Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

antena TV naziemnej?(????)


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> antena TV naziemnej?(????)
Autor
Wiadomość
kiko1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 145
Miasto: huta

Post#1 Post autora tematu 27 Gru 2005 11:15   

antena TV naziemnej?(????)


witam !!! od pewnego czasu odbior z anteny naziemnej tzw. siatki bardzo mi sie pogorszyl , nie dotyczy to tylko mnie ale pare osob zapytanych tez ma taki problemy i mam pytanie czy moze zakupienie INNEJ anteny naziemnej by poprawilo mi odbior tylko jakiej jest na allegro taka antena
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77432733 moze ktos posiada takowa i co o niej sadzicie , ewentualnie moze jakąś inna ????sprawdzona!!!!

(????) - ozdobnik?[h]

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Gru 2005 11:15   





Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10217
Miasto: "-"

Post#2 27 Gru 2005 11:21   

Re: antena TV naziemnej?????


I czym ona różni się od siatkowej? Chyba tylko ceną.
Powrót do góry
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 27165
Miasto: Oława

Post#3 27 Gru 2005 11:29pomocny post - solucja   

antena TV naziemnej?????


Przecież to też jest zwykła szerokopasmowa siatkówka. Ważny jest dobry wzmacniacz. Ale dobry a nie jakiś rzemieślniczy chłam na kondensatorach szeregu Z i tranzystorku o częstotliowści maxymalnej o rząd za małej.
A najlepiej jakbys sprawił sobie antenę typy yagi.
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#4 27 Gru 2005 12:30   

antena TV naziemnej?????


Ja bym powiedział że najważniejsza jest antena, wzmacniacz owszem pomaga ale też często pogarsza odbiór. Specyfika anten siatkowych to szeroki kąt odbioru i najczęściej marny zysk sygnału ze względu na partackie wykonanie. Szeroki kąt odbioru pozwala na niedokładne ustawienie co jest w tym przypadku zaletą ale też odbiera sygnały dochodzące z różnych kierunków, najczęsciej odbite które powodują odbicia na ekranie. Bardzo często wzmacniacze są tak wyżyłowane że wzbudzają się i daje to złudny efekt wielu programów gdy żaden nie jest poprawnej jakości. Ogólnie mam bardzo złe zdanie o antenach siatkowych, producenci najczęściej nie mają pojęcia o ich konstrukcji.
A dobór anteny zależy od specyficznych na danym terenie warunków odbiorczych, czy sygnał jest z jednego kierunku czy z różnych i jaka jest jego siła.
Oczywiście najlepsze są zawsze anteny typu YAGI, tyle że niekiedy trzeba zamontować ich kilka , potem problem z prawidłowym zsumowaniem sygnałów i ewentualnym wzmocnieniem ich. Dlatego najlepiej poczytać trochę teorii lub poradzić się doświadczonego na danym terenie montażysty. Nie ma jednej uniwersalnej recepty na dobry odbiór.

SławeK
Powrót do góry
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 27165
Miasto: Oława

Post#5 27 Gru 2005 12:39pomocny post - solucja   

antena TV naziemnej?????


Tylko, że ludzie, którzy znają się na montażu anten wymarli jak dinozaury (może się jeszcze gdzieś kotoś zdarzy) od kiedy pojawiły się "uniwersalne" anteny siatkowe. I teraz doradza pan w sklepie na zasadzie "ta jest dobra, bo ma wzmacniacz"... Daawno już nie widziałem w sklepie porządnego nastawnego aktywnego sumatora sygnałowego. Kiedys takie rzeczy wypuszczał Polkat. Ale teraz to zdaje się umoczona politycznie nazwa...
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#6 27 Gru 2005 13:05   

antena TV naziemnej?????


Na szczęście pani w sklepie firmowym na ul. K. Wielkiego, choć nie wiem czy firma jeszcze istnieje, trochę sie wyrobiła i potafi już zapytać klineta gdzie mieszka i doradzić trochę, tak akurat na poziomie klienta. A także, nie wiem czy dla wszystkich, pozwala na oddanie anteny w ciągu pięciu dni jesli w danych warunkach odbiorczych się nie sprawdzi.
I to jest zaleta specjalistycznego sklepu, szkoda że takich jest coraz mniej.

SławeK
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4452
Miasto: Wielkopolska

Post#7 27 Gru 2005 14:46   

Re: antena TV naziemnej?????


kiko1 napisał:
witam !!! od pewnego czasu odbior z anteny naziemnej tzw. siatki bardzo mi sie pogorszyl , nie dotyczy to tylko mnie ale pare osob zapytanych tez ma taki problemy i mam pytanie czy moze zakupienie INNEJ anteny naziemnej by poprawilo mi odbior tylko jakiej jest na allegro taka antena
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77432733 moze ktos posiada takowa i co o niej sadzicie , ewentualnie moze jakąś inna ????sprawdzona!!!!


Witam
Prawdopodobnie zmieniły się warunki nadawania kanałów - może byc to spowodowane zmianą pogody (temp, wilgotność) lub innymi technicznymi czynnikami.

Poprawny odbiór możesz uzyskać na antenie kierunkowej (lub zestawie kilku takich anten - chociaż mam takie miejsca, że "na zime" następuje zakłócenie TVN-u i niestety anteny kierunkowe temat "łagodzą" ale nie do końca) jednak należy to rozpatrywać konkretnie u Ciebie - "na odległość" trudno jest doradzić.

Pzdr
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#8 27 Gru 2005 17:51   

antena TV naziemnej?????


Zgadza się. Dużo aspektów wchodzi w grę, to zwykłych anten trzeba znać się naprawdę dobrze na tym trudnym temacie.
Nie można zapomnieć o podstawowej zasadzie, widoczności wzrokowej nadajnika, tam musi być na 95% dobry odbiór!

SławeK
Powrót do góry
   
falek1
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Kwi 2005
Posty: 35
Miasto: pilzno

Post#9 27 Gru 2005 18:01   

antena TV naziemnej?????


Jeszcze zakłócenia z CB-radia też mogą wchodzić w rachube i wtedy nawet nowa antena niepomoże.


Oczywiście, dlatego napisałem 95% ;) <SławeK>
Powrót do góry
   
menti
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Lis 2003
Posty: 85
Miasto: Busko Zdrój

Post#10 27 Gru 2005 20:22   

Re: antena TV naziemnej?????


Witam.Polecam przestudiowanie tej strony http://www.dipol.com.pl/.
Powodzenia.
Powrót do góry
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 1538
Miasto: Warszawa

Post#11 28 Gru 2005 16:28pomocny post - solucja   

Re: antena TV naziemnej?????


Właśnie! strony "dipola" tam masz cały asortyment anten! Nie wiem na jakich kanałach w Twej okolicy nadaje tv ale sadząc po "pseudoantenie siatkowej zwanej w URTiP "grilem" chodzi o kanały UHF.Polecam antene yagi o odpowiednim zysku lecz wazna jest tzw "wysokosć skuteczna" anteny czyli jak to jeden z przedmówców napisał aby antena widziała nadajnik co zapewni odpowiedni poziom sygnału na zaciskach anteny.Żaden wzmacniacz z "niczego" nie zrobi sygnału wiec wiarę w cudowne własciwości wzmacniacza trzeba odłozyc na bok .Wzmacniacz tylko kompensacja strat sygnału na rozgałęznikach,kablach itd dlatego powinno sie jego montowac jaknajbliżej żródła sygnalu jakim jest antena.Wydaje mi sie ze do jednego tv wystarczy 25 elementowa antena yagi jesli nawet bedzie miała troszke za duzy sygnał to i tak telewizor sobie go obrobi do własciwego poziomu (ARW) natomiast zawsze jest lepiej gdy wzmocnienie uzyskujesz droga "naturalna" -duza liczba direktorow niz szumiacym wzmacniaczem antenowym.
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#12 28 Gru 2005 17:13   

antena TV naziemnej?????


Dość dawno temu w Radioelektroniku, bodaj numer 2/82 były zdjęcia anteny którą teraz nazywamy siatkową. Zrobił ją zdolny amator, oczywiście znający podstawy, z okolic bodaj Wieliczki, i zdjęcia telewizora Libra na którym na takiej antenie odbierał szwedzką TV4. Takie fenomeny dość często były opisywane w fachowej prasie, telewizyjny sport DX-sowy to bardzo trudna dziedzina, praktycznie tylko dla super znawców tematu.
Sam odbierałem swojego czasu w zimie na UKFie radio austryjackie i miałem nawet lekko zaszumiony odbiór w stereo. Ale to raczej kilkudniowy fenomen propagacji. Antena to 3 lementowa UKF Polkatu bez wzmacniacza.
Anteny dobrych firm jak Hirschman, Katrein czy Fuba są bardzo drogie ale ich jakość jest rewelacyjna, Polkat był całkiem przyzwoity w dość niskiej cenie a reszta rynku to badziewie. Trudno kupić dobre anteny w dzisiejszych czasach.


SławeK
Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#13 29 Gru 2005 18:22pomocny post - solucja   

antena TV naziemnej?????


Nie napisałeś gdzie mieszkasz,czy wszystkie kanały odbierasz z jednego kierunku jeżeli tak to polecam tą antene http://www.dipol.com.pl/sklep/a2610.htm jeżeli sygnał bedzie jeszcze nie zadowalający to konieczne bedzie jeszcze zastosowanie wzmacniacza najlepiej z regulacją wzmocnienia.Jeżeli odbierasz kanały z dwóch kierunków to potrzebny bedzie cały zestaw anten i zwrotnica.(montuje anteny na co dzień i podałeś za mało informacji żeby odpowiedzieć na twoje pytanie wyczerpująco)
Powrót do góry
   
kiko1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 145
Miasto: huta

Post#14 Post autora tematu 29 Gru 2005 20:43   

antena TV naziemnej?????


mieszkam na podkarpaciu ok 40km, na pólnoc , posiadam antene szer. pasm.tzw. siatke i odbieram z jednego kierunku
Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#15 29 Gru 2005 22:22pomocny post - solucja   

Re: antena TV naziemnej?????


Jeżeli wszystkie programy ściągasz z jednego nadajnika to kup antene która ci pokazałem lub dwie osobne anteny kierunkowe na pasma VHF I UHV plus zwrotnica antenowa w profesionalnym sklepie napewno coś doradzą.to drugie rozwiązanie jest droższe i bardziej kłopotliwe.O antenie siatkowej zapomnij.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2005 22:22pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Sok
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Lip 2003
Posty: 66
Miasto: Rzeszów

Post#16 01 Sty 2006 13:03   

Re: antena TV naziemnej?????


kiko1 napisał:
mieszkam na podkarpaciu ok 40km, na pólnoc , posiadam antene szer. pasm.tzw. siatke i odbieram z jednego kierunku


też mam problemy z odbiorem. nie wiem co za bałwan dopuścił do tego że na tym samym kanale 53 z rzeszowa nadaje tvn, a w zamościu na tym samym 53 kanale puszczają polsat. u mnie te sygnały nakładają się na siebie i robi się niezła kaszana. chociaż antena ustawiona jest na rzeszów na tvn to działa w miarę dobrze tylko przy pochnurnej pogodzie jak jest w mairę ładna to przebija polsat z zamościa. i ustaw tu sobie antenę.
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#17 01 Sty 2006 13:32   

antena TV naziemnej?(????)


Często zdarzają się takie sytuacje. Rozwiązaniem jest antena bez wzmacniacza na dany kanał, kierunkowa.
Jeśli masz wzmacniacz to właśnie on jest przyczyną.

SławeK
Powrót do góry
   
tenap
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 3755

Post#18 01 Sty 2006 18:22   

antena TV naziemnej?(????)


Witam!
Proponowałbym taką antenę, co o niej myślicie?
http://www.dipol.com.pl/sklep/a4015.htm
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#19 01 Sty 2006 18:58   

antena TV naziemnej?(????)


Oczywiście niezła antena kierunkowa która pracuje w całym zakresie VHF i UHF. Używam obecnie podobnej jak nie identycznej z firmy Tatarek. Z tego co wiem to sprowadzają te anteny z Chorwacji gdzie są popularne. Miałem jedynie kłopot ze wzmacniaczem antenowym do niej. Jak rozmawiałem z zaprzyjaźnionym sprzedawcą tych anten i przyznał się do tego że ten wzmacniacz projektowało kilka osob i mieli zawsze kłopot ze wzbudzaniem się. Może Dipol zrobił lepszy.
Przy montażu należy pamiętać że jest to antena kierunkowa więc masz musi być stabilny, powinna być dokłanie ustawiona w kierunku nadajnika.

SławeK
Powrót do góry
   
tenap
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 3755

Post#20 01 Sty 2006 19:25   

antena TV naziemnej?(????)


Dipol poleca wzmacniacze:
http://www.dipol.com.pl/sklep/b4055.htm
http://www.dipol.com.pl/sklep/b4060.htm
Ja do tej anteny stosuje wzmacniacze przelotowy firmy AMS ---> AP-103M(12dB), AP-107m(23dB), AP-109M(29dB)
Powrót do góry
   
tomarex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Lut 2004
Posty: 549
Miasto: Kraków

Post#21 02 Sty 2006 02:20   

Re: antena TV naziemnej?????


SlaweK napisał:
, z okolic bodaj Wieliczki, i zdjęcia telewizora Libra na którym na takiej antenie odbierał szwedzką TV4.

Szwedzką to odbierali bodajże nad morzem, a ta ze zdjęcia to stała koło mnie i tu w Krakowie odbierało się nawet Wiedeń, a bez problemu odbieramy Słowackie i Czeskie, które to przedtem nawet prawie do Kielc dolatywały.
SlaweK napisał:
..... Polkat był całkiem przyzwoity w dość niskiej cenie a reszta rynku to badziewie. Trudno kupić dobre anteny w dzisiejszych czasach.


Najlepsze są anteny produkowane przez Telmor, ale niestety cena odstrasza.
Potem Dipola, ale tylko te w wykonaniach profesjonalnych.
A także Polkatu. Lecz niestety Polkat jak nie liczył się nigdy z normami odnośnie tolerancji wymiarowej, tak dalej się nie liczy. Dopuszczalna odchyłka w wymiarach to ± 0,5 mm, a oni robią ± 5 mm. I w dodatku otwory nie dają symetryczności ramion elementów.
Osobiście montuję anteny Polkatu, lecz niestety każdą muszę skorygować do właściwych wymiarów.
Z anten "siatkowych" najlepsze są właśnie "Ryniaka", ale naturalnie tylko dla UHF-u.
Z wszystkimi pozostałymi tu opisanymi, to nie obrażając producentów lepiej nie zawracać sobie głowy, gdyż ich wady dyskwalifikują je całkowicie.
To samo dotyczy opisanych wzmacniaczy.
Wg obecnych norm wzmacniacze muszą być ekranowane.
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#22 02 Sty 2006 02:36   

antena TV naziemnej?(????)


"Wg obecnych norm wzmacniacze muszą być ekranowane. "
Chwała za to ale kto z partackich producentów się tym przejmuje.
Dawno temu przeżyłem szok. Miałem wizytę panów z PARu bo sąsiedzi podejrzewali że zakłócam. Pokazalem panom instalację i orzekli że tu nie ma co zakłócać. Były to czasu pierwszej prywatnej tv Echo. Ja 30km od słabego nadajnika miałem kłopoty z odbiorem. Panowie z PARu gdy ich grzecznie poprosiłem o pomiar pasma wysunęli antenę na wysokość moich antem o jak zobaczyłem czysty odbiór przeżyłem szok. Zapytałem jaki mają wzmacniacz a oni że to tylko ich antena, sami skopiowali Hirschmanna i nieco poprawili. Zrozumiałem wtedy ile można zyskać na dobrej antenie.
Ale czasy są takie że producenci nie przejmują się tym czego klient nie może sam zmierzyć. Jedyną obroną jest doświadczenie. Również jestem wrogiem anten siatkowych które mają przeżyłowane wzmacniacze i najczęściej sieją zakłóceniami nawet w promieniu kilkuset metrów. Co do Ryniaka to jedyny jako takiej jakości ale również widać gołym okiem niedokładności, ostatnia sztuka ze wzmacniaczem którą mialem w ręce wykładała się całkowicie powyżej 50 kanału, komletne zero powyżej.

A jeszcze jedna sprawa. Miałem 16elementówkę z Polkatu i kłopot. Wydawalo mi się że direktory powinny być montowane pod wspornikiem, na środku dipola choć z rysunku wynikało niejasno że nad wspornikiem ale niewyrażnie. Zadzwoniłem do Polkatu i udało mi się dorwać jednego z konstruktorów. Wyjaśnił mi że mają w tej antenie być zamontowane trochę dziwnie , nad wspornikiem gdyż w taki sposób antena ma mniej dziur w paśmie, gładszą charakterystykę. A co zrobi prosty użytkownik jak ma niejasno narysowane ? Złoży jak mu pasuje a jak znam życie to nawet nie po kolei poukłada elementy i potem narzeka.


SławeK
Powrót do góry
   
elekto-mix
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 41
Miasto: Płock

Post#23 02 Sty 2006 03:05   

Re: antena TV naziemnej?(????)


Antena naziemna to temat bardzo rozległy.ale jk Cię to pocieszy niebawem ruszy TV naziemna cyfrowa.Chciałbym CI pomóc,ale na antenę analogową naziemną nie ma sposobu.Jestem producentem anten i to wszystko co podają inni prod.to jest coś co woła o pomste do nieba j est jedna zasada,ale nikt nie mówi o cenie.Myślę że lepiej zaczekać na przekażniki cyfrowe-naziemne.CIERPLIWO
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#24 02 Sty 2006 03:22   

antena TV naziemnej?(????)


Miałem taki odbiornik przez dwa miesiące. Odbierałem dość słaby sygnał z nadajnika w Żurawinie koło Wrocławia, mieszkam ok 60km od niego. On działa już prawie dwa lata ! Kłopot w tym że teoretycznie jestem na skraju pokrytego terenu a że nadajnik dość słaby i niski masz to faktycznie odbiór utrudniony. Jakość obrazu jak na cyfrówkę średnia, rzekłbym nawet że marna ale zakładając że sygnał słaby i korekcja błędów ma co robić to ujdzie. Poczekamy zobaczymy co TVP i POT wymyślą ale ja daję im rok na uruchomienie czegokolwiek a 2-3 lata na sensowne platformy. Na razie wszyscy się podniecają a góra kłóci, w trej chwili można odbierać na Dolnym Śląsku tylko TVP1 i 2 z niego.

SławeK
Powrót do góry
   
DuSz3k189
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 2

Post#25 11 Paź 2007 09:57   

Re: antena TV naziemnej?(????)


Siemka mam poważny problem z odbiorem sygnału z anteny TV:cry:.Problem ten jest skomplikowany więc trochę się rozpisze. A mianowicie, Od kilkunastu lat mieszkam w Gnieźnie i zawsze cieszyłem się dobrym odbiorem sygnału. Problem zaczął się jakiś rok temu, kiedy sygnał antenowy zaczął mi stopniowo znikać. Na początku TVP, poźniej TVN, został mi tylko polsat. Jakby tego było mało, na ekranie TV, zaczął mi folować jakiś pasek, który rozdzielał ekran, na 2 połowy. Połowa która powinna być do góry była na dole, a ta z dołu była na górze. Pasek ten falował cały czas z góry na dół. Miałem zadzwonić do speca od naprawy TV, ale coś mnie podkusiło i podłączyłem mój TV do dekodera polsatu moich starych przez eurozłącze, i odziwo wszystko grało. Więc po kolei szukałem przyczyny tego stanu rzeczy. Wymieniłem zasilacz antenowy w domu, nic. Kupiłem nową antenę, nic. Kupiłem zasilacz do anteny bardzo silny, nic. Nowy kabel antenowy, nic. Próbowałem zmienić miejsce w którym znajduję się antena, nic. Próbowałem podłaczyć antenę TV do video, te przez eurozłacze do TV, nic. A no dodatek, zniknął mi jeszcze polsat i teraz nie znajduje mi nawet zadnego kanału. Już nie wiem gdzie szukać przyczyny. Może ktoś wie co może powodować mój problem. Pomóżcie plissss!!!
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#26 11 Paź 2007 11:16   

Re: antena TV naziemnej?(????)


Na pierwszy rzut oka wygląda to na uszkodzenie wzmacniacza antenowetgo a dokładniej zasilacza a jeszcze dokładnie kondensatorów elektrolitycznych w nim. Trudno radzić z całkowitą pewnością bo nie widzimy instalacji ani obrazu usterki. Wzmacniacz może jeszcze być uszkodzony na dachu, nie wiemy czy instalacja jest poprawna, nie ma jakiś dziwnych rozgałężników itp.
Najprościej wyjmij zasilacz z kontaktu i obserwuj jak i czy obraz się zmienia. Jak się nie zmienia to wzmacniacz nie pracuje a jak przez moment jest dobrze a potem zaczyna śnieżyć to albo wskazuje na wzbudzanie się wzmacniacza na dachu (za mocny jest) albo na złą filrację zasilacza. Tak czy inaczej wypadało by wymienić antenę lub chociaż wzmacniacz na markową bo w sklepach pełno byle jakości.

SławeK
Powrót do góry
   
DuSz3k189
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 2

Post#27 11 Paź 2007 22:17   

Re: antena TV naziemnej?(????)


Tyle że ja, jak już napisałem zmieniłem antene,na nową i zasilacz też kupiłem nowy, zarówno ten w domu, jak i ten na dachu. A od jakiegoś czasu nie mogę ściągnąć żadnego kanału, poprostu nie łapie żadnego sygnału. Nie wiem, nie znam się na tym, ale może coś innego powoduje zakłocenia, ktoś odbiera na tej samej częstotliwości czy jak, a może talerz od cyfrowego polsatu moich rodziców zakłóca???

Dodano po 5 [minuty]:

...chociaż teraz sobie przypominam, że gdy kupiłem nową antenę i zasilacz na dachu, to przez jakies 2 godz był sygnał TVP2 nawet w miare dobrze odbierało, a potem wszystko uciekło...
Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#28 11 Paź 2007 22:23   

Re: antena TV naziemnej?(????)


DuSz3k189 napisał:
Kupiłem zasilacz do anteny bardzo silny.

Ciekawi mnie co to za zasilacz.

Robisz jakiś błąd w podłączeniach bo nie możliwe żeby nie było żadnego sygnału.
Sprawdz czy przypadkiem przedwzmacniacz w antenie nie padł.
Powrót do góry
   
Marcin91
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 477
Miasto: woj. Mazowieckie

Post#29 14 Paź 2007 01:22   

Re: antena TV naziemnej?(????)


Sprawdź kabel, jeżeli kabel jest stary/uszkodzony mogą sie ziać różne dziwne rzeczy. Jeżeli kabel jest Ok, to tak jak pisał kolega wyżej sprawdx podłaczenia ...
Powrót do góry
   
romanik99
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 64
Miasto: rzeszow

Post#30 12 Mar 2008 12:16   

Re: antena TV naziemnej?(????)


DuSz3k189 napisał:
Jakby tego było mało, na ekranie TV, zaczął mi folować jakiś pasek, który rozdzielał ekran, na 2 połowy. Połowa która powinna być do góry była na dole, a ta z dołu była na górze. Pasek ten falował cały czas z góry na dół. plissss!!!


mam identyczny przypadek. u mnie tvp 1 i tvp 2 zasadniczo można oglądać na kawałku przewodu wsadzonego w telewizor. mieszkam 8 km od rzeszowa na południe. na początku był to tylko taki mały paseczek który powoli wędrował z góry na dół ale obraz pozostawał bez zmian tzn sie nie ruszał, ale wlasnie pojawily sie zakłucenia tego typu jak opisał kolega. na wszystkich kanałach obraz "wędruje" powoli z góry na dół i np ta połówka co ma byc na dole jest na górze i na odwrót, występuje to na wszystkich kanałach. co ciekawe po wyjęciu zasilacza z kontaktu tvp 1 i tvp 2 odbiera dobrze, tzn nie występuje już to wędrowanie ekranu, moze jest maly sniezek ale ruszalem anteną we wszystkie strony i pewnie nie jest dokladnie ustawiona. pozostałe kanały przestają chodzić po wyjęciu zasilacza ale to mnie wogole nie dziwi bo tak było zawsze, myslicie ze powodem zakłóceń może być awaria tego zasilacza?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2008 12:16   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> antena TV naziemnej?(????)
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
antena do tv naziemnej (5)
Jaka antena tv naziemnej? (14)
Antena paraboliczna do TV naziemnej (7)
Antena TV naziemnej na jacht (3)
Jaka antena do odbioru TV naziemnej (13)
jaka antena do odbioru TV naziemnej (7)
Antena do odbioru telewizji naziemnej (5)
Antena telewizji naziemnej - problem z obrazem. (2)
Jaka najlepsza antena do odbioru tv naziemnej? (19)
Jaka antena do odbioru TV naziemnej w Brennej? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl temat RSS