Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



sonda lambda


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->sonda lambda Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Piuter
Poziom 10
Miasto: Kraków
Dołączył: 19 Gru 2004
Posty: 39
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
Piuter
Poziom 10
Post#1 02 Sty 2006 20:23  Autor tematu   

sonda lambda


Niewiem czemu w jakiś dla mnie tajemniczy sposób z tego forum mój post przeniesiony został do "Co i gdzie kupić?"

Tymczasem w zasadzie ja wiem co i gdzie kupić, ale czy to zadziała to nie wiem i proszę o radę.

Do rzeczy:
Czy da się (i w jaki sposób to zrobić) podłączyć sondę czteroprzewodową zamiast jednoprzewodowej.
Przecież sonda z grzałką będzie lepsza, bo po coś te grzałki tam montują. Czy to ma szanse zadziałać? Czy grzałka ma być włączona na stałe czy tylko np. 30 s. po rozruchu? A może tej grzałki nie podłączać i będzie tak jakby to była sonda jednoprzewodowa?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MakroSerwis
Moderator Samochody
Miasto: Koszalin
Dołączył: 02 Lip 2003
Posty: 2891
Pomógł: 240
Ocena postów: 15
MakroSerwis
Moderator Samochody
Post#2 02 Sty 2006 20:36    

Re: sonda lambda


Grzałka to dobra rzecz, ponieważ sonda osiąga szybciutko temperaturę pracy, ale Twój sterownik prawdopodobnie nie ma sterowania na taką grzałkę i musiałbyś stosować osobny układ elektroniczny. Jeżeli nie podłączysz grzałki, sonda też powinna działać, musisz tylko dojść, który przewód jest sygnałowy, a który masowy. Lepiej kup sobie sondę bez grzałki, będzie tańsza i napewno będzie dobrze działać

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
sigi
Spec od samochodów
Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 2137
Pomógł: 172
sigi
Spec od samochodów
Post#3 02 Sty 2006 20:40    

Re: sonda lambda


Da się podłączyć sondę czteroprzewodową. Musi grzałka grzać cały czas, tylko po co robić sobie kłopot i przerabiać instalację (bezpiecznik dodatkowy do sondy i przekaźnik)

Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Piuter
Poziom 10
Miasto: Kraków
Dołączył: 19 Gru 2004
Posty: 39
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
Piuter
Poziom 10
Post#4 02 Sty 2006 20:58  Autor tematu   

Re: sonda lambda


sens jest duuuuuuuuuuuży:

i nie "będzie taniej"

sonda BOSCH jednoprzewodowa = 290 zł
sonda BOSCH czteroprzewodowa = 79 zł

są sondy jednoprzewodowe za 50 zł i taką kupiłem 3 miesiące temu i juz padła.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
faziczek_r
Poziom 19
Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 323
Pomógł: 31
faziczek_r
Poziom 19
Post#5 02 Sty 2006 21:15    

Re: sonda lambda


Jak chcesz żeby ta sonda chodziła to sobie odpuść tego pseudo " boscha" i kup coś sensownego "NTK NGK".Kup jednoprzewodową zawsze będzie tańsza od tej z grzałkami.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Piuter
Poziom 10
Miasto: Kraków
Dołączył: 19 Gru 2004
Posty: 39
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
Piuter
Poziom 10
Post#6 02 Sty 2006 21:28  Autor tematu   

Re: sonda lambda


jak to "pseudo" przecież napisane jest że firmy BOSCH?

http://moto.allegro.pl/show item.php?item=78549991
http://moto.allegro.pl/show item.php?item=79778557

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
szymtro
Poziom 30
Miasto: Warszawa
Dołączył: 07 Kwi 2003
Posty: 1418
Pomógł: 101
Ocena postów: 10
szymtro
Poziom 30
Post#7 02 Sty 2006 23:38    

Re: sonda lambda


Jak zamontujesz, podłaczysz i zacznie działać to się okaże że nic w pracy silnika (i w spalaniu) się nie zmieni. Będzie tak dlatego że sterownik i tak będzie ignorował sygnał z sondy lambda dopóki silnik się nie nagrzeje do odpowiedniej temperatury. Pochwal się co to za auto, jaki jest sterownik i jaki dokładnie numer jest na nim.

Ostatnio zauważyłem na forum jakąś awersje do wszelkich przeróbek. Dlaczego się tak dzieje? Czy już wszyscy zatraciliście chęć do testowania, modyfikowania, sprawdzania czego kolwiek?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Piuter
Poziom 10
Miasto: Kraków
Dołączył: 19 Gru 2004
Posty: 39
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
Piuter
Poziom 10
Post#8 03 Sty 2006 00:49  Autor tematu   

Re: sonda lambda


To jest golf 3 1.8 silnik ABS. Sterownik:
Bosch: 1H0 907 311C
VW: 0261 200 714 C

A z tego co mi wiadomo (choć mogę sie mylić) to sygnał z sondy lambda jest pobierany dla sondy bez grzałki już poparudziesięciu sekundach od uruchomienia silnika. OK - silnik wtedy jest zimny - ale spaliny już nie. To i tak oczywiscie nic nie zmienia - racja jak podepnę sondę z grzałką to mój sterownik jej nie rozpozna - alezawsze to lepiej jak będzie cieplejsza. A nie wiem co na myśli ma faziczek_r z tym "pseuso boschem" - czyżby na allegro oferowano podróby?

Tak naprawę nie zależy mi na tej grzałce tylko na różnicy ceny pomiędzy jedno i czteroprzewodową (wbrew powszechnym opiniom te cztero- są właśnie cztery razy tańsze (290 vs 75 zł)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
maras77
Poziom 19
Miasto: Warszawa
Dołączył: 04 Lip 2005
Posty: 409
Pomógł: 20
Ocena postów: 14
maras77
Poziom 19
Post#9 03 Sty 2006 03:04    

Re: sonda lambda


Dobra, firmowa sonda rozgrzewa mi się po kilku sekundach pracy, a po następnych kilku ma już pełną dynamikę.

Sonda podróba z allegro rozgrzewała mi się na początku minutę, potem dwie, jak doszła do 10 minut i stygłą w korku (a przebieg jakieś 4 tysie), to kupiłem oryginalną, o której piszę powyżej i nie narzekam. A że oryginalną kupiłem za 20 zł na szrocie (i działa super), to nawet nie szkoda mi tych 50 zł na allegro (za doświadczenie się płaci).

A poniżej zdjęcie podróby z allegro:

Załączniki:

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Piuter
Poziom 10
Miasto: Kraków
Dołączył: 19 Gru 2004
Posty: 39
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
Piuter
Poziom 10
Post#10 03 Sty 2006 11:01  Autor tematu   

Re: sonda lambda


Sorry maras ale nie bardzo kumam. Czy "nazwa wspaniałej firmy" to BOSCH? Czy to jest właśnie podróba Boscha? Czy linki podane przeze mnie do allegro wskazuja na takie podróby, czy są to oryginały?

Dodano po 18 [minuty]:

Acha dzwoniłem pod ten numer z allegro i gość mówi, że ta sonda to nie jest podróbka, że ma znaczek boscha i nazwę, ale w katalogu boscha jej nie ma.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
maras77
Poziom 19
Miasto: Warszawa
Dołączył: 04 Lip 2005
Posty: 409
Pomógł: 20
Ocena postów: 14
maras77
Poziom 19
Post#11 03 Sty 2006 11:07    

Re: sonda lambda


Piuter napisał:
Sorry maras ale nie bardzo kumam. Czy "nazwa wspaniałej firmy" to BOSCH? Czy to jest właśnie podróba Boscha? Czy linki podane przeze mnie do allegro wskazuja na takie podróby, czy są to oryginały?


To jest akurat podróba AC Delco.
Podaję ją jako przykład.

Musisz poszukać w sieci zdjęcia oryginalnej sondy, a potem poprosić gościa z allegro, żeby przesłał zrobione z bliska zdjęcia jego towaru i porównać.

Co do tych aukcji to jak na BOSCHa to jest za tanio.

Przekonasz się dopiero po zakupie, czy jest dobrze, czy źle - wszak nie każda podróbka to padlina.

Dlatego ja wolę kupić na szrocie za 20 zł, przynajmniej wiem, że jest oryginalna, a jak jest zwalona, to mi nie jest bardzo kasy szkoda.
Albo oryginalna w sklepie z gwarancją.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
MakroSerwis
Moderator Samochody
Miasto: Koszalin
Dołączył: 02 Lip 2003
Posty: 2891
Pomógł: 240
Ocena postów: 15
MakroSerwis
Moderator Samochody
Post#12 03 Sty 2006 18:42    

Re: sonda lambda


Po pierwsze, na Allegro SĄ sprzedawane podróby opisane nazwą znanej firmy (jak np baterie do tel. Siemens - oryginał :)). Jeżeli chodzi o sondy - każdy mechanik Ci powie, że jest na rynku więcej podróbek udających Bosch, Delco itp, niż oryginałów. Jak chcesz mieć pewność, że kupujesz oryginał, to udaj sie do sprzedawcyautoryzowanego, który da Ci na to odpowiednie dokumenty. Oryginał poznasz też od razu po cenie.
Jeżeli chodzi o awersję do modyfikacji, jak napisał kolega Szymtro, to jest na ten fakt wytłumaczenie. Kasa i tyle. Modyfikujemy, kiedy mamy nadzieje zaoszczędzić parę złotych, nie stać nas już za bardzo i nie mamy czasu na modyfikacje w celu poprawy parametrów, niestety.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Piuter
Poziom 10
Miasto: Kraków
Dołączył: 19 Gru 2004
Posty: 39
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
Piuter
Poziom 10
Post#13 03 Sty 2006 22:33  Autor tematu   

Re: sonda lambda


Dzisiaj udałem sie do serwisu Boscha i kupiłem sondę. Okazało się że jest to odpowiednik mojej sondy tyle, że niefirmowany przez VW (ale to PRAWDZIWY BOSCH). I nie kosztuje 390 tylko 180. Tak więc nie bedę kombinował z czteroprzewodową, bo to rzeczywiście podróby - te z Allegro. Mają tylko napisane BOSCH i zadnego numeru. Gość pod telefonem mówi, że w sklepie sami pościerali numery bo ich nie było w żadnym katalogu, gdyż są przeznaczone tylko na rynek niemiecki. Normalnie obłęd: w Niemczech jest pewnie inny skład powietrza - stąd inne sondy BOSCH produkuje na tamtejszy rynek. Oczywiście sondy z allegro są w białym kartoniku - jak sie dowiedziałem - to z tego m .in. powodu sa tańsze. Taki kartonik to pewnie ze 100 zł kosztuje. Aż zadzwoniłem do Boscha i się dowiedziałem, że zadnych produktów nieskatalogowanych i bez opakowania BOSCH nie sprzedaje.

Wszystkim dziekuję za pomoc . Jutro montuję sondę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MakroSerwis
Moderator Samochody
Miasto: Koszalin
Dołączył: 02 Lip 2003
Posty: 2891
Pomógł: 240
Ocena postów: 15
MakroSerwis
Moderator Samochody
Post#14 04 Sty 2006 18:52    

Re: sonda lambda


A nie mogłeś tego zgłosić przy okazji w Bosch'u? Przecież handel takimi podróbkami jest nielegalny. Nawet na giełdach robią naloty na podróbki, a co dopiero tak bezczelnie na Allegro.
Sam widzisz, niewiele brakło i byś kupił tą sondę i stracił pieniądze. Jak się za to nie weźmiemy, to kołomyja będzie ciągle.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
romek77
Poziom 11
Miasto: łódz
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 66
Ocena postów: 2
romek77
Poziom 11
Post#15 04 Sty 2006 23:02    

Re: sonda lambda


Cześć Piuter spokojnie możesz zastąpić sonde 1 przewodową 4.
Przewód czarny-sygnał,szary-masa,a białe-grzałka.
Grzałke można podłączyć pod przekażnik pompy paliwowej(jak się często spotyka).
Pozdrawiam i powodzenia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
MakroSerwis
Moderator Samochody
Miasto: Koszalin
Dołączył: 02 Lip 2003
Posty: 2891
Pomógł: 240
Ocena postów: 15
MakroSerwis
Moderator Samochody
Post#16 05 Sty 2006 01:16    

Re: sonda lambda


Dzięki Romek77, ja też sobie zanotowałem, na przyszłość.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Doktorr
Poziom 32
Miasto: Kraków
Dołączył: 03 Sty 2005
Posty: 1658
Pomógł: 169
Ocena postów: 55
Doktorr
Poziom 32
Post#17 05 Sty 2006 14:08    

sonda lambda


Podłączenie grzałki pod przekaźnik pompy paliwa to chyba nie najlepszy pomysł. Po co si grzanie sondy cały czas kiedy pompa paliwa prcuje.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
romek77
Poziom 11
Miasto: łódz
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 66
Ocena postów: 2
romek77
Poziom 11
Post#18 07 Sty 2006 22:22    

Re: sonda lambda


Chce zwrucić uwage że grzanie sondy przydało by sie gdy samochód pracuje a nie ma zgaszony śilnik,dlatego uważam że podłączenie pod przekażnik pompy paliwa to nie głupi pomysł (zresztą to nie ja na to wpadłem lecz spotyka się takie rozwiązania w samochodach)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
SciroWroc
Poziom 13
Miasto: Wroclaw
Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 80
Pomógł: 7
Ocena postów: 4
SciroWroc
Poziom 13
Post#19 26 Sty 2006 17:54    

sonda lambda


podpiecie pod przekaznik od pompy paliwowej to nie wynalazek. VW bardzo czesto tak robi w swoich autach

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
goraminek
Poziom 1
Miasto: rzeszow
Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 1
goraminek
Poziom 1
Post#20 30 Sty 2006 22:21    

Re: sonda lambda


chyba mnie tez czeka wymiana sondy, czy musza sie zgadzac numery?, mowa o cztero-przewodowej, mam z tym klopot bo jestem za granica a ceny w euro sa ciut wyzsze!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Tomasz1023
Poziom 13
Miasto: Będzin
Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 76
Pomógł: 6
Ocena postów: 4
Tomasz1023
Poziom 13
Post#21 11 Lut 2006 18:37    

Re: sonda lambda


Witam!!
Pytanie odnosnie Sondy lambda! Jako ze nie moge dostac orginału, ani zamiennika do mojego samochodu (hyundai Scoupe , g4dj) sondy ngk/ntk, bosch to czy moge wsadzic sonde uniwersalna ngk/ntk 1-przewodową, 1v od opla....???
Ta która chce kupic(ngk/ntk) jest z wtyczka ale od opla...
Kolega ma wsadzoną od GM/opel 1 przewodową i działa....

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
utas1
Poziom 13
Miasto: mazury
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 137
Pomógł: 1
Ocena postów: 8
utas1
Poziom 13
Post#22 27 Cze 2007 15:05    

Re: sonda lambda


Witam. Montuj i od Opla oby sie tylko gwint zgadzał i bedzie dobrze, bo przeciez cyrkonowe sondy lambda praacują od 300 stopni C, a skoro jest jedno przewodowa to i tak szybciej sie nie zagrzeje. Wiec moim skromnym zdaniem nie ma co sie bać!!!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Alien19999
Poziom 10
Miasto: Ryńsk
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 58
Ocena postów: 5
Alien19999
Poziom 10
Post#23 27 Cze 2007 20:51    

Re: sonda lambda


mam pytanko kupiłem sonde mam na nią gwarancję i chciałbym sprawdzić czy działa jak mogę to zrobić??? jest to sonda 4-przewodowa. Można to sprawdzić jakoś miernikiem bo z tego co wiem to podobno można.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bogdanzieba
Poziom 29
Miasto: Warszawa
Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 1694
Pomógł: 2
Ocena postów: 25
bogdanzieba
Poziom 29
Post#24 27 Gru 2009 21:54    

Re: sonda lambda


Jak sprawdzić w sondzie lambda 5 cio przewodowej czy działa grzałka? Jestem jeden kabelek biały, pozostałe to szary, czarny, żółty, niebieski

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bogdanzieba
Poziom 29
Miasto: Warszawa
Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 1694
Pomógł: 2
Ocena postów: 25
bogdanzieba
Poziom 29
Post#25 12 Sty 2010 23:55    

Re: sonda lambda


Ponawiam prośbę o sprawdzenie grzałki w sondzie 5-cio przewodowej

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
enauto
Poziom 28
Miasto: Łódź
Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 999
Pomógł: 119
Ocena postów: 23
enauto
Poziom 28
Post#26 13 Sty 2010 10:18    

Re: sonda lambda


Tu masz schemat
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=32524

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bogdanzieba
Poziom 29
Miasto: Warszawa
Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 1694
Pomógł: 2
Ocena postów: 25
bogdanzieba
Poziom 29
Post#27 13 Sty 2010 22:44    

Re: sonda lambda


A tak domowym sposobem? Sonad ma 5 przewodów

1. Szary
2. Biały
3. Żółty
4. Niebieski
5. Czarny

Do jakiego z nich podłączyć zasilanie 12V aby sprawdzić czy działa grzałka?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> sonda lambda
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sonda L w BMW 730i. Dlaczego sonda lambda tak często się psuje? (2)
Sonda lambda w Lanosie. Po odłączeniu nie ma różnicy. Czy sonda jest zepsuta? (10)
golf3,VW,AEE,Sonda lambda - Ocena pracy sondy z wykresu VAG -sonda się kończy? (9)
sonda lambda (4)
Sonda lambda (41)
Sonda lambda (5)
Sonda Lambda (18)
sonda lambda a... (26)
sonda lambda (11)
Sonda Lambda (11)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.781 seconds

elektroda.pl temat RSS