X

alarm w domu - jak podłączyć czujniki?

17 Feb 2006 19:13 ZIziomek12
  • #1 17 Feb 2006 19:13
    ziomek12
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    witam

    Chce w domu zamontować alarm. Mam centralę satela CA-6 i 5 czujników ruchu aqua do każdego pomieszczenia. Ale nie wiem jak podłączyć czujniki. Nigdy tego nie robiłem. W instrukcji pisza ze mozna podłączyć na różne sposoby np.wejścia dwuparametryczne 2EOL, albo wejście jednoparametryczne EOL ( a nie wiem co to znaczy). Jak podłączyć alarm a jak sabotaż. Czy dać na oddzielne wejście w centrali sabotaż ze wszystkich czujek, manipulatora i centrali. czy sabotaż i alarm pod jedno wejście z kazdej czujki. Czy dam sam radę to zrobić. Proszę o radę.
  • #2 17 Feb 2006 19:56
    jacq
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    najlepszym wyjściem jest 2eol, schemat znajdziesz w instrukcji instalatora centrali, z czujkami aqua daj sobie spokój jeśli robisz w miarę poważny system
  • #3 17 Feb 2006 20:21
    nomad22
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Tak popieram kolege , czujniki polaczyc 2eol co da Ci to iz po otworzeniu czujnika bedziesz miala alarm sabotazowy z okreslonej lini i oczywiscie zwykly alarm podczas czuwania alarmu.Co do czujek to pewnie kupiles jakis kaplet razem z czujnikami.Jak mozesz to je wywal i kup cos dobrego np.Encory 301 lub EV 80 Aritech.
    Pozdrawiam.
  • #4 17 Feb 2006 20:50
    krz220
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    to ma być instalacja w domu po co te wywal to dla potrzeb domowych nie musi być 2eolnc może być eol tak przewiduje fabryka.Gdyby to było zamówienie publiczne to tak ale do eksperymetów montój co masz,gdy będą problemy kup wystarczy PRO.
  • #5 17 Feb 2006 20:50
    albino
    Level 24  
    Helpful post? (0)
    Tu znajdziesz instrukcje w pdf do CA 6,na samym koncu instrukcji masz opis jak podlaczac czujki(cztery opcje).Pozdrawiam.
    http://www.satel.pl/produkty/instrukcje.php
  • #6 17 Feb 2006 21:10
    krz220
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    w domu prywatnym odpuść sabotaże w czujnikach bo nikt ci w domu nie będzie robił kombinacji z czujnikami sami swoi obcych nie zostawisz bez nadzoru wyeliminujesz krańcówki z którymi różnie bywa.Sabotaże syren owszem ale z opornikiem 2.2 lub 1.1 obojetnie w syrenie .Pamiętaj o jednym najważniejsza jest jakość i iliość kabli .Rób antyzakłuceniowo tzn nie dawaj nic do masy w czujce , do masy ele w centrali -nie jest to samo będzie mniej siwych włosów i bardziej prostych na głoowie.Najlepiej 1 kabel od czujki do centrali.Kable zbędne też mąją znaczenie,ostatnio w wideofonie miałem ładne pierdzenie dzięki kabelkom które były w powietrzu .
  • #7 18 Feb 2006 08:38
    norbert.s.

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    nomad22 wrote:
    Witam.
    Tak popieram kolege , czujniki polaczyc 2eol co da Ci to iz po otworzeniu czujnika bedziesz miala alarm sabotazowy z okreslonej lini i oczywiscie zwykly alarm podczas czuwania alarmu.Co do czujek to pewnie kupiles jakis kaplet razem z czujnikami.Jak mozesz to je wywal i kup cos dobrego np.Encory 301 lub EV 80 Aritech.
    Pozdrawiam.
    -jeżeli ev80 uważasz za "coś dobrego" to gratuluję poczucia humoru,zwykła chińszczyzna bez żadnej regulacji i surowa jak kartofel jedynym jej atutem jest to,że jest ładna[encore może trochę lepsza] więc może jednak niech lepiej pozostanie przy tych satelowskich aquach,które nie są aż takie złe[problemy występowały w czujkach z pierwszej fazy produkcji],w instrukcji czujki masz schematy połaczeń różnych konfiguracji.

    Dodano po 23 [minuty]:

    faktycznie ,tak jak napisano wyżej w konfiguracji dwuparametrycznej identyfikujesz miejsce sabotażu[i upierając się wystarczą 3 przewody na czujnik] a w jednoparametrycznej oraz nc masz po prostu pętlę lecącą przez elementy systemu.
  • #8 18 Feb 2006 09:14
    jacq
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    porównywanie encorów cyfrowych do aqua wydaje się conajmniej śmieszne, mam na myśli czułość i kąt widzenia. mimo że nie jestem małym facetem jeśli się uprę przejdę obok aqua niezauważony, wszystko dzięki "genialnej" funkcji prealarmu. jedyne wyjście to wyłączać leda. jak na mój gust agua jest po prostu zbyt tępa. prawdę mówiąc nawet takie małe tanie czujki rokoneta (nie znam modelu) są bardziej czułe od satelowskich.
    pozdr
  • #9 18 Feb 2006 09:40
    norbert.s.

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    człowieku,ty chyba nie wiesz co piszesz,encore301 nie jest czujką cyfrową tylko analogową i nie zachwalam czujek aqua -cyfrowych zresztą[też nie cieszy mnie ten prealarm] tylko piszę,że nie są najgorsze i jeżeli ma je wymieniać na ev80 albo encory to nie ma sensu,poza tym można w aqua'ch podwyższyć czułość za pomocą zworki i to polepsza jej działanie.

    Dodano po 2 [minuty]:

    napisałem w nawiasie,że encore jest trochę lepsza i miałem okazję montować niejednokrotnie wszystkie trzy modele tych czujek.
  • #10 18 Feb 2006 10:20
    nomad22
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Nie proponij nikomu czujek satela bo sa do bani.Klient kjupi sobie takie a pozniej skakalem przed czujka i robilem pajacyki by zadzialala..:)
    Co do czujek ev powiesilem ich juz okolo 400 i nie ma z nimi problemu.
    A encory sa i analogowe i cyfrowe.
  • #11 18 Feb 2006 10:26
    bhtom
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    Ja mam czujniki Aqua prawie 2 lata i jest ok. Reagują dobrze na ruch człowieka.
    A co do prealarmu to ja w moich czujkach nie mam go. Jak działa ten prealarm?
    Pozdrawiam.
  • #12 18 Feb 2006 10:26
    norbert.s.

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    cyfrowa jest 301d a nie 301 a to taka różnica jak aqua i aqua pro,trzeba pisać dokładniej.
  • #13 18 Feb 2006 12:02
    ziomek12
    Level 2  
    Topic author Helpful post? (0)
    a jeśli mam czyjniki maksymalnie około 15 metrów od centrali toczy wykorzystać wspolną masę czy odzielną do zasilania i paremetru
  • #14 18 Feb 2006 12:07
    norbert.s.

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    możesz uwspólnić masę w czujniku i iść na linię jednym przewodem,nic się nie stanie.
  • #15 18 Feb 2006 19:15
    krz220
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    to co możesz a nie musisz to są dwie różne sprawy.
  • #16 19 Feb 2006 22:50
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Helpful post? (0)
    Witam

    System alarmowy zakładasz w konkretnym celu,
    jego producenci na podstawie doświadczeń i lat praktyki starają
    się sprzedać optymalny produkt, który ma za zadanie chronić Twoje mieszkanie,
    System alarmowy jest tak dobry jak jego najsłabszy punkt - w Twoim przypadku mogą być to czujki...
    Pisanie na forum o bezużeteczności sabotażu czujek, jest przynajmniej niepoważne - jeżeli można założyć, że
    nikt podczas Twojej nieobecności lub obecności nie będzie "grzebał" w czujkach, to po co właściwie zakładac alarm???
    przecież może nikt się nie włamie....?
    System dwuparametryczny 2EOL - daje Tobie podwójną kontrolę nad linią, jest praktyczny i użyteczny.Głupi przykład:
    Monterzy instalują listwy przypodłogowe - o "trafieniu" w przewód wiesz momentalnie, w innym przypadku dowiedziałbyś się
    dopiero przy pierwszym zazbrojeniu alarmu - a może tak być przed samym wyjazdem na weekend ;)
    W sygnalizatorze możesz założyć rezystor 2,2k wejście oprogramowujesz jako EOL- a nie 1.1k.
    Pzdr
  • #17 20 Feb 2006 06:27
    krz220
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    dowiedz się do jakiego SA należy dom i jakie są wymogi 1.1k może być.Jak zamontujesz tego setki to będziesz miał troche inne podejscie do tematu i nie będziesz kładł tam przewodów gdzie mogą być kładzione listwy przypodłogowe.Od kiedy wyjścia programuje sie jako eol ,podłącz 1k izobacz czy cetrala będzie miała kontrolę prądową a potem naczytaj się intrukcji a najlepiej naucz się na pamięć.
  • #18 20 Feb 2006 09:05
    norbert.s.

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    krz220 wrote:
    to co możesz a nie musisz to są dwie różne sprawy.
    -przy lini dwuparametrycznej można iść trzema przewodami,nie wiem po co ten komentarz,sabotaż jest przecież wtedy również.

    Dodano po 6 [minuty]:

    a kontekstu rozumiem,że jest to alarm we własnym domu,więc raczej nikt tam nie będzie grzebał przy czujkach-co nie zmienia faktu,ze trzeba łączyć sabotaż,a jeżeli sygnalizator jest satelowski to zakładanie na wyjście out parametru 2.2k jest niepotrzebne.
  • #19 20 Feb 2006 10:09
    cyruss
    Level 30  
    Helpful post? (0)
    podstawowe błędy alarmowców:
    1. oszczędzanie przewodów - powinno być 2 żyły zasilanie, 2 żyły styk wyj., 2 żyły sabotaż, oczywiście na wejściu "24h". Inaczej pierwszy lepszy taryfiarz z dopałem CB wzbudzi Ci alarm. I wszystkie przewody powinny być gwiaździście do centrali, żadnych puszek czy łączówek na trasie.
    2. oczywiście opornik EOL (od End Of Line = koniec linii) ma być w czujce (a spotykałem firmy z koncesją montujące je w centrali)
    3. czujki PIR patrzące na okno, grzejnik, ścianę z kominem, wprost na drzwi wejściowe.
    4. pozostawienie włączonej LED w czujce (po włamaniu za taki błąd płaci instalator)
    5. żadna czujka nie patrzy na centralę albo na jakiś fragment widocznej trasy przewodów i można kombinować przy nich ile się chce
    6. brak sygnalizacji długotrwałego zaniku napięcia zasilającego
  • #20 20 Feb 2006 10:35
    norbert.s.

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    proszę o dokładniejsze wyjaśnienie roli cb i taryfiarza punkcie nr.1,punkt drugi to raczej stosujemy 2eol w czujniku a jedynie sabotaż sygnalizatorów jednoparametrycznie,punkt nr.3 to fajna teoria ponieważ nie zawsze da się idealnie ustawić czujkę[a co z kurtynami okiennymi np. mr-crt crow'a,są bezpośrednio na boku okna],a szczególnie po połozeniu kabli przez elektryka kładącego instalację elektryczną-aktualnie 6 na 10 robót,które robię ma już położoną instalację przez inwestora pod tynkiem i co proponujesz wycofać się ze zlecenia czy jeszcze raz kłaść instalację?,punkty 4,5,6 ok.
  • #21 20 Feb 2006 11:21
    cyruss
    Level 30  
    Helpful post? (0)
    odnośnie punktu 1 - puszczenie jedną żyłą masy zasilania czujki i masy wejścia centrali zwiększa wrażliwość na silne pole elektromagnet. sprawdzone na obiektach z postojem taxi pod oknami.
    Dawno już nie robię w tej dziedzinie, prawdę mówiąc nie wiem co to 2EOL czy jednoparametrycznie - w tamtych czasach dawało się jeden opornik parametryzujący na końcu linii, czasem 1k, czasem 10k zależy jaka centrala, a sabotaże wszystkie w szereg i opornik w ktorejś czujce, chyba że centrala miała dużo linii wej a czujek było mało. Byłbym wdzięczny za jakieś krótkie wyjaśnienie, co poszło do przodu w temacie.
    punkt 3 - napisałem niejasno. Chodzi mi o to że czujka tylko PIR oślepiona słońcem lub widząca ciepłe powietrze przy szybie daje fałszywe alarmy. Przy odrobinie wprawy idąc wprost na najprostszą czujkę tylko PIR można do niej podejść i nie pobudzić. Dlatego nie powinna być naprzeciw drzwi (mniejsza czułość), nad drzwiami czy nad oknem (dostęp od dołu), No ale po to są dwusystemowe i różne specjalistyczne (kurtyny) oraz głowa projektanta. Miałem też taki przypadek że co roku o tej samej porze padała jedna czujka - powodem było słońce odbite od szyb sąsiada i bardzo mocno świecące na nią przez kilka dni w roku.
    A co do kabli - elektryk kładzie je (a przynajmniej powinien) na podstawie jakiegoś - choćby na kolanie przez alarmowca narysowanego - projektu, bo ma prawo się na tym nie znać. Tylko że w realu robi to często bez projektu, bo tak u kogoś widział zrobione. A alarmowiec potem ma zgryz. To samo jest z domofonami. Tak bywa kiedy inwestor wydaje majątek na kafelki w łazience a oszczędza na fachowym projekcie.

    No i pamiętajmy że odpowiadamy na post laika w temacie, trzeba mu wjaśnić co zrobić i dlaczego tak a nie inaczej.
  • #22 20 Feb 2006 11:37
    norbert.s.

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    przy wejściach dwuparametrycznych obwód czujnika zamyka się dwoma parametrami 1.1k i masz wtedy kontrolę i lini i sabotażu.
  • #23 20 Feb 2006 11:52
    humek
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    Po co sie tu wypowiadac jesli sie nie wie co to jest np. 2EOL?Te wiadomosci które posiadasz w dzisiejszych czasach sa juz niewystarczajace! Technika idzie do przodu i niestety trzeba sie douczac cały czas.Teraz juz producenci "uodpornili" swoje wyroby na działanie silnych pól wysokiej czestotliwosci wiec rozdzielanie kabli nie jest potrzebne.Co do czujników aqua Satela działaja w swej klasie ok, trzeba je tylko nalezycie ustawić.to fakt ze pierwsze egzemplarze miały pewne braki ale producent je juz poprawił.Co do czułosci i prealarmu to reaguje ona wolniej ale jeszcze nie widziałem złodzieja który by mini kroczkami poruszając sie w tempie zółwia coś rabował!!?? jednoczesnie patrzył na czujnik czy go wzbudzi czy nie.niektóre z zaprezentowanych przez Was czujników są moze i "żwawsze" ale czy tez tak samo odporne na róznego typu zjawiska wywołujace "fałszywe alarmy" tego bym nie powiedział.Mysle ze zainstalowanie CA-6 i oprogramowanie jej wejsc jako 2EOL z czujnikami AQUA do domku wystarczy ale warto popracowac nad prawidłowym zainstalowaniem i REGULACJĄ wtedy osiagniesz żądany efekt.Jesli nie masz watpliwosci czy zadziała system zainstaluj w jakims punkcie inny czujnik np DSC lub OPTEXA który bedzie musiał "intruz " naruszyc jak wejdzie do domku (np w przedpokoju z którego sie wchodzi do wszystkich pomieszczen .Intruz przechodzac z pomieszczenia do pomieszczenia trafi na niego.To tylko taka moja propozycja .Uwazam ze mozesz sobie jeden z czujników podłaczyc i pobawic sie z jego prawidowym ustawieniem i sprawdzic jego reagowanie .Pamietaj ze wiazki czujników pir przecinasz w poprzeg wtedy najszybciej reaguja .
  • #24 20 Feb 2006 13:13
    cyruss
    Level 30  
    Helpful post? (0)
    W "moich" czasach na tę dzialalność nie była wymagana koncesja, centralki pochodziły głównie z USA (chyba z wyprzedaży...) + obudowa blaszana rodzimej produkcji i czujki PIR CROW chyba MH10. Najbardziej dawaly w d... od CB centralki z parametrem 10k, pewnie dlatego były tanie. Zacząłem się w tym babrać jak chyba każdy telefono - domofoniarz. A potem przyszły koncesje, rynek się skurczył a ja przeszedłem na drobną elektronikę, tzn różne dziwne prototypowe urządzonka.
    Czy dobrze rozumiem, wejście 2EOL rozróżnia cztery stany na dwóch drutach: zwarcie, przerwa, 1EOL, 2EOL? A po czym wiadomo czy to działa czujka czy sabotaż?


    No właśnie, najlepiej to podłączyć jedną czujkę pod zasilanie, obejrzeć wykresy z instrukcji, poeksperymentować co i gdzie widzi a co nie - potem ruszyć szarymi komórkami i już wiadomo gdzie je umieścić by ich złodziej nie "oślepił" zanim go zobaczą. Choć i tak 95% złodziei się w to nie bawi, szczyt finezji to odcięcie telefonu i pianka montażowa w "wyjcu" na zewnątrz.
  • #25 20 Feb 2006 13:28
    norbert.s.

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    w wypadku sabotażu centralka nie widzi żadnego parametru,a w wypadku naruszenia linii widzi 2.2k,w stanie stabilnym widzi 1.1k.
  • #26 20 Feb 2006 15:01
    krz220
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    jeżeli już wiemy co to 2eolnc to już sukces kolega piszący o podłączaniu aty zakłuceniowym ma rację u nas ci żył dostatek.Są różne talenty ostanio uruchamiałem system gdzie czas reakcji linii ustawiony był 2400ms,tak też można bo czujnik podtrzymuje 1s do2 s.Z niektórych postów wynika dużo teorii 0 praktyki.
  • #27 20 Feb 2006 15:50
    norbert.s.

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    osobiście przy niewielkich odległościach często podłączam 2eol na trzech przewodach,nie z powodu oszczędności a tylko dlatego,że mam większy porządek z kablami w centrali,nigdy nie miałem problemów z jakimiś fałszywymi odpaleniami od pola elektromagnetycznego i osobiscie w to nie bardzo wierzę,faktycznym problemem przy trzech przewodach może być jedynie przy większej odległości wzrost rezystancji przewodów.

    Dodano po 21 [minuty]:

    a sabotaż w sygnalizatorze to raczej nie tak,tu cytuję krz220: "Sabotaże syren owszem ale z opornikiem 2.2 lub 1.1 obojetnie w syrenie "-to nie jest obojętne,stosujemy tylko 2.2k jako linia eol.
  • #28 20 Feb 2006 17:45
    krz220
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    mi się wydaje że opornik nie jest parametrem na wyjściu a jedynie obciążeniem wyjscia .Ja jak nie mam2.2k to wpinam1.1 iwcale nie składam z dwóch żeby było akurat 2.2.Centrala zachowuje się normalnie bo ten opornik służy do tego żeby centrala wiedziała że jej nikt nie buchnął syreny.Jest podwójne zabezpieczenie sab i kontrola prądowa.
  • #29 20 Feb 2006 18:28
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Helpful post? (0)
    krz220 wrote:
    dowiedz się do jakiego SA należy dom i jakie są wymogi 1.1k może być.
    Jak zamontujesz tego setki to będziesz miał troche inne podejscie do tematu i nie będziesz kładł tam przewodów gdzie mogą być kładzione listwy przypodłogowe.
    Od kiedy wyjścia programuje sie jako eol ,podłącz 1k izobacz czy cetrala będzie miała kontrolę prądową a potem naczytaj się intrukcji a najlepiej naucz się na pamięć.



    Nie wiem, czy jesteś bez wyobraźni, czy przy tych "setkach" instalacji byłeś tylko "pomagierem" - przewody instalacji alarmowej prowadzi się także w pionach lub sprowadza do nich - chyba, że Ty na wszystkich budynkach przewody prowadzisz przez komin wentylacyjny albo na zewnątrz ? - czy teraz wyobraziłeś sobie jak na drodze listw przypodłogowych znalazł się przewód alarmowy? ;)

    cyt: "1.1k może być" - jeżeli nadal twierdzisz, że w sygnalizatorze do obwodu sabotażu można stosować zarówno 2,2k jak i 1,1k, to wybacz -ale Twoja wiedza na temat alarmów (bynajmniej Satelowskich) jest b. ograniczona - za wprowadzanie użytkowników elektrody w błąd powinieneś dostać ostrzeżenie.

    krz220 wrote:

    Od kiedy wyjścia programuje sie jako eol .....

    Nie wiem, czy jest to Twój błąd przy czytaniu mojego postu (pisałem "wejście") czy nie odróżniasz wejścia - o którym cały czas jest mowa- od wyjścia, które, jeżeli nie jest obciążone musi zostać zamknięte rezystorem służącym do kontroli (obecności) podłączonego urządzenia.
  • #30 20 Feb 2006 19:14
    krz220
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Kasprzyk może ty dajesz jakieś parametry na sab ja daję nc a pisząc o rezystorach miałem na myśli obciżenie prądowe .Tak naprawdę to w ciągu dnia wiercę i podaję sprzęt.Po południu jeżdzę na serwis różnego kalibru central .Ty wiesz swoje a ja swoje .Może i nie mam wiedzy ale naprawy trwają krótko i na temat tak twierdzą klienci gdy przyjeżdzam po magikach różnego kalibru .Czytaj dokładnie posty i sam sobie daj ostrzeżenie skoro ty ludzi wprowadzasz w błąd pisząc o bzdetnym oporniku na sab a o oporniku o który będzie upominać się centrala nie wspominasz a ja cały czas onim pisze.Odwracasz kota ogonem .
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products