Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?
Author
Message
konradek26
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Mar 2005
Posts: 286

Post#1 Post from the author of the topic 31 Jan 2006 16:47   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Witam . Mam problem . Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód ? ( w komputerze zamiast switcha to triak BT136 i TSOP1736 z pilotem ). Prosiłbym o jakikolwiek rysunek.
Z góry dziękuję za pomoc,
Konrad

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jan 2006 16:47   





Back to top
   
karolek
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Oct 2002
Posts: 32

Post#2 31 Jan 2006 22:59   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


sprecyzuj o co ci chodzi?chcesz odpalac kompa na pilota?

Helpful message? + -

Back to top
   
namber31
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 12 Nov 2005
Posts: 116
Location: ok. Bydgoszczy

Post#3 31 Jan 2006 23:26   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


obciążenie włączasz w szereg z końcówkami A2 i A1 triaka.

Helpful message? + -

Back to top
   
Olo999
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 Nov 2005
Posts: 279
Location: Katowice

Post#4 31 Jan 2006 23:41helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Jeżeli chcesz zamiast włącznika w PC dać triaka to nie zadziała, ponieważ żeby wyłączyć triaka trzeba wyłączyć prąd bramki i zmienić polaryzację lub zmniejszyć napięcie między końcówkami A1 i A2 do napięcia bliskiego 0V. Po drugie prąd, który płynie na wyprowadzeniach do włącznika płyty głównej, jest na pewno za mały (nie mierzyłem) żeby triak został w stanie przewodzenia. Lepiej kombinować z tranzystorami.

Helpful message? + -

Back to top
   
namber31
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 12 Nov 2005
Posts: 116
Location: ok. Bydgoszczy

Post#5 31 Jan 2006 23:57helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Zauważ że przy prądzie zmiennym jakie mamy w sieci "napiecie przechodzi" przez zero 100 razy na sekunde wiec oczywiście można wyłaczyć triaka, co do właczenia to faktycznie mogą być problemy żeby triak od razu zaczał przewodzić.
A jezeli chodzi o zdalne załączenie kompa to najlepszym wyjsciem jest według mnie: tranzystor i przekaźnik.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jan 2006 23:57helpful post - solution   





Back to top
   
konradek26
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Mar 2005
Posts: 286

Post#6 Post from the author of the topic 01 Feb 2006 09:29   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Dokładnie chodzi mi o odpalanie kompa z Pilota z diodą IR. Mógłbym prosić o schemacik jakiś na tranzystorze i przekaźniku ?
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Feb 2006 09:29   





Back to top
   
namber31
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 12 Nov 2005
Posts: 116
Location: ok. Bydgoszczy

Post#7 01 Feb 2006 13:11helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Ja widze dwie drogi
1) Komputer jest włączony do sieci, wtedy wystarczy, zdekodować sygnał z diody i zapodać imuls na baze tranzystora (klucza) który załączyłby przekaźnik, (styki przekaźnika łączysz z kabelkami z płyty o nazwie Switch Power - nominalnie jest tam MicroSwitch)

2)Na początku trzeba odpalić zasilanie czyli, dioda załącza tranzystor ten załącza przekaźnik i doprowadza napiecie do kompa no i potem tak jak w punkcie 1.

wadą rozwiązania drugiego jest fakt że tranzystor(ten co załącza zasilanie) musi ciągle przewodzić.

ewentualnie poszukaj jakiś pomysłów na triaku.

Helpful message? + -

Back to top
   
konradek26
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Mar 2005
Posts: 286

Post#8 Post from the author of the topic 01 Feb 2006 14:48   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Ok dzięki.
Wykorzystam tranzystor+przekaźnik Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Olo999
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 Nov 2005
Posts: 279
Location: Katowice

Post#9 01 Feb 2006 16:53helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


namber31 mi chodzi o podłączenie triaka zamiast przycisku tego co jest w podłączany do płyty głównej. A co do włączania triaka przy napięciu sieciowym to nie widzę żadnego problemu. Triak zaczyna przewodzić gdy różnica napięć po między A1 i A2 jest kilka wolt ( jeżeli dobrze pamiętam to były trzy spadki napięcia na diodzie czyli około 2,1V)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Feb 2006 16:53helpful post - solution   





Back to top
   
namber31
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 12 Nov 2005
Posts: 116
Location: ok. Bydgoszczy

Post#10 01 Feb 2006 17:07helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Olo999 nie sądzę żeby wrzucenie triaka zamiast przycisku zadziałało. Ten przycisk to zwykły microsSwitch, który w momencie przyciśniecia jest zwarty i to daje informacje komputerowi żeby się uruchomił.
A moment załaczenia triaka mocno zależy od prądu sterującego (prądu bramki).

Helpful message? + -

Back to top
   
konradek26
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Mar 2005
Posts: 286

Post#11 Post from the author of the topic 01 Feb 2006 19:06   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Po kilku eksperymentach doszedłem do tego że na samym tranzystorze dam radę ( BC337 ) Emiter do masy i jednego przewodu z płyty głównej , wyjście z TSOPa na bazę a Kolektor do drugiego przewodu na płycie Very Happy
Poza komputerem działa , jak się sprawdzi w akcji to życie pokaże Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Olo999
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 Nov 2005
Posts: 279
Location: Katowice

Post#12 01 Feb 2006 20:52   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


namber31 przeczytaj mój pierwszy post. Nie wiem czy jasno sprecyzowałem ale napisałem że triak nie zadziała!!

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?
Page 1 of 1
Similar topics
Pspice, obwód. Jak zainicjować jakiś obwód? (3)
Jak podłączyć TDA7564B aby działało? (2)
Jak podłączyć fotorezystor, aby zastąpić potencjometr? (7)
Włącznik 250V podświetlany - jak podłączyć aby świecił? (7)
Zasilacz symetryczny. Jak podłączyć, aby nic nie uszkodzić? (2)
Statecznik jak podłączyć aby świeciła tylko jedna świetlówka (10)
Układ scalony TDA 7240. Jak podłączyć, aby grał sam bas? (2)
Zamiana triaka serii BTA na BTB oraz zamiana triaka tyrystorem (4)
Co to jest obwód otwarty a obwód zamkniety (1)
Jak sprawdzić triaka? (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.486 seconds

elektroda.pl topic RSS feed