| Author |
hubertjonczyk Poziom 4

|
04 May 2007 09:58 Re: Simson s51 Tuning |
|
|
|
Mam pytanie do wszystkich.
Jakie macie zapłony w simsonkach i co możecie powiedzieć o jakości zapłonów mechanicznych w simsonach.
Ja jak kupiłem simsona to miałem zapłon mechaniczny LIMA i musiałem co tydzień regulować zapłon.
Teraz mam zapłon czeski z firmy VAPE z Kromieryża i jestem pod wrażeniem zrobiłem na nim już 3 tysiące km i nie zaglądałem do zapłonu.
Dodano po 5 [minuty]:
Co możecie powiedzieć o pierścieniach simmera do simsonka?
Mi sie wydaje że są kiepskie. do silniczków tunerowanych mi orginalne uszczelniacze pogubiły sprężyny zaledwie po 1500 km.
Teraz mam uszczelniacze corteco.
|
|
| Back to top |
|
 |
krolu3 Poziom 5

|
04 May 2007 18:12 Re: Simson s51 Tuning |
|
|
|
Ja tez chcialem zadac pytane co z pierscieniami, no jak dojde do 70km/h to w silniku tak slychac jak by pierscienie były juz pękniete;/. Na wolnych nic nie dzwoni.
Drugie pytanie jaki byscie radzili gaznik do przerobionego simka na 70ccm, cylinder mam z ALMOTU i kruciec ma ponad 17mm albo i moze 18.
Moze o takiej nazwie:dellorto.
Czy staremu dac wieksza dysze i rozwiercic go tylko problem bo nie mam u kogo:(
|
|
| Back to top |
|
 |
motomis Poziom 13

|
04 May 2007 19:17 Re: Simson s51 Tuning |
|
|
|
Cudak wiele moze byc przyczyn,począwszy od zapłonu zbyt późny,zła reg. gaźnika,za mało powietrza,moze byc uszkodzony zemering na wale,itd.jak chcesz pisz na moje gg.1140090.Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
surmacer Poziom 13

|
04 May 2007 22:02 Re: Simson s51 Tuning |
|
|
|
| Quote: |
| uszczelniacze pogubiły sprężyny zaledwie po 1500 km |
Tego nie bardzo rozumiem. Co to znaczy pogubiły ?? Żeby sprężynka wyszła poza wargę to musiały być jakieś monstrualnych częstotliwości drgania. Z uszczelniaczami jest tak: Prawie nie ma złych uszczelniaczy (chyba że jakiś wynalazek) są tylko za duże luzy wałków które powodują nietrzymanie uszczelniaczy. Tam gdzie projektowane (fabryczne luzy) były za duże i uszczelniacz szybko puszczał "rozkręcaliśmy sprężynkę" i obcinali 2-4 zwoje po szerszej stronie. Po ponownym skręceniu docisk był większy.
Dodano po 2 [minuty]:
No i bardzo ważny jest odrzutnik :D - żeby był no i we właściwą stronę
|
|
| Back to top |
|
 |
motomis Poziom 13

|
05 May 2007 09:43 Re: Simson s51 Tuning |
|
|
|
Tak ja spotkalem sie z dwoma zimeringami bublami których nie kupuje i odradzam jeden to czarny cena 3zł i drugi czerwony b.zachwalany silikonowy ten to po miesiacu sie wycierał i plytka zapłonu robiła sie koloru zemeringu.Kupuje i stosuje zielone cena ok.7zł oraz czarny trudniej dostac cena ok.10zł opisuje kolorami gdyz nie sposób przedstawic szczegóły którymi sie kieruje,tych uszczelniaczy.Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
hubertjonczyk Poziom 4

|
05 May 2007 15:11 Re: Simson s51 Tuning |
|
|
|
T uszczelniacze z których zsuneły się spręzynki to HEUBER a odrzutnik oleju jest równiutki niepogięty w czasie naprawy był wymieniony jak również łozyska SKF z luzem C3.
|
|
| Back to top |
|
 |
motomis Poziom 13

|
05 May 2007 17:31 Re: Simson s51 Tuning |
|
|
|
Stosuje takie uszczelniacze przychodzi mi na mysl tylko to ze moze wpierw nabiles zemeringi a potem składałes półuwki silnika i przy składaniu spadły sprezynki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 May 2007 17:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
surmacer Poziom 13

|
05 May 2007 21:37 Re: Simson s51 Tuning |
|
|
|
| Quote: |
| uszczelniacze z których zsuneły się spręzynki to HEUBER a odrzutnik oleju jest równiutki niepogięty |
Odrzutnik nic nie ma do rzeczy jeśli chodzi o uszkodzenie uszczelniacza - i tak go nie dotyka. Widziałem sprężynki które się rozpięły ale nie widziałem jeszcze takiej która po prawidłowym montażu sama spadła z wargi nie uszkodzona. Może się warga podwinęła przy składaniu ?
Dodano po 4 [minuty]:
Widziałem za to regenerowany wał który dałem do dobrej fabryki i nie spodziewałem się że mogli go złożyć z takim biciem. Gdybym go tak włożył to najpierw simmeringi by wypadły, a potem by było lepiej stać za jakimś winklem.
Dodano po 1 [minuty]:
Teraz kończę praskę i składam sam.
|
|
| Back to top |
|
 |
darek120 Poziom 2

|
06 May 2007 02:17 Re: Simson s51 Tuning |
|
|
|
co mam zrobic niehce mi odpalic a jak odpali to trohe pojerzdrze i mi daśnie co mam zronic simson s-51
|
|
| Back to top |
|
 |
motomis Poziom 13

|
06 May 2007 09:28 Re: Simson s51 Tuning |
|
|
|
Darek nie ma recepty zazwyczaj jest kilka przyczyn,chyba ze trafi sie akurat w przyczyne bezposrednią,ale na odleglosc jest to maloprawdopodobne,jesli chcesz popisac to wyzej jest moje gg,moze pomoge.Pozdrawiam czesc Michał.
|
|
| Back to top |
|
 |