Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 05 Sty 2006 09:52
    sernik
    Poziom 2  

    cześć,
    w notebooku w czasie pracy nagle wysiadł obraz.
    podświetlony lampką jest widoczny ale bardzo słaby.
    podejrzewam świetlówkę lub inwerter.
    rozkręciłem obudowę matrycy, widzę inverter i 2 przewody
    świetlówki.
    chciałbym Was zapytać jak sprawdzić ten inwerter i świetlówkę miernikiem uniwersalnym. czy świetlówka powinna mieć oporność,
    czy mogę odczepić świetlówkę i włączyć kompa i sprawdzić napięcie/natężenie w wyjściu z inventera na świetlówkę ?
    czy to moze go zepsuć?
    chciałbym dowiedzieć co wymienić !

    dziekuję za wszelkie rady !!!!

  • #2 06 Sty 2006 09:31
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Jest to trochę mało sprzętu aby sprawdzić i jednoznacznie orzec co jest uszkodzone. Świetlówki są lampami z tzw. zimną katodą a więc bańkami z dwiema elektrodami po obu końcach. Tylko odpowiednio wysokie napięcie jest w stanie wywołać efekt fluorescencji - świecenia. Tak więc omomierzem nic tutaj nie da się sprawdzić gdyż dla tak niskich napięć jak z omomierza lampa stanowi przerwę. Co do inwertera można próbować pomiaru WN generowanego na wyjściu dla zasilania świetlówki ale wówczas trzeba mieć na względzie, że jest to ok. 1kV. Ja myślę, że po tych objawach można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że uszkodził się inwerter lub jego sterowanie - może nawet bezpiecznik w zasilaniu. Proszę to najpierw sprawdzić - właśnie posiadanym miernikiem.
    W znakomitej większości przypadków uszkadza się stopień mocy - sterujący transformatorem lub sam transformator przetwornicy ( uzwojenie WN). Gdy jest uszkodzony transformator wówczas dość "inteligentne" układy próbkujące w sterowniku przetwornicy "widząc", że jest źle po kilku impulsach sondujących wyłączają całą przetwornicę zabezpieczając ją przed dalszymi uszkodzeniami. Daje to jednak wrażenie, że "wszystko padło ".

    To tak tytułem wstępu

    Powodzenia i pozdrawiam !

  • #3 01 Lip 2008 13:20
    damszelb
    Poziom 10  

    A jeżeli świetlówka jest uszkodzona i nie pobiera żadnego prądu to inverter także się wyłączy po próbkowaniu? Bo kupiłem nowy inverter i objawy takie same - "ciemność", a inverter startuje na ułamek sekundy.

  • #4 02 Lip 2008 08:34
    Jakant
    Poziom 35  

    Tak , jezeli masz uszkodzoną świetlówkę efekt będzie dokładnie taki jak opisałeś.

  • #5 02 Lip 2008 11:25
    Telo
    Poziom 39  

    Do sprawdzenia podłacz na przewodach zewnętrzną lampę a pracę inwertera mozna poznac jak zbliżysz sondę oscyloskopu w poblizu transformatora w inwerterze.
    Jak dla mnie masz przerwę lub uszkodzoną lame ccfl w matrycy.
    Inwerter jego elektronika nie widzi przepływu prącu dlatego sie wyłacza.

  • #6 02 Wrz 2008 21:47
    wb34
    Poziom 9  

    Witam.
    Ja mam z kolei pytanie. Czy jest możliwe zastąpienie świetlówki kondensatorem lub innym elementem tak aby "oszukać" układ zabezpieczający? Pytam dlatego ponieważ mam uszkodzone dwie górne (monitor spadł). Obraz pojawia się na ok. 3 sek., następnie znika - jednak jest przyzwoity nawet tylko z dolnym podświetleniem.
    Pozdrawiam

    PS. Monitor Flatron L1953TR

  • #7 10 Wrz 2008 18:06
    kasanova75
    Poziom 11  

    WB34 a może masz kabelek uszkodzony do monitora miałem coś takiego obraz się zapalał na 2-3 sek i gasł, poruszałem wtyczką przy kompie i się pojawiał

  • #8 11 Wrz 2008 02:38
    wb34
    Poziom 9  

    Uszkodzone byly swietlowki (stluczone). Rozkrecilem monitor na czesci pierwsze - stad wiem. Bylem ciekaw czy jest mozliwa taka akcja z kondensatorami. Dzis zamontowalem nowe swietlowki i monitor smiga. Prosze jednak o odpowiedz na moje pytanie jesli ktos juz to sprawdzil. Moze przyda sie w przyszlosci. Z gory dzieki

  • #9 27 Paź 2008 13:37
    anddob4
    Poziom 1  

    Witam, aby "oszukać" układ zabezpieczający musimy dobrać odpowiedni rezystor i podłączyć go zamiast podejrzanej świetlówki.Ostatnio w monitorach Dell podstawiłem rezystor 80 kiloomów i zadziałało, tzn. zaświeciła tylko jadna sprawna lampa a drugą zastępował rezystor.Rezystor wykonałem w formie drabinki 4 szt po 20 kiloomów o mocy 2 waty każdy. Rezystor 2 watowy grzeje się a więc należy kontrolować jego temperaturę.

  • #10 08 Sty 2010 02:41
    jarek_uk
    Poziom 13  

    Witam mam Compaq Presario V6000 zamówiłem nowy inwerter wmontowałem i dzieje się to samo po trzech minutach obraz zaczyna mrugać i robi się ciemny obraz tak samo się dzieje na starym inwerterze czy to wina świetlówek czy się wypaliły czy powstały zimne luty przy świetlówkach miałem wrażenie tak jak by coś nie łączyło było słychać tak jakby iskrzenie ale to było tylko raz w trakcie gdy obraz się zapalał i gasł ze słuchu dźwięk się wydobywał z lcd sprawdziłem miernikiem kabel z lcd do laptopa kabelek po kabelku i wszystko ok czy to wina świetlówek czy karty grafiki podłączyłem pod monitor i wszystko ok

  • #11 08 Sty 2010 11:01
    arko71
    Poziom 25  

    jarek_uk napisał:
    Witam mam Compaq Presario V6000 zamówiłem nowy inwerter wmontowałem i dzieje się to samo po trzech minutach obraz zaczyna mrugać i robi się ciemny obraz tak samo się dzieje na starym inwerterze czy to wina świetlówek czy się wypaliły czy powstały zimne luty przy świetlówkach miałem wrażenie tak jak by coś nie łączyło było słychać tak jakby iskrzenie ale to było tylko raz w trakcie gdy obraz się zapalał i gasł ze słuchu dźwięk się wydobywał z lcd sprawdziłem miernikiem kabel z lcd do laptopa kabelek po kabelku i wszystko ok czy to wina świetlówek czy karty grafiki podłączyłem pod monitor i wszystko ok


    Skoro słyszałeś syczenie to może to być objawem zimnego lutu, albo przebicia z "gorącego" przewodu do masy matrycy - niestety bez rozebrania matrycy ciężko to będzie znaleźć.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty