Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
konradek26
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 286
Pomógł: 19
Ocena postów: 2
konradek26
Poziom 16
Post#1 31 Sty 2006 16:47  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Witam . Mam problem . Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód ? ( w komputerze zamiast switcha to triak BT136 i TSOP1736 z pilotem ). Prosiłbym o jakikolwiek rysunek.
Z góry dziękuję za pomoc,
Konrad

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
karolek
Poziom 9
Poziom 9
Dołączył: 25 Paź 2002
Posty: 32
Pomógł: 1
karolek
Poziom 9
Post#2 31 Sty 2006 22:59    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


sprecyzuj o co ci chodzi?chcesz odpalac kompa na pilota?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
namber31
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: ok. Bydgoszczy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 116
Pomógł: 12
namber31
Poziom 13
Post#3 31 Sty 2006 23:26    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


obciążenie włączasz w szereg z końcówkami A2 i A1 triaka.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Olo999
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Katowice
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 279
Pomógł: 46
Ocena postów: 4
Olo999
Poziom 16
Post#4 31 Sty 2006 23:41Pomocny post    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Jeżeli chcesz zamiast włącznika w PC dać triaka to nie zadziała, ponieważ żeby wyłączyć triaka trzeba wyłączyć prąd bramki i zmienić polaryzację lub zmniejszyć napięcie między końcówkami A1 i A2 do napięcia bliskiego 0V. Po drugie prąd, który płynie na wyprowadzeniach do włącznika płyty głównej, jest na pewno za mały (nie mierzyłem) żeby triak został w stanie przewodzenia. Lepiej kombinować z tranzystorami.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
namber31
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: ok. Bydgoszczy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 116
Pomógł: 12
namber31
Poziom 13
Post#5 31 Sty 2006 23:57Pomocny post    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Zauważ że przy prądzie zmiennym jakie mamy w sieci "napiecie przechodzi" przez zero 100 razy na sekunde wiec oczywiście można wyłaczyć triaka, co do właczenia to faktycznie mogą być problemy żeby triak od razu zaczał przewodzić.
A jezeli chodzi o zdalne załączenie kompa to najlepszym wyjsciem jest według mnie: tranzystor i przekaźnik.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
konradek26
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 286
Pomógł: 19
Ocena postów: 2
konradek26
Poziom 16
Post#6 01 Lut 2006 09:29  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Dokładnie chodzi mi o odpalanie kompa z Pilota z diodą IR. Mógłbym prosić o schemacik jakiś na tranzystorze i przekaźniku ?
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
namber31
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: ok. Bydgoszczy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 116
Pomógł: 12
namber31
Poziom 13
Post#7 01 Lut 2006 13:11Pomocny post    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Ja widze dwie drogi
1) Komputer jest włączony do sieci, wtedy wystarczy, zdekodować sygnał z diody i zapodać imuls na baze tranzystora (klucza) który załączyłby przekaźnik, (styki przekaźnika łączysz z kabelkami z płyty o nazwie Switch Power - nominalnie jest tam MicroSwitch)

2)Na początku trzeba odpalić zasilanie czyli, dioda załącza tranzystor ten załącza przekaźnik i doprowadza napiecie do kompa no i potem tak jak w punkcie 1.

wadą rozwiązania drugiego jest fakt że tranzystor(ten co załącza zasilanie) musi ciągle przewodzić.

ewentualnie poszukaj jakiś pomysłów na triaku.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
konradek26
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 286
Pomógł: 19
Ocena postów: 2
konradek26
Poziom 16
Post#8 01 Lut 2006 14:48  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Ok dzięki.
Wykorzystam tranzystor+przekaźnik :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Olo999
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Katowice
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 279
Pomógł: 46
Ocena postów: 4
Olo999
Poziom 16
Post#9 01 Lut 2006 16:53Pomocny post    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


namber31 mi chodzi o podłączenie triaka zamiast przycisku tego co jest w podłączany do płyty głównej. A co do włączania triaka przy napięciu sieciowym to nie widzę żadnego problemu. Triak zaczyna przewodzić gdy różnica napięć po między A1 i A2 jest kilka wolt ( jeżeli dobrze pamiętam to były trzy spadki napięcia na diodzie czyli około 2,1V)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
namber31
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: ok. Bydgoszczy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 116
Pomógł: 12
namber31
Poziom 13
Post#10 01 Lut 2006 17:07Pomocny post    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Olo999 nie sądzę żeby wrzucenie triaka zamiast przycisku zadziałało. Ten przycisk to zwykły microsSwitch, który w momencie przyciśniecia jest zwarty i to daje informacje komputerowi żeby się uruchomił.
A moment załaczenia triaka mocno zależy od prądu sterującego (prądu bramki).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
konradek26
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 286
Pomógł: 19
Ocena postów: 2
konradek26
Poziom 16
Post#11 01 Lut 2006 19:06  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Po kilku eksperymentach doszedłem do tego że na samym tranzystorze dam radę ( BC337 ) Emiter do masy i jednego przewodu z płyty głównej , wyjście z TSOPa na bazę a Kolektor do drugiego przewodu na płycie :D
Poza komputerem działa , jak się sprawdzi w akcji to życie pokaże :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Olo999
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Katowice
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 279
Pomógł: 46
Ocena postów: 4
Olo999
Poziom 16
Post#12 01 Lut 2006 20:52    

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


namber31 przeczytaj mój pierwszy post. Nie wiem czy jasno sprecyzowałem ale napisałem że triak nie zadziała!!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Pspice, obwód. Jak zainicjować jakiś obwód? (3)
Jak podłączyć TDA7564B aby działało? (2)
Jak podłączyć fotorezystor, aby zastąpić potencjometr? (7)
Włącznik 250V podświetlany - jak podłączyć aby świecił? (7)
Zasilacz symetryczny. Jak podłączyć, aby nic nie uszkodzić? (2)
Statecznik jak podłączyć aby świeciła tylko jedna świetlówka (10)
Układ scalony TDA 7240. Jak podłączyć, aby grał sam bas? (2)
Zamiana triaka serii BTA na BTB oraz zamiana triaka tyrystorem (4)
Co to jest obwód otwarty a obwód zamkniety (1)
Jak sprawdzić triaka? (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl temat RSS