Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Bojler Elektromet


  Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service ->Bojler Elektromet Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
uki4
Level 17
Location: Częstochowa
Joined: 18 Jul 2005
Posts: 329
Post rating: 1
uki4
Level 17
Post#1 21 Jan 2006 14:21  Topic author   

Bojler Elektromet


Witam serdecznie.

Jakiś czas temu bojler przestał grzać, rozkręciłem go i był upalony kabelek (cała izolacja na nim stopiona).
Więc podłączyłem grzałkę bezpośrednio do prądu, aby mieć ciepłą wodę.

Teraz jest pytanie.

Jeśli podłączę wszystko tak jak było, grzałka przez termostat to kontrolka świeci ale grzałka nie grzeje.

Co może być uszkodzone?

Dołączam foto.


Pozdrawiam.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
stomat
Level 32
Location: Chojnice
Joined: 20 Dec 2005
Posts: 2192
Helped: 114
Post rating: 79
stomat
Level 32
Post#2 21 Jan 2006 15:19    

Re: Bojler Elektromet


A może bys tak zdjął prowizję ?

Helpful post? + 0
Back to top
skryn
Admin grupy AGD
Location: Słupsk
Joined: 28 Sep 2004
Posts: 15793
Helped: 1488
Post rating: 639
skryn
Admin grupy AGD
Post#3 21 Jan 2006 15:27    

Re: Bojler Elektromet


stomat wrote:
A może bys tak zdjął prowizję ?


A może tak Kolega potrafi odpowiedzieć w temacie?
Prowizji nie da się ściągnąć (zbyt duży plik), a i tak pytający nie chce żadnych punktów (naliczane automatycznie względem rozmiaru pliku).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
uki4
Level 17
Location: Częstochowa
Joined: 18 Jul 2005
Posts: 329
Post rating: 1
uki4
Level 17
Post#4 21 Jan 2006 15:28  Topic author   

Bojler Elektromet


Dokładnie nie wiem jak to zrobić z prowizją....

Helpful post? + 0
Back to top
skryn
Admin grupy AGD
Location: Słupsk
Joined: 28 Sep 2004
Posts: 15793
Helped: 1488
Post rating: 639
skryn
Admin grupy AGD
Post#5 21 Jan 2006 15:39    

Bojler Elektromet


Foto super, tylko napisy na zielono niezbyt wyraźne...
Moim zdaniem, to coś z termostatem. Najprościej sprawdzić na nim, czy jest przejście.
Dalej coś podziałamy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
uki4
Level 17
Location: Częstochowa
Joined: 18 Jul 2005
Posts: 329
Post rating: 1
uki4
Level 17
Post#6 22 Jan 2006 13:52  Topic author   

Bojler Elektromet


Ok
tylko ktory to termostat ta czarna mała kostka czy z tym pokrętłem?

Helpful post? + 0
Back to top
DonRomano
Level 33
Location: Rzeszów
Joined: 29 Aug 2003
Posts: 2718
Helped: 196
Post rating: 72
DonRomano
Level 33
Post#7 22 Jan 2006 15:53    

Re: Bojler Elektromet


To jest to samo zdjęcie tylko trochę mniejszych rozmiarów.
Termostat to ten z pokrętłem, weź miernik i pomierz przejścia omomierzem tylko najpierw powyłączaj z sieci.
Podejrzewam że mogły uszkodzić się styki w termostacie.
Wymień albo wyczyść.

Attachments:

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
uki4
Level 17
Location: Częstochowa
Joined: 18 Jul 2005
Posts: 329
Post rating: 1
uki4
Level 17
Post#8 23 Jan 2006 15:53  Topic author   

Re: Bojler Elektromet


Wymontowałem termostat i zmierzyłem miernikiem Ω pokrętło na skali 200Ω, na mierniku pokazuje 00,6.
Pomiar robiłem dotykając tam gdzie dochodzą kable.
Nie wiem czy dokładnie to zrobiłem. Miernik ten tani firma Master.

Czy dobrze wykonałem pomiar i czy ten termostat jest dobry:?:

Helpful post? + +1
Back to top
Łukasz B
Level 15
Location: Kraków
Joined: 25 Jan 2004
Posts: 112
Helped: 13
Post rating: 5
Łukasz B
Level 15
Post#9 23 Jan 2006 16:57    

Re: Bojler Elektromet


Z tego co piszesz to termostat jest dobry. Sprawdź tym miernikiem też tą czrną kostkę jest to termostat zabezpieczający,powinien mieć przejście (jak ma cztery styki to parami powinien przewodzić) Jak nie to na nim powinien być przycisk, spróbuj go nacisnąć jak pstryknie to powinno grzać.

Helpful post? + 0
Back to top
uki4
Level 17
Location: Częstochowa
Joined: 18 Jul 2005
Posts: 329
Post rating: 1
uki4
Level 17
Post#10 23 Jan 2006 18:59  Topic author   

Re: Bojler Elektromet


Ok ide sprawdzić, ta kostka ma 4 styki parami sprawdzić w pionie czy w poziomie?

W takim razie miernikiem dobrze sprawdziłem?

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

Sprawdzałem tą małą kostke ma 00,6Ω
rozebrałem ją, styki widać ładne czyste.

Już nie mam sił do tego bojlera...

Czy na tym rysunku są chociaż dobrze kable połączone? Bo przy grzałece jest tylko jeden kabel.:cry:

Dodano po 8 [minuty]:

Dołączam polepszony opis.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jmk
Level 28
Joined: 02 Mar 2004
Posts: 1189
Helped: 100
Post rating: 22
jmk
Level 28
Post#11 23 Jan 2006 20:16    

Re: Bojler Elektromet


Zdjęcie niezbyt czytelne w sensie poprowadzonych kabli- zale z tego co widać to drugi przewód zasilajacy grzałkę przechodzin tylko przez neonówkę więś grzałka przewodzi i neonówka świeci- a w normalnym układzie neonówka jest włączona równolegle do grzałki.
Po prostu jest to ZŁE podłączenie!!!
A więc zrób tak:
-kabel zasilający wprowadź do wyłącznika tak aby obydwa przewody wyłącznik odcinał- inaczej zrobisz zwarcie
-Niebieski od wyłącznika bezpośrednio do grzałki- na jedno wyprowadzenie
Drugi z wyłacznika do jednego wyprowadzenia termostatu
-a z wyjscia termostatu połącz z drugim portem grzałki( tym jeszcze wolnym)
Kontrolke podłacz równolegle do grzałki
..ijak nie popieprzysz to będziesz mógł liczyć na CIEPŁA wodę.. na której podobno tak Ci zalezy
Powodzenia
PS. Stosuj właściwe kolory przewodów a nie jakieś barachło jakiew masz pod ręką-ułatwi Ci to życie.
Masę ten żółto zielony połącz szeregowo z masą grzałki i termostatu!
Powodznia!!

Helpful post? + 0
Back to top
uki4
Level 17
Location: Częstochowa
Joined: 18 Jul 2005
Posts: 329
Post rating: 1
uki4
Level 17
Post#12 23 Jan 2006 21:04  Topic author   

Re: Bojler Elektromet


Bardzo prosze o poprowadzenie mnie nr przewodów jak podłączyć

podłaczyłem tak jak na zdjęciu i kopią rurki a bojler i tak nie grzeje.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
KKK
Level 31
Location: Trzebnica
Joined: 31 Aug 2002
Posts: 1367
Helped: 152
Post rating: 5
KKK
Level 31
Post#13 23 Jan 2006 22:01Helpful post    

Re: Bojler Elektromet


Mówiąc szczerze wolałbym aby to zrobił ktoś kto się trochę w tym orientuje ale niech będzie.
-odłączyć od sieci, to chyba oczywiste
-miernik ustaw na pomiar diody (lub buzzer jeśli są to 2 oddzielne funkcje) ma piszczeć przy zwartych końcówkach miernika
-porozłączaj wszystko
-w tej czarnej kostce - bezpiecznik znajdź 2 pary styków które są zwarte, nazwijmy je A,A',B,B' (jeśli zwarta jest tylko jedna para to uszkodzony albo trzeba go odblokować)
-termostat ma być zwarty przy nastawach wyższej temperatury a rozwarty przy skręceniu na minimum to będzie C,C'
Grzałka to D i D', neonówka E i E'
Połączenia powinny wyglądać tak:
-żyła brązowa kabla sieciowego do zacisku A bezpiecznika
-żyła niebieska kabla sieciowego do zacisku B bezpiecznika
-z zacisku A' bezpiecznika do zacisku C temostatu
-z zacisku C' termostatu do D grzałki oraz E neonówki
-z zacisku B' bezpiecznika do D' grzałki oraz E' neonówki

Jeśli coś jest niejasne to lepiej zapytać niż ....

Helpful post? + 0
Back to top
elektro-dom
Level 22
Location: wielkopolska
Joined: 13 Jun 2004
Posts: 500
Helped: 57
Post rating: 35
elektro-dom
Level 22
Post#14 23 Jan 2006 22:06Helpful post    

Bojler Elektromet


Panowie , rozwiązanie jest trywialne:
1. Przewody na grzałce zostaw, ale drugie końce tych przewodów zamień miejscami na kostce:(patrząc na zdjęcie - pojedyńczy czerwony na dole, a czerwony podwójny u góry)
2.Listwę zaciskową usuń a te dwa przewody co idą do listwy podłącz do wolnego zacisku na kostce
czarnej.(pod brązowym)
Powodzenia - będzie ciepła woda!!!
RESZTA JEST OK!!! MUSI DZIAŁAĆ!
Uwaga!!!
jeśli nie będzie działać to wduś palcem mocno ten malutki przycisk na środku czarnej kostki.
A co do kopania to pamiętaj o sprawnej ochronie przeciw porażenowej!!! - sprawdź podlączenie bolca w gniazdku!!!

Helpful post? + +1
Back to top
jmk
Level 28
Joined: 02 Mar 2004
Posts: 1189
Helped: 100
Post rating: 22
jmk
Level 28
Post#15 24 Jan 2006 08:13Helpful post    

Re: Bojler Elektromet


Jak zabezpieczenie termiczne ma wisiec bez kontaktu ze zbiornikiem to WYRZUC je na śmieci bo i tak jest wtedy zbędne!!

Helpful post? + 0
Back to top
DonRomano
Level 33
Location: Rzeszów
Joined: 29 Aug 2003
Posts: 2718
Helped: 196
Post rating: 72
DonRomano
Level 33
Post#16 24 Jan 2006 08:40Helpful post    

Re: Bojler Elektromet


Tak mniej więcej powinien wyglądać schemat.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
uki4
Level 17
Location: Częstochowa
Joined: 18 Jul 2005
Posts: 329
Post rating: 1
uki4
Level 17
Post#17 24 Jan 2006 12:38  Topic author   

Bojler Elektromet


Panowie ide to naprawiać...
O efekcie napisze.

Dodano po 51 [minuty]:

Dziękuje Wszystkim za pomoc, właśnie naprawiłem ten bojler.
Jeśli ktoś będzie potrzebował punktów to chętnie oddam.


Pozdrawiam serdecznie

Helpful post? + 0
Back to top
Albinos53
Level 1
Location: Dąbrowa Górnicza
Joined: 30 Jul 2006
Posts: 1
Albinos53
Level 1
Post#18 30 Jul 2006 12:30    

Re: Bojler Elektromet


Chciałam sie pochwalic ze dzieki temu opisowi tez naprawilam taki bojler u siebie w domu, jestem wlasnie w samozachwycie bo to bylo 15 minut temu.....:D

Helpful post? + 0
Back to top
samsu100
Level 22
Location: środek Polski
Joined: 26 May 2005
Posts: 368
Helped: 58
Post rating: 29
samsu100
Level 22
Post#19 30 Jul 2006 16:46    

Re: Bojler Elektromet


Trochę włos staje na głowie jak patrzę na takie naprawy. Kilka moich uwag:
1. zabezpieczenie przed przegrzaniem musi być przymocowane do zbiornika (zabezpieczenie domowników przed rozwaleniem bojlera wrazie awarii termostatu i zagotowaniu wody)
2. lampka kontrolna grzania (neonówka czerwona) powinna być połączona równolegle z grzałką
3. w instalacjiach istnieje pewna reguła kolor żółto zielony jest zarezerwowany dla ochrony, zaś na zdjęciach jest jako prądowy od termostatu.
Proponuję trochę rozsądku i mniej prowizorek.
pozdrawiam i życzę bezpiecznej eksploatacji. AK

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Bojler Elektromet
Page 1 of 1

Similar topics to bojler Elektromet

Ogrzewacz ( bojler)WJ-60 Elektromet- wyłącznik bezpieczeństw (4)
Bojler elektryczny ELEKTROMET TYTAN 2000 - nie grzeje (12)
bojler elektr.typ WJ-120"ELEKTROMET" (3)
Bojler Ariston Pro R 80V - Bojler elektryczny czyszczenie grzałki (2)
Bojler samoróbka - Bojler wymiennik własnej produkcji (3)
bojler - chce zmienic podgrzewacz ,,dafi,, na bojler (2)
Bojler METALON - Bojler nie nagrzewa wody... (5)
Jaki kupić bojler bojler 50 litrów? (4)
Bojler C.W.U. - Bojler CWU i śmierdząca woda (4)
Bojler - Jaki bojler wybrać? (15)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.08 seconds