Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Astra 1 Kontrolka


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Astra 1 Kontrolka
Autor
Wiadomość
Edos 1
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 5
Miasto: Gostyń

Post#1 Post autora tematu 23 Sty 2006 15:55   

Astra 1 Kontrolka


Posiadam Opla Astre I 97r. Mam pytanie odnosnie kontrolki najprawdopodobniej jest to paliwa. (Taka pomaranczowa z lewej strony) Zapalila mi sie dzis i po chwili zgasla co moze byc tego powodem?Od czego dokladnie jest ta kontrolka? Z gory dzieki ,Pozdrawiam:)
Powrót do góry
   
prezes11
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Miasto: czwa

Post#2 23 Sty 2006 16:02   

Re: Astra 1 Kontrolka


jest to kontrolka check engine zapala sie jak komputer wykryje jakis blad w twoim przypadku byl to niewlasciwy sklad mieszanki nic groznego pozdr
Powrót do góry
   
lukashb
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 06 Lis 2004
Posty: 5122
Miasto: -!

Post#3 23 Sty 2006 16:04   

Re: Astra 1 Kontrolka


Narysuj jej symbol chociarz schematycznie bo inaczej nieda rady podpowiedzieć
Powrót do góry
   
Edos 1
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 5
Miasto: Gostyń

Post#4 Post autora tematu 23 Sty 2006 17:22   

Re: Astra 1 Kontrolka


Kontrolke bedzie narysowac trudno ale zaraz sprobuje, lecz to chyba nie taka od zlej mieszanki bo auto jezdzi na gaz,a ona zaswiecila sie podczas jazdy no i zawsze zaswieca sie juz przy przekreceniu stacyjki...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sty 2006 17:22   





Powrót do góry
   
lukashb
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 06 Lis 2004
Posty: 5122
Miasto: -!

Post#5 23 Sty 2006 17:42   

Re: Astra 1 Kontrolka


Na gazie sie ma prawo świecić...na benzynie nie

Dodano po 2 [minuty]:

To może ta w kółku?

Załączniki:
Powrót do góry
   
Edos 1
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 5
Miasto: Gostyń

Post#6 Post autora tematu 23 Sty 2006 19:18   

Re: Astra 1 Kontrolka


Taa:) Dokladnie taa:)Wielkie dzieki, zalogowalem sie dzisiaj i jeszcze zbytnio nie orientuje sie ale widze ze jakies punkty sie przyznaje takze chetnie to czynie:)Czyli nie mam sie czym martwic i wszystko wporzadku?A jaka prawdopodobna mozliwosc ze moze sie ta kontrolka zaswiecic?? Pozdro
Powrót do góry
   
prezes11
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Miasto: czwa

Post#7 23 Sty 2006 19:25   

Re: Astra 1 Kontrolka


jezeli jest wszystko w porzadku to nawet na gazie nie powinna swiecic pozdr
Powrót do góry
   
marniu
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1020
Miasto: Sochaczew WSC

Post#8 23 Sty 2006 19:41   

Re: Astra 1 Kontrolka


Witam podłącze sie do tematu , mam ten sam problem w vectra A 1,6 u mnie pali sie i na gazie i na benzynie , wywołałem kody i wygenerowało mi nastepująco 33, 34, 35, 42, 44 i 45 po resetowaniu ( po odłączeniu akumulatora na 10 sekund) wygenerowało mi juz tylko kod 42 ! kontrolka nadalk świeci mimo juz dłuższej jazdy na benzynie !
czy jest na to jakas recepta , oprócz tej kontrolki auto pali jezdzi ( na benzynie bo na gazie dopiero jak sie rozgrzeje parownik) i nic innego się nie dzieje
dla przypomnienia jak ktos nie wie co oznaczają poszczególne kody to prosze
33 - czujnik cisnienia w kolektorze - za wysokie napięcie
34 - czujnik cisnienia w kolektorze - za niskie napięcie
35 - silnik krokowy - nierówna liczba kroków
42 - brak impulsów z układu zapłonowego
44 - sonda lambda - sygnał mieszanki ubogiej
45 - sonda lambda - sygnał mieszanki bogatej
kod 44 i 45 jest jakims nie porozumieniem bo w moim układzie wydechowym nie ma sondy lambdy ( silnik C16NZ bynajmniej tak twierdzą w ksiązce)


pozdr. marniu
Powrót do góry
   
prezes11
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Miasto: czwa

Post#9 23 Sty 2006 19:58   

Re: Astra 1 Kontrolka


silnik c16nz powinien miec sonde a ma jakas elektronike ten gaz
Powrót do góry
   
Edos 1
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 5
Miasto: Gostyń

Post#10 Post autora tematu 23 Sty 2006 20:04   

Re: Astra 1 Kontrolka


A 'nazwa' tej kontrolki to check engine taa?:)

Dodano po 5 [minuty]:

Aa i czy jej zapalenie moze byc spowodowane obecnymi, wysokimi mrozami??
Powrót do góry
   
prezes11
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Miasto: czwa

Post#11 23 Sty 2006 20:11   

Re: Astra 1 Kontrolka


niebardzo mrozy maja wplyw
Powrót do góry
   
Edos 1
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 5
Miasto: Gostyń

Post#12 Post autora tematu 23 Sty 2006 20:26   

Re: Astra 1 Kontrolka


Aa ok:) A znasz kikla przyzczyn z jakich moglaby sie zapalic??
Powrót do góry
   
lukashb
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 06 Lis 2004
Posty: 5122
Miasto: -!

Post#13 23 Sty 2006 20:29   

Re: Astra 1 Kontrolka


Ja znam bo to tego wina...na gazie głupieje sonda lambda....a jest sprawna, u mnie w rodzinie są 2 ople i 2 takie coś mają na gazie
Powrót do góry
   
prezes11
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Miasto: czwa

Post#14 23 Sty 2006 20:32   

Re: Astra 1 Kontrolka


zbyt uboga lub bogata mieszanka uczkodzony jakis czujnik zaplon itdale najczesciej mieszanka
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sty 2006 20:32   





Powrót do góry
   
marniu
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1020
Miasto: Sochaczew WSC

Post#15 23 Sty 2006 20:50   

Re: Astra 1 Kontrolka


a jak moge sprawdzic jaka jest elektronika , wiem tylko ze gaz zalozony był w sierpniu 2002 r. a gdzie może byc ta sonda zalozona bo przed katalizatorem jej nie ma !
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sty 2006 20:50   





Powrót do góry
   
prezes11
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Miasto: czwa

Post#16 23 Sty 2006 20:57   

Re: Astra 1 Kontrolka


a na przewodzie reduktor - mikser co jest zalozone sruba czy silnik krokowy??
Powrót do góry
   
Orochimaru
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1120
Miasto: Warszawa

Post#17 23 Sty 2006 21:08   

Re: Astra 1 Kontrolka


Edos 1 napisał:
Aa ok:) A znasz kikla przyzczyn z jakich moglaby sie zapalic??

http://astra.autokacik.pl/diagnostyka.html i wszystko jasne :D .
Powrót do góry
   
marniu
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1020
Miasto: Sochaczew WSC

Post#18 23 Sty 2006 21:08   

Re: Astra 1 Kontrolka


hmmm powiem tak na silnikach sie nie znam tak tyle o ile , ale na to nie wpadłem ale zdaje sie że jakas sruba tam jest , jutro dam znac bo dzis to nie chce mi się zejsc na dół , oprócz tego ze nie mam garażu i tej zimy a mróz u mnie był dziś - 28 to pali od pierwszego razu .......

pozdr. marniu
Powrót do góry
   
karol99
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 98
Miasto: Wołomin

Post#19 24 Sty 2006 00:35   

Re: Astra 1 Kontrolka


Sonda powinna być przy kolektorze. Ja mam problem z immo w astrze f 97 kod błędu 85 .Jak obejść immo?
Powrót do góry
   
marniu
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1020
Miasto: Sochaczew WSC

Post#20 31 Sty 2006 12:54   

Re: Astra 1 Kontrolka


Witam raz jeszcze znalazłęm sonde wkręcona w kolektor wydechowy , moje pytanie jest takie jak sprawdzic tą sonde i czy ona jest odpowiedzialna za palenie sie tej w/w kontrolki , druga sprawa czy to może byc byc od katalizatora , pytam się bo zuzycie paliwa kosmicznie wzrosło mi teraz benzyny pali jakies 10 l a gazu z 14 - 15 a to przy tym silniki to porazka jest

pozdrawiam marniu

hehe chyba przesiąde się na rower ???
Powrót do góry
   
Orochimaru
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1120
Miasto: Warszawa

Post#21 31 Sty 2006 21:18   

Re: Astra 1 Kontrolka


Jeśli wymigany kod wskarze na sondę to możliwe, że to jej wina. Można ją też podłączyć pod oscyloskop, wtedy będzie widać jak reaguje. Katalizator nie ma wpływu na zużycie paliwa, bo nie ma za nim drugiej sondy.
Powrót do góry
   
marniu
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1020
Miasto: Sochaczew WSC

Post#22 31 Sty 2006 23:27   

Re: Astra 1 Kontrolka


no to jak zgasić to przeklęta kontrolke , ostatnio strasznie mnie drażni !

pozdr. marniu
Powrót do góry
   
Orochimaru
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1120
Miasto: Warszawa

Post#23 01 Lut 2006 10:45   

Re: Astra 1 Kontrolka


Odpiąć akumulator na 20 sekund. Jednak jeśli się zapali ponownie to odczytaj kod błędu i napraw to, bo będzie mułowaty.
Jeśli błąd wskarze na sondę λ to wcale nie oznacza, że to na pewno jej wina. Może łapać lewe powietrze, lub dawać za mało paliwa.
Powrót do góry
   
marniu
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1020
Miasto: Sochaczew WSC

Post#24 01 Lut 2006 10:54   

Re: Astra 1 Kontrolka


Ja juz nie raz tak robiłem wywołałem kody , reset komputera i dalej tak samo , dlatego pytam czy to moze być wina tej sondy , koszt wymiany jej to 120 pln (jedno przewodowa ) czego to może być wina
aha kod aktualny to 42 >>>>>czyli usterka w układzie zapłonowym !


marniu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lut 2006 10:54   





Powrót do góry
   
prus
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Wrz 2005
Posty: 73
Miasto: opole

Post#25 02 Lut 2006 01:21   

Re: Astra 1 Kontrolka


mialem tosamo tylko w silniku c14nz i przyczyna byly: zasniedziala kostka idaca do aparatu zaplonowego oraz nadpalony jeden przewod w aparacie, niestety nie moge gwarantowac ci ze tez masz ta sama usterke poniewaz ten kod jest tak jagby ogolny czyli musisz szukac przyczyny w calym ukladzie zaplonowym poczym zresetuj komputer i sprawdz ponownie kody
Powrót do góry
   
marniu
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1020
Miasto: Sochaczew WSC

Post#26 02 Lut 2006 10:43   

Re: Astra 1 Kontrolka


po każdym resecie jest tak samo kod 42 ! nie wiem jestem bezradny a elektrycyn w moim miescie nic się nie znają , tylko kase za nic biorą takie fachury z nich
Powrót do góry
   
Orochimaru
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1120
Miasto: Warszawa

Post#27 02 Lut 2006 13:58   

Re: Astra 1 Kontrolka


Podaj symbol silnika. Czy samochód normalnie jeździ, nie szarpie, gaśnie itp?
Powrót do góry
   
marniu
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1020
Miasto: Sochaczew WSC

Post#28 02 Lut 2006 15:58   

Re: Astra 1 Kontrolka


pisałem wczesniej że to silnik C16NZ nie szarpie , dotychczas zdarzyło mi sie że 2 razy zgasł ale to w grudniu było , teraz nie gaśnie

pozdr marniu
Powrót do góry
   
macherr
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Cze 2005
Posty: 22
Miasto: Rzeszów

Post#29 02 Lut 2006 17:25   

Re: Astra 1 Kontrolka


witam ściągnij kopułke i sprawdz czy nie lata cewka pod palcem aparatu
Powrót do góry
   
michu_torun
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 4
Miasto: Toruń

Post#30 13 Lut 2006 12:12   

Re: Astra 1 Kontrolka


witam, u mnie jest podobny problem, C16NZ, samochod mi gaśnie podczas jazdy a czasami nie odpala, wymienilem swiece, kable, palec, kopolkie, silnik krokowy, czujnik ciesniena i kolektorze, sprawdzone styki i przejscia, ale nadal problem jest czyli gasnie podczas jazdy i nie mozna go odpalic, dopiero po dluzszym czasie zapala, co moze byc przyczyna?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Astra 1 Kontrolka
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Astra II - kontrolka i gaz (4)
ASTRA F kontrolka Airbagu (9)
Kontrolka Opel Astra II 1.7 TD 99 r. (2)
Astra g kontrolka chłodnicy. (15)
Astra II - Świecąca kontrolka (2)
Kontrolka poduszek w Opel Astra II (6)
opel astra 1.7 i kontrolka abs (6)
Kontrolka rezerwy paliwa Astra I (2)
astra i problem z kontrolka paliwa (5)
Astra alarm swiece (kontrolka)!! (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.115 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony