| Author |
pichfab Poziom 2

|
19 Jan 2006 14:36 Likwidowanie świstu (zakłóceń) w głośnikach |
|
|
|
Witam. mam problem związany ze świstem w głośnikach podczas dodawania gazu i ogólnie jazdy (alfa romeo 146) ostatnio podpiąłem przód pod pyramida ps580, i spiąłem go z mtx i tubą mtx-a. wcześniej nie słyszałem świstu w tubie, dopiero teraz słyszę, czy filtr do radia pomoże? jak go poprawnie podpiąć do pioneera??
Mam jeszcze jedno pytanie. jak dam głośniej znacznie radio to tył gra nieczysto i raczej nie jest to wina słabych głośników. Czy dobrym rozwiązaniem byłoby spięcie przodu i tylu lewego kanału razem i wpięcie w 2 kanałowy wzmacniacz i tak samo z drugiej strony?? Czy końcówce mocy w radiu bez obciążenia nic nie grozi??[/b]
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
19 Jan 2006 14:43 Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
Witam
Sprawdż masy (połączenia, antena), ogólny stan instalacji i czy instalacja posiada elementy odkłóceniowe, a na ten temat jest masa informacji na forum.
|
|
| Back to top |
|
 |
broda2005 Poziom 11

|
19 Jan 2006 17:49 Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
zrób tak jak predator mówi. narpierw posprawdzaj połączenie kabli (szczególnie mas) od radia i od wzmacniacza. jak bedzie ok to spróbój założyć filtr przeciwzakłóceniowy, chociaż pioneerki mają przewaznie w standarcie(zależy od modelu). Ja miałem tez taki przypadek i niepomogł filtr, tylko podłączenie zasilania z radia z tego samego punktu co wzmacniacz. zarówno masy jak i prądu! Ale najpierw kable i połączenie anteny
Pozdrawiam
Broda
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
19 Jan 2006 18:13 Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
URZĄDZENIA PRZECIWZAKŁÓCENIOWE W SAMOCHODZIE
Skany zawierają:
- Wstęp
- Instalację i liczne obwody niskiego napięcia
- Instalacja wysokiego napięcia
Rodzaje zakłóceń
- Zakłócenia strefy zewnętrznej
- Zakłócenia strefy wewnętrznej
Elementy przeciwzakłóceniowe
- Rezystory
- Kondensatory
- Cewki indukcyjne
- Filtry przeciwzakłóceniowe
- Osłony ekranujące
- Mechaniczne elementy przeciwzakłóceniowe
Połączenia z masą pojazdu
Zakłócenia spowodowane działaniem instalacji zapłonowej
- Zastosowanie podstawowego zestawu przeciwzakłóceniowego
- W samochodach z nadwoziami wykonanymi częściowo z tworzywa sztucznego
- Zastosowanie rozszerzonego zestawu przeciwzakłóceniowego
Zakłócenia spowodowane działaniem instalacji niskiego napięcia
- Zastosowanie podstawowego zestawu przeciwzakłóceniowego
- Obwód niskiego napięcia cewki zapłonowej
- Prądnica prądu stałego
- Alternator
- Zastosowanie rozszerzonego zestawu przeciwzakłóceniowego
- Regulator napięcia
- Cewka zapłonowa
- Przerywacz
- Elektryczny sygnał dżwiękowy
- Silnik wycieraczki
- Silnik dmuchawy
- Zegar elektromechaniczny
- Antena aktywna
Zakłócenia elektrostatyczne
- Paski antystatyczne
Wykrywanie zakłóceń
- Zakłócenia słyszalne na falach długich i średnich
- Zakłócenia słyszalne na falach ultrakrótkich (UKF)
- Wykrywania zakłóceń spowodowane przez prądnicę lub alternator
Zalecenia praktyczne
- Zasady stosowania kondensatorów i rezystorów przeciwzakłóceniowych
SCHEMATY - RYSUNKI
- Zakłócenia strefy zewnętrznejna zewnątrz pojazdu ...
- Zakłócenia strefy wewnętrznej pojazdu ...
- Kondensatory przeciwzakłóceniowe, układ połączeń i widok ogólny
- Wpływ połączenia taśmy pokrywy silnika z nadwoziem na poziom zakłóceń
- Odkłócenie podstawowe instalacji zapłonowej
- Nasada z rezystorem przeciwzakłóceniowym świecy zapłonowej
- Odkłócenie instalacji z nadwoziem z tworzyw sztucznych ...
- Układy przeciwzakłóceniowe obwodów niskiego napięcia cewki zapłonowej
- Układy przeciwzakłóceniowe prądnicy ...
- Układy przeciwzakłóceniowe alternatora ...
- Rozszerzony zakres przeciwzakłóceniowy z prądnicą ...
- Rozszerzony zakres przeciwzakłóceniowy z alternatorem ...
- Przykłady połączenia urządzeń przeciwzakłóceniowych ...
- Filtry przelotowe głośników ...
- Osłona przeciwzakłóceniowa kopułki rozdzielacza
- Zastosowanie kondensatora przelotowego przy przerywaczu ...
- Tabela zasad stosowania kondensatorów i rezystorów przeciwzakłóceniowych
- Konstrukcje i wymiary elementów przeciwzakłóceniowych (kondensatorów i filtrów)
- Schemat zestawu zabezpieczeń przeciwzakłóceniowych.
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
Urzadzenia_przeciwzakloceniowe.zip |
| Contents: |
Skan_001.jpg
, Skan_002.jpg
, Skan_003.jpg
, Skan_004.jpg
, Skan_005.jpg
, Skan_006.jpg
, Skan_007.jpg
, Skan_008.jpg
, Skan_009.jpg
, Skan_010.jpg
See all... |
| Filesize: |
3.35 MB |
| Punkty: |
5.02 = 4.02 for transfer + 1.00 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
pichfab Poziom 2

|
20 Jan 2006 09:44 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
Witam. dzieki za pomoc, ale jesli jest mozliwa jeszcze jakaś to prosze pisać. wczoraj szukałem na forum o tym przypadku i ciesze sie ze nie jestem sam tym gwizdaniem. rozkrecilem moją alfeczke i pusćilem kable z radia do wzmacniacza najdale jak sie dało od pozostalych kabli, tylko zrobilem to jakims niefirmowym kablem i szum byl wiekszy niz przy zastosowaniu kabelka polozonego kolo przewodu z pradem lecz juz troche lepszego. w Aucie mam 2 plusy, oba sa zasilano non stop, niema jednego ze stacyjki adrugieno z aku. do obu tych "+" podpiety jest filtr przeciwzakłuceniowy i dziala. podpiolem wczoraj do wzmacniacza mini disca i świst byl nadal wiec to nie wina radia. wczoraj znalazlem jakis kondenstaory i w poniedzielm zaloze kturys do alternatora.
czy ekranowanie wszystkich kabli warstwa foli aluminiowej owiniętej drucikiem i to wpiete w minus. minus jest wpiety w bagarzniku, styk jest dobry.
mam pytanie czy grozi jakoś to piszczenie glosnikom.
pozdrawiam i dziękuje za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2006 09:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
20 Jan 2006 10:49 Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
A podłącz bezpośrednio do +/- akumulatora dodatkowymi odpowiedniej grubości przewodami.
Jak nadal będą zakłócenia włącz w szereg z + uzwojenie pierwotne jakiejkolwiek cewki zapłonowej.
|
|
| Back to top |
|
 |
pichfab Poziom 2

|
20 Jan 2006 12:35 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
Plusa mam z akumulatora. ok 30 cm za akumulatorem jest bezpiecznik. Minus mam z bagażnika, próbowałem z akumulatora ale nic to nie dawało. Wiem, że kable które mam podpięte nie są takie jak zalecają niektórzy na forum czytałem wczoraj o ( 20mm2) tylko wiele cieńsze, ale wiadomo że kabel taki jak mam w aucie wystarcza na pociągniecie siły i zasilenie maszyn np w tartaku wiec do wzmacniacza z 2 bezpiecznikami 30A wystarcza. Może mi ktoś wytłumaczy poco kabel taki gruby skoro i tak we wzmacniaczach są małe miejsca pod kabel a jak wczoraj czytałem można na końcu kabla dać złącze( jak dla mnie jest to strata) tak samo zresztą jak ktoś napisał żeby poprowadzić 20mm2 a jak nie da się do wzmacniacza podpiąć to go obrobić na końcu, przeciec to bez sensu.
|
|
| Back to top |
|
 |
slon Poziom 11

|
21 Jan 2006 07:14 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
święta racja z tymi przekrojami przewodów . Do zasilania budynku mieszkalnego stosuje się splot 16mm2 gdzie napięcie między fazowe wynosi 380V a obciężenie do 10-15 kW. I niech nikt nie wciska ciemnoty że pisk zniknie gdy zastosujemy kabel 20mm2 . Też mam problem z tym piskiem stosowałwm 2000 filtrów i nic . Pozostaje jeszcze rozebranie alternatora i sprawdzenie wszystkiego w srobku i wymiana szczotek i łóżysk (podobno też mogą mieć wpływ na pojawiający się pisk)
|
|
| Back to top |
|
 |
woogoo111 Poziom 12

|
21 Jan 2006 10:50 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
Koniecznie sprawdź pojemność kondensatora przy alternatorze.
|
|
| Back to top |
|
 |
DJSzmer Poziom 16

|
21 Jan 2006 11:22 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
Chlopaki, ja w swoim aucie nie moglem sie tego pozbyc!! Sprawdzalem rozne markowe kable, przerozne filtry napieciowe i masy, sparawdzalem mase chinch w radio i nic :/ Kupilem kondensator Dietz 1F i jak reka odjoł !! A jak dynamika basu :D wydatek rzedu 160zl, ale sa i tansze a roznica kolosalna!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomcon Poziom 10

|
14 Jun 2006 23:32 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
Męczyłem się z tym problemem 2lata i to na różne sposoby, wybebeszałem bryke i na nowo instalowałem sprzęt, byłem zaparty jak holera aż w końcu udało się, żadnego harczenia ,ktuszenia i jęczenia w głośnikach. Poprowadziłem wszestkie kable POD samochodem. Dacie wiare!!?? [/i]
|
|
| Back to top |
|
 |
juur Poziom 12

|
15 Jun 2006 00:11 Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
Ja mam inny problem - założyłem kondensator+zmiana masy na grubszy kabel 25mm2 z bagażnika i pojawił się świst:( wcześniej nie było nic bo gra stary JBL gts180.... ehh:(
|
|
| Back to top |
|
 |
DJSzmer Poziom 16

|
15 Jun 2006 07:08 Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
a chinchy nie ruszales??
(+) i (-) daj z aku, razem z REMOTE jedna strona (jednym progiem), a reszte (chinche sygnalowe, kable glosnikowe) daj druga strona (drugim progiem)
(+) tak jak i (-) do wzmacniacza ciagniesz z kondensatora!
|
|
| Back to top |
|
 |
crazy_88 Poziom 25

|
15 Jun 2006 08:06 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
| juur wrote: |
| Ja mam inny problem - założyłem kondensator+zmiana masy na grubszy kabel 25mm2 z bagażnika i pojawił się świst:( wcześniej nie było nic bo gra stary JBL gts180.... ehh:( |
a czy kabel plusowy masz tego samego przekroju co kabel masy bo jesli tak nie jest to jest to bardzo powazny blad
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
17 Jun 2006 20:00 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
| 2000MR wrote: |
WITAM !!!
ZRÓBCIE TAK JEŻELI SŁYSZYCIE BUCZENIE W SUBIE :
W PRZEWODACH SYGNAŁOWYCH IDĄCYCH OD RADIA DO WZMACNIACZA ODETNIJCIE MASE . OD RADIA BĘDZIE SZEDŁ TYLKO SYGNAŁ"+" A MASE BĘDZIE BRAŁ SOBIE Z "ZASILANIA" OD WZMACNIACZA ! |
Czy aby na pewno?
Wyłącz Caps Lock
|
|
| Back to top |
|
 |
<<80Hz Poziom 13

|
17 Jun 2006 22:05 Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
pierwsze co zrobcie zanim zaczniecie ciac sygnalowki czy robic jakies inne "wyszukane" rzeczy to rachunek sumienia czy faktycznie odpowiednio pociagneliscie cale okablowanie. we wszystkich przypadkach z jakimi mialem doczynienia (nie twierdze ze tak jest zawsze) wina lezala w niezachowaniu odpowiedniej odleglosci kabli sygnalowych i glosnikowych od calej reszty okablowania. szczegolna uwage nalezy zwrocic na wszelkie "plusy" - w tym instalacje fabryczna pojazdu(w tym komputer, pompy, bezpieczniki, przekazniki itp). no i oczywiscie sygnalowki podwojnie ekranowane to standard!! co do masy to moim zdaniem moze byc spokojnie przez bude - pozdro DJSzmer ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
ajni Poziom 18

Joined: 27 Feb 2003 Posts: 496 Location: Orzechówka/Rzeszów
|
24 Jun 2006 19:59 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
Też mam świst ale w radiu CB, w zwykłym radiu samochodowym jest delikatny więc ujdzie, zakłucenia pochodzą od wentylatora od chłodnicy, wycieraczki, alternator i nawiew. Stosowanie filtrów przeciwzakłócających nic nie daje. Ostatnio usłyszałem podobno super sposób na te sprawy od gościa który zajmuje się CB. Do każdej szczotki silnika dołaczyć kondensator do masy i ma być cicho. Nie wiem tylko jakiej pojemności. Jak znajde czas to zastosuje u siebie bo dostanie się do wycieraczek czy nawiewu to pół dnia roboty u mnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jun 2006 19:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
machtronik Poziom 12

|
09 Jun 2007 21:35 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
Witam. mam problem związany ze piskiem w głośnikach podczas dodawania gazu samochód roczny wcześniej nic się nie działo jak gaszę radio słychać głośne puknięcie w głośnikach
|
|
| Back to top |
|
 |
kuba007 Poziom 16

|
09 Jun 2007 21:46 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
Jakie to auto? radio? czy jest wzmacniacz? jak tak to jakie przewody?
|
|
| Back to top |
|
 |
machtronik Poziom 12

|
09 Jun 2007 22:06 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
mercedes sprinter radio sony
|
|
| Back to top |
|
 |
renegatt Poziom 18

|
|
| Back to top |
|
 |
Buba44 Poziom 12

Joined: 15 May 2005 Posts: 99 Location: Warszawa, Zielona Góra
|
17 Jun 2007 16:50 Re: Likwidowanie świstu (zakłóceń) w głośnikach |
|
|
|
eech... filtru fest potrzeba i tyle. kable zawsze coś zbiorą. a i każdy przekaźnik wali w układ, o alternatorze nie wspominając. filtr i jeszcze raz filtr.
|
|
| Back to top |
|
 |
ssseba Poziom 13

|
17 Jun 2007 22:04 Re: Likwidowanie świstu (zakłóceń) w głośnikach |
|
|
|
Witam wszystkich borykających się z zakłóceniami, ja do dziasiaj miałem ten problem (od 10 m-cy) wypróbowałem chyba wszystkie dostepne filtry przeciwzakłóceniowe dostępne na allegro i nic nie pomagało, a tak jak niektórzy miałem + zasilania wzm do aku a masę w bagazniku od kawałka blachy i dzisiaj pociagnąłem "-" z aku do wzm i NIC nie ma żadnych pisków od silnika, wycieraczek czy spryskiwaczy - to naprwdę działa!!!!Warto było się pomęczyć efekt jest ZAJ...Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
gardziel68 Poziom 1

|
13 Jul 2007 20:28 Re: Likwidowanie świstu (zakłóceń) w głośnikach |
|
|
|
witam1
w golfie III mam wzmacniacz podlaczony do akumulatora i nawet gdy silnikm nie dziala tylko gra plytka slychac jej obroty w glosnikach a jak odpale silnik to juz cyrk...sam swist itp...
co robic??
|
|
| Back to top |
|
 |
mukade Poziom 22

|
13 Jul 2007 23:59 Re: Likwidowanie świstu (zakłóceń) w głośnikach |
|
|
|
1) gardziel68 jakie masz radio (ewentualnie jaki wzmacniacz)? Bardzo możliwe że to jego wina.
2) crazy88, bardzo Ciebie proszę wytłumacz mi dlaczego stosowanie kabla plusowego i minusowego o różnych przekrojach jest poważnym błędem?
|
|
| Back to top |
|
 |
renegatt Poziom 18

|
15 Jul 2007 22:18 Re: Likwidowanie świstu (zakłóceń) w głośnikach |
|
|
|
Może się to też przyda. Dzisiaj montowałem z kolegą w jego aucie wzmacniacz zasilający subwoofer oraz przód. po prawidłowym pociągnięciu kabli tj. zasilanie jedna stroną a sygnał drugą auta w głośnikach było słychać buczenie jak silnik pracował im większe obroty tym wyższa częstotliwość tego. Mieliśmy luźną parę RCA więc podłączyliśmy zamiast normalnej instalacji... i okazało się, że jedyne miejsce w samochodzie gdzie nie ma zakłóceń to środek auta :-) na szczęście dało się zgrabnie puścić kable tą drogą pod konsolą centralną i dywanem w strefie tylnych siedzeń. Dodatkowo założenie na wszystkie kable (prąd i RCA) ferrytowych pierścieni całkiem wytłumiło wszelkie szumy. Jak widać czasem po prostu nie da się użyć progów a sprawdzaliśmy oba zmieniając naprzemiennie sygnał i prąd. Auto to nowy ford mondeo.
pozdrowienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jul 2007 22:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
xavier84 Poziom 9

|
18 Jul 2007 08:46 Re: Likwidowanie świstu (zakłóceń) w głośnikach |
|
|
|
Dodam coś od siebie :)
Zestawik:
- kable dietz 20mm2 z 2 parami chincha. Zasilanie z aku, a masa z budy (myśle że wystarcza masa z budy, jeżeli "-" jest dobrze do niej podłączony)
- es-6c powerbass z mikro-dimension glow 4075
- wygłuszenie kompletne drzwi matami app twarde i polimerowe, podłoga.
Problem:
Świszczenie w głośnikach, i "terkot".
Rozwiązanie:
Przy wyciąganiu chinch terkotanie i świszczenie znika, wniosek pewnie coś z masami, jak się okazało, masa wzmaka jest wporządku, ale masa radia nie (pioneer deh-6900, myślalem że to ta przypadłość pionków, że jest zimny lut na masie chincha, ale się okazło że nie) Przy poprowadzeniu masy radia bezpośrednio do "-" aku i przeczyszczeniu i poprawieniu klem aku (elektro- czymśtam :)) terkotanie i świszczenie znikło.
Rada żeby tego uniknąć (tak jak wszyscy wyżej napisali) masa i zasilanie radia i wzmaka z jednego punktu instalacji!! ale moim zdaniem nie koniecznie z aku. Bo wiem że w co niektórych samochodach jest to problem!
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
jasonfisk Poziom 12

|
18 Aug 2007 09:54 Re: Likwidowanie świstu (zakłóceń) w głośnikach |
|
|
|
Polecam Kondensator, zlikwiduje Ci spadki napięć... Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
rapuzel Poziom 4

|
23 Aug 2007 11:32 Re: Swist w glosnikach. pomocy!!! |
|
|
|
| 2000MR wrote: |
WITAM !!!
ZRÓBCIE TAK JEŻELI SŁYSZYCIE BUCZENIE W SUBIE :
W PRZEWODACH SYGNAŁOWYCH IDĄCYCH OD RADIA DO WZMACNIACZA ODETNIJCIE MASE . OD RADIA BĘDZIE SZEDŁ TYLKO SYGNAŁ"+" A MASE BĘDZIE BRAŁ SOBIE Z "ZASILANIA" OD WZMACNIACZA ! |
witajcie
Pozwole sie podpiac pod temat
samochod fiat bravo radio fabryczne grundig
wzmacniacz magnat energy 240
przewod napieciowy osobno z aku minus z blachy(ale probowalem z aku i bez zmian)
sygnalowe drugim progiem gdzie nie ma zadnego innego przewodu
dalem inny sygnalowy bez przeciagania dla sprawdzenia i nic piszczy dalej
podlaczylem sygnalowe bez masy i piszczy
brak pisku jedynie wtedy jak silnik stoi, i kiedy sa calkiem wypiete przewody sygnalowe :cry: prosze pomocy :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |