Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Komp działa,monitor nie włącza się


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Komp działa,monitor nie włącza się Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Przechowywanie danych
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
zciwo
Poziom 10
Miasto: Łódź
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 50
zciwo
Poziom 10
Post#1 29 Gru 2005 21:09  Autor tematu   

Komp działa,monitor nie włącza się


Ciężko podpiąć mój problem po Hardware,ale gdzieś muszę napisać.
Jak włączam komputer to monitor powinien mi się też uruchomić, lecz tak się nie dzieje. Monitor jest cały czas w stanie czuwania(tylko kilka razy włączył się z komputerem, ale po jakimś czasie wyłączył się).Zaniosłem cały zestaw do innego mieszkania i tam wszystko odziała jak należy.
Problem pewnie tkwi w sieci elektrycznej mieszkania w którym go używam, ale jak to możliwe że wszystkie inne sprzęty działają tylko nie załącza się monitor...
Komputer działa
Monitor niby też, ale nie włącza się

Jakieś sugestie macie?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
oleq_30
Poziom 30
Miasto: Nysa
Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 1483
Pomógł: 84
Ocena postów: 1
oleq_30
Poziom 30
Post#2 29 Gru 2005 21:34    

komputer działa,monitor nie włącza się


a inny monitor u ciebie ? jaksie zachowuje . podaj jaki monitor ? jaka karta ?

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
zciwo
Poziom 10
Miasto: Łódź
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 50
zciwo
Poziom 10
Post#3 29 Gru 2005 21:42  Autor tematu   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Innego monitor nie podłączałem jeszcze.
Monitor LCD LG1510S, karta GeForce 4200Ti 128MB.
Wcześniej podkręcałem procesor i kartę, ale wszystko już przestawiłem na normalne parametry.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
KKK
Poziom 31
Miasto: Trzebnica
Dołączył: 31 Sie 2002
Posty: 1367
Pomógł: 152
Ocena postów: 3
KKK
Poziom 31
Post#4 29 Gru 2005 21:44    

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Kolego w ten sposób powstają mity, legendy i podania ludowe.
Proszę powiedzieć z jakiej przyczyny podejrzenia padły na sieć energetyczną.
Monitory najczęściej wychodzą ze stanu czuwania po wykryciu impulsów synchronizacji H.
Obejrzyj dokładniej kabel VGA, wtyczkę, gniazdo karty, poruszaj kablem itp.

Pomocny post? + -3
Powrót do góry
zciwo
Poziom 10
Miasto: Łódź
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 50
zciwo
Poziom 10
Post#5 29 Gru 2005 21:50  Autor tematu   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Okablowanie wymieniałem i nic (zresztą tamte kable działały bez zarzutu na innym zestawie komputerowym)
Listwa zasilająca zmieniona na inną(tamta listwa działa bez zarzutu)
Komputer i monitor dobrze działa w innym mieszkaniu a u mnie nie.
Monitor jest na pewno sprawny.
Komputer w innym mieszkaniu też działa jak należy

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tronic1
Spec od komputerów
Miasto: Police, Alesund-Norwegia
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21807
Pomógł: 2541
Ocena postów: 131
tronic1
Spec od komputerów
Post#6 29 Gru 2005 22:06    

komputer działa,monitor nie włącza się


W innym mieszkaniu na twoim monitorze ?
Podłącz swój monitor do tego kompa w innym mieszkaniu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zciwo
Poziom 10
Miasto: Łódź
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 50
zciwo
Poziom 10
Post#7 29 Gru 2005 22:08  Autor tematu   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Wtedy wszystko działa

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tronic1
Spec od komputerów
Miasto: Police, Alesund-Norwegia
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21807
Pomógł: 2541
Ocena postów: 131
tronic1
Spec od komputerów
Post#8 29 Gru 2005 22:17    

komputer działa,monitor nie włącza się


Czyli co jest innego? Twój monitor,twój komp - inne mieszkanie i działa,twoje mieszkanie i nie działa.Podłącz listwę do innego gniazdka,podłącz bez listwy.Jak masz miernik zmierz napięcie w gniazdku.Monitor ma zasilacz wbudowany czy osobno ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zciwo
Poziom 10
Miasto: Łódź
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 50
zciwo
Poziom 10
Post#9 29 Gru 2005 22:33  Autor tematu   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


W całym mieszkaniu podłączałem komputer i to samo jest.Próbowałem bez listwy-też nie działa.
Zasilacz jest razem z odudową komputera. Ale on chyba sprawny jest, bo inaczej to nie działał by w innym mieszkaniu.

Miernika niestety nie mam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tronic1
Spec od komputerów
Miasto: Police, Alesund-Norwegia
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21807
Pomógł: 2541
Ocena postów: 131
tronic1
Spec od komputerów
Post#10 29 Gru 2005 23:03    

komputer działa,monitor nie włącza się


Mówiłem o zasilaczu monitora,ale to szczegół.Zostało ci zmienic kabel między grafiką i monitorem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zciwo
Poziom 10
Miasto: Łódź
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 50
zciwo
Poziom 10
Post#11 29 Gru 2005 23:11  Autor tematu   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Zasilacz jest wbudowany w monitor,a kabelek zmieniałem.Lipa

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tronic1
Spec od komputerów
Miasto: Police, Alesund-Norwegia
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21807
Pomógł: 2541
Ocena postów: 131
tronic1
Spec od komputerów
Post#12 29 Gru 2005 23:20    

komputer działa,monitor nie włącza się


To usiądź i spokojnie pomyśl co jest innego jaka różnica między twoim a innym mieszkaniem oprócz gnazda 220V~ oczywiście.Może coś przeoczyłeś ? Sprawdź czy karta graficzne dobrze wetknięta,wyjmij ze slotu i włóż.Sprawdź w kompie wszystkie wtyki z zasilacza,na płytę do dysków i.t.d.Komputer "bipa" przy włączeniu?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
krzysztof Przebinda
Poziom 9
Miasto: krakow
Dołączył: 18 Maj 2004
Posty: 20
krzysztof Przebinda
Poziom 9
Post#13 29 Gru 2005 23:27    

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Witam jak dalej nie działa tak jak powinie zaopatrz sie w ups narazie pozycz od kogos i sprawdz a karte jak wyjałes to wyczyść pędzlem złacze AGP na płycie Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Robert B
Poziom 43
Miasto: Warszawa
Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 14206
Pomógł: 1185
Ocena postów: 53
Robert B
Poziom 43
Post#14 29 Gru 2005 23:56    

komputer działa,monitor nie włącza się


A czy gniazdo jest ze SKUTECZNYM uziemieniem?
Jeżeli nie, to poczytaj posty o uziemianiu komputera.
:arrow: krzysztof Przebinda
Czy pisząc o tym UPS piszesz aby tylko pisać???

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
zciwo
Poziom 10
Miasto: Łódź
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 50
zciwo
Poziom 10
Post#15 02 Sty 2006 21:00  Autor tematu   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Sprawa dalej jest w toku.
Sprowadziłem do swojego mieszkania inny monitor( sprawny ) i także jest ten sam problem.
Swoją kartę graficzną przerzucałem do innego komutera i chodzi bezproblemowo.Niestety nie mogłem zobaczyć cy u mnie z inną kartą będzie dobrze, ale przecież cały komputer w innym mieszkaniu działa.
Napięcia w całym domu mam ok. 230-238V, więc jest w normie.

Kopmuter nigdy nie byłuziemiony i działał.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tronic1
Spec od komputerów
Miasto: Police, Alesund-Norwegia
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21807
Pomógł: 2541
Ocena postów: 131
tronic1
Spec od komputerów
Post#16 02 Sty 2006 21:09    

komputer działa,monitor nie włącza się


No to sprawa zrobiła się ciekawa.Masz możliwość podłączyć u siebie ten komputer razem z monitorem "z innego mieszkania" ? Poproś sąsiada i sprawdź czy jego komp bedzie chodził u ciebie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zciwo
Poziom 10
Miasto: Łódź
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 50
zciwo
Poziom 10
Post#17 05 Sty 2006 22:01  Autor tematu   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Wkurzyłem się i zaniosłem do serwisu.
Podobno coś w płycie głównej poszło,ale jeszcze dokładnie nie wiadomo.
Jak będę miał więcej informacji to napiszę

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Likon
Poziom 21
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 25 Lut 2004
Posty: 387
Pomógł: 55
Ocena postów: 4
Likon
Poziom 21
Post#18 05 Sty 2006 23:13    

Re: komputer działa,monitor nie włącza się


zciwo napisał:
Wkurzyłem się i zaniosłem do serwisu.
Podobno coś w płycie głównej poszło,ale jeszcze dokładnie nie wiadomo.
Jak będę miał więcej informacji to napiszę


Witam
A serwisie sprawdzali... i płyta "odpaliła" prawidłowo?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zciwo
Poziom 10
Miasto: Łódź
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 50
zciwo
Poziom 10
Post#19 10 Sty 2006 23:30  Autor tematu   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Komputer jest już sprawny. Okazało się, że płyta główna jest nadpalona. Wymiana na nową pomogła...210zł

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
KKK
Poziom 31
Miasto: Trzebnica
Dołączył: 31 Sie 2002
Posty: 1367
Pomógł: 152
Ocena postów: 3
KKK
Poziom 31
Post#20 11 Sty 2006 00:12    

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


To teraz niech kolega spróbuje logicznie wytłumaczyć dlaczego działała w innym mieszkaniu :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Robert B
Poziom 43
Miasto: Warszawa
Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 14206
Pomógł: 1185
Ocena postów: 53
Robert B
Poziom 43
Post#21 11 Sty 2006 00:23    

komputer działa,monitor nie włącza się


Możliwe że przypadkowo styk zerowy w nieuziemionym gniazdku elektrycznym był z drugiej strony. Jest to znany objaw że neonówka po dotknięciu obudowy nieuziemionego komputera świeci a przestaje po przełożeniu wtyczki o 180 stopni. Sporo płyt czy kart przewala przy beztroskim braku uziemienia. Wystarczy że drugie urządzenie (np. monitor) jest też nieuziemione i jest podłączone odwrotnie niż komputer.
zciwo napisał:
... Komputer nigdy nie był uziemiony i działał.
Do czasu aż przestał.
Lekcja fizyki z zakresu elektrotechniki kosztowała 210zł. Jeżeli Kolega jej nie zapamiętał to może się zdarzyć egzamin poprawkowy za następne parę stów :lol:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Likon
Poziom 21
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 25 Lut 2004
Posty: 387
Pomógł: 55
Ocena postów: 4
Likon
Poziom 21
Post#22 11 Sty 2006 09:28    

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Witam

zciwo napisał:
(...)...Zaniosłem cały zestaw do innego mieszkania i tam wszystko odziała jak należy...(...)


A ja myślę że pytanie nadal jest otwarte, dopuki nie zobaczymy
jednoznacznej odpowiedzi, czy w tamtym mieszkaniu komputer
był podłączany z uziemieniem ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Bezimenny
Poziom 14
Miasto: Gliwice
Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 96
Pomógł: 5
Bezimenny
Poziom 14
Post#23 11 Sty 2006 13:14    

komputer działa,monitor nie włącza się


Wiekszość użytkowników uziemienie traktuje, jako coś zbędnego, ale okazuje się że jest ważne. Jednak gdy o tym mówię to prawie nikt nie chce wierzyć. Z racji, że jestem elektrykiem fakt ten mnie złości.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zciwo
Poziom 10
Miasto: Łódź
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 50
zciwo
Poziom 10
Post#24 16 Sty 2006 00:06  Autor tematu   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Przyznam szczerze, że temat uziemienia potraktowałem trochę olewczo.
Jeszcze mi się przypomniało, że komputer już odwalał takie numery wcześniej tyle że wtedy wyłączałem komputer i ...coś tam mieszałem przy gniazdku(czyt. przełączałem gniazda w inne kontakty i tym podobne).
Mam dwie listwy jedną z bolcami w której nie da się zamienić nic i jedną bez bolców w której można zamienić wtyczkę.I tam mogłem podłączyć monitor- jest to bardzo prawdopodobne.

W tym drugim mieszkaniu uziemienie chyba jest, bo instalacja była wymieniana (ale nie wiem na pewno-dowiem się).
Byłem jeszcze w jednym mieszkaniu z uziemieniem i tam komputer nie chodził.
Bym zapomniał.Jak przeniosłem komputer z drugiego mieszkania (w którym nie chodził) do mojego (był jakieś 5 min na mrozie) i od razu go podłączyłem to odpalił prawidłowo, ale tylko raz.

Nauczony drogą lekcją...uziemiłem gniazdko pod które jest zestaw komputerowy podłączony.:idea:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komp działa,monitor nie włącza się
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Monitor nie reaguje, a komp się włącza (9)
Komputer działa,monitor nie włącza się (5)
Monitor się nie włącza a komputer działa (15)
Nie włącza się monitor, komputer działa. (4)
Monitor się wyłącza a komp działa. (7)
Monitor - brak reakcji, nie włącza się. Czerwona dioda - włącza się monitor. (5)
Komputer Stacjonarny - włącza się ale nie działa monitor. (7)
Nowy komputer. Nie działa monitor. PC nie włącza się. (8)
Komputer się włącza. Monitor jest czarny. USB nie działa. (14)
Monitor się nie włącza, z jednym komputerem działa, z innym - lampka czuwania (16)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.138 seconds

elektroda.pl temat RSS