Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Bojler Elektromet


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis ->Bojler Elektromet Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Grzejniki pokojowe
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
uki4
Poziom 17
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 330
uki4
Poziom 17
Post#1 21 Sty 2006 14:21  Autor tematu   

Bojler Elektromet


Witam serdecznie.

Jakiś czas temu bojler przestał grzać, rozkręciłem go i był upalony kabelek (cała izolacja na nim stopiona).
Więc podłączyłem grzałkę bezpośrednio do prądu, aby mieć ciepłą wodę.

Teraz jest pytanie.

Jeśli podłączę wszystko tak jak było, grzałka przez termostat to kontrolka świeci ale grzałka nie grzeje.

Co może być uszkodzone?

Dołączam foto.


Pozdrawiam.

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
stomat
Poziom 32
Miasto: Chojnice
Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 2159
Pomógł: 112
Ocena postów: 72
stomat
Poziom 32
Post#2 21 Sty 2006 15:19    

Re: Bojler Elektromet


A może bys tak zdjął prowizję ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
skryn
Admin grupy AGD
Miasto: Słupsk
Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 15603
Pomógł: 1461
Ocena postów: 522
skryn
Admin grupy AGD
Post#3 21 Sty 2006 15:27    

Re: Bojler Elektromet


stomat napisał:
A może bys tak zdjął prowizję ?


A może tak Kolega potrafi odpowiedzieć w temacie?
Prowizji nie da się ściągnąć (zbyt duży plik), a i tak pytający nie chce żadnych punktów (naliczane automatycznie względem rozmiaru pliku).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
uki4
Poziom 17
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 330
uki4
Poziom 17
Post#4 21 Sty 2006 15:28  Autor tematu   

Bojler Elektromet


Dokładnie nie wiem jak to zrobić z prowizją....

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
skryn
Admin grupy AGD
Miasto: Słupsk
Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 15603
Pomógł: 1461
Ocena postów: 522
skryn
Admin grupy AGD
Post#5 21 Sty 2006 15:39    

Bojler Elektromet


Foto super, tylko napisy na zielono niezbyt wyraźne...
Moim zdaniem, to coś z termostatem. Najprościej sprawdzić na nim, czy jest przejście.
Dalej coś podziałamy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
uki4
Poziom 17
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 330
uki4
Poziom 17
Post#6 22 Sty 2006 13:52  Autor tematu   

Bojler Elektromet


Ok
tylko ktory to termostat ta czarna mała kostka czy z tym pokrętłem?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
DonRomano
Poziom 33
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Pomógł: 196
Ocena postów: 56
DonRomano
Poziom 33
Post#7 22 Sty 2006 15:53    

Re: Bojler Elektromet


To jest to samo zdjęcie tylko trochę mniejszych rozmiarów.
Termostat to ten z pokrętłem, weź miernik i pomierz przejścia omomierzem tylko najpierw powyłączaj z sieci.
Podejrzewam że mogły uszkodzić się styki w termostacie.
Wymień albo wyczyść.

Załączniki:

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
uki4
Poziom 17
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 330
uki4
Poziom 17
Post#8 23 Sty 2006 15:53  Autor tematu   

Re: Bojler Elektromet


Wymontowałem termostat i zmierzyłem miernikiem Ω pokrętło na skali 200Ω, na mierniku pokazuje 00,6.
Pomiar robiłem dotykając tam gdzie dochodzą kable.
Nie wiem czy dokładnie to zrobiłem. Miernik ten tani firma Master.

Czy dobrze wykonałem pomiar i czy ten termostat jest dobry:?:

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Łukasz B
Poziom 15
Miasto: Kraków
Dołączył: 25 Sty 2004
Posty: 112
Pomógł: 13
Ocena postów: 5
Łukasz B
Poziom 15
Post#9 23 Sty 2006 16:57    

Re: Bojler Elektromet


Z tego co piszesz to termostat jest dobry. Sprawdź tym miernikiem też tą czrną kostkę jest to termostat zabezpieczający,powinien mieć przejście (jak ma cztery styki to parami powinien przewodzić) Jak nie to na nim powinien być przycisk, spróbuj go nacisnąć jak pstryknie to powinno grzać.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
uki4
Poziom 17
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 330
uki4
Poziom 17
Post#10 23 Sty 2006 18:59  Autor tematu   

Re: Bojler Elektromet


Ok ide sprawdzić, ta kostka ma 4 styki parami sprawdzić w pionie czy w poziomie?

W takim razie miernikiem dobrze sprawdziłem?

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

Sprawdzałem tą małą kostke ma 00,6Ω
rozebrałem ją, styki widać ładne czyste.

Już nie mam sił do tego bojlera...

Czy na tym rysunku są chociaż dobrze kable połączone? Bo przy grzałece jest tylko jeden kabel.:cry:

Dodano po 8 [minuty]:

Dołączam polepszony opis.

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jmk
Poziom 28
Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 1189
Pomógł: 100
Ocena postów: 18
jmk
Poziom 28
Post#11 23 Sty 2006 20:16    

Re: Bojler Elektromet


Zdjęcie niezbyt czytelne w sensie poprowadzonych kabli- zale z tego co widać to drugi przewód zasilajacy grzałkę przechodzin tylko przez neonówkę więś grzałka przewodzi i neonówka świeci- a w normalnym układzie neonówka jest włączona równolegle do grzałki.
Po prostu jest to ZŁE podłączenie!!!
A więc zrób tak:
-kabel zasilający wprowadź do wyłącznika tak aby obydwa przewody wyłącznik odcinał- inaczej zrobisz zwarcie
-Niebieski od wyłącznika bezpośrednio do grzałki- na jedno wyprowadzenie
Drugi z wyłacznika do jednego wyprowadzenia termostatu
-a z wyjscia termostatu połącz z drugim portem grzałki( tym jeszcze wolnym)
Kontrolke podłacz równolegle do grzałki
..ijak nie popieprzysz to będziesz mógł liczyć na CIEPŁA wodę.. na której podobno tak Ci zalezy
Powodzenia
PS. Stosuj właściwe kolory przewodów a nie jakieś barachło jakiew masz pod ręką-ułatwi Ci to życie.
Masę ten żółto zielony połącz szeregowo z masą grzałki i termostatu!
Powodznia!!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
uki4
Poziom 17
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 330
uki4
Poziom 17
Post#12 23 Sty 2006 21:04  Autor tematu   

Re: Bojler Elektromet


Bardzo prosze o poprowadzenie mnie nr przewodów jak podłączyć

podłaczyłem tak jak na zdjęciu i kopią rurki a bojler i tak nie grzeje.

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
KKK
Poziom 31
Miasto: Trzebnica
Dołączył: 31 Sie 2002
Posty: 1367
Pomógł: 152
Ocena postów: 3
KKK
Poziom 31
Post#13 23 Sty 2006 22:01Pomocny post    

Re: Bojler Elektromet


Mówiąc szczerze wolałbym aby to zrobił ktoś kto się trochę w tym orientuje ale niech będzie.
-odłączyć od sieci, to chyba oczywiste
-miernik ustaw na pomiar diody (lub buzzer jeśli są to 2 oddzielne funkcje) ma piszczeć przy zwartych końcówkach miernika
-porozłączaj wszystko
-w tej czarnej kostce - bezpiecznik znajdź 2 pary styków które są zwarte, nazwijmy je A,A',B,B' (jeśli zwarta jest tylko jedna para to uszkodzony albo trzeba go odblokować)
-termostat ma być zwarty przy nastawach wyższej temperatury a rozwarty przy skręceniu na minimum to będzie C,C'
Grzałka to D i D', neonówka E i E'
Połączenia powinny wyglądać tak:
-żyła brązowa kabla sieciowego do zacisku A bezpiecznika
-żyła niebieska kabla sieciowego do zacisku B bezpiecznika
-z zacisku A' bezpiecznika do zacisku C temostatu
-z zacisku C' termostatu do D grzałki oraz E neonówki
-z zacisku B' bezpiecznika do D' grzałki oraz E' neonówki

Jeśli coś jest niejasne to lepiej zapytać niż ....

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elektro-dom
Poziom 22
Miasto: wielkopolska
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 495
Pomógł: 57
Ocena postów: 28
elektro-dom
Poziom 22
Post#14 23 Sty 2006 22:06Pomocny post    

Bojler Elektromet


Panowie , rozwiązanie jest trywialne:
1. Przewody na grzałce zostaw, ale drugie końce tych przewodów zamień miejscami na kostce:(patrząc na zdjęcie - pojedyńczy czerwony na dole, a czerwony podwójny u góry)
2.Listwę zaciskową usuń a te dwa przewody co idą do listwy podłącz do wolnego zacisku na kostce
czarnej.(pod brązowym)
Powodzenia - będzie ciepła woda!!!
RESZTA JEST OK!!! MUSI DZIAŁAĆ!
Uwaga!!!
jeśli nie będzie działać to wduś palcem mocno ten malutki przycisk na środku czarnej kostki.
A co do kopania to pamiętaj o sprawnej ochronie przeciw porażenowej!!! - sprawdź podlączenie bolca w gniazdku!!!

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
jmk
Poziom 28
Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 1189
Pomógł: 100
Ocena postów: 18
jmk
Poziom 28
Post#15 24 Sty 2006 08:13Pomocny post    

Re: Bojler Elektromet


Jak zabezpieczenie termiczne ma wisiec bez kontaktu ze zbiornikiem to WYRZUC je na śmieci bo i tak jest wtedy zbędne!!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
DonRomano
Poziom 33
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Pomógł: 196
Ocena postów: 56
DonRomano
Poziom 33
Post#16 24 Sty 2006 08:40Pomocny post    

Re: Bojler Elektromet


Tak mniej więcej powinien wyglądać schemat.

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
uki4
Poziom 17
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 330
uki4
Poziom 17
Post#17 24 Sty 2006 12:38  Autor tematu   

Bojler Elektromet


Panowie ide to naprawiać...
O efekcie napisze.

Dodano po 51 [minuty]:

Dziękuje Wszystkim za pomoc, właśnie naprawiłem ten bojler.
Jeśli ktoś będzie potrzebował punktów to chętnie oddam.


Pozdrawiam serdecznie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Albinos53
Poziom 1
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1
Albinos53
Poziom 1
Post#18 30 Lip 2006 12:30    

Re: Bojler Elektromet


Chciałam sie pochwalic ze dzieki temu opisowi tez naprawilam taki bojler u siebie w domu, jestem wlasnie w samozachwycie bo to bylo 15 minut temu.....:D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
samsu100
Poziom 22
Miasto: środek Polski
Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 367
Pomógł: 58
Ocena postów: 23
samsu100
Poziom 22
Post#19 30 Lip 2006 16:46    

Re: Bojler Elektromet


Trochę włos staje na głowie jak patrzę na takie naprawy. Kilka moich uwag:
1. zabezpieczenie przed przegrzaniem musi być przymocowane do zbiornika (zabezpieczenie domowników przed rozwaleniem bojlera wrazie awarii termostatu i zagotowaniu wody)
2. lampka kontrolna grzania (neonówka czerwona) powinna być połączona równolegle z grzałką
3. w instalacjiach istnieje pewna reguła kolor żółto zielony jest zarezerwowany dla ochrony, zaś na zdjęciach jest jako prądowy od termostatu.
Proponuję trochę rozsądku i mniej prowizorek.
pozdrawiam i życzę bezpiecznej eksploatacji. AK

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Bojler Elektromet
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ogrzewacz ( bojler)WJ-60 Elektromet- wyłącznik bezpieczeństw (4)
Bojler elektryczny ELEKTROMET TYTAN 2000 - nie grzeje (12)
bojler elektr.typ WJ-120"ELEKTROMET" (3)
Bojler Ariston Pro R 80V - Bojler elektryczny czyszczenie grzałki (2)
Bojler samoróbka - Bojler wymiennik własnej produkcji (3)
bojler - chce zmienic podgrzewacz ,,dafi,, na bojler (2)
Bojler METALON - Bojler nie nagrzewa wody... (5)
Jaki kupić bojler bojler 50 litrów? (4)
Bojler C.W.U. - Bojler CWU i śmierdząca woda (4)
Bojler - Jaki bojler wybrać? (15)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.133 seconds

elektroda.pl temat RSS