Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


  Main Page -> Forum Index -> Beginner Science ->Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
konradek26
Level 17
Joined: 05 Mar 2005
Posts: 285
Helped: 19
Post rating: 2
konradek26
Level 17
Post#1 31 Jan 2006 16:47  Topic author   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Witam . Mam problem . Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód ? ( w komputerze zamiast switcha to triak BT136 i TSOP1736 z pilotem ). Prosiłbym o jakikolwiek rysunek.
Z góry dziękuję za pomoc,
Konrad

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
karolek
Level 11
Joined: 25 Oct 2002
Posts: 32
Helped: 1
karolek
Level 11
Post#2 31 Jan 2006 22:59    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


sprecyzuj o co ci chodzi?chcesz odpalac kompa na pilota?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
namber31
Level 14
Location: ok. Bydgoszczy
Joined: 12 Nov 2005
Posts: 122
Helped: 12
namber31
Level 14
Post#3 31 Jan 2006 23:26    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


obciążenie włączasz w szereg z końcówkami A2 i A1 triaka.

Helpful post? + 0
Back to top
Olo999
Level 20
Location: Katowice
Joined: 03 Nov 2005
Posts: 279
Helped: 46
Post rating: 6
Olo999
Level 20
Post#4 31 Jan 2006 23:41Helpful post    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Jeżeli chcesz zamiast włącznika w PC dać triaka to nie zadziała, ponieważ żeby wyłączyć triaka trzeba wyłączyć prąd bramki i zmienić polaryzację lub zmniejszyć napięcie między końcówkami A1 i A2 do napięcia bliskiego 0V. Po drugie prąd, który płynie na wyprowadzeniach do włącznika płyty głównej, jest na pewno za mały (nie mierzyłem) żeby triak został w stanie przewodzenia. Lepiej kombinować z tranzystorami.

Helpful post? + 0
Back to top
namber31
Level 14
Location: ok. Bydgoszczy
Joined: 12 Nov 2005
Posts: 122
Helped: 12
namber31
Level 14
Post#5 31 Jan 2006 23:57Helpful post    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Zauważ że przy prądzie zmiennym jakie mamy w sieci "napiecie przechodzi" przez zero 100 razy na sekunde wiec oczywiście można wyłaczyć triaka, co do właczenia to faktycznie mogą być problemy żeby triak od razu zaczał przewodzić.
A jezeli chodzi o zdalne załączenie kompa to najlepszym wyjsciem jest według mnie: tranzystor i przekaźnik.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
konradek26
Level 17
Joined: 05 Mar 2005
Posts: 285
Helped: 19
Post rating: 2
konradek26
Level 17
Post#6 01 Feb 2006 09:29  Topic author   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Dokładnie chodzi mi o odpalanie kompa z Pilota z diodą IR. Mógłbym prosić o schemacik jakiś na tranzystorze i przekaźniku ?
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
namber31
Level 14
Location: ok. Bydgoszczy
Joined: 12 Nov 2005
Posts: 122
Helped: 12
namber31
Level 14
Post#7 01 Feb 2006 13:11Helpful post    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Ja widze dwie drogi
1) Komputer jest włączony do sieci, wtedy wystarczy, zdekodować sygnał z diody i zapodać imuls na baze tranzystora (klucza) który załączyłby przekaźnik, (styki przekaźnika łączysz z kabelkami z płyty o nazwie Switch Power - nominalnie jest tam MicroSwitch)

2)Na początku trzeba odpalić zasilanie czyli, dioda załącza tranzystor ten załącza przekaźnik i doprowadza napiecie do kompa no i potem tak jak w punkcie 1.

wadą rozwiązania drugiego jest fakt że tranzystor(ten co załącza zasilanie) musi ciągle przewodzić.

ewentualnie poszukaj jakiś pomysłów na triaku.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
konradek26
Level 17
Joined: 05 Mar 2005
Posts: 285
Helped: 19
Post rating: 2
konradek26
Level 17
Post#8 01 Feb 2006 14:48  Topic author   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Ok dzięki.
Wykorzystam tranzystor+przekaźnik :D

Helpful post? + 0
Back to top
Olo999
Level 20
Location: Katowice
Joined: 03 Nov 2005
Posts: 279
Helped: 46
Post rating: 6
Olo999
Level 20
Post#9 01 Feb 2006 16:53Helpful post    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


namber31 mi chodzi o podłączenie triaka zamiast przycisku tego co jest w podłączany do płyty głównej. A co do włączania triaka przy napięciu sieciowym to nie widzę żadnego problemu. Triak zaczyna przewodzić gdy różnica napięć po między A1 i A2 jest kilka wolt ( jeżeli dobrze pamiętam to były trzy spadki napięcia na diodzie czyli około 2,1V)

Helpful post? + 0
Back to top
namber31
Level 14
Location: ok. Bydgoszczy
Joined: 12 Nov 2005
Posts: 122
Helped: 12
namber31
Level 14
Post#10 01 Feb 2006 17:07Helpful post    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Olo999 nie sądzę żeby wrzucenie triaka zamiast przycisku zadziałało. Ten przycisk to zwykły microsSwitch, który w momencie przyciśniecia jest zwarty i to daje informacje komputerowi żeby się uruchomił.
A moment załaczenia triaka mocno zależy od prądu sterującego (prądu bramki).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
konradek26
Level 17
Joined: 05 Mar 2005
Posts: 285
Helped: 19
Post rating: 2
konradek26
Level 17
Post#11 01 Feb 2006 19:06  Topic author   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Po kilku eksperymentach doszedłem do tego że na samym tranzystorze dam radę ( BC337 ) Emiter do masy i jednego przewodu z płyty głównej , wyjście z TSOPa na bazę a Kolektor do drugiego przewodu na płycie :D
Poza komputerem działa , jak się sprawdzi w akcji to życie pokaże :D

Helpful post? + 0
Back to top
Olo999
Level 20
Location: Katowice
Joined: 03 Nov 2005
Posts: 279
Helped: 46
Post rating: 6
Olo999
Level 20
Post#12 01 Feb 2006 20:52    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


namber31 przeczytaj mój pierwszy post. Nie wiem czy jasno sprecyzowałem ale napisałem że triak nie zadziała!!

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?

Pspice, obwód. Jak zainicjować jakiś obwód? (3)
Jak podłączyć TDA7564B aby działało? (2)
Jak podłączyć fotorezystor, aby zastąpić potencjometr? (7)
Włącznik 250V podświetlany - jak podłączyć aby świecił? (7)
Zasilacz symetryczny. Jak podłączyć, aby nic nie uszkodzić? (2)
Statecznik jak podłączyć aby świeciła tylko jedna świetlówka (10)
Układ scalony TDA 7240. Jak podłączyć, aby grał sam bas? (2)
Zamiana triaka serii BTA na BTB oraz zamiana triaka tyrystorem (4)
Co to jest obwód otwarty a obwód zamkniety (1)
Jak sprawdzić triaka? (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.102 seconds