Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



wlaczanie pompy C.O


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->wlaczanie pompy C.O Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
ganthar
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Dabrowa Gornicza
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 37
Ocena postów: 1
ganthar
Poziom 9
Post#1 03 Lut 2006 20:51  Autor tematu   

wlaczanie pompy C.O


wiem, ze podobne tematy byly juz poruszane jednak moj troche sie rozni.
otoz w domu jednorodzinnym posiadam stary kociol na wegiel. w ukladzie zamontowana jest pompa wodna napedzana silnikiem trojfazowym. pompa normalnie jest wylaczona. wlaczam ja recznie tylko w momencie, gdy temp. przekroczy 100oC.

i teraz moje pytanie - jak to zautomatyzowac. chcialbym aby pompa wlaczala sie przy temp 90st i wylaczala powiedzmy ponizej 80. wyswietlacz temperatury nie jest konieczny (mam analogowy wskaznik). mogloby tez dzialac czasowo: np po osiagnieciu temp 90 st pompa wlacza sie na 2 minuty i pozniej wylacza.

dla kogos znajacego sie na elektronice nie jest to pewnie problem, ale mnie przerasta. generalnie prosilbym o jakies schematy poniewaz opis "polacz to i to i uzyj jeszcze tego" niestety nic mi nie powie.

moze ktos zrobil cos podobnego i moglby sie podzielic wiadomosciami.

+ potrzebny bedzie jakis stycznik do 3faz.

uprzejmie prosze o pomoc w w/w temacie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wladi.klimek
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Pustka
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 362
Pomógł: 20
Ocena postów: 10
wladi.klimek
Poziom 17
Post#2 03 Lut 2006 21:38Pomocny post    

Re: wlaczanie pompy C.O


Hej,pompa moze sterowac termostat z kapilara np od pralki aut.
Nalezy tylko odpowiednio wyskalowac i wlaczyc w obwod zabezpieczenie
na 95-100 st.Koncowka kapilary powinna byc mocno docisnieta do rury.

Oceń post: + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj) (Pokaż wszystko)

24.11.2014 MHW720A2
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tadeusz13
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Białystok
Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 277
Pomógł: 24
Ocena postów: 2
Tadeusz13
Poziom 16
Post#3 03 Lut 2006 21:39Pomocny post    

Re: wlaczanie pompy C.O


Nawet nie trzeba nic elektronicznego. Można użyć zwykły wyłącznik termostatyczny od ogrzewacza wody . Termoparę należy zamocować na rurze wychodzącą z pieca ,chodzi oczywiście o wodną .Wyłącznik ten powinien sterować jakiś przekaźnik lub stycznik z uwagi na pompę trójfazową.Powodzenia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ganthar
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Dabrowa Gornicza
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 37
Ocena postów: 1
ganthar
Poziom 9
Post#4 03 Lut 2006 22:07  Autor tematu   

Re: wlaczanie pompy C.O


niezly pomysl z termostatem. ale przydalaby sie jakas zwloka (histereza) aby sie to nie wlaczalo co kilka sekund.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
einstein
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: -
Dołączył: 02 Gru 2002
Posty: 258
Pomógł: 5
Ocena postów: 1
einstein
Poziom 15
Post#5 03 Lut 2006 22:17Pomocny post    

Re: wlaczanie pompy C.O


termostat bedzie OK posiada wlasna histereze. Jest to najtansze rozwiazanie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
qutrit
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Koniecpol
Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 388
Pomógł: 33
Ocena postów: 3
qutrit
Poziom 17
Post#6 03 Lut 2006 22:22Pomocny post    

Re: wlaczanie pompy C.O


Witam

Otoz skonstruowalem sobie taki uklad opartu na wzmacniaczu operacyjnym ,
(potrzebny mi byl do porownywania temp.), do wejsc wzmacniacza dolaczone byly termistory i w ten sposob porownywna byla tem. zrodla i odbiornika ciepla , pompa wlanczala sie wtenczas gdy temp. zrodla byla wieksza niz temp. odbiornika.
W przypadku Pana Ganthara moznaby zamiast jednego termistora zastosowac potencjometr. Uklad ten posiada regulacje histerezy.U mnie sprawdzil sie znakomicie.
Schemat ukladu zamieszcze jutro,postaram sie przed poludniem.

Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lgy1
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: tarnów
Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 330
Pomógł: 38
Ocena postów: 14
lgy1
Poziom 16
Post#7 03 Lut 2006 22:44Pomocny post    

Re: wlaczanie pompy C.O


Regulator temperatury ogrzewacza elektrycznego RD-1 załatwia sprawę u mnie miała to byc prowizorka a działa już drugi sezon ,histereza ok 4-6 stopni C.Dodatkowo na tej zasadzie działa miarkownik ciągu . Najprostrze jest najlepsze.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ganthar
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Dabrowa Gornicza
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 37
Ocena postów: 1
ganthar
Poziom 9
Post#8 03 Lut 2006 22:56  Autor tematu   

Re: wlaczanie pompy C.O


przypomnialem sobie, ze mam gdzies stary grzejnik olejowy. z niego wymontuje termostat. jeszcze tylko zalatwic stycznik i cos sproboje zmontowac.
chetnie tez zapoznam sie ze schematem P. qutrit.

pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marpiasek
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 892
Pomógł: 63
marpiasek
Poziom 20
Post#9 03 Lut 2006 23:04Pomocny post    

wlaczanie pompy C.O


Do tych kotłow (wegiel, koks itp.)
http://www.wielobranzowy.pl/product_info.php/products_id/100

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Pomógł: 196
Ocena postów: 37
DonRomano
Poziom 23
Post#10 03 Lut 2006 23:25Pomocny post    

wlaczanie pompy C.O


Może być też EUROSTER 1100 trzeba dodatkowy stycznik ale do każdego regulatora trzeba ze względu na pompę 3-fazową.
http://www.euroster.pl/produkty.html
A swoją drogą dlaczego ta pompa załącza się przy tak wysokich parametrach?
Trochę to dziwne.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lukiiiii
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 658
Pomógł: 29
Ocena postów: 3
lukiiiii
Poziom 19
Post#11 04 Lut 2006 00:20Pomocny post    

Re: wlaczanie pompy C.O


DonRomano
to pewnie jakas instalacja grawitacyjna chyba :\

termostat oczywiscie musi chodzic "odwrotnie", kiedy sie zalacza, pompa stoi i odwrotnie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Pomógł: 196
Ocena postów: 37
DonRomano
Poziom 23
Post#12 04 Lut 2006 00:25Pomocny post    

wlaczanie pompy C.O


Pewnie tak, ale po co ją tak eksploatować?
Przecież zasilanie dobiera się w zależności od aktualnych warunków termicznych.
No ale to zostawmy właścicielowi 100-u stopniowej instalacji.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marpiasek
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 892
Pomógł: 63
marpiasek
Poziom 20
Post#13 04 Lut 2006 00:40Pomocny post    

wlaczanie pompy C.O


Poprostu przerobić . Skasować zbiornik wyrównawczy,w to miejsce załorzyć automatyczny
odpowietrzynik,wstawić pompe obiegową w instalacje,doładować wody do ciśnienia 1 at,sprawdzić czy gdzieś nie kapie woda (złączki,zawory,kaloryfery???), i chodzi już 6 zime.
Manometr sie przyda, bo widać ciśnienie w instalacji i oczywiście zawór bezpieczeństwa.
Narazie tyle.
Pomyślności. już zbliża się wiosna.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Pomógł: 196
Ocena postów: 37
DonRomano
Poziom 23
Post#14 04 Lut 2006 00:43Pomocny post    

wlaczanie pompy C.O


Kotłów na paliwo stałe nie można łączyc w układzie zamkniętym!!!!!!
To grozi katastrofą!!!!!
No chyba, że poprzez wymiennik.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marpiasek
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 892
Pomógł: 63
marpiasek
Poziom 20
Post#15 04 Lut 2006 01:03    

wlaczanie pompy C.O


Kto tak twierdzi i dlaczego ??
Istnieją "urządzenia" zabezpieczające - nie tylko w elektronice.

PS: Ja tego nie wymyśliłem, ale działa, rzekomo w Filandi -takie cos jest
opalane drewnem i czym popadnie-dlatego rozwiązali problem-wysypisk
śmieci (w lesie ???-dotyczy ???).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Pomógł: 196
Ocena postów: 37
DonRomano
Poziom 23
Post#16 04 Lut 2006 07:02    

wlaczanie pompy C.O


Tak mówi polskie prawo budowlane i koniec.
Nie wolno i już.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ganthar
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Dabrowa Gornicza
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 37
Ocena postów: 1
ganthar
Poziom 9
Post#17 04 Lut 2006 08:54  Autor tematu   

Re: wlaczanie pompy C.O


instalacja ma prawie 20 lat. zostala zrobiona przez mojego ojca i tak zostalo. na poczatku byla tylko grawitacyjna (zbiornik wyrownawczy na strychu), pozniej zostala dolozona pompa - bylo to dawno temu kiedy na rynku nie bylo takiej obfitosci urzadzen.
osobiscie nie mam czasu ani srodkow na powazniejsze przerobki - tym bardziej w srodku zimy Smile chcialem tylko usprawnic ta archaike.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
qutrit
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Koniecpol
Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 388
Pomógł: 33
Ocena postów: 3
qutrit
Poziom 17
Post#18 04 Lut 2006 10:07Pomocny post    

Re: wlaczanie pompy C.O


Witam

Otoschemat ukladu:
Zamiast jednego termistora mozna zastosowac potencjometr-ktorym mozna ustawic temp . odniesienia.
Ponadto zaleta tego ukladu jest jego kosz ~15PLN ,bez zasilacza,ale ja do tego celu uzywalem zwyklego prostownika do ladowania akumlatorow.

Pozdrawiam

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ganthar
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Dabrowa Gornicza
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 37
Ocena postów: 1
ganthar
Poziom 9
Post#19 04 Lut 2006 10:32  Autor tematu   

Re: wlaczanie pompy C.O


dziekuje. w najblizszym czasie sproboje cos zmontowac. jak tylko znajde troche wolnego

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
numerek12
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: trójmiasto
Dołączył: 29 Maj 2005
Posty: 544
Pomógł: 15
Ocena postów: 3
numerek12
Poziom 18
Post#20 04 Lut 2006 10:40    

Re: wlaczanie pompy C.O


DonRomano napisał:
Kotłów na paliwo stałe nie można łączyc w układzie zamkniętym!!!!!!
To grozi katastrofą!!!!!
No chyba, że poprzez wymiennik.


ja jesli mozna prosiłbym o przytoczenie tego prawa......
które to artykuły mówią o tym że nie wolno robić instalacji na paliwo stałe w układzie zamkniętym ?
no i dlaczego grozi to katastrofą ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Pomógł: 196
Ocena postów: 37
DonRomano
Poziom 23
Post#21 05 Lut 2006 02:48    

Re: wlaczanie pompy C.O


Każdy kocioł na paliwa stałe w Polsce powinien być zamontowany w instalacji typu otwartego z wzbiorczym naczyniem przelewowym. Obowiązek jest taki nałożony przez ustawodawcę rozporządzeniem dn. 12,04,02 Dz.U. Nr 75 poz 690 Prawidłowe zamontowanie kotła w układzie otwartym gwarantuję jego bezpieczną i niezawodną prace w całym okresie użytkowania.
Montaż kotła w układzie zamkniętym jest niebezpieczny. W przypadku braku prądu (pompa nie pracuje), jeżeli instalacja c.o. nie odbiera ciepła z kotła następuje w nim wzrost ciśnienia wody i może to spowodować jego uszkodzenie, co stanowi zagrożenie również dla użytkownika.
Kotłownia, w której kocioł będzie zamontowany powinna posiadać grawitacyjną wentylację nawiewną i wywiewną. Kanał nawiewny powinien być zamontowany na przeciwległej ścianie do kanału wywiewnego. Kanał nawiewny powinien być zamontowany nad posadzką i posiadać wymiar min 15x15 cm, a kanał wywiewny powinien być umieszczony pod sufitem i jego wymiary nie powinny być również mniejsze niż 14x14 cm. Miejsce zamontowania kotła powinno być stabilne, niepalne i wypoziomowane.
Pomieszczenie kotłowni musi odpowiadać wymaganiom Polskiej Normy PN-87/8-02411.
Komin, do którego podłączony będzie kocioł powinien być o przekroju nie mniejszym niż przekrój czopucha zamontowanego w kotle. Jego wysokość powinna wynosić min 7 m i powinien wystawać powyżej najwyższej kalenicy dachu.

Tutaj nr ustawy.
Dlaczego katastrofą?
Otóz w razie nie zadziałania zaworu bezpieczeństwa jest wielkie bum i ty i cała okolica wylecicie w powietrze.

Czy takie zdjęcie wystarczy czy mam coś jeszcze napisać aby was zniechęcić.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
qutrit
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Koniecpol
Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 388
Pomógł: 33
Ocena postów: 3
qutrit
Poziom 17
Post#22 05 Lut 2006 10:44    

Re: wlaczanie pompy C.O


Witam.

Z fizycznego punktu widzenia,NIE mozna laczyc kotlow w instalacje zamknieta.Przeciez w momencie palenia podwyzsza sie temp.wzrasta szybkosc parowania (preznosc), woda choc ma nie wielki wspolczynnik rozszerzalnosci objetosciowej to jednak tez sie rozszerza.Cos z tym nadmarem pary i wody trzeba zrobic,po to sa zbiorniki wyrownawcze i rury odpowietrzajace.Jesli ich nie bedzie to stanie sie to co na rysunku powyzej (kwestia czasu).
Najprostszym sposobem jak to dziala, jest nastawienie na gazie np.czajnika ze szczelnie zamknietum otworem (bedzie to uklad zamkniety) ,to doswiadczenie pokaze poco sa zbiorniki wyrownawcze.Ci ktorzy chca przeprowadzic powyrzsze dosw. powinni zachowac szczegolna ostrorznosc.

Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ganthar
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Dabrowa Gornicza
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 37
Ocena postów: 1
ganthar
Poziom 9
Post#23 05 Lut 2006 10:47  Autor tematu   

Re: wlaczanie pompy C.O


bardzo obrazowe. warto jeszcze dodac, ze woda po prostu sie gotuje i zamienia w pare, ktorej cisnienie rosnie, jesli nie ma ujscia (odpowietrznikow) robi sie nieciekawie Neutral

widze, ze pisalismy prawie w tym samym momencie z P. qutrit Smile

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ganthar
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Dabrowa Gornicza
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 37
Ocena postów: 1
ganthar
Poziom 9
Post#24 05 Lut 2006 17:22  Autor tematu   

Re: wlaczanie pompy C.O


udalo mi sie zalatwic ponizsze podzespoly:
regulator temperatury AHT-22
wlaczanie pompy C.O
jego schemat:
wlaczanie pompy C.O
oraz stycznik (siemensa cewka 220v)
wlaczanie pompy C.O
i teraz moje pytanie: jak to podlaczyc aby np. lewy okreslal temperature przy jakiej zostana zwarte styki w styczniku a prawy je rozwieral jesli temperatura spadnie ponizej zadanej na nim ale w czasie gdy pompa juz dziala??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
numerek12
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: trójmiasto
Dołączył: 29 Maj 2005
Posty: 544
Pomógł: 15
Ocena postów: 3
numerek12
Poziom 18
Post#25 05 Lut 2006 17:53    

Re: wlaczanie pompy C.O


przeczytałem uwagi co do instalacji zamkniętych na paliwo stale
ale......nadal uważam że przemyślana instalacja jest bezpieczna
otóż mam od wielu lat kilka pomieszczeń ogrzewanych piecem na węgiel
instalacja ta składa się z :
kocioł
pompa
regulacja temp
grzejniki panelowe
zasobnik ciepla
cisnieniowe naczynie wzbiorcze - V-15 L
zawór cisnieniowy
zawór bezpieczeństwa
wody w instalaji jest 68 L

i tak regulator temp załącza pompe dopiero gdy temp wody w piecu osiągnie 35 st C
cisnienie nominalne w instalacji wynosi 2 atm przy ~15 st C
po podgrzaniu do temp 70 cisnienie wzrasta do ~2,8-3,2 atm
wyższa temp nie jest mi potrzebna
gdy temp w sposób niekontrolowany wzrośnie powyżej 80-85 st C ciśnienie rownież wzrośnie do około 3.5 atm
wówczas zawór cisnieniowy otwiera się i wtedy woda wędruje do zasobnika ciepła gdzie po przejściu przez nagrzewnice temp spada do około 50 st C
ciśnienie zatem również spada - sytuacja się normuje .........

gdyby zaś ciepła było tak duzo że temp wzroście powyżej 95-100 st C to zadziala zawór bezpieczeństwa ustawiony na ~ 4 atm

przyznam się bez bicia że raz zdarzylo się że para poszla przez zawór bezpieczeństwa-calkiem fajna lokomotywa ze ściany Smile
stało sie tak gdy stycznik z niewiadomych przyczyn się zawiesił i nie zadziałała pompa

tak więc jak widać nawet przy braku prądu dobrze zrobiona instalacja powinna działac długie lata bez obawy o wybuchy i inne fajerwerki

w/g gwarancji producenta kocioł powinien wytrzymać 10 atm
przed zalaniem kotla sprawdziłem szczelnośc i wytrzymalośc pompując 12 atm ze sprężarki -zdał egzamin
wiadomo że wraz ze starzeniem się materialu po kilku latach jego wytrzymalość spada ale nie tak znacznie aby stalo się to niebezpieczne



PS
dane dot ciśnien i temperatur są przybliżone bo juz nie pamietam ile dokładnie to było a teraz nie mam jak sprawdzić

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Pomógł: 196
Ocena postów: 37
DonRomano
Poziom 23
Post#26 05 Lut 2006 19:16    

Re: wlaczanie pompy C.O


Arrow numerek jak dla mnie to możesz sobie nawet bombe zegarową wsadzić do garażu.
Kotły na paliwo stałe podłączone w układzie zamkniętym są niebezpieczne i koniec.
Przestań drążyć ten temat bo ktoś może Cię oskarżyć o planowanie morderstwa na rodzinie.Sam napisałeś, że raz z niewiadomych powodów nie zadziałała pompa.
A co bedzie gdy znowu z niewiadomych powodów nie zadziała zawór bezpieczeństwa???
Jeszcze raz powtarzam, chłopie daj sobie spokój i popatrz na zdjęcie.
Chciałbyś żeby obok stał twój syn czy córka????


Temat proponuje zamknąć i to natychmiast.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> wlaczanie pompy C.O
Strona 1 z 1
Podobne tematy
wlaczanie z opoznieniem (1)
wlaczanie autka na pilota ... (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS