| Author |
kalol17 Poziom 13

|
07 Jan 2006 22:35 Lampa plazmowa |
|
|
|
Pytanie dla zaawansowanych i doświadczonych konstruktorów lamp plazmowych. Na jakim układzie są najlepsze efekty??? czy kula może być z plastiku? i czy rozmiar kuli ma duży wpływ na efekty?
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jan 2006 22:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Misian@ Poziom 21

Joined: 11 Feb 2005 Posts: 1187 Location: Mysłowice-WT Kołobrzeg
|
08 Jan 2006 01:54 Re: Lampa plazmowa |
|
|
|
Witam!!
Najlepszy efekt jest chyba na układzie elektronicznym z generatorem <jak dobrze pamiętam> NE555 bo możesz regulować napięcie i częstotliwość <chyba> ale za to ograniczenie długości iskry poprzez maksymalne zasilanie 24V
Dla mnie najlepszy i najwytrzymalszy będzie układ na tranzystorach 2n3055 bo one są w miarę mocne i się nie smażą tak jak ten MosFet w tym układzie...
Ja zrobiłem na 4x2n3055 i iskrę miałem <na jednej cewce WN> ok. 70mm z zasilania 35V
:D :D
Ja mam moją lampę plazmową z żarówki 1Kw i efekt jest piorunujący <cały pokój tonie w ultrafiolecie :D >bo jak połączyłem szeregowo dwa uzwojenia WN ,zasilane 25V to iskry w żarówce miały grubość może 7mm i długość może 15cm :D :D
Oczywiście nie testowałem tego na dłuższą metę. Układ najdłużej to chyba pracował niecałą minutę bo strasznie grzały mi się 2n3055
Zasilanie to trafo 200W z czteroma odczepami na uzwojeniu pierwotnym...
Narazie się trochę boje załączyć te dwie cewki WN na 35V bo mogą dostać przebicia...
Pozdrawiam i życzę powodzenia i dziur w palcach hehe
PS: Kula MUSI być szklana ponieważ w niej jest podciśnienie a plastik by się zapadł, a po drugie to się rozstopi od temperatury plazmy otaczającej łuk elektryczny... ile oina ma?? 5000 stopni Celcjusza??
|
|
| Back to top |
|
 |
kalol17 Poziom 13

|
08 Jan 2006 02:47 Re: Lampa plazmowa |
|
|
|
Dzieki za odpowiedz!
Czy mógł byś wrzucić pare fotek, bo jestem bardzo ciekaw jak to wyglada i może schemacik na tych 4x2n3055, skąd załatwić taką
żarówke 1kw??? bo ja sobie kupiłem 60w tylko o średnicy ok 11cm
Trafo mam 34V 3A do tego dam filtr, stabilizator i trafopowielacz (czarny z 2 potencjometrami) i zobacze co mi z tego wyjdzie
A kule spróbuje sobie zrobić z tej żarówki, obetne spód ,włoże elektrode,
dam zawór, zaleje klejem, wpuszcze troche gazu szlachetnego i spróbuje zmniejszyć ciśnienie wypompowujac gaz strzykawką. Wiem że to bedzie bardzo trudne ale mimo to spróbuje
|
|
| Back to top |
|
 |
Misian@ Poziom 21

Joined: 11 Feb 2005 Posts: 1187 Location: Mysłowice-WT Kołobrzeg
|
08 Jan 2006 14:14 Re: Lampa plazmowa |
|
|
|
Noo pewnie
Schemat na którym ja mam zbudowaną moja lampę jest w załączniku. Tam są 2x2n3055 a moja modyfikacja polegała na dodaniu jeszcze dwóch 2n3055 i połączeniu równolegle każdego z osobna do już podłączonych 2n3055...
Oczywiście zmniejszyłem ilość zwoi na uzwojeniu pierwotnym do 2x3 zwoje dwoma trutami 1,5mm^2 a te dodatkowe zostwaiłem tak jak miały być czyli 2x2 zwoje ciuenkim drucikiem...
Żarówkę 1Kw to mam z energetyki, bo raz jak obok mnie wymieniali żarówkę w latarni to dostałem 500W spalona i namiary gdzie można dostać żarówki o mocy tysiąca wat... ja za moją wybuliłem ponad 70 zł ale kaliło się :D
Moja żarówka ma 32 cm średnicy to trudno sobie chyba nie jest wyobrazić jakie łuki są w niej...
Tylko się zastanawiam, jaki jest w niej gaz, bo gdy podłączyłem trafko WN na dwóch cewkach do żaróki 500W to miałem cienkie iskry ale za to ich ilość była nie zliczona a w tej 1000W żarówce to jest jedna... no może dwie ale z odgałęzieniami i GRUBE!!
Co to Twojego trafa to 34V masz AC czy DC??
3A to trochę mało... ja mierzyłem to mój układ przy maksymalnym wysterowaniu <bo dodałem sobie 2 potencjometry w bazach 2n3055> pobierał grubo ponad 7A bo jak włączyłem szeregowo amperomierz na 7A to wskazówka była poza skalą...
Jaką masz filtrację??
Ja polecam do stabilnej pracy i większego efektu pojemności w zasilaczu więcej niż 20.000uF.
Jak będziesz miał za mało to układ będziesz miał ciężko wystartować także już na sam początek daj więcej <wiadomo od przybytku głowa nie boli ;) >
Co do kuli to życzę powodzenia ;)
Ja na Twoim miejscu uszporował bym te 70 zeta i kupił sobie ta 1Kw żarówkę w jakimś dobrym sklepie...
Nie mówię że pierwszy lepszy sklep ale czasem można trafić...
Nie wiem jak z tym trafopowielaczem, bo ja mam rdzeń ferrytowy z starego TV
Jaki masz zamiar dać filtr??
PS: wiesz że przez ta lampę plazmową można sobie zaszkodzić??
A mianowicie to sieje jak chol*** i dlatego często tego załączać nie można, a właściwie jak ktoś patrzy na TV albo radia słucha :D :D to masz śnieg jak w zimie
Pozdrawiam
| Description: |
|
| Filesize: |
6.08 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Jan 2006 14:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kalol17 Poziom 13

|
08 Jan 2006 20:52 Re: Lampa plazmowa |
|
|
|
Tak też właśnie myślałem że te dodatkowe 2n3055 sa równolegle podłaczone.
Co do trafa to 34 DC i dam to na zasilacz stabilizowany z filtrem 10.000uF (na poczatek) ale skoro polecasz więcej niż 20.000uF to postaram sobie taki kupic i jeszcze spróbuje skombinować wieksze trafo
Trafopowielacz mam na rdzeniu ferrytowym, tylko nie wiem jak jest lepiej dać uzw. pierwotne: jedno na drugie, czy jedno obok drugiego???
O szkodliwym działaniu takich lamp ( i nie tylko) troche czytałem
ultrafiolet, ozon itd.
To będzie moja pierwsza kula plazmowa bo od niedawna dopiero wchodze w temat HV.
A prubowałeś na generatorze z dwoma wzmacniaczami operacyjnymi???
wczoraj sciągnołem sobie schemat i niedługo będe zamawiał czesci
a tych shematów to mam chyba parenascie i na kazdym będe chciał sprubować. Jak chcesz to Ci moge pare ciekawszych przesłać na mejla
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
kalol17 Poziom 13

|
17 Jul 2006 12:22 Re: Lampa plazmowa |
|
|
|
Orginalna kula plazmowa ma podcisnienie 1-10 mm/Hg
i niewiem co to za jednostka Hg ?????
pomp próżniową firmy ZEPTER do żywności do daje 540 mm/Hg
Czy dzięki tej pompie można zrobić podobną kule plazmową ????
moze ktoś mogłby przepisać te jednostki na atmosfery
|
|
| Back to top |
|
 |
kalol17 Poziom 13

|
17 Jul 2006 21:41 Re: Lampa plazmowa |
|
|
|
jez ta kto?
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
18 Jul 2006 00:05 Lampa plazmowa |
|
|
|
Najlepiej sprawuje się układ ZVS, nic się nie pali, nie grzeje (wysoka sprawność), jest prosty w budowie i nie potrzeba dodatkowych uzwojeń sprzężenia zwrotnego...
-> http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=469975
Moc na wyjściu jest na tyle duża, że topi szkło żarówek i stalowe druty oraz wypala dziury w palcach :)
mmHg to milimetry słupa rtęci, ciśnienie atmosferyczne wynosi ~760mmHh.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jul 2006 00:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jasszczur Poziom 6

|
02 Sep 2006 09:17 Re: Lampa plazmowa |
|
|
|
kalol17:
mmHg to milimetry słupa rtęci - stara jednostka ciśnienia. 750 mmHg to chyba coś koło 1000 hPa ale głowy nie dam. poszukaj w necie
|
|
| Back to top |
|
 |