Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

kablówka UPC - wzmocnienie


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> kablówka UPC - wzmocnienie
Autor
Wiadomość
pawciupag
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Gru 2004
Posty: 37
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 19 Lut 2006 21:35   

kablówka UPC - wzmocnienie


Witam. Otóż mam taki problem. Posiadam telewizje kablową UPC. Na przewodzie mam trójnik, jeden przewód idzie do modemu (chello) a drugi przewód na drugi trójnik z którego wychodzą sygnały do TV oraz na karte TV do komputra. Niestety na komputerze obraz lekko śnieży (niezależnie od programu do obsługi tunera- karta Winfast 2000XP RM). Sprawdzałem na drugim komputerze z kartą Winfast TV deluxe i obraz jest podoby, natomiast ten komputer na innej kablówce odbiera super więc nie jest to wina sprzętu. Tak więc pozostaje kwestia sygnału kablówki. Sprawdziłem podłączenie bez trójników, bezpośrednio do kabla głównego ale obraz jest nadal lekko zaśnieżony. Czy mogę jakoś wzmocnić sygnał kablówki żeby obraz był lepszy. Może jakiś wzmacniacz indyidualny - nie znam się zupełnie na tym, co myślicie o takim wzmacniaczu:
http://www.dipol.com.pl/sklep/r85160.php?sid=05d1ad991df91ba
a może jakiś inny z tego sklepu.
Chciałbym choć trochę jeśli to możliwe wzmocnić sygnał tv, bo dużo nagrywam programów do szkoły i chciałbym by były lepszej jakości. Bardzo prosze o pomoc
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lut 2006 21:35   





Powrót do góry
   
sp8gsc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Sty 2004
Posty: 802

Post#2 19 Lut 2006 21:59   

Re: kablówka UPC - wzmocnienie


A czy te trojniki to robil ktos kto wie jak dzielic sygnal i czy sa tam uklady zachowujace dopasowanie opornosciowe. Jesli nie ma to sprawa jasna, Nie trzeba zadnego wzmacniacza tylko trzeba poprawic partacka robota bo przy niedopasowaniu opornosciowym znaczna czesc sygnalu (nawet do 50%) jest tlumiona. Tak wiec raz 50% a potem drugi raz 50% i juz niewiele zostaje.
Moza zastosowac wzmacniacz szerokopasmowy, ale wzmacniacz taki psuje ostrosc obrazu. Jesli potrzebna jest wysoka jakosc to nie ma jak antena satelitarna. Sygnal z kablowki jest marnej jakosci.
Powrót do góry
   
GREBSON
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Sty 2004
Posty: 320
Miasto: Lublin

Post#3 19 Lut 2006 22:10   

Re: kablówka UPC - wzmocnienie


Witam . Masz kolego wpięte po drodze dwa trójniki - dzielniki sygnału. Jak mnie pamięć nie myli każdy z nich zabiera 5-6dB sygnału. Jeżeli masz dwa po drodze to spadek jest w okolicach 12dB a to już może powodować śnieg na ekranie. Moim zdaniem powinieneś pogadać z dystrybutorem aby dał na kablu z 5-6 dB więcej i szum powinien zniknąć. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4480
Miasto: Wielkopolska

Post#4 19 Lut 2006 22:35   

Re: kablówka UPC - wzmocnienie


Witam

Jaki masz modem kablowy ?- spróbuj wejść na stronę i odczytać parametry Downstreamu - Receive Level
192.168.100.1 adres strony

Jeżeli instalcja jest poprawnie wykonana - pierwsze urządzenie to nie rozg tylko zwrotnica multimedialna - powinna stłumić około 2dB.

Niestety karty TV są dosyc "kapryśne" i poprawnie pracują przy wyższym sygnale lub konkretnym poziomie. Podstaw w miejsce kompa telewizor i napisz jaki tu masz obraz.

O ile jesteś pewny wszystkich połączeń i Twojego rozgałęźnika - pozostaje podstawienie wzmacniacza - bez obawy - na ostrości nie stracisz - system telewizji kablkowych opiera się w całości na wzmacniaczach połączonych w kaskadzie - czyli Ci na końcach nitki - mieliby same mleko ;) - nie jest tak źle - w poprawnie wykonanej sieci, na dobrym odbiorniku TV - musiałbyś się długo przyglądać, żeby określić czy program jest z satki czy kablówki.

Proponuje wzmacniacze Vectora - seria mikro - zdecydowanie sprawdzą się w Twojej instalacji - jednak ich dobór zależy od poziomu sygnału w miejscu toru RTV.- na odległość nie wskaże konkretnego modelu, żeby nie trafiać w "ciemno" powinieneś kupić z regulacją wzmocnienia i jeszcze lepiej korekcji.

Możesz także spróbowac "uderzyć" do monterów, może za małą flaszkę ;) się z nimi dogadasz. Jeżeli sygnał jest już zaszumony na wejściu do mieszkania - to ich obowiązkiem jest naprawienie tego. Sprawdź jak masz w umowie. przeważnie sygnał dostarczony powinien wystarczyć na 1 gniazdo + rozgałęzienie na drugi TV - niestety karta Tv może nie byc traktowana jak telewizor.
pzdr
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lut 2006 22:35   





Powrót do góry
   
pawciupag
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Gru 2004
Posty: 37
Miasto: Kraków

Post#5 Post autora tematu 20 Lut 2006 08:23   

Re: kablówka UPC - wzmocnienie


Trójniki są oryginalne, zakładane przez UPC. Pierwszy montowany na złączach zaciskanych przez monterów, drugi montowany na złączach skręcanych przeze mnie. Ale to nie jest istotne bo wcześniej napisałem, że opiąłem wszystkie trójniki i wpiąłem się z komputerem (kartą TV) bezpośrednio bez żadnych trójników pod przewód główny, który wchodzi z balkonu przez ścianę. Odbiór na telewizorze jest dobry.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lut 2006 08:23   





Powrót do góry
   
chaps
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 17 Gru 2003
Posty: 10

Post#6 18 Mar 2006 09:24   

Re: kablówka UPC - wzmocnienie


Trzeba pogadać z UPC aby dali Ci więcej sygnału, bo jeżeli podłączasz bezpośrednio kabel do kompa a i tak masz szumy na kompie a wstawisz wzmacniacz to też je wzmocnisz i nic to nie da.
Prawdopodobnie karta na kompie może wymagać wyższego poziomu sygnału niż TV.
Powrót do góry
   
cbshogun
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 143
Miasto: WROCŁAW

Post#7 18 Mar 2006 19:32   

kablówka UPC - wzmocnienie


Witam a jak wygląda sprawa odbioru na Tv w miejsce karty bo jezeli jest ok i nie ma problemów to karta telewizyjna potrzebuje dużego sygnału a i tak znając technikę podłczeń internetu w kablówce to śmię stwierdzic że daje sie full sygnał na mieszkanie aby modem pracował w granicach 45-55 dBuV i to jest poprawny sygnał podany na chatkę natomiast tak jak koledzy zasugerowali sprawdz na stronie modemu 192.168.100.1 jaki masz power level jak w tych granicach co napisałem to jest ok.Zajmuje sie montażami i instalacją internetu wraz z modemami w mieszkaniach abonentów w TK Vectra SA we Wrocławiu.Pozdrawiam cbshogun.
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4480
Miasto: Wielkopolska

Post#8 18 Mar 2006 19:50   

Re: kablówka UPC - wzmocnienie


Witam

Małe sprostowanie - sygnał dostarczony do mieszkania na gniazdku powinien mieć min: 57dBµV - kolega pomylił poziom upstremu (czyli kanału zwrotnego) odczytywany najczęściej jako Pover Level z downstream-em (Receive Level) - jego odczyt świadczy o poziomie sygnału telewizyjnego (dochodzącego do modemu).

Pzdr
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2006 19:50   





Powrót do góry
   
konserwatorMM
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 1

Post#9 25 Mar 2006 13:41   

Re: kablówka UPC - wzmocnienie


Witam
Z praktyki wiem ze karty tv najczesciej potrzebuja wiekszego poziomu RF,
otczyty dotyczace pracy modemu a wlasciwie tego co modem podaje nie sa wiarygodne. Gniazdo multimedialne czy jak wolisz zwrotnica pasmowa tez moze byc walnieta na rozgalezieniu TV, proponuje sprawdzic odbior na karcie po ominieciu w/w zwrotnicy(wystarczy złacze "F-F").:D
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> kablówka UPC - wzmocnienie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
kablówka-wzmocnienie sygnału-TV LCD (11)
Kablówka UPC z przewodu z internetem (5)
UPC internet i kablówka. Czy to możliwe? (1)
Kablówka UPC- zakłócenia i prąd na kablu. (3)
Kablówka z UPC + internet - modernizacja istniejącej sieci (10)
LG 32LH2000 - latające białe pasy, a kablówka UPC (7)
Philips 37PF5320/10 Flat TV - Nie wyszukuje wszytskich programów (kablówka UPC) (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS