| Author |
Jedacz Poziom 5

|
28 Apr 2003 02:14 Creative Inspire ==> na pilota :D |
|
|
|
Witam!
Poszukuje dobre elektronika ktory bylby w stanie zrobic taki wynalazek... no ale od poczatku...
W zestawach glosnikowych CREATIVE Inspire od subwoofer'a wychodzi kabelek (zlacze PS/2 lub jesli nie to kropla w krople podobne) na koncu ktorego znajduje sie potencjometr do podglasniania i sciszania oraz w poczatkowej pozycji do wlaczenia\wylaczenia glosnikow.
W czym tkwi zadanie. Otoz poszukuje speca ktory potrafilby zrobic taki wynalazek ale ... na pilota. Znaczy sie zeby na koncu tego kabla byl jakis odbiornik, a pilot mial 3 przyciski ON\OFF oraz VOLUME+ i VOLUME-.
1. Czy jest to mozliwe (raczej jest, dzisiejsza elektronika nie zna granic)
2. Czy jest ktos taki kto sie tego podejmie
3. Ile to by kosztowalo (wszystko z robocizna)
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jaco18 Poziom 21

|
28 Apr 2003 09:53 |
|
|
|
Musisz najpierw podać więcej danych, ja osobiście nie posiadam takich głośników, ale mój kolega ma moż euda mi się go zmusiać do pokazania co jest w środku, ale na razie:
Rozbierz pilota, zobacz co jest w środku (czy to potencjometr 6 kanałowy,
do którego wchodzą i wychodzą sygnały), czy to może tylko jakiś impulsator lub coś inego co tylko steruje regulatorem głośności w głośnikach umieszczonym w sybwooferze (może tam jest jakiś cyfrowy potencjometr lub silniczek ?????)
Mam do ciebie prośbę, jak byś już rozebrał suba to zobacz na jakich końcówkach mocy są zrealizowane poszczególne kanały, możesz podzielić sięna forum budową takiego zestawu, co siedzi w środku, jakie trafo itp.
Będą to pożyteczne info dla ludzi budujących sobie podobne głośniki/ wzmacniacz.
Generalnie ukłąd jest do zrobienia, zależy tylko jak hest realizowana regulacja głośności?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Apr 2003 09:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
28 Apr 2003 10:29 |
|
|
|
Temat bardzo ciekawy.
Jak znam zycie :) to na perwn nie siedzi tam potencjometr x6 tylko pojedynczy z wyłącznikiem a regulacja Vol odbywa sie napieciowo. Ale to tylko moje podejzenia.
Bez wzgledu jak to jest zrealizowane da sie to przerobic :) Warto by pomierzyc co tam przychodzi - a zasilanie do ukladu odbiornika pilota da sie podciągnąć z subwoofera.
|
|
| Back to top |
|
 |
tomj7 Poziom 17

|
28 Apr 2003 10:53 |
|
|
|
W tym pilocie są dwa pojedyncze potencjometry, jeden z włącznikiem do włączania/wyłączania i regulacji siły głosu równo na wszystkich głośnikach, a drugi do regulacji balansu: przód/tył. I to wszystko, żadnej elektroniki. Regulacja wzmocnienia odbywa się napięciowo.
Więc do pilota wystarczą dwa potencjometry cyfrowe, odbiornik podczerwieni i jakiś procek, który to obsłuży.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Apr 2003 10:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
28 Apr 2003 11:29 |
|
|
|
To w wersji FULL 2 pot'y ja bym zaczął od głośności i wyłącznika.
Balans juz nie musi byc na pilocie - raz ustawisz i po wszystkim :)
Ale nie narzucam takiego rozwiazania - kwestia upodobań :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Apr 2003 11:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jedacz Poziom 5

|
28 Apr 2003 13:09 |
|
|
|
Jako ze jestem laikiem w dziedzinie elektryki\elektroniki napisze co widze:
plytka :D na ktorej jest potencjometr ktory z plytka polaczony jest piecioma "blachami" ;) poza tym na plytce sa 4 rezystory (chyba ;), dioda :P. Z plytki wychodzi az (?) piec przewodow do subwoofera :D.
Postaram sie zmobilizowac mojego qmpla to zrobi schemat tej plytki jesli to cos pomoze :D.
Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam.
Bede pisal w miare na biezaco wszystko czego sie dowiem ;)
PS.: Subwoofera boje sie rozkrecac ;) dobrze wiece ze laik to moze zepsuj nie jedno ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Jaco18 Poziom 21

|
13 May 2003 11:08 |
|
|
|
I co, koniec tematu ??? :-(
:arrow: Jedacz
NIe bój się, jak nie będziesz grzebał i nie zrobisz zwarcia, to nic nie popsujesz. Rozbierz sub i zobacz co tam siedzi, opisz to najdokładniej jak możesz na forum.
A co do pilota to ile ma kohm ten potencjometr ? 5 nóżek - to by się zgadzało: 3 potencjometru i 2 do włącznika, a więc regulacja napięciowa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jedacz Poziom 5

|
16 May 2003 23:21 |
|
|
|
Witam!
Sorki ze nic nie pisalem ale odkad elektroda.pl padla nei mialem czasu tu zagladac (matura). Szczerze mowiac narazie nadal nie mam czasu bo czekaja mnie ustne. Ale po maturkach przyjda upragnione wakacje i wtedy zabiore sie konkretniej za tego pilota i subwoofer. Chodz zaczynam miec pewne watpliwosci... na necie mozna kupic zlacze IrDA do kompa zeby wspolpracowalo z dowolnym pilotem (konfigurowalne) i zastanawiam sie czy oplaca sie przerabiac koncowke dla 3-ch przyciskow, skoro mozna za posrednictwem pilota skonfigurowac o wiele wiecej niz VOLUME. Nio ale temat na pewno nie jest zamkniety. Bede pisal wszystko czego sie dowiem :D Pozdrowka.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
16 May 2003 23:28 |
|
|
|
| Jedacz wrote: |
| Chodz zaczynam miec pewne watpliwosci... na necie mozna kupic zlacze IrDA do kompa zeby wspolpracowalo z dowolnym pilotem (konfigurowalne) i zastanawiam sie czy oplaca sie przerabiac koncowke dla 3-ch przyciskow, skoro mozna za posrednictwem pilota skonfigurowac o wiele wiecej niz VOLUME. |
Po pierwsze to nie jest IRDA tylko odbiornik podczerwieni.
Po drugie schemat jest dostępny na elekrodzie a budowa to koszt jakiś 7zł.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 May 2003 23:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jedacz Poziom 5

|
17 May 2003 02:17 |
|
|
|
Zwrazam HUMOR ;) ten bajerek z pilotem jest zeczywiscie na podczerwien. Zastanawia mnie jednak cos innego IrDA to przeciez nic innego jak podczerwien Ir=InfraRed=Podczerwien!!! Hem??? ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Świr Poziom 22

|
03 Nov 2004 15:14 Re: Creative Inspire ==> na pilota :D |
|
|
|
Jeśli chcecie to moge wam podrzucić fotki płyty wzmacniacza głośników Inspire 4.1 4400 :)
A jeśli ktoś z was ma schemat to byłbym wdzięczny za podrzucenie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Jaco18 Poziom 21

|
03 Nov 2004 23:21 Re: Creative Inspire ==> na pilota :D |
|
|
|
pokaz te zdjęcia -na pewno kazdy zainteresowany je chętnie zobaczy :D