Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Komp działa,monitor nie włącza się


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->Komp działa,monitor nie włącza się Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
zciwo
Level 10
Location: Łódź
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 50
Post rating: 1
zciwo
Level 10
Post#1 29 Dec 2005 21:09  Topic author   

Komp działa,monitor nie włącza się


Ciężko podpiąć mój problem po Hardware,ale gdzieś muszę napisać.
Jak włączam komputer to monitor powinien mi się też uruchomić, lecz tak się nie dzieje. Monitor jest cały czas w stanie czuwania(tylko kilka razy włączył się z komputerem, ale po jakimś czasie wyłączył się).Zaniosłem cały zestaw do innego mieszkania i tam wszystko odziała jak należy.
Problem pewnie tkwi w sieci elektrycznej mieszkania w którym go używam, ale jak to możliwe że wszystkie inne sprzęty działają tylko nie załącza się monitor...
Komputer działa
Monitor niby też, ale nie włącza się

Jakieś sugestie macie?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
oleq_30
Level 30
Location: Nysa
Joined: 17 Jan 2005
Posts: 1484
Helped: 84
Post rating: 1
oleq_30
Level 30
Post#2 29 Dec 2005 21:34    

komputer działa,monitor nie włącza się


a inny monitor u ciebie ? jaksie zachowuje . podaj jaki monitor ? jaka karta ?

Helpful post? + +1
Back to top
zciwo
Level 10
Location: Łódź
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 50
Post rating: 1
zciwo
Level 10
Post#3 29 Dec 2005 21:42  Topic author   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Innego monitor nie podłączałem jeszcze.
Monitor LCD LG1510S, karta GeForce 4200Ti 128MB.
Wcześniej podkręcałem procesor i kartę, ale wszystko już przestawiłem na normalne parametry.

Helpful post? + 0
Back to top
KKK
Level 31
Location: Trzebnica
Joined: 31 Aug 2002
Posts: 1367
Helped: 152
Post rating: 6
KKK
Level 31
Post#4 29 Dec 2005 21:44    

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Kolego w ten sposób powstają mity, legendy i podania ludowe.
Proszę powiedzieć z jakiej przyczyny podejrzenia padły na sieć energetyczną.
Monitory najczęściej wychodzą ze stanu czuwania po wykryciu impulsów synchronizacji H.
Obejrzyj dokładniej kabel VGA, wtyczkę, gniazdo karty, poruszaj kablem itp.

Helpful post? + -3
Back to top
zciwo
Level 10
Location: Łódź
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 50
Post rating: 1
zciwo
Level 10
Post#5 29 Dec 2005 21:50  Topic author   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Okablowanie wymieniałem i nic (zresztą tamte kable działały bez zarzutu na innym zestawie komputerowym)
Listwa zasilająca zmieniona na inną(tamta listwa działa bez zarzutu)
Komputer i monitor dobrze działa w innym mieszkaniu a u mnie nie.
Monitor jest na pewno sprawny.
Komputer w innym mieszkaniu też działa jak należy

Helpful post? + 0
Back to top
tronic1
Spec od komputerów
Location: Police, Alesund-Norwegia
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 21869
Helped: 2557
Post rating: 170
tronic1
Spec od komputerów
Post#6 29 Dec 2005 22:06    

komputer działa,monitor nie włącza się


W innym mieszkaniu na twoim monitorze ?
Podłącz swój monitor do tego kompa w innym mieszkaniu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zciwo
Level 10
Location: Łódź
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 50
Post rating: 1
zciwo
Level 10
Post#7 29 Dec 2005 22:08  Topic author   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Wtedy wszystko działa

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tronic1
Spec od komputerów
Location: Police, Alesund-Norwegia
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 21869
Helped: 2557
Post rating: 170
tronic1
Spec od komputerów
Post#8 29 Dec 2005 22:17    

komputer działa,monitor nie włącza się


Czyli co jest innego? Twój monitor,twój komp - inne mieszkanie i działa,twoje mieszkanie i nie działa.Podłącz listwę do innego gniazdka,podłącz bez listwy.Jak masz miernik zmierz napięcie w gniazdku.Monitor ma zasilacz wbudowany czy osobno ?

Helpful post? + 0
Back to top
zciwo
Level 10
Location: Łódź
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 50
Post rating: 1
zciwo
Level 10
Post#9 29 Dec 2005 22:33  Topic author   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


W całym mieszkaniu podłączałem komputer i to samo jest.Próbowałem bez listwy-też nie działa.
Zasilacz jest razem z odudową komputera. Ale on chyba sprawny jest, bo inaczej to nie działał by w innym mieszkaniu.

Miernika niestety nie mam

Helpful post? + 0
Back to top
tronic1
Spec od komputerów
Location: Police, Alesund-Norwegia
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 21869
Helped: 2557
Post rating: 170
tronic1
Spec od komputerów
Post#10 29 Dec 2005 23:03    

komputer działa,monitor nie włącza się


Mówiłem o zasilaczu monitora,ale to szczegół.Zostało ci zmienic kabel między grafiką i monitorem.

Helpful post? + 0
Back to top
zciwo
Level 10
Location: Łódź
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 50
Post rating: 1
zciwo
Level 10
Post#11 29 Dec 2005 23:11  Topic author   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Zasilacz jest wbudowany w monitor,a kabelek zmieniałem.Lipa

Helpful post? + 0
Back to top
tronic1
Spec od komputerów
Location: Police, Alesund-Norwegia
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 21869
Helped: 2557
Post rating: 170
tronic1
Spec od komputerów
Post#12 29 Dec 2005 23:20    

komputer działa,monitor nie włącza się


To usiądź i spokojnie pomyśl co jest innego jaka różnica między twoim a innym mieszkaniem oprócz gnazda 220V~ oczywiście.Może coś przeoczyłeś ? Sprawdź czy karta graficzne dobrze wetknięta,wyjmij ze slotu i włóż.Sprawdź w kompie wszystkie wtyki z zasilacza,na płytę do dysków i.t.d.Komputer "bipa" przy włączeniu?

Helpful post? + 0
Back to top
krzysztof Przebinda
Level 9
Location: krakow
Joined: 18 May 2004
Posts: 20
krzysztof Przebinda
Level 9
Post#13 29 Dec 2005 23:27    

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Witam jak dalej nie działa tak jak powinie zaopatrz sie w ups narazie pozycz od kogos i sprawdz a karte jak wyjałes to wyczyść pędzlem złacze AGP na płycie Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Robert B
Level 43
Location: Warszawa
Joined: 12 Jun 2003
Posts: 14650
Helped: 1236
Post rating: 98
Robert B
Level 43
Post#14 29 Dec 2005 23:56    

komputer działa,monitor nie włącza się


A czy gniazdo jest ze SKUTECZNYM uziemieniem?
Jeżeli nie, to poczytaj posty o uziemianiu komputera.
:arrow: krzysztof Przebinda
Czy pisząc o tym UPS piszesz aby tylko pisać???

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zciwo
Level 10
Location: Łódź
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 50
Post rating: 1
zciwo
Level 10
Post#15 02 Jan 2006 21:00  Topic author   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Sprawa dalej jest w toku.
Sprowadziłem do swojego mieszkania inny monitor( sprawny ) i także jest ten sam problem.
Swoją kartę graficzną przerzucałem do innego komutera i chodzi bezproblemowo.Niestety nie mogłem zobaczyć cy u mnie z inną kartą będzie dobrze, ale przecież cały komputer w innym mieszkaniu działa.
Napięcia w całym domu mam ok. 230-238V, więc jest w normie.

Kopmuter nigdy nie byłuziemiony i działał.

Helpful post? + 0
Back to top
tronic1
Spec od komputerów
Location: Police, Alesund-Norwegia
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 21869
Helped: 2557
Post rating: 170
tronic1
Spec od komputerów
Post#16 02 Jan 2006 21:09    

komputer działa,monitor nie włącza się


No to sprawa zrobiła się ciekawa.Masz możliwość podłączyć u siebie ten komputer razem z monitorem "z innego mieszkania" ? Poproś sąsiada i sprawdź czy jego komp bedzie chodził u ciebie.

Helpful post? + 0
Back to top
zciwo
Level 10
Location: Łódź
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 50
Post rating: 1
zciwo
Level 10
Post#17 05 Jan 2006 22:01  Topic author   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Wkurzyłem się i zaniosłem do serwisu.
Podobno coś w płycie głównej poszło,ale jeszcze dokładnie nie wiadomo.
Jak będę miał więcej informacji to napiszę

Helpful post? + 0
Back to top
Likon
Level 21
Location: Bydgoszcz
Joined: 25 Feb 2004
Posts: 387
Helped: 55
Post rating: 4
Likon
Level 21
Post#18 05 Jan 2006 23:13    

Re: komputer działa,monitor nie włącza się


zciwo wrote:
Wkurzyłem się i zaniosłem do serwisu.
Podobno coś w płycie głównej poszło,ale jeszcze dokładnie nie wiadomo.
Jak będę miał więcej informacji to napiszę


Witam
A serwisie sprawdzali... i płyta "odpaliła" prawidłowo?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zciwo
Level 10
Location: Łódź
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 50
Post rating: 1
zciwo
Level 10
Post#19 10 Jan 2006 23:30  Topic author   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Komputer jest już sprawny. Okazało się, że płyta główna jest nadpalona. Wymiana na nową pomogła...210zł

Helpful post? + 0
Back to top
KKK
Level 31
Location: Trzebnica
Joined: 31 Aug 2002
Posts: 1367
Helped: 152
Post rating: 6
KKK
Level 31
Post#20 11 Jan 2006 00:12    

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


To teraz niech kolega spróbuje logicznie wytłumaczyć dlaczego działała w innym mieszkaniu :)

Helpful post? + 0
Back to top
Robert B
Level 43
Location: Warszawa
Joined: 12 Jun 2003
Posts: 14650
Helped: 1236
Post rating: 98
Robert B
Level 43
Post#21 11 Jan 2006 00:23    

komputer działa,monitor nie włącza się


Możliwe że przypadkowo styk zerowy w nieuziemionym gniazdku elektrycznym był z drugiej strony. Jest to znany objaw że neonówka po dotknięciu obudowy nieuziemionego komputera świeci a przestaje po przełożeniu wtyczki o 180 stopni. Sporo płyt czy kart przewala przy beztroskim braku uziemienia. Wystarczy że drugie urządzenie (np. monitor) jest też nieuziemione i jest podłączone odwrotnie niż komputer.
zciwo wrote:
... Komputer nigdy nie był uziemiony i działał.
Do czasu aż przestał.
Lekcja fizyki z zakresu elektrotechniki kosztowała 210zł. Jeżeli Kolega jej nie zapamiętał to może się zdarzyć egzamin poprawkowy za następne parę stów :lol:

Helpful post? + 0
Back to top
Likon
Level 21
Location: Bydgoszcz
Joined: 25 Feb 2004
Posts: 387
Helped: 55
Post rating: 4
Likon
Level 21
Post#22 11 Jan 2006 09:28    

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Witam

zciwo wrote:
(...)...Zaniosłem cały zestaw do innego mieszkania i tam wszystko odziała jak należy...(...)


A ja myślę że pytanie nadal jest otwarte, dopuki nie zobaczymy
jednoznacznej odpowiedzi, czy w tamtym mieszkaniu komputer
był podłączany z uziemieniem ?

Helpful post? + 0
Back to top
Bezimenny
Level 14
Location: Gliwice
Joined: 23 Dec 2005
Posts: 96
Helped: 5
Bezimenny
Level 14
Post#23 11 Jan 2006 13:14    

komputer działa,monitor nie włącza się


Wiekszość użytkowników uziemienie traktuje, jako coś zbędnego, ale okazuje się że jest ważne. Jednak gdy o tym mówię to prawie nikt nie chce wierzyć. Z racji, że jestem elektrykiem fakt ten mnie złości.

Helpful post? + 0
Back to top
zciwo
Level 10
Location: Łódź
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 50
Post rating: 1
zciwo
Level 10
Post#24 16 Jan 2006 00:06  Topic author   

Re: Komp działa,monitor nie włącza się


Przyznam szczerze, że temat uziemienia potraktowałem trochę olewczo.
Jeszcze mi się przypomniało, że komputer już odwalał takie numery wcześniej tyle że wtedy wyłączałem komputer i ...coś tam mieszałem przy gniazdku(czyt. przełączałem gniazda w inne kontakty i tym podobne).
Mam dwie listwy jedną z bolcami w której nie da się zamienić nic i jedną bez bolców w której można zamienić wtyczkę.I tam mogłem podłączyć monitor- jest to bardzo prawdopodobne.

W tym drugim mieszkaniu uziemienie chyba jest, bo instalacja była wymieniana (ale nie wiem na pewno-dowiem się).
Byłem jeszcze w jednym mieszkaniu z uziemieniem i tam komputer nie chodził.
Bym zapomniał.Jak przeniosłem komputer z drugiego mieszkania (w którym nie chodził) do mojego (był jakieś 5 min na mrozie) i od razu go podłączyłem to odpalił prawidłowo, ale tylko raz.

Nauczony drogą lekcją...uziemiłem gniazdko pod które jest zestaw komputerowy podłączony.:idea:

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komp działa,monitor nie włącza się
Page 1 of 1

Similar topics to komp działa,monitor nie włącza się

Monitor nie reaguje, a komp się włącza (9)
Komputer działa,monitor nie włącza się (5)
Monitor się nie włącza a komputer działa (15)
Nie włącza się monitor, komputer działa. (4)
Monitor się wyłącza a komp działa. (7)
Monitor - brak reakcji, nie włącza się. Czerwona dioda - włącza się monitor. (5)
Komputer Stacjonarny - włącza się ale nie działa monitor. (7)
Nowy komputer. Nie działa monitor. PC nie włącza się. (8)
Komputer się włącza. Monitor jest czarny. USB nie działa. (14)
Monitor się nie włącza, z jednym komputerem działa, z innym - lampka czuwania (16)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.235 seconds