X

Optymalne temperatury pracy komputera ?

17 Feb 2006 07:45 KOkowalos
  • #1 17 Feb 2006 07:45
    kowalos
    Level 9  
    Posts: 5 | Help: 0
    • Location: Kruszwica
    Helpful post? (0)
    Witam.

    Wyciszyszyłem ostatnio sobie compa. Zamontowałem dwa wolnoobrotowe wiatraki jeden zasysający a drugi wyciągający powietrze. Zmieniłem także wentylator na procku. Wszystko jest ok. Ale martwi mnie trochę (może niepotrzebnie) temperatura płyty głównej. Przy normalnej pracy skacze od 35C do 40C. Przy większym obciążeniu dochodzi do 50C. Analizowałem to na podstawie danych z programi Everest i SpeedFan. Temperatura procka 27C-35C, a dysku 27C-30C, te są akurat OK. Mam płyte ASRock P4VT8, chipset VIA PT800. Sprawdzałem w instrukcji oraz na stronie producenta, ale nie podają tam żadnych danych związanych z zakresem temperatur. Możę nałożyłem za mało pasty między radiator a chipset, lub w ogóle źle ją nałożyłem i przez to są takie skoki temperatury. Analizując podobne posty z reguły są podawane temperatury płyty 25C do 35C. Może niepotrzebnie się martwię ale jak ktoś mógłby mi coś doradzić to bardzo bym prosił.

    Pozdrawiam
  • #2 17 Feb 2006 08:13
    swierzak_
    Level 20  
    Posts: 345 | Help: 25
    Helpful post? (0)
    Coś dziwne to. Temp na mobo masz wiekszą od proca:/ Może tam jest na odwrót... temp z proca pokazuje jako mobo a temp z mobo jako proca.
    Na nb masz sam radiator?? Jakie wielkości??
    A na procu (i jaki to wogóle??) co masz za chłodzenie??
    No chyba, że faktycznie źle nałozyles paste na nb lub jakoś niedokładnie radiator nałożony...
  • #3 17 Feb 2006 08:35
    kowalos
    Level 9  
    Posts: 5 | Help: 0
    • Location: Kruszwica
    Topic author Helpful post? (0)
    Na procesorze (Celeron 2,6GHz) mam Zalmana 700B AICu http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=85971297,, , na chipsecie jest fabryczny radiator. Ma wymiary jakieś 40x40x40.
    Wydaje mi się że Everest chyba wskazuje poprawnie. Chociaż jak sprawdzam w Biosie to pokazuje ok 50C :?:

    PS. Przed chwilą dowiedziałem się że Everst może zamieniać właśnie temp z chipsetu z temp procka, więc gdyby tak samo było u mnie, to te temperaturki są chyba ok ?
  • #4 17 Feb 2006 10:05
    maryousz
    Level 17  
    Posts: 285 | Help: 5
    • Location: Warszawa
    Helpful post? (0)
    swierzak_ wrote:
    Coś dziwne to. Temp na mobo masz wiekszą od proca:/

    Ja mam semprona 3000+64 bit i plyte Asus K8N4-E Deluxe i takze na chipsecie(ok 40 stopni) mam wieksza temperature niz na procesorze(35-36 stopni) oczywiscie w stanie bez obciazenia. Wiec to chyba nic dziwnego...
  • #5 17 Feb 2006 10:29
    kowalos
    Level 9  
    Posts: 5 | Help: 0
    • Location: Kruszwica
    Topic author Helpful post? (0)
    Wydaje mi się po tym, co zauważyłem, że te temperatury które wskazuje Ewerest są zamienione (temp proca to w ewereście w rzeczywistości temp chipsetu i odwrotnie temp chipsetu to temp procka), ponieważ temperatura niby chipsetu zmienia się zawsze wtedy gdy procesor coś przetwarza, a temp niby że procesora jest zawsze prawie na równym poziomie, zmienia się o góra 3C. Nie wiem czy dobrze wniskuje, ale dowiedziałem się na forum, że u wielu ludzi Everest błednie pokazuje wartości temperatur, myląc proca z czipsetem.
  • #6 17 Feb 2006 10:48
    maryousz
    Level 17  
    Posts: 285 | Help: 5
    • Location: Warszawa
    Helpful post? (0)
    Nie zgodze sie z kolega.
    U mnie PC probe wskazuje to samo co Everest. Ponadto gdy podkrecilem procesor wtedy wyraznie wzrosla jego temperatura natomiast temp. chipsetu zostala bez zmian.
    pozdr.
  • #7 17 Feb 2006 11:19
    miriamo
    Level 1  
    Posts: 1 | Help: 0
    • Location: Chrzanów
    Helpful post? (0)
    U mnie z temperaturą - przerąbane...
    Everest`2006 pokazuje mi w tej chwili 45°C na procku P4 3,0GHz (nic nie podrasowywane) - w tle idzie: -Internet(stałe łącze za NATem),-Azureus2.3.0.6, -Kaspersky i otwarte 4 strony w IE (temperatura najniższa to ±38°C gdy nic się nie dzieje) .System XP Pro, stabilny, bez żadnych zawieszeń czy wyłączeń.
    Komp to: -zasilacz 350W, -płyta MSI 865 Neo2, -grafika: HiS Radeon9600PRO - pamięć 512 MB.
    Po zmianie procka (z Celerona 2,4GHz) dołożony wentylator wyciągający z obudowy.
    Kilka dni temu zmieniłem wentylator na P4: z oryginalnego na Pentagram100AlCu, bo było gorzej.
    Pozostaje mi jednak problem z zakłoceniami audio, gdy temp. na procku jest powyżej 58°C ( przy mocno obciążonym procku dłuższy czas), przy niższej od w/w jest O.K. W podpiętej mini-wieżyczce Aiwa pojawiają się trzaski non stop - jeśli tylko ma odtwarzać audio z kompa, nawet przy wyłączonym głosie na karcie audio (zintegrowana RealTek AC 97). Co dziwne - podpiąłem do innej wieży JVC i tam jest bez żadnych zakłóceń... Próbowałem listę zasilającą z niby-filtrem, ale nic kompletnie nie dało.
    To jest chyba już inny temat ,bo właśnie pod tym kątem teraz przeszukuję to Forum. Może jednak tu mi ktoś coś podpowie... Z góry dziękuję...
  • #8 17 Feb 2006 14:02
    boundrose
    Level 14  
    Posts: 74 | Help: 11
    • Location: BB
    Helpful post? (0)
    jesli nie doswiadczasz freezow czy restartow komputera nie masz sie co przejmowac. 50*C to jeszcze w normie

    Zawsze mozesz sciagnac ten radiator i zmienic standardowy silikonowy glut producenta na AC5 lub Ceramique. Da Ci to kilka stopni mniej. Ewentualnie podwies nad nim jakas 80tke np arctica tc pro.

    Ale tak jak mowilem, 50*C to ejszcze nie tragednia.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products