FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zasilacz na 3843, Uwy=0V

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Power Supplies -> Zasilacz na 3843, Uwy=0V
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#31 Post from the author of the topic 07 Feb 2006 22:18   

Re: Zasilacz na 3843, Uwy=0V

Sprawa wyglad nastepujaco:
Zanim zaczne ciac sciezki i wstawiac zarowki wymienilem ta diode ktora mi sie nie podobala (zenerka). Poprzednio byla na 3,9V, teraz wstawilem na 4,7V.
Napiecie wyjsciowe wzroslo do 5,4V, przy obciazeniu ta sama zarowka (12V/5W) zaroweczka ladnie swieci, rowno sie wygasza (nie ma efektu migotania) i co najwazniejsze, z zasilacza nie dobiegaja zadne odglosy.
Przy pracy przez ok 1min. okazalo sie ze nie wystepuje juz efekt nagrzewania SR1640.
Logicznie myslac dioda 3,9V byla poprostu zle dobrana, a na napieciu 3,4V bylo za malo zeby zasilacz chcial poprawnie wystartowac?
Kolejna rzecz ktora mnie niepokoi. Przy zenerce 3,9V => Uwy<Uz, Przy Zenerce 4,7V Uwy>Uz. Tu z kolei nalezalo by wziasc pod uwage ze ta zenerka jest wpieta szeregowo z rezystorem 1k.
Cala sprawa z doborem Uwy mnie troche martwi bo sprzet z ktorym pracuje to SWITCH 24p, dzialajacy 24/7 i tu po pierwsze nie moze miec za niskiego napiecia zeby praca byla stabilna i nie moze tez miec za wysokiego napiecia. Ten sprzet lezy na polce, nikt go praktycznie nie monitoruje wiec przegrzanie sie ktoregos z elementow tez nie jest wskazane.
Wracajac do tematu dwie prosby:
1) Prosze o wypowiedzenie sie na temat tego czy aktualna praca zasilacza jest poprawna czy nalezy tak jak sugerowal KaW zrobic jeszcze kilka testow z zarowkami?
2) Bardzo by mnie 'uspokoila' informacja o parametrach oryginalnej diody zenera z tego zasilacza ("Z349", obudowa 0,5W)
Back to top

WojtasJD
Poziom 25
Poziom 25

Post#32 07 Feb 2006 23:39   

troszke się poprzyglądałem tej płytce na zdjęciach i wyszło że w tej przetwornicy (off-line current-mode flyback SMPS) przepływem prądu przez diode nadawczą w transoptorze sterują równolegle:
- wewnętrzny tranzystor w TL431
- zewnętrzny tranzystor (pierwotnie 2SC945)

TL431 jest sterowany klasycznie z dzielnika rezystancyjnego zasilanego z wyjścia zasilacza.
2SC945 jest sterowany dzielnikiem: Zenerka + szeregowo dwa rezystory, równolegle do jednego z tych rezystorów złącze BE tranzystora - także z wyjścia zasilacza.

Ciągle jest brana pod uwage ta Zenerka a jak sobie wybraziłem służy ona - z dodatkowym tranzystorem - do zabezpieczenia nadnapięciowego.
Jakoś nie widać tu działania obwodu z TL431 ... (łatwo sprawdzić jakie jest napięcie na jego pierwszej nodze (reference)).

Napięcie wyjściowe można wyliczyć na podstawie rezystorów dzielnika z wyjścia do pierwszej nogi TL431 (chyba że jest jakaś informacja z nalepki urządzenia o jego 'domyślnym' napięciu wyjściowym i max. prądzie ale jak to jest płytka wymontowana z większego zespołu to pewnie nie będzie).

Moim zdaniem wytworzył się tu mały chaos bo jeszcze "przed chwilą" w 10 sekund rozgrzewała się SR1640 z minimalnym jak na swoje parametry obciążeniem a teraz jest ok nawet po minucie.

Jeszcze odnośnie fajnego określenia "ściek" w tranzystorze polowym - żeby nie wyszło że służy on tylko do zabezpieczenia przeciwzwarciowego - pomiar prądu klucza (current mode) działa tu także podczas normalnej pracy przetwornicy ( 'pulse-by-pulse current limiting' ) 'informując' 3843 o odpowiednim prądzie w uzw. pierwotnym co jest korzystne np. przy wahaniach napięcia zasilającego.
Prędzej ma swój udział - silnie sprzężone z wtórnym - uzwojenie pomocnicze (auxiliary); początkowo z dużego kondensatora za mostkiem sieciowym poprzez rezystor ładowany jest niewielki kondensator na nodze Vcc 3843, po przekroczeniu progu startu na tej nodze (typ. 8.5V) przetwornica startuje i dalej powinna być zasilana z uzwojenia pomocniczego, jeśli nie - napięcie na Vcc spada i poniżej progu stopu (typ. 7.9V) klucz przestaje dostawać impulsy na bramkę. Wprowadzenie histerezy napięć i zabezpieczenia podnapięciowego 'under voltage lockout' powoduje próbkowanie przetwornicy (tykanie). Odłączenie od sieci 220V~ powoduje rozładowywanie dużego kondensatora za mostkiem i stopniowe zmniejszenie częstotliwości próbkowania (tykanie zwalnia).

Skłoniłbym się do propozycji kolegi KaW i potestowania z odłączonym wtórnym ; oraz jak z napięciem na n.1 TL431 (jakie są wartości dzielnika).
Back to top

spec
Poziom 22
Poziom 22

Post#33 Post from the author of the topic 22 Feb 2006 22:25   

Re: Zasilacz na UC3843, Uwy=0V

emat wznawiam po krótkiej przerwie (miałem nadmiar innej roboty).

W końcu znalazłem czas na rozrysowanie schematu...
Niestety miałem do dyspozycji tylko komputer na, którym był MS Paint.
Zrobiony mało profesjonalnie, ale myślę, ze da się rozczytać.
Pominąłem tylko elementy na samym wejściu (przed mostkiem prostowniczym).
Przy okazji sprawdziłem powtórnie wszystkie rezystory..
Cięgle w normie...

Na tyle dobrych wiadomości.
O ile jeszcze niedawno sprzęt działał, to już mu się odwidziało.
W oryginale rezystor zasilający UC3843 był z wyglądu trochę przysmażony, wiec chciałem go wymienić, niestety miałem problem z kupieniem 120K.
Wiec wstawiłem 100K+20K (wyszło 119K) no i w tym momencie zasilacz zachował się tak jak z diodą zenera 3V4 (tykanie).
Zdążyłem zmierzyć napięcie na układzie wyszło +7,95V, ale zanim odłączyłem wtyczkę z gniazdka coś wybuchło!
Iskra poszła gdzieś od strony UC3843 (płytkę miałem od strony ścieżek wiec dokładnie nie widziałem).
Na pewno spalił się UC3843.
Wymieniłem tez wstawiony rezystor na oryginał 121,7K i zasilacz się odzywa, ale słychać "tykanie" nawet na diodzie zenera 4V7 na której wcześniej działał normalnie.
Jak znajdę chwilkę na zakupy to wymienię jeszcze TL i NPN-a...
Może pomoże.
Na razie pytanie... wspominane było, że można obliczyć U wyz dzielnika.
Nie bardzo to widzę na schemacie się raczej nie machnąłem.
Zasilacz na 3843, Uwy=0V
Poprawiłem TONI_2003
Back to top

WojtasJD
Poziom 25
Poziom 25

Post#34 22 Feb 2006 23:11   

Skoro rozwaliło układ scalony UC3843, zakładając, że nMOSfet jest sprawny - to może przywarł ten rezystor 120K (jego wartość nie musi być aż tak dokładnie dobierana, odpowiednia moc i wytrzymałość napięciowa też się liczy; jak już składać rezystory przy takim napięciu to mniej więcej po równo).

Ładny rysunek, układ wyjściowy wygląda tak jak wcześniej opisywałem.
Nie interesowałbym się tą diodą Zenera 4.7Vi tym tranzystorem NPN tylko je wylutował i próbował uruchamiać zasilacz ze stabilizacją na TL431.

spec wrote:

Na razie pytanie... wspominane było, że można obliczyć Uwy z dzielnika... nie bardzo to widzę :| na schemacie się raczej nie machnąłem...

Komparator wewnątrz TL431 porównuje podane napięcie (z dzielnika złożonego z dwóch rezystorów: 5.1K i 15K , podłączonych na wyjście zasilacza) na nogę 'Ref' z wewnętrznym nap. odniesienia +2.5V ; wyliczyć można ze wzoru na dzielnik napięcia:

Uwy = (2.5V)*[(5.1KΩ+15KΩ)/15KΩ] = 3.35V
Back to top

spec
Poziom 22
Poziom 22

Post#35 Post from the author of the topic 09 Aug 2006 15:14   

Jak pewnie wszyscy zauważyli z tematem dałem sobie na dłuższy czas spokój...
Poskładałem zwykły zasilacz 3,5V/3A z jakimiś zabezpieczeniami i jako tako do dzisiaj chodzi.
Z tym będę walczył na urlopie... tj. za jakieś 2-3 tyg.
Temat na prośbę elektrody zamykam, jeśli zajdzie potrzeba wznowienia (lub naprawie sprzęt) to wznowie i dodam stosowne informacje.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Power Supplies -> Zasilacz na 3843, Uwy=0V
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2

Page generation time: 0.117 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed