Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

wzmacniacz własnej roboty


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> wzmacniacz własnej roboty
Autor
Wiadomość
piotrektab
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 44
Miasto: tarnów

Post#1 Post autora tematu 02 Sty 2006 22:05   

wzmacniacz własnej roboty


Witam !! czy ma ktoś jakieś schematy jak zrobić wzmacniacz o mocy 2x150W ??? czy to się opłaca ????Very Happy
proszę o pomoc

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2006 22:05   





Powrót do góry
   
rusala
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 475
Miasto: Zawiercie / Wroclaw

Post#2 02 Sty 2006 22:16   

wzmacniacz własnej roboty


na jakiej impedancji ma osiagac taka moc? Na 4 omach 2*TDA7294 powinno dac ze 2*120W (wiecej ciepla nie beda mogly uklady oddac) a jesli zastosujesz 4 kostki po dwie polaczone w mostek to da rade 2*200W nawet na 8 omach oczywiscie z odpowiednim zasilaczem.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2006 22:16   





Powrót do góry
   
czarek18
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 716
Miasto: biały dunajec

Post#3 02 Sty 2006 22:19   

Re: wzmacniacz własnej roboty


Witam schematów masz ogrom na elektrodzie i w necie.Do czego ma to być wzmacniacz na dyskoteki do domu to jest bardzo ważne.

Kolego Rusala mylisz się TDA7294 ma realnie około 70W i w mostku 120W ale wtedy głośniki o impedancji wyłącznie powyrzej 8Ω.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2006 22:19   





Powrót do góry
   
rusala
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 475
Miasto: Zawiercie / Wroclaw

Post#4 03 Sty 2006 02:22   

wzmacniacz własnej roboty


no wlasciwie masz racje jesli chodzio moc ciagla to katalog podaje 70W ale szczytowa to 100W przy zalecanym zakresie napiec do +/-40V. W praktyce da rade wycisnac z tej kostki nawet nieco wiecej bo maksymalne napiecie zasilania w spoczynku to +/-50V wiec teoretycznie na 4 omach moznaby miec nawet wiecej ale ograniczeniem jest rezystancja termiczna. Odpowiednio duzy radiator z wentylatorkiem pozwala jak pisalem wycisnac nieco ekstra mocy muzycznej.

Tak jak piszesz przydaloby sie wiedziec do czego wlasciwie ma byc przeznaczony wzmacniacz.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
ige
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Maj 2004
Posty: 2767
Miasto: Zielona Góra

Post#5 03 Sty 2006 08:34   

Re: wzmacniacz własnej roboty


rusala napisał:
no wlasciwie masz racje jesli chodzio moc ciagla to katalog podaje 70W ale szczytowa to 100W przy zalecanym zakresie napiec do +/-40V. W praktyce da rade wycisnac z tej kostki nawet nieco wiecej bo maksymalne napiecie zasilania w spoczynku to +/-50V wiec teoretycznie na 4 omach moznaby miec nawet wiecej ale ograniczeniem jest rezystancja termiczna. Odpowiednio duzy radiator z wentylatorkiem pozwala jak pisalem wycisnac nieco ekstra mocy muzycznej.

Tak jak piszesz przydaloby sie wiedziec do czego wlasciwie ma byc przeznaczony wzmacniacz.


tylko chyba kolego zapomniales ze w tda7294 jest zabezpiecienie nad pradowe i nigdy w zyciu na pojedyniczym ukladzie ni wycisniesz 120W! Neutral

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
ALTON
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 4201
Miasto: CHORZÓW

Post#6 03 Sty 2006 15:12   

wzmacniacz własnej roboty


Powiem tak.Jeżeli chcesz zacząć przygode z elektroniką to robić się opłaca.Jeżeli jednak ma to być jednorazowa zabawa to robić się nie opłaca.Poszukaj czegoś dobrego z lat 80

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> wzmacniacz własnej roboty
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wzmacniacz własnej roboty: burczenie w głośnikach (31)
Układ do redukcji szumów, wzmacniacz własnej roboty. (5)
Jaki wzmacniacz własnej roboty do kolumny i komputera ? (10)
Wzmacniacz własnej roboty klienta + kolumna JBL (1)
Wzmacniacz Własnej roboty na STK433-130E - Wzbudza się (8)
Sterownik własnej roboty ?? (5)
Klimatyzacja własnej roboty! (7)
Stroboskop własnej roboty ... (6)
zasilacz do cb do własnej roboty (9)
chronometr własnej roboty (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS