FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

toroidy

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> toroidy
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 08 May 2003 11:55   

toroidy

czy mozna z dwóch normalnych transformatorów (bez odczepu do masy)zrobić toroida ja myślę że tak
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 May 2003 11:55   

Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 08 May 2003 12:05   

Z 2 transformatorów bez odczepu można zrobić jeden z odczepem. Jeżeli to nie są toroidy to nadal nie będą. O tym czy transformator jest toroidialny decyduje rodzaj rdzenia, a nie sposób nawinięcia.

Pozdrawiam.
Back to top

olcha0098
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 08 May 2003 21:49   

Ty kiedyś na oczy widziałeś wogóle transformator toroidalny?? Toroidy są okrągłe :) A jeżeli masz takie same to możesz je połączyć może coś uzyskasz :) Zrób zdjęcie zobaczymy co wyjdzie :)
Back to top

Rezyslaw
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 14 May 2003 01:11   

toroidy

A może koledze chodziło o wartość parametrów. tzn czy można zastąpić torod układem 2 zwykłych transformatorów.Jeżeli bedzie zachowana moc to można 8)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 May 2003 01:11   

Back to top

Hrabol
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 14 May 2003 13:29   

Stary czasami nie baw sie w laczenie dwuch transformatorow rownolegle bo nie wierze ze niedzy nimi nie beda plynac rzadne prady. Jeszcze sie tak chyba nie zdarzylo zeby dwa trafa z tej samej produkcji byly jota w jote identyczne. Przy polaczeniu ich rownolegle niby moc sie zwiekszy ale one na jalowym nawet beda sie grzaly. Jesli chodzi o szeregowe polaczenie to juz lepiej tak moesz sobie robic, bedziesz mial wtedy napiecie jako suma tych dwuch i moc najmiejszego trznsformatora ( jesli nie sa identyczne).
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 14 May 2003 14:13   

nie składaj tak transformatorów nieprawidłowe podłączenie może doprowadzić do niezłego zwarcia... w instalacji elektrycznej. Powinieneś wiedzeć żę toroid jest to bryła powstała przez obrut okręgu zawieszonego w odległości równej ramieniu od pewnego centrum tak aby okrąg w każdym momencie prostopadły do ramienia. Czyli uzyskasz napompwaną opone ... żeby takie coś zrobić musiałbys chyba wyciąć z transformatora EI

chyba definicje Ci się pokićkały bo z tego co rozumiem za toroida uważasz transformator z środkowym wyprowadzeniem uzwojenia wtórnego... Acha jak bedziesz lączył te uzwojenia wtórne na wyjściach to musisz odpowiednio ustawić fazy jak się pomylisz ..

zresztą strumień magnetyczny nie będzie zamykał obu transformatorów na raz więc zrobią się feneberie o których mówi p. Hrabol
Back to top

Hrabol
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 14 May 2003 19:54   

Nie wiem moze i ja sie pomlylilem ale mam prozbe wytlumacz mi jakie znaczenie ma tu strumien magnetyczny??? jesli zachowasz polaczenie poczatek z poczatkiem pierwotnego i koniec z poczatkiem wtornego chodzi mi oczywiscie o polaczenie szeregowe dwuch transformatorow
Back to top

Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 14 May 2003 19:57   

Krotko: przy polaczeniu szeregowym mosisz polaczyc koniecuzwojenia pierwszego trafa z poczatkiem uzwojenia drugiego trafa, inaczej napiecia sie nie dodadza tylko "zniosa"
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 May 2003 19:57   

Back to top

Karol Gajewski
Poziom 8
Poziom 8

Post#9 06 Jun 2003 20:31   

Toroid

Transformator totoidalny wg. mnie zbodowany jest na uzwojeniu ferytowym o kształcie pierścienia.
"Połączenie" dwu transformatorów jest niemożliwe ponieważ z tego co się uczyłem w szkole pole magnetyczne zamyka sie od bieguna N do S, a tylko rdzeń jest prowadnicą strumienia magnetycznego (ponieważ rdzeń transformatora ma znacznie większą przenikalność magnetyczną od przenikalności otaczającego powietrza). Z tego względu położenie dwu transformatorów obok siebie nic nie da.
Karol
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> toroidy
Page 1 of 1
Similar topics
Transformatory: Toroidy.pl ???? Czy warto ??? (1)
Toroidy - moc a waga??? (3)

Page generation time: 0.087 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed