Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Telewizja kablowa.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Telewizja kablowa.
Autor
Wiadomość
the.end
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 49
Miasto: Wawa

Post#1 Post autora tematu 09 Lut 2006 11:01   

Telewizja kablowa.


Witam. Poradzcie prosze gdzie moge znalezdz wiedze na temat telewizji kablowej. Przypadla mi w udziale opieka nad czyms takim. Ok. 200 TV. Zewnetrzne wzmacniacze Atlanta Scientific, rozdzielacze itd. Wszystko z ubieglego tysiaclecia. Jak powinna wygladac dobrze zaprojektowana siec, jakie max dlugosci kabli(np RG59) do odbiornika, gdzie i jaki rodzaj rozdzielacza itd. Bo to co zastalem tutaj jest chyba z deka przeciazone....

Help me !

the.end
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lut 2006 11:01   





Powrót do góry
   
SP5IT
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 7126
Miasto: Beeftown

Post#2 09 Lut 2006 11:13   

Re: Telewizja kablowa.


Temat rzeka. Jak nigdy tego nie robiłeś, to ciężko ci będzie się wdrożyć. Jak potrzebujesz pomocy praktycznej, to PM.
M.
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4513
Miasto: Wielkopolska

Post#3 09 Lut 2006 12:31   

Re: Telewizja kablowa.


Witam

Faktycznie temat szeroki.
Napisz konkretnie co cię intersuje, jakie masz problemy, pomysły koncepcje, ile kanałow tv jest nadawanych w sieci, jak rozległa jest sieć, jakie budynki, bloki obejmuje, czy ma jakieś inne usugi w "kablu".

Podstawa to prawidłowe zestrojenie kanałów w studiu i wyjście równym sygnałem.
Pzdr
Powrót do góry
   
the.end
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 49
Miasto: Wawa

Post#4 Post autora tematu 09 Lut 2006 16:29   

Re: Telewizja kablowa.


Oj rzeka.
Nie mam w tej chwili szczagolow, typow kabla, czestotliwosci kanalow...
Sprawa wyglada tak: Do budynku dochodzi kabelek, deko grubszy od kciuka z dobrym jakosciowo ( obrazem) sygnalem w ilosci kilkunastu kanalow na poziomie
65dBµV ( nie wiem czy punkt pomiarowy nie odejmuje 20dBµV ).Wchodzi to to na 2-way splitter, a z niego na wzmacniacze, moze extendery ( w kazdym razie bez zew. zasilania firmy Scientific Atlanta, prawdopodobnie cos o oznaczeniu SA 6554 ) w w szczelnej metalowej obudowie wielkosci ok. 30x20cm. Jeden kabel (ciagle gruby) idzie w lewa strone budynku i zasila moze z 50 TV, drugi w prawo i opasuje wieksza czesc budynku ( ze 300m?) i zasila ponad 100 TV, i z tym jest problem. Na tym kablu sa zainstalowane 4 i 8 wy. splittery o oznaczeniach np. 17, 21. Czasami pod takim splitterem, mozna spotkac kolejne, ot takie blaszane puszeczki z 1 we F i 2 wy. F....
Generalnie chodzi o to, ze po stronie wyjsciowej tego prawego SA6554 obraz jest juz nieco zabrudzony, a to co sie dzieje na dalszych odbiornikach jest jak dla mnie nie do przyjecia. Nic oprocz TV na tym kablu nie ma. Dlatego prosze o jakies podstawy chocby, zebym wiedzial co i gdzie powinno sie stosowac dla takiej prostej kablowki. Czym sie roznia amplifiery od extenderow, co oznaczaja te liczby na splitterach itd. Jaki typ kabla zalecacie do odbiorcow koncowych ( czy np RG59 jest OK, a jesli tak to do jakiej dlugosci ) ?
Potrzebuje podstaw, niestety i kilku przykazan, co trzeba a czego nie powinno sie robic.

Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie

the.end
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4513
Miasto: Wielkopolska

Post#5 09 Lut 2006 19:34   

Re: Telewizja kablowa.


Witam

Przydałyby się jednak konkrety - musisz dokładnie okreslić co, gdzie mierzysz na jakim urządzeniu, w którym miejscu.

Czyli sygnał wchodzi do wzmacniacza (prawdop) przed wzm masz poziom syg 65dB - musisz dokładnie określić czy jest to pomiar bezpośredni czy przez jakiś tłumik (TEST) jeżeli test jest -20db to sygnał wchodzący jest 85dB (wysoki) po wzmacniaczu sygnał powinieneś utrzymywać na poziomie max 105dB dla najwyższego kanału, 100 - 102dB dla najniższego
Jeżeli np ostatni kanał w sieci to 66, to do pomiaru przyjmij sobie 60 kanał i jego się trzymaj, do pomiaru niskich przyjmij np.: 6kanał (oczywiście o ile takie kanały masz w sieci)
Uważaj, czy wzmacniacze nie są zasilane zdalnie - wtedy nie możesz bezpośrednio mierzyć miernikiem na przewodzie, tylko poprzez separator lub w specjalnych przygotowanych miejscach na odgałęźnikach czy w wzmacniaczach (Test Point)
Jest bardzo dużo czynników które trzeba wziąść pod uwagę, dlatego postępuj ostrożnie - opisuj ze szczegółami każdy element, symbol sprzętu.

Pzdr
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lut 2006 19:34   





Powrót do góry
   
the.end
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 49
Miasto: Wawa

Post#6 Post autora tematu 10 Lut 2006 11:18   

Re: Telewizja kablowa.


thanks @kasprzyk za ta garstke podstaw.

Wiec tak, te wzmacnicze o ktorych pisalem to Scientific Atlanta Line Extender 6500. Sygnal byl mierzony na punktach testowych. Takze jak pisalem na wej. jest ok 85 dB i czysty sygnal ( pomiar dla ktoregos ze srodkowych kanalow ) na wyj. niezaleznie od uzytego equlizera ( taka biala kostka ( 4 nogi? z oznaczeniem w MHz)) wew. line extendera, czy tez ( no wlasnie nawet nie wiem co to dokladnie jest ) takiego niebieskiego czegos z dwoma nogami o oznaczeniach np 1 czy 2, sygnal, na wyj. mimo ze zmienia sie jego moc jest jakby to powiedziec, brudny ). Byc moze poprostu walniety jest ten extender, raczej nie do zdobycia....
Moje pytanie pozostaje na te chwile ogolne. Jak powinna byc zbudowowana taka wlasnie prosta siec kablowa, czy opisane wczesniej pajeczarstwo jest dopuszczalene ? Czy zamiast wpinac 10 TV w 8 wyj splitter lepiej jest zastosowac kolejny splitter na tym grubym kablu. Co oznaczaja te liczby na splitterach ( 17,21 czy np. 29 ) ?

Czy naprawde nikt tego nie wie ?

Pozdrawiam
the.end
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4513
Miasto: Wielkopolska

Post#7 10 Lut 2006 15:32   

Re: Telewizja kablowa.


WItam

Niestety nie znam tych wzm, (trzba poszperać w specyfikacjach tych urządzeń) wkłady o których piszesz są to tłumiki i korektory, które służą do ustalenia poziomu sygnału kanałów na wyjściu.

Pytanie:
Te 85dB jest na wyjściu tego wzmacniacza (testerze) czy na wejściu ? We wzmacniaczu powinieneś mieć dwa punkty pomiarowe - sprawdź to - najczęściej test wyjściowy jest blisko złącz - czyli wyjść na przewody.
W wolnej chwili spróbuje znaleźć instrukcje tego modelu - na jej podstawie powinienem powiedzieć coś więcej.

Zasada budowy sieci nie jest trudna, przewody magistralne (główne - czyli te co np. zasilają osiedle, poszczególne ulice) należy jak najrzadziej ciąć - czyli unikać dodatkwych złącz i niepotrzebnych tłumień - czyli prowadzisz przewód magistralny tak daleko, jak starczy sygnał do wysterowania następnego wzmacniacza pozostawiając w tym zapas 5, więcej dB. Jeżeli nawet przewód taki przechodzi koło bloku - nie tniesz go w tym miejscu, tylko od tego budynku doprowadzasz następny przewód do pierwszego miejsca cięcia przewodu magistralnego - nie zawsze ta zasada się sprawdza - jest to teoria optymalnego wykorzystania magistrali.

Oznaczenia na odgałęźnikach - 12,14,czy 8dB - jest to tłumienie odgałęźne - sygnał przechodzi przez odgałęźnik z niewielkim tłumieniem na przelocie - zasilając dłuższą nitkę, a na odgałęzieniu podłączasz budynki, czy klientów bliższych. Dąży się do max wykorzystania sygnału przy zachowaniu normy poziomów sygnału jaki powinien być na gnieździe u klienta lub potrzebnego do wysterowania wzmacniacza.
normy:
http://www.telmor.pl/WK/Main1?idob=150&dzial=pomoc&op=zawartosc

Później postaram się zapodać linki lub poglądowe schematy.
pzdr

Podstawowe zagadnienia:

http://www.aval.com.pl/porady.php?p=p9 - w tvk stosuj tylko układ gniazd gwiazdowy - musisz mieć możlwość operowania niezależnie kazdym klientem.

http://www.aval.com.pl/porady.php?p=p11
http://www.aval.com.pl/porady.php?p=p12

dużo jest jeszcze tutaj:
http://www.dipol.com.pl/index.htm


Powrót do góry
   
the.end
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 49
Miasto: Wawa

Post#8 Post autora tematu 13 Lut 2006 10:48   

Re: Telewizja kablowa.


Witam,

Dzieki za info, chyba powoli wszystko qmam.

Miernik pokazuje ok 65 na punkcie TEST -20dB wejscia. Nie wiem czy jest to duzo, ale z tego co sie orientuje na takim kablu moze byc i 120dB.
Pytanie.
Pisze sie o zakonczeniu linii 75 ohm terminatorem. Czy wszystkie niewykozystane wyj. rozgaleznikow trzeba w ten sposob zaterminowac ?
Pisze tu o profesionalncyh rozgaleznikach na kablu magistralnym.

Pozdrawiam i jescze raz dziekuje

the.end
Powrót do góry
   
kreslarz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 2157
Miasto: Świętochłowice

Post#9 13 Lut 2006 14:22   

Re: Telewizja kablowa.


Witam!

Każda sieć telewizji kablowej, czy jest to spora sieć miejska, osiedlowa, czy niewielka instalacja typu dawny AZART, musi obecnie spełniać określone wymagania techniczne. Są one opisane w normach PN-EN 50083-1 do PN-EN 50083-9. Normy te są aktualnie obowiązujące w kraju. Tam są opisane również minimalne i maksymalne poziomy sygnałów, jakie powinny docierać do abonenta, a także inne parametry.

Polecam stronkę krajowego producenta urządzeń TVK, www.miap.com.pl
a szczególnie sposób liczenia kaskady wzmacniaczy z przykładami. http://www.miap.com.pl/arch/manualpl/wm_przyklady_obliczen.pdf
Doskonałe opracowanie!
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4513
Miasto: Wielkopolska

Post#10 13 Lut 2006 15:43pomocny post - solucja   

Re: Telewizja kablowa.


the.end napisał:
Witam,

Pisze sie o zakonczeniu linii 75 ohm terminatorem. Czy wszystkie niewykozystane wyj. rozgaleznikow trzeba w ten sposob zaterminowac ?
Pisze tu o profesionalncyh rozgaleznikach na kablu magistralnym.

Pozdrawiam i jescze raz dziekuje

the.end


Tak - wszystkie powinny być zakończone rezystorem 75om - tyczy się to nie tylko tych rozgałęźników ale także wszystkich innych w sieci - włącznie z ostatnimi przy samych telewizorach. Oczywiście nie musisz teraz sprawdzać czy tak jest wszędzie zrobione, jednak zwracaj na to uwagę w trakcie konserwacji czy modernizacji sieci.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lut 2006 15:43pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
the.end
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 49
Miasto: Wawa

Post#11 Post autora tematu 26 Kwi 2006 10:34   

Telewizja kablowa.


"sygnał przechodzi przez odgałęźnik z niewielkim tłumieniem na przelocie "
Jakie tlumienie nalezy przujac dla pojedynczego odgaleznika i rozdzielacza ?
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4513
Miasto: Wielkopolska

Post#12 26 Kwi 2006 14:40   

Re: Telewizja kablowa.


Witam

Wszytko zalezy jaki rozgałęźnik/odgałęźnik:

popatrz tutaj:

http://www.tratec.pl/pasywa-ecoline.htm

pzdr
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Telewizja kablowa.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Telewizja kablowa (3)
telewizja kablowa pytanie (3)
Telewizja Kablowa-Pytanie. (4)
Telewizja kablowa jak to zrobić (4)
Sharp SV-2142SCN i telewizja kablowa (1)
Telewizja Kablowa Z Upc W Bydgoszczy (1)
Telewizja Kablowa - Korektor Tłumienia (1)
Telewizja Kablowa: Stacja Czołowa (4)
Telewizja kablowa - głowica hyperband (5)
Telewizja kablowa a karta telewizyjna w komputerze (14)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS