Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Astra 1 Kontrolka


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Astra 1 Kontrolka Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Edos 1
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Gostyń
Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 5
Edos 1
Poziom 3
Post#1 23 Sty 2006 14:55  Autor tematu   

Astra 1 Kontrolka


Posiadam Opla Astre I 97r. Mam pytanie odnosnie kontrolki najprawdopodobniej jest to paliwa. (Taka pomaranczowa z lewej strony) Zapalila mi sie dzis i po chwili zgasla co moze byc tego powodem?Od czego dokladnie jest ta kontrolka? Z gory dzieki ,Pozdrawiam:)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
prezes11
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: czwa
Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Pomógł: 43
Ocena postów: 6
prezes11
Poziom 19
Post#2 23 Sty 2006 15:02    

Re: Astra 1 Kontrolka


jest to kontrolka check engine zapala sie jak komputer wykryje jakis blad w twoim przypadku byl to niewlasciwy sklad mieszanki nic groznego pozdr

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lukashb
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: -!
Dołączył: 06 Lis 2004
Posty: 5093
Pomógł: 376
lukashb
Poziom 24
Post#3 23 Sty 2006 15:04    

Re: Astra 1 Kontrolka


Narysuj jej symbol chociarz schematycznie bo inaczej nieda rady podpowiedzieć

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Edos 1
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Gostyń
Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 5
Edos 1
Poziom 3
Post#4 23 Sty 2006 16:22  Autor tematu   

Re: Astra 1 Kontrolka


Kontrolke bedzie narysowac trudno ale zaraz sprobuje, lecz to chyba nie taka od zlej mieszanki bo auto jezdzi na gaz,a ona zaswiecila sie podczas jazdy no i zawsze zaswieca sie juz przy przekreceniu stacyjki...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lukashb
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: -!
Dołączył: 06 Lis 2004
Posty: 5093
Pomógł: 376
lukashb
Poziom 24
Post#5 23 Sty 2006 16:42    

Re: Astra 1 Kontrolka


Na gazie sie ma prawo świecić...na benzynie nie

Dodano po 2 [minuty]:

To może ta w kółku?

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Edos 1
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Gostyń
Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 5
Edos 1
Poziom 3
Post#6 23 Sty 2006 18:18  Autor tematu   

Re: Astra 1 Kontrolka


Taa:) Dokladnie taa:)Wielkie dzieki, zalogowalem sie dzisiaj i jeszcze zbytnio nie orientuje sie ale widze ze jakies punkty sie przyznaje takze chetnie to czynie:)Czyli nie mam sie czym martwic i wszystko wporzadku?A jaka prawdopodobna mozliwosc ze moze sie ta kontrolka zaswiecic?? Pozdro

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
prezes11
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: czwa
Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Pomógł: 43
Ocena postów: 6
prezes11
Poziom 19
Post#7 23 Sty 2006 18:25    

Re: Astra 1 Kontrolka


jezeli jest wszystko w porzadku to nawet na gazie nie powinna swiecic pozdr

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marniu
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Sochaczew WSC
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1027
Pomógł: 63
marniu
Poziom 20
Post#8 23 Sty 2006 18:41    

Re: Astra 1 Kontrolka


Witam podłącze sie do tematu , mam ten sam problem w vectra A 1,6 u mnie pali sie i na gazie i na benzynie , wywołałem kody i wygenerowało mi nastepująco 33, 34, 35, 42, 44 i 45 po resetowaniu ( po odłączeniu akumulatora na 10 sekund) wygenerowało mi juz tylko kod 42 ! kontrolka nadalk świeci mimo juz dłuższej jazdy na benzynie !
czy jest na to jakas recepta , oprócz tej kontrolki auto pali jezdzi ( na benzynie bo na gazie dopiero jak sie rozgrzeje parownik) i nic innego się nie dzieje
dla przypomnienia jak ktos nie wie co oznaczają poszczególne kody to prosze
33 - czujnik cisnienia w kolektorze - za wysokie napięcie
34 - czujnik cisnienia w kolektorze - za niskie napięcie
35 - silnik krokowy - nierówna liczba kroków
42 - brak impulsów z układu zapłonowego
44 - sonda lambda - sygnał mieszanki ubogiej
45 - sonda lambda - sygnał mieszanki bogatej
kod 44 i 45 jest jakims nie porozumieniem bo w moim układzie wydechowym nie ma sondy lambdy ( silnik C16NZ bynajmniej tak twierdzą w ksiązce)


pozdr. marniu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
prezes11
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: czwa
Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Pomógł: 43
Ocena postów: 6
prezes11
Poziom 19
Post#9 23 Sty 2006 18:58    

Re: Astra 1 Kontrolka


silnik c16nz powinien miec sonde a ma jakas elektronike ten gaz

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Edos 1
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Gostyń
Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 5
Edos 1
Poziom 3
Post#10 23 Sty 2006 19:04  Autor tematu   

Re: Astra 1 Kontrolka


A 'nazwa' tej kontrolki to check engine taa?:)

Dodano po 5 [minuty]:

Aa i czy jej zapalenie moze byc spowodowane obecnymi, wysokimi mrozami??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
prezes11
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: czwa
Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Pomógł: 43
Ocena postów: 6
prezes11
Poziom 19
Post#11 23 Sty 2006 19:11    

Re: Astra 1 Kontrolka


niebardzo mrozy maja wplyw

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Edos 1
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Gostyń
Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 5
Edos 1
Poziom 3
Post#12 23 Sty 2006 19:26  Autor tematu   

Re: Astra 1 Kontrolka


Aa ok:) A znasz kikla przyzczyn z jakich moglaby sie zapalic??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lukashb
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: -!
Dołączył: 06 Lis 2004
Posty: 5093
Pomógł: 376
lukashb
Poziom 24
Post#13 23 Sty 2006 19:29    

Re: Astra 1 Kontrolka


Ja znam bo to tego wina...na gazie głupieje sonda lambda....a jest sprawna, u mnie w rodzinie są 2 ople i 2 takie coś mają na gazie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
prezes11
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: czwa
Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Pomógł: 43
Ocena postów: 6
prezes11
Poziom 19
Post#14 23 Sty 2006 19:32    

Re: Astra 1 Kontrolka


zbyt uboga lub bogata mieszanka uczkodzony jakis czujnik zaplon itdale najczesciej mieszanka

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marniu
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Sochaczew WSC
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1027
Pomógł: 63
marniu
Poziom 20
Post#15 23 Sty 2006 19:50    

Re: Astra 1 Kontrolka


a jak moge sprawdzic jaka jest elektronika , wiem tylko ze gaz zalozony był w sierpniu 2002 r. a gdzie może byc ta sonda zalozona bo przed katalizatorem jej nie ma !

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
prezes11
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: czwa
Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 676
Pomógł: 43
Ocena postów: 6
prezes11
Poziom 19
Post#16 23 Sty 2006 19:57    

Re: Astra 1 Kontrolka


a na przewodzie reduktor - mikser co jest zalozone sruba czy silnik krokowy??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Orochimaru
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1122
Pomógł: 140
Ocena postów: 42
Orochimaru
Poziom 21
Post#17 23 Sty 2006 20:08    

Re: Astra 1 Kontrolka


Edos 1 napisał:
Aa ok:) A znasz kikla przyzczyn z jakich moglaby sie zapalic??

http://astra.autokacik.pl/diagnostyka.html i wszystko jasne :D .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marniu
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Sochaczew WSC
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1027
Pomógł: 63
marniu
Poziom 20
Post#18 23 Sty 2006 20:08    

Re: Astra 1 Kontrolka


hmmm powiem tak na silnikach sie nie znam tak tyle o ile , ale na to nie wpadłem ale zdaje sie że jakas sruba tam jest , jutro dam znac bo dzis to nie chce mi się zejsc na dół , oprócz tego ze nie mam garażu i tej zimy a mróz u mnie był dziś - 28 to pali od pierwszego razu .......

pozdr. marniu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
karol99
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Wołomin
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 99
Pomógł: 5
Ocena postów: 1
karol99
Poziom 12
Post#19 23 Sty 2006 23:35    

Re: Astra 1 Kontrolka


Sonda powinna być przy kolektorze. Ja mam problem z immo w astrze f 97 kod błędu 85 .Jak obejść immo?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marniu
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Sochaczew WSC
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1027
Pomógł: 63
marniu
Poziom 20
Post#20 31 Sty 2006 11:54    

Re: Astra 1 Kontrolka


Witam raz jeszcze znalazłęm sonde wkręcona w kolektor wydechowy , moje pytanie jest takie jak sprawdzic tą sonde i czy ona jest odpowiedzialna za palenie sie tej w/w kontrolki , druga sprawa czy to może byc byc od katalizatora , pytam się bo zuzycie paliwa kosmicznie wzrosło mi teraz benzyny pali jakies 10 l a gazu z 14 - 15 a to przy tym silniki to porazka jest

pozdrawiam marniu

hehe chyba przesiąde się na rower ???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Orochimaru
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1122
Pomógł: 140
Ocena postów: 42
Orochimaru
Poziom 21
Post#21 31 Sty 2006 20:18    

Re: Astra 1 Kontrolka


Jeśli wymigany kod wskarze na sondę to możliwe, że to jej wina. Można ją też podłączyć pod oscyloskop, wtedy będzie widać jak reaguje. Katalizator nie ma wpływu na zużycie paliwa, bo nie ma za nim drugiej sondy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marniu
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Sochaczew WSC
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1027
Pomógł: 63
marniu
Poziom 20
Post#22 31 Sty 2006 22:27    

Re: Astra 1 Kontrolka


no to jak zgasić to przeklęta kontrolke , ostatnio strasznie mnie drażni !

pozdr. marniu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Orochimaru
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1122
Pomógł: 140
Ocena postów: 42
Orochimaru
Poziom 21
Post#23 01 Lut 2006 09:45    

Re: Astra 1 Kontrolka


Odpiąć akumulator na 20 sekund. Jednak jeśli się zapali ponownie to odczytaj kod błędu i napraw to, bo będzie mułowaty.
Jeśli błąd wskarze na sondę λ to wcale nie oznacza, że to na pewno jej wina. Może łapać lewe powietrze, lub dawać za mało paliwa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marniu
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Sochaczew WSC
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1027
Pomógł: 63
marniu
Poziom 20
Post#24 01 Lut 2006 09:54    

Re: Astra 1 Kontrolka


Ja juz nie raz tak robiłem wywołałem kody , reset komputera i dalej tak samo , dlatego pytam czy to moze być wina tej sondy , koszt wymiany jej to 120 pln (jedno przewodowa ) czego to może być wina
aha kod aktualny to 42 >>>>>czyli usterka w układzie zapłonowym !


marniu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
prus
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: opole
Dołączył: 30 Wrz 2005
Posty: 73
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
prus
Poziom 11
Post#25 02 Lut 2006 00:21    

Re: Astra 1 Kontrolka


mialem tosamo tylko w silniku c14nz i przyczyna byly: zasniedziala kostka idaca do aparatu zaplonowego oraz nadpalony jeden przewod w aparacie, niestety nie moge gwarantowac ci ze tez masz ta sama usterke poniewaz ten kod jest tak jagby ogolny czyli musisz szukac przyczyny w calym ukladzie zaplonowym poczym zresetuj komputer i sprawdz ponownie kody

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marniu
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Sochaczew WSC
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1027
Pomógł: 63
marniu
Poziom 20
Post#26 02 Lut 2006 09:43    

Re: Astra 1 Kontrolka


po każdym resecie jest tak samo kod 42 ! nie wiem jestem bezradny a elektrycyn w moim miescie nic się nie znają , tylko kase za nic biorą takie fachury z nich

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Orochimaru
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1122
Pomógł: 140
Ocena postów: 42
Orochimaru
Poziom 21
Post#27 02 Lut 2006 12:58    

Re: Astra 1 Kontrolka


Podaj symbol silnika. Czy samochód normalnie jeździ, nie szarpie, gaśnie itp?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marniu
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Sochaczew WSC
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 1027
Pomógł: 63
marniu
Poziom 20
Post#28 02 Lut 2006 14:58    

Re: Astra 1 Kontrolka


pisałem wczesniej że to silnik C16NZ nie szarpie , dotychczas zdarzyło mi sie że 2 razy zgasł ale to w grudniu było , teraz nie gaśnie

pozdr marniu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
macherr
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 04 Cze 2005
Posty: 22
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
macherr
Poziom 7
Post#29 02 Lut 2006 16:25    

Re: Astra 1 Kontrolka


witam ściągnij kopułke i sprawdz czy nie lata cewka pod palcem aparatu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
michu_torun
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Toruń
Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 4
Ocena postów: 1
michu_torun
Poziom 2
Post#30 13 Lut 2006 11:12    

Re: Astra 1 Kontrolka


witam, u mnie jest podobny problem, C16NZ, samochod mi gaśnie podczas jazdy a czasami nie odpala, wymienilem swiece, kable, palec, kopolkie, silnik krokowy, czujnik ciesniena i kolektorze, sprawdzone styki i przejscia, ale nadal problem jest czyli gasnie podczas jazdy i nie mozna go odpalic, dopiero po dluzszym czasie zapala, co moze byc przyczyna?

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Astra 1 Kontrolka 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Astra II - kontrolka i gaz (4)
ASTRA F kontrolka Airbagu (9)
Kontrolka Opel Astra II 1.7 TD 99 r. (2)
Astra g kontrolka chłodnicy. (15)
Astra II - Świecąca kontrolka (2)
Kontrolka poduszek w Opel Astra II (6)
opel astra 1.7 i kontrolka abs (6)
Kontrolka rezerwy paliwa Astra I (2)
astra i problem z kontrolka paliwa (5)
Astra alarm swiece (kontrolka)!! (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl temat RSS