Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Dekompilacja pliku *.exe na C lub C++


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Dekompilacja pliku *.exe na C lub C++ Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#1 06 Lut 2006 17:20  Autor tematu   

Dekompilacja pliku *.exe


Witam!
Wydaje mi sie ze mam dosyc fajny temat!
Otoz chodzi o dekompilacje plikow wykonywalnych exe na C lub C++???
Wiem ze to dosc szeroki temat, ale prosze o jakies spostrzerzenia odnosnie jakichs fajnych programow i czy wogole mozna przekompilowac w jakis znosny sposob taki plik zeby mozna bylo cos z niego zrozumiec i pobawic sie w kodzie zrodlowym:)?
Czekam na wszelkie spostrzerzenia i podpowedzi!!!
POZDRAWIAM WSZYSTKIM DOLACZAJACYCH SIE DO TEMATU!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
arnoldk_20
Poziom 22
Poziom 22
Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 2181
Pomógł: 288
Ocena postów: 11
arnoldk_20
Poziom 22
Post#2 06 Lut 2006 17:23    

Re: Dekompilacja pliku *.exe


madziulek napisał:
Witam!
Wydaje mi sie ze mam dosyc fajny temat!
Otoz chodzi o dekompilacje plikow wykonywalnych exe na C lub C++???
Wiem ze to dosc szeroki temat, ale prosze o jakies spostrzerzenia odnosnie jakichs fajnych programow i czy wogole mozna przekompilowac w jakis znosny sposob taki plik zeby mozna bylo cos z niego zrozumiec i pobawic sie w kodzie zrodlowym:)?
Czekam na wszelkie spostrzerzenia i podpowedzi!!!
POZDRAWIAM WSZYSTKIM DOLACZAJACYCH SIE DO TEMATU!

Do C i C++ nie da się ale można do kodów asemblera różnymi disasseblerami

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#3 06 Lut 2006 20:45  Autor tematu   

Dekompilacja pliku *.exe


A czym mozna do assemblera?
A z assemblera nie mozna na C?
Znalazlem programy do zmiany duperelstw w tych plikach, ale mi chodzi zeby mozna bylo pogrzebac w kodzie zrodlowym???

Dodano po 3 [godziny] 3 [minuty]:

Czy juz nikt sie nie wypowie na ten temat!!!!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Białystok
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Pomógł: 740
Ocena postów: 10
Platon
Spec od komputerów
Post#4 06 Lut 2006 20:45    

Dekompilacja pliku *.exe


Nie ma takiego programu, zeby na podstawie zdjecia ciasta zrobil przepis :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
LtLog
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Jastrzębie
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 980
Pomógł: 163
Ocena postów: 11
LtLog
Poziom 20
Post#5 06 Lut 2006 20:59    

Re: Dekompilacja pliku *.exe


Anakrino
Salamander

Nie są to dokładnie dekompilatory c++ działają w sposób opisany po części przez kolegę arnoldk_20, najpierw disassembling następnie na podstawie otrzymanych danych same układają kod. Należy jedynie pamiętać że kod jest zbiliżony w funkcjonalności lecz z całą pewnością rózni się od wyjściowego.

Pozdrawiam Lt.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#6 06 Lut 2006 20:59  Autor tematu   

Dekompilacja pliku *.exe


No ale nie rozumiem dlaczego!!!
Skoro kompilator to kompiluje na exe to dlaczego dekompilator nie moze tego odwrocic spowrotem???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
LtLog
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Jastrzębie
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 980
Pomógł: 163
Ocena postów: 11
LtLog
Poziom 20
Post#7 06 Lut 2006 21:09    

Re: Dekompilacja pliku *.exe


Ponieważ kompilacja kodu C++ polega na zamianie języka na kod maszynowy.

Pozdrawiam Lt.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#8 06 Lut 2006 21:34  Autor tematu   

Dekompilacja pliku *.exe


No dobrze ale kod maszynowy to zbior '0''1' wiec jesli mozna cos zamienic na 01 to czemu pozniej nie mozna tego zamienic spowrotem na literki:)?

Dodano po 7 [minuty]:

A jak jest z disassemblerami???
Czy zna ktos jakis lepszy?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
LtLog
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Jastrzębie
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 980
Pomógł: 163
Ocena postów: 11
LtLog
Poziom 20
Post#9 06 Lut 2006 22:28    

Re: Dekompilacja pliku *.exe


madziulek napisał:
No dobrze ale kod maszynowy to zbior '0''1' wiec jesli mozna cos zamienic na 01 to czemu pozniej nie mozna tego zamienic spowrotem na literki:)?


Bo ten sam problem można przedstawić w różnoraki sposób; korzystając z tego samego języka i otrzymując te same wyniki.

Pozdrawiam Lt.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#10 07 Lut 2006 11:03  Autor tematu   

Re: Dekompilacja pliku *.exe


Nie bardzo rozumiem:(???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
LtLog
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Jastrzębie
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 980
Pomógł: 163
Ocena postów: 11
LtLog
Poziom 20
Post#11 07 Lut 2006 12:02    

Re: Dekompilacja pliku *.exe


Ten sam problem, ten am wynik, a kod różni się od siebie:

Kod:

class InitializerDemo
{
int[] field = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6};
char[,] chars = {
{'A', 'B', 'C'},
{'D', 'E', 'F'},
};
InitializerDemo()
{
int[] field = new int[]{0, 1, 2, 3, 4, 5, 6};
string[,] strArray = {{"John", "Doe"}, {"1", "2"}};      
field[1] = 1 + field[1];      
strArray[0,2] = "OK";
}
}


Kod:

using System;
using System.Runtime.CompilerServices;
class InitializerDemo
{
private int[] field = new int[]{0, 1, 2, 3, 4, 5, 6};
private char[,] chars = new char[,]{
{'A', 'B', 'C'},
{'D', 'E', 'F'},
};
private InitializerDemo()
{
int[] nums = new int[]{0, 1, 2, 3, 4, 5, 6};
string[,] strs2 = new string[2, 2];
strs2.Set(0, 0, "John");
strs2.Set(0, 1, "Doe");
strs2.Set(1, 0, "1");
strs2.Set(1, 1, "2");
string[,] strs1 = strs2;
nums[1]++;
strs1.Set(0, 2, "OK");
}
}


A dekompilatro nie może sprawdzić dokładnie jak wyglądał kod w języku ponieważ musiał by sprawdzać każdą możliwą nazę funkcji, klas itp tak aby przy tym samym wyniku i tym samym problemie uzyskać identyczny kod maszynowy. Dekompilacja prostego kilkudzisięcio liniowego programu trwała by wtedy wieki. Dlatego też dekompilatroy nie istnieją, istnieją tylko automaty które na podstawie kodu maszynowego przeprowadzaja disassemblig, a następnie składają kod wg własnego uznania w taki sposób aby wynik końcowy był identyczny choć to nie zawsze się sprawdza.

Pozdrawiam Lt.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#12 07 Lut 2006 20:48  Autor tematu   

Dekompilacja pliku *.exe


w sumie to i racja, niestety:(
A znasz moze jakis dobry disassembler z ktorym by mozna sie pobawic i oczywiscie zkompilowac to pozniej do exe?
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26453
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#13 07 Lut 2006 20:57    

Dekompilacja pliku *.exe


Częściowo skutecznie można dekompilować programy napisane w VisualStudio (zwłaszcza .NET ale nie tylko), ponieważ one nie są kompilowane do kodu maszynowego a do kodu pośredniego, wykonywanego w środowisku uruchomieniowym.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#14 07 Lut 2006 21:00  Autor tematu   

Re: Dekompilacja pliku *.exe


tzok napisał:
Częściowo skutecznie można dekompilować programy napisane w VisualStudio (zwłaszcza .NET ale nie tylko), ponieważ one nie są kompilowane do kodu maszynowego a do kodu pośredniego, wykonywanego w środowisku uruchomieniowym.



VisualStudio? nie bardzo wiem o jakie programy chodzi, jakie one maja rozszerzenie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
LtLog
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Jastrzębie
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 980
Pomógł: 163
Ocena postów: 11
LtLog
Poziom 20
Post#15 07 Lut 2006 21:59    

Re: Dekompilacja pliku *.exe


Koledze tzok chodzi ogólnie o technologię .NET. Aplikację wymagające dodatkowego wsparcia programowego w postaci Framework i jemu podobnych. Kod wtedy przetwarzany jest do tzw bytecode dlatego ich interpretacja jest łatwiejsza z punku widzenia dekompilatora. Do tych języków zaliczyć będzie mozna C#, Jave, Perla, Smalltalk.

Pozdrawiam Lt.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26453
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#16 07 Lut 2006 22:31    

Dekompilacja pliku *.exe


...i VisualBasic, niekoniecznie .NET (w starszych wersjach też był P-Code).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Łódź
Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32830
Pomógł: 1782
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#17 08 Lut 2006 00:24    

Re: Dekompilacja pliku *.exe


madziulek napisał:
ale mi chodzi zeby mozna bylo pogrzebac w kodzie zrodlowym

Z całego toku dyskusji wynika, że kolega nie ma bladego pojęcia o podstawach programowania komputerów, o programowaniu w C++ i Assemblerze już nie wspominając. Niech kolega da sobie spokój z "grzebaniem" w kodzie źródłowym (niezależnie od tego co to dla kolegi oznacza).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#18 08 Lut 2006 15:45  Autor tematu   

Dekompilacja pliku *.exe


Jesli chodzi o assembler to przyznam sie ze go nie znam, ale za to znam C i C++ i to bardzo dobrze:/
a jesli chodzi o "grzebanie" w kodzie zrodlowym to mysle ze wszyscy wiedza o co chodzi, a w tym temacie chce przede wszystkim sie dowiedziec czy jest taka mozliwosc w pliku wykonalnym???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26453
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#19 08 Lut 2006 16:25    

Dekompilacja pliku *.exe


Otrzymałeś więc odpowiedź, że w dużej mierze zależy to od tego w jakim środowisku został skompilowany program/biblioteka.
Jeśli kod był skompilowany do języka maszynowego to taka operacja jest nieodwracalna, bowiem program w postaci maszynowej jest liniowy, nie ma klas, obiektów a nawet procedur ani zmiennych, są tylko adresy, dane i kody operacji. Nie ma więc możliwości odtworzenia struktury programu, bo nie da się odtworzyć nawet nazw zmiennych.
Taki np. Delphi różnie traktuje funkcje (można mieć na to wpływ) - albo umieszcza kod funkcji w miejscu wywołania albo tworzy procedurę (podprogram) do której "skacze".
Wywołania API WIndowsa pozostaną czytelne ale pozostała część kodu - nie.

Natomiast programy napisane w VisualBasicu, nie są "do końca" kompilowane, podobnie jak programy pisane w VisualStudio (Visual C++, Visual C# i t.d.) i one dają się zdekompilować do w miarę czytelnej postaci.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#20 08 Lut 2006 16:28  Autor tematu   

Dekompilacja pliku *.exe


a jesli chodzi o taki program jak haker resurce, mozna w nim cos pozmieniac poza wygladem?
DZIEKI

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26453
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#21 08 Lut 2006 16:36    

Dekompilacja pliku *.exe


Jak już to Resource Hacker (jest też Restorator), nie - on służy tylko do ingerencji w zasoby interfejsu (korzystające Windows).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
arnoldk_20
Poziom 22
Poziom 22
Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 2181
Pomógł: 288
Ocena postów: 11
arnoldk_20
Poziom 22
Post#22 08 Lut 2006 16:37    

Re: Dekompilacja pliku *.exe


madziulek napisał:
a jesli chodzi o taki program jak haker resurce, mozna w nim cos pozmieniac poza wygladem?
DZIEKI

Jeszcze teksty komikatów można zmienić.
Ale ten program przerabia nieskompresowane pliki exe (windosowe) i exepodobnych (*.dll *.ocx itp)
W niektórych przerobionych plikach mogą pojawić się problemy.
Ale dodatkowych funkcji programowni nie dodasz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#23 08 Lut 2006 16:50  Autor tematu   

Dekompilacja pliku *.exe


A mozna co nieco pozmieniac odnosnie dzialania programu?
Sa tam operatory typy "true" i "false"???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
LtLog
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Jastrzębie
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 980
Pomógł: 163
Ocena postów: 11
LtLog
Poziom 20
Post#24 08 Lut 2006 17:59    

Re: Dekompilacja pliku *.exe


Czasami są, a czasami nie ma, jak znam życie są do znaczniki dostępności funkcji menu ale na chybił trafił to łatwiej już będzie w totka wygrać niż powiedzieć Ci do czego w tym przypadku służą i co możesz osiągnąć przez ich zmianę; nikt z tu zebranych nie powie Ci jakie zmiany jesteś wstanie wprowadzić w niewiadomej aplikacji, kompilowanej i kompresowanej w niezany nikomu tu sposób. Sprawdź to się przekonasz co jesteś w stanie zrobić.

Pozdrawiam Lt.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#25 08 Lut 2006 18:25  Autor tematu   

Re: Dekompilacja pliku *.exe


no wlasnie chodzi o to ze jesli chodzi o tekst to mozna pozmieniac ale jesli zmienilem cos innego to albo wywalalo blad albo nic sie nie zmienialo:(

Dodano po 16 [minuty]:

a jak jest z disassemblerami???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
LtLog
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Jastrzębie
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 980
Pomógł: 163
Ocena postów: 11
LtLog
Poziom 20
Post#26 08 Lut 2006 19:37    

Re: Dekompilacja pliku *.exe


Piszesz że znasz sie na programowaniu, więc widzać zarówno kod jak i rozkład aplikacji powinieneś umieć ocenić które parametry wolno Ci zmienić i jakie poniesie to za sobą konsekwencje.

Pytasz ciagle o dissasembling więc wkońcu odpowiem, jak pisałeś nie znasz wogólne asemblera więc po co Ci kod w tym języku jeżeli nie będziesz w stanie dokonać rzadnej zaplanowanej zmiany w jego wnętrzu?

Pozdrawiam Lt.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#27 08 Lut 2006 20:17  Autor tematu   

Dekompilacja pliku *.exe


chcialbym sie go nauczyc ale najpierw chce miec pewnosc ze jest po co:)?
Tak wiec???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26453
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#28 08 Lut 2006 20:24    

Dekompilacja pliku *.exe


W zasadzie nie ma po co, chyba, że chcesz się zajmować pisaniem c r a c k ó w i keygenów, wtedy bez dobrej znajomości assemblera ani rusz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
madziulek
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: szczepanek
Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Pomógł: 1
madziulek
Poziom 15
Post#29 08 Lut 2006 20:40  Autor tematu   

Dekompilacja pliku *.exe


a kto by nie chcial:)))

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
już nie 3
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Pruszcz Gd
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1
już nie 3
Poziom 1
Post#30 18 Gru 2007 17:41    

Re: Dekompilacja pliku *.exe


Lepiej powiedzcie jak się zabrać do tworzenia nowych , prostych systemów operacyjnych , tak by pominąć "pana microsofta" .:|Jest wtedy szansa na grzebanie w kodzie żródłowym .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Dekompilacja pliku *.exe na C lub C++ 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Dekompilacja pliku flash - podział pliku SWF (6)
.lua - Dekompilacja pliku (6)
otwieranie pliku exe - nie mogę otworzyć plików z exe (2)
Instalacja WINXP. SXS.DLL Błąd skałdniowy w pliku manifestu lub pliku zasad. (4)
poszukuje pliku dvdplay.exe (2)
Vista Sciaganie Pliku Exe (7)
Struktura pliku MZ dosowy exe (3)
Infekcja w pliku svchost.exe. (7)
XP - Brak pliku rundll.exe (6)
Modyfikacja pliku instalacyjnego *.exe (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl temat RSS