Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Komp działa,monitor nie włącza się


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komp działa,monitor nie włącza się
Autor
Wiadomość
zciwo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 49
Miasto: Łódź

Post#1 Post autora tematu 29 Gru 2005 22:09   

Komp działa,monitor nie włącza się


Ciężko podpiąć mój problem po Hardware,ale gdzieś muszę napisać.
Jak włączam komputer to monitor powinien mi się też uruchomić, lecz tak się nie dzieje. Monitor jest cały czas w stanie czuwania(tylko kilka razy włączył się z komputerem, ale po jakimś czasie wyłączył się).Zaniosłem cały zestaw do innego mieszkania i tam wszystko odziała jak należy.
Problem pewnie tkwi w sieci elektrycznej mieszkania w którym go używam, ale jak to możliwe że wszystkie inne sprzęty działają tylko nie załącza się monitor...
Komputer działa
Monitor niby też, ale nie włącza się

Jakieś sugestie macie?
Powrót do góry
   
oleq_30
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 1483
Miasto: Nysa

Post#2 29 Gru 2005 22:34   

komputer działa,monitor nie włącza się


a inny monitor u ciebie ? jaksie zachowuje . podaj jaki monitor ? jaka karta ?
Powrót do góry
   
zciwo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 49
Miasto: Łódź

Post#3 Post autora tematu 29 Gru 2005 22:42   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Innego monitor nie podłączałem jeszcze.
Monitor LCD LG1510S, karta GeForce 4200Ti 128MB.
Wcześniej podkręcałem procesor i kartę, ale wszystko już przestawiłem na normalne parametry.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2005 22:42   





Powrót do góry
   
KKK
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 31 Sie 2002
Posty: 1348
Miasto: Trzebnica

Post#4 29 Gru 2005 22:44   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Kolego w ten sposób powstają mity, legendy i podania ludowe.
Proszę powiedzieć z jakiej przyczyny podejrzenia padły na sieć energetyczną.
Monitory najczęściej wychodzą ze stanu czuwania po wykryciu impulsów synchronizacji H.
Obejrzyj dokładniej kabel VGA, wtyczkę, gniazdo karty, poruszaj kablem itp.
Powrót do góry
   
zciwo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 49
Miasto: Łódź

Post#5 Post autora tematu 29 Gru 2005 22:50   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Okablowanie wymieniałem i nic (zresztą tamte kable działały bez zarzutu na innym zestawie komputerowym)
Listwa zasilająca zmieniona na inną(tamta listwa działa bez zarzutu)
Komputer i monitor dobrze działa w innym mieszkaniu a u mnie nie.
Monitor jest na pewno sprawny.
Komputer w innym mieszkaniu też działa jak należy
Powrót do góry
   
tronic1
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21540
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

Post#6 29 Gru 2005 23:06   

komputer działa,monitor nie włącza się


W innym mieszkaniu na twoim monitorze ?
Podłącz swój monitor do tego kompa w innym mieszkaniu.
Powrót do góry
   
zciwo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 49
Miasto: Łódź

Post#7 Post autora tematu 29 Gru 2005 23:08   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Wtedy wszystko działa
Powrót do góry
   
tronic1
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21540
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

Post#8 29 Gru 2005 23:17   

komputer działa,monitor nie włącza się


Czyli co jest innego? Twój monitor,twój komp - inne mieszkanie i działa,twoje mieszkanie i nie działa.Podłącz listwę do innego gniazdka,podłącz bez listwy.Jak masz miernik zmierz napięcie w gniazdku.Monitor ma zasilacz wbudowany czy osobno ?
Powrót do góry
   
zciwo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 49
Miasto: Łódź

Post#9 Post autora tematu 29 Gru 2005 23:33   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


W całym mieszkaniu podłączałem komputer i to samo jest.Próbowałem bez listwy-też nie działa.
Zasilacz jest razem z odudową komputera. Ale on chyba sprawny jest, bo inaczej to nie działał by w innym mieszkaniu.

Miernika niestety nie mam
Powrót do góry
   
tronic1
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21540
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

Post#10 30 Gru 2005 00:03   

komputer działa,monitor nie włącza się


Mówiłem o zasilaczu monitora,ale to szczegół.Zostało ci zmienic kabel między grafiką i monitorem.
Powrót do góry
   
zciwo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 49
Miasto: Łódź

Post#11 Post autora tematu 30 Gru 2005 00:11   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Zasilacz jest wbudowany w monitor,a kabelek zmieniałem.Lipa
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Gru 2005 00:11   





Powrót do góry
   
tronic1
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21540
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

Post#12 30 Gru 2005 00:20   

komputer działa,monitor nie włącza się


To usiądź i spokojnie pomyśl co jest innego jaka różnica między twoim a innym mieszkaniem oprócz gnazda 220V~ oczywiście.Może coś przeoczyłeś ? Sprawdź czy karta graficzne dobrze wetknięta,wyjmij ze slotu i włóż.Sprawdź w kompie wszystkie wtyki z zasilacza,na płytę do dysków i.t.d.Komputer "bipa" przy włączeniu?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Gru 2005 00:20   





Powrót do góry
   
krzysztof Przebinda
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 18 Maj 2004
Posty: 20
Miasto: krakow

Post#13 30 Gru 2005 00:27   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Witam jak dalej nie działa tak jak powinie zaopatrz sie w ups narazie pozycz od kogos i sprawdz a karte jak wyjałes to wyczyść pędzlem złacze AGP na płycie Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12434
Miasto: Warszawa

Post#14 30 Gru 2005 00:56   

komputer działa,monitor nie włącza się


A czy gniazdo jest ze SKUTECZNYM uziemieniem?
Jeżeli nie, to poczytaj posty o uziemianiu komputera.
:arrow: krzysztof Przebinda
Czy pisząc o tym UPS piszesz aby tylko pisać???
Powrót do góry
   
zciwo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 49
Miasto: Łódź

Post#15 Post autora tematu 02 Sty 2006 22:00   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Sprawa dalej jest w toku.
Sprowadziłem do swojego mieszkania inny monitor( sprawny ) i także jest ten sam problem.
Swoją kartę graficzną przerzucałem do innego komutera i chodzi bezproblemowo.Niestety nie mogłem zobaczyć cy u mnie z inną kartą będzie dobrze, ale przecież cały komputer w innym mieszkaniu działa.
Napięcia w całym domu mam ok. 230-238V, więc jest w normie.

Kopmuter nigdy nie byłuziemiony i działał.
Powrót do góry
   
tronic1
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21540
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

Post#16 02 Sty 2006 22:09   

komputer działa,monitor nie włącza się


No to sprawa zrobiła się ciekawa.Masz możliwość podłączyć u siebie ten komputer razem z monitorem "z innego mieszkania" ? Poproś sąsiada i sprawdź czy jego komp bedzie chodził u ciebie.
Powrót do góry
   
zciwo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 49
Miasto: Łódź

Post#17 Post autora tematu 05 Sty 2006 23:01   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Wkurzyłem się i zaniosłem do serwisu.
Podobno coś w płycie głównej poszło,ale jeszcze dokładnie nie wiadomo.
Jak będę miał więcej informacji to napiszę
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2006 23:01   





Powrót do góry
   
Likon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lut 2004
Posty: 394
Miasto: Bydgoszcz

Post#18 06 Sty 2006 00:13   

Re: komputer działa,monitor nie włącza się


zciwo napisał:
Wkurzyłem się i zaniosłem do serwisu.
Podobno coś w płycie głównej poszło,ale jeszcze dokładnie nie wiadomo.
Jak będę miał więcej informacji to napiszę


Witam
A serwisie sprawdzali... i płyta "odpaliła" prawidłowo?
Powrót do góry
   
zciwo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 49
Miasto: Łódź

Post#19 Post autora tematu 11 Sty 2006 00:30   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Komputer jest już sprawny. Okazało się, że płyta główna jest nadpalona. Wymiana na nową pomogła...210zł
Powrót do góry
   
KKK
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 31 Sie 2002
Posty: 1348
Miasto: Trzebnica

Post#20 11 Sty 2006 01:12   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


To teraz niech kolega spróbuje logicznie wytłumaczyć dlaczego działała w innym mieszkaniu :)
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12434
Miasto: Warszawa

Post#21 11 Sty 2006 01:23   

komputer działa,monitor nie włącza się


Możliwe że przypadkowo styk zerowy w nieuziemionym gniazdku elektrycznym był z drugiej strony. Jest to znany objaw że neonówka po dotknięciu obudowy nieuziemionego komputera świeci a przestaje po przełożeniu wtyczki o 180 stopni. Sporo płyt czy kart przewala przy beztroskim braku uziemienia. Wystarczy że drugie urządzenie (np. monitor) jest też nieuziemione i jest podłączone odwrotnie niż komputer.
zciwo napisał:
... Komputer nigdy nie był uziemiony i działał.
Do czasu aż przestał.
Lekcja fizyki z zakresu elektrotechniki kosztowała 210zł. Jeżeli Kolega jej nie zapamiętał to może się zdarzyć egzamin poprawkowy za następne parę stów :lol:
Powrót do góry
   
Likon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lut 2004
Posty: 394
Miasto: Bydgoszcz

Post#22 11 Sty 2006 10:28   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Witam

zciwo napisał:
(...)...Zaniosłem cały zestaw do innego mieszkania i tam wszystko odziała jak należy...(...)


A ja myślę że pytanie nadal jest otwarte, dopuki nie zobaczymy
jednoznacznej odpowiedzi, czy w tamtym mieszkaniu komputer
był podłączany z uziemieniem ?
Powrót do góry
   
Bezimenny
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 96
Miasto: Gliwice

Post#23 11 Sty 2006 14:14   

komputer działa,monitor nie włącza się


Wiekszość użytkowników uziemienie traktuje, jako coś zbędnego, ale okazuje się że jest ważne. Jednak gdy o tym mówię to prawie nikt nie chce wierzyć. Z racji, że jestem elektrykiem fakt ten mnie złości.
Powrót do góry
   
zciwo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 49
Miasto: Łódź

Post#24 Post autora tematu 16 Sty 2006 01:06   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Przyznam szczerze, że temat uziemienia potraktowałem trochę olewczo.
Jeszcze mi się przypomniało, że komputer już odwalał takie numery wcześniej tyle że wtedy wyłączałem komputer i ...coś tam mieszałem przy gniazdku(czyt. przełączałem gniazda w inne kontakty i tym podobne).
Mam dwie listwy jedną z bolcami w której nie da się zamienić nic i jedną bez bolców w której można zamienić wtyczkę.I tam mogłem podłączyć monitor- jest to bardzo prawdopodobne.

W tym drugim mieszkaniu uziemienie chyba jest, bo instalacja była wymieniana (ale nie wiem na pewno-dowiem się).
Byłem jeszcze w jednym mieszkaniu z uziemieniem i tam komputer nie chodził.
Bym zapomniał.Jak przeniosłem komputer z drugiego mieszkania (w którym nie chodził) do mojego (był jakieś 5 min na mrozie) i od razu go podłączyłem to odpalił prawidłowo, ale tylko raz.

Nauczony drogą lekcją...uziemiłem gniazdko pod które jest zestaw komputerowy podłączony.:idea:
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komp działa,monitor nie włącza się
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Monitor nie reaguje, a komp się włącza (9)
Komputer działa,monitor nie włącza się (5)
Monitor się nie włącza a komputer działa (15)
Nie włącza się monitor, komputer działa. (4)
Monitor się wyłącza a komp działa. (7)
Komputer Stacjonarny - włącza się ale nie działa monitor. (7)
Monitor - brak reakcji, nie włącza się. Czerwona dioda - włącza się monitor. (5)
Nowy komputer. Nie działa monitor. PC nie włącza się. (8)
Komputer się włącza. Monitor jest czarny. USB nie działa. (14)
Monitor się nie włącza, z jednym komputerem działa, z innym - lampka czuwania (16)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS