Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak zrobic plytke drukowana?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Jak zrobic plytke drukowana? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
yera
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 20 Kwi 2005
Posty: 10
Miasto: Gdynia

yera
Poziom 4
Post#1 02 Lut 2006 15:16  Autor tematu   

Jak zrobic plytke drukowana?


Mam schemat ukladu na komputerze i chcialbym na jego podstawie zrobic plytke drukowana. Co jest mi potrzebne i jak nalezy postepowac, aby z owego wydruku na kartce otrzymac ostatecznie dzialajaca plytke? (mozliwie tanio i szybko:).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
pakuz
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Paź 2005
Posty: 157
Miasto: Białystok

pakuz
Poziom 14
Post#2 02 Lut 2006 16:09    

Re: Jak zrobic plytke drukowana?


Najlepszym sposobem na zaprojektowanie płytki jest posłużenie sie takim programem jak Protel (możne ściągnąć np. na Emulu). Ale żeby to zrbić trzeba mieć troche wprawy. Można próbować projektować na kartce papieru rozrysować ścieżki ale trzeba siedzieć z katalogiem i sprawdzać wyprowadzenia nóżek elementów (ta metoda tylko do naprawde prostych schematów).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
humek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 1523
Miasto: Warszawa

humek
Poziom 22
Post#3 02 Lut 2006 16:50    

Re: Jak zrobic plytke drukowana?


ja bardzo czesto malowałem je "od reki" na laminacie .Mialem taki lakier do barwienia skór WILBRA sie nazywał i grafionem kreslarskim nanosiłem sciezki.Wczesniej oczywiscie rysowałem sobie je ołówkiem na tym laminacie przymierzajac wyprowadzenia elementów by mi sie ładnie zmiesciły.Jak wilbra wyschła to w ciepłym rostworze chlorku zelazowego trawiłem płytke kładac ja na powierzchni rostforu laminatem do dołu tak aby pływała po powierzchni.Drobiny nieoslonietej lakierem miedzi opadały na dno kuwety i w ten sposób trawienie bardzo szybko postepowalo.Jak juz nie mogłem wytrzymac to czasem zanurzalem plytke w chlorku i delikatnie "gładziłem" piórkiem ptasim.Po wytrawieniu plukalem w wodzie i zmywałem wilbre rozposzczalnikiem -acetonem do paznokci.otworki wierciłem malutkim wiertłem widiowym 1,1 mm a potem plytke przecierałem bardzo drobnym papierkiem sciernym i pokrywalem rostforem spirytusu(nie pic!) i kalafonii (kalafonie rozpuszczałem w spirytusie) po wyschnieciu montowałem elementy.Wiesz co radioamator to inna technika robienia obwodów drukowanych ! kazdy ma swoje metody. ta z projektowaniem jest fajna ładna ale czasochłonna a ja chcialem miec juz!!!! dzis pomysł dzis gotowe hi hi bez obudowy urzadzenie . pozdrawiam serdecznie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
ratik2
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 16 Sty 2005
Posty: 172
Miasto: Kraków

ratik2
Poziom 14
Post#4 03 Lut 2006 09:19    

Jak zrobic plytke drukowana?


Japrojektuje obraz ścieżek (widok od strony elementów) drukuje a potem ide do ksero i kseruje na foli do rzutników (możne też wydrukować na takiej foli drukarką laserową). Następnie szlifuje laminat papierem ściernym 1000, przemywam zmywaczem do paznokci, następnie rozgrzwam laminat żelazkiem ustawionym na prasowanie bawełny lub dwie kropki i przez kartkę papieru prasuję laminat, potem nakładam folię ze ścieżkami (stroną zadrukowaną w stronę laminatu) i prasuję delikatnie sprawdzając czy folia się nie kurczy a ścieżki nie rozlewają, po chwili prasowania (czas musisz dobrać eksperymentalnie ja to robię 2-3 min.) chłodzisz płytkę np. w lodówce a potem delikatnie ściągasz folię. Wszelkie niedoskonałości tak powstałej płytki poprawiam pisakiem do podpisywania płyt CD firmy Stabilo.
Życzę powodzenia i nie zrażaj sie jeżeli przez kilka pierwszych razów Ci nie wyjdzie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Thom22
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 39

Thom22
Poziom 9
Post#5 06 Lut 2006 17:02    

Re: Jak zrobic plytke drukowana?


pierw schemat musisz zrobic w jakims protelu czy eaglu.
a potem gdzies na elektrodzie jest opisana metoda przenoszenia tunera na plytke za pomoca zelazka,
a potem to juz tylko trawienie i wiercenie
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#6 06 Lut 2006 21:57    

Re: Jak zrobic plytke drukowana?


Witam
Ja najpierw rysuje połączenie na płytce w jakims programie (przewaznei Protel lub Eagle) Pózniej drukuje sobie laserówka (mozna isc skserowac) lustarzane odbicie na papierze kredowym.Wrzucam to na zelazko odwrócone do góry.Przykładam papier z wydrukiem,wygładzam sobie to szmacianym tamponami,pózniej do lodówki ,a jeszcze pózniej do wody.Papeir sobie moknie w wodzie ,zdzieram go po woli i dokładnie.Toner zostaje na płytce.Jesli sa jakies błedy poprawiam mazakiem i pózniej wrzucam do wytrawiarki.

Poszukaj jeszcze na elektrodzie.Wiem ze jest tu duzo takich postów.nawet ze zdjeciami.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Jak zrobic plytke drukowana?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak zrobic plytke drukowana (4)
Jak do tego schematu zrobic plytke (3)
Jak zrobic plytke lakierem do paznikci (11)
Czy mozna zastapic plytke drukowana kablami? (4)
jak zrobic ground plate w eagle jak juz mam narysowana plytke (5)
BARDZO PILNE!! kto potrafi zoibic plytke drukowana w EAGLU.. (2)
Jak podlaczyc ta plytke z diodami (10)
Płytka drukowana- jak ją zaprojektować? (11)
Płytka drukowana od dołu - jak połączyć? (2)
płytka drukowana - jak zaprojektować scieżki? (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS