Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zasilacz prądowy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Zasilacz prądowy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
chaos18
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5
chaos18
Poziom 3
Post#1 25 Sty 2006 09:00  Autor tematu   

Zasilacz prądowy


Witam!
mam wielką proźbe a mianowicie nauczyciel kazał mi przed chwilą zrobić zasilacz prądowy na wejściu 12V na wyjściu 10V prąd 1A czyli 10W (zrobić w tym sęsie znaleść układ spis elementów itp itd) prosze wszystkich o jak najszybszą pomoc z góry dziękuje
mam czas do 12
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator
Miasto: Olesno Śląskie
Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 28144
Pomógł: 1714
Ocena postów: 131
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#2 25 Sty 2006 09:08    

Zasilacz prądowy


Witam
Najprościej i najszybciej to masz w/g tego (uA7810 lub inny z serii 7810):
http://www.elenota.pl/search.php?szuk=7810&man=--wszyscy--&ile=50&start=0
Dokładasz trafo Uw=12V/1A, prostownik mostkowy, kondensator filtrujący np.1000uF/25V, po dodniu US masz :P

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
chaos18
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5
chaos18
Poziom 3
Post#3 25 Sty 2006 09:20  Autor tematu   

Re: Zasilacz prądowy


Witam
Najprościej i najszybciej to masz w/g tego (uA7810 lub inny z serii 7810):
http://www.elenota.pl/search.php?szuk=7810&man=--wszyscy--&ile=50&start=0
Dokładasz trafo Uw=12V/1A, prostownik mostkowy, kondensator filtryjący np.1000uF/25V, po dodniu US masz

heh... no żebym ja się na tym znał to z pewnością bym to zrobil:P niby szkola o profilu elektronicznym ale słabo to idzie... grrr

Dodano po 2 [minuty]:

chodzi mi o najprosztrzy zasilacz prądowy jaki tylko może być co ma na wejściu 12 V na wyjściu 10V i prąd 1A

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
hefid
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2002
Posty: 18189
Pomógł: 540
Ocena postów: 143
hefid
Zasłużony dla elektroda
Post#4 25 Sty 2006 09:26    

Zasilacz prądowy


Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
fuutro
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: Gdzieś u siebie?
Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 10041
Pomógł: 1382
Ocena postów: 45
fuutro
Poziom 26
Post#5 25 Sty 2006 09:29    

Re: Zasilacz prądowy


Wykożystaj ten schemat. Jako stabilizator np LM7810, trafo 12V/1A (lub troche mocniejszy-większy prąd) i resta jak na rysunku.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator
Miasto: Olesno Śląskie
Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 28144
Pomógł: 1714
Ocena postów: 131
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#6 25 Sty 2006 09:31    

Re: Zasilacz prądowy


Kurna, a to ma być niestabilizowany?.
Stabilizowanego bardziej prostego to ja nie znam, przecież to jest szalenie proste, mój wnuk bez problemu to zrobił mając 10lat :P
Może mam Ci to narysować, bo wykaz części możesz sobie spisać ze schematu.

Kolega fuutro mnie wyręczył :P

Tylko tam gdzie w US pisze +5 ma być +10 :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
chaos18
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5
chaos18
Poziom 3
Post#7 25 Sty 2006 10:09  Autor tematu   

Re: Zasilacz prądowy


ok dzięki wielkie :) może to i 10 letni ktoś zrobił ale jak by trafił do łączności (zsł) to zrobią mu pranie mózgu jak mojej całej klasie i tak nic nie będzie wiedział :P

Dodano po 19 [minuty]:

a więc tak przed chwilą nauczyciel to sprawdził i powiedział że to jest typowo zasilacz napięciowy a ma być zasilacz prądowy ze stałym prądem 1A nie rozumiem ...:/

Dodano po 6 [minuty]:

hyh pomóżcie błagam musze to mieć
zasilacz PRĄDOWY (ze stałym prądem jakl powiedział nauczyciel mój)1A wejście 12V
wyjście 10V

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
serwis
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Trójmiasto
Dołączył: 14 Maj 2002
Posty: 3991
Pomógł: 334
Ocena postów: 19
serwis
Poziom 23
Post#8 25 Sty 2006 10:22    

Re: Zasilacz prądowy


To może chodzi o źródło prądowe ? Poszukaj aplikacji jakiegokolwiek stabilizatora trzynóżkowego, tak jak koledzy wyżej proponują.Kazda nota katalogowa dla konkretnego typu stabilizatora zawiera takie opcje jak zasilacz prądowy.


Np: coś takiego

I nie narzekaj na pranie mózgu, bo kazdy belfer chce włożyć do łba jak najwięcej informacji. :D

Chyba nie chcesz w przyszłości sie prezentować z takim poziomem wiedzy jak co niektórzy użytkownicy tej i innych witryn ?

A "łącznościówka" w Gdańsku należy do jednej ze szkół o wysokim poziomie nauczania.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gandalf11111
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: gdańsk
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 1
gandalf11111
Poziom 1
Post#9 25 Sty 2006 11:36    

Re: Zasilacz prądowy


Chłopaki pomużcie mlodemu bo widac ze nie wie o co chodzi ja za to tez wiec sam chetnie tez sie czegos nowego dowiem :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
chaos18
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5
chaos18
Poziom 3
Post#10 25 Sty 2006 11:49  Autor tematu   

Re: Zasilacz prądowy


może i 10 letni chłoopak potrafi to zrobić ja nie nie wiem w ogóle już o co chodzi...:/ w każdym razie dzięki wielkie za pomoc...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
serwis
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Trójmiasto
Dołączył: 14 Maj 2002
Posty: 3991
Pomógł: 334
Ocena postów: 19
serwis
Poziom 23
Post#11 25 Sty 2006 12:10    

Re: Zasilacz prądowy


I co, pobrałeś załącznik i nie wiesz o co chodzi ?
Napisz chociaż, czy coś z tego pojąłeś .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
chaos18
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5
chaos18
Poziom 3
Post#12 25 Sty 2006 13:04  Autor tematu   

Re: Zasilacz prądowy


szczerze? nic nie pojełem o 13 mam oddać gotwą prace zasilacz prądowy a nie mam nic grrrr krew mnie zalewa ten co jest w tym temacie to jest stabilizowany napięciowo a ja musze mieć prądowo 1a wej 12v wyjsciowe 10 i ni cholery jak to widoczn9ie za głupi jest (jak i moja cała klasa)

Dodano po 45 [minuty]:

ok zrobiłęm go:] mam nadzieje że będzie dobrze to jest na ukłądzie LM117

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Zasilacz prądowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zasilacz prądowy (15)
HELP - zasilacz prądowy i napięciowy (4)
Zasilacz stabilizowany L200 - impuls prądowy (4)
Zasilacz Prądowy Iwy=1A Uwy=12-15V Pomocy (2)
Zasilacz prądowy do modułów LED mocy poszukiwany (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS