Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zasilacz prądowy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Zasilacz prądowy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
chaos18
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5
Miasto: Gdańsk

chaos18
Poziom 3
Post#1 Post autora tematu 25 Sty 2006 09:00   

Zasilacz prądowy


Witam!
mam wielką proźbe a mianowicie nauczyciel kazał mi przed chwilą zrobić zasilacz prądowy na wejściu 12V na wyjściu 10V prąd 1A czyli 10W (zrobić w tym sęsie znaleść układ spis elementów itp itd) prosze wszystkich o jak najszybszą pomoc z góry dziękuje
mam czas do 12
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Sty 2006 09:00   



Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27495
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#2 25 Sty 2006 09:08   

Zasilacz prądowy


Witam
Najprościej i najszybciej to masz w/g tego (uA7810 lub inny z serii 7810):
http://www.elenota.pl/search.php?szuk=7810&man=--wszyscy--&ile=50&start=0
Dokładasz trafo Uw=12V/1A, prostownik mostkowy, kondensator filtrujący np.1000uF/25V, po dodniu US masz Razz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
chaos18
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5
Miasto: Gdańsk

chaos18
Poziom 3
Post#3 Post autora tematu 25 Sty 2006 09:20   

Re: Zasilacz prądowy


Witam
Najprościej i najszybciej to masz w/g tego (uA7810 lub inny z serii 7810):
http://www.elenota.pl/search.php?szuk=7810&man=--wszyscy--&ile=50&start=0
Dokładasz trafo Uw=12V/1A, prostownik mostkowy, kondensator filtryjący np.1000uF/25V, po dodniu US masz

heh... no żebym ja się na tym znał to z pewnością bym to zrobil:P niby szkola o profilu elektronicznym ale słabo to idzie... grrr

Dodano po 2 [minuty]:

chodzi mi o najprosztrzy zasilacz prądowy jaki tylko może być co ma na wejściu 12 V na wyjściu 10V i prąd 1A

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hefid
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Kwi 2002
Posty: 18240
Miasto: Warszawa

hefid
Moderator
Post#4 25 Sty 2006 09:26   

Zasilacz prądowy


Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
fuutro
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 9995
Miasto: Gdzieś u siebie?

fuutro
Poziom 26
Post#5 25 Sty 2006 09:29   

Re: Zasilacz prądowy


Wykożystaj ten schemat. Jako stabilizator np LM7810, trafo 12V/1A (lub troche mocniejszy-większy prąd) i resta jak na rysunku.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Sty 2006 09:29   



Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27495
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#6 25 Sty 2006 09:31   

Re: Zasilacz prądowy


Kurna, a to ma być niestabilizowany?.
Stabilizowanego bardziej prostego to ja nie znam, przecież to jest szalenie proste, mój wnuk bez problemu to zrobił mając 10lat Razz
Może mam Ci to narysować, bo wykaz części możesz sobie spisać ze schematu.

Kolega fuutro mnie wyręczył Razz

Tylko tam gdzie w US pisze +5 ma być +10 Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
chaos18
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5
Miasto: Gdańsk

chaos18
Poziom 3
Post#7 Post autora tematu 25 Sty 2006 10:09   

Re: Zasilacz prądowy


ok dzięki wielkie Smile może to i 10 letni ktoś zrobił ale jak by trafił do łączności (zsł) to zrobią mu pranie mózgu jak mojej całej klasie i tak nic nie będzie wiedział Razz

Dodano po 19 [minuty]:

a więc tak przed chwilą nauczyciel to sprawdził i powiedział że to jest typowo zasilacz napięciowy a ma być zasilacz prądowy ze stałym prądem 1A nie rozumiem ...:/

Dodano po 6 [minuty]:

hyh pomóżcie błagam musze to mieć
zasilacz PRĄDOWY (ze stałym prądem jakl powiedział nauczyciel mój)1A wejście 12V
wyjście 10V

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
serwis
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 14 Maj 2002
Posty: 3991
Miasto: Trójmiasto

serwis
Poziom 23
Post#8 25 Sty 2006 10:22   

Re: Zasilacz prądowy


To może chodzi o źródło prądowe ? Poszukaj aplikacji jakiegokolwiek stabilizatora trzynóżkowego, tak jak koledzy wyżej proponują.Kazda nota katalogowa dla konkretnego typu stabilizatora zawiera takie opcje jak zasilacz prądowy.


Np: coś takiego

I nie narzekaj na pranie mózgu, bo kazdy belfer chce włożyć do łba jak najwięcej informacji. Very Happy

Chyba nie chcesz w przyszłości sie prezentować z takim poziomem wiedzy jak co niektórzy użytkownicy tej i innych witryn ?

A "łącznościówka" w Gdańsku należy do jednej ze szkół o wysokim poziomie nauczania.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gandalf11111
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 1
Miasto: gdańsk

gandalf11111
Poziom 1
Post#9 25 Sty 2006 11:36   

Re: Zasilacz prądowy


Chłopaki pomużcie mlodemu bo widac ze nie wie o co chodzi ja za to tez wiec sam chetnie tez sie czegos nowego dowiem Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Sty 2006 11:36   



Powrót do góry
chaos18
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5
Miasto: Gdańsk

chaos18
Poziom 3
Post#10 Post autora tematu 25 Sty 2006 11:49   

Re: Zasilacz prądowy


może i 10 letni chłoopak potrafi to zrobić ja nie nie wiem w ogóle już o co chodzi...:/ w każdym razie dzięki wielkie za pomoc...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Sty 2006 11:49   



Powrót do góry
serwis
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 14 Maj 2002
Posty: 3991
Miasto: Trójmiasto

serwis
Poziom 23
Post#11 25 Sty 2006 12:10   

Re: Zasilacz prądowy


I co, pobrałeś załącznik i nie wiesz o co chodzi ?
Napisz chociaż, czy coś z tego pojąłeś .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Sty 2006 12:10   



Powrót do góry
chaos18
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5
Miasto: Gdańsk

chaos18
Poziom 3
Post#12 Post autora tematu 25 Sty 2006 13:04   

Re: Zasilacz prądowy


szczerze? nic nie pojełem o 13 mam oddać gotwą prace zasilacz prądowy a nie mam nic grrrr krew mnie zalewa ten co jest w tym temacie to jest stabilizowany napięciowo a ja musze mieć prądowo 1a wej 12v wyjsciowe 10 i ni cholery jak to widoczn9ie za głupi jest (jak i moja cała klasa)

Dodano po 45 [minuty]:

ok zrobiłęm go:] mam nadzieje że będzie dobrze to jest na ukłądzie LM117

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Zasilacz prądowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zasilacz prądowy (15)
HELP - zasilacz prądowy i napięciowy (4)
Zasilacz stabilizowany L200 - impuls prądowy (4)
Zasilacz Prądowy Iwy=1A Uwy=12-15V Pomocy (2)
Zasilacz prądowy do modułów LED mocy poszukiwany (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS