X

po raz kolejny junost 402b

09 Feb 2006 00:11 CYcybergood
  • #1 09 Feb 2006 00:11
    cybergood
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    witam!
    wydarłem ze strychu starego junosta(tak mi ojciec przetłumaczył )
    i chciałbym go naprawic.schemat mam (po rusku ale idzie sie doczytac)
    ale w zadnym miejscu na schemacie nie ma zaznaczonych napiec.
    no i mam kilka pytan:

    1.czy ktos moze wie jakie napiecia powinny byc na koncówce W13 wychodzącej z zasilacza??
    2.czy dobrze mam zaznaczone ze kondensator c135 (2000) jest podłączony pomiedzy mase a wejscie 2 w koncówce W13,a pózniej ten kondensator sie powtarza i jest drugi raz podłączony pod rezystor r185 i mase ??


    pytam dlatego ze telewizor ma pewne ubytki.miedzy innymi w zasilaczu.
  • #2 09 Feb 2006 01:37
    _PREDATOR_

    Moderator
    Helpful post? (0)
    Witam
    Ш13_14
    1 - ok.12V
    2 - 14-17V
    3 - 12V
    4 - masa
    cybergood wrote:
    2.czy dobrze mam zaznaczone ze kondensator c135 (2000) jest podłączony pomiedzy mase a wejscie 2 w koncówce W13,a pózniej ten kondensator sie powtarza i jest drugi raz podłączony pod rezystor r185 i mase ??

    I słusznie, 'acz' na moim schemacie ten kondensator ma 5000uF :P
  • #3 09 Feb 2006 12:25
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    własnie tylke ze ja miałem na schemacie napisane ze on ma 2000 i jeszcze jest jakis inny ale ma napisane 1500 wiec jak narazie nie wiem .poszukam innego schematu izobacze pózniej


    pozdarawiam
  • #4 09 Feb 2006 12:46
    _PREDATOR_

    Moderator
  • #5 09 Feb 2006 12:59
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    ok dzieki
    złoże zasilacz i dam bede sie meczył z reszta . jak narazie w tym małym czerwonym telewizorku widze same braki i rozłączone kable wiec troche roboty pprzedemna

    pozdarawiam
  • #6 09 Feb 2006 13:05
    _PREDATOR_

    Moderator
    Helpful post? (0)
    Tak przy okazji to warto by było po jego uruchomieniu wymienić większość kondensatorów szczególnie w układzie kontrastu, objawy : mleczny obraz, to tak z doświadczenia :D
  • #7 09 Feb 2006 20:40
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    własnie tak zrobie ,bo czytałem we wczesniejszych postach ze czesto pojawia sie problem z odchyleniem ,a takze z dzwiekiem. kurde ale jeszcze do uruchomnienia troche czasu .dzisiaj robie nowa płytke zasilacza bo tamta była zdewastowana przez pewnego pana nieedoswiadczonego :D
    kurde tyle ma ubutków ze sie zastanawiam czy wogóle naprawiac ale mam zakład i musze go złozyc.

    pozdrawiam

    Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

    _PREDATOR_ powiedz mi jeszcze czy na płytce do krótej wchodziły kable z T7 jest tylko mostek prostowniczy i kondensator czy było cos wiecej?

    i czy dioda d32 bedaca na płytce zasilacza jest potrzebna(ja w jej tam nie miałem)

    a jeszcze czy tranzystory t31 i t33 maja byc takie same(bo na jednym schemacie mam napisane ze sa takie same ,a znowu na innym sa ze jeden to
    kt603 a drugi jakis inny)


    pozdrawiam
  • #8 09 Feb 2006 21:15
    leskes
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    witam, najpierw sprawdz czy masz schemat od tego TV,byl on modernizowany,mysle ze w elektrodzie znajdziesz tez schemat,jest tez ksiazka o TV (w tej chwili nie pamietam nazwy) gdzie dokladnie jest opisany tenTV nasze Wele,Rubin714 itd powodzenia
  • #9 09 Feb 2006 21:24
    _PREDATOR_

    Moderator
    Helpful post? (0)
    leskes wrote:
    witam, najpierw sprawdz czy masz schemat od tego TV,byl on modernizowany,mysle ze w elektrodzie znajdziesz tez schemat,jest tez ksiazka o TV (w tej chwili nie pamietam nazwy) gdzie dokladnie jest opisany tenTV nasze Wele,Rubin714 itd powodzenia


    Szanowny Kolego, Rubin 714 to zgoła inny TV - color, a autora monochrom (cz-b) :P

    Nie mniej chciałeś pomóc <brawa>
  • #10 09 Feb 2006 21:48
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    własnie tez tak mysle ze był modernizowany albo mam po prosu czesci nie te które maja byc.
    schematów mam kilka ale najdokładniejszy jes własnie z elektrody.spróbuje na czasie złozyc ten zasilacz do tego tv jak beda jakies problemy to tu jeszcze napisze.

    pozdrawiam
  • #11 09 Feb 2006 22:17
    _PREDATOR_

    Moderator
    Helpful post? (0)
    cybergood wrote:
    _PREDATOR_ powiedz mi jeszcze czy na płytce do krótej wchodziły kable z T7 jest tylko mostek prostowniczy i kondensator czy było cos wiecej?

    Nie rozumiem o co tu pytasz :cry:?
    W zasilaczu nie widzę T7

    cybergood wrote:
    czy dioda d32 bedaca na płytce zasilacza jest potrzebna(ja w jej tam nie miałem)

    Musi być, to dioda zenera

    cybergood wrote:

    a jeszcze czy tranzystory t31 i t33 maja byc takie same(bo na jednym schemacie mam napisane ze sa takie same ,a znowu na innym sa ze jeden to kt603 a drugi jakis inny)
    pozdrawiam

    T31_33 to są takie same tranzystory

    Mogę Ci specjalnie zeskanować mój oryginalny schemat i przesłać na maila, łącznie z drukami i opisem części :D
  • #12 10 Feb 2006 07:54
    DiZMar
    Spec od TV
    Helpful post? (0)
    Tak się zastanawiam po co reaktywujesz ten zabytek? Po uruchomieiu zapewne okaże się, że niewiele widać bo kineskop nie tyle zużyty co zapowietrzony w stopniu takim, że jeszcze świeci ale tylko w nocy cokolwiek widać. Wiem to z doświadczenia kiedy wiele Junostów przez moje ręce przechodziło. A teraz po nastęnych 10 latach to te kineskopy same z siebe straciły emisję. Chyba, że sztuka dla sztuki.
  • #13 10 Feb 2006 22:07
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    _PREDATOR_ jesli ci sie chce to mozesz mi zeskanowac cały schemat ,a jesli nie to prosiłbym o ta czesc z zasilaczem.

    DiZMar po co :D ,a po to ze sie załozyłem z ojcem o skrzynke woodki ze go przynajmniej uruchomie zeby chociaz dzwiek było słychac albo cos na kineskopie było widac,a także zeby miec ta satysfakcje ze uruchomiłem cos ze staroci:D. Jesli bedzie dobrze działał to go wrzuce do kuchni i niech stoi a jesli bedzie chodził tak tak jak mówisz to pójdzie na czesci,no chyba ze zdobęde kineskop w jakiejs dobrej cenie.ale narazie nie mysle o kineskopie ,musz złozyc zasilacz.
  • #14 11 Feb 2006 00:12
    _PREDATOR_

    Moderator
    Helpful post? (0)
    No to jedna flaszka z tego dla mnie :P
    A tak serio, to cały schemat przyzwoitej jakości posłałem na PW, jest w nim schemat ideowy, schemat głowicy, obwody drukowane, oscylogramy i wykaz części.
    Wierzę, że dasz radę go uruchomić.
  • #15 11 Feb 2006 13:21
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    dzięki za schemat.

    no to jak wygrał zakład to ci wysle flahe mailem :D
  • #16 11 Feb 2006 20:31
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    jeszcze mam pytanie

    czy moge zastąpisc tranzystor mp24b na mp42A
    i jakie zamienniki ma tranzystor kt603a(bo taki posiadam w moich czesciach z zasilacza)

    pozdrawiam

    Dodano po 5 [minuty]:

    a jeszcze ,czy ten potencjometr r186 to on ma miec 1kΩ czy ma miec 1MΩ

    bo na schemacie pisze 1K a ja mam znowu inny

    troche mam problemów z tym tv ale mysle ze go uruchomie

    Dodano po 52 [minuty]:

    jeszcze jaka powinna byc ta dioda zenera d32 .chodzi mi na jakie napięcie (12V?) i czy moze byc jakas popularna czy jakis okreslony typ
  • #17 12 Feb 2006 01:16
    _PREDATOR_

    Moderator
    Helpful post? (0)
    Na moim schemacie nie na takiego tranzystora, prześlij mi swój schemat (z takimi tranzystorami) na maila, podaję go na PW, powinien tam podejść np. AC180_188 i jemu podobne/ germanowe, parametrów tego MP42B nie znalazłem.
    Potencjometr R186 ma wartość 1 kOhm, podaj tu dokładnie co na Twoim pisze.
    Dioda Zenera D32 ma wartość (o ile pamiętam 9.5V), tu masz jej parametry (podejdzie każda inna o tym napięciu Zenery):
    http://www.chipinfo.ru/dsheets/diodes/stablp.html
    Za tranzystor KT603A podejdzie 2N1958
    Parametry tranzystora МР42В:
    Ic=150mA, Ucer=40V, Ucbo=60V, Uebo=40V, Pcmax=200mW, beta=30-80, Fgr= 0.5MHz.
    Parametry tranzystora KT603A:
    npn, Ucbo=30V, Ucer/Uceo=30V, Uebo=3V, Ic=300mA, Pc=500mW.
    Jak co, to mam potrzebne Ci tranzystoru w magazynie :P
    O ile pamiętam to ten tranzystor KT603 pracuje jako wzmacniacz wizji, jest to tranzystor krzemowy, teoretycznie powinien tam podejść BF 257_8_9, 457_8_9.
    Dalaczego chcesz wymieniać aż tyle półprzewodników, coś mi się wierzyć nie chce, by wszystkie one były uszkodzone, zważ, że pomiar w kierunku przewodzenia tranzystorów germanowych wskazuje niemalże zwarcie, bardzo małą wartość rezystancji.
    Ufff, koniec :P
  • #18 12 Feb 2006 19:02
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    nie chodzi o to ze mam taki schemat z takimi tranzystorami lecz chodzi o to ze gdy otwarłem obódowe telewizora były tam takie do zasilacza podłączone,płytka była zdewastowana całkowicie no i było kilka jeszcze latajacych czesci.
    nie chce wymieniac tego wszystkiego ale połowy rzeczy nie ma przy zasilaczu albo nie były wmontowane inne(np: zamiast t31-kt645a był własnie wsadzony kt603a ,no i mp42b był zamieniony miejscami z t33).
    dlatego tez pytałem jakie sa zamienniki tego,bo myslałem ze ktos po prostu nie miał i wsadził zamiennik,ale tak nie jest.

    narazie pisze na temat zasilacza bo on ma najwieksze ubytki.reszta tv jest w porządku oprócz tego ze nie ma jeszcze powielacza.to reszta czesci jest na swoim miejscu.

    po prostu grzebał w tym tv jakis bardzoooooo bardzoooo początkujący(nie wiem czy koles miał pojecie o lutowaniu) :D

    Dodano po 5 [minuty]:

    tak patrzyłem własnie i wydaje mi sie ze powielacz dostane gdzies na szrocie albo wyczytałem ze sobie mozna zrobic z 3 diód i 2 kondensatorów.wiec mysle ze nie bedzie to az taki wielki problem.


    narazie ci chwała _PREDATOR_ za pomoc

    pozdrawiam
  • #19 12 Feb 2006 19:07
    _PREDATOR_

    Moderator
    Helpful post? (0)
    W tym przypadku montuj cały zasilacz od nowa w/g przesłamego schematu.
    W magazynie u mnie powinny być oryginalne takie tranzystorki.
    Po prosty porównaj oznaczenia na druku ze schematem idewym zasilacz.
    Podałem Ci parametry tranzystorów byś mógł dobrać odpowiedniki.
  • #20 12 Feb 2006 19:14
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    a na tym R186 to mam napisane 1M0 i dalej to cos w stylu przekreslonego zera lub "O" położonego poziomo i dlatego mysle ze to 1MΩ .
    ale to tylko tak sie pytam bo taki potencjometr to gdzies tam znajde w czesciach
  • #21 12 Feb 2006 19:21
    _PREDATOR_

    Moderator
    Helpful post? (0)
    Na 100% jako PR (opór regulowany) w tym układzie zasilacza nie może być 1 MOhm.
    Ktoś kombinował jak 'koń pod górę', ale teraz będzie to fachowa naprawa - mam nadzieję :P
  • #22 12 Feb 2006 19:28
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    własnie tak robie i montuje całkowicie od nowa.mam juz prawie wszystko złozone wraz z płytką zrobiłem ale jeszcze musze gdzies w czesciach poszukac tych kt645a albo 2N1958 bo mi sie wczoraj nie chciało a dzisiaj sobie czytałem ksiazke .

    Dodano po 3 [minuty]:

    tez mysle ze bedzie to fachowa naprawa i tv bedzie chodził jak nalezy
    no i ze skrzyneczka przwyędruje do mnie :D
    narazie sie ucze tego wszystkiego i poznaje usterki :D

    pozdrawiam
  • #23 12 Feb 2006 21:53
    DiZMar
    Spec od TV
    Helpful post? (0)
    cybergood wrote:
    ...oprócz tego ze nie ma jeszcze powielacza...

    Część praktycznie nieosiągalna a jeżeli już to cena powalająca. Czarno widze tą skrzynkę wódki. A bez powielacza nie pokarzesz, że TV zaświecił. Ciekaw jestem tej naprawy. Jeżeli Ci się uda to ja stawiam flaszkę dla pomocnika (Predator). Oczywiście wirtualną albo może i rzeczywistą, bo w czerwcu możemy się spotkać prawdopodobnie. Ale to już temat z innego forum.
  • #24 12 Feb 2006 23:48
    _PREDATOR_

    Moderator
    Helpful post? (0)
    Oj chyba będzie flaszka od moda ('tyż'), mam diody i kondy do powielacza, a jak dobrze się zakręcę to i może znajdzie się i powielacz :P.
    Niech mnie drzwi jak nie doprowadzę temat do końca, do wygrania 'krzynki gorzołki' (na wirtualną się nie godzę :P ).
  • Helpful post
    #25 13 Feb 2006 01:07
    Jaś Kula
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Jeżeli mieszkasz blisko mnie , lub jeździsz na giełde do Milowic , to oddam dwa Junosty na części.
    Pozdrawiam.
  • #26 13 Feb 2006 23:02
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    Chętnie przyjmę ale niestety mieszkam z drugiej strony Polski.
    Na razie powalczę z tych części co mam , brakujący powielacz jeszcze gdzieś znajdę.


    Code:
    Część praktycznie nieosiągalna a jeżeli już to cena powalająca. Czarno widze tą skrzynkę wódki. A bez powielacza nie pokarzesz, że TV zaświecił. Ciekaw jestem tej naprawy. Jeżeli Ci się uda to ja stawiam flaszkę dla pomocnika (Predator). Oczywiście wirtualną albo może i rzeczywistą, bo w czerwcu możemy się spotkać prawdopodobnie. Ale to już temat z innego forum.


    DiZMar ale nie chodzi o to że jest nieosiągalna , po prostu ją trudno znaleźć , ale ja już mam pomysł jak go zdobędę i to bez większych kosztów.
    Dam odpowiedź pod koniec tygodnia czy coś z tego będzie bo na razie nie mam czasu. A powód pewnie znany : "szkoła" , a jeszcze do tego się zwaliło 17 sprawdzianów w tym tygodniu .

    Szkoła , szkoła , och ta szkoła ...

    Pozdrawiam
  • #27 15 Apr 2006 17:22
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam!
    Długo mnie nie było ale nie miałem czasu zając sie tym Junostem.Są święta wiec czas sie znalazł oraz brakujące częsci sie znalazły.Tym samym chciałęm
    podziekowac Jasiowi Kuli za paczke z częsciami.Jak wygram obiecana szkrzynke to jedna flacha dla ciebie.

    A teraz o TV:
    złożyłem zasilacz oraz całą reszte ale mam kilka problemów.
    Po pierwsze z głosnika nie ma żadnego dziwięku(ten problem był juz na forum wiec jakos sobie poradze) ale to pózniej.Ważniejsze jest to że na kineskopie nic nie widac,całkowity brak reakcji.Po podłączeniu zasilania do Tv
    słychac tylko pisk z trafa WN i tyle.Ma ktos moze pomysł jak to rozwiązac??
    Nie mam dużego doświadczenia w naprawie TV dlatego też zadaje takie pewnie dla was proste pytania.

    Dodano po 1 [minuty]:

    no jeszcze kineskop wogóle nie żaży.
    jakie powinny byc napiecia na wtyczce do kineskopu?
  • #28 15 Apr 2006 17:32
    DiZMar
    Spec od TV
    Helpful post? (0)
    Jeżeli pisk trafa WN to prawdopodobnie zwarty (do wymiany) powielacz. Czy przypadkiem nie grzeje się dławk obok trafa WN. Patrząc od tyłu lekko w lewo na dół.
  • #29 15 Apr 2006 17:43
    cybergood
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    dławik sie nie grzeje.
    nie jestem pewny czy to wina powielacza bo po odłączeniu i tak piszczy.
    pisk jest taki minimalny.kineskop wogóle nie żaży.
    co moze byc nie tak??
  • #30 15 Apr 2006 17:49
    DiZMar
    Spec od TV
    Helpful post? (0)
    Jeżeli po odłączeniu powielacza piszczy to pewnie trafko WN uszkodzone. Srawdx czy jest 12V na tym dławiku co wspominałem i czy jest iskra na trafie WN tamgdzie podłacza się powielacz. Ta iskra do srubokręta prawidłowo powinniena być (łuk elektryczny) o długoci ok.0,5cm.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products