Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem
Autor
Wiadomość
grudziu
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lis 2004
Posty: 200
Miasto: Gdańsk

Post#1 Post autora tematu 23 Gru 2005 17:47   

karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


Witam, mam następujący problem przy konfigurowaniu sieci domowej w laptopie:
jestem w Panel sterowania\system\sprzęt\menedżer urządzeń
wciskam Widok\pokaż ukryte urządzenia
pojawia mi sie dodatkowe urządznie 'karty sieciowe', jak rozwine to poza paroma portami WAN i podczerwieni mam jeszcze "bezpośrednie połączenie kablowe" rozwijam wszystko działa bez problemu.

Następnie przechodzę do konfigurowania sieci w domu, wczesniej na komputerze stacjonarnym utworzyłem dyskietke z programem 'netsetup.exe' gdzei miałem całą konfiguracje

Odpalam ten program netsetup.exe i pokazuje sie komunikat:
"Nie mozna ukończyć pracy kreatora kofiguracji sprzętu. Kreator nie moze odnaleźć sprzetu sieciowego. Przed urządzeniem tego kreatora musisz zainstalować i skonfigurować swoje karty sieciowe, modemy, kable i sterowniki urządzeń"
to samo sie dzieje, jak probouje (niekorzystając z netsetup'a z dyskietki) ząłożyć nową sieć z laptopa.
Ktoś wie co mam nie tak? Jak rozwiązać ten problem?
pzdr
Powrót do góry
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17555
Miasto: Kujawy

Post#2 23 Gru 2005 18:20pomocny post - solucja   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


Na Laptopie nie ma zainstalowanych sterowników do karty sieciowej.
Urządzenia jakie widnieją w menedżerze urządzeń to wirtualne karty do obsługi np. VPN, QoS.

Jeśli masz kartę sieciową to załącz jaw BIOS'ie i/lub zainstaluj sterowniki do niej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Gru 2005 18:20pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
grudziu
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lis 2004
Posty: 200
Miasto: Gdańsk

Post#3 Post autora tematu 24 Gru 2005 02:04   

karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


hmmm
w menedżerze urządzeń nie wygląda to jak wirtualna karta (tzn nie znalazłem tkaiej informacji jak przeglądałm), ale prawdopodobnie masz racje, ponieważ nie ma innego wytłumaczenia dlaczego karta sieciowa miałaby być wśród ukrytych.

Jestem aktualnie w biosie, przechodze do config>network> i kurcze nie widze jak moge włączyć w biosie karte sieciową :?:
mam następujące pozycje:
-Wake On LAN (allow system to power on when a magic packet is received by the ethernet controller)
-Flash Over LAN
-RPL Token Ring Speed
-Alert On LAN2
-NIC for alert on LAN2
-Watchdog timer at ROM scan
Do każdej pozycji jest komentarz, z którego wynika ze to nie jest to czego szukam.

widze ze zadna z tych opcji nieodpowiada za włączenie karty sieciowej, a w innych miejscach nie bardzo jest gdzie szukać takiej opcji...

Równoważne z 'network' w biosie są jeszcze nastepujące hasła: RFID Security, Processor seial nr, serial port, infrared,parallel port,pci,floopy,keyboard,display,power,alarm,memory.

Wydaje mi sie ze moj bios moze nie miec takiej opcji jak włączanie/wyłaczanie karty sieciowej...

Moze sporobować po prostu zainstalować drivery?
http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/multiplefiledownload.do?validate=true .
mysle ze to nic nie da bo w menedżerze jak szuakm nowego sprzetu nic nie znajduje... nie ma też nic co by źle działało.

Dodano po 7 [minuty]:

aha teraz zauważylem jedno:
W biosie jest napisane takie coś w informacjach:
MAC Address (Internal LAN) - Not Applicable.
To jest informacja... dalej nie widze gdzie można to skonfigurować
Powrót do góry
   
xytras
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 48

Post#4 24 Gru 2005 07:32pomocny post - solucja   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


Po pierwsze, nie piszesz jaki masz system na laptopie i na jakim robiłeś dysk konfiguracji, bo może się gryzie.

A jeśli system nie widzi karty, wrzuć płytkę płyty głównej, bo w większości przypadków przy kartach zintegrowanych tam są stery do wszystkiego.

Co do adresu mac karty, to w laptopie karty wykorzystują maskowanie adresów, i jeśli sieć nie jest ustawiona "na sztywno" z dostępem po mac-ach to nie są one potrzebne. A jeśli są to ustawia się je we ełaściwościach karty sieciowej ->zaawansowane ->network adress
Powrót do góry
   
grudziu
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lis 2004
Posty: 200
Miasto: Gdańsk

Post#5 Post autora tematu 24 Gru 2005 11:37   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


ajj bo ten link co dałem to myslalem ze od razu wyswietli konkretne sterowniki,a tam trzeba wybvrać model itp.. :)

moze napisze od razu całościowo co mam na tym laptopie:
IBM T21, PIII, 800Mhz, 256ram, dvd,flop,modem,sieć, usb, porty szregowe i rownolegle,podczerwien
xp professional,
system - po prostu go zainstalowałem, a reszta urządzeń sama sie wykryła. Kupiłem tydzień temu tego laptopa (sprzet używany ale nie kradziony - mam fakture) i koleś twierdził ze nie ma plytki od plyty głównej, dał mi tylko płytke z jakimiś driverami, na ktorej generalnie niewiele jest.czyli plytki od plyty goownej nie wrzuce, musze kombinować który sterownik ze strony IBM wybrać...

Cytat:




Networking


3Com Managed Boot Agent ROM Image - ThinkPad A20, A21, T20, X20, X21, TransNote 183 KB 2001-10-19


Ethernet driver for 3Com 10/100 Mini PCI combo card for DOS/Windows 95/98/Me/NT4.0/2000/XP - ThinkPad A2*, A30, T2*, X2*, TransNote 7.47 MB 2002-10-03



Intel Boot Agent - ThinkPad A2*, T2*, X2*, TransNote 170 KB 2001-03-30


Remote CMOS Update Utility diskette for LanClient Control Manager (LCCM) - ThinkPad General 51.5 KB 2003-06-25


ThinkVantage Access Connections for Windows 2000 and XP - ThinkPad General


Powrót do góry
   
cin_ek
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Gru 2005
Posty: 12
Miasto: Legnica

Post#6 24 Gru 2005 11:49   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


po pierwsze to napisz jak chcesz tą sieć zbudować. Czy to ma być połączenie bezpośrednie PC<->Laptop kablem skrosowanym?? Czy sieć z wykorzystaniem przełącznika lub hub'a??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Gru 2005 11:49   





Powrót do góry
   
grudziu
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lis 2004
Posty: 200
Miasto: Gdańsk

Post#7 Post autora tematu 24 Gru 2005 12:00   

karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


chce narazie tymczasowo podłączyć laptopa bezpośrednio do kompa zeby przeslac na laptopa koło 2GB danych, potem laptopa włacze do sieci przez router (jak kupie dodatkowy kabel). Ze skonfigurowaniem sieci raczej nie bede miał problemu, mam problem tylko z zainstalowaniem karty sieciowej w laptopie.. nawet nie wiem jaka tam w środku siedzi :cry:

Dodano po 4 [minuty]:

T21, PIII, 800Mhz, 256 RAM,DVD FLOP, Modem, Sieć, TV-OUT, USB, Port podczerwieni, Porty szeregowe, system XP prof

do T22 dawali karte Intel(R) PRO/100 SP Mobile Combo Adapter, podjerzewam ze moja jest taka sama, bo T21 od T22 niewiele sie ponoć różni.
Powrót do góry
   
cin_ek
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Gru 2005
Posty: 12
Miasto: Legnica

Post#8 24 Gru 2005 16:23   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-4K4PWS

tu są sterowniki do twojej karty. jeśli w manedżerze urządzeń masz widoczną karte lub nieznane urządzenie zainstaluj je. nie są to stery do XP ale spokojnie pójdą te od 2000.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Gru 2005 16:23   





Powrót do góry
   
grudziu
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lis 2004
Posty: 200
Miasto: Gdańsk

Post#9 Post autora tematu 24 Gru 2005 17:25   

karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


no wlasnie najgorsze jest to ze w menedżerze urządzeń nie ma żadnego znaku zapytania ani nie widać karty! (tylko to co jest ukryte)
a w biosie nie wiem gdzie sie uaktywnia karte sieciową, na moj gust nie ma takiej opcji...
Powrót do góry
   
xytras
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 48

Post#10 25 Gru 2005 09:20pomocny post - solucja   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


Zgodnie z tym co zgłasza ci bios:

Cytat:
Remote CMOS Update Utility diskette for LanClient Control Manager (LCCM) - ThinkPad General 51.5 KB 2003-06-25


proponuje zainstalować update biosa.
Na dole pliki updatu i readme producenta do pliku:

Flash dla modeli:
- ThinkPad 380Z
- ThinkPad 560Z
- ThinkPad 600, 600E, 600X
- ThinkPad 770, 770E, 770X, 770Z
- ThinkPad 240Z
- Th inkPad 390E, 390X
- ThinkPad 570, 570E
- ThinkPad A20p, A20m
- ThinkPad A21p, A21m, A21e
- ThinkPad A22p, A22m, A22e
- ThinkPad A30, A30p
- ThinkPad T20, T21, T22, T23
- ThinkPad X20, X21, X22, X23, X24
- ThinkPad R30
- ThinkPad TransNote

Update aktualizuje tzw funkcję LCCM (LanClient Control Manager) co umożliwi wg producenta działanie sieci.

Pozdrawiam

Załączniki:
Powrót do góry
   
grudziu
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lis 2004
Posty: 200
Miasto: Gdańsk

Post#11 Post autora tematu 25 Gru 2005 17:16   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


ok doszedłem do tego miejsca
Copy SRCMOSxx.EXE and .CMS file to the corresponding BIOS directory on your server which is named:
C:\RDM_install_dir\BIOS\Flash_BIOS_Name
Where the Flash_BIOS_Name directory is the name of the BIOS level on your donor workstation (unless this was changed by the system administrator during the Read BIOS Flash diskette process).

co ot za katalog? stworzyć go?


reszta intrukcji tutaj: http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=ibm&lndocid=MIGR-51934&velxr-layout=print#install

z gory chcialbym wam podziekować za pomoc, bo gdyby nie wasze fachowe informacje pewnie by sie skonczyło na tym, ze bym dał komus laptopa do zrobienia.
sorka ze tak mecze ten temat, ale 3ci dzien probuje zainstalowac wbudowaną karte sieciową i nie wychodzi :(

Dodano po 6 [minuty]:

cin_ek napisał:
po pierwsze to napisz jak chcesz tą sieć zbudować. Czy to ma być połączenie bezpośrednie PC<->Laptop kablem skrosowanym?? Czy sieć z wykorzystaniem przełącznika lub hub'a??

dzieki za info wlasnie doczytalem ze kros jest potrzebny, czyli aktualnie probuje juz skonfigurować laptopa pod router
Powrót do góry
   
xytras
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 48

Post#12 27 Gru 2005 13:59   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


Zgodnie z instrukcjami:

Note: When you are not able to get the BIOS update diskette :

1. Check the current BIOS level of the maintenance page of the Individual Client Details notebook.

Jest na dole podana tabela z której wynika, że dla T21 BIOS Level wynosi: KZUJaabb

2. Create the directory under the \LCCM_install_dir\BIOS which has the same name to Current BIOS Level.
W Twoim przypadku powinno to być:
C:\LCCM_installed_dir\BIOS\KZUJaabb


Musisz również zmienić nazwę pliku BIOS na :SRCMOSKZ.EXE

Moim zdaniem powinno iść... Ale jeśli masz stację dysków to radzę zrobić dyskietkę z updatem, bo to mniej roboty...

Powodzenia


[/b]
Powrót do góry
   
klimi
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 1
Miasto: Lidzbark

Post#13 08 Sty 2007 16:49   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


a może ktoś opisać po polsku dokładnie jak zaktualizować bios??
Powrót do góry
   
golabek_69
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 1
Miasto: Gościno

Post#14 05 Maj 2007 14:58   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


Witam podepnę się pod temat. Mój problem polega na tym że po podłączeniu skrosowanego kabla i włączeniu obydwu kart w komputerach dalej widze dwie małe ikonki z czerwonym krzyżykiem, tak jakby kabel nie był podłączony.
Jeden komputer to laptop lecz obydwa posiadają tę samą kartę sieciową Realtek Rtl8139 Family PCI Fast Ethernet NIC,
bios pc'a to award
Jeżeli chodzi o lapsa to nie wiem co on tam za bios ma :| to mój pierwszy laptop, którego używam HP compaq nx7000

Płytki do laptopa też nie mam za to dostałem sterowniki do grafy wifii, chipsetu itp, sterów jako takich do tej karty nie widze :/

Gdyby ktoś miał jakieś sugestie niech pisze bo męcze się z tym już n-ty dzień
Powrót do góry
   
pragnący_wiedzy
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 4

Post#15 08 Lip 2007 10:21   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


Witam forumowiczów!

Sam się kiedyś użerałem z takim problemem. Jak kupiłem notka to wyłączyłem karte sieciową, żeby prądu nie pobierała. Po kilku miesiąc zabrałem sie za połączenie dwóch kompów, ale oczywiście zapomniałem o tym, że karta sieciowa jest disable. Godzine się męczyłem zanim doszedłem co jest.
Ja dysponuje TOCHIBA Satelaite. W panelu sterowania jet ikona TOCHIBA Setup i tam można wł. i wył. urządzenia.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lip 2007 10:21   





Powrót do góry
   
Slawi
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Lut 2003
Posty: 337
Miasto: Łódź (obecnie Limerick)

Post#16 08 Lip 2007 12:48   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


Jak laczysz dwa komputery przewodem muisz ustawic adresy IP i maske recznie. Tylko upewnij sie ze obie kart sa poprawnie zainstaowane w systemie i wlaczone.
Powrót do góry
   
piwi6
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 10 Mar 2004
Posty: 14

Post#17 15 Lip 2007 10:48   

Re: karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem


Witam
a jak to zrobić krok po kroku masz tutaj
Demonstracja pod tyt. "Mała sieć domowa w Windows XP" do ściągnięcia ze strony:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=20

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> karta sieciowa i konfiguracja sieci w domu - problem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Konfiguracja sieci w domu 2 kompy kabel krosowy Problem. (4)
Karta sieciowa zintegrowana i Fedora 6 - konfiguracja (3)
Debian Konfiguracja PPP - karta sieciowa (2)
Konfiguracja Sieci w domu (3)
Konfiguracja sieci WIFI w domu (5)
Konfiguracja sieci bezprzewodowej w domu (3)
konfiguracja sprzętowa sieci w domu (5)
Konfiguracja mini sieci w domu. (12)
Konfiguracja sieci LAN. Urządzenie wielofunkcyjne USB jako drukarka sieciowa. (16)
Karta sieciowa SE GC89 - brak sieci (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.144 seconds

elektroda.pl temat RSS