Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



wzmacniacz własnej roboty


  Main Page -> Forum Index -> Electronic Design ->wzmacniacz własnej roboty Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
piotrektab
Level 9
Location: tarnów
Joined: 02 Jan 2006
Posts: 44
Post rating: 1
piotrektab
Level 9
Post#1 02 Jan 2006 22:05  Topic author   

wzmacniacz własnej roboty


Witam !! czy ma ktoś jakieś schematy jak zrobić wzmacniacz o mocy 2x150W ??? czy to się opłaca ????:D
proszę o pomoc

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rusala
Level 22
Location: Zawiercie / Wroclaw
Joined: 30 Oct 2005
Posts: 475
Helped: 44
rusala
Level 22
Post#2 02 Jan 2006 22:16    

wzmacniacz własnej roboty


na jakiej impedancji ma osiagac taka moc? Na 4 omach 2*TDA7294 powinno dac ze 2*120W (wiecej ciepla nie beda mogly uklady oddac) a jesli zastosujesz 4 kostki po dwie polaczone w mostek to da rade 2*200W nawet na 8 omach oczywiscie z odpowiednim zasilaczem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
czarek18
Level 24
Location: biały dunajec
Joined: 31 Oct 2004
Posts: 714
Helped: 65
Post rating: 4
czarek18
Level 24
Post#3 02 Jan 2006 22:19    

Re: wzmacniacz własnej roboty


Witam schematów masz ogrom na elektrodzie i w necie.Do czego ma to być wzmacniacz na dyskoteki do domu to jest bardzo ważne.

Kolego Rusala mylisz się TDA7294 ma realnie około 70W i w mostku 120W ale wtedy głośniki o impedancji wyłącznie powyrzej 8Ω.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rusala
Level 22
Location: Zawiercie / Wroclaw
Joined: 30 Oct 2005
Posts: 475
Helped: 44
rusala
Level 22
Post#4 03 Jan 2006 02:22    

wzmacniacz własnej roboty


no wlasciwie masz racje jesli chodzio moc ciagla to katalog podaje 70W ale szczytowa to 100W przy zalecanym zakresie napiec do +/-40V. W praktyce da rade wycisnac z tej kostki nawet nieco wiecej bo maksymalne napiecie zasilania w spoczynku to +/-50V wiec teoretycznie na 4 omach moznaby miec nawet wiecej ale ograniczeniem jest rezystancja termiczna. Odpowiednio duzy radiator z wentylatorkiem pozwala jak pisalem wycisnac nieco ekstra mocy muzycznej.

Tak jak piszesz przydaloby sie wiedziec do czego wlasciwie ma byc przeznaczony wzmacniacz.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ige
Level 35
Location: Zielona Góra
Joined: 16 May 2004
Posts: 2767
Helped: 220
Post rating: 5
ige
Level 35
Post#5 03 Jan 2006 08:34    

Re: wzmacniacz własnej roboty


rusala wrote:
no wlasciwie masz racje jesli chodzio moc ciagla to katalog podaje 70W ale szczytowa to 100W przy zalecanym zakresie napiec do +/-40V. W praktyce da rade wycisnac z tej kostki nawet nieco wiecej bo maksymalne napiecie zasilania w spoczynku to +/-50V wiec teoretycznie na 4 omach moznaby miec nawet wiecej ale ograniczeniem jest rezystancja termiczna. Odpowiednio duzy radiator z wentylatorkiem pozwala jak pisalem wycisnac nieco ekstra mocy muzycznej.

Tak jak piszesz przydaloby sie wiedziec do czego wlasciwie ma byc przeznaczony wzmacniacz.


tylko chyba kolego zapomniales ze w tda7294 jest zabezpiecienie nad pradowe i nigdy w zyciu na pojedyniczym ukladzie ni wycisniesz 120W! :|

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ALTON
Level 38
Joined: 03 Dec 2002
Posts: 4199
Helped: 304
Post rating: 5
ALTON
Level 38
Post#6 03 Jan 2006 15:12    

wzmacniacz własnej roboty


Powiem tak.Jeżeli chcesz zacząć przygode z elektroniką to robić się opłaca.Jeżeli jednak ma to być jednorazowa zabawa to robić się nie opłaca.Poszukaj czegoś dobrego z lat 80

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronic Design -> wzmacniacz własnej roboty
Page 1 of 1

Similar topics to wzmacniacz własnej roboty

Wzmacniacz własnej roboty: burczenie w głośnikach (31)
Układ do redukcji szumów, wzmacniacz własnej roboty. (5)
Jaki wzmacniacz własnej roboty do kolumny i komputera ? (10)
Wzmacniacz własnej roboty klienta + kolumna JBL (1)
Wzmacniacz Własnej roboty na STK433-130E - Wzbudza się (8)
Sterownik własnej roboty ?? (5)
Klimatyzacja własnej roboty! (7)
Stroboskop własnej roboty ... (6)
zasilacz do cb do własnej roboty (9)
chronometr własnej roboty (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.141 seconds