| Author |
rex999 Poziom 2

|
26 Dec 2005 01:37 Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Nie rozumiem tych ludzi, którzy krytykują i kpią sobie z gościa próbującego stuningować rower. Co złego jest w tym nowatorskim pomyśle. Jeżeli niektórzy wolą być zwykłymi próżniakami nie odróżniającymi się od reszty, to nie oznacza że muszą oni krytykować człowieka który lubi być oryginalny. Nie wprowadzasz nowości, to nie śmiej się z innych, który mają fajne pomysły!!! Ja sam zaczynam interesować się tuningiem rowera. MODowanie roweru zaczyna być popularne, z pewnością zostanie zaakceptowane jak tuning samochodów. Przecztałem kilka ciekawych pomysłów na przeróbki roweru, jednak mam jeszcze inne. Można również zamocować neony( np. diodowe są dostępne na allegro po atrakcyjnych cenach), dospawanie stopek od motoru też nie byłoby złą rzeczą. Sporządziłem sobie kilka projektów nowego roweru, jednak czas, aby je przelać na rower. Ale nie jest to na pewno wszystko co można zrobić przy rowerze, tak więc proszę innych by napisali ciekawe pomysły na niezły MOD roweru. Niezłym pomysłeł byłoby dospawanie ramy( jeżeli macie miejsce) i wcześniejsze wsadzenie do niej neonków diodowych, potem można nawiercić kilkanaście dziór i dałoby to SPOOX efekt. A ludzie wyśmiewający takich jak ja lepiej niech nie piszą żadnych niepotrzebnych komentarzy !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
26 Dec 2005 12:26 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
De gustibus non est disputandum.
Polecam żelowy akumulator i halogenik z przodu, żeby w coś nie wjechać po ciemku.
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
JaRcZaN Poziom 11

|
27 Dec 2005 11:08 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
| SP5IT wrote: |
Polecam żelowy akumulator i halogenik z przodu, żeby w coś nie wjechać po ciemku.
Michał |
A po co ludzie stworzyli dynamo????
Pomsył tuningu roweru mi się podoba,tez juz nad tym myślałem.
Gdzieś na allegro widziałem nawet świecące wentyle(pasują do dętek w samochodowym wentylem),napewno daja super efekt(widzialem takie wentule na samochodzie) :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Dec 2005 11:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nowikzdw Poziom 19

|
27 Dec 2005 11:14 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Jak dla mnie spoko;) Tylko jest mały problem...u mnie w mieście kiedyś taki właśnie rowerek wjechał na osiedle to został obrzucony pomidorami :( niestety niektórzy ludzie nie doceniająciężkiej pracy innych!
|
|
| Back to top |
|
 |
DUD3K Poziom 17

|
27 Dec 2005 11:19 Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
ema
ja osobiscie mam taki wentylek na przednim kole. sam go spreparowalem. jest to takie swiatelko na magnesik jak to sprzedaja na dyskotekach i w odroznieniu tych na allegro ono MIGA. miga po dwa razy na bialo i dwa na niebiesko. bardzo mi sie podoba wytworzony efekt ,obserwujac reakcje ludzi im tez (zwlaszcza na rynku). taki wentylek mi sie bardziej podoba nic przymocowanie np 3 diod na kolo - to juz mi sie z wiejskim tuningiem kojarzy...
w planach mam zamocowac symetrycznie diody na neony: 2 przy tylnej osce ,2 pod suportem ,2 pomiedzy suportem a oska i 2 na przednim widelcu... przetarte papierem sciernym. wszystko na 9v.....plany
dodam jeszcze ze mam rower przeznaczony do jazdy jak to niektorzy mowi NIENORMALNEJ :P (trial) i na takim rowerku to tez wg mnie lepiej wyglada niz na turystycznym (w koncu underground ;p)
zobaczymy
pozdrawiam
dud3k
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
27 Dec 2005 12:52 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
| JaRcZaN wrote: |
| SP5IT wrote: |
Michał |
A po co ludzie stworzyli dynamo???? |
Twardziel :D Wykręcisz dynamkiem tyle prądu, zeby pociągnąć halogen 12V 40W? Wątpię.
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
djelektronic Poziom 11

|
27 Dec 2005 14:40 Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
a ja mam jeszcze pomysł na oświetlenie licznika z którego sam korzystam otóż dwie diody jasnoświecące (w moim przypadku zielone) zamocowane w takiej plastikowej oprawce, ramie zać wygiołem z cienkiej wąskiej blaszki co jest przydatne do ustawienia tak tej lampki aby świeciła centralnie na licznik zasiliłem ją z akumlatorka który wymontowałem z takiego małego wkrętaka plusem tego jest że nie musze wydawać kasy na baterie ponieważ akumlator da się naładować
|
|
| Back to top |
|
 |
rex999 Poziom 2

|
28 Dec 2005 00:43 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Wasze pomysły są niezłe. A te nakrętki na wentyle to ja już posiadam. Na allegro można takie nabyć. Na rowerze też to nieźle wygląda. Nakrętki te są opracowane na wentyle samochdowe. Ale !!!! są też PRZEJŚCIÓWKI !!!!! Ja zakupiłem kilka sztuk przejściówek tak że moe zamocować to przy wentylu starszego typy, np. przy składaku. Mam stuningowanego składaka na kołach
24". dospawałem ramę górną, włożyłem do niej wcześniej neony i to daje fajny efekt, a to dla tego że te nakrętki i neony świecą na kolor zielony. Fajny efekt w nocy. Do tego zmontowałem lampę przodnią ( obudowa od halogenu z poloneza) halogenową, i wlepiłem w nią kilka fluxów daje lepiej niż zwykła żarówka i dynamo) Jest też na nim kilkanaście diód i neonów UV. Super UFO. Apropo tych nakrętek, na allegro stoją po ok. 7,50 a przejściówki na mniejszy wentyl ok. 4 zł. super design
Dodano po 7 [minuty]:
Jeżeli lubicie bawić się w MODowanie swojego bezsilnikowego jednoślada i chcecie się podzielić uwagami na ten temat to napiszcie 7864514 (piszcie zawsze bo często jestem niedostępny, powód: nawał kumpli i dziewczyn ;> ):D
|
|
| Back to top |
|
 |
lisek_19 Poziom 6

|
30 Jan 2006 15:12 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Ja w moim rowerku mam kilka diodek ale takich nie ze dają okrąg tylko ze rozpraszają światło:
-na przednich widełkach
-w ramie mam wywiercone 2 otwory i po włozeniu diud z kapturkami daje fajny efekt tylko nameczyłem se z wprowadzeniem kabla przez rame az do kieszonki w której znajduje sie akumulator 12V
-na tylnych widełkach mam po 2 diody
-pod siodełkiem dioda 3mm rozpraszająca światło oswietla moje siodełko fajny efekt dla tych którzy jada z tyłu mnie
-i na kierownicy mam ala obrysówki dwie diody 3mm po prawej i lewej stronie
i wszystko tak zeby nie oslepiało nadjezdzających samochodów, włanczam to na jeden włącznik umieszczony w kieszonce
Ja i mój kolega mamy takie same rowery pomalowane na ten sam kolor i tak samo stuningowane wizualnie. Ciekawe kiedy ktos wymysli jak stuningowac rower mechanicznie :D
|
|
| Back to top |
|
 |
djemen Poziom 13

|
02 Feb 2006 11:39 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
SPOOX MOD yeah, it roxx zią...:/
A macie z tyłu czerwone światło, żeby ktoś wam nie wjechał po ciemku?
Przerobiłem kumplowi przednią lampkę na 4 białe diody i zamiast białych wmontowałem ultrafioletowe, pomimo braku mrugania efekt fantastyczny, koleś jeździ zadowolony jak cholera i nie wygląda jak wiejska, migająca impreza. Wystarczająco efektownie, żeby się wyróżnić. Sam planuję stworzyć od podstaw PRZYDATNE OŚWIETLENIE roweru na 2-3 diodach Luxeon o łącznej mocy światła/czasowi pracy przewyższających wszelkie znane wam wyobrażenia na temat przedniego światła w rowerze i innych błyskotek na przód, jakie widzieliście w sklepach rowerowych, no chyba że mieszkacie w Detroit... ;) Wygląda to jak prawdziwe światła xenonowe w drogim samochodzie, a nie gówniane diodki 5 mm, widziałem na własne oczy. Nic nie mryga, a wielki snop światła wydostający się z malutkiej lampki wygląda kosmicznie. Ale nie jest to tanie, ceny idą w kilkaset złotych. Dla jeszcze większych maniaków jest informacja, że z powodzeniem można samodzielnie, ale niełatwo, zamontować prawdziwą lampę xenonową w rowerze. I jak przy tym wyglądają wentylki?
Blaaado :)
Taki jest prawdziwy tuning właśnie.
Jeśli jesteście zainteresowani tematem, jest gg.
|
|
| Back to top |
|
 |
lisek_19 Poziom 6

|
12 Feb 2006 19:36 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Ostatnio widziałem gdzies w necie ze do zwykłej lampy rowerowej ktos wmontował diode led 5mm i fajnie wyglądało tylko z daleka nic by sie nie zobaczyło ale z odległości gdzies do 3-5 m fajny efekt chyba sprubuje tez tak zrobic tylko taką lampę musze sobie kupic. jak gdzies to znajde to zapodam link. Pozdro dla maniaków tuningu rowrowego
|
|
| Back to top |
|
 |
galo Poziom 10

|
12 Feb 2006 20:59 Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
taki tuning nie jest zły ;) bo i w nocy lepiej widać rower przez kierowców samochodów
kolega założył sobie 2 neonki niebieskie z allegro, fajnie to wyglądało ale dla pieska koleżanki podobno bardzo smakowały ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
NightHawk121 Poziom 15

|
12 Feb 2006 21:14 Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Ja już nie mogę doczekać się lata kiedy będę tuningował mój rowerek :)
Planuję zamontować przednią lampkę z diod FLUX (chyba na allegro kupię), tylnią ze zwykłych czerw. 10mm oraz jakieś dobre niebieskie neony. Kto wie może coś jeszcze przez te kilka miesięcy wymyślę...:D
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
12 Feb 2006 21:21 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Chcesz dobre światło do roweru?
Proszę bardzo.
4 reflektory 17mm o wiązce 6°
4 diody Luxeon 3W każda
288 lumenów oślepiająco białego światła co odpowiada 25W halogenowi.
2 tryby: Low - 350mA i high 2A.
Zasilanie wg uznania. Baterie, akumulator żelowy.
Koszt? Diody z reflektorkami około 150zł. Reszta jakies grosze. I akumulator. I nie będziesz chciał mieć innego światła na rowerku.
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
Casper96 Poziom 10

|
12 Feb 2006 23:41 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
ja kiedys tez mialem fajny patent, zamontowalem 2 czerwone malutkie chyba 2mm diody w klamkomanetkach, rozkrecilem je i wmontowalem w poblizu szybki pokazujacej aktualny bieg, w ciemnosci wygladalo to jak jakas zjawa albo nietoperz z czerwonymi oczami, zajefajny efekt polecam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Feb 2006 23:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Olasss Poziom 10

|
13 Feb 2006 15:56 Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Ktoś pisał że wywiercił otwory w ramie i wstawił w nie diody. Jest to dosyć bezmyślne,poniewać takie otwory osłabiają ramę,pomimo że nam się wydaje że tak nie jest.
a dla mnie rower jest tak pięknym pojazdem że nie trzeba go tunningować :)
|
|
| Back to top |
|
 |
NightHawk121 Poziom 15

|
13 Feb 2006 18:04 Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
>SP5IT
A czy mógłbyś podać natężenie światła w kandelach (cd) ?
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
Szem Poziom 11

|
22 Feb 2006 22:30 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Dla mnie najpoważniejszym problemem jest waga takiego zestawu i czas świecenia.
W sumie największym problemem jest wykonanie odpowiedniej obudowy i dobór mocowania.
Lampka : obudowa ze starej sztycy, dioda Xlamp 55-58 lumenów @ 350ma przez BuckToot by LuxDrive, uchwyt od lampki smarta
Zasilanie : pakiet Li-Ion 4x18650 7,2v 4,4 Ah, z zabezpieczeniem przed nadmiernym rozładowaniem na 4,8v do tego 1A ładowarka.
Wynik :
- czas świecenia minimum 10 godzin (350ma sprawność sterownika wedle producenta 90+% czyli 11h z hakiem).
- waga ok. 350g
- wymiary jak na obrazku
- świeci jak na obrazku :) - ściana 2,2 metra, 1/10s, iso50, przysłona 2,8
Dla posiadaczy lampek rowerowych CatEye porównanie z HL-EL 200 (70 pln) i HL-EL 500 (180pln) EL-200 została zmodowana przez wymianę ledów na nowe 26cd : http://dominik.magma-net.pl/mod/
|
|
| Back to top |
|
 |
McThomson Poziom 1

|
08 Mar 2006 19:53 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
apropo diód to policja się nie przyczepi??
|
|
| Back to top |
|
 |
lukego Poziom 16

|
09 Mar 2006 00:04 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Moje doświadczenia :
Halogen z przodu 35W + akumulator 1,2Ah(taki mały) świeci to góra 15 minut, ale wrażenie jest piorunujące.
A teraz gwóźdź programu : Białe diodki na światełku odblaskowym i na widełkach, trochę jak startrek, genialne.
Do tego normalne czerwone z tyłu i niebieskie + seledynowe, te drugie też robią fajne wrażenie. Tylko nie świećcie jednocześnie niebieskich i czerwonych bo wtedy rower wygląda jak choinka.
Co do 997 to jeżdże po chodniku od 10 lat i jeszcze nic się nie czepiali, natomiast jak wyjeżdżam poza swoje osiedle tzn. na jakąś ulicę bardziej publiczną staram się mieć oświetlenie zgodne z przepisami :
1.Bezpieczniej się czuję, mniejsze szanse, że ktoś we mnie wjedzie
2.997 się nie przyczepią
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
09 Mar 2006 00:11 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Moj akumulator ma 7Ah co w polaczeniu z regulacja mocy (na 80%) daje ok. 2h. Diody slabo sie nadaja bo widmo swiatla emitowanego jest zimne. A co za tym idzie slabo jest widoczne na typowych nawierzchniach :( No chyba ze bedziemy mieli bialy asfalt...
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
09 Mar 2006 23:19 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
Ok maniacy światełek, kto pierwszy wyjedzie w Polsce na ulice z czymś takim?
| Filesize: |
41.39 KB |

|
24.3 KB |

|
24.16 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
DJ MHz Poziom 20

|
10 Mar 2006 14:59 Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
łał niesamowite !!! jak to zrobiono ? diody LED odpowiednio przeczepione i sterowane w forem obrazka ?
|
|
| Back to top |
|
 |
DJ_Mouse Poziom 6

|
30 Mar 2006 21:18 Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
heh Panowie, kiedyś z kumplem okropnie się nam nudziło więc zajrzeliśmy do elektronika i zakupiliśmy sobie po 20 diod Blue przekroju 5mm. Mam włąśnie taki akumulatorek jak androot 1.5Ah i zrobiliśmy rowerowe wersje Neonów do rowerka :D hehe efekt był piorunujący, w promieniu 1.5 metra wokół rowerka była bardzo jasna niebieska poświata (oczywiście na asfalcie), heh ale niektórym też się to niepodobało, chyba nie mają gustu... Od tego czasu mamy ksywe "2Fast 2 Furious" :D:D:D
|
|
| Back to top |
|
 |
beezer92 Poziom 15

|
30 Mar 2006 21:33 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
macie może jakieś pomysły jak to wykonać w praktyce?
przecież takie coś w rowerku to (pełny wypas) no i oczywiście twój rower staje się przedmiotem opini idyskusji - staje się popularny a wiadomo że każdy chciałby mieć niepowtarzalny rowerek :D
|
|
| Back to top |
|
 |
dee jay G Poziom 20

Joined: 04 Nov 2004 Posts: 878 Location: Kłodzko/Ząbkowice śl.
|
30 Mar 2006 21:39 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
| beezer92 wrote: |
| ...a wiadomo że każdy chciałby mieć niepowtarzalny rowerek :D |
No właśnie :D ( Wiesz co mam na myśli ? ) ;)
Efekt naprawdę powalający, a jeśli by tak zastosować efekt typu "różdżka" (z EDW, czy EP? Nie pamiętam.) tylko odpowiednio go zaprogramować, bo tutaj będzie poruszał się po okręgu, to już całkiem "cuda wianki"
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
DJ MHz Poziom 20

|
31 Mar 2006 13:32 Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
ja mysle ze to normalnie jest z diod taki "projektor multimedialny" i zkierowali swiatlo z niego na krecące sie kola. i tak cos wyszlo :P
Dodano po 12 [minuty]:
albo pamietacie ten projekt z zegarem z diod LED ?? Bylo tam z 7 diod w linijce. i gdy sie to obracalo za pomocą silnika to powstawal efekt ktory ludzi muzg bral za obraz. moze na drutach od kola jest taki "zegaro" podobny systemik ktory odpowiednio wlacza diody led. tylo wgrac do niego odpowiednie komendy i zasilic urzadzenie i jazda w droge. podczas krecenia takie powstaje. mozna pokombinowac z przykreceniem takiego zegara do kola (oczywiscie samą elektronike bez silnika :P ) i powstanie dokladnie to samo :P
|
|
| Back to top |
|
 |
robsio Poziom 1

|
09 Apr 2006 15:50 Re: Oświetlenie rowerów (tuning) |
|
|
|
widzialem takie cos tylko w aucie i to wyswietlalo napis na tarczy hamulcowej efekt powalajacy ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Apr 2006 15:50 |
|
|
|