Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj studio?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj studio?
Autor
Wiadomość
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#61 05 Wrz 2007 20:58   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,

Kwarc tak jak na schemacie ma wartość 16MHz. Nie wiem czy to program jest coś nie tak (Paraller Port PIC Programmer) ale w każdym pliku w lini 91, 92 bądź 93 wyskakuje taki błąd:

Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj studio?

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
viayner
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 900
Miasto: Oulu

Post#62 06 Wrz 2007 08:57   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
troszke dziwne, w tych linjach co piszesz zaczynaja sie dane konfiguracyjne, wszystkie dotychczasowe programy mi to lykaly wiec nie wiem czemu twoj niechce, w sumie mozesz te linje usunac ale nie wiem jak zachowa sie procesor bez konfiguracji czy odpali ?. Ew. jak programator na to pozwala ustaw sam konfiguracje usuwajac te linje z plikow, ale komendy midi bede z bledami bo sie czestotliwosc kwarcu nie zgadza. Przekompiluje to na 16MHz moze wieczorem.
Jaki masz programator ? moze sprobuj inny soft np. IC-PROG ja glownie tego uzywalem. Kompilowane to bylo na PIC16F871.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#63 06 Wrz 2007 20:19   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
IC-PROG ładnie czyta, ale wywala się przy próbie sprawdzenia programatora. Po wywaleniu tych lini, PIC Programmer czyta plik, programuje procka, ale gdy go sprawdzam, albo zczytuje dane, to się okazuje że wcale nie został zaprogramowany. Może coś pomyliłem. Dzisiaj nie miałem czasu, sprawdzę dokładnie jutro.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
viayner
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 900
Miasto: Oulu

Post#64 07 Wrz 2007 08:47   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
spradz jakimkolwiek innym wsadem czy wogole on programuje procka, moze cos pokreciles w programatorze, moze sprobuj WinPic800 tam jest konfiguracja poszczegolnych pinow w programatorze tak ze mozesz go dostosowac do dowolnego programatora.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#65 07 Wrz 2007 17:45   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
Próbowałem WinPic800 i doszedłem do tego, że zczytuje dane (0000) ale nie może zaprogramować. Po diodach widać, że programuje. Załączam ustawienie: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj studio?
PIC Prog też programuje, ale wynik jest taki sam. Co może być jeszcze nie tak?

P.S. Sprawdzałem kilka wsadów, i zawsze jest tak samo.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
viayner
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 900
Miasto: Oulu

Post#66 07 Wrz 2007 17:57   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
masz zly programator !
a dokladnie linja danych powinna byc zanegowana bo odczytujac pustego PICa powinienes dostac wartosci 3FFF a nie 0000.
Zaneguj linje danych - zaznacz "Inv".
Aby sprawdzic czy programator dobrze chodzi wystarczy wybrac z "uklad" "wykryj device" jak to dziala to reszta tez powinna chodzic.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Wrz 2007 17:57   





Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#67 07 Wrz 2007 18:04   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Odwróciłem linię, dostałem 3FFF, Wykryj Device też działa, ale dostaję taki komunikat:
Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj studio?

Doszedłem do tego, że wszystkie testy są ok, po odczytaniu jest 3FFF a przy zapisie ten bład co wyrzej, lecz zamiast 0000 jest 3FFFF.
Powrót do góry
   
viayner
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 900
Miasto: Oulu

Post#68 08 Wrz 2007 21:15   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
Ja milaem podoben zdarzenia ale z IC-PROG i wynikaly one z bledow transmisji lub nieodcisnietego ukladu w podstawce, w winpic800 jeszcze mi to nie wyskoczylo, wiec nie bardzo wiem czym to moze byc spowodowane, moze wpisz recznei jakiekolwiek wartosci np do EEPROMu i zaprogramuj to i zobacz jak bedzie.
A jeszcze jedno jak negujesz DATA-in to przewaznie DATA-out tez jest negowana. Chyba ze masz rozne bufory (jeden to bufor a drugi inverter) w programatorze.
Sadze ze blad tkwi w konfiguracji linji.
Pozdrwiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Wrz 2007 21:15   





Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#69 09 Wrz 2007 17:43   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Próbowałem pomierzyć napięcia podczas próby programowania i mam tak:

MCLR: 14.4V
Zasilanie: 5.02V
Data: 1.26V
Clock: 4.4V

Ciężko było zmierzyć MCLR, Data i Clock, bo mierzyłem zwykłym miernikiem.

Są dobre? Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
viayner
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 900
Miasto: Oulu

Post#70 10 Wrz 2007 09:06   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
a probowales zmieniac polaryzacje sygnalow, chociaz skoro rozpoznaje uklad tzn. MCLR, zasilanie clock i dataIN sa OK moze byc gorzej z dataOUT.
MCLR na ukladzie powinno byc max. 13.5V z tego co pamietam, na tranzystorze przelaczajacym moze byc o ok 1V wiecej. Zasilanie OK, Data i Clock nie zmierzysz zwyklym miernikiem to przebiegi zmienne, mozesz wymusic wystapienie konkretnego stanu na danej linji w programie/setup.
Sprawdz dokladnie plytke programatora czy nie ma bledow - jaki zrobiles ?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#71 12 Wrz 2007 18:15   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,

Kolejna godzina sprawdzania i nic. Data i Clock zmierzone i jest ok. Praktycznie wszystko sprawdzałem, zmieniłem tez układ w programatorze, czyściłem podstawkę i nic. Jeszcze została do sprawdzenia płytka. Mam ten programator: http://radzio.dxp.pl/picprog/

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Wrz 2007 18:15   





Powrót do góry
   
viayner
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 900
Miasto: Oulu

Post#72 13 Wrz 2007 09:50   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
no nie wiem czemu to nie dziala, ja mam w sumie to samo picprg2 na 7407 i dziala, moze twoja 7406 jest spalona ? sprawdzales stany na wejsciach i wyjsciach ?
Pamietam ze ja kiedys mialem problem ze zasugerowalem sie numerami zlacza rownoleglego i do nich przypisalem numery linji z danymi i wyszlo mi ze np. D0 to pin 1, D1 to pin 2 itp a to nieprawda, sprawdz dokladnie w konfiguracji, no ale skoro odczytuje ID chipa to linja data out chodzi.
Czekaj jak patrze na konfiguracje WinPic800 ktorej zdjecie podales pare postow wczesniej to nie pasuje mi cos: na schemacie D0 = data a u ciebie D0 to clock to samo z D1.
Co moge zasugerowac to wez probnik stanow logicznych lub voltomierz i sprawdz stany i reakcje na pola TEST z konfiguracji - badajac stany w podstawce PICa, czy np. zaznaczajac DATA pojawia ci sie odpowiedni stan na opdpowiedniej nozce PICa w podstawce, i tak po kolei ze wszystkimi.
Z tym programatorem ja mialem tez jedna ciekawostke nie rozpoznaje mi PIC16F648A mimo ze powinien !. W AN589 smiga ze az milo.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#73 15 Wrz 2007 13:59   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Coś dziwnego dzieje się podczas sprawdzania MCLR i Vcc - raz jest tam prąd, raz nie ma, a czasami jest i po chwili znika. To pewnie wina przepalonych tranzystorów (dałem z wylutu). Jak tylko będę miał nowe, to dam znać.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
viayner
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 900
Miasto: Oulu

Post#74 16 Wrz 2007 20:30   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
rada zawsze sprawdz elementy przed montazem, zwlaszcza z wylutu.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#75 23 Wrz 2007 17:35   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Chciałem dokupić jeszcze wyświetlacz 3 segmentowy LED http://tme.pl/katalog_pics/a/f/2/af209c120cef5dc6a1d6495eb0603830/ba56-12ewa.jpg - za pomocą przycisków można by było zmienić ręcznie komunikat przypisany potencjometrowi. Czy to się w ogóle opłaci, czy po prostu na stałe przypisać im komunikat, które są opisane jako undefinied? Jeżeli warto dać, to czy ustawienia można będzie zapamiętać, oraz czy ma być wspólna katoda czy anoda?
Powrót do góry
   
viayner
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 900
Miasto: Oulu

Post#76 23 Wrz 2007 20:50   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
aby dodac takiego leda musisz miec wolne 7 pinow na segmenty i 3 na wspolna katode/anode, rodzaj wspolnej elektrody nie ma tu az takiego znaczenia bo wszystko idzie programowo, jak masz malo wolnych pinow to pomysl o ekspanderze na SPI albo I2C 3 linie zamienia na 8, 16, 32 itd.
Narazie moze oprogramujmy to co jest i jak to bedzie zadowalajaco chodzic to pomyslimy o upiekszaniu. Raczej bym byl za LCD nie kosztuje duzo powiedzmy 2x16 znakow, zmiescisz duzo wiecej informacji, biblioteki latwe w obsludze.
Pozdrawiam

PS zapomnialem zapytac jak twoj programator juz chodzi ?
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#77 23 Wrz 2007 21:20   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


10 akurat się znajdzie. LCD jednak bym nie chciał pchać, 15 zł droższy i wydaje mi się, że to strata, jeżeli ma być tylko wyświetlany numer portu (chodzi o to, że zbieram na kompa i liczę się teraz z każdym groszem, mam jeszcze połowinki więc fundusze są naprawdę ograniczone). W tym tygodniu robie zakupy więc w sobotę będzie gotowy. Co do LCD, to jakie np informacje mógłbym wyświetlać? Ja jestem skłonny do LED, 3 cyfrowy bo maksymalnie jest 127 kanałów cc. Jeżeli sterownik będzie wysyłał tylko MIDI cc to keybord będzie można jednocześnie używać?
Powrót do góry
   
viayner
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 900
Miasto: Oulu

Post#78 24 Wrz 2007 08:32   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
- proponowalem LCD bo jak zostanie troche wolnej pamieci to mozna by zaimplementowac prosty system operacyjny typu interaktywne wybieranie kanalow czy przypisanych komunikatow CC do konkretnego potencjometru. A to bedzie latwiej zobrazowac na LCD niz 3 cyferkach. Jak wspomnialem mozemy to dolozyc za miesia czy dwa, nie ma pospiechu. Taki LCD to 20PLN ten LED to pewnie z 5 PLN.
- Wlasnie za pomoca kanalu midi rozpoznawane sa momendy MIDI, wszystkie urzadzenia MIDI sa na jednym kablu, nawet jak sa na jednym kanale to bedzie dzilac ale warunek bys nie wysylal na tym samym kanale podobnych komend razem bo sie wszystko pogubi, czyli nie krec potencjometrem w chwili gdy robisz to samo na keyboardzie na tym samym kanale.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#79 24 Wrz 2007 16:51   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Dobrze, może być LCD, ale trochę później. Właśnie dlatego robie ten kontroler - nie mam żadnych pokręteł i suwaków na moim keybordzie. W sobotę dam znać, czy chodzi i jak chodzi.

Pozdrawiam :D
Powrót do góry
   
Jimi Hendrix
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Paź 2003
Posty: 453

Post#80 24 Wrz 2007 17:07   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Po co wyważać otwarte drzwi?
http://ucapps.de/
U mnie działa bez problemu - 10 wejść analogowych + 20 przycisków, na PIC18F452- wykorzystuję moduły AIN, DIN i CORE, programowane przez midi, musisz tylko bootloader zaprogramować.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#81 24 Wrz 2007 17:15   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


No cóż, przede wszystkim satysfakcja z tego, że ktoś pomógł przy budowie od podstaw, a nie zostało to żywcem ściągnięte :D No i ja potrzebuje tylko 8 potków, i kilka przycisków do ustawiania, więc po co robić coś, czego się nie będzie używać. Zresztą układ już jest złożony, a programator czeka na tranzystory.
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#82 29 Wrz 2007 19:03   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Hmm tranzystory wymienione ale dalej nic. Zastanawiam się, czy procek mógł zostać uszkodzony przez wysokie napięcie. Nie wiem jak do tego doszło, ale stabilizator 12V miał przebicie i na MCLR szło ok 18V. Czy procek mógł się uszkodzić?
Powrót do góry
   
viayner
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 900
Miasto: Oulu

Post#83 30 Wrz 2007 10:32   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Wiam,
w specyfikacji microchip podaje ze MCLR wytrzymuje 13.5V wiec mogles go uszkodzic, jak masz mozliwosc sprawdz PICa na innym programatorze, lub jesli to wersja 87xA uzyj progamowania niskonapieciowego.
Z drugiej strony skoro udalo ci sie odczytac typ PICa = rozpoznaje go programator to wszystko jest OK, o aby odczytac typ PICa takze podaje sie 12V na MCLR aby wprowadzic go w tryb programowania.
Jezeli rozpoznaje PICa to uklad chodzi bo PIC rozpoznaje komende i odpowiada na nia.
Ja tez chwilke walczylem zanim dostosowalem programator do programu.
Sugeruje wez probnik stanow logocznych lub multimetr i zobacz czy wszystkie szyny odpowiadaja na komendy z programu, masz tam mozliwosc ustawienia konkretnego stanu na dowolnym pinie i zobacz czy tak jest w rzeczywistosci, a jeszcze jedno sprawdz czy nie jest za szybka transmisja, niektore programy maja mozliwosc opoznienia, sprawdz tez czy komunikacja z portem jest prze tzw. API czy bezporednio to tez pomaga.
Pozdrawiam
PS sprawdz inne programy, np. WinPic (nie WinPic800) znalazlem go kiedys na elektrodzie i u mnie dziala z tym programatorem.
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#84 30 Wrz 2007 17:21   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Nie mam możliwości sprawdzenia na innym programatorze. Przy LVP nie działa, a z programu ProPic2 zawsze dostaję komunikat, że nie odczytano ID urządzenia, więc jest chyba uwalony już. Sprawdzałem piny i jest wszystko dobrze, zawsze pojawia się stan wysoki. Komunikację zawsze ustawiałem na bezpośrednią. Testowałem na IC-Prog, WinPic800, WinPicProg, ProPic2 i nic.
Powrót do góry
   
viayner
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Lip 2006
Posty: 900
Miasto: Oulu

Post#85 30 Wrz 2007 21:40   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam,
Moze i PIC jest uszkodzony, musisz go jakos sprawdzic, ja robilem eksperymenty na 16F648A i wytrzymal naprawde wiele. Sprawdzales czy napewno jak dasz odpowiedni stan to on sie pojawia na odpowiedneij koncowce PICa ?
Moze znajd kogos z twojej okolicy co ci go sprawdzi.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
marcin_marcepan
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 351
Miasto: Ostrów Wlkp

Post#86 12 Gru 2007 20:51   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam serdecznie
Bardzo zainteresował mnie ten post i mam pewien pomysł na sterownie traktorem (też go używam).
Kupiłem na allegro za grosze (20zł) sterownik od podwójnego odtwarzacza CD z myślą o wykorzystaniu go właśnie do sterowania Traktorem.
W środku znajduje się 20 nóżkowy scalak ze zdartymi opisami jednak po analizie okazuje się że to PIC 16F685 lub podobny (identyczne połączenia). Mimo tego że w sterowniku znajdują się tylko 2 potencjometry to okazuje się że wszystkie mikrostyki klawiszy połączone są jak na rys poniżej(symbole kondensatorów to mikroprzełączniki) czyli w pewnym sensie jest to sterowanie analogowe wykorzystujące ADC.
Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj studio?oprócz tego mamy 2 impulsatory i multiplexer do sterowania ledami podświetlania.
Jeśli ktoś ma programator (jestem ciemny w tym fakcie) to chętnie wylutuję PIC'a i mu podeślę. Podejrzewam że wystarczy wtedy jakiś prościutki procek do zamiany komend sterownika na midi i sprawa jest załatwiona.
Dodatkową korzyścią byłoby wykorzystanie gotowej obudowy z klawiszami, którą we własnym zakresie wykonać jest trudno.
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#87 24 Lut 2008 00:02   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Najlepiej żebyś sam zrobił sobie programator. Ja używam tego: http://radzio.dxp.pl/picprog/ i działa świetnie.
Powrót do góry
   
codec
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 24 Maj 2003
Posty: 55
Miasto: Darłowo

Post#88 14 Mar 2008 18:17   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


poszukuję schematu kontrolera midi z ok. 40 przyciskami i 8 potencjometrami (do tej pory znalazłem tylko na 20 przyciksów :(). najchętniej (z uwagi na brak czasu) bym zlecił wykonanie takiego ustrojstwa (oczywiście bez obudowy). w przypadku zainteresowania proszę o kontakt na PW
Powrót do góry
   
Madman07
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 436
Miasto: Wrocław

Post#89 03 Lip 2008 18:39   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


codec napisał:
poszukuję schematu kontrolera midi z ok. 40 przyciskami i 8 potencjometrami (do tej pory znalazłem tylko na 20 przyciksów :(). najchętniej (z uwagi na brak czasu) bym zlecił wykonanie takiego ustrojstwa (oczywiście bez obudowy). w przypadku zainteresowania proszę o kontakt na PW


Dopiero teraz zauważyłem Twój post. Sprawa wg mnie jest prosta. a bym wziął jakiegoś większego PIC'a, podłączył 8 potków do ADC, a z przycisków zrobił klawiaturę matrycową, np 6x7 i jeszcze by zostało miejsce na dołączenie czegoś :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lip 2008 18:39   





Powrót do góry
   
Pastor_PL
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 1
Miasto: SIEMIROWICE

Post#90 24 Mar 2009 15:15   

Re: Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj stud


Witam serdecznie.

Na początek sorry za odświeżenie tematu.


Mam pytanie a w zasadzie prośbę.

Chciałbym zrobic sterownik kontroler MIDI dla programu Traktor.

Kontroler miałby być wyposażony w 16 potencjometrów oraz 16 przycisków. Niestety mało wiem o mikroprocesorach.

Potrzebowałbym porady. Jaki zastosować mikroprocesor tak aby każdy potencjometr oraz przycisk mógł działać niezależnie oraz aby nie była wykorzystywana fukcja shift.

Jeżeli to możliwe podłączany był do komputera za posrednictwem Gameportu. Posiadam 3 karty dźwiekowe pracujące niezależnie jeżeli ma to na coś wpływ.

Jak byłby ktoś skłonny mi to rozrysować w prosty sposób nie musi być schemat bowiem wszystko bym sobie dopasował byłbym wdzieczny.

Odnośnie programowania Mikroprocesora to myslę że zostawiłbym w obudowie tylko złącze do programowania.

Na początek chcaiłbym sobie zrobić konstrukcje z zamontowanymi potencjometrami przyciskami i układem. Programowanie zostawiłbym na koniec.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jak zrobić zewnętrzny sterownik(MIDI) do traktor dj studio?
Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1234  Następny
Podobne tematy
Wąż świetlny. Jak zrobić sterownik? (5)
Jak zrobić sterownik z układem czasowym? (4)
Sterownik PC - 16 wyjść - jak zrobić ? (5)
Sterownik DMX na usb jak zrobić (5)
sterownik solara jak zrobić (7)
Zewnętrzny Pitch Bender - gdzie kupić - jak zrobić ? (2)
Głośnik zewnętrzny do playera mp3. Jak to zrobić? (2)
Stroboskop SCLAT 2000 - jak podłączyć zewnętrzny sterownik (4)
Jak zrobić klawiaturę midi? (2)
Traktor DJ Studio - sterowanie za pomocą portu midi (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS