Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

mostek


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Components -> mostek
Author
Message
superstar666
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 13 Aug 2005
Posts: 7
Location: Olsztyn

Post#1 Post from the author of the topic 31 Jan 2006 21:47   

mostek


mam pytanie czy mostkiem takim w układzie scalonym mozna zastąpić klasyczny mostek greca czyli 4 diody 2 rezystory 2 kondensatory ? czytaki mostek się nie spali? co do prostowania sygnału to mam trafo ktore wytwarza mi przemienne 20V jednak jest to dla mnie za mało i potrzebuje wiecej, gdy pobieram napiecie z masy i minusa to mam 40V i czy moge bez obaw uzywac wytworzonego w ten sposob napiecia?? po wyprostowaniu tym mostkiem napiecie wynosi ok +/- 36V czyli takie akurat mniejwiecej potzrebuje.

z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za niesprecyzowany język i być może niewlasciwie miejscie tego tematu na forum...

Marcin

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jan 2006 21:47   





Back to top
   
markartv
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 14 Oct 2004
Posts: 220

Post#2 31 Jan 2006 21:54   

mostek


toczy mostek jest poskladany z czterech diod czy jest zalany i sa wyprowadzone cztery wyprowadzenia jest bez znaczenia jest to dokladnie to samo
co do twojego opisu jest niedokladny

Helpful message? + -

Back to top
   
Tomex
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 320
Location: Kędzierzyn-Koźle

Post#3 31 Jan 2006 22:07   

Re: mostek


Quote:
mam pytanie czy mostkiem takim w układzie scalonym mozna zastąpić klasyczny mostek greca czyli 4 diody 2 rezystory 2 kondensatory ?


Od kiedy klasyczny mostek graetza zawiera kondensatory i rezystory??

Mostek gretza to nic innego jak 4 diody, i czy te diody sa zamknięte we wspólnej obudowie (układ scalony) czy osobno to nie ma znaczenia. NAjważniejsze byś nie przekroczył obciązalności prądowej, oraz napięcia wstecznego

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jan 2006 22:07   





Back to top
   
superstar666
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 13 Aug 2005
Posts: 7
Location: Olsztyn

Post#4 Post from the author of the topic 31 Jan 2006 23:01   

Re: mostek


dzieki za odppowiedzi

schemat prostownika jest jak na obrazku, mam pytania

czy +kondensatora mam podlaczyc do + mostka (mam nadzieje ze sie nie kompromituje)

czy potrzebna jestmasa pomiędzy kondensatorami i rezystorami?? na co to wogole jest?

co do kabelków w trafie, czerwony i bialy to +/- (chociaz w przemiennym i tak nie ma to znaczenia) czarny to masa, napiecie pomiedzy czerwonym a bialym wynosi 20V a pomiedzy czarnym i bialym 40 czyli dwa razywiecej i takie napiecie jest mi potrzebne, czy moge w ten sposob postapić? czy moze to poczynić nieporzadany efekt?

dzieki za kolejne odpowiedzi i wytrwałość w czytaniu moich skomplikowanyhc opisow, na rzeczy sie nie znam i staram sie pisac najjasniej jak umiem Smile pozdrawiam

[img]mostek[/img]

Helpful message? + -

Back to top
   
markartv
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 14 Oct 2004
Posts: 220

Post#5 01 Feb 2006 01:13   

mostek


http://www.elektroda.net/warsztatowe/schematyideowe/zasilaczsymetryczny1.gif

Helpful message? + -

Back to top
   
Tomex
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 320
Location: Kędzierzyn-Koźle

Post#6 01 Feb 2006 20:47   

mostek


Jeżeli potrzebujesz 2-ch symetrycznych apic to dajesz trafo z dzielonymi uzwojeniami, i na wyjściu 2 pojemności, natomiastjesli potrzebujesz tylko 1 napiecie to wystarczy 1 kondensatorek pomiedzy plus a minus.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Feb 2006 20:47   





Back to top
   
kupa661
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 12 May 2006
Posts: 3
Location: katowice

Post#7 13 May 2006 17:35   

mostek


poptrzebuje układ greca zeby wychodziło 6 v jakie ma dac oporniki prosze o szybką odpowiedz

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Components -> mostek
Page 1 of 1
Similar topics
Mostek-H 40V, Mosfet - Mostek-H dla silnika 100W (7)
Mostek - czy na samych N mosach mostek odpali? (15)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl topic RSS feed