Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



wzmacniacz własnej roboty


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych ->wzmacniacz własnej roboty Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
piotrektab
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: tarnów
Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 44
Ocena postów: 1
piotrektab
Poziom 9
Post#1 02 Sty 2006 22:05  Autor tematu   

wzmacniacz własnej roboty


Witam !! czy ma ktoś jakieś schematy jak zrobić wzmacniacz o mocy 2x150W ??? czy to się opłaca ????:D
proszę o pomoc

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rusala
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zawiercie / Wroclaw
Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 475
Pomógł: 44
rusala
Poziom 18
Post#2 02 Sty 2006 22:16    

wzmacniacz własnej roboty


na jakiej impedancji ma osiagac taka moc? Na 4 omach 2*TDA7294 powinno dac ze 2*120W (wiecej ciepla nie beda mogly uklady oddac) a jesli zastosujesz 4 kostki po dwie polaczone w mostek to da rade 2*200W nawet na 8 omach oczywiscie z odpowiednim zasilaczem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
czarek18
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: biały dunajec
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 714
Pomógł: 65
Ocena postów: 4
czarek18
Poziom 19
Post#3 02 Sty 2006 22:19    

Re: wzmacniacz własnej roboty


Witam schematów masz ogrom na elektrodzie i w necie.Do czego ma to być wzmacniacz na dyskoteki do domu to jest bardzo ważne.

Kolego Rusala mylisz się TDA7294 ma realnie około 70W i w mostku 120W ale wtedy głośniki o impedancji wyłącznie powyrzej 8Ω.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rusala
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zawiercie / Wroclaw
Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 475
Pomógł: 44
rusala
Poziom 18
Post#4 03 Sty 2006 02:22    

wzmacniacz własnej roboty


no wlasciwie masz racje jesli chodzio moc ciagla to katalog podaje 70W ale szczytowa to 100W przy zalecanym zakresie napiec do +/-40V. W praktyce da rade wycisnac z tej kostki nawet nieco wiecej bo maksymalne napiecie zasilania w spoczynku to +/-50V wiec teoretycznie na 4 omach moznaby miec nawet wiecej ale ograniczeniem jest rezystancja termiczna. Odpowiednio duzy radiator z wentylatorkiem pozwala jak pisalem wycisnac nieco ekstra mocy muzycznej.

Tak jak piszesz przydaloby sie wiedziec do czego wlasciwie ma byc przeznaczony wzmacniacz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ige
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 16 Maj 2004
Posty: 2767
Pomógł: 220
Ocena postów: 4
ige
Poziom 23
Post#5 03 Sty 2006 08:34    

Re: wzmacniacz własnej roboty


rusala napisał:
no wlasciwie masz racje jesli chodzio moc ciagla to katalog podaje 70W ale szczytowa to 100W przy zalecanym zakresie napiec do +/-40V. W praktyce da rade wycisnac z tej kostki nawet nieco wiecej bo maksymalne napiecie zasilania w spoczynku to +/-50V wiec teoretycznie na 4 omach moznaby miec nawet wiecej ale ograniczeniem jest rezystancja termiczna. Odpowiednio duzy radiator z wentylatorkiem pozwala jak pisalem wycisnac nieco ekstra mocy muzycznej.

Tak jak piszesz przydaloby sie wiedziec do czego wlasciwie ma byc przeznaczony wzmacniacz.


tylko chyba kolego zapomniales ze w tda7294 jest zabezpiecienie nad pradowe i nigdy w zyciu na pojedyniczym ukladzie ni wycisniesz 120W! :|

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ALTON
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: CHORZÓW
Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 4198
Pomógł: 304
Ocena postów: 4
ALTON
Poziom 24
Post#6 03 Sty 2006 15:12    

wzmacniacz własnej roboty


Powiem tak.Jeżeli chcesz zacząć przygode z elektroniką to robić się opłaca.Jeżeli jednak ma to być jednorazowa zabawa to robić się nie opłaca.Poszukaj czegoś dobrego z lat 80

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> wzmacniacz własnej roboty
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wzmacniacz własnej roboty: burczenie w głośnikach (31)
Układ do redukcji szumów, wzmacniacz własnej roboty. (5)
Jaki wzmacniacz własnej roboty do kolumny i komputera ? (10)
Wzmacniacz własnej roboty klienta + kolumna JBL (1)
Wzmacniacz Własnej roboty na STK433-130E - Wzbudza się (8)
Sterownik własnej roboty ?? (5)
Klimatyzacja własnej roboty! (7)
Stroboskop własnej roboty ... (6)
zasilacz do cb do własnej roboty (9)
chronometr własnej roboty (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.041 seconds

elektroda.pl temat RSS