Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

mostek


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elementy Elektroniczne -> mostek
Autor
Wiadomość
superstar666
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 7
Miasto: Olsztyn

Post#1 Post autora tematu 31 Sty 2006 22:47   

mostek


mam pytanie czy mostkiem takim w układzie scalonym mozna zastąpić klasyczny mostek greca czyli 4 diody 2 rezystory 2 kondensatory ? czytaki mostek się nie spali? co do prostowania sygnału to mam trafo ktore wytwarza mi przemienne 20V jednak jest to dla mnie za mało i potrzebuje wiecej, gdy pobieram napiecie z masy i minusa to mam 40V i czy moge bez obaw uzywac wytworzonego w ten sposob napiecia?? po wyprostowaniu tym mostkiem napiecie wynosi ok +/- 36V czyli takie akurat mniejwiecej potzrebuje.

z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za niesprecyzowany język i być może niewlasciwie miejscie tego tematu na forum...

Marcin
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sty 2006 22:47   





Powrót do góry
   
markartv
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Paź 2004
Posty: 220

Post#2 31 Sty 2006 22:54   

mostek


toczy mostek jest poskladany z czterech diod czy jest zalany i sa wyprowadzone cztery wyprowadzenia jest bez znaczenia jest to dokladnie to samo
co do twojego opisu jest niedokladny
Powrót do góry
   
Tomex
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 321
Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Post#3 31 Sty 2006 23:07   

Re: mostek


Cytat:
mam pytanie czy mostkiem takim w układzie scalonym mozna zastąpić klasyczny mostek greca czyli 4 diody 2 rezystory 2 kondensatory ?


Od kiedy klasyczny mostek graetza zawiera kondensatory i rezystory??

Mostek gretza to nic innego jak 4 diody, i czy te diody sa zamknięte we wspólnej obudowie (układ scalony) czy osobno to nie ma znaczenia. NAjważniejsze byś nie przekroczył obciązalności prądowej, oraz napięcia wstecznego
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sty 2006 23:07   





Powrót do góry
   
superstar666
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 7
Miasto: Olsztyn

Post#4 Post autora tematu 01 Lut 2006 00:01   

Re: mostek


dzieki za odppowiedzi

schemat prostownika jest jak na obrazku, mam pytania

czy +kondensatora mam podlaczyc do + mostka (mam nadzieje ze sie nie kompromituje)

czy potrzebna jestmasa pomiędzy kondensatorami i rezystorami?? na co to wogole jest?

co do kabelków w trafie, czerwony i bialy to +/- (chociaz w przemiennym i tak nie ma to znaczenia) czarny to masa, napiecie pomiedzy czerwonym a bialym wynosi 20V a pomiedzy czarnym i bialym 40 czyli dwa razywiecej i takie napiecie jest mi potrzebne, czy moge w ten sposob postapić? czy moze to poczynić nieporzadany efekt?

dzieki za kolejne odpowiedzi i wytrwałość w czytaniu moich skomplikowanyhc opisow, na rzeczy sie nie znam i staram sie pisac najjasniej jak umiem :) pozdrawiam

[img]mostek[/img]
Powrót do góry
   
markartv
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Paź 2004
Posty: 220

Post#5 01 Lut 2006 02:13   

mostek


http://www.elektroda.net/warsztatowe/schematyideowe/zasilaczsymetryczny1.gif
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lut 2006 02:13   





Powrót do góry
   
Tomex
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 321
Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Post#6 01 Lut 2006 21:47   

mostek


Jeżeli potrzebujesz 2-ch symetrycznych apic to dajesz trafo z dzielonymi uzwojeniami, i na wyjściu 2 pojemności, natomiastjesli potrzebujesz tylko 1 napiecie to wystarczy 1 kondensatorek pomiedzy plus a minus.
Powrót do góry
   
kupa661
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 3
Miasto: katowice

Post#7 13 Maj 2006 17:35   

mostek


poptrzebuje układ greca zeby wychodziło 6 v jakie ma dac oporniki prosze o szybką odpowiedz
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elementy Elektroniczne -> mostek
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Mostek - czy na samych N mosach mostek odpali? (15)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl temat RSS