Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



przewód antenowy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis ->przewód antenowy Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
kiko1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 148
Miasto: huta

kiko1
Poziom 13
Post#1 Post autora tematu 19 Sty 2006 09:49   

przewód antenowy


witam prosze o rade jaki wybrac kabel do anteny satelitarnej i naziemnej
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81220445.... czy..... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81218905 rożnica cenowa jest dosyc znaczna pomiedzy nimi ? dzieki !!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2290
Miasto: Częstochowa

pajo21
Poziom 22
Post#2 19 Sty 2006 11:36   

przewód antenowy


Kładłem u klijentów różne kable i prawde mówiąć nie miałem reklamacji nawet na tych najtańszych kablach.Jeżeli kabel bedzie dobrze położony bez skręceń i załamań to nie powinno być kłopotów z instalacją nawet jak kupisz niedrogi kabel.Najlepsze są kable podwójnie ekranowane ale są drogie i nie każdego stać na taki kabel.myśle że taki kabel http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81218905 jest wystarczający.o kablach możesz poczytać na stronach DIPOLU http://www.dipol.com.pl/07.htm

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
twimpex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 501
Miasto: Ostrowiec Św.

twimpex
Poziom 18
Post#3 19 Sty 2006 11:42   

Re: przewód antenowy


Ten pierwszy link mi sie nie otworzyl a kabel z tego drugiego mozna powiedziec że ma dobre parametry i cena jest raczej normalna , pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Marcin91
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 477
Miasto: woj. Mazowieckie

Marcin91
Poziom 18
Post#4 19 Sty 2006 14:35Pomocny post   

Re: przewód antenowy


Witam, co do kabli to jakośc kabli ma znaczenie i to dość duże w miastach i miejscach gdzie jest dużo różnego rodzaju zakłuceń . Jest tez różnica w trwałości tych kabli oraz odporność na uszkodzenia . I ekranowanie podwójne to jest standard :0 dobre kable mają potrójny ekran ( 2 razy folia + oplot ) . I jeżeli ma to być sygnał Sat i TV to polecałbym kabel miedziany ( Eangel, CTF-113 ), lub dobry miedziowany ( TFC ) . Ja osobiście montował również instalacje na kablu który kosztuje 30 złotych za 100 metrow i było ok , ale to było w ośrodku który jest daleko od " świata " Obry kabel kosztuje w granicach 1,20 za metr , i jezli trzeba taki założyć to się nie opłaca oszczędzac kilkadziesiąt złotych ( bo taki kabel i wytrzyma dłużej i jakość odbior jest lepsza ) Ja u siebie w domu mam kabel typu Eangel . Pozdrawiam Marcin

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kiko1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 148
Miasto: huta

kiko1
Poziom 13
Post#5 Post autora tematu 19 Sty 2006 16:00   

Re: przewód antenowy


twimpex napisał:
Ten pierwszy link mi sie nie otworzyl a kabel z tego drugiego mozna powiedziec że ma dobre parametry i cena jest raczej normalna , pozdrawiam


to jest link do kabla tanszego i co o nim sądzicie????
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81220445

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2290
Miasto: Częstochowa

pajo21
Poziom 22
Post#6 19 Sty 2006 16:05Pomocny post   

Re: przewód antenowy


Marcin91 napisał:
ekranowanie podwójne to jest standard :0 dobre kable mają potrójny ekran ( 2 razy folia + oplot ) .
wszystko sie zgadza,a ja
pisząc podwójnie ekranowany kabel miałem właśnie na myśli kabel z podwójną folią+oplot najlepiej miedziany http://www.dipol.com.pl/sklep/e1233.htm

@kiko1 Nie radze kupować tego kabla,izolacje żyły ma do kitu, oplot jest rzadki i nic nie pisze o ateście.Lepiej dołożyć pare złotych i kupić przewód lepszej jakosci.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
twimpex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 501
Miasto: Ostrowiec Św.

twimpex
Poziom 18
Post#7 19 Sty 2006 16:58Pomocny post   

Re: przewód antenowy


Kiko1 , wydaje mi sie że najbardziej zależy Ci na tej latarce gratis - ten link mi sie otworzył akurat , skoro wszyscy uznani sprzedaja kabel w granicach 50 pln za 100 m to nie wiem skad raptem ten jest o polowę tańszy i wcale mnie to nie obchodzi , jak robisz instalacje dla siebie to sobie mozesz ryzykowac ale jak nie chcesz żeby Cie klient potem ścigał to nie pajacuj i kup ten za pół stówki za 100 m i możesz spać spokojnie , zrobisz jak zechcesz , pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4663
Miasto: Wielkopolska

kasprzyk
Poziom 24
Post#8 20 Sty 2006 14:52   

Re: przewód antenowy


Witam

Cana tego przewodu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81220445 mnie zaskakuje -jeszcze bardziej jego parametry - według opisu nie odbiegają od przewodów w cenie 1,40 za metr.

Dopóki nie dostałbym go do ręki i sprawdził dokładnie jak jest wykonany + pomiar tłumienności - nie zaryzkowałbym jego kupna.
A może to w sklepach tak zdzierają...?

Pzdr

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
tomarex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Lut 2004
Posty: 548
Miasto: Kraków

tomarex
Poziom 18
Post#9 24 Sty 2006 00:56Pomocny post   

Re: przewód antenowy


kasprzyk napisał:

Cana tego przewodu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81220445 mnie zaskakuje -jeszcze bardziej jego parametry - według opisu nie odbiegają od przewodów w cenie 1,40 za metr.


Witam.

raczej odbiegają:
ekran 48 x 0,12 AL - lepsze kable mają 144 x 0,12AL np. (DG 113)
w tytule napisano " RG-6U FE/CU" czyli żyła stalowa miedziowana,
więc cena niska, bo materiał tani i produkowany w Chinach.
Dodatkowo ekran z 48 drucików aluminiowych zamieni się w pył przy nakręcaniu ciasnej "efki" i potem problemy gotowe.
A dielektryk spieniony chemicznie - ciągnie wilgoć - wtedy kabel złom.
Po za tym te kable mają bardzo cienką izolację zewnętrzną - łatwo o uszkodzenie i mniejsza trwałość.
Niektóre kable nie zachowują nawet koncentryczności - łatwo to sprawdzić odcinając kawałek wewnętrznej izolacji i obracać osiowo na środkowym drucie, jeśli stwierdzi się mimośrodowość to kabel złom.
Ja zawsze dawałem klientom do wyboru rodzaj kabla z trzech typów podając jednocześnie właściwości i cenę i nie zdarzyło się aby ktoś wybrał te tańsze, bo nie ma sensu oszczędność nawet złotówki na metrze.
Dlatego ja polecam zdecydowanie kable z wyższej półki cenowej takie jak CTF 113
http://www.dipol.com.pl/sklep/e1239.htm
tylko uwaga na podróbki
albo z tych co koledzy wyżej podali (TFC) np:
http://www.dipol.com.pl/sklep/e1233.htm
produkcji angielskiej lub USA.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4663
Miasto: Wielkopolska

kasprzyk
Poziom 24
Post#10 24 Sty 2006 08:55   

Re: przewód antenowy


tomarex napisał:

Witam.

raczej odbiegają:
ekran 48 x 0,12 AL - lepsze kable mają 144 x 0,12AL np. (DG 113)
w tytule napisano " RG-6U FE/CU" czyli żyła stalowa miedziowana,
więc cena niska, bo materiał tani i produkowany w Chinach.


Witam
Porównywałem parametry elektryczne dokładnie tego linku: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81220445 czyli jeszcze tańszego:

cyt.:
Tłumienie :
200 MHz - 8,0dB / 100m
862 MHz - 17,3dB / 100m
faktycznie ekran, jest słaby - opis chyba nieścisły: "oplot pokrycia : 48%"


Pzdr

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2290
Miasto: Częstochowa

pajo21
Poziom 22
Post#11 24 Sty 2006 12:17Pomocny post   

przewód antenowy


Parametry tłumienia mają zbliżone ale to jeszcze nic nie znaczy.Miałem w rękach taki kabel i twierdze że szkoda pieniędzy na ten kabel.
Jest dokładnie tak jak napisał kolega @tomarex,oplot,żyła i izolacja żyły jest bardzo niskiej jakości(chińszczyzna).

Dodano po 23 [sekundy]:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> przewód antenowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przewód antenowy - Jak sprawdzić który przewód antenowy jest który (3)
Przewód antenowy gubi sygnał. (10)
Jaki przewód antenowy do CB wybrać? (5)
Jaki przewód antenowy radia i CB w samochodzie? (8)
przewód antenowy koncentryczny 75 Ohm na antenę (7)
Przewód antenowy sprawny brak sygnału? (4)
Philips DSB 3010 brak wizji przez przewód antenowy (7)
Antena CB samochodowa. Przewód antenowy dotyka części sprężynowej. Zakłócenia. (2)
Słaby sygnał z satelity - czy winny kiepski przewód antenowy (4)
Radio, Ford Fiesta. Przecięty przewód antenowy. Radio nie chce się włączyć. (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS