| Author |
gobong Poziom 4

|
01 Jan 2006 18:06 ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
blaupunkt dresden mp 34 podłączony do fabrycznej instalacji opla gra ale wyswietlacz całkowicie ciemny, odtwarza cd ale ponieważ wyświetlacz jest ciemny nie mam mozliwości sterowania radiem, nie mam pewności co do instalacji, może być niesprawna? gdzie szukać przyczyny?
|
|
| Back to top |
|
 |
SlaweK Poziom 26

Joined: 19 Feb 2002 Posts: 12063 Location: Oborniki Śląskie
|
01 Jan 2006 19:09 ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
Wystarczy wymienić żarówki w podświetlaniu wyświetlacza. A co do instalacji Opla to jest jeden szczegół który ma znaczenie, otóż plusy w kostce radia są zamienione ze sobą przez co radio nie działa bez kluczyków i nie działa logika zapłonu.
SławeK
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jan 2006 19:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rroman Poziom 20

|
01 Jan 2006 19:13 Re: ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
Witam!
Jakia kostka przy radiu czy to jest isso? jeżeli tak to bardzo często wyprowadzenia się nie pokrywają ze stane faktycznym instalacji w aucie.
Zobacz czy na radiu nie ma opisu, było by to pomocne jeżeli jest trzeba sprawdzić miernikiem co gdzie jest w samochodzie.
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym 2006 Roku.
|
|
| Back to top |
|
 |
gobong Poziom 4

|
01 Jan 2006 19:47 Re: ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
dzęki za odpowiedzi, zapłon chyba jest ok, a kostka iso
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jan 2006 19:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SlaweK Poziom 26

|
01 Jan 2006 20:00 ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
Kostka ISO w Oplu jak już pisałem ma zamieniony plus podtrzymujący pamięć z plusem po kluczyku ale nie ma to nic wspólnego z brakiem podświetlania w radiu, jest to zwyczajna usterka panela.
Czy ja zawsze muszę pisać po trzy razy to samo żeby ktoś wreszcie to zrozumiał co napisałem ?
SławeK
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jan 2006 20:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gobong Poziom 4

|
02 Jan 2006 15:32 Re: ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
przepraszam jeśli Cie zdenerwowałem, rozumiem że mam wymienić żarówki(diody podświetlające) oraz zamienić plusy w kostce(no tego juz napewno sam nie zrobie) dzięki za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
SlaweK Poziom 26

|
02 Jan 2006 16:29 ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
Jeśli nie potrafisz zamienić dwóch przewodów to również odpuść wymianę żarówek. Tu się ich nie wkręca jak w latarce a dość trudno dobrać właściwe by świeciły prawidłowo, niejeden się na tym przejechał już, albo będzie za słabo albo za jasno i nie dość ze wytopi plastik w pobliżu to szybko się przepali. Wbrew pozorom do tego modelu trzeba sporo doświadczenia.
SławeK
|
|
| Back to top |
|
 |
gobong Poziom 4

|
02 Jan 2006 17:10 Re: ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
z tymi kabelkami to przesadzilem, juz wiem ktore trzeba podmienić, troche mnie tylko zdziwiło że fabryczna kostka nie pasuje do blaupunkta bo firma sie chwali ze jest kompatybilna tzn blaupunkt a radio faktycznie oddam do naprawy bo nie moglem dzisiaj w żadnym sklepie dostac zarówek
|
|
| Back to top |
|
 |
SlaweK Poziom 26

|
02 Jan 2006 17:21 ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
Bo dokładnie takich nie ma, a wielu nawet nie wie jakie mają być ! ;) oryginalne w serwisie blaupunkta to kilka euro za sztukę. A co do kompatybilności to jednak gra więc jakaś jest. Choć co producent to trochę inne pomysły, ich prawo takie sobie zażyczyli u Philipsa, VDO, Blaupunkta czy Grundiga to im takie zrobili i żeby przypadkiem nie pasowało od innego auta!
SławeK
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jan 2006 17:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gobong Poziom 4

|
02 Jan 2006 20:05 Re: ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
rozumiem że te żarówki tzn ich rodzaj to tajemnica zawodowa :) a co do kompatybilności to gra fakt i na tym koniec :( bo juz na wyswietlaczu zegara nie da sie załączyc rds(czasu) tzn brak kompletnie komunikacji między radiem a tym wyświetlaczem a to mimo martwego wyświetlacza radia dawałoby jakieś mozliwości, chociaz po właczeni radia gaśnie data a wysietla sie tylko godzina tak jak powinno byc ale nic pozatym
|
|
| Back to top |
|
 |
SlaweK Poziom 26

|
02 Jan 2006 23:36 ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
Zarówki trzeba bardzo dokładnie dobrać , wręcz wybierać sztuki z partii bo inaczej kończy sie to jak pisałem.
Ale tego ostatniego posta Twojego to kompletnie nie rozumiem, raz piszesz że świeci godzina raz że nic nie świeci potem że gaśnie data, potem że radia idzie używać (czyli że funkcje, klawisze działają) potem że brak komunikacji z panelem. Wiesz co ? Zanieś to radio chłopie lepiej do naprawy !
SławeK
|
|
| Back to top |
|
 |
gobong Poziom 4

|
03 Jan 2006 20:20 Re: ciemny wyswietlacz w blaupunkcie |
|
|
|
Nieporozumienie wynika z tąd ze nie wiem czy instalacjia w samochodzie jest w pełni sprawna, napisałem o tym otwierając temat. Uscislając wysietlacz w RADIU(panela) jest calkiem ciemny ale po właczeni radio gra jest nawet możliwość zmiany zaprogramowanych stacji z pomocą klawisza ^ jak włoże płytke do kieszeni to plyte tez odtwarza ale nie można w pełni kozystac z funkcji radia no bo wysietlacz jest ciemny a przeciez jest potrzebny aby wiedzieć co sie włącza chociażby z pomocą klawisz menu. Natomiast ta gasnąca data to na wyswietlaczu samochodu. Jak nie ma podpietego radia albo radio jest wyłączane to powinien wysietlać u góry godzine a u dołu date po właczeniu radia data powinna zgasnąc a w jej miejsce powinny wysświetlic sie pewne dane z radia, no i data gasnie ale nic sie nie wyswietla, aha czy usterka instalacji radiowej mogla zpowodowac spalenie żarówek w panelu?(wiem że jak radi nie jest typowo dopasowne do samochodu to trzeba to zaprogramowac techem, ale chyba wtedy nie powinno nawet tej daty wygaszać więc chyba jest coś nie tak i z instalacją) Nie prosze o rade jak naprawiac tylko co :(
|
|
| Back to top |
|
 |