Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Prostownik z płynną regulacją


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły ->Prostownik z płynną regulacją Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
bogdand
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Dydnia
Dołączył: 05 Sty 2006
Posty: 278
Pomógł: 18
Ocena postów: 4
bogdand
Poziom 16
Post#1 27 Sty 2006 14:34  Autor tematu   

Prostownik z płynną regulacją


Przedstawiam schemat regulatora do prostownika po stronie wtórnej transformatora.
Układ bardzo dobrze działa, wręcz wyśmienicie. Zbudowałem już chyba z piętnaście prostowników na tym regulatorze. Regulacja napięcia jest płynna praktycznie od zera do maksymalnego napięcia. Jedyna wadą jest to, że nie można montować kondensatorów filtrujących przed regulatorem bo na jego wyjściu utrzymuje się maksymalne napięcie.
Prąd ładowania akumulatora zależy tylko i wyłącznie od prądu przewodzenia zastosowanego tyrystora. Dobre są tyrystory typy BTP10/25 lub podobne bo są wytrzymałe na zwarcia. Życzę miłego majsterkowania.

Załączniki:

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
reaven22
Konto firmowe
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Milanówek
Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 865
Pomógł: 52
Ocena postów: 552
reaven22
Konto firmowe
Poziom 20
Post#2 28 Sty 2006 17:30    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Maj Marcin napisał:
Po co ci regulacja napięcia. W prostownikach ważna jest regulacja prądu, a nie napięcia. Pomyśl o regulacji prądu. Napięcie w dzisiejszych akumulatorach jest w większości 12V, a mało kto używa akumulatorów 6V. Myślę o motoryzacji. Pozdrowienia.


W przypadku akumulatora, prąd jego ładowania będzie zależał od napięcia.

Układ jest poprawny i w podobnej wersji również robiłem prostownik, działa już kilka ładnych lat bez najmniejszych problemów.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
reaven22
Konto firmowe
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Milanówek
Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 865
Pomógł: 52
Ocena postów: 552
reaven22
Konto firmowe
Poziom 20
Post#3 28 Sty 2006 18:10    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Maj Marcin napisał:
To po co są regulacje na uzwojeniach pierwotnych odczepami. Bo mi się wydaje że odczepami reguluje się natężenie (prąd) natomiast napięcie na wtórnym jest stałe i wynosi około 13V.


no zgodzić się niemogę Smile jeśli rzuciłeś temat trafo, to odczepami zmieniamy "przełożenie" transformatora a co za tym idzie napięcie na uzwojeniu wtórnym. ponieważ pierwotne ma cały czas wartość 230V.

akumulator ma jakiś tam swój opór wewnętrzny, dlatego aby uzyskać większy prąd ładowania musimy doprowadzić do zwiąkszenia napięcia na zaciskach, Kłania się tu prawo ohma Smile

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
arcichowski
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Ostrołęka
Dołączył: 15 Lut 2005
Posty: 17
arcichowski
Poziom 6
Post#4 29 Sty 2006 20:45    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Układ ten w żadnym wypadku nie reguluje napięcia. Za pomocą tyrystora regulowana jest wartość skuteczna prądu. Tyrystor załączany jest z regulowanym opóźnieniem, a wyłącza się w momencie przejścia sinusoidy przez zero, dlatego o żadnej pojemności pomiędzy trafo, a układzikiem nie może być mowy bo tyrystor się nie wyłączy.

Pozdrawiam.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elektronix
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Bielska
Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 134
Pomógł: 3
Ocena postów: 2
elektronix
Poziom 13
Post#5 03 Lut 2006 13:39    

Prostownik z płynną regulacja


Jaka jest cena tych części?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bogdand
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Dydnia
Dołączył: 05 Sty 2006
Posty: 278
Pomógł: 18
Ocena postów: 4
bogdand
Poziom 16
Post#6 03 Lut 2006 15:42  Autor tematu   

Prostownik z płynną regulacja


OKOŁO 10ZŁ

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Szylo
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Białogard
Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 95
Ocena postów: 1
Szylo
Poziom 12
Post#7 24 Mar 2006 23:23    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Można zamotować dwa potencjometry połączone razem, będzie wtedy bardziej dokładna regulacja, ale poco to komu? Very Happy

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Pilatto
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Ruda Śląska
Dołączył: 23 Paź 2005
Posty: 36
Pomógł: 1
Pilatto
Poziom 9
Post#8 14 Kwi 2006 10:43    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Ten układ to raczej zasilacz regulowany niż prostownik.
Producent akumulatorów np. CENTRA zaleca ładowanie aku
napięciem w przedziale 13,9V - 14,4V więc po co regulacja nap.
od 0 - ..... V?.

Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
KaW
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Łódź
Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1974
Pomógł: 110
Ocena postów: 25
KaW
Poziom 22
Post#9 14 Kwi 2006 11:08    

Re: Prostownik z płynną regulacja


uklad do ladowania AKUMULATOROW musi miec nw-podzespoly:

-nastawny prad ladownia -w zal. od pojemnosci akumulatora

-uklad wykrywajacy wzrost napiecia -od w miare stalego /w czasie ladowania / 12,6 - ma wykryc 14,7V i wylaczyc ladowarke.

Z tego co napisalem to zrobilem kiedys ladowarke dla rolnika
120Ah - 10A regulowane -nastawne -z automatem odlaczania z sieci -bo tak chcial.
DLACZEGO stabilizator pradu ladowania ?-bo wrogiem akumulatorow jest
przepradowanie /?/ go -jesli jest to taki sinus jak w tym ukladzie -i ktos mierzy sredni prad za okres 10ms -to robi taki blad techniczny ze
w szczytach sinusoidy prad ladowania wyrywa paste z plyty -niszczy ja ...
sumarycznie klientowi -w dlugim okresie czasu bedzie trudno powwiazac
stan akumulatora z jego demolowaniem ta ladowarka ..

ktos poniesie koszty wymiany ..

w samochodach nie ma - w najprostszym reg. elektromech . cewki reg pradu- ale jest cewka -przekaznik ustawiana na 14,7V

Inaczej mowiac -nie jaetem za - przeciw tez nie -ale jesli ktos tego nie policzy dokladnie do pojemnosci akumulatora to bezmyslne powielanie przyniesie szkody

Dodano po 6 [minuty]:

DODAM ,ZE aby wymusic w akumulatorze prad ciagly 10A- t.j. ladowac
go tak jak przewidywal producent -trzeba podniesc napiecie ladowania
do okolo 25-27V ...

Ladowanie stala wartoscia pradu to przeczytana etykieta AKUMULATORA
kazdego -kazdy chce pradu I w czasie "t"-.
Proces ladowania trwa krotko i jest sprawny...
Gdyby ten patent powyzszy w ulamku byl najlepszy juz by byl zastosowany w samochadach na stale-

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
chester8
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: rybnik
Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 389
Pomógł: 7
Ocena postów: 9
chester8
Poziom 17
Post#10 14 Kwi 2006 11:11    

Re: Prostownik z płynną regulacja


hej nie wiem po co sie tak głowić ja mam trzy tranzystory KD502 połączone równolegle i do tego potencjometr i mam płynną regulacje prądu ładowania lna kazdego aku od 1.2V do 16V...układ jest odporny nz zwarcia , i bez obaw wspomagam na nim odpalanie auta...

Załączniki:

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
aa1
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: bełchatów
Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 5
aa1
Poziom 3
Post#11 23 Sie 2006 20:21    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Panie bogdand.Prostownik KOMPLETNIE nie działa,brak jakiejkolwiek,regulacji.Na kolektorze BC 547JEST REGULACJA,natomiast na BC557 NA BAZIE,ZALEDWIE 0,2V.elementy sprawne ,wszystko zrobiłem zgodnie ze schematem.CO PAN NA TO ANDRZEJ

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogdand
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Dydnia
Dołączył: 05 Sty 2006
Posty: 278
Pomógł: 18
Ocena postów: 4
bogdand
Poziom 16
Post#12 03 Wrz 2006 10:12  Autor tematu   

Re: Prostownik z płynną regulacja


Najlepiej sprawdz wszystko od początku jeszcze raz. Musiał wkraść ci sie jakiś mały błąd.
Może żle wlutowane są tranzystory.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
amigowiec
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: gdańsk
Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 8
amigowiec
Poziom 4
Post#13 30 Sty 2007 21:16    

Re: Prostownik z płynną regulacja


a jak ten precyzyjny prąd ładowania ma sie do jazdy samochodem w trasie po 10-15 godzin? czy nie jest tak,alternator ładuje maksymalnym prądem? nie ma kontroli czy aku gazuje ,a o układzie odłączającym po naładowaniu wogóle nie mam mowy. więc po co ta regulacja prądu i napięcia ? czy nie wystarczy prąd-1/10 pojemności aku i napięcie 14,4 ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
massaroth
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Jastrzębie
Dołączył: 01 Lut 2007
Posty: 1
massaroth
Poziom 1
Post#14 01 Lut 2007 11:05    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Witam.
Apropo prostowników... Zlecę komuś ($) zrobienie prostownika 12V, 20-30A, z regulacją prądu. Nie stać mnie na taki oryginalny prostownik. Dowiedziałem się ostatnio, że na elektroda.pl najprawdopodobniej jest schemat przerobienia zasilacza komputerowego na taki prostownik. Jednak ja nie znam się i nie potrafiłbym uporać się z tym.
Jeśli ktoś jest chętny pomóc mi, proszę pisać na priv.
Pozdrawiam!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Maj Marcin
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 177
Pomógł: 2
Ocena postów: 7
Maj Marcin
Poziom 14
Post#15 03 Lut 2007 12:41    

Re: Prostownik z płynną regulacja


A co takim wielkim prądem będziesz ładował ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bartek512
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Rodaki
Dołączył: 23 Cze 2006
Posty: 58
bartek512
Poziom 10
Post#16 28 Lut 2007 19:57    

Re: Prostownik z płynną regulacja


A do tego schematu co jest u samej góry moze byc tyrystor BT151

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
elek555
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: between bad good and good evil
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3452
Pomógł: 310
Ocena postów: 4
elek555
Poziom 23
Post#17 09 Kwi 2007 10:32    

Re: Prostownik z płynną regulacja


chester8 - przyniosło dziecko twój stary schemat chcąc jakieś zamienniki(Obraz 002.jpg) i widzę że obróciłeś strzałki emiterom !

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wskomaniak
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: ZMC
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 42
Ocena postów: 2
wskomaniak
Poziom 9
Post#18 27 Cze 2007 14:32    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Witajcie. Czy może mi ktoś powiedzieć jak ma dobrze wygladać schemat na Obraz002? Zrobiłem to nie chce działać. Z góry dzięki za pomoc.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
elek555
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: between bad good and good evil
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3452
Pomógł: 310
Ocena postów: 4
elek555
Poziom 23
Post#19 27 Cze 2007 15:23    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Musi mieć emitery zasilane z + a nie z minusa /jeśli PNP/. Potencjometr około 2k2 z rezystorem max 200R.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
herman
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 18
herman
Poziom 6
Post#20 21 Lip 2007 20:27    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Ja chciałem zrobić układ oparty na zasadzie utrzymania prądu ładowania na poziomie 0,05 C w pełnym zakresie ładowania, albo przynajmniej w większej części tego ładowania.
Mam aku z motorka 6V, 10Ah; ładowarka na wyjściu prostownika ma 8V; planowałem ładować go prądem 500mA (no max 1A). Myślałem nad układem na tranzystorze PNP gdzie baza będzie sterowana przez opór nastawny z sygnału na kolektorze, bo tak sobie wymyśliłem, że to co ustawię oporem powinien regulować i utrzymywać na zadanym poziomie. Na razie mam układ na 2N6294 gdzie kontroluję prąd na ujemnej linii przez rezystor nastawny 1 kΩ (baza przez potencjometr do plusa). jednak nie do końca chce to działać tak jak bym sobie wymarzył. jakieś sugestie w tym kierunku ??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tomahawk_
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Ruda Śląska
Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 296
Pomógł: 12
Ocena postów: 3
tomahawk_
Poziom 16
Post#21 21 Lip 2007 22:46    

Re: Prostownik z płynną regulacja


amigowiec napisał:
a jak ten precyzyjny prąd ładowania ma sie do jazdy samochodem w trasie po 10-15 godzin? czy nie jest tak,alternator ładuje maksymalnym prądem? nie ma kontroli czy aku gazuje ,a o układzie odłączającym po naładowaniu wogóle nie mam mowy. więc po co ta regulacja prądu i napięcia ? czy nie wystarczy prąd-1/10 pojemności aku i napięcie 14,4 ?


aha, czyli wszystkie akumulatory mają identyczną pojemność ...
po to właśnie jest regulacja prądu, a napięcie "samo" się reguluje pod wpływem obciążenia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mr-oz
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Ostrołeka
Dołączył: 07 Wrz 2006
Posty: 1
mr-oz
Poziom 1
Post#22 02 Sie 2007 08:04    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Wykonałem układ j/w 4xkd502 i całość przy trafo 500VA u2=16V prąd przez 0,1 om 14.5 A bez tranzystorów 90 A czy to normalne ?? (może coś sknociłem).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
elek555
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: between bad good and good evil
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3452
Pomógł: 310
Ocena postów: 4
elek555
Poziom 23
Post#23 05 Sie 2007 20:30    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Powinieneś zacząć od opisu przeznaczenia i typu tego akumulatora. To narzuci Ci tryb ładowania i sposób współpracy z ładowarką. W grę wchodzi kilka typów i parametrów ładowania.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
dylan1
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Aleksandrów Kuj.
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 320
Pomógł: 9
dylan1
Poziom 16
Post#24 03 Lut 2008 20:33    

Re: Prostownik z płynną regulacja


No to podsumujmy: prostownik musi mieć regulację prądu, czyli jaki schemat jest do tego odpowiedni. Ostatnio zbudowałem prostownik, mam trafo co daje 50A prądu, dałem 4 diody 70A. Mam na wyjściu 14V i teraz potrzebna by była jakaś prosta regulacja tego prądu np: od 5-30A. Może jakiś prosty schemacik z tyrystorem?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Wiech26
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 18 Kwi 2006
Posty: 303
Pomógł: 31
Wiech26
Poziom 16
Post#25 04 Lut 2008 16:23    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Rozróżnijcie co to jest napięcie a co prąd.Na wyjściu z prostownika można regulować tylko napięcie....zaś prąd płynący w obwodzie będzie zależał tylko od wielkości napięcia i oporności obwodu.Tak więc pytania na temat regulatora prądu są trochę bez znajomości podstaw elektrotechniki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dylan1
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Aleksandrów Kuj.
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 320
Pomógł: 9
dylan1
Poziom 16
Post#26 04 Lut 2008 18:16    

Re: Prostownik z płynną regulacja


zgadza sie tylko że jak podam np 10volt to prąd i tak mam za duży i aku może "wybuchnąć"

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Wiech26
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 18 Kwi 2006
Posty: 303
Pomógł: 31
Wiech26
Poziom 16
Post#27 05 Lut 2008 14:12    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Więc zmniejsz napięcie do takiego poziomu aby prąd wynosił 1/10 pojemności akumulatora.Wmiarę wzrostu napięcią na akumulatorze prąd będzie się zmniejszał,przy zrównaniu przestanie płynąć.Gdy napięcie przestanie rosnąć ustaw prąd ładowania na 1/10 pojemności...od tego momentu dopiero zaczyna się proces ładowania.Duży prąd przy napięciu 10V świadczy o głębokim rozładowaniu akumulatora.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
browar1992
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Mysłowice
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 1
browar1992
Poziom 1
Post#28 12 Maj 2008 12:44    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Witam wszystkich.
Mam następujący problem. (jestem początkujący)
Mam zasilacz który po wyprostowaniu ma 14,5V 8,3A i chciałbym zrobić płynną regulacje napięcia wychodzącego tak aby można było regulować je za pomocą potencjometra, tylko nie wiem jak to zrobić.
Acha i czy jak będę zmniejszał napięcie to czy natężenie będzie mi się też zmniejszać???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
K-Paxian
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 37
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
K-Paxian
Poziom 9
Post#29 22 Maj 2008 12:55    

Re: Prostownik z płynną regulacja


Mam prostownik który zrobił lata temu jakiś elektryk, ma regulacje prądu na tyrystorze, działało wiele lat super, ale popaliłem go i wszystko jest oprócz układu sterowania tyrystora.
Trochę dziwne ale za mostkiem Graetza jest około 24V jak ominąłem tyrystor. A kiedy działał dawał 12V do typowego samochodowego aku.

Potrzebuję pilnie pewny prosty schemat i ewentualnie rysunek płytki.
PROSTOWNIK POŻYCZONY ;P

Musze szybko go zrobić. Nigdzie nie mogę znaleźć PEWNIAKA, każdy układ, który znajdę jest całkiem inny. Nie wiadomo, który wybrać.

Oryginalny układ składał się z 2 tranzystorków, kilka rezystorów i kondensator - jeden większy i kilka ceramicznych. Płytka to właściwie pajączek i jakoś nie potrafiłem rozrysować z niego schematu żeby odtworzyć układ.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
elek555
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: between bad good and good evil
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3452
Pomógł: 310
Ocena postów: 4
elek555
Poziom 23
Post#30 30 Maj 2008 13:58    

Re: Prostownik z płynną regulacja


K-Paxian napisał:
Troche dziwne ale za mostkiem graetza jest okolo 24V jak ominalem tyrystor. A kiedy dzialal dawal 12V do typowego samochodowego

jeśli kiedyś działał to dawał więcej niż 12v bo nic by nie naładował Smile
Załóż do tego tyrystora potencjometr 1k z rezystorem 68R/1W i diodą 1N4001 między anodą a bramką i ożyje. Jeśli bramkę podeprzesz zenerką lub stabilizatorem 15V -to zrobisz automatyczne wyłączanie po naładowaniu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Prostownik z płynną regulacją 1234567  Następny
Strona 1 z 7
Podobne tematy
Ładowarka akumulatorków z płynną regulacją - LM 317 (646)
Prostownik z regulacją prądu ładowania (5)
Prostownik akumulatorowy z regulacją prądu (4)
Prostownik do akumulatorów samochodowych z regulacją prądu. (17)
Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji (358)
Prostownik do akumulatorów 12V z regulacją prądu ładowania. (44)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS