Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

wzmacniacz własnej roboty


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> wzmacniacz własnej roboty
Autor
Wiadomość
piotrektab
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 44
Miasto: tarnów

Post#1 Post autora tematu 02 Sty 2006 22:05   

wzmacniacz własnej roboty


Witam !! czy ma ktoś jakieś schematy jak zrobić wzmacniacz o mocy 2x150W ??? czy to się opłaca ????:D
proszę o pomoc
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2006 22:05   





Powrót do góry
   
rusala
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 478
Miasto: Zawiercie / Wroclaw

Post#2 02 Sty 2006 22:16   

wzmacniacz własnej roboty


na jakiej impedancji ma osiagac taka moc? Na 4 omach 2*TDA7294 powinno dac ze 2*120W (wiecej ciepla nie beda mogly uklady oddac) a jesli zastosujesz 4 kostki po dwie polaczone w mostek to da rade 2*200W nawet na 8 omach oczywiscie z odpowiednim zasilaczem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2006 22:16   





Powrót do góry
   
czarek18
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 716
Miasto: biały dunajec

Post#3 02 Sty 2006 22:19   

Re: wzmacniacz własnej roboty


Witam schematów masz ogrom na elektrodzie i w necie.Do czego ma to być wzmacniacz na dyskoteki do domu to jest bardzo ważne.

Kolego Rusala mylisz się TDA7294 ma realnie około 70W i w mostku 120W ale wtedy głośniki o impedancji wyłącznie powyrzej 8Ω.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2006 22:19   





Powrót do góry
   
rusala
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 478
Miasto: Zawiercie / Wroclaw

Post#4 03 Sty 2006 02:22   

wzmacniacz własnej roboty


no wlasciwie masz racje jesli chodzio moc ciagla to katalog podaje 70W ale szczytowa to 100W przy zalecanym zakresie napiec do +/-40V. W praktyce da rade wycisnac z tej kostki nawet nieco wiecej bo maksymalne napiecie zasilania w spoczynku to +/-50V wiec teoretycznie na 4 omach moznaby miec nawet wiecej ale ograniczeniem jest rezystancja termiczna. Odpowiednio duzy radiator z wentylatorkiem pozwala jak pisalem wycisnac nieco ekstra mocy muzycznej.

Tak jak piszesz przydaloby sie wiedziec do czego wlasciwie ma byc przeznaczony wzmacniacz.
Powrót do góry
   
ige
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Maj 2004
Posty: 2767
Miasto: Zielona Góra

Post#5 03 Sty 2006 08:34   

Re: wzmacniacz własnej roboty


rusala napisał:
no wlasciwie masz racje jesli chodzio moc ciagla to katalog podaje 70W ale szczytowa to 100W przy zalecanym zakresie napiec do +/-40V. W praktyce da rade wycisnac z tej kostki nawet nieco wiecej bo maksymalne napiecie zasilania w spoczynku to +/-50V wiec teoretycznie na 4 omach moznaby miec nawet wiecej ale ograniczeniem jest rezystancja termiczna. Odpowiednio duzy radiator z wentylatorkiem pozwala jak pisalem wycisnac nieco ekstra mocy muzycznej.

Tak jak piszesz przydaloby sie wiedziec do czego wlasciwie ma byc przeznaczony wzmacniacz.


tylko chyba kolego zapomniales ze w tda7294 jest zabezpiecienie nad pradowe i nigdy w zyciu na pojedyniczym ukladzie ni wycisniesz 120W! :|
Powrót do góry
   
ALTON
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 4206
Miasto: CHORZÓW

Post#6 03 Sty 2006 15:12   

wzmacniacz własnej roboty


Powiem tak.Jeżeli chcesz zacząć przygode z elektroniką to robić się opłaca.Jeżeli jednak ma to być jednorazowa zabawa to robić się nie opłaca.Poszukaj czegoś dobrego z lat 80
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> wzmacniacz własnej roboty
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wzmacniacz własnej roboty: burczenie w głośnikach (31)
Układ do redukcji szumów, wzmacniacz własnej roboty. (5)
Jaki wzmacniacz własnej roboty do kolumny i komputera ? (10)
Wzmacniacz własnej roboty klienta + kolumna JBL (1)
Wzmacniacz Własnej roboty na STK433-130E - Wzbudza się (8)
Klimatyzacja własnej roboty! (7)
zasilacz do cb do własnej roboty (9)
chronometr własnej roboty (6)
Egzoszkielet własnej roboty (6)
Przesiadka ze stereo na 5.1 własnej roboty (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS