FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

VPN - pytanie dla administratorów

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> VPN - pytanie dla administratorów
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 30 Jan 2006 15:13   

VPN - pytanie dla administratorów

Witam,

Chciałbym żeby mi ktoś wytłumaczył parę podstaw i technicznych spraw na temat vpn-ow.
1. Po połączeniu zdalnym do serva. przez vpn dostaje ip ( mam usługę dhcp dla vpn ). Załóżmy że łączę się zdalnie z innej sieci.Przy czym muszę zaznaczyć ,że sieć do któej podłączam się tunelem jest tak skonfigurowana ,że po połączeniu cały ruch do mnie i ode mnie przechodzi przez tunel vpn czyli przez serwer. Siec docelowa na serwie załóżmy 192.168.0.1/24. Ip przyznane przez dhcp 192.168.0.210 . I teraz pytania: jakie reguły obowiązują mnie na firewallu ? Chodzi mi o to, że dotyczy mnie to wszsytko co jest dla lan ? czy wan ? czy jak ;) ?
2. Ruch wewnatz tej sieci ( która ma także AP ) jest tak zrobiony , że chodzi to wszsytko na WPA , a w tym dopiero VPN po IPSecu. Mam notebooka z Wifi więc korzystam sobie bezprzewodowo. Kwestia tyczy się skypa - gdy podłącze kompa na kabel , wszsytko dziala itd, nie ma problemów. Po zalogowaniu do Wlanu ( przez vpn na wpa ) skype nie dziala. Stad tez moje pytanie: jak tutaj jestem traktowany przez serwer ? jako user wlan , czy lan ? Co mam przepuszczac na firewallu żeby działał skype? Tak samo mam problemy z NetBiosem.Przepuszczam z lan do wlan i odwrotnie a i tak mam problemy z wyszukiwaniem kompów.Czasem widzę sieć ale tylko po ip , po nazwach nie.
Ma ktoś jakieś pomysły/rady ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Jan 2006 15:13   

Back to top

mbo
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 30 Jan 2006 15:50   

Re: VPN - pytanie dla administratorów

_Marko_ wrote:
Witam,

Chciałbym żeby mi ktoś wytłumaczył parę podstaw i technicznych spraw na temat vpn-ow.
1. Po połączeniu zdalnym do serva. przez vpn dostaje ip ( mam usługę dhcp dla vpn ). Załóżmy że łączę się zdalnie z innej sieci.Przy czym muszę zaznaczyć ,że sieć do któej podłączam się tunelem jest tak skonfigurowana ,że po połączeniu cały ruch do mnie i ode mnie przechodzi przez tunel vpn czyli przez serwer. Siec docelowa na serwie załóżmy 192.168.0.1/24. Ip przyznane przez dhcp 192.168.0.210 . I teraz pytania: jakie reguły obowiązują mnie na firewallu ? Chodzi mi o to, że dotyczy mnie to wszsytko co jest dla lan ? czy wan ? czy jak ;) ?

Cały ruch poza Twoją siecią lokalną jest kierowany przez tunel VPN i dotyczą go tylko reguły firewala określona na VPN.

Quote:

2. Ruch wewnatz tej sieci ( która ma także AP ) jest tak zrobiony , że chodzi to wszsytko na WPA , a w tym dopiero VPN po IPSecu. Mam notebooka z Wifi więc korzystam sobie bezprzewodowo. Kwestia tyczy się skypa - gdy podłącze komputera na kabel , wszsytko dziala itd, nie ma problemów. Po zalogowaniu do Wlanu ( przez vpn na wpa ) skype nie dziala. Stad tez moje pytanie: jak tutaj jestem traktowany przez serwer ? jako user wlan , czy lan ? Co mam przepuszczac na firewallu żeby działał skype? Tak samo mam problemy z NetBiosem.Przepuszczam z lan do wlan i odwrotnie a i tak mam problemy z wyszukiwaniem kompów.Czasem widzę sieć ale tylko po ip , po nazwach nie.
Ma ktoś jakieś pomysły/rady ?

Jest traktowany jako klient WLAN, później dopiero VPN.
Netbios - to już kwestia ustawień o których nic nie piszesz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jan 2006 15:50   

Back to top

_Marko_
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 Post from the author of the topic 30 Jan 2006 16:13   

Ad.1

Czyli jak z tymi regułami dla vpn ? Normlanie jestem w lanie i dotyczy mnie wszystko do / z lan ? Mam sprzętowego firewalla i mam dostępne tylko interace lan , wlan , wan. Nie mam zadnych możwliwości stworzenia vpn-u

Ad.2

Co do netbiosu to jakie mogą być dodatkowe ustawienia? Puszczam lan - wlan i wlan-lan , porty 137-139 tcp i udp. Co więcej mogę zrobić ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Jan 2006 16:13   

Back to top

mbo
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 30 Jan 2006 16:21   

_Marko_ wrote:
Ad.1

Czyli jak z tymi regułami dla vpn ? Normlanie jestem w lanie i dotyczy mnie wszystko do / z lan ? Mam sprzętowego firewalla i mam dostępne tylko interace lan , wlan , wan. Nie mam zadnych możwliwości stworzenia vpn-u

To już teraz nie wiem co masz a co chcesz zrobić ...
Napisz dokładnie co masz i jakie adresy IP gdzie są (najlepiej schemat).

Quote:

Ad.2

Co do netbiosu to jakie mogą być dodatkowe ustawienia? Puszczam lan - wlan i wlan-lan , porty 137-139 tcp i udp. Co więcej mogę zrobić ?

Jeszcze 445 brakuje.
Back to top

_Marko_
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 Post from the author of the topic 30 Jan 2006 17:00   

Ad.1

Ok.Więc jeszcze raz wyjaśnię o co mi dokladnie chodzi. Mam firewalla sprzętowego...( równocześnie switch,router,ap, serwer dhcp , nat , itd ).Mam lokala 192.168.0.1/24 , wlana 192.168.1.1/24 i skonfigurowany wan. Sprzęt ten umożliwia połączenia zdalne 1 usera (vpn). Czyli zalużmy z innego miejsca łączę się neostaradą poprzez vpn na serwa. Jak pisałem aby było bezpieczniej caly mój ruch neo - świat - jest routowany teraz przez serwer.Nie tylko połączenie w "zdalnym" lanie ale także caly net.Gdy się podłącze jednak do tego serwa ( co udaję się bez problemów ) mam problem z połączeniami. Często nie widzę w żaden sposób sieci lokalnej zabezpieczonej firewallem. A czasami widzę ale tylko wpisując ip. (wtedy też oczywiście działają pingi).
Nie dziłają mi usługi typu Skype , połączenia głosowe z o2.

Moje pytanie to jak zdefiniowac reguly firewalla żeby to chodziło?? Po połączeniu do lana przez vpn jestem traktowany jako zwykły user lan ? I wtedy dotyczą mnie wszsytkie regułki dla lan ?

Ad.2

Drugi przypadek dotyczy tej samej sytuacji - ale tu łączę się lokalnie przez wlan ( vpn ).

Czy w tych dwóch przypadkach żeby widzieć otoczenie sieciowe i dziłaly Skype , połączenia głosowe o2 należy przepuszczać:

Lan - Wlan otoczenie 137-139,445 udp,tcp
Wlan-Lan otoczenie 137-139,445 udp,tcp
Lan - Wlan o2,głosowe 443 udp,tcp
Wlan - Lan o2,głosowe 443 udp,tcp

czy dla połączeń vpn jakieś inne reguły?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> VPN - pytanie dla administratorów
Page 1 of 1
Similar topics
DNSy w VPN w Windows. System przyjmuje DNS połączenia VPN. (7)
Czy router DI-804 HV z VPN mogę wykorzystać jako swich z VPN? (14)
brak dostępnego połączenia VPN dla punktu dostępu (3)
Połączenie VPN, ustawienie parametrów dla serwerów L2TP? (1)
stworzenie vpn dla 3 lan jak?? (12)
Pytanie o zdalne zarządzanie routerem, vpn (2)
Serwer VPN ,Pytanie a propos połączeń (2)
Połączenie VPN dla oddalonych oddziałów dla subiekt GT (sql) (8)
sieć VPN - jak skonfigurowac połączenie VPN na jednym łączu (7)

Page generation time: 0.097 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed