FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Livebox??

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Livebox??
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#91 03 Aug 2007 18:04   

Re: Livebox??

Po długich testach i obserwacjach doszedłem do paru wniosków:

1. Jak ktoś już napisał Livebox ma słaby odbiornik wifi i dlatego podłączając np. 2 komputery przez Wifi lepiej i bezproblemowo będzie działał ten który ma większą moc nadawania i/lub jest bliżej liveboxa. Może być nawet tak że na drugim komputerze (tym znajdującym się dalej o słabszym sygnale) nie będziemy mieli netu ponieważ livebox wtedy lepiej widzi pierwszy komputer.

2. Połączenie z netem można utrzymać w prosty sposób - gdy już się podłączymy do liveboxa to należy używać internetu w sposób ciągły np. radio lub TV strumieniowe z netu albo emule nawiązujące non stop połączenie z netem. Faktycznie jest tak jak ktoś napisał że gdy nie używamy internetu przez dłuższą chwilę livbox jakby odcina nam połączenie do netu.

Ogólnie problem z liveboxem to kilka kompów podłączonych przez wifi i/lub wpływ innych sieci i faktycznie słaby odbiornik sygnału wifi ponieważ oprogramowanie karty wifi pokazuje że siła sygnału jest dobra a newet bardzo dobra a internetu nie ma a właściwie to nie ma połączenia nawet z liveboxem wtedy i zapewne z innymi komputerami w sieci.

Ogólna porada to nieprzerwane korzystanie z netu np. radio internetowe - ciągły przepływ danych.
Back to top

walk
Poziom 7
Poziom 7

Post#92 07 Aug 2007 09:23   

wiesza mi sie livebox jak korzystam z programow p2p co robic?? porty mam odblokowane co zrobic
Back to top

vrock
Poziom 3
Poziom 3

Post#93 11 Aug 2007 09:41   

vrock wrote:
-Dołączony adapter WiFi na USB działa w 802.11b, czyli 11Mb/s.

Chciałbym się poprawić - adapter działa w 802.11b jeśli nie masz USB 2.0. Przy USB 2.0 jest już 802.11b/g.
To jednak żadna różnica, bo i tak nigdy nie osiąga prędkości 10Mb/s.
Ktoś pisał, że jeśli utrzymuje się ciągłą transmisję, to router się nie wiesza... - Nieprawda. Od kilku dni usiłuję pościągać coś zostawiając laptopa w nocy. Ściąga całkiem płynnie, a mimo to po jakimś czasie połączenie bezprzewodowe zostaje przerwane i bez resetu Liveboxa się nie obejdzie.

Pozdrawiam
Back to top

THoTH
Poziom 14
Poziom 14

Post#94 04 Sep 2007 19:09   

hehe... a ja wyprobowalem bluetooth internet i smigal calkiem niezle :d
ale ogolnie mi sie wiesza to padlo tez :/ niestety
chetnie bym zamienil na cos pewniejszego...
ale fajna opcja, ze jak chce sie dodac stacje wi-fi trzeba wcisnac przycisk na dole - przynajmniej to ogranicza podpinanie sie na lewo troszke :P
pozdrawiam z Majorki :D
Back to top

Ania013
Poziom 8
Poziom 8

Post#95 01 Nov 2007 00:56   

Witam , posiadam aktualnie modem livebox(którego wynajmuje od TP) mam sieć zrobiona po lanie do innego budynku 1 komputer i z tego też budynku rozgłaszanie bezprzewodowe jest poprzez AP-ovislink v2 oraz antene 10db bazową cyberbajta na inne 2 komputery

Mój problem polega na tym że:
Zgłosiłam do TP,że chce przyśpieszyć neo z 512 do 1 mb,przyjechali z wywiadu technicznego i powiedzieli,że mój modem (livebox) ma słabe parametry i nie pójdzie mi 1mb, podczepili swojego taki malutki jak mydelniczka i parametry miał już o wiele lepsze i powiedzieli mi ,że jakiś dobry modem i będzie mi 1 mb internet chodził ok, a więc moje pytanie jaki modem do neostrady najlepiej zakupić??

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Nov 2007 00:56   

Back to top

sloujol
Poziom 1
Poziom 1

Post#96 12 Nov 2007 13:20   

Witam ja mam od tygodnia tego livebox'a i mam takie następujące pytania mam go podłączonego do pc stacjonarnego przez kabel usb a i mam również starszego laptopa na którym mam win 98 i podłączając do tego lapka wifi i wszystko instalując urządzenie normalnie ściąga sygnał lecz gdy chce otworzyć jakaś stronę to lipa niemoże wczytać jej co robić ??;/:?::?::?:
Back to top

rymario
Poziom 3
Poziom 3

Post#97 06 Dec 2007 14:45   

Czy dalej potrzebujesz info na swoje pytanie? Jeśli tak to daj znać.
pozdr

Dodano po 22 [minuty]:

Ania013 wrote:
Witam , posiadam aktualnie modem livebox(którego wynajmuje od TP) mam sieć zrobiona po lanie do innego budynku 1 komputer i z tego też budynku rozgłaszanie bezprzewodowe jest poprzez AP-ovislink v2 oraz antene 10db bazową cyberbajta na inne 2 komputery

Mój problem polega na tym że:
Zgłosiłam do TP,że chce przyśpieszyć neo z 512 do 1 mb,przyjechali z wywiadu technicznego i powiedzieli,że mój modem (livebox) ma słabe parametry i nie pójdzie mi 1mb, podczepili swojego taki malutki jak mydelniczka i parametry miał już o wiele lepsze i powiedzieli mi ,że jakiś dobry modem i będzie mi 1 mb internet chodził ok, a więc moje pytanie jaki modem do neostrady najlepiej zakupić??

Pozdrawiam

Wydaje mi się, że problem leży w czyms innym. Czy używasz (uzywacie?) usługi P2P(np. emule, torrent) ? Jeżeli tak (a tak zakładam, że tak jest) to w konfiguracji LB musisz ustawić sobie ilość serwerów z którymi gadasz np. na 100 max. W przeciwnym przypadku nie będzie chciał gadać. Tutaj ruter w Livebox-ie jest słaby i się nie wyrabia. Jeżeli to nie pomoże to Twój wybór innego modemu jest uzależniony od usług, z których korzystasz. Jeśli korzystasz tylko z Neostrady to wybierasz co chcesz. Tu Ci nie pomogę bo nie wiem co jest dobre na rynku, ale oferta jest b. duża i na pewno ktoś Ci da info. Jeżeli natomiast chcesz korzystać również z VoIP (jako usługi TP a nie np. przez SkYpe) to musisz korzystać tylko z Liveboxa.

pozdrawiam

Dodano po 42 [minuty]:

sloujol wrote:
Witam ja mam od tygodnia tego livebox'a i mam takie następujące pytania mam go podłączonego do pc stacjonarnego przez kabel usb a i mam również starszego laptopa na którym mam win 98 i podłączając do tego lapka wifi i wszystko instalując urządzenie normalnie ściąga sygnał lecz gdy chce otworzyć jakaś stronę to lipa niemoże wczytać jej co robić ??;/:?::?::?:

Sprawdź czy masz dobrze zainstalowany driver do WiFi pod Win98. Jeśli tak i dalej masz problemy to daj znać.

pozdrawiam
Back to top

sadkos
Poziom 1
Poziom 1

Post#98 13 Dec 2007 23:32   

zasada działania

czy będzie mi działał livebox pomiedzy kondygnacjami budynku??
prosze o pilną odp
Pozdrawiam
Back to top

szaleniec
Poziom 23
Poziom 23

Post#99 14 Dec 2007 02:34   

Re: zasada działania

sadkos wrote:
czy będzie mi działał livebox pomiedzy kondygnacjami budynku??
prosze o pilną odp
Pozdrawiam

Jak masz farta to tak. Poważnie mówię - jest bardzo duży rozrzut parametrów pomiędzy różnymy egzemplarzami Liveboksa. Z reguły zasięg tego urządzenia nie przekracza ~7m.
Back to top

mlodymp
Poziom 2
Poziom 2

Post#100 16 Dec 2007 13:51   

wiam.
ma dwa pytana doyczące liveboksa
1. Które połączenie jest najlepsze
2.Jak podłączyć laptpa który ma karte bezprzewodową bez użycia adaptera
Back to top

szaleniec
Poziom 23
Poziom 23

Post#101 16 Dec 2007 14:43   

Najmniej problemów stwarza połączenie przez ethernet.
Co do połączenia przez wifi za pomocą karty wbudowanej w laptopa: panel sterowania > połączenia sieciowe > połączenie sieci bezprzewodowej. Wybierasz na liście sieć z którą chcesz się połączyć (domyśłne SSID liveboksa to neostrada_xxxx), wciskasz "reg" na lb i łączysz. Następnie wyświetli się komunikat o wpisanie klucza wep.
Jeśli na liście dostępnych sieci nie będzie lb, to należy dodać tą sieć przez "kreator sieci bezprzewodowych".
Back to top

mlodymp
Poziom 2
Poziom 2

Post#102 16 Dec 2007 17:10   

Miałeś rację połączenie ethernrtowe jest najlepszym rozwiązaniem.
Ale mam dajej problem z podłączeniem laptopa siła sygnału znakomita a w stanie wyskakuje mi ograniczenie lub brak łączności wiesz o co chodzi??
Back to top

szaleniec
Poziom 23
Poziom 23

Post#103 16 Dec 2007 23:31   

mlodymp wrote:
Miałeś rację połączenie ethernrtowe jest najlepszym rozwiązaniem.
Ale mam dajej problem z podłączeniem laptopa siła sygnału znakomita a w stanie wyskakuje mi ograniczenie lub brak łączności wiesz o co chodzi??

Mógł wystąpić konflikt adresów IP, zdarza się, że serwer DHCP Liveboksa da dwóm komputerom takie same adresy. Najszybszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest ręczne przypisanie adresu IP, najlepiej z górnej części zakresu, np 192.168.1.40

-- edit --
Na początek można jednak wyłączyć filtrowanie MAC w lb. Wchodzisz w konfiguracje lb, następnie "sieć bezprzewodowa", po prawej stronie poniżej środka jest przycisk "edytuj liste filtrów MAC", nad przyciskiem są dwie opcje "włącz" oraz "wyłącz", zaznacz wyłącz, następnie przycisk "zastosuj" i "zapisz teraz".
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Dec 2007 23:31   

Back to top

Bartezzzzz
Poziom 13
Poziom 13

Post#104 19 Dec 2007 18:42   

Witam, będę miał w przyszły piątek liveboxa. Mam pytanie czy można przewodowo podłączyć go kablem od lanu? Posiadam go, bo narazie rozdzielam lanem internet. A i czym się różni kabel ethrnet od lanowego? Podobno jest 4 żyłkowy, lan 8. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam!!
Back to top

caliber2001
Poziom 12
Poziom 12

Post#105 20 Dec 2007 14:14   

Niczym się nie różni - kabel Ethernet ma 8 żył i w zależności od tego jakie urządzenia są podpięte używa 4 (standard 100Mbps) lub 8 (standard 1Gbps) żył. LB ma cywilizowany auto-sensing, czyli sam sobie wykrywa rodzaj kabla (cross-over czy patch-cord) - dla nas jest przezroczyste, ja z resztą musiałem z tego powodu sobie kupić drugi kabel (na uczelni tylko prosty).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Dec 2007 14:14   

Back to top

caliber2001
Poziom 12
Poziom 12

Post#106 21 Dec 2007 23:39   

Przepraszam za post pod postem, ale niestety zaczęły mi się znów problemy z tym 'cudownym' urządzeniem. Sprawa przedstawia się tak, że już trzeci wieczór z rzędu pada WiFi - tzn. komputer nie może się połączyć z siecią bezprzewodową. Używając programu NetworkStumbler (swoją drogą fajna zabawka) widzę, że sieć bezprzewodowa pojawia się i za moment znika :-/ Czy ktoś już się spotkał z takim problemem? Odpowiedź typu kup sobie Linksys'a czy DLinka mnie nie satysfakcjonuje - nie mam takich możliwości.
Back to top

Bartezzzzz
Poziom 13
Poziom 13

Post#107 21 Dec 2007 23:57   

Dopiero będę miał w piątek liveboxa, lecz troche naczytałem się o nim. Twój problem to możliwe zwiecha urządzenia. Wyciąg z gniazdka od prądu i włóż, może to pomoże.
Back to top

caliber2001
Poziom 12
Poziom 12

Post#108 22 Dec 2007 00:32   

Wielokrotne wyłączanie urządzenia mam już za sobą - nic nie pomagało :-/
Back to top

gruby1
Poziom 20
Poziom 20

Post#109 22 Dec 2007 00:40   

Panowie problem jest z tym, że to co się dostaje gratis jest najczęściej o kant dopy roztrzaś. Takie jest życie, jak chcecie mieć coś dobrego to trzeba troszkę za to zapłacić, a livebox jaki jest, wie każdy jego posiadacz-niestety. Ciągłe zwiechy, problemy z podłączeniem itd to normalka. Poszukajcie alternatywnego softu. To załatwi sprawę ale załatwi tez gwarancję. Pozdrawiam
Back to top

Bartezzzzz
Poziom 13
Poziom 13

Post#110 22 Dec 2007 19:43   

A czy livebox sprawiedliwie rozdziela predkosc? Mam neo 1mb i chcialby tak po 512 na kazdym komputerze, a jesli mozliwe by bylo zeby ja mial 6xx, a drugi komputer 4xx. Da sie tak zrobic?
Back to top

caliber2001
Poziom 12
Poziom 12

Post#111 22 Dec 2007 20:43   

Livebox przydziela pasmo 'dynamicznie' czyli nie możesz sam ustalić ile komu, a także nie ma równego podziału 50/50.
Back to top

Bartezzzzz
Poziom 13
Poziom 13

Post#112 23 Dec 2007 10:57   

To tak po ile rozdziela?? I czy ma takie coś, że jak ja będę coś sciągał to da mi więcej predkości, a 2 komputer będzie miał mniej?
Back to top

caliber2001
Poziom 12
Poziom 12

Post#113 23 Dec 2007 12:37   

Ma takie coś i nazywa się to właśnie dynamicznym podziałem pasma.
Back to top

tomy000
Poziom 11
Poziom 11

Post#114 27 Dec 2007 13:01   

witam
fajnie sie to wszystko czyta ;)
ale kto z Was tu wszystkich widział żeby TPSA, chodzi o sprzęt, dawałaby coś naprawdę dobrego???
SZYBKO+TANIO+DOBRZE????
nigdy nie idą razem :)
Back to top

wojtek8989
Poziom 1
Poziom 1

Post#115 29 Dec 2007 12:45   

cześć , posiadam Liveboxa TP i korzystając już z forum http://www.wififorum.pl/ftopic9628.html zakupiłem już Pigtail Hirose UFL/RP-SMA męski 2.4Ghz - 5Ghz ultra low loss i chciałem wpiąć ten konektor. Gdy otworzyłem Liveboxa okazało się że w moim modelu nie ma gniazda MAIN i jest tylko AUX. Co mam teraz zrobić wpiąć konektor do gniazda AUX? Czy będzie wszystko działać? Moje następne pytanie to jakim kablem z jakimi złączkami mam połączyć konektor z anteną (Horizon MINI 2,4 GHz/7 dBi)

Czy moj kolega mieszkający 300m ode mnie będzie mogł odbierać sygnał z mojej anteny za pomocą adaptera wi-fi? Czy będzie musiał kupić coś innego do odbierania sygnału? Jeżeli będzie musiał kupić coś innego to prosze powiedzcie co.

Co to jest AP i do czego to służy?

Za wszystkie odpowiedzi na moje pytania z góry dziękuje.:D
Back to top

Bartezzzzz
Poziom 13
Poziom 13

Post#116 03 Jan 2008 19:35   

Jak wyłączyć ten migający napis TP?
Back to top

szaleniec
Poziom 23
Poziom 23

Post#117 03 Jan 2008 19:45   

Obok gniazd rj-11 jest przycisk, za pomocą którego można wyłączyć ten napis.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Jan 2008 19:45   

Back to top

Bartezzzzz
Poziom 13
Poziom 13

Post#118 04 Jan 2008 14:57   

Ok dziędzki, już podłączyłem:)

Sorry, że post pod postem, ale to ważne. Czy mogę podłączyć urządzenie wielofunkcyjne do liveboxa, aby 2 komputery mogły z niego korzystać??
Back to top

szaleniec
Poziom 23
Poziom 23

Post#119 04 Jan 2008 15:41   

Bartezzzzz wrote:

Sorry, że post pod postem, ale to ważne. Czy mogę podłączyć urządzenie wielofunkcyjne do liveboxa, aby 2 komputery mogły z niego korzystać??

Tepsowa wersja Liveboksa nie ubsługuje drukarek USB. Ale możesz podłączyć drukarkę posiadającą printserver.
Back to top

Bartezzzzz
Poziom 13
Poziom 13

Post#120 04 Jan 2008 20:21   

Witam, ogólnie moje zdanie o liveboxie nie jest złe. Na początku były problemy, i rozmawiałem ponad 4, 5 godz z pomocą techniczną(po 1 godz dziennie). Ale juz jest dobrze. Narazie tylko 2 razy się zawiesił, tak bardzo nie przeskadza. Dalsze info o mojej obserwacji podam później. Pozdrawiam!
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Livebox??
Page 4 of 6 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Similar topics
Livebox jako router wifi innego livebox-a. Czy to możliwe? (11)
Livebox, AP edimax, wyłączenie prądu, nie włącza się livebox (1)
livebox wi-fi, laptop wifi, połączenie laptopa z livebox (14)

Page generation time: 0.15 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed