Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



mostek


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elementy Elektroniczne ->mostek Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
superstar666
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 7
Miasto: Olsztyn

superstar666
Poziom 3
Post#1 Post autora tematu 31 Sty 2006 21:47   

mostek


mam pytanie czy mostkiem takim w układzie scalonym mozna zastąpić klasyczny mostek greca czyli 4 diody 2 rezystory 2 kondensatory ? czytaki mostek się nie spali? co do prostowania sygnału to mam trafo ktore wytwarza mi przemienne 20V jednak jest to dla mnie za mało i potrzebuje wiecej, gdy pobieram napiecie z masy i minusa to mam 40V i czy moge bez obaw uzywac wytworzonego w ten sposob napiecia?? po wyprostowaniu tym mostkiem napiecie wynosi ok +/- 36V czyli takie akurat mniejwiecej potzrebuje.

z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za niesprecyzowany język i być może niewlasciwie miejscie tego tematu na forum...

Marcin

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 31 Sty 2006 21:47   



Powrót do góry
markartv
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Paź 2004
Posty: 220

markartv
Poziom 15
Post#2 31 Sty 2006 21:54   

mostek


toczy mostek jest poskladany z czterech diod czy jest zalany i sa wyprowadzone cztery wyprowadzenia jest bez znaczenia jest to dokladnie to samo
co do twojego opisu jest niedokladny

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Tomex
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 318
Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Tomex
Poziom 16
Post#3 31 Sty 2006 22:07   

Re: mostek


Cytat:
mam pytanie czy mostkiem takim w układzie scalonym mozna zastąpić klasyczny mostek greca czyli 4 diody 2 rezystory 2 kondensatory ?


Od kiedy klasyczny mostek graetza zawiera kondensatory i rezystory??

Mostek gretza to nic innego jak 4 diody, i czy te diody sa zamknięte we wspólnej obudowie (układ scalony) czy osobno to nie ma znaczenia. NAjważniejsze byś nie przekroczył obciązalności prądowej, oraz napięcia wstecznego

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 31 Sty 2006 22:07   



Powrót do góry
superstar666
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 7
Miasto: Olsztyn

superstar666
Poziom 3
Post#4 Post autora tematu 31 Sty 2006 23:01   

Re: mostek


dzieki za odppowiedzi

schemat prostownika jest jak na obrazku, mam pytania

czy +kondensatora mam podlaczyc do + mostka (mam nadzieje ze sie nie kompromituje)

czy potrzebna jestmasa pomiędzy kondensatorami i rezystorami?? na co to wogole jest?

co do kabelków w trafie, czerwony i bialy to +/- (chociaz w przemiennym i tak nie ma to znaczenia) czarny to masa, napiecie pomiedzy czerwonym a bialym wynosi 20V a pomiedzy czarnym i bialym 40 czyli dwa razywiecej i takie napiecie jest mi potrzebne, czy moge w ten sposob postapić? czy moze to poczynić nieporzadany efekt?

dzieki za kolejne odpowiedzi i wytrwałość w czytaniu moich skomplikowanyhc opisow, na rzeczy sie nie znam i staram sie pisac najjasniej jak umiem Smile pozdrawiam

[img]mostek[/img]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 31 Sty 2006 23:01   



Powrót do góry
markartv
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Paź 2004
Posty: 220

markartv
Poziom 15
Post#5 01 Lut 2006 01:13   

mostek


http://www.elektroda.net/warsztatowe/schematyideowe/zasilaczsymetryczny1.gif

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 01 Lut 2006 01:13   



Powrót do góry
Tomex
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 318
Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Tomex
Poziom 16
Post#6 01 Lut 2006 20:47   

mostek


Jeżeli potrzebujesz 2-ch symetrycznych apic to dajesz trafo z dzielonymi uzwojeniami, i na wyjściu 2 pojemności, natomiastjesli potrzebujesz tylko 1 napiecie to wystarczy 1 kondensatorek pomiedzy plus a minus.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 01 Lut 2006 20:47   



Powrót do góry
kupa661
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 3
Miasto: katowice

kupa661
Poziom 2
Post#7 13 Maj 2006 17:35   

mostek


poptrzebuje układ greca zeby wychodziło 6 v jakie ma dac oporniki prosze o szybką odpowiedz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elementy Elektroniczne -> mostek
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Mostek-H 40V, Mosfet - Mostek-H dla silnika 100W (7)
Mostek - czy na samych N mosach mostek odpali? (15)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS