Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


  Main Page -> Forum Index -> Stationary Security ->alarm w domu - jak podłączyć czujniki? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
ziomek12
Level 2
Location: gdańsk
Joined: 17 Feb 2006
Posts: 3
ziomek12
Level 2
Post#1 17 Feb 2006 19:13  Topic author   

alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


witam

Chce w domu zamontować alarm. Mam centralę satela CA-6 i 5 czujników ruchu aqua do każdego pomieszczenia. Ale nie wiem jak podłączyć czujniki. Nigdy tego nie robiłem. W instrukcji pisza ze mozna podłączyć na różne sposoby np.wejścia dwuparametryczne 2EOL, albo wejście jednoparametryczne EOL ( a nie wiem co to znaczy). Jak podłączyć alarm a jak sabotaż. Czy dać na oddzielne wejście w centrali sabotaż ze wszystkich czujek, manipulatora i centrali. czy sabotaż i alarm pod jedno wejście z kazdej czujki. Czy dam sam radę to zrobić. Proszę o radę.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jacq
Level 22
Location: Lublin
Joined: 13 Jul 2003
Posts: 439
Helped: 40
Post rating: 7
jacq
Level 22
Post#2 17 Feb 2006 19:56    

Re: alarm


najlepszym wyjściem jest 2eol, schemat znajdziesz w instrukcji instalatora centrali, z czujkami aqua daj sobie spokój jeśli robisz w miarę poważny system

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
nomad22
Level 16
Joined: 28 Jan 2006
Posts: 263
Helped: 3
Post rating: 1
nomad22
Level 16
Post#3 17 Feb 2006 20:21    

Re: alarm


Witam.
Tak popieram kolege , czujniki polaczyc 2eol co da Ci to iz po otworzeniu czujnika bedziesz miala alarm sabotazowy z okreslonej lini i oczywiscie zwykly alarm podczas czuwania alarmu.Co do czujek to pewnie kupiles jakis kaplet razem z czujnikami.Jak mozesz to je wywal i kup cos dobrego np.Encory 301 lub EV 80 Aritech.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
krz220
Level 12
Location: -
Joined: 17 Apr 2005
Posts: 105
Helped: 1
krz220
Level 12
Post#4 17 Feb 2006 20:50    

Re: alarm


to ma być instalacja w domu po co te wywal to dla potrzeb domowych nie musi być 2eolnc może być eol tak przewiduje fabryka.Gdyby to było zamówienie publiczne to tak ale do eksperymetów montój co masz,gdy będą problemy kup wystarczy PRO.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
albino
Level 24
Location: sieradz
Joined: 17 Feb 2005
Posts: 827
Helped: 78
Post rating: 1
albino
Level 24
Post#5 17 Feb 2006 20:50    

alarm


Tu znajdziesz instrukcje w pdf do CA 6,na samym koncu instrukcji masz opis jak podlaczac czujki(cztery opcje).Pozdrawiam.
http://www.satel.pl/produkty/instrukcje.php

Helpful post? + 0
Back to top
krz220
Level 12
Location: -
Joined: 17 Apr 2005
Posts: 105
Helped: 1
krz220
Level 12
Post#6 17 Feb 2006 21:10    

Re: alarm


w domu prywatnym odpuść sabotaże w czujnikach bo nikt ci w domu nie będzie robił kombinacji z czujnikami sami swoi obcych nie zostawisz bez nadzoru wyeliminujesz krańcówki z którymi różnie bywa.Sabotaże syren owszem ale z opornikiem 2.2 lub 1.1 obojetnie w syrenie .Pamiętaj o jednym najważniejsza jest jakość i iliość kabli .Rób antyzakłuceniowo tzn nie dawaj nic do masy w czujce , do masy ele w centrali -nie jest to samo będzie mniej siwych włosów i bardziej prostych na głoowie.Najlepiej 1 kabel od czujki do centrali.Kable zbędne też mąją znaczenie,ostatnio w wideofonie miałem ładne pierdzenie dzięki kabelkom które były w powietrzu .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Location: Gliwice
Joined: 18 Nov 2005
Posts: 7235
Helped: 688
Post rating: 58
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Post#7 18 Feb 2006 08:38    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


nomad22 wrote:
Witam.
Tak popieram kolege , czujniki polaczyc 2eol co da Ci to iz po otworzeniu czujnika bedziesz miala alarm sabotazowy z okreslonej lini i oczywiscie zwykly alarm podczas czuwania alarmu.Co do czujek to pewnie kupiles jakis kaplet razem z czujnikami.Jak mozesz to je wywal i kup cos dobrego np.Encory 301 lub EV 80 Aritech.
Pozdrawiam.
-jeżeli ev80 uważasz za "coś dobrego" to gratuluję poczucia humoru,zwykła chińszczyzna bez żadnej regulacji i surowa jak kartofel jedynym jej atutem jest to,że jest ładna[encore może trochę lepsza] więc może jednak niech lepiej pozostanie przy tych satelowskich aquach,które nie są aż takie złe[problemy występowały w czujkach z pierwszej fazy produkcji],w instrukcji czujki masz schematy połaczeń różnych konfiguracji.

Dodano po 23 [minuty]:

faktycznie ,tak jak napisano wyżej w konfiguracji dwuparametrycznej identyfikujesz miejsce sabotażu[i upierając się wystarczą 3 przewody na czujnik] a w jednoparametrycznej oraz nc masz po prostu pętlę lecącą przez elementy systemu.

Helpful post? + 0
Back to top
jacq
Level 22
Location: Lublin
Joined: 13 Jul 2003
Posts: 439
Helped: 40
Post rating: 7
jacq
Level 22
Post#8 18 Feb 2006 09:14    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


porównywanie encorów cyfrowych do aqua wydaje się conajmniej śmieszne, mam na myśli czułość i kąt widzenia. mimo że nie jestem małym facetem jeśli się uprę przejdę obok aqua niezauważony, wszystko dzięki "genialnej" funkcji prealarmu. jedyne wyjście to wyłączać leda. jak na mój gust agua jest po prostu zbyt tępa. prawdę mówiąc nawet takie małe tanie czujki rokoneta (nie znam modelu) są bardziej czułe od satelowskich.
pozdr

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Location: Gliwice
Joined: 18 Nov 2005
Posts: 7235
Helped: 688
Post rating: 58
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Post#9 18 Feb 2006 09:40    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


człowieku,ty chyba nie wiesz co piszesz,encore301 nie jest czujką cyfrową tylko analogową i nie zachwalam czujek aqua -cyfrowych zresztą[też nie cieszy mnie ten prealarm] tylko piszę,że nie są najgorsze i jeżeli ma je wymieniać na ev80 albo encory to nie ma sensu,poza tym można w aqua'ch podwyższyć czułość za pomocą zworki i to polepsza jej działanie.

Dodano po 2 [minuty]:

napisałem w nawiasie,że encore jest trochę lepsza i miałem okazję montować niejednokrotnie wszystkie trzy modele tych czujek.

Helpful post? + 0
Back to top
nomad22
Level 16
Joined: 28 Jan 2006
Posts: 263
Helped: 3
Post rating: 1
nomad22
Level 16
Post#10 18 Feb 2006 10:20    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


Nie proponij nikomu czujek satela bo sa do bani.Klient kjupi sobie takie a pozniej skakalem przed czujka i robilem pajacyki by zadzialala..:)
Co do czujek ev powiesilem ich juz okolo 400 i nie ma z nimi problemu.
A encory sa i analogowe i cyfrowe.

Helpful post? + 0
Back to top
bhtom
Level 34
Location: Tomaszów Mazowiecki
Joined: 23 Sep 2004
Posts: 2447
Helped: 254
Post rating: 48
bhtom
Level 34
Post#11 18 Feb 2006 10:26    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


Ja mam czujniki Aqua prawie 2 lata i jest ok. Reagują dobrze na ruch człowieka.
A co do prealarmu to ja w moich czujkach nie mam go. Jak działa ten prealarm?
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Location: Gliwice
Joined: 18 Nov 2005
Posts: 7235
Helped: 688
Post rating: 58
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Post#12 18 Feb 2006 10:26    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


cyfrowa jest 301d a nie 301 a to taka różnica jak aqua i aqua pro,trzeba pisać dokładniej.

Helpful post? + 0
Back to top
ziomek12
Level 2
Location: gdańsk
Joined: 17 Feb 2006
Posts: 3
ziomek12
Level 2
Post#13 18 Feb 2006 12:02  Topic author   

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


a jeśli mam czyjniki maksymalnie około 15 metrów od centrali toczy wykorzystać wspolną masę czy odzielną do zasilania i paremetru

Helpful post? + 0
Back to top
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Location: Gliwice
Joined: 18 Nov 2005
Posts: 7235
Helped: 688
Post rating: 58
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Post#14 18 Feb 2006 12:07    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


możesz uwspólnić masę w czujniku i iść na linię jednym przewodem,nic się nie stanie.

Helpful post? + 0
Back to top
krz220
Level 12
Location: -
Joined: 17 Apr 2005
Posts: 105
Helped: 1
krz220
Level 12
Post#15 18 Feb 2006 19:15    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


to co możesz a nie musisz to są dwie różne sprawy.

Helpful post? + 0
Back to top
kasprzyk
Level 38
Location: Chodzież
Joined: 04 Dec 2003
Posts: 5136
Helped: 315
Post rating: 81
kasprzyk
Level 38
Post#16 19 Feb 2006 22:50    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


Witam

System alarmowy zakładasz w konkretnym celu,
jego producenci na podstawie doświadczeń i lat praktyki starają
się sprzedać optymalny produkt, który ma za zadanie chronić Twoje mieszkanie,
System alarmowy jest tak dobry jak jego najsłabszy punkt - w Twoim przypadku mogą być to czujki...
Pisanie na forum o bezużeteczności sabotażu czujek, jest przynajmniej niepoważne - jeżeli można założyć, że
nikt podczas Twojej nieobecności lub obecności nie będzie "grzebał" w czujkach, to po co właściwie zakładac alarm???
przecież może nikt się nie włamie....?
System dwuparametryczny 2EOL - daje Tobie podwójną kontrolę nad linią, jest praktyczny i użyteczny.Głupi przykład:
Monterzy instalują listwy przypodłogowe - o "trafieniu" w przewód wiesz momentalnie, w innym przypadku dowiedziałbyś się
dopiero przy pierwszym zazbrojeniu alarmu - a może tak być przed samym wyjazdem na weekend ;)
W sygnalizatorze możesz założyć rezystor 2,2k wejście oprogramowujesz jako EOL- a nie 1.1k.
Pzdr

Helpful post? + 0
Back to top
krz220
Level 12
Location: -
Joined: 17 Apr 2005
Posts: 105
Helped: 1
krz220
Level 12
Post#17 20 Feb 2006 06:27    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


dowiedz się do jakiego SA należy dom i jakie są wymogi 1.1k może być.Jak zamontujesz tego setki to będziesz miał troche inne podejscie do tematu i nie będziesz kładł tam przewodów gdzie mogą być kładzione listwy przypodłogowe.Od kiedy wyjścia programuje sie jako eol ,podłącz 1k izobacz czy cetrala będzie miała kontrolę prądową a potem naczytaj się intrukcji a najlepiej naucz się na pamięć.

Helpful post? + 0
Back to top
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Location: Gliwice
Joined: 18 Nov 2005
Posts: 7235
Helped: 688
Post rating: 58
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Post#18 20 Feb 2006 09:05    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


krz220 wrote:
to co możesz a nie musisz to są dwie różne sprawy.
-przy lini dwuparametrycznej można iść trzema przewodami,nie wiem po co ten komentarz,sabotaż jest przecież wtedy również.

Dodano po 6 [minuty]:

a kontekstu rozumiem,że jest to alarm we własnym domu,więc raczej nikt tam nie będzie grzebał przy czujkach-co nie zmienia faktu,ze trzeba łączyć sabotaż,a jeżeli sygnalizator jest satelowski to zakładanie na wyjście out parametru 2.2k jest niepotrzebne.

Helpful post? + 0
Back to top
cyruss
Level 30
Location: Kraków - Przemyśl
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1214
Helped: 126
Post rating: 29
cyruss
Level 30
Post#19 20 Feb 2006 10:09    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


podstawowe błędy alarmowców:
1. oszczędzanie przewodów - powinno być 2 żyły zasilanie, 2 żyły styk wyj., 2 żyły sabotaż, oczywiście na wejściu "24h". Inaczej pierwszy lepszy taryfiarz z dopałem CB wzbudzi Ci alarm. I wszystkie przewody powinny być gwiaździście do centrali, żadnych puszek czy łączówek na trasie.
2. oczywiście opornik EOL (od End Of Line = koniec linii) ma być w czujce (a spotykałem firmy z koncesją montujące je w centrali)
3. czujki PIR patrzące na okno, grzejnik, ścianę z kominem, wprost na drzwi wejściowe.
4. pozostawienie włączonej LED w czujce (po włamaniu za taki błąd płaci instalator)
5. żadna czujka nie patrzy na centralę albo na jakiś fragment widocznej trasy przewodów i można kombinować przy nich ile się chce
6. brak sygnalizacji długotrwałego zaniku napięcia zasilającego

Helpful post? + 0
Back to top
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Location: Gliwice
Joined: 18 Nov 2005
Posts: 7235
Helped: 688
Post rating: 58
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Post#20 20 Feb 2006 10:35    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


proszę o dokładniejsze wyjaśnienie roli cb i taryfiarza punkcie nr.1,punkt drugi to raczej stosujemy 2eol w czujniku a jedynie sabotaż sygnalizatorów jednoparametrycznie,punkt nr.3 to fajna teoria ponieważ nie zawsze da się idealnie ustawić czujkę[a co z kurtynami okiennymi np. mr-crt crow'a,są bezpośrednio na boku okna],a szczególnie po połozeniu kabli przez elektryka kładącego instalację elektryczną-aktualnie 6 na 10 robót,które robię ma już położoną instalację przez inwestora pod tynkiem i co proponujesz wycofać się ze zlecenia czy jeszcze raz kłaść instalację?,punkty 4,5,6 ok.

Helpful post? + 0
Back to top
cyruss
Level 30
Location: Kraków - Przemyśl
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1214
Helped: 126
Post rating: 29
cyruss
Level 30
Post#21 20 Feb 2006 11:21    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


odnośnie punktu 1 - puszczenie jedną żyłą masy zasilania czujki i masy wejścia centrali zwiększa wrażliwość na silne pole elektromagnet. sprawdzone na obiektach z postojem taxi pod oknami.
Dawno już nie robię w tej dziedzinie, prawdę mówiąc nie wiem co to 2EOL czy jednoparametrycznie - w tamtych czasach dawało się jeden opornik parametryzujący na końcu linii, czasem 1k, czasem 10k zależy jaka centrala, a sabotaże wszystkie w szereg i opornik w ktorejś czujce, chyba że centrala miała dużo linii wej a czujek było mało. Byłbym wdzięczny za jakieś krótkie wyjaśnienie, co poszło do przodu w temacie.
punkt 3 - napisałem niejasno. Chodzi mi o to że czujka tylko PIR oślepiona słońcem lub widząca ciepłe powietrze przy szybie daje fałszywe alarmy. Przy odrobinie wprawy idąc wprost na najprostszą czujkę tylko PIR można do niej podejść i nie pobudzić. Dlatego nie powinna być naprzeciw drzwi (mniejsza czułość), nad drzwiami czy nad oknem (dostęp od dołu), No ale po to są dwusystemowe i różne specjalistyczne (kurtyny) oraz głowa projektanta. Miałem też taki przypadek że co roku o tej samej porze padała jedna czujka - powodem było słońce odbite od szyb sąsiada i bardzo mocno świecące na nią przez kilka dni w roku.
A co do kabli - elektryk kładzie je (a przynajmniej powinien) na podstawie jakiegoś - choćby na kolanie przez alarmowca narysowanego - projektu, bo ma prawo się na tym nie znać. Tylko że w realu robi to często bez projektu, bo tak u kogoś widział zrobione. A alarmowiec potem ma zgryz. To samo jest z domofonami. Tak bywa kiedy inwestor wydaje majątek na kafelki w łazience a oszczędza na fachowym projekcie.

No i pamiętajmy że odpowiadamy na post laika w temacie, trzeba mu wjaśnić co zrobić i dlaczego tak a nie inaczej.

Helpful post? + 0
Back to top
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Location: Gliwice
Joined: 18 Nov 2005
Posts: 7235
Helped: 688
Post rating: 58
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Post#22 20 Feb 2006 11:37    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


przy wejściach dwuparametrycznych obwód czujnika zamyka się dwoma parametrami 1.1k i masz wtedy kontrolę i lini i sabotażu.

Helpful post? + 0
Back to top
humek
Level 32
Location: Warszawa
Joined: 13 May 2004
Posts: 1534
Helped: 159
Post rating: 14
humek
Level 32
Post#23 20 Feb 2006 11:52    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


Po co sie tu wypowiadac jesli sie nie wie co to jest np. 2EOL?Te wiadomosci które posiadasz w dzisiejszych czasach sa juz niewystarczajace! Technika idzie do przodu i niestety trzeba sie douczac cały czas.Teraz juz producenci "uodpornili" swoje wyroby na działanie silnych pól wysokiej czestotliwosci wiec rozdzielanie kabli nie jest potrzebne.Co do czujników aqua Satela działaja w swej klasie ok, trzeba je tylko nalezycie ustawić.to fakt ze pierwsze egzemplarze miały pewne braki ale producent je juz poprawił.Co do czułosci i prealarmu to reaguje ona wolniej ale jeszcze nie widziałem złodzieja który by mini kroczkami poruszając sie w tempie zółwia coś rabował!!?? jednoczesnie patrzył na czujnik czy go wzbudzi czy nie.niektóre z zaprezentowanych przez Was czujników są moze i "żwawsze" ale czy tez tak samo odporne na róznego typu zjawiska wywołujace "fałszywe alarmy" tego bym nie powiedział.Mysle ze zainstalowanie CA-6 i oprogramowanie jej wejsc jako 2EOL z czujnikami AQUA do domku wystarczy ale warto popracowac nad prawidłowym zainstalowaniem i REGULACJĄ wtedy osiagniesz żądany efekt.Jesli nie masz watpliwosci czy zadziała system zainstaluj w jakims punkcie inny czujnik np DSC lub OPTEXA który bedzie musiał "intruz " naruszyc jak wejdzie do domku (np w przedpokoju z którego sie wchodzi do wszystkich pomieszczen .Intruz przechodzac z pomieszczenia do pomieszczenia trafi na niego.To tylko taka moja propozycja .Uwazam ze mozesz sobie jeden z czujników podłaczyc i pobawic sie z jego prawidowym ustawieniem i sprawdzic jego reagowanie .Pamietaj ze wiazki czujników pir przecinasz w poprzeg wtedy najszybciej reaguja .

Helpful post? + 0
Back to top
cyruss
Level 30
Location: Kraków - Przemyśl
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1214
Helped: 126
Post rating: 29
cyruss
Level 30
Post#24 20 Feb 2006 13:13    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


W "moich" czasach na tę dzialalność nie była wymagana koncesja, centralki pochodziły głównie z USA (chyba z wyprzedaży...) + obudowa blaszana rodzimej produkcji i czujki PIR CROW chyba MH10. Najbardziej dawaly w d... od CB centralki z parametrem 10k, pewnie dlatego były tanie. Zacząłem się w tym babrać jak chyba każdy telefono - domofoniarz. A potem przyszły koncesje, rynek się skurczył a ja przeszedłem na drobną elektronikę, tzn różne dziwne prototypowe urządzonka.
Czy dobrze rozumiem, wejście 2EOL rozróżnia cztery stany na dwóch drutach: zwarcie, przerwa, 1EOL, 2EOL? A po czym wiadomo czy to działa czujka czy sabotaż?


No właśnie, najlepiej to podłączyć jedną czujkę pod zasilanie, obejrzeć wykresy z instrukcji, poeksperymentować co i gdzie widzi a co nie - potem ruszyć szarymi komórkami i już wiadomo gdzie je umieścić by ich złodziej nie "oślepił" zanim go zobaczą. Choć i tak 95% złodziei się w to nie bawi, szczyt finezji to odcięcie telefonu i pianka montażowa w "wyjcu" na zewnątrz.

Helpful post? + 0
Back to top
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Location: Gliwice
Joined: 18 Nov 2005
Posts: 7235
Helped: 688
Post rating: 58
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Post#25 20 Feb 2006 13:28    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


w wypadku sabotażu centralka nie widzi żadnego parametru,a w wypadku naruszenia linii widzi 2.2k,w stanie stabilnym widzi 1.1k.

Helpful post? + 0
Back to top
krz220
Level 12
Location: -
Joined: 17 Apr 2005
Posts: 105
Helped: 1
krz220
Level 12
Post#26 20 Feb 2006 15:01    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


jeżeli już wiemy co to 2eolnc to już sukces kolega piszący o podłączaniu aty zakłuceniowym ma rację u nas ci żył dostatek.Są różne talenty ostanio uruchamiałem system gdzie czas reakcji linii ustawiony był 2400ms,tak też można bo czujnik podtrzymuje 1s do2 s.Z niektórych postów wynika dużo teorii 0 praktyki.

Helpful post? + 0
Back to top
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Location: Gliwice
Joined: 18 Nov 2005
Posts: 7235
Helped: 688
Post rating: 58
norbert.s.
Company Account
Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
Post#27 20 Feb 2006 15:50    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


osobiście przy niewielkich odległościach często podłączam 2eol na trzech przewodach,nie z powodu oszczędności a tylko dlatego,że mam większy porządek z kablami w centrali,nigdy nie miałem problemów z jakimiś fałszywymi odpaleniami od pola elektromagnetycznego i osobiscie w to nie bardzo wierzę,faktycznym problemem przy trzech przewodach może być jedynie przy większej odległości wzrost rezystancji przewodów.

Dodano po 21 [minuty]:

a sabotaż w sygnalizatorze to raczej nie tak,tu cytuję krz220: "Sabotaże syren owszem ale z opornikiem 2.2 lub 1.1 obojetnie w syrenie "-to nie jest obojętne,stosujemy tylko 2.2k jako linia eol.

Helpful post? + 0
Back to top
krz220
Level 12
Location: -
Joined: 17 Apr 2005
Posts: 105
Helped: 1
krz220
Level 12
Post#28 20 Feb 2006 17:45    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


mi się wydaje że opornik nie jest parametrem na wyjściu a jedynie obciążeniem wyjscia .Ja jak nie mam2.2k to wpinam1.1 iwcale nie składam z dwóch żeby było akurat 2.2.Centrala zachowuje się normalnie bo ten opornik służy do tego żeby centrala wiedziała że jej nikt nie buchnął syreny.Jest podwójne zabezpieczenie sab i kontrola prądowa.

Helpful post? + 0
Back to top
kasprzyk
Level 38
Location: Chodzież
Joined: 04 Dec 2003
Posts: 5136
Helped: 315
Post rating: 81
kasprzyk
Level 38
Post#29 20 Feb 2006 18:28    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


krz220 wrote:
dowiedz się do jakiego SA należy dom i jakie są wymogi 1.1k może być.
Jak zamontujesz tego setki to będziesz miał troche inne podejscie do tematu i nie będziesz kładł tam przewodów gdzie mogą być kładzione listwy przypodłogowe.
Od kiedy wyjścia programuje sie jako eol ,podłącz 1k izobacz czy cetrala będzie miała kontrolę prądową a potem naczytaj się intrukcji a najlepiej naucz się na pamięć.



Nie wiem, czy jesteś bez wyobraźni, czy przy tych "setkach" instalacji byłeś tylko "pomagierem" - przewody instalacji alarmowej prowadzi się także w pionach lub sprowadza do nich - chyba, że Ty na wszystkich budynkach przewody prowadzisz przez komin wentylacyjny albo na zewnątrz ? - czy teraz wyobraziłeś sobie jak na drodze listw przypodłogowych znalazł się przewód alarmowy? ;)

cyt: "1.1k może być" - jeżeli nadal twierdzisz, że w sygnalizatorze do obwodu sabotażu można stosować zarówno 2,2k jak i 1,1k, to wybacz -ale Twoja wiedza na temat alarmów (bynajmniej Satelowskich) jest b. ograniczona - za wprowadzanie użytkowników elektrody w błąd powinieneś dostać ostrzeżenie.

krz220 wrote:

Od kiedy wyjścia programuje sie jako eol .....

Nie wiem, czy jest to Twój błąd przy czytaniu mojego postu (pisałem "wejście") czy nie odróżniasz wejścia - o którym cały czas jest mowa- od wyjścia, które, jeżeli nie jest obciążone musi zostać zamknięte rezystorem służącym do kontroli (obecności) podłączonego urządzenia.

Helpful post? + 0
Back to top
krz220
Level 12
Location: -
Joined: 17 Apr 2005
Posts: 105
Helped: 1
krz220
Level 12
Post#30 20 Feb 2006 19:14    

Re: alarm w domu - jak podłączyć czujniki?


Kasprzyk może ty dajesz jakieś parametry na sab ja daję nc a pisząc o rezystorach miałem na myśli obciżenie prądowe .Tak naprawdę to w ciągu dnia wiercę i podaję sprzęt.Po południu jeżdzę na serwis różnego kalibru central .Ty wiesz swoje a ja swoje .Może i nie mam wiedzy ale naprawy trwają krótko i na temat tak twierdzą klienci gdy przyjeżdzam po magikach różnego kalibru .Czytaj dokładnie posty i sam sobie daj ostrzeżenie skoro ty ludzi wprowadzasz w błąd pisząc o bzdetnym oporniku na sab a o oporniku o który będzie upominać się centrala nie wspominasz a ja cały czas onim pisze.Odwracasz kota ogonem .

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> alarm w domu - jak podłączyć czujniki? 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to alarm w domu - jak podłączyć czujniki?

Alarm do domu - allegro do 200 zł. Bezprzewodowe czujniki. (19)
Jak podłączyć 3 czujniki w konfiguracji 2EOL (7)
Jak podłączyć czujniki zaniku fazy CZF2-BR (2)
Alarm w domu. Jak zaprogramować? (9)
Jak zrobić alarm w domu z wpisywaniem kodu? (8)
Alarm w garażu oddalonym od domu o 60m od domu (6)
Alarm w domu. Ciągle włącza się alarm z tej samej czujki. (7)
Jak podłączyć halogenki w domu ? (25)
Jak podłączyć kompresor w domu? (5)
3 rozdzielnice w domu jak podłączyć (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.135 seconds