Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



po raz kolejny junost 402b


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci ->po raz kolejny junost 402b Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#1 Post autora tematu 09 Lut 2006 00:11   

po raz kolejny junost 402b


witam!
wydarłem ze strychu starego junosta(tak mi ojciec przetłumaczył )
i chciałbym go naprawic.schemat mam (po rusku ale idzie sie doczytac)
ale w zadnym miejscu na schemacie nie ma zaznaczonych napiec.
no i mam kilka pytan:

1.czy ktos moze wie jakie napiecia powinny byc na koncówce W13 wychodzącej z zasilacza??
2.czy dobrze mam zaznaczone ze kondensator c135 (2000) jest podłączony pomiedzy mase a wejscie 2 w koncówce W13,a pózniej ten kondensator sie powtarza i jest drugi raz podłączony pod rezystor r185 i mase ??


pytam dlatego ze telewizor ma pewne ubytki.miedzy innymi w zasilaczu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Lut 2006 00:11   



Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27514
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#2 09 Lut 2006 01:37   

po raz kolejny junost 402b


Witam
Ш13_14
1 - ok.12V
2 - 14-17V
3 - 12V
4 - masa
cybergood napisał:
2.czy dobrze mam zaznaczone ze kondensator c135 (2000) jest podłączony pomiedzy mase a wejscie 2 w koncówce W13,a pózniej ten kondensator sie powtarza i jest drugi raz podłączony pod rezystor r185 i mase ??

I słusznie, 'acz' na moim schemacie ten kondensator ma 5000uF Razz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#3 Post autora tematu 09 Lut 2006 12:25   

Re: po raz kolejny junost 402b


własnie tylke ze ja miałem na schemacie napisane ze on ma 2000 i jeszcze jest jakis inny ale ma napisane 1500 wiec jak narazie nie wiem .poszukam innego schematu izobacze pózniej


pozdarawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27514
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#4 09 Lut 2006 12:46   

po raz kolejny junost 402b


Ale to nie ma większego znaczenia, w filtracji one łącznie mają ok. 5000uF

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#5 Post autora tematu 09 Lut 2006 12:59   

Re: po raz kolejny junost 402b


ok dzieki
złoże zasilacz i dam bede sie meczył z reszta . jak narazie w tym małym czerwonym telewizorku widze same braki i rozłączone kable wiec troche roboty pprzedemna

pozdarawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27514
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#6 09 Lut 2006 13:05   

po raz kolejny junost 402b


Tak przy okazji to warto by było po jego uruchomieniu wymienić większość kondensatorów szczególnie w układzie kontrastu, objawy : mleczny obraz, to tak z doświadczenia Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#7 Post autora tematu 09 Lut 2006 20:40   

Re: po raz kolejny junost 402b


własnie tak zrobie ,bo czytałem we wczesniejszych postach ze czesto pojawia sie problem z odchyleniem ,a takze z dzwiekiem. kurde ale jeszcze do uruchomnienia troche czasu .dzisiaj robie nowa płytke zasilacza bo tamta była zdewastowana przez pewnego pana nieedoswiadczonego Very Happy
kurde tyle ma ubutków ze sie zastanawiam czy wogóle naprawiac ale mam zakład i musze go złozyc.

pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

_PREDATOR_ powiedz mi jeszcze czy na płytce do krótej wchodziły kable z T7 jest tylko mostek prostowniczy i kondensator czy było cos wiecej?

i czy dioda d32 bedaca na płytce zasilacza jest potrzebna(ja w jej tam nie miałem)

a jeszcze czy tranzystory t31 i t33 maja byc takie same(bo na jednym schemacie mam napisane ze sa takie same ,a znowu na innym sa ze jeden to
kt603 a drugi jakis inny)


pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
leskes
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 12 Kwi 2005
Posty: 31
Miasto: wziasc na piwo

leskes
Poziom 8
Post#8 09 Lut 2006 21:15   

po raz kolejny junost 402b


witam, najpierw sprawdz czy masz schemat od tego TV,byl on modernizowany,mysle ze w elektrodzie znajdziesz tez schemat,jest tez ksiazka o TV (w tej chwili nie pamietam nazwy) gdzie dokladnie jest opisany tenTV nasze Wele,Rubin714 itd powodzenia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27514
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#9 09 Lut 2006 21:24   

Re: po raz kolejny junost 402b


leskes napisał:
witam, najpierw sprawdz czy masz schemat od tego TV,byl on modernizowany,mysle ze w elektrodzie znajdziesz tez schemat,jest tez ksiazka o TV (w tej chwili nie pamietam nazwy) gdzie dokladnie jest opisany tenTV nasze Wele,Rubin714 itd powodzenia


Szanowny Kolego, Rubin 714 to zgoła inny TV - color, a autora monochrom (cz-b) Razz

Nie mniej chciałeś pomóc <brawa>

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#10 Post autora tematu 09 Lut 2006 21:48   

Re: po raz kolejny junost 402b


własnie tez tak mysle ze był modernizowany albo mam po prosu czesci nie te które maja byc.
schematów mam kilka ale najdokładniejszy jes własnie z elektrody.spróbuje na czasie złozyc ten zasilacz do tego tv jak beda jakies problemy to tu jeszcze napisze.

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27514
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#11 09 Lut 2006 22:17   

Re: po raz kolejny junost 402b


cybergood napisał:
_PREDATOR_ powiedz mi jeszcze czy na płytce do krótej wchodziły kable z T7 jest tylko mostek prostowniczy i kondensator czy było cos wiecej?

Nie rozumiem o co tu pytasz Crying or Very sad?
W zasilaczu nie widzę T7

cybergood napisał:
czy dioda d32 bedaca na płytce zasilacza jest potrzebna(ja w jej tam nie miałem)

Musi być, to dioda zenera

cybergood napisał:

a jeszcze czy tranzystory t31 i t33 maja byc takie same(bo na jednym schemacie mam napisane ze sa takie same ,a znowu na innym sa ze jeden to kt603 a drugi jakis inny)
pozdrawiam

T31_33 to są takie same tranzystory

Mogę Ci specjalnie zeskanować mój oryginalny schemat i przesłać na maila, łącznie z drukami i opisem części Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DiZMar
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 14 Lut 2004
Posty: 7892
Miasto: Międzyrzec Podlaski

DiZMar
Spec od TV
Post#12 10 Lut 2006 07:54   

po raz kolejny junost 402b


Tak się zastanawiam po co reaktywujesz ten zabytek? Po uruchomieiu zapewne okaże się, że niewiele widać bo kineskop nie tyle zużyty co zapowietrzony w stopniu takim, że jeszcze świeci ale tylko w nocy cokolwiek widać. Wiem to z doświadczenia kiedy wiele Junostów przez moje ręce przechodziło. A teraz po nastęnych 10 latach to te kineskopy same z siebe straciły emisję. Chyba, że sztuka dla sztuki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj)
12 Październik 2014 Kondensator Elektrolityczny 47uF/160
Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#13 Post autora tematu 10 Lut 2006 22:07   

Re: po raz kolejny junost 402b


_PREDATOR_ jesli ci sie chce to mozesz mi zeskanowac cały schemat ,a jesli nie to prosiłbym o ta czesc z zasilaczem.

DiZMar po co Very Happy ,a po to ze sie załozyłem z ojcem o skrzynke woodki ze go przynajmniej uruchomie zeby chociaz dzwiek było słychac albo cos na kineskopie było widac,a także zeby miec ta satysfakcje ze uruchomiłem cos ze staroci:D. Jesli bedzie dobrze działał to go wrzuce do kuchni i niech stoi a jesli bedzie chodził tak tak jak mówisz to pójdzie na czesci,no chyba ze zdobęde kineskop w jakiejs dobrej cenie.ale narazie nie mysle o kineskopie ,musz złozyc zasilacz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27514
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#14 11 Lut 2006 00:12   

po raz kolejny junost 402b


No to jedna flaszka z tego dla mnie Razz
A tak serio, to cały schemat przyzwoitej jakości posłałem na PW, jest w nim schemat ideowy, schemat głowicy, obwody drukowane, oscylogramy i wykaz części.
Wierzę, że dasz radę go uruchomić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 11 Lut 2006 00:12   



Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#15 Post autora tematu 11 Lut 2006 13:21   

Re: po raz kolejny junost 402b


dzięki za schemat.

no to jak wygrał zakład to ci wysle flahe mailem Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#16 Post autora tematu 11 Lut 2006 20:31   

Re: po raz kolejny junost 402b


jeszcze mam pytanie

czy moge zastąpisc tranzystor mp24b na mp42A
i jakie zamienniki ma tranzystor kt603a(bo taki posiadam w moich czesciach z zasilacza)

pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

a jeszcze ,czy ten potencjometr r186 to on ma miec 1kΩ czy ma miec 1MΩ

bo na schemacie pisze 1K a ja mam znowu inny

troche mam problemów z tym tv ale mysle ze go uruchomie

Dodano po 52 [minuty]:

jeszcze jaka powinna byc ta dioda zenera d32 .chodzi mi na jakie napięcie (12V?) i czy moze byc jakas popularna czy jakis okreslony typ

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27514
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#17 12 Lut 2006 01:16   

po raz kolejny junost 402b


Na moim schemacie nie na takiego tranzystora, prześlij mi swój schemat (z takimi tranzystorami) na maila, podaję go na PW, powinien tam podejść np. AC180_188 i jemu podobne/ germanowe, parametrów tego MP42B nie znalazłem.
Potencjometr R186 ma wartość 1 kOhm, podaj tu dokładnie co na Twoim pisze.
Dioda Zenera D32 ma wartość (o ile pamiętam 9.5V), tu masz jej parametry (podejdzie każda inna o tym napięciu Zenery):
http://www.chipinfo.ru/dsheets/diodes/stablp.html
Za tranzystor KT603A podejdzie 2N1958
Parametry tranzystora МР42В:
Ic=150mA, Ucer=40V, Ucbo=60V, Uebo=40V, Pcmax=200mW, beta=30-80, Fgr= 0.5MHz.
Parametry tranzystora KT603A:
npn, Ucbo=30V, Ucer/Uceo=30V, Uebo=3V, Ic=300mA, Pc=500mW.
Jak co, to mam potrzebne Ci tranzystoru w magazynie Razz
O ile pamiętam to ten tranzystor KT603 pracuje jako wzmacniacz wizji, jest to tranzystor krzemowy, teoretycznie powinien tam podejść BF 257_8_9, 457_8_9.
Dalaczego chcesz wymieniać aż tyle półprzewodników, coś mi się wierzyć nie chce, by wszystkie one były uszkodzone, zważ, że pomiar w kierunku przewodzenia tranzystorów germanowych wskazuje niemalże zwarcie, bardzo małą wartość rezystancji.
Ufff, koniec Razz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#18 Post autora tematu 12 Lut 2006 19:02   

Re: po raz kolejny junost 402b


nie chodzi o to ze mam taki schemat z takimi tranzystorami lecz chodzi o to ze gdy otwarłem obódowe telewizora były tam takie do zasilacza podłączone,płytka była zdewastowana całkowicie no i było kilka jeszcze latajacych czesci.
nie chce wymieniac tego wszystkiego ale połowy rzeczy nie ma przy zasilaczu albo nie były wmontowane inne(np: zamiast t31-kt645a był własnie wsadzony kt603a ,no i mp42b był zamieniony miejscami z t33).
dlatego tez pytałem jakie sa zamienniki tego,bo myslałem ze ktos po prostu nie miał i wsadził zamiennik,ale tak nie jest.

narazie pisze na temat zasilacza bo on ma najwieksze ubytki.reszta tv jest w porządku oprócz tego ze nie ma jeszcze powielacza.to reszta czesci jest na swoim miejscu.

po prostu grzebał w tym tv jakis bardzoooooo bardzoooo początkujący(nie wiem czy koles miał pojecie o lutowaniu) Very Happy

Dodano po 5 [minuty]:

tak patrzyłem własnie i wydaje mi sie ze powielacz dostane gdzies na szrocie albo wyczytałem ze sobie mozna zrobic z 3 diód i 2 kondensatorów.wiec mysle ze nie bedzie to az taki wielki problem.


narazie ci chwała _PREDATOR_ za pomoc

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27514
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#19 12 Lut 2006 19:07   

po raz kolejny junost 402b


W tym przypadku montuj cały zasilacz od nowa w/g przesłamego schematu.
W magazynie u mnie powinny być oryginalne takie tranzystorki.
Po prosty porównaj oznaczenia na druku ze schematem idewym zasilacz.
Podałem Ci parametry tranzystorów byś mógł dobrać odpowiedniki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#20 Post autora tematu 12 Lut 2006 19:14   

Re: po raz kolejny junost 402b


a na tym R186 to mam napisane 1M0 i dalej to cos w stylu przekreslonego zera lub "O" położonego poziomo i dlatego mysle ze to 1MΩ .
ale to tylko tak sie pytam bo taki potencjometr to gdzies tam znajde w czesciach

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27514
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#21 12 Lut 2006 19:21   

po raz kolejny junost 402b


Na 100% jako PR (opór regulowany) w tym układzie zasilacza nie może być 1 MOhm.
Ktoś kombinował jak 'koń pod górę', ale teraz będzie to fachowa naprawa - mam nadzieję Razz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#22 Post autora tematu 12 Lut 2006 19:28   

Re: po raz kolejny junost 402b


własnie tak robie i montuje całkowicie od nowa.mam juz prawie wszystko złozone wraz z płytką zrobiłem ale jeszcze musze gdzies w czesciach poszukac tych kt645a albo 2N1958 bo mi sie wczoraj nie chciało a dzisiaj sobie czytałem ksiazke .

Dodano po 3 [minuty]:

tez mysle ze bedzie to fachowa naprawa i tv bedzie chodził jak nalezy
no i ze skrzyneczka przwyędruje do mnie Very Happy
narazie sie ucze tego wszystkiego i poznaje usterki Very Happy

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DiZMar
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 14 Lut 2004
Posty: 7892
Miasto: Międzyrzec Podlaski

DiZMar
Spec od TV
Post#23 12 Lut 2006 21:53   

Re: po raz kolejny junost 402b


cybergood napisał:
...oprócz tego ze nie ma jeszcze powielacza...

Część praktycznie nieosiągalna a jeżeli już to cena powalająca. Czarno widze tą skrzynkę wódki. A bez powielacza nie pokarzesz, że TV zaświecił. Ciekaw jestem tej naprawy. Jeżeli Ci się uda to ja stawiam flaszkę dla pomocnika (Predator). Oczywiście wirtualną albo może i rzeczywistą, bo w czerwcu możemy się spotkać prawdopodobnie. Ale to już temat z innego forum.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj)
12 Październik 2014 Kondensator Elektrolityczny 47uF/160
Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 27514
Miasto: Olesno Śląskie

_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#24 12 Lut 2006 23:48   

po raz kolejny junost 402b


Oj chyba będzie flaszka od moda ('tyż'), mam diody i kondy do powielacza, a jak dobrze się zakręcę to i może znajdzie się i powielacz Razz.
Niech mnie drzwi jak nie doprowadzę temat do końca, do wygrania 'krzynki gorzołki' (na wirtualną się nie godzę Razz ).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Lut 2006 23:48   



Powrót do góry
Jaś Kula
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Paź 2003
Posty: 2190
Miasto: Bytom

Jaś Kula
Poziom 22
Post#25 13 Lut 2006 01:07pomocny post - solucja   

Re: po raz kolejny junost 402b


Witam.
Jeżeli mieszkasz blisko mnie , lub jeździsz na giełde do Milowic , to oddam dwa Junosty na części.
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#26 Post autora tematu 13 Lut 2006 23:02   

Re: po raz kolejny junost 402b


Chętnie przyjmę ale niestety mieszkam z drugiej strony Polski.
Na razie powalczę z tych części co mam , brakujący powielacz jeszcze gdzieś znajdę.


Kod:
Część praktycznie nieosiągalna a jeżeli już to cena powalająca. Czarno widze tą skrzynkę wódki. A bez powielacza nie pokarzesz, że TV zaświecił. Ciekaw jestem tej naprawy. Jeżeli Ci się uda to ja stawiam flaszkę dla pomocnika (Predator). Oczywiście wirtualną albo może i rzeczywistą, bo w czerwcu możemy się spotkać prawdopodobnie. Ale to już temat z innego forum.


DiZMar ale nie chodzi o to że jest nieosiągalna , po prostu ją trudno znaleźć , ale ja już mam pomysł jak go zdobędę i to bez większych kosztów.
Dam odpowiedź pod koniec tygodnia czy coś z tego będzie bo na razie nie mam czasu. A powód pewnie znany : "szkoła" , a jeszcze do tego się zwaliło 17 sprawdzianów w tym tygodniu .

Szkoła , szkoła , och ta szkoła ...

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#27 Post autora tematu 15 Kwi 2006 17:22   

Re: po raz kolejny junost 402b


Witam!
Długo mnie nie było ale nie miałem czasu zając sie tym Junostem.Są święta wiec czas sie znalazł oraz brakujące częsci sie znalazły.Tym samym chciałęm
podziekowac Jasiowi Kuli za paczke z częsciami.Jak wygram obiecana szkrzynke to jedna flacha dla ciebie.

A teraz o TV:
złożyłem zasilacz oraz całą reszte ale mam kilka problemów.
Po pierwsze z głosnika nie ma żadnego dziwięku(ten problem był juz na forum wiec jakos sobie poradze) ale to pózniej.Ważniejsze jest to że na kineskopie nic nie widac,całkowity brak reakcji.Po podłączeniu zasilania do Tv
słychac tylko pisk z trafa WN i tyle.Ma ktos moze pomysł jak to rozwiązac??
Nie mam dużego doświadczenia w naprawie TV dlatego też zadaje takie pewnie dla was proste pytania.

Dodano po 1 [minuty]:

no jeszcze kineskop wogóle nie żaży.
jakie powinny byc napiecia na wtyczce do kineskopu?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DiZMar
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 14 Lut 2004
Posty: 7892
Miasto: Międzyrzec Podlaski

DiZMar
Spec od TV
Post#28 15 Kwi 2006 17:32   

Re: po raz kolejny junost 402b


Jeżeli pisk trafa WN to prawdopodobnie zwarty (do wymiany) powielacz. Czy przypadkiem nie grzeje się dławk obok trafa WN. Patrząc od tyłu lekko w lewo na dół.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj)
12 Październik 2014 Kondensator Elektrolityczny 47uF/160
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 15 Kwi 2006 17:32   



Powrót do góry
cybergood
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 277
Miasto: Rudnik

cybergood
Poziom 16
Post#29 Post autora tematu 15 Kwi 2006 17:43   

Re: po raz kolejny junost 402b


dławik sie nie grzeje.
nie jestem pewny czy to wina powielacza bo po odłączeniu i tak piszczy.
pisk jest taki minimalny.kineskop wogóle nie żaży.
co moze byc nie tak??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DiZMar
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 14 Lut 2004
Posty: 7892
Miasto: Międzyrzec Podlaski

DiZMar
Spec od TV
Post#30 15 Kwi 2006 17:49   

Re: po raz kolejny junost 402b


Jeżeli po odłączeniu powielacza piszczy to pewnie trafko WN uszkodzone. Srawdx czy jest 12V na tym dławiku co wspominałem i czy jest iskra na trafie WN tamgdzie podłacza się powielacz. Ta iskra do srubokręta prawidłowo powinniena być (łuk elektryczny) o długoci ok.0,5cm.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj)
12 Październik 2014 Kondensator Elektrolityczny 47uF/160
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 15 Kwi 2006 17:49   



Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> po raz kolejny junost 402b 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
TV Junost 402B (13)
TV Junost 402B. Szukam schematu. (1)
TV Junost 402B - brak programatora. (3)
Junost 402B -problemy z dźwiękiem, obrazem... (3)
Junost 402B, czy dobrze szukam usterki? (6)
Eizo F56 - Po raz kolejny (3)
OTAKE 5522VT po raz kolejny (8)
Sony HCD-RXD5 Po raz kolejny (1)
Trilux TAP2831 - korekcja - po raz kolejny... (26)
Panasonic SA - AK28 F61 po raz kolejny... (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS