Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?
Autor
Wiadomość
adamsonow
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Mar 2004
Posty: 28

Post#1 Post autora tematu 29 Gru 2005 22:45   

PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?


Witam.
Jestem posiadaczem Tunera PHILIPS model: DSR 3201/91
„Platforma interaktywna na licencji Mediahighway System kontroli dostępu na licencji Mediaguard”
I teraz może ktoś mnie oświeci czy ten tuner ma zablokowany port RS323 czy Cyfra tylko zmieniła gniazdo na telefoniczne?
Jeśli ma zablokowany, czy da się go odblokować, czy może jakiś specjalny kabelek wystarczy a może trzeba by się wlutować w płyt główną?
Teraz jeszcze spytam czy jest jakiś soft do tego tunerka by można było tworzyć swoje listy kanałów bo sposób jaki jest dostępny, jest dość irytujący. Oprócz tego ciekawi mnie czy da się na nim oglądać kanały FTA bez karty.
Z góry dzięki za „OŚWIECENIE”
Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#2 29 Gru 2005 22:52   

PHILIPS DSR 3201/91


Da sie oglądać FTA.Jeżeli chodzi o reszte to poczytaj sobie forum na www.dvhk.pl dział philips i bedziesz wszystko wiedział jak i co zrobić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2005 22:52   





Powrót do góry
   
heynow
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 08 Gru 2003
Posty: 452
Miasto: zza Buga

Post#3 30 Gru 2005 16:09   

PHILIPS DSR 3201/91


Nie mogę sobie przypomnieć ale gdzieś czytałem na temat przywracania RS232 w Philipsie 6010, który został tego portu pozbawiony. W 6010 wycięto (nie wylutowano tylko wycieto) scalak MAX232, nie oszczędzając pol lutowniczych (SMD).

Przypomniało mi się:
http://www.philips.e-tv.pl/articles.php?id=34
Podkreślam że dotyczy to 6010 ale może być pomocne
Powrót do góry
   
adamsonow
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Mar 2004
Posty: 28

Post#4 Post autora tematu 30 Gru 2005 22:27   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Panowie ja pytam o konkrety a wy mi podajecie linki do stron gdzie zaczołem najpierw szukać.
Ten PHILIPS DSR3201/19 różni się dość znacznie, przedewszystkim nie ma koma tylko gniazdo telefoniczne bodajrze RJ11 czy RJ12.
Może jakieś fotki tego tunera udostępnie to będzie łatwiej komuś coś wydedukować.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
heynow
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 08 Gru 2003
Posty: 452
Miasto: zza Buga

Post#5 31 Gru 2005 01:06   

PHILIPS DSR 3201/91


To nowy tuner, więc może być ciężko z konkretami. Interfejs RS232 zwykle tworzą układy MAX232 różnych producentów (może być ST232). Jeżeli na płycie są takie układy a tylko złącze jest inne to sprawa jest prosta
Powrót do góry
   
erneest
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 14 Lip 2003
Posty: 544
Miasto: -

Post#6 31 Gru 2005 13:19   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


W tym Philipsie jest RS232 działający, niestety nie na standardowym złączu DB9 a na złaczce RJ11
Powrót do góry
   
adamsonow
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Mar 2004
Posty: 28

Post#7 Post autora tematu 31 Gru 2005 16:58   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Ok.
To już pocieszająca wiadomość, czy kolega Erneest mógłby podszepnąć jak wybrnąć z sytuacji iż nie ma typowego złącza DB9 a w zamian jest RJ11?
Może dysponuje Kolega jakimś schemacikiem kabelka do programowania może da się coś zrobić zaciskając złączkę RJ11 na kablu do programowania. A może wlutować w płytę po prostu złącze DB9.
Uprzejmie proszę o szczegółowe info. na ten temat
Powrót do góry
   
SlaweK
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 19 Lut 2002
Posty: 11913
Miasto: Oborniki Śląskie

Post#8 01 Sty 2006 12:00   

PHILIPS DSR 3201/91


Zanim zaczniesz grzebanie w hardware sprawdź czy istnieje do tego software.

SławeK
Powrót do góry
   
daro105
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 23 Paź 2005
Posty: 42
Miasto: wałbrzych

Post#9 08 Sty 2006 20:01   

PHILIPS DSR 3201/91


z tego co czytałem na temat tego tunera to jest problem z softami i listami do tego tunera i nie wgrasz tego popularnymi programami DSX Edit i DSXflash,ale są na zagranicznych forach jakieś programy do tych tunerów,ja miałem podobny tuner w rękach i sobie odpuściłem bo załadowanie softu miało trwać około 3-4 godzin,tak na marginesie ten co ja miałem był z Belgii
Powrót do góry
   
uniorek
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 21 Maj 2003
Posty: 23
Miasto: Zielona Góra

Post#10 26 Sty 2006 10:57   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Witam
Ja mam problem z philem 6010, ma złacze EURO - VCR i niestety jak podłączam DVD do tego złacza to mi dekoder zmienia sygnał RBG na Component VIDEO co za żenada mam nadzieje ze nowy PHILIPS DSR nie ma tej wady
Powrót do góry
   
michał1201
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 17 Kwi 2006
Posty: 313
Miasto: Legionowo

Post#11 29 Lip 2006 15:27   

PHILIPS DSR 3201/91


Witam.
Nie chcę zakładać nowego tematu, a mam pytanko.Cyfra+ sprzedaje te tunery (DSR3201) na własność informując że w przypadku rezygnacji z ich usług można na nich bez problemu odbierać kanały FTA.Czy może mi ktoś napisać jak to moża zrobić? Bez karty niestety nie działa
Powrót do góry
   
dwdm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 26 Mar 2006
Posty: 11
Miasto: Pabianice

Post#12 05 Sie 2006 12:44   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


właśnie myślę kupić ten dekoder, w cyfrze powiedzieli że aby odbierać niekodowane kanały trzeba kupić na 'wolnym rynku kartę która to umożliwia' jednak nie mogłem dowiedzieć się od nich ceny takiej karty, kto wie ale może chodzi o takie uruchomienie dekodera którego nie przewidział producent...
Powrót do góry
   
weleda
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Wrz 2005
Posty: 29

Post#13 16 Sie 2006 20:33   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Wystarczy ci stara karta C+ albo karta FUN
(funke kupisz na allegro od 15zł a starą karte C+ mozna dostać za darmo)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sie 2006 20:33   





Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#14 08 Cze 2009 21:26   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Witam, odświeżam stary temat ponieważ udało mi się nawiązać komunikację z Philipsem DSR 3201.

Testy zacząłem na Philipsie DSR 2011/02 -jest to identyczny tuner jak Philips DSr 3201/91 z tym że posiada oprogramowanie dla niemieckiej Tv Premiere.

Na płycie obok gniazda portu szeregowego widać oznaczenia wyjść portu RS232 w standardzie TTL po pomieżeniu napięc doszedłem do tego, że wyjsćie bedzie miało takie sygnały.

PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

Podłączyłem to do konwertera RS232 - TTL zgodnie z oznaczeniami jak wyżej.

Uruchomiłem Hyperterminal w windowsie xp i utworzyłem nowe połączenie na porcie Com.
Ustawienia jak niżej.
PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

Teraz dałem połącz i włączyłem tuner do sieci i ukazało się takie coś
PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

Więc jest komunikacja z Philipsem :D

Teraz jak zczytać firmware z tego tunera?
Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#15 13 Cze 2009 22:44   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Po wielu próbach i użyciu róznych programów chociaż istnieje komunikacja z Philipsem DSR 3201 i 2011 nie udało mi się nic wydobyć po porcie RS232.

Nadszedł więc czas na szukanie innych mozliwości i znalazłem opis wyprowadzenia interfejsu JTAG dla Philipsa DSR 3401 w modelach jak wyżej wyprowadzenia są podobnie.

Na zdjęciu niżej znajdują się wyprowadzenia dla DSR 3201
PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

Po podłączeniu do JTAG-a i uruchomieniu JKEYS poprawnie wykryło procesor.
PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

W polu Start wpisałem 7FC00000 a w polu Bytes 400000 ponieważ jak napisali w instrukcji DSR 3201 posiada flash 4MB

Kilikamy Flash Programing, OK i mamy
PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

W Base Address wpisałem 7FC00000 i kliknąłem Read i zaczęło zczytywać
PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

Niżej zawartość flasha DSR3201

Teraz przyszła pora na DSR 2011.

Tuner w przeciwieństwie do DSR 3201 posiada gniazdo do wlutowania gniazda do podłączenia interfejsu JTAG, posiada jednak nietypowe wyprowadzenie na 10 pin jak na zdjęciu niżej
PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

Po podłaczeniu wykrywa procesor ale pojawia się błąd: "Error reading from IRD (DCU)"
PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

Po kliknięciu Flash Programming pojawia się błąd: The flash codes returned are not recognized by JKeys. Mfg/Device codes returned are FFFFFFFF/FFFFFFFF(JEDEC) and FFFFFFFFF/FFFFFFFFF"
PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

Próbowałem wiele razy i róznych metod i niestety nie potrafię dostać się do pamięci. W tunerach na procesorach STI5518 zwiera się 115 pin do masy w przypadku takich błędów. Tuner oparty jest na procesorze STI5517 i niestety posiada inne wyprowadzenia.

flash zalany jest klejem i po żwudnym skorbaniu kleju flash jest taki sam jak w DSR 3201 czyli M58LW032C, może jest jakis sposób na zresetowanie tej pamięci lub mozliwość odblokowania mozliwości odczytu?

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Cze 2009 22:44   





Powrót do góry
   
5aeb
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 3
Miasto: Ujhartyan

Post#16 27 Cze 2009 04:32   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Hello romeok01!

dsr3201 flash address no good! Good first addr 7fc00000 ! Please save good *.bin, forward
5aeb(malpa)citromail.hu
Ha5aeb
Bye, 73, dx!

Dodano po 3 [minuty]:

Skype ha5aeb
Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#17 27 Cze 2009 19:06   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


This is flash from 7FC00000 adress and lenght 400000 bytes from Philips DSR 3201.
Powrót do góry
   
jackfinch
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 47
Miasto: warszawa

Post#18 09 Lip 2009 19:31   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Witam
Mam podobny tuner z wygladu identyczny jak philips dsr 3201 a nazywa sie philips dtr 1500/05. Z tym ze to tuner do dvb-t mpeg2. procek sti5516 i flash m58lw032, eeprom 24c64. Zlacze jtag 10-pinowe, zlacze serial tzw rj9. objawy tuner w standby mruga caly czas prawa dioda. odczytalem flash jkeys, odczytalem eeprom. Mam problem tylko z komunikacja po rj9. niby napiecia te same co u ciebie na schemacie ale nie moze sie skomunikowac. podlaczam Dku-5 od nokii ktorym wczesniej wchodzilem do menu serwisowego dyskow sygate pod hyperterminalem i dzialal, a teraz niestety nie. Probowalem roznych predkosci od 9600 do 115200 i sterowanie przeplywem /brak/sprzetowe/xon/xoff. moje pytanie do ciebie romeok01 jaki ty uzyles interfejs i jak wyglada plik jkeys.def od twojego jkeys-a.
pozdrawiam


Proszę poprawić pisownię stosując się do zasad panujących w dziale p.7 w razie braku polskich znaków proszę skorzystać z znaków znajdujących się w symbolach inżynierskich - GKVIDEO
Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#19 10 Lip 2009 22:43   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Użyłem takiego interfejsu RS232 - TTL jak na zdjęciu niżej
PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

Interfejs ten może być zasilany z portu com lub zewnętrznym zasilaniem, ja użyłem zasilania z tunera z portu RJ9, podłaczyłem mase GND, zasilanie 3,3V, RX i TX do tego interfejsu z tunera.

Nie wiem czy Ci coś da podłączenie do gniazda RJ9 i uruchomienie hyperterminala. Jedynie wyświetla się nazwa tunera i nic po za tym , brak możlwości wgrywania lub zgrywania czegokolwiek.

Dołączam plik jkeys.def jakiego używałem.

Zamieszczam również inny plik flasha z DSR 3201, ponieważ kontaktował się ze mną pewien węgier , który posiadał Philipsa DSR 3211 z francuskim oprogramowaniem i pisał ,że flash który zamieściłem wcześniej z DSR 3201 jest niepełny.
Wyslałem mu inny gdy uzywałem funkcji detect. Ten węgier wgrał ten flash do DSr 3211 i wtedy miał polskie oprogramowanie, więc flash jest prawidłowy.

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
jackfinch
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 47
Miasto: warszawa

Post#20 12 Lip 2009 14:43   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Witam

Wrzucilem na upload serice manual do 3401 z wygladu taki sam jak 3201.

http://upload.dvhk.pl/content.php?id=131074

Sprawdzisz sam czy elektronika ta sama bo moj tuner to cyfrowy do tv naziemnej takze poza zasilaczem plytka jest inna.

Napisales ze napiecie do zasilania rs232 wzioles rj9 (3.3V) a na schemacie masz 5V, takze nie wiem juz czy tam jest logila 5V czy 3.3V.

Ten gosciu z Wegier czym wgral ten soft do swojego tunera na zewnetrznym programatorze, czy jtagiem.

pozdrawiam


Proszę poprawić pisownię stosując się do zasad panujących w dziale p.7 w razie braku polskich znaków proszę skorzystać z znaków znajdujących się w symbolach inżynierskich - GKVIDEO
Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#21 12 Lip 2009 22:17   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Pomyliło mi się i do interfejsu TTL-RS232 podłączyłem napięcie 5 V z gniazda RJ9 tunera.

Węgier wgrywał oprogramowanie JTAG-iem.
Powrót do góry
   
jackfinch
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 47
Miasto: warszawa

Post#22 13 Lip 2009 19:21   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Witam
Czy wiesz jakim programem przez jtag wgrywal to oprogramowanie?
Pytam poniewaz sti5516 jest to dcu3 procesor i jkeysem mozna tylko zrobic odczyt flasha - nie da sie kasowac ani wgrywac nic do flasha.
pozdrawiam

Proszę poprawić pisownię ( polskie znaki ) w postach powyżej także.
Regulamin p. 15 - GKVIDEO

Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#23 13 Lip 2009 21:41   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Wgrywał to programem Jkeys i po wgraniu przesłał mi zdjęcia z menu tunera i było to polskie oprogramowanie, więc można wgrać.

Próbowałeś wgrywać na tym procesorze?
Węgier jakoś wgrał.
Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#24 18 Lis 2009 22:44   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Poświęciłem mojego Philipsa DSR 2011 i wyjąłem pamieć flash, aby zobaczyć, gdzie w pamięci 58LW032C jest pin reset, który bedzie można zewrzeć do masy i odblokować pamieć.

Flash zalany był zywicą i go opalałem i zeskrobywałem.

Który to pin reset widac na zdjęciach niżej
PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323? PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323? PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

Wychodzi na to, że reset do pmieci flash to będzie pin 8 w gnieździe, gdzie można podłaczyć JTAG. Na czas programowania zwieramy go do masy i właczamy tuner, powinien się dać odczytać i wgrać.

PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?

Niestety mój DSR 2011 do niczego juz się nie nadaje, może komus uda się odczytać i wgrać oprogramowanie , które wyciągnąłem z DSR 3201.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lis 2009 22:44   





Powrót do góry
   
jackfinch
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 47
Miasto: warszawa

Post#25 17 Mar 2010 20:09   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Siemka
@romeok01 sprawdzę to na moim dtr 1500/05 bo płyta jest prawie identyczna. Jak możesz odczytaj eeprom ten kolo procka oznaczenie na płycie chyba 7602, u mnie jest to 8kb eeprom a w nim ustawienia tunera tzn język i inne rzeczy. Co do resetu to jest on u mnie też na 8 pinie, ale ostatnio wylutowałem jtaga i muszę z powrotem wlutować żeby sprawdzić czy to zadziała. U mnie obok m58lw032c jest miejsce na drugi i jest miejsce na drugi ram. A reszta można powiedzieć taka sama poza kilkoma szczegółami, tzn, brak scalaka od obsługi smartcard i mój ma glowice dvb+t. jak Znajde chwile to podepne jtaga i sprawdze.
pozdr.

Ostatni raz proszę o poprawę pisowni zgodnie z p.7 zasad umieszczania tematów w dziale w razie braku reakcji na wpis będzie OSTRZEŻENIE! - GKVIDEO
Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#26 17 Mar 2010 23:21   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Już nie mam Philipsa DSR 3201 , a z Philipsa DSR 2011 nic nie odczytam, bo nie ma programu do obsługi procesora STI5517KWA poprzez JTAG.
Powrót do góry
   
jackfinch
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 47
Miasto: warszawa

Post#27 18 Mar 2010 06:50   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Witam
Niezrozumieliśmy się. Koło procka jest eeprom u mnie 24c64 który jak nie uszkodziłeś w czasie grzania płyty wystarczy wylutować i odczytać na najprostszym programatorze który czyta epromy 24cxx.
pozdr.
Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#28 18 Mar 2010 09:28   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Jak znajdę czas to wylutuje eeproma z płyty DSR 2011 i spróbuje odczytać programatorem JDM.
EEproma można również odczytać JTAG-iem
Powrót do góry
   
jackfinch
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 47
Miasto: warszawa

Post#29 18 Mar 2010 17:15   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Witam
Ja zazwyczaj oczywiście jak płyta sprawna podpinam mój stary interfejs do odczytu eepromu z xboxa1 zrobiony z kilku rezystorów i diod a działający pod com-em, podpinam mase, szyne danych i clock. Odpalam pony prog i odczyt. Prosto i bez wylutowywania, no ale w twoim wypadku płyta dead.
pozdr

http://www.llamma.com/xbox/Repairs/Reading_Xbox_Hdd_key.htm
Powrót do góry
   
GKVIDEO
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 850
Miasto: "-"

Post#30 18 Mar 2010 19:16   

Re: PHILIPS DSR 3201/91


Do Kolegi jackfinch sam prosiłeś się o OSTRZEŻENIE!
Kompletny brak reakcji na wpis moderatorski pomimo wcześniejszych wpisów.
Regulamin p.6 i 15.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> PHILIPS DSR 3201/91- zablokowany port RS323?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Philips dsr 3201/91+. Czy port rs232 jest aktywny? Zmiana listy kanałów. (3)
Philips DSR 3201/91 + (1)
Philips DSR 3201/91 problem (1)
Philips DSR 3201 spóźniony dźwięk (1)
PHILIPS DSR 3201-pytanko do użytkowników (1)
Philips DSR 3201/91 uszkodzony zasilacz. (4)
Philips dsr 3201/91+ brak obrazu (3)
Philips DSR 3201 C - brak ulubionych programów (5)
Philips DSR 3201. Czy zadziała ze spliterami? (5)
PHILIPS DSR 3201/91+ - nie działają przyciski (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS