Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?
Autor
Wiadomość
konradek26
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 286

Post#1 Post autora tematu 31 Sty 2006 17:47   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Witam . Mam problem . Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód ? ( w komputerze zamiast switcha to triak BT136 i TSOP1736 z pilotem ). Prosiłbym o jakikolwiek rysunek.
Z góry dziękuję za pomoc,
Konrad
Powrót do góry
   
karolek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Paź 2002
Posty: 32

Post#2 31 Sty 2006 23:59   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


sprecyzuj o co ci chodzi?chcesz odpalac kompa na pilota?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sty 2006 23:59   





Powrót do góry
   
namber31
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 116
Miasto: ok. Bydgoszczy

Post#3 01 Lut 2006 00:26   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


obciążenie włączasz w szereg z końcówkami A2 i A1 triaka.
Powrót do góry
   
Olo999
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 280
Miasto: Katowice

Post#4 01 Lut 2006 00:41pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Jeżeli chcesz zamiast włącznika w PC dać triaka to nie zadziała, ponieważ żeby wyłączyć triaka trzeba wyłączyć prąd bramki i zmienić polaryzację lub zmniejszyć napięcie między końcówkami A1 i A2 do napięcia bliskiego 0V. Po drugie prąd, który płynie na wyprowadzeniach do włącznika płyty głównej, jest na pewno za mały (nie mierzyłem) żeby triak został w stanie przewodzenia. Lepiej kombinować z tranzystorami.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lut 2006 00:41pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
namber31
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 116
Miasto: ok. Bydgoszczy

Post#5 01 Lut 2006 00:57pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Zauważ że przy prądzie zmiennym jakie mamy w sieci "napiecie przechodzi" przez zero 100 razy na sekunde wiec oczywiście można wyłaczyć triaka, co do właczenia to faktycznie mogą być problemy żeby triak od razu zaczał przewodzić.
A jezeli chodzi o zdalne załączenie kompa to najlepszym wyjsciem jest według mnie: tranzystor i przekaźnik.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lut 2006 00:57pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
konradek26
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 286

Post#6 Post autora tematu 01 Lut 2006 10:29   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Dokładnie chodzi mi o odpalanie kompa z Pilota z diodą IR. Mógłbym prosić o schemacik jakiś na tranzystorze i przekaźniku ?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
namber31
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 116
Miasto: ok. Bydgoszczy

Post#7 01 Lut 2006 14:11pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Ja widze dwie drogi
1) Komputer jest włączony do sieci, wtedy wystarczy, zdekodować sygnał z diody i zapodać imuls na baze tranzystora (klucza) który załączyłby przekaźnik, (styki przekaźnika łączysz z kabelkami z płyty o nazwie Switch Power - nominalnie jest tam MicroSwitch)

2)Na początku trzeba odpalić zasilanie czyli, dioda załącza tranzystor ten załącza przekaźnik i doprowadza napiecie do kompa no i potem tak jak w punkcie 1.

wadą rozwiązania drugiego jest fakt że tranzystor(ten co załącza zasilanie) musi ciągle przewodzić.

ewentualnie poszukaj jakiś pomysłów na triaku.
Powrót do góry
   
konradek26
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 286

Post#8 Post autora tematu 01 Lut 2006 15:48   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Ok dzięki.
Wykorzystam tranzystor+przekaźnik :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lut 2006 15:48   





Powrót do góry
   
Olo999
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 280
Miasto: Katowice

Post#9 01 Lut 2006 17:53pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


namber31 mi chodzi o podłączenie triaka zamiast przycisku tego co jest w podłączany do płyty głównej. A co do włączania triaka przy napięciu sieciowym to nie widzę żadnego problemu. Triak zaczyna przewodzić gdy różnica napięć po między A1 i A2 jest kilka wolt ( jeżeli dobrze pamiętam to były trzy spadki napięcia na diodzie czyli około 2,1V)
Powrót do góry
   
namber31
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 116
Miasto: ok. Bydgoszczy

Post#10 01 Lut 2006 18:07pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Olo999 nie sądzę żeby wrzucenie triaka zamiast przycisku zadziałało. Ten przycisk to zwykły microsSwitch, który w momencie przyciśniecia jest zwarty i to daje informacje komputerowi żeby się uruchomił.
A moment załaczenia triaka mocno zależy od prądu sterującego (prądu bramki).
Powrót do góry
   
konradek26
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 286

Post#11 Post autora tematu 01 Lut 2006 20:06   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


Po kilku eksperymentach doszedłem do tego że na samym tranzystorze dam radę ( BC337 ) Emiter do masy i jednego przewodu z płyty głównej , wyjście z TSOPa na bazę a Kolektor do drugiego przewodu na płycie :D
Poza komputerem działa , jak się sprawdzi w akcji to życie pokaże :D
Powrót do góry
   
Olo999
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 280
Miasto: Katowice

Post#12 01 Lut 2006 21:52   

Re: Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?


namber31 przeczytaj mój pierwszy post. Nie wiem czy jasno sprecyzowałem ale napisałem że triak nie zadziała!!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jak podłączyć triaka aby zamykał obwód?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Pspice, obwód. Jak zainicjować jakiś obwód? (3)
Jak podłączyć TDA7564B aby działało? (2)
Jak podłączyć fotorezystor, aby zastąpić potencjometr? (7)
Włącznik 250V podświetlany - jak podłączyć aby świecił? (7)
Zasilacz symetryczny. Jak podłączyć, aby nic nie uszkodzić? (2)
Jak podłączyć diody z głośników aby świeciły w tytm muzyki?? (2)
Jak podłączyć mikrofon do stroboskopu aby mrugał wrytm muzki (11)
Statecznik jak podłączyć aby świeciła tylko jedna świetlówka (10)
Pamięć zewnętrzna do sterownika - jak ją podłączyć aby odczytać jej zawartość (5)
Układ scalony TDA 7240. Jak podłączyć, aby grał sam bas? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS