Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wymiana Koncówki mocy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Wymiana Koncówki mocy
Autor
Wiadomość
Kisiel888
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Gru 2005
Posty: 5
Miasto: Bochnia

Post#1 Post autora tematu 13 Sty 2006 20:49   

Wymiana Koncówki mocy


Siema mam wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo i chciałbym sie was poradzic czy opłaca się wymieniac końcówke mocy w 1 kanale na ok 50 watt i czy to jest możliwe ??
Powrót do góry
   
saratech
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 539
Miasto: Warszawa

Post#2 13 Sty 2006 20:59   

Re: Wymiana Koncówki mocy


A jakie tam są koncówki??? Prześlij mi napw schemat to Ci powiem, muszę go zobaczyć bo juz nie pamiętam, pozdro
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sty 2006 20:59   





Powrót do góry
   
Kisiel888
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Gru 2005
Posty: 5
Miasto: Bochnia

Post#3 Post autora tematu 13 Sty 2006 21:07   

Re: Wymiana Koncówki mocy


Tam sa końcówki 2X13 watt z czego 1 nie działa a dokładnego nr końcówki nie podam bo jest skręcony cały
Powrót do góry
   
cikol
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Mar 2004
Posty: 1002
Miasto: Poznań

Post#4 13 Sty 2006 23:22   

Re: Wymiana Koncówki mocy


mozliwe pewnie i jest ale raczej bez sensu bo moc wzmacniacza ogranicza najczesciej napiecie zasilania a nie moc max tracona na koncówce.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sty 2006 23:22   





Powrót do góry
   
olaf x
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Lut 2003
Posty: 1540
Miasto: ciechanow

Post#5 14 Sty 2006 00:12   

Re: Wymiana Koncówki mocy


mozliwe jest wszystko, jak sie chce, ale to raczej sztuka dla sztuki, trafo zasilajace ma za mala moc , trzeba by z zewnatrz doczepic duze trafo,w obudowie jest za malo miejsca zarowno dla zasilania , jak i duzej koncowki
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sty 2006 00:12   





Powrót do góry
   
saratech
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 539
Miasto: Warszawa

Post#6 14 Sty 2006 02:59   

Re: Wymiana Koncówki mocy


Jesli masz az takie natchnienie aby przerobić tego Amatora to możesz wsadzić 2 koncówki na TDA1514 Philipsa one maja 50W a w mostku 100W...Niestety tak jak koledzy napisali istotne jest stabilne zasilanie i odpowiednia filtracja na wyjsciu wzmacniacza...Takze moc trafo musi być odpowiednia...Jesli bedziesz chciał to wysle Ci schemat z rys płytki drukowanej tej aplikacji (tda1514)... Sam sobie budowałem kiedys te wzmacniacze i musze przyznać ze niezłe maja parametry, szczególnie te w mostku 100W. Pozdro...

Dodano po 7 [minuty]:

Aha, tam w poscie mojego przedmówcy jest słuszna uwaga co do miejsca na trafo...Może i zmieścisz trafo jesli będzie to trafo toroidalne ( jest znacznie mniejsze) ale pozostaje jeszcze problem duzych pojemności na wyjsciu zasilacza oraz wiekszego radiatora zewnetrznego...Polecam takze przy wzmacniaczach większej mocy zabezpieczenia głośników (kolumn głośnikowych). Z reguły scalone koncówki mocy (te lepsze) mają już w swojej strukturze zabezpieczenia termiczne, przed zwarciem wyjscia do masy itd...Wartoby jednak dobudowac układ opóźniający dołączenie głośników aby wyeliminować stuki i inne odgłosy dochodzące z kolumn podczas właczania wzmacniacza (stany nieustalone) a takze jego wyłączania...Pozdro
Powrót do góry
   
wonderas
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 7
Miasto: Kraków

Post#7 14 Sty 2006 05:07   

Re: Wymiana Koncówki mocy


Gra niewarta świeczki. Kiepskie radio z kiepskim przedwzmacniaczem. Lepiej spraw sobie osobny wzmacniacz.
Powrót do góry
   
kordzio
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 24 Mar 2004
Posty: 239

Post#8 14 Sty 2006 05:26   

Re: Wymiana Koncówki mocy


witam
o ile pamiętam w tych amatorach 2 były GML-e w końcówkach dawno nie do dostania może mam słabośc do nich (bo było to moje pierwsze radio stereo, a żeby je dostać wtedy to HO! HO! ), ale sądze że za kilanaście złotych można go naprawić, u Lewandowskich http://nowe.lewandowscy.pl/ mają kita chyba 2x15w ale trzeba tam zadzwonić bo nie pamiętam pod jaką nazwą zakładałem już kilka i chodza dobrze
pozdrawiam
kordzio
Powrót do góry
   
POLICJA 997
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 45

Post#9 14 Sty 2006 05:40   

Re: Wymiana Koncówki mocy


cikol napisał:
mozliwe pewnie i jest ale raczej bez sensu bo moc wzmacniacza ogranicza najczesciej napiecie zasilania a nie moc max tracona na koncówce.

dokoncze kolegi cytat aby wzmocnic wzmacniacz po pierwsze musisz sobie ustalic prąd spoczynkowy w koncówce po drugie musisz wymienic tranzystory koncowe a po trzecie musisz zwiekszyc napiecie jak i również natęzenie...Teraz czy jest sens w aAMATORZE 2b bo o tym mówimy skoro tam są koncówki mocy HYBRYDOWE JEST TO WYKONALNE ale mało doswiadczony elektronik nie poradzi sobie z tym problemem wiec rada kupic drugą koncówke i cieszyc sie moc 10W

***POGOTOWIE POLICJI 997***
Powrót do góry
   
gosp
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 04 Paź 2005
Posty: 410
Miasto: Lublin

Post#10 14 Sty 2006 10:39   

Re: Wymiana Koncówki mocy


Witam.
Co prawda nie miałem okazji robić tego samodzielnie (więc nie wiem czy to na 100% jest prawdą), ale słyszałem że do GML-026 (i do innych hybryd GML) można się "dobrać" delikatnie go otwierając i wymienić np. tranzystory
Może warto spróbować tego by go naprawić, tymbardziej że układ i tak nie działa.
Poza tym z tego co przychodzi mi na myśl , można by zwiększyć moc przerabiając układ i wstawiając np. GML-025 (25W)
Albo użyć po dwie zmostkowane pary GML-026 lub GML-025 - (schematem do układu na zmostkowanych GML-025 dysponuję,do GML-026 trzeba by go samodzielnie zaadoptować.
Sądzę że Elektorda także posiada ten schemat w swoich zasobach, dlatego mogę wysłać to na PW).
Przy tych zabiegach nie obędzie się niestety jak już wcześniej koledzy wspomnieli bez wymiany trafa na "mocniejsze" toroidalne, lub z rdzeniem CC o małej wysokości.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Jasie-k
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Cze 2004
Posty: 426

Post#11 14 Sty 2006 11:03   

Re: Wymiana Koncówki mocy


Oczywiście, źe gml można naprawiać ale to dosyć trudne ja próbowałem i spartoliłem. Można równiez zrobić zamiennik ze zwykłych elementów na elektrodzie jest schemat. Sprawdzałem i rusza od strzału. Jak ci brakuje gml-a to mam jeden z wylutu od aidy i chętnie sprzedam.
Sam tuning amatora rzadko ma sens bo on oryginalnie jest strasznie głośny i ciężko go uszkodzić. Jedynie wersje na ul1405 były warte tunigu.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sty 2006 11:03   





Powrót do góry
   
saratech
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 539
Miasto: Warszawa

Post#12 14 Sty 2006 12:28   

Re: Wymiana Koncówki mocy


Witam ponownie...Jesli kolega potrzebuje to ja mam pare GML-i poza tymMam opis płytki która montowało sie zamiast GML-a...Owszem, mozna takze naprawic starego GML-a jesli ktos ma cierpliwośc...Pozdro
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Wymiana Koncówki mocy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Szukam schematu radia JVC KD-G331 lub nazwe koncówki mocy (1)
szukam schematu koncówki mocy do wzmacniacza Universum V4386 (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl temat RSS