Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Prostownik z płynną regulacją


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Prostownik z płynną regulacją
Autor
Wiadomość
bogdand
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Sty 2006
Posty: 279
Miasto: Dydnia

Post#1 Post autora tematu 27 Sty 2006 15:34   

Prostownik z płynną regulacją


Przedstawiam schemat regulatora do prostownika po stronie wtórnej transformatora.
Układ bardzo dobrze działa, wręcz wyśmienicie. Zbudowałem już chyba z piętnaście prostowników na tym regulatorze. Regulacja napięcia jest płynna praktycznie od zera do maksymalnego napięcia. Jedyna wadą jest to, że nie można montować kondensatorów filtrujących przed regulatorem bo na jego wyjściu utrzymuje się maksymalne napięcie.
Prąd ładowania akumulatora zależy tylko i wyłącznie od prądu przewodzenia zastosowanego tyrystora. Dobre są tyrystory typy BTP10/25 lub podobne bo są wytrzymałe na zwarcia. Życzę miłego majsterkowania.

Załączniki:
Powrót do góry
   
reaven22
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 795
Miasto: Milanówek

Post#2 28 Sty 2006 18:30   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Maj Marcin napisał:
Po co ci regulacja napięcia. W prostownikach ważna jest regulacja prądu a nie napięcia. Pomyśl o regulacji prądu. Napięcie w dzisiejszych akumulatorach jest w większości 12V, a mało kto używa akumulatorów 6V. Myślę o motoryzacji. Pozdrowienia.


w przypadku akumulatora, prąd jego ładowania bedzie zależał od napięcia.

układ jest poprawny i w podobnej wersji również rowiłem prostownik, działa już kilka ładnych lat bez najmniejszych problemów.
Powrót do góry
   
reaven22
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 795
Miasto: Milanówek

Post#3 28 Sty 2006 19:10   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Maj Marcin napisał:
To po co są regulacje na uzwojeniach pierwotnych odczepami. Bo mi się wydaje że odczepami reguluje się natężenie (prąd) natomiast napięcie na wtórnym jest stałe i wynosi około 13V.


no zgodzić się niemogę :) jeśli rzuciłeś temat trafo, to odczepami zmieniamy "przełożenie" transformatora a co za tym idzie napięcie na uzwojeniu wtórnym. ponieważ pierwotne ma cały czas wartość 230V.

akumulator ma jakiś tam swój opór wewnętrzny, dlatego aby uzyskać większy prąd ładowania musimy doprowadzić do zwiąkszenia napięcia na zaciskach, Kłania się tu prawo ohma :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sty 2006 19:10   





Powrót do góry
   
arcichowski
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 15 Lut 2005
Posty: 18
Miasto: Ostrołęka

Post#4 29 Sty 2006 21:45   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Układ ten w zadnym wypadku nie reguluje napięcia. Za pomocą tyrystora regulowana jest wartość skuteczna prądu. tyrystor załączany jest z regulowanym opóźnieniem a wyłacza się w momencie przejścia sinusoidy przez zero, dlatego o zadnej pojemności pomiędzy trafo a układzikiem nie moze być mowy bo tyrystor sie nie wyłączy.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
elektronix
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 134
Miasto: Bielska

Post#5 03 Lut 2006 14:39   

Prostownik z płynną regulacja


Jaka jest cena tych części?
Powrót do góry
   
bogdand
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Sty 2006
Posty: 279
Miasto: Dydnia

Post#6 Post autora tematu 03 Lut 2006 16:42   

Prostownik z płynną regulacja


OKOŁO 10ZŁ
Powrót do góry
   
Szylo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 92
Miasto: Białogard

Post#7 25 Mar 2006 00:23   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Można zamatować dwa potencjometry połączone razem będzie wtedy bardziej dokładna regulacja ale poco to komu :D
Powrót do góry
   
Pilatto
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 23 Paź 2005
Posty: 36
Miasto: Ruda Śląska

Post#8 14 Kwi 2006 10:43   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Ten układ to raczej zasilacz regulowany niż prostownik.
Producent akumulatorów np. CENTRA zaleca ładowanie aku
napięciem w przedziale 13,9V - 14,4V więc po co regulacja nap.
od 0 - ..... V?.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
KaW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1816
Miasto: LODZ

Post#9 14 Kwi 2006 11:08   

Re: Prostownik z płynną regulacja


uklad do ladowania AKUMULATOROW musi miec nw-podzespoly:

-nastawny prad ladownia -w zal. od pojemnosci akumulatora

-uklad wykrywajacy wzrost napiecia -od w miare stalego /w czasie ladowania / 12,6 - ma wykryc 14,7V i wylaczyc ladowarke.

Z tego co napisalem to zrobilem kiedys ladowarke dla rolnika
120Ah - 10A regulowane -nastawne -z automatem odlaczania z sieci -bo tak chcial.
DLACZEGO stabilizator pradu ladowania ?-bo wrogiem akumulatorow jest
przepradowanie /?/ go -jesli jest to taki sinus jak w tym ukladzie -i ktos mierzy sredni prad za okres 10ms -to robi taki blad techniczny ze
w szczytach sinusoidy prad ladowania wyrywa paste z plyty -niszczy ja ...
sumarycznie klientowi -w dlugim okresie czasu bedzie trudno powwiazac
stan akumulatora z jego demolowaniem ta ladowarka ..

ktos poniesie koszty wymiany ..

w samochodach nie ma - w najprostszym reg. elektromech . cewki reg pradu- ale jest cewka -przekaznik ustawiana na 14,7V

Inaczej mowiac -nie jaetem za - przeciw tez nie -ale jesli ktos tego nie policzy dokladnie do pojemnosci akumulatora to bezmyslne powielanie przyniesie szkody

Dodano po 6 [minuty]:

DODAM ,ZE aby wymusic w akumulatorze prad ciagly 10A- t.j. ladowac
go tak jak przewidywal producent -trzeba podniesc napiecie ladowania
do okolo 25-27V ...

Ladowanie stala wartoscia pradu to przeczytana etykieta AKUMULATORA
kazdego -kazdy chce pradu I w czasie "t"-.
Proces ladowania trwa krotko i jest sprawny...
Gdyby ten patent powyzszy w ulamku byl najlepszy juz by byl zastosowany w samochadach na stale-
Powrót do góry
   
chester8
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 389
Miasto: rybnik

Post#10 14 Kwi 2006 11:11   

Re: Prostownik z płynną regulacja


hej nie wiem po co sie tak głowić ja mam trzy tranzystory KD502 połączone równolegle i do tego potencjometr i mam płynną regulacje prądu ładowania lna kazdego aku od 1.2V do 16V...układ jest odporny nz zwarcia , i bez obaw wspomagam na nim odpalanie auta...

Załączniki:
Powrót do góry
   
aa1
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 5
Miasto: bełchatów

Post#11 23 Sie 2006 20:21   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Panie bogdand.Prostownik KOMPLETNIE nie działa,brak jakiejkolwiek,regulacji.Na kolektorze BC 547JEST REGULACJA,natomiast na BC557 NA BAZIE,ZALEDWIE 0,2V.elementy sprawne ,wszystko zrobiłem zgodnie ze schematem.CO PAN NA TO ANDRZEJ
Powrót do góry
   
bogdand
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Sty 2006
Posty: 279
Miasto: Dydnia

Post#12 Post autora tematu 03 Wrz 2006 10:12   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Najlepiej sprawdz wszystko od początku jeszcze raz. Musiał wkraść ci sie jakiś mały błąd.
Może żle wlutowane są tranzystory.
Powrót do góry
   
amigowiec
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 8
Miasto: gdańsk

Post#13 30 Sty 2007 22:16   

Re: Prostownik z płynną regulacja


a jak ten precyzyjny prąd ładowania ma sie do jazdy samochodem w trasie po 10-15 godzin? czy nie jest tak,alternator ładuje maksymalnym prądem? nie ma kontroli czy aku gazuje ,a o układzie odłączającym po naładowaniu wogóle nie mam mowy. więc po co ta regulacja prądu i napięcia ? czy nie wystarczy prąd-1/10 pojemności aku i napięcie 14,4 ?
Powrót do góry
   
massaroth
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 01 Lut 2007
Posty: 1
Miasto: Jastrzębie

Post#14 01 Lut 2007 12:05   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Witam.
Apropo prostowników... Zlecę komuś ($) zrobienie prostownika 12V, 20-30A, z regulacją prądu. Nie stać mnie na taki oryginalny prostownik. Dowiedziałem się ostatnio, że na elektroda.pl najprawdopodobniej jest schemat przerobienia zasilacza komputerowego na taki prostownik. Jednak ja nie znam się i nie potrafiłbym uporać się z tym.
Jeśli ktoś jest chętny pomóc mi, proszę pisać na priv.
Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
Maj Marcin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 167
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#15 03 Lut 2007 13:41   

Re: Prostownik z płynną regulacja


A co takim wielkim prądem będziesz ładował ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lut 2007 13:41   





Powrót do góry
   
bartek512
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Cze 2006
Posty: 58
Miasto: Rodaki

Post#16 28 Lut 2007 20:57   

Re: Prostownik z płynną regulacja


A do tego schematu co jest u samej góry moze byc tyrystor BT151
Powrót do góry
   
elek555
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3463
Miasto: between bad good and good evil

Post#17 09 Kwi 2007 10:32   

Re: Prostownik z płynną regulacja


chester8 - przyniosło dziecko twój stary schemat chcąc jakieś zamienniki(Obraz 002.jpg) i widzę że obróciłeś strzałki emiterom !
Powrót do góry
   
wskomaniak
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 42
Miasto: ZMC

Post#18 27 Cze 2007 14:32   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Witajcie. Czy może mi ktoś powiedzieć jak ma dobrze wygladać schemat na Obraz002? Zrobiłem to nie chce działać. Z góry dzięki za pomoc.
Powrót do góry
   
elek555
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3463
Miasto: between bad good and good evil

Post#19 27 Cze 2007 15:23   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Musi mieć emitery zasilane z + a nie z minusa /jeśli PNP/. Potencjometr około 2k2 z rezystorem max 200R.
Powrót do góry
   
herman
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 18

Post#20 21 Lip 2007 20:27   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Ja chciałem zrobić układ oparty na zasadzie utrzymania prądu ładowania na poziomie 0,05 C w pełnym zakresie ładowania, albo przynajmniej w większej części tego ładowania.
Mam aku z motorka 6V, 10Ah; ładowarka na wyjściu prostownika ma 8V; planowałem ładować go prądem 500mA (no max 1A). Myślałem nad układem na tranzystorze PNP gdzie baza będzie sterowana przez opór nastawny z sygnału na kolektorze, bo tak sobie wymyśliłem, że to co ustawię oporem powinien regulować i utrzymywać na zadanym poziomie. Na razie mam układ na 2N6294 gdzie kontroluję prąd na ujemnej linii przez rezystor nastawny 1 kΩ (baza przez potencjometr do plusa). jednak nie do końca chce to działać tak jak bym sobie wymarzył. jakieś sugestie w tym kierunku ??
Powrót do góry
   
tomahawk_
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 297
Miasto: Ruda Śląska

Post#21 21 Lip 2007 22:46   

Re: Prostownik z płynną regulacja


amigowiec napisał:
a jak ten precyzyjny prąd ładowania ma sie do jazdy samochodem w trasie po 10-15 godzin? czy nie jest tak,alternator ładuje maksymalnym prądem? nie ma kontroli czy aku gazuje ,a o układzie odłączającym po naładowaniu wogóle nie mam mowy. więc po co ta regulacja prądu i napięcia ? czy nie wystarczy prąd-1/10 pojemności aku i napięcie 14,4 ?


aha, czyli wszystkie akumulatory mają identyczną pojemność ...
po to właśnie jest regulacja prądu, a napięcie "samo" się reguluje pod wpływem obciążenia
Powrót do góry
   
mr-oz
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 07 Wrz 2006
Posty: 1
Miasto: Ostrołeka

Post#22 02 Sie 2007 08:04   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Wykonałem układ j/w 4xkd502 i całość przy trafo 500VA u2=16V prąd przez 0,1 om 14.5 A bez tranzystorów 90 A czy to normalne ?? (może coś sknociłem).
Powrót do góry
   
elek555
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3463
Miasto: between bad good and good evil

Post#23 05 Sie 2007 20:30   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Powinieneś zacząć od opisu przeznaczenia i typu tego accu. To narzuci Ci tryb ładowania i sposób współpracy z ładowarką. W grę wchodzi kilka typów i parametrów ładowania
Powrót do góry
   
dylan1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 322
Miasto: Aleksandrów Kuj.

Post#24 03 Lut 2008 21:33   

Re: Prostownik z płynną regulacja


no to podsumujmy prostownik musi mieć regulacja pradu,czyli jaki schemat jest do tego odpowiedni.Ostatnio zbudowałem prostownik mam trafo co daje 50A prądu dałem 4 diody 70A.Mam na wyjsciu 14Volt,i tera potrzena by była jakaś prosta regulacja tego prasu np od 5-30A.Może jakiś prosty schamcik z tyrystorem?
Powrót do góry
   
Wiech26
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Kwi 2006
Posty: 299
Miasto: Rzeszów

Post#25 04 Lut 2008 17:23   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Rozróżnijcie co to jest napięcie a co prąd.Na wyjściu z prostownika można regulować tylko napięcie....zaś prąd płynący w obwodzie będzie zależał tylko od wielkości napięcia i oporności obwodu.Tak więc pytania na temat regulatora prądu są trochę bez znajomości podstaw elektrotechniki.
Powrót do góry
   
dylan1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 322
Miasto: Aleksandrów Kuj.

Post#26 04 Lut 2008 19:16   

Re: Prostownik z płynną regulacja


zgadza sie tylko że jak podam np 10volt to prąd i tak mam za duży i aku może "wybuchnąć"
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2008 19:16   





Powrót do góry
   
Wiech26
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Kwi 2006
Posty: 299
Miasto: Rzeszów

Post#27 05 Lut 2008 15:12   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Więc zmniejsz napięcie do takiego poziomu aby prąd wynosił 1/10 pojemności akumulatora.Wmiarę wzrostu napięcią na akumulatorze prąd będzie się zmniejszał,przy zrównaniu przestanie płynąć.Gdy napięcie przestanie rosnąć ustaw prąd ładowania na 1/10 pojemności...od tego momentu dopiero zaczyna się proces ładowania.Duży prąd przy napięciu 10V świadczy o głębokim rozładowaniu akumulatora.
Powrót do góry
   
browar1992
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 1
Miasto: Mysłowice

Post#28 12 Maj 2008 12:44   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Witam wszystkich.
Mam następujący problem. (jestem początkujący)
Mam zasilacz który po wyprostowaniu ma 14,5V 8,3A i chciałbym zrobić płynną regulacje napięcia wychodzącego tak aby można było regulować je za pomocą potencjometra, tylko nie wiem jak to zrobić.
Acha i czy jak będę zmniejszał napięcie to czy natężenie będzie mi się też zmniejszać???
Powrót do góry
   
K-Paxian
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 41
Miasto: Zielona Góra

Post#29 22 Maj 2008 12:55   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Mam prostownik który zrobił lata temu jakiś elektryk, ma regulacje prądu na tyrystorze, działało wiele lat super, ale popaliłem go i wszystko jest oprócz układu sterowania tyrystora.
Trochę dziwne ale za mostkiem Graetza jest około 24V jak ominąłem tyrystor. A kiedy działał dawał 12V do typowego samochodowego aku.

Potrzebuję pilnie pewny prosty schemat i ewentualnie rysunek płytki.
PROSTOWNIK POŻYCZONY ;P

Musze szybko go zrobić. Nigdzie nie mogę znaleźć PEWNIAKA, każdy układ, który znajdę jest całkiem inny. Nie wiadomo, który wybrać.

Oryginalny układ składał się z 2 tranzystorków, kilka rezystorów i kondensator - jeden większy i kilka ceramicznych. Płytka to właściwie pajączek i jakoś nie potrafiłem rozrysować z niego schematu żeby odtworzyć układ.
Powrót do góry
   
elek555
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3463
Miasto: between bad good and good evil

Post#30 30 Maj 2008 13:58   

Re: Prostownik z płynną regulacja


K-Paxian napisał:
Troche dziwne ale za mostkiem graetza jest okolo 24V jak ominalem tyrystor. A kiedy dzialal dawal 12V do typowego samochodowego

jeśli kiedyś działał to dawał więcej niż 12v bo nic by nie naładował :)
Załóż do tego tyrystora potencjometr 1k z rezystorem 68R/1W i diodą 1N4001 między anodą a bramką i ożyje. Jeśli bramkę podeprzesz zenerką lub stabilizatorem 15V -to zrobisz automatyczne wyłączanie po naładowaniu.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Prostownik z płynną regulacją
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 7 Idź do strony 1234567  Następny
Podobne tematy
Ładowarka akumulatorków z płynną regulacją - LM 317 (630)
Prostownik z regulacją prądu ładowania (5)
Prostownik akumulatorowy z regulacją prądu (4)
Prostownik do akumulatorów samochodowych z regulacją prądu. (17)
Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji (352)
Prostownik do akumulatorów 12V z regulacją prądu ładowania. (44)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.105 seconds

elektroda.pl temat RSS