Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Bojler Elektromet


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Bojler Elektromet
Author
Message
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Jul 2005
Posts: 310
Location: Częstochowa

Post#1 Post from the author of the topic 21 Jan 2006 14:21   

Bojler Elektromet


Witam serdecznie.

Jakiś czas temu bojler przestał grzać, rozkręciłem go i był upalony kabelek (cała izolacja na nim stopiona).
Więc podłączyłem grzałkę bezpośrednio do prądu, aby mieć ciepłą wodę.

Teraz jest pytanie.

Jeśli podłączę wszystko tak jak było, grzałka przez termostat to kontrolka świeci ale grzałka nie grzeje.

Co może być uszkodzone?

Dołączam foto.


Pozdrawiam.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Jan 2006 14:21   





Back to top
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 1961
Location: Chojnice

Post#2 21 Jan 2006 15:19   

Re: Bojler Elektromet


A może bys tak zdjął prowizję ?

Helpful message? + -

Back to top
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Joined: 28 Sep 2004
Posts: 14696
Location: Pomorze Środkowe

Post#3 21 Jan 2006 15:27   

Re: Bojler Elektromet


stomat wrote:
A może bys tak zdjął prowizję ?


A może tak Kolega potrafi odpowiedzieć w temacie?
Prowizji nie da się ściągnąć (zbyt duży plik), a i tak pytający nie chce żadnych punktów (naliczane automatycznie względem rozmiaru pliku).

Helpful message? + -

Back to top
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Jul 2005
Posts: 310
Location: Częstochowa

Post#4 Post from the author of the topic 21 Jan 2006 15:28   

Bojler Elektromet


Dokładnie nie wiem jak to zrobić z prowizją....

Helpful message? + -

Back to top
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Joined: 28 Sep 2004
Posts: 14696
Location: Pomorze Środkowe

Post#5 21 Jan 2006 15:39   

Bojler Elektromet


Foto super, tylko napisy na zielono niezbyt wyraźne...
Moim zdaniem, to coś z termostatem. Najprościej sprawdzić na nim, czy jest przejście.
Dalej coś podziałamy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Jan 2006 15:39   





Back to top
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Jul 2005
Posts: 310
Location: Częstochowa

Post#6 Post from the author of the topic 22 Jan 2006 13:52   

Bojler Elektromet


Ok
tylko ktory to termostat ta czarna mała kostka czy z tym pokrętłem?

Helpful message? + -

Back to top
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 29 Aug 2003
Posts: 2718
Location: Rzeszów

Post#7 22 Jan 2006 15:53   

Re: Bojler Elektromet


To jest to samo zdjęcie tylko trochę mniejszych rozmiarów.
Termostat to ten z pokrętłem, weź miernik i pomierz przejścia omomierzem tylko najpierw powyłączaj z sieci.
Podejrzewam że mogły uszkodzić się styki w termostacie.
Wymień albo wyczyść.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Jul 2005
Posts: 310
Location: Częstochowa

Post#8 Post from the author of the topic 23 Jan 2006 15:53   

Re: Bojler Elektromet


Wymontowałem termostat i zmierzyłem miernikiem Ω pokrętło na skali 200Ω, na mierniku pokazuje 00,6.
Pomiar robiłem dotykając tam gdzie dochodzą kable.
Nie wiem czy dokładnie to zrobiłem. Miernik ten tani firma Master.

Czy dobrze wykonałem pomiar i czy ten termostat jest dobry:?:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Jan 2006 15:53   





Back to top
   
Łukasz B
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 Jan 2004
Posts: 112
Location: Kraków

Post#9 23 Jan 2006 16:57   

Re: Bojler Elektromet


Z tego co piszesz to termostat jest dobry. Sprawdź tym miernikiem też tą czrną kostkę jest to termostat zabezpieczający,powinien mieć przejście (jak ma cztery styki to parami powinien przewodzić) Jak nie to na nim powinien być przycisk, spróbuj go nacisnąć jak pstryknie to powinno grzać.

Helpful message? + -

Back to top
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Jul 2005
Posts: 310
Location: Częstochowa

Post#10 Post from the author of the topic 23 Jan 2006 18:59   

Re: Bojler Elektromet


Ok ide sprawdzić, ta kostka ma 4 styki parami sprawdzić w pionie czy w poziomie?

W takim razie miernikiem dobrze sprawdziłem?

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

Sprawdzałem tą małą kostke ma 00,6Ω
rozebrałem ją, styki widać ładne czyste.

Już nie mam sił do tego bojlera...

Czy na tym rysunku są chociaż dobrze kable połączone? Bo przy grzałece jest tylko jeden kabel.Crying or Very sad

Dodano po 8 [minuty]:

Dołączam polepszony opis.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
jmk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 02 Mar 2004
Posts: 1190

Post#11 23 Jan 2006 20:16   

Re: Bojler Elektromet


Zdjęcie niezbyt czytelne w sensie poprowadzonych kabli- zale z tego co widać to drugi przewód zasilajacy grzałkę przechodzin tylko przez neonówkę więś grzałka przewodzi i neonówka świeci- a w normalnym układzie neonówka jest włączona równolegle do grzałki.
Po prostu jest to ZŁE podłączenie!!!
A więc zrób tak:
-kabel zasilający wprowadź do wyłącznika tak aby obydwa przewody wyłącznik odcinał- inaczej zrobisz zwarcie
-Niebieski od wyłącznika bezpośrednio do grzałki- na jedno wyprowadzenie
Drugi z wyłacznika do jednego wyprowadzenia termostatu
-a z wyjscia termostatu połącz z drugim portem grzałki( tym jeszcze wolnym)
Kontrolke podłacz równolegle do grzałki
..ijak nie popieprzysz to będziesz mógł liczyć na CIEPŁA wodę.. na której podobno tak Ci zalezy
Powodzenia
PS. Stosuj właściwe kolory przewodów a nie jakieś barachło jakiew masz pod ręką-ułatwi Ci to życie.
Masę ten żółto zielony połącz szeregowo z masą grzałki i termostatu!
Powodznia!!

Helpful message? + -

Back to top
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Jul 2005
Posts: 310
Location: Częstochowa

Post#12 Post from the author of the topic 23 Jan 2006 21:04   

Re: Bojler Elektromet


Bardzo prosze o poprowadzenie mnie nr przewodów jak podłączyć

podłaczyłem tak jak na zdjęciu i kopią rurki a bojler i tak nie grzeje.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
KKK
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 31 Aug 2002
Posts: 1357
Location: Trzebnica

Post#13 23 Jan 2006 22:01helpful post - solution   

Re: Bojler Elektromet


Mówiąc szczerze wolałbym aby to zrobił ktoś kto się trochę w tym orientuje ale niech będzie.
-odłączyć od sieci, to chyba oczywiste
-miernik ustaw na pomiar diody (lub buzzer jeśli są to 2 oddzielne funkcje) ma piszczeć przy zwartych końcówkach miernika
-porozłączaj wszystko
-w tej czarnej kostce - bezpiecznik znajdź 2 pary styków które są zwarte, nazwijmy je A,A',B,B' (jeśli zwarta jest tylko jedna para to uszkodzony albo trzeba go odblokować)
-termostat ma być zwarty przy nastawach wyższej temperatury a rozwarty przy skręceniu na minimum to będzie C,C'
Grzałka to D i D', neonówka E i E'
Połączenia powinny wyglądać tak:
-żyła brązowa kabla sieciowego do zacisku A bezpiecznika
-żyła niebieska kabla sieciowego do zacisku B bezpiecznika
-z zacisku A' bezpiecznika do zacisku C temostatu
-z zacisku C' termostatu do D grzałki oraz E neonówki
-z zacisku B' bezpiecznika do D' grzałki oraz E' neonówki

Jeśli coś jest niejasne to lepiej zapytać niż ....

Helpful message? + -

Back to top
   
elektro-dom
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 13 Jun 2004
Posts: 492
Location: wielkopolska

Post#14 23 Jan 2006 22:06helpful post - solution   

Bojler Elektromet


Panowie , rozwiązanie jest trywialne:
1. Przewody na grzałce zostaw, ale drugie końce tych przewodów zamień miejscami na kostce:(patrząc na zdjęcie - pojedyńczy czerwony na dole, a czerwony podwójny u góry)
2.Listwę zaciskową usuń a te dwa przewody co idą do listwy podłącz do wolnego zacisku na kostce
czarnej.(pod brązowym)
Powodzenia - będzie ciepła woda!!!
RESZTA JEST OK!!! MUSI DZIAŁAĆ!
Uwaga!!!
jeśli nie będzie działać to wduś palcem mocno ten malutki przycisk na środku czarnej kostki.
A co do kopania to pamiętaj o sprawnej ochronie przeciw porażenowej!!! - sprawdź podlączenie bolca w gniazdku!!!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Jan 2006 22:06helpful post - solution   





Back to top
   
jmk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 02 Mar 2004
Posts: 1190

Post#15 24 Jan 2006 08:13helpful post - solution   

Re: Bojler Elektromet


Jak zabezpieczenie termiczne ma wisiec bez kontaktu ze zbiornikiem to WYRZUC je na śmieci bo i tak jest wtedy zbędne!!

Helpful message? + -

Back to top
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 29 Aug 2003
Posts: 2718
Location: Rzeszów

Post#16 24 Jan 2006 08:40helpful post - solution   

Re: Bojler Elektromet


Tak mniej więcej powinien wyglądać schemat.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 18 Jul 2005
Posts: 310
Location: Częstochowa

Post#17 Post from the author of the topic 24 Jan 2006 12:38   

Bojler Elektromet


Panowie ide to naprawiać...
O efekcie napisze.

Dodano po 51 [minuty]:

Dziękuje Wszystkim za pomoc, właśnie naprawiłem ten bojler.
Jeśli ktoś będzie potrzebował punktów to chętnie oddam.


Pozdrawiam serdecznie

Helpful message? + -

Back to top
   
Albinos53
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 30 Jul 2006
Posts: 1
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#18 30 Jul 2006 12:30   

Re: Bojler Elektromet


Chciałam sie pochwalic ze dzieki temu opisowi tez naprawilam taki bojler u siebie w domu, jestem wlasnie w samozachwycie bo to bylo 15 minut temu.....Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
samsu100
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 26 May 2005
Posts: 366
Location: środek Polski

Post#19 30 Jul 2006 16:46   

Re: Bojler Elektromet


Trochę włos staje na głowie jak patrzę na takie naprawy. Kilka moich uwag:
1. zabezpieczenie przed przegrzaniem musi być przymocowane do zbiornika (zabezpieczenie domowników przed rozwaleniem bojlera wrazie awarii termostatu i zagotowaniu wody)
2. lampka kontrolna grzania (neonówka czerwona) powinna być połączona równolegle z grzałką
3. w instalacjiach istnieje pewna reguła kolor żółto zielony jest zarezerwowany dla ochrony, zaś na zdjęciach jest jako prądowy od termostatu.
Proponuję trochę rozsądku i mniej prowizorek.
pozdrawiam i życzę bezpiecznej eksploatacji. AK

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Bojler Elektromet
Page 1 of 1
Similar topics
Ogrzewacz ( bojler)WJ-60 Elektromet- wyłącznik bezpieczeństw (4)
Bojler elektryczny ELEKTROMET TYTAN 2000 - nie grzeje (12)
bojler elektr.typ WJ-120"ELEKTROMET" (3)
Bojler Ariston Pro R 80V - Bojler elektryczny czyszczenie grzałki (2)
Bojler samoróbka - Bojler wymiennik własnej produkcji (3)
bojler - chce zmienic podgrzewacz ,,dafi,, na bojler (2)
Bojler METALON - Bojler nie nagrzewa wody... (5)
Jaki kupić bojler bojler 50 litrów? (4)
Bojler C.W.U. - Bojler CWU i śmierdząca woda (4)
Bojler - Jaki bojler wybrać? (15)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.102 seconds

elektroda.pl topic RSS feed