Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



wzmacniacz własnej roboty


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych ->wzmacniacz własnej roboty Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Wykrywacze metali
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
piotrektab
Poziom 9
Miasto: tarnów
Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 44
Ocena postów: 1
piotrektab
Poziom 9
Post#1 02 Sty 2006 22:05  Autor tematu   

wzmacniacz własnej roboty


Witam !! czy ma ktoś jakieś schematy jak zrobić wzmacniacz o mocy 2x150W ??? czy to się opłaca ????:D
proszę o pomoc

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rusala
Poziom 22
Miasto: Zawiercie / Wroclaw
Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 475
Pomógł: 44
rusala
Poziom 22
Post#2 02 Sty 2006 22:16    

wzmacniacz własnej roboty


na jakiej impedancji ma osiagac taka moc? Na 4 omach 2*TDA7294 powinno dac ze 2*120W (wiecej ciepla nie beda mogly uklady oddac) a jesli zastosujesz 4 kostki po dwie polaczone w mostek to da rade 2*200W nawet na 8 omach oczywiscie z odpowiednim zasilaczem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
czarek18
Poziom 24
Miasto: biały dunajec
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 714
Pomógł: 65
Ocena postów: 4
czarek18
Poziom 24
Post#3 02 Sty 2006 22:19    

Re: wzmacniacz własnej roboty


Witam schematów masz ogrom na elektrodzie i w necie.Do czego ma to być wzmacniacz na dyskoteki do domu to jest bardzo ważne.

Kolego Rusala mylisz się TDA7294 ma realnie około 70W i w mostku 120W ale wtedy głośniki o impedancji wyłącznie powyrzej 8Ω.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rusala
Poziom 22
Miasto: Zawiercie / Wroclaw
Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 475
Pomógł: 44
rusala
Poziom 22
Post#4 03 Sty 2006 02:22    

wzmacniacz własnej roboty


no wlasciwie masz racje jesli chodzio moc ciagla to katalog podaje 70W ale szczytowa to 100W przy zalecanym zakresie napiec do +/-40V. W praktyce da rade wycisnac z tej kostki nawet nieco wiecej bo maksymalne napiecie zasilania w spoczynku to +/-50V wiec teoretycznie na 4 omach moznaby miec nawet wiecej ale ograniczeniem jest rezystancja termiczna. Odpowiednio duzy radiator z wentylatorkiem pozwala jak pisalem wycisnac nieco ekstra mocy muzycznej.

Tak jak piszesz przydaloby sie wiedziec do czego wlasciwie ma byc przeznaczony wzmacniacz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ige
Poziom 35
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 16 Maj 2004
Posty: 2767
Pomógł: 220
Ocena postów: 4
ige
Poziom 35
Post#5 03 Sty 2006 08:34    

Re: wzmacniacz własnej roboty


rusala napisał:
no wlasciwie masz racje jesli chodzio moc ciagla to katalog podaje 70W ale szczytowa to 100W przy zalecanym zakresie napiec do +/-40V. W praktyce da rade wycisnac z tej kostki nawet nieco wiecej bo maksymalne napiecie zasilania w spoczynku to +/-50V wiec teoretycznie na 4 omach moznaby miec nawet wiecej ale ograniczeniem jest rezystancja termiczna. Odpowiednio duzy radiator z wentylatorkiem pozwala jak pisalem wycisnac nieco ekstra mocy muzycznej.

Tak jak piszesz przydaloby sie wiedziec do czego wlasciwie ma byc przeznaczony wzmacniacz.


tylko chyba kolego zapomniales ze w tda7294 jest zabezpiecienie nad pradowe i nigdy w zyciu na pojedyniczym ukladzie ni wycisniesz 120W! :|

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ALTON
Poziom 38
Miasto: CHORZÓW
Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 4198
Pomógł: 304
Ocena postów: 4
ALTON
Poziom 38
Post#6 03 Sty 2006 15:12    

wzmacniacz własnej roboty


Powiem tak.Jeżeli chcesz zacząć przygode z elektroniką to robić się opłaca.Jeżeli jednak ma to być jednorazowa zabawa to robić się nie opłaca.Poszukaj czegoś dobrego z lat 80

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> wzmacniacz własnej roboty
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wzmacniacz własnej roboty: burczenie w głośnikach (31)
Układ do redukcji szumów, wzmacniacz własnej roboty. (5)
Jaki wzmacniacz własnej roboty do kolumny i komputera ? (10)
Wzmacniacz własnej roboty klienta + kolumna JBL (1)
Wzmacniacz Własnej roboty na STK433-130E - Wzbudza się (8)
Sterownik własnej roboty ?? (5)
Klimatyzacja własnej roboty! (7)
Stroboskop własnej roboty ... (6)
zasilacz do cb do własnej roboty (9)
chronometr własnej roboty (6)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS