie chcą takiego działu, to czemu nie, w końcu to forum istnieje w określonym celu
Pozdrawiam
artur
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#19 24 Dec 2005 00:22   

I tak większość tematów w komputery hardware jest nie na temat... więc po co jeszcze laptopy. Na infojamie mają podział na Windows XP, Windows 2000 i inne systemy oraz dział hardware i software, to już by miało ewentualnie sens, choć jak już to systemy Windows NT, systemy Windows 9x, inne systemy, oprogramowanie, sprzęt.

Wyszukiwanie, jakie wyszukiwanie, przecież i tak nikt z wyszukiwarki nie korzysta a jak już korzysta to wystarczy że do zapytania dopisze słowo laptop.

Wreszcie - jakie to odmienne problemy ze sprzętem mają użytkownicy laptopów?
Back to top

Connor MacLeod
Poziom 23
Poziom 23

Post#20 24 Dec 2005 10:54   

Jestem za utworzeniem działu laptopy. Różnią sie praktycznie wszystkim jeśli chodzi o strone sprzętową. Kto naprawiał laptopy i w nich siedzi to wie o czym piszę. Slogan komputer to komputer ma taką wartość jak stwierdzenie wskazujące na syrenkę i mercedesa - to i to samochód.
Dodam jeszcze, że odnośnie działów dotyczących monitorów też widzę zmiany. Pomału oddziela się LCD od CRT i pomału rezygnuje z CRT. Takie są prawa rynku czy na m się to podoba czy nie.
Back to top

Druss21
Poziom 16
Poziom 16

Post#21 24 Dec 2005 11:08   

Jestem za utworzeniem takiego dzialu. Coraz wiecej ludzi przesiada sie na laptopy, fakt ze sprzet jest podobny ale nie taki sam. Ulatwi to wyszukiwanie problemow na konkretne platformy, czasami problem dotyczy tez jednego producenta laptopow, gdzie polityka wymusza zakup podzespolow dla konkretnego laptopa.
Back to top

profil22
Poziom 10
Poziom 10

Post#22 Post from the author of the topic 31 Dec 2005 19:08   

Widzę ze temat zaczety przezemnie jest bardzo burzliwy :D
ale moze coś z tego wyjdzie.

moim zdaniem jest to ułatwienie życia ludziom którzy posiadają laptopy, poniewaz zadajac pytanie maja wieksza pewnosc ze uzyskaja odpowiedz dokladna, a nie " no w PC to jest tak, to pewnie i w laptopie.... "
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#23 31 Dec 2005 21:10   

Mam i blaszaka i laptopa... nie widzę powodu aby miał powstać odzielny dział w laptopie są takie same problemy sprzętowe jak w blaszaku a pozostałe są softwareowe. Jak już to rozdzielił bym software na software i systemy operacyjne, to było by bardziej zasadne.
Back to top

guliweros
Poziom 16
Poziom 16

Post#24 31 Dec 2005 21:13   

Myślę że nie ma takiej potrzeby, choć na pewno rzesza uzytkowników laptopów jest pokaźna i rośnie.
Nie można zbyt "rozdrabniac " forum.
W ten sposób można by tworzyc działy np. nagrywarki, dyski, pamięci itp. bo tez mają liczną rzesze użytkowników.
Back to top

_DooM
Poziom 15
Poziom 15

Post#25 31 Dec 2005 21:25   

osobiscie jestem za utworzenie takiego dzialu, ale musialy by trafiac tam tylko konkretne rzeczy jak np. regeneracja baterii i inne naprawy
:arrow: Connor MacLeod masz w 100% racji
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Dec 2005 21:25   

Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#26 01 Jan 2006 15:27   

Jakie inne konkretnie rzeczy, poza regeneracją baterii, odróżniają problemy sprzętowe z laptopami od komputerów stacjonarnych?
Na regenerację ogniw wystarczy jeden temat, nie trzeba zakładać nowego forum.

Z wyszukiwarki i tak korzysta mało kto.

Duża część użytkowników ma problem z odróżnieniem usterki sprzętowej od programowej a co dopiero ze stwierdzeniem czy problem jest charakterystyczny dla laptopa czy ogólny... czyli jak komuś się nie będzie chciał zainstalować Office na laptopie to będzie pisał w dziale laptopy...
Back to top

Interesant
Poziom 20
Poziom 20

Post#27 01 Jan 2006 15:49   

Witam, wg mnie jeżeli chodzi o dział sprzętowy to można podzielić na PC, Laptopy, Palmtopy
To co kolega @Tzok napisał o Office jak by nie było jest to problem programowy więc... Wszystko co związane z software'm to do jednego wora
Back to top

czak61
Poziom 6
Poziom 6

Post#28 01 Jan 2006 15:51   

Nie widzę konieczności
Przecież temat postu określa problem, a to wskazuje jakiego typu komputera dotyczy i czy mamy coś w tym temacie do powiedzenia, a i są również tematy ogólne uniwersalne. Jeżeli jesteśmy zainteresowani to prościej otworzyć jeden dział.
Pozdrawiam
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#29 01 Jan 2006 16:14   

...otwarcie nowego działu wręcz utrudni korzystanie, tym nielicznym którzy to robią, z wyszukiwarki... będzie trzeba szukać i w "hardware" i w "laptopy".
Ja obstaję przy swoim - jeśli już coś dzielić to wydzielić z software dział "systemy operacyjne i sterowniki".
Back to top

mareksmd
Poziom 12
Poziom 12

Post#30 01 Jan 2006 16:40   

jestem za -koniecznie trzeba zrobic nowy dział ,sprzedaje sie tego coraz wiecej a ludzie maja czasami problemy bo nie wszystko jest dokladnei tak samo co w stacjonarnym.mnie osobiscie bardziej by interesował dzial traktujacy o technicznej stronie tematu.

kolega Interesant podsunal swietny pomysł z podziałem jestem za!!
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Kto jest za utworzeniem działu "LAPTOPY" ?
Page 1 of 4 Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Similar topics
Czy kto wie jak zrobic "program" do generowania wcisniecia klawisza? (10)
Kto pomoże w identyfikacji "mocniejszego" Codegena 300W ? (3)
Zasilacz "ASTEC" Model AA21870. Kto naprawia? (7)
Kilka linijek kodu,kto pomoże zrobić "stopke" ? (7)
ASc38 Aficio Nashuatec drukuje "krzaki" - kto wie (2)
Jak sprawdzić kto z sieci ostatnio "grzebał" w moi (2)
Domyślną opcją nie jest "otwórz" lecz "auto o (12)
Która grafa jest lepsza "GMA 950" czy "I940 G (3)
Win xp i problemy z "małym ł" kto to zna? (3)
Program - "klej do ikon" - kto pamięta? (1)

Page generation time: 0.14 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed