FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Fornirowanie kolumn - metoda łatwa dla każdego.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Sound system and Acoustics -> Acoustics FAQ -> Fornirowanie kolumn - metoda łatwa dla każdego.
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#91 07 Jan 2010 18:40   

Re: Fornirowanie kolumn - metoda łatwa dla każdego.

Witam to jest lakier poliuretanowy utwardza sie poprzez reakcje chemiczną z wilgocią zawartą w powietrzu prawdopodobnie na skutek tej reakci drewno ciemniej w nie naturalny sposób. Ten lakier niema żadnego barwnika i jest bez barwny. Można nim polakierować szybę i nie zmieni sie znacznie jej przejrzystość.

Prawdo podobnie te grudki to jest kurz który sie przykleił w czasie schnięcia. Może lakierujesz w jakiejś szopie kotłowni może po lakierowaniu zaczołeś zamiatać podłogę albo ścieliłeś łóżko? Albo nie wytarłeś powierzchni z pyłu po matowaniu?

Malując pędzlem nie uzyska sie lustrzanego połysku. Po pędzlu zostają smugi minimalna nie równość. Pod światło widać którędy jechał pędzel. Pomaluj na próbę jakąś szybę zobaczysz jaki efekt da sie maksymalnie osiągnąć i czy cie zadowoli.

Jeśli masz za gęsty lakier to efekt końcowy też będzie gorszy. Można by rozcieńczyć lakier przeznaczony na ostatnią warstwę. Tylko nie jestem pewien czy sie rozcieńcza te lakiery. Jak kupowałem to zawsze był zadki jak przesłodzona herbata czyli akurat jak do pistoletu czyli dobrze.

Ile ci zostało lakieru?
Back to top

dawidus
Poziom 17
Poziom 17

Post#92 07 Jan 2010 22:31   

Dziękuję za bardzo rzeczową odpowiedź.
Lakieru zostało mi sporo ponad pół puszki czyli ok 3/4 litra.
Starałem się malować cieniutkie warstwy bo grubsze co prawda dają lepszy połysk ale robią się mało gładkie.
Lakieruję w domu w swoim pokoju ;) właśnie ze względu na wilgoć i niską temperaturę w garażu.
Ten lakier nie ma bardzo intensywnego zapachu, okno się otwiera na chwilę i już wietrzeje.
Rozcieńcza się go jakimś rozcieńczalnikiem eko-1.
Ma kosystencję coś jak taki syrop z brzoskwiń w puszce :) Nie wiem do czego porównać. Może też jak olej silnikowy (troszeczkę gęstszy).

Nie oczekuję cudów. Chcę aby powierzchnia była miła w dotyku. Nie cała płaska bo to jednak pędzel. Zależy mi na tym dlatego aby nie drzeć ścierek przy wycieraniu z kurzu i nie pokaleczyć się przy dotykaniu.
Nawet fajnie, że czuć pod ręką pociągnięcia pędzla bo jest uczucie jakby fornir był wypukły. Ma akurat taki wzór jaki pozostawia pędzel ;)

Próbowałem pasty automax lekko ściernej ale po pędzlu powierzchnia jest nierówna i mija się to z celem.
Za to pierścienie wypolerowały się bardzo dobrze (z połyskiem).

EDYTOWANY:

Zgodnie z Twoimi poradami pozamiatałem pokój i dzisiaj jadę z ostatnią warstwą lakieru. Kolumny wyglądają całkiem dobrze. Mam nadzieję że po ostatnim lakierowaniu będzie jeszcze lepiej.
Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc. Dzięki wam i mojej problematyczności, ktoś czytając ten temat może szybciej znajdzie odpowiedź na nurtującego go pytanie ;)
Fornirowanie kolumn - metoda łatwa dla każdego.
DODANO:
Przepraszam za kiepską jakość ale aparat nie najlepiszy ;)
Fornirowanie kolumn - metoda łatwa dla każdego. Fornirowanie kolumn - metoda łatwa dla każdego.
Back to top

żul
Poziom 15
Poziom 15

Post#93 11 Jan 2010 19:41   

Witam to już koniec?

Jeśli pasta jest ścierna to nie będzie polerować tylko rysować lipa jest taka pasta.

Konsystencja lakieru według twojego opisu mówi ze jest dobry i powinien sie dobrze rozpłynąć.

Są jeszcze te grudki? Tak sobie myślałem i ty może za mocno matowałeś papierem i przeszlifowałeś nałożony lakier i włókna drewna dostały znowu świeżego lakieru i sie podniosły. W wyniku tego zrobiła sie chropowata powierzchnia.
Back to top

dawidus
Poziom 17
Poziom 17

Post#94 13 Jan 2010 10:29   

Witam,
malowałem zgodnie z zaleceniami na puszce.
Nałożyłem 3 warstwy a przed czwartą zmatowiłem (tak jak na puszce) papierem 240.
Wyszło chropowato. to potem spróbowałem papierem 400 i jeszcze raz pomalowałem. To samo.
Dałem do pomalowania dziadkowi co już nie jedną rzecz w życiu malował i to samo.
Poczekam aż będzie sprawny pistolet i wtedy to poprawie.
Chyba, że ktoś ma dobrą radę.

Dodam jeszcze 3 fotki robione aparatem przy użyciu różnych trybów.
Jak widać połysk jest i to spory ;)
Fornirowanie kolumn - metoda łatwa dla każdego. Fornirowanie kolumn - metoda łatwa dla każdego. Fornirowanie kolumn - metoda łatwa dla każdego.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Sound system and Acoustics -> Acoustics FAQ -> Fornirowanie kolumn - metoda łatwa dla każdego.
Page 4 of 4 Go to page Previous  1, 2, 3, 4
Similar topics
Fornirowanie - ktora wybrac metode?? (4)
Fornirowanie poraz kolejny (3)
Fornirowanie - problem :( (8)
Fornirowanie kolumny. (1)
Fornirowanie (sposoby) (3)
fornirowanie (15)
Szukam artykułów z EiS. Nagłaśnianie dla każdego. (1)
Jaki wzmacniacz dla 4 kolumn. (6)
Ile Hz dla kolumn podłogowych,monitorow......? (2)
Wzmacniacz dla kolumn Altus 140 (3)

Page generation time: 0.21 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed