Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci ->Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Kisiel888
Poziom 9
Miasto: Bochnia
Dołączył: 17 Gru 2005
Posty: 5
Kisiel888
Poziom 9
Post#1 13 Sty 2006 19:49  Autor tematu   

Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


Siema mam wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo i chciałbym sie was poradzic czy opłaca się wymieniac końcówke mocy w 1 kanale na ok 50 watt i czy to jest możliwe ??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
saratech
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 520
Pomógł: 29
saratech
Poziom 21
Post#2 13 Sty 2006 19:59    

Re: Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


A jakie tam są koncówki??? Prześlij mi napw schemat to Ci powiem, muszę go zobaczyć bo juz nie pamiętam, pozdro

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kisiel888
Poziom 9
Miasto: Bochnia
Dołączył: 17 Gru 2005
Posty: 5
Kisiel888
Poziom 9
Post#3 13 Sty 2006 20:07  Autor tematu   

Re: Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


Tam sa końcówki 2X13 watt z czego 1 nie działa a dokładnego nr końcówki nie podam bo jest skręcony cały

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
cikol
Poziom 27
Miasto: Poznań
Dołączył: 11 Mar 2004
Posty: 1001
Pomógł: 61
cikol
Poziom 27
Post#4 13 Sty 2006 22:22    

Re: Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


mozliwe pewnie i jest ale raczej bez sensu bo moc wzmacniacza ogranicza najczesciej napiecie zasilania a nie moc max tracona na koncówce.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
olaf x
Poziom 29
Miasto: ciechanow
Dołączył: 02 Lut 2003
Posty: 1534
Pomógł: 118
Ocena postów: 3
olaf x
Poziom 29
Post#5 13 Sty 2006 23:12    

Re: Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


mozliwe jest wszystko, jak sie chce, ale to raczej sztuka dla sztuki, trafo zasilajace ma za mala moc , trzeba by z zewnatrz doczepic duze trafo,w obudowie jest za malo miejsca zarowno dla zasilania , jak i duzej koncowki

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
saratech
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 520
Pomógł: 29
saratech
Poziom 21
Post#6 14 Sty 2006 01:59    

Re: Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


Jesli masz az takie natchnienie aby przerobić tego Amatora to możesz wsadzić 2 koncówki na TDA1514 Philipsa one maja 50W a w mostku 100W...Niestety tak jak koledzy napisali istotne jest stabilne zasilanie i odpowiednia filtracja na wyjsciu wzmacniacza...Takze moc trafo musi być odpowiednia...Jesli bedziesz chciał to wysle Ci schemat z rys płytki drukowanej tej aplikacji (tda1514)... Sam sobie budowałem kiedys te wzmacniacze i musze przyznać ze niezłe maja parametry, szczególnie te w mostku 100W. Pozdro...

Dodano po 7 [minuty]:

Aha, tam w poscie mojego przedmówcy jest słuszna uwaga co do miejsca na trafo...Może i zmieścisz trafo jesli będzie to trafo toroidalne ( jest znacznie mniejsze) ale pozostaje jeszcze problem duzych pojemności na wyjsciu zasilacza oraz wiekszego radiatora zewnetrznego...Polecam takze przy wzmacniaczach większej mocy zabezpieczenia głośników (kolumn głośnikowych). Z reguły scalone koncówki mocy (te lepsze) mają już w swojej strukturze zabezpieczenia termiczne, przed zwarciem wyjscia do masy itd...Wartoby jednak dobudowac układ opóźniający dołączenie głośników aby wyeliminować stuki i inne odgłosy dochodzące z kolumn podczas właczania wzmacniacza (stany nieustalone) a takze jego wyłączania...Pozdro

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wonderas
Poziom 9
Miasto: Kraków
Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 7
wonderas
Poziom 9
Post#7 14 Sty 2006 04:07    

Re: Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


Gra niewarta świeczki. Kiepskie radio z kiepskim przedwzmacniaczem. Lepiej spraw sobie osobny wzmacniacz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kordzio
Poziom 17
Dołączył: 24 Mar 2004
Posty: 239
Pomógł: 13
kordzio
Poziom 17
Post#8 14 Sty 2006 04:26    

Re: Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


witam
o ile pamiętam w tych amatorach 2 były GML-e w końcówkach dawno nie do dostania może mam słabośc do nich (bo było to moje pierwsze radio stereo, a żeby je dostać wtedy to HO! HO! ), ale sądze że za kilanaście złotych można go naprawić, u Lewandowskich http://nowe.lewandowscy.pl/ mają kita chyba 2x15w ale trzeba tam zadzwonić bo nie pamiętam pod jaką nazwą zakładałem już kilka i chodza dobrze
pozdrawiam
kordzio

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
POLICJA 997
Poziom 12
Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 45
Pomógł: 4
POLICJA 997
Poziom 12
Post#9 14 Sty 2006 04:40    

Re: Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


cikol napisał:
mozliwe pewnie i jest ale raczej bez sensu bo moc wzmacniacza ogranicza najczesciej napiecie zasilania a nie moc max tracona na koncówce.

dokoncze kolegi cytat aby wzmocnic wzmacniacz po pierwsze musisz sobie ustalic prąd spoczynkowy w koncówce po drugie musisz wymienic tranzystory koncowe a po trzecie musisz zwiekszyc napiecie jak i również natęzenie...Teraz czy jest sens w aAMATORZE 2b bo o tym mówimy skoro tam są koncówki mocy HYBRYDOWE JEST TO WYKONALNE ale mało doswiadczony elektronik nie poradzi sobie z tym problemem wiec rada kupic drugą koncówke i cieszyc sie moc 10W

***POGOTOWIE POLICJI 997***

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gosp
Spec od drukarek
Miasto: Lublin
Dołączył: 04 Paź 2005
Posty: 417
Pomógł: 38
gosp
Spec od drukarek
Post#10 14 Sty 2006 09:39    

Re: Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


Witam.
Co prawda nie miałem okazji robić tego samodzielnie (więc nie wiem czy to na 100% jest prawdą), ale słyszałem że do GML-026 (i do innych hybryd GML) można się "dobrać" delikatnie go otwierając i wymienić np. tranzystory
Może warto spróbować tego by go naprawić, tymbardziej że układ i tak nie działa.
Poza tym z tego co przychodzi mi na myśl , można by zwiększyć moc przerabiając układ i wstawiając np. GML-025 (25W)
Albo użyć po dwie zmostkowane pary GML-026 lub GML-025 - (schematem do układu na zmostkowanych GML-025 dysponuję,do GML-026 trzeba by go samodzielnie zaadoptować.
Sądzę że Elektorda także posiada ten schemat w swoich zasobach, dlatego mogę wysłać to na PW).
Przy tych zabiegach nie obędzie się niestety jak już wcześniej koledzy wspomnieli bez wymiany trafa na "mocniejsze" toroidalne, lub z rdzeniem CC o małej wysokości.

Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Jasie-k
Poziom 19
Dołączył: 05 Cze 2004
Posty: 426
Pomógł: 15
Ocena postów: 4
Jasie-k
Poziom 19
Post#11 14 Sty 2006 10:03    

Re: Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


Oczywiście, źe gml można naprawiać ale to dosyć trudne ja próbowałem i spartoliłem. Można równiez zrobić zamiennik ze zwykłych elementów na elektrodzie jest schemat. Sprawdzałem i rusza od strzału. Jak ci brakuje gml-a to mam jeden z wylutu od aidy i chętnie sprzedam.
Sam tuning amatora rzadko ma sens bo on oryginalnie jest strasznie głośny i ciężko go uszkodzić. Jedynie wersje na ul1405 były warte tunigu.
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
saratech
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 520
Pomógł: 29
saratech
Poziom 21
Post#12 14 Sty 2006 11:28    

Re: Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy


Witam ponownie...Jesli kolega potrzebuje to ja mam pare GML-i poza tymMam opis płytki która montowało sie zamiast GML-a...Owszem, mozna takze naprawic starego GML-a jesli ktos ma cierpliwośc...Pozdro

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Wzmacniacz Diora unitra amator 2b stereo - wymiana końcówki mocy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
szukam schematu koncówki mocy do wzmacniacza Universum V4386 (1)
Szukam schematu radia JVC KD-G331 lub nazwe koncówki mocy (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.132 seconds

elektroda.pl temat RSS