Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

przewód antenowy


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> przewód antenowy
Autor
Wiadomość
kiko1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 144
Miasto: huta

Post#1 Post autora tematu 19 Sty 2006 10:49   

przewód antenowy


witam prosze o rade jaki wybrac kabel do anteny satelitarnej i naziemnej
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81220445.... czy..... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81218905 rożnica cenowa jest dosyc znaczna pomiedzy nimi ? dzieki !!!
Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#2 19 Sty 2006 12:36   

przewód antenowy


Kładłem u klijentów różne kable i prawde mówiąć nie miałem reklamacji nawet na tych najtańszych kablach.Jeżeli kabel bedzie dobrze położony bez skręceń i załamań to nie powinno być kłopotów z instalacją nawet jak kupisz niedrogi kabel.Najlepsze są kable podwójnie ekranowane ale są drogie i nie każdego stać na taki kabel.myśle że taki kabel http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81218905 jest wystarczający.o kablach możesz poczytać na stronach DIPOLU http://www.dipol.com.pl/07.htm
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sty 2006 12:36   





Powrót do góry
   
twimpex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 506
Miasto: Ostrowiec Św.

Post#3 19 Sty 2006 12:42   

Re: przewód antenowy


Ten pierwszy link mi sie nie otworzyl a kabel z tego drugiego mozna powiedziec że ma dobre parametry i cena jest raczej normalna , pozdrawiam
Powrót do góry
   
Marcin91
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 477
Miasto: woj. Mazowieckie

Post#4 19 Sty 2006 15:35pomocny post - solucja   

Re: przewód antenowy


Witam, co do kabli to jakośc kabli ma znaczenie i to dość duże w miastach i miejscach gdzie jest dużo różnego rodzaju zakłuceń . Jest tez różnica w trwałości tych kabli oraz odporność na uszkodzenia . I ekranowanie podwójne to jest standard :0 dobre kable mają potrójny ekran ( 2 razy folia + oplot ) . I jeżeli ma to być sygnał Sat i TV to polecałbym kabel miedziany ( Eangel, CTF-113 ), lub dobry miedziowany ( TFC ) . Ja osobiście montował również instalacje na kablu który kosztuje 30 złotych za 100 metrow i było ok , ale to było w ośrodku który jest daleko od " świata " Obry kabel kosztuje w granicach 1,20 za metr , i jezli trzeba taki założyć to się nie opłaca oszczędzac kilkadziesiąt złotych ( bo taki kabel i wytrzyma dłużej i jakość odbior jest lepsza ) Ja u siebie w domu mam kabel typu Eangel . Pozdrawiam Marcin
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sty 2006 15:35pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
kiko1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 144
Miasto: huta

Post#5 Post autora tematu 19 Sty 2006 17:00   

Re: przewód antenowy


twimpex napisał:
Ten pierwszy link mi sie nie otworzyl a kabel z tego drugiego mozna powiedziec że ma dobre parametry i cena jest raczej normalna , pozdrawiam


to jest link do kabla tanszego i co o nim sądzicie????
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81220445
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sty 2006 17:00   





Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#6 19 Sty 2006 17:05pomocny post - solucja   

Re: przewód antenowy


Marcin91 napisał:
ekranowanie podwójne to jest standard :0 dobre kable mają potrójny ekran ( 2 razy folia + oplot ) .
wszystko sie zgadza,a ja
pisząc podwójnie ekranowany kabel miałem właśnie na myśli kabel z podwójną folią+oplot najlepiej miedziany http://www.dipol.com.pl/sklep/e1233.htm

@kiko1 Nie radze kupować tego kabla,izolacje żyły ma do kitu, oplot jest rzadki i nic nie pisze o ateście.Lepiej dołożyć pare złotych i kupić przewód lepszej jakosci.
Powrót do góry
   
twimpex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 506
Miasto: Ostrowiec Św.

Post#7 19 Sty 2006 17:58pomocny post - solucja   

Re: przewód antenowy


Kiko1 , wydaje mi sie że najbardziej zależy Ci na tej latarce gratis - ten link mi sie otworzył akurat , skoro wszyscy uznani sprzedaja kabel w granicach 50 pln za 100 m to nie wiem skad raptem ten jest o polowę tańszy i wcale mnie to nie obchodzi , jak robisz instalacje dla siebie to sobie mozesz ryzykowac ale jak nie chcesz żeby Cie klient potem ścigał to nie pajacuj i kup ten za pół stówki za 100 m i możesz spać spokojnie , zrobisz jak zechcesz , pozdrawiam
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4432
Miasto: Wielkopolska

Post#8 20 Sty 2006 15:52   

Re: przewód antenowy


Witam

Cana tego przewodu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81220445 mnie zaskakuje -jeszcze bardziej jego parametry - według opisu nie odbiegają od przewodów w cenie 1,40 za metr.

Dopóki nie dostałbym go do ręki i sprawdził dokładnie jak jest wykonany + pomiar tłumienności - nie zaryzkowałbym jego kupna.
A może to w sklepach tak zdzierają...?

Pzdr
Powrót do góry
   
tomarex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Lut 2004
Posty: 549
Miasto: Kraków

Post#9 24 Sty 2006 01:56pomocny post - solucja   

Re: przewód antenowy


kasprzyk napisał:

Cana tego przewodu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81220445 mnie zaskakuje -jeszcze bardziej jego parametry - według opisu nie odbiegają od przewodów w cenie 1,40 za metr.


Witam.

raczej odbiegają:
ekran 48 x 0,12 AL - lepsze kable mają 144 x 0,12AL np. (DG 113)
w tytule napisano " RG-6U FE/CU" czyli żyła stalowa miedziowana,
więc cena niska, bo materiał tani i produkowany w Chinach.
Dodatkowo ekran z 48 drucików aluminiowych zamieni się w pył przy nakręcaniu ciasnej "efki" i potem problemy gotowe.
A dielektryk spieniony chemicznie - ciągnie wilgoć - wtedy kabel złom.
Po za tym te kable mają bardzo cienką izolację zewnętrzną - łatwo o uszkodzenie i mniejsza trwałość.
Niektóre kable nie zachowują nawet koncentryczności - łatwo to sprawdzić odcinając kawałek wewnętrznej izolacji i obracać osiowo na środkowym drucie, jeśli stwierdzi się mimośrodowość to kabel złom.
Ja zawsze dawałem klientom do wyboru rodzaj kabla z trzech typów podając jednocześnie właściwości i cenę i nie zdarzyło się aby ktoś wybrał te tańsze, bo nie ma sensu oszczędność nawet złotówki na metrze.
Dlatego ja polecam zdecydowanie kable z wyższej półki cenowej takie jak CTF 113
http://www.dipol.com.pl/sklep/e1239.htm
tylko uwaga na podróbki
albo z tych co koledzy wyżej podali (TFC) np:
http://www.dipol.com.pl/sklep/e1233.htm
produkcji angielskiej lub USA.
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4432
Miasto: Wielkopolska

Post#10 24 Sty 2006 09:55   

Re: przewód antenowy


tomarex napisał:

Witam.

raczej odbiegają:
ekran 48 x 0,12 AL - lepsze kable mają 144 x 0,12AL np. (DG 113)
w tytule napisano " RG-6U FE/CU" czyli żyła stalowa miedziowana,
więc cena niska, bo materiał tani i produkowany w Chinach.


Witam
Porównywałem parametry elektryczne dokładnie tego linku: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81220445 czyli jeszcze tańszego:

cyt.:
Tłumienie :
200 MHz - 8,0dB / 100m
862 MHz - 17,3dB / 100m
faktycznie ekran, jest słaby - opis chyba nieścisły: "oplot pokrycia : 48%"


Pzdr
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Sty 2006 09:55   





Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#11 24 Sty 2006 13:17pomocny post - solucja   

przewód antenowy


Parametry tłumienia mają zbliżone ale to jeszcze nic nie znaczy.Miałem w rękach taki kabel i twierdze że szkoda pieniędzy na ten kabel.
Jest dokładnie tak jak napisał kolega @tomarex,oplot,żyła i izolacja żyły jest bardzo niskiej jakości(chińszczyzna).

Dodano po 23 [sekundy]:
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> przewód antenowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
wzmacniacz antenowy i zasilacz antenowy? (2)
Radio, Ford Fiesta. Przecięty przewód antenowy. Radio nie chce się włączyć. (2)
Słaby sygnał z satelity - czy winny kiepski przewód antenowy (4)
Antena CB samochodowa. Przewód antenowy dotyka części sprężynowej. Zakłócenia. (2)
Philips DSB 3010 brak wizji przez przewód antenowy (7)
Jaki przewód antenowy radia i CB w samochodzie? (8)
przewód antenowy koncentryczny 75 Ohm na antenę (7)
Jaki przewód antenowy do CB wybrać? (5)
Przewód antenowy gubi sygnał. (10)
Przewód antenowy - Jak sprawdzić który przewód antenowy jest który (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS