Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna ->jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa) Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
jareks91
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Milówka
Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 567
Pomógł: 3
Ocena postów: 7
jareks91
Poziom 18
Post#1 21 Lut 2006 09:23  Autor tematu   

jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Witam,
mam taki problem.
Posiadam tuner comsat. JEst to analogówka. posiadam także silniczek przy antenie satelitarnej tak że mogę obracać anteną.
zgubiłem jednak jakimś cudem sygnał i nie mogę odbierać TVN. Czy mógby mi ktoś poradzić jak ustawić tą stacje??
i jeszcze jedno pytanie. Jak obrócić antene żeby ją dobrze ustawić jest jakiś poziom sygnału w którym kierunku ma być ta antena??
Tzn jak ustawić antene na astre ??
Czy jest możliwość odbioru innych stacji polskich jeśli mam obracaną tarcze z satelitarnej telewizji analogowej?
Prosze o odpowiedź
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zbyszq
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 284
Pomógł: 17
zbyszq
Poziom 16
Post#2 21 Lut 2006 18:36    

jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Na analogowej chyba tylko jeszcze TVN został, a co do TV4 i Polonii to nie jestem pewien.
Jak znajdę nowszą listę to napisze, a jak nie znajde to proponuję Ci kupić sobie najnoszy Tv Sat Magazyn, tam jest aktualna lista kanałów nadawanych analogowo, jest także lista kanałów nadawanych cyfrowo. Możesz także zajrzeć na stronę http://www.kingofsat.net/pl/ tam także jest lista kanałów.

Co do ustawienia anteny, polecam opis zamieszczony na stronie http://laki.dvhk.pl/faq/montaz_sat.htm i ogólną lektórę strony http://laki.dvhk.pl/ są tam wszystkie potrzebne informacje a także odnośniki do innych stron zwiazanych z tą tematyką.

Wydaje mi się że ten temat już był na forum poruszany więc zanim rozpoczniesz nowy temat poczytaj podpięte tematy i poszukaj na forum.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jareks91
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Milówka
Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 567
Pomógł: 3
Ocena postów: 7
jareks91
Poziom 18
Post#3 21 Lut 2006 22:44  Autor tematu   

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Prosze podajcie chociaż częstotliwość na jakiej nadaje sie TVN na satelicie analogowej.
z góry dziekuje
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
MATI555
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: ŚLĄSKIE
Dołączył: 18 Lut 2006
Posty: 18
Pomógł: 1
MATI555
Poziom 6
Post#4 21 Lut 2006 23:46    

jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


częstotliwość11.496GHz polaryzacja V fonia 7,02/7,20
na COMSAT-ach bez OSD (wyświetlanie na ekranie)
polaryzacja v widoczna jest na wyświetlaczu jak U
czestotliwość może być podana jako pośrednia w niektórych modelach
11.496-9.750(Lo)=1746
ustawienia konwrtera FULLBAND
LO pasmo dolne (tam gdzie TVN) 9.750 22kHZ OFF
pasmo górne 10.600 22kHz ON
V-13lub14V H-17 lub 18V
ustwienia są napisane tak aby można było wyko zystać do każdego comsata od mini zaczynając:D

Dodano po 23 [minuty]:

ASTRA 19.2 jest na lewo od HOD BIRD13 .
Jak widać jest to kąt 6 stopni .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jareks91
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Milówka
Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 567
Pomógł: 3
Ocena postów: 7
jareks91
Poziom 18
Post#5 21 Lut 2006 23:47  Autor tematu   

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


w swoim dekoderze mam takie ustawienia:

prog 013 FAV ---
Video: 11.496 V LT 00
NORM BW 1 K

Audio stereo NB
L 7.02 R 7.20
H MOD G 30

LNB 22K DSQ
1 --- 9.750 K - -

Jednak na tych ustawieniach nadal nie moge złapać TVN-u co może być nie tak??
Podobno sam "znikł" TVN jest to możliwe że sie konwerter uszkodził lub kabel?? jak łatwo sprawdzić że jest sygnał w kablu?? czy można jakoś sprawdzić czy tuner jest sprawny??
z góry dziekuje za pomoc
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MATI555
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: ŚLĄSKIE
Dołączył: 18 Lut 2006
Posty: 18
Pomógł: 1
MATI555
Poziom 6
Post#6 22 Lut 2006 00:15Pomocny post    

jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Ustawienia są prawidłowe (na tunerze). Na początek trzeba odkręcić złocze "F" przy konwenterze i sprawdzić czy między żyła główną a ekranem jest napięcie 13-14lub17-18V w zależności od polaryzacji (lubi być zwarcie lub przegnita żyła,lub też wyrwany kabel przy tunerze).Konwenter raczej nie ulega uszkodzeniu Wiatr lubi troche ruszyć czaszą.Jeżeli na twojej czaszy są opisane kąty pionowe to powinien być kąt 27-28 stopnia a kierunek prawie idealne południe

Dodano po 2 [minuty]:

Acha śnieg na czaszy też może zerwać sygnał

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wicki
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: wejherowo
Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 90
Pomógł: 4
Ocena postów: 1
wicki
Poziom 12
Post#7 22 Lut 2006 01:41Pomocny post    

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Na początek sprawdziłbym czy tuner Sat daje napięcie na konwerter obie polaryzacje tzn na wejsciu lnb powinno byc ok 13V lub ok 18V jesli nie ma to odb sat jest uszkodzony a jeśli jest to zasilanie mamy OK w drógiej kolejności sprawdzilbym kabel od odbiornika do konwertera a wiec wystarczy podłączyć kabel do tunera Sat i sprawdzic czy na drugim końcu tzn przy konwerterze jest napięcie jeśli nie ma to znaczy ze kabelek ma gdzies przerwe a jeśli jest to najprawdopodobniej czasza jest przestawiona. ustawiać czasze jeśli nie ma sie do tego przyrządu najlepiej jest patrząc na obraz z podłączonego odbiornika Sat. W odbiorniku powinien byc ustawiony kanal na którym napewno był zaprogramowany program np TVN bo inaczej nawet jak najedziesz na sygnal satelity to nie zauwazysz tego Patrząc na obraz kręcić minimalnie raz w prawo raz w lewo odchyły po kilka stopni jeśli nic nie wejdzie to skierować talerz o pare stopni w góre lub w dół i znów prawo lewo Czasza powinna patrzec na południe a dokładnie hotbird 13 st południowy wschód astra 19.2 st południowy wschód jesli nic nie złapiesz to znaczy ze mozesz miec uszkodzony konwerter ale to tez da sie sprawdzic patrząc na ekran odkręc wtyk F od konwertera i zobacz czy na ekranie zmienia sie snieg po odłączeniu konwertera powinien byc ciemniejszy i drobniejszy a z konwerterem powinien byc jasniejszy i dropy na ekranie powinny byc grubsze to taka rada ale sie sprawdza jeśli snieg nic sie nie zmienia i nic nie mozna ustawic to bedzie konwerter a tego raczej nie da sie naprawic niektóre idzie zrobic ale to rzadkość gdyby coś to pytac.
Pozdrawiam Wicki

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jareks91
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Milówka
Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 567
Pomógł: 3
Ocena postów: 7
jareks91
Poziom 18
Post#8 22 Lut 2006 23:36  Autor tematu   

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Bardzo dziękuje za informacje, okazało się że lód spadł z dachy na konwerter i sie przsunął w dół i dlatego nie odbierało. Jednak złamał mi tą rurke a antena jest wysoko wiec narazie daruje sobie naprawę tego.
Okazało sie jednak że odbieram TVN z naziemniej, jednak są lekki mrowce i niestety głos jest chropowaty. Czy można jakoś wzmocnić sygnał ze zwykłęj anteny naziemniej lub jak sobie z tym poradzić z góry dziekuje
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wicki
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: wejherowo
Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 90
Pomógł: 4
Ocena postów: 1
wicki
Poziom 12
Post#9 23 Lut 2006 01:06    

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Ta antenka jest napewno ze wzmacniaczem moze wystarczy kupić mocniejszą płytke (wzmacniacz) do anteny i najlepiej zasilacz regulowany to taki sam jaki jest przy wtyczce do tv tylko ma regulacje napięcia na wypadek gdyby sygnał był za silny i przesterowywałby inne programy ale na początek sprawdziłbym dokładnie ustawienie antenki.
Chociaż z tymi antenami jest różnie w jednym miejscu odbiera a pare metrów dalej nic ale jak chodzi to OK mozna spróbowac troche nia pokręcić.
Pozdro Wicki

Dodano po 4 [minuty]:

Acha jeszcze jedno jeśli masz wideo lub odtwarzacz to możesz przez nie sygnał puscić też troche wzmocni niewiele ale może starczy do pełnego szczęścia.

Pozdrawiam
Wicki

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
MATI555
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: ŚLĄSKIE
Dołączył: 18 Lut 2006
Posty: 18
Pomógł: 1
MATI555
Poziom 6
Post#10 23 Lut 2006 01:10    

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Nie wem skąd piszesz i jakie masz poziomy sygnału.Podejżewam że rozmawiamy o antenie szerokopasmowej. Sprawa wygląda tak:
1.wzmacniacz poprawia stosunek sygnału do szumu(na nasze jeżeli mamy
sygnał słaby i kabel wnosi nam szum to może się okazać że będzie zakłócał odbiór .Jeżeli ten sygnał z antenyt wzmocnimy 10 razy to kabel wniesie stały szum-poprzedni ale stosunek sygnału do szumu będzie lebszy i będą mniejsze zakłucenia na ekranie)
2. wzmacniacze które są sprzedawane ich wzmocnienie podawane jest w dwóch jednostkach chociaż podają sprzedawcy jako liczbe niemianowaną
i dla naszych potrzeb niech tak zostanie. Różnica między tymi jednostkami
wynosi 10x (100 (10)-450 (45))
3proponuje wzmacniacz z regulacja -wzmocnenie jego wacha się od 100 do180-200
4 zbyd duże wzmocnienie przy silnym sygnale powoduje popularnie nazywane przebcia któregoś kanału lub pasy
5 napisz dokładne szczgóły swojej anteny oraz jak odbierasz inne kanały
a coś podpowiem
6 moje tłumaczenie jest troche na chłopski rozum bo przy fachowych określeniach mało kto by coś zrozumiał z tego bełkotu:D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jareks91
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Milówka
Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 567
Pomógł: 3
Ocena postów: 7
jareks91
Poziom 18
Post#11 23 Lut 2006 21:07  Autor tematu   

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Witam,
Posiadam zwyklą antene koszykową , jest to standardowa antena naziemna. Ma ona wzmacniacz na antenie i zasilany jest ze zwykłego zasilacza nieregulowanego. Mieszkam w Gliwicach i co ciekawe np Polsat odbieram w jakości bardzo dobrej! TVP1 i TVP2 też w dobrej TVP3 w ciut gorszej a TVN w najgorszej...
No i jak sobie z tym poradzić dlaczego TVN najgorzej?? z innego przekaźnika nadawany czy jak?
CZy tutaj dodatkowy wzmacniacz coś da??
Lepiej go kupić czy może ma ktoś schemat aby zrobić na jakimś wzmacniaczu operacyjnym?
Prosze o dalsze wskazówki, z góry dziekuje

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MATI555
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: ŚLĄSKIE
Dołączył: 18 Lut 2006
Posty: 18
Pomógł: 1
MATI555
Poziom 6
Post#12 24 Lut 2006 00:08    

jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


wzmacniacza ne ma co robić za dużo zachodu
cena nowego to 10 zł a z regulacją 15 zł można pokusić sieę o większy do50% (na płytce pisze) ale wstrzymaj się a po mapie twoim opisie i lokalizacji podam ci więcej szczegółów tak apropos tak czułem że mieszkasz gdzieś niedaleko bo tu wieczny jest cyrk z sygnałem .Ja mieszkam koło Częstochowy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
RaV_20
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 22 Lut 2006
Posty: 67
Pomógł: 2
RaV_20
Poziom 11
Post#13 24 Lut 2006 21:45    

jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


możesz dołączyć drugą antenę kierunkową Yagi na dane pasmo i do tego kupić przedwzmacniacz kanałowy
. Takie wzmacniacze wzmacniają tylko wybrany kanał np 56 na którym nadaje dana stacja inne częstotliwości są tłumione i w ten sposób inne stacje nie zakłucają wybranej częstotliwości.Takie przedwzmacniacze sprzedaje firma Telmor.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
MATI555
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: ŚLĄSKIE
Dołączył: 18 Lut 2006
Posty: 18
Pomógł: 1
MATI555
Poziom 6
Post#14 25 Lut 2006 01:42    

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Na telegazecie TVN str105 znajduje się rozkład nadjników . Przy słabym sygnale można nie odebrać TXT dlatego podaje najbliższe nadajniki
KATOWICE kanał 32
KĘDZIERZYN kanał29
Opole kanał47
Częstochowa kanał 11
Nadajniki TVN są małej mocy o charakterze lokalnym (ok.40km od nadajnika. Nie wiem czy jest sens tworzenia systemu antenowego,alepodpowiem
1.W gre wchodzą tylko 2 pierwsze nadajniki
2. Ze względu na ukształtowanie terenu trzeba spawdzić sygnał z obu nad.
3.Albo zmeiamy wzmacnicz na większy max50%, albo dokładamy drugą antene najlepiej kierunkową .Jeżeli jesteśmy w kierunku z jakimś innym nadajnikiem musimy mieć wzmacniacz pasmowy(na dany kanał).Polskie najepsze są TELEMORY ale może być np:AXING
5. Obie anteny łączymy SPLITERE-m (sprawdzone nie trzeba zwrotnic)
6.Gdyby spliter zbyt mocno tłumił (bo to chińszczyzna) należy go przewinąć drutem Φ0,35
7. Antena szerekopasmowa widzi z kąta 60-90 stopni a kerunkowa np:UDA-YAGI widzi z kąta od kilkunastu do dwudziestu paru stopni
8.Można też zastosować wzmacnacz który ma rególacje w paśmie (coś jak korektor graficzny w audio) ale jego ceny zaczynają się od500zł wzwyż

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pieczara
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: rybnik
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 5
pieczara
Poziom 3
Post#15 26 Lut 2006 17:36    

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


ja na analogowce odbieralem pare polskich kanalow poza tym pelno niemieckich wloskich i francuskich

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zbyszq
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 284
Pomógł: 17
zbyszq
Poziom 16
Post#16 26 Lut 2006 20:00    

jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


wszyscy sie na cyfrówke przerzucili, ale kanałów za darmo nie jest dużo

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pelcbog
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Podlasie
Dołączył: 11 Lip 2002
Posty: 331
Pomógł: 2
pelcbog
Poziom 16
Post#17 26 Lut 2006 20:27    

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Czy ktoś coś wie o nadawaniu naziemnym TVN w okolicach Łomża Zambrów Ostrów Mazowiecka?Między Warszawą a Białymstokiem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Pomógł: 297
Ocena postów: 38
forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#18 26 Lut 2006 20:44    

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


Cytat:
odbieralem pare polskich kanalow
- a mozesz napisać jakie to kanały (plus z jakich satelitów i na jakich czestotliwościech). Bo ja z hota, astry tylko TVN mam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
MATI555
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: ŚLĄSKIE
Dołączył: 18 Lut 2006
Posty: 18
Pomógł: 1
MATI555
Poziom 6
Post#19 04 Mar 2006 00:54    

jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


1. nadajniki TVN maja charakter lokalny tzn. że zasięg wynosi ok30-40km
2.sieć nadajników znajduje się na teletekście (telegazecie ) TVN str.105
3.rozkłady kanałów drukowane są w satkurierze i to i owo

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zibski
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Lubsko
Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 10
zibski
Poziom 4
Post#20 23 Kwi 2008 10:48    

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


ja mam to samo pyt. zabrali sygnal czy co? moze ktos wie co sie dzieje z tym analogiem??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu
Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Pomógł: 297
Ocena postów: 38
forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#21 23 Kwi 2008 11:54    

Re: jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)


zibski napisał:
ja mam to samo pyt. zabrali sygnal czy co? moze ktos wie co sie dzieje z tym analogiem??
- nie "zabrali" :D, tylko przeznaczyli na telewizję cyfrową. Popraw pisownię.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna -> jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Odbiór cyfry+ bez anteny satelitarnej (7)
Sygnał z anteny satelitarnej - niby jest, a odbiór słaby (3)
SAT analogowa, jak ustawić czasze... (1)
Tv tunerem - jak podłączyć do anteny satelitarnej? (9)
Jak wzmocnić sygnał anteny satelitarnej? (15)
Jak rozdzielić sygnał z jednej anteny satelitarnej? (1)
Jak podłączyć drugi konwerter do anteny satelitarnej? (4)
Jak odbierać kanały TVP1, TVP2, TVN z anteny satelitarnej? (8)
2 anteny i zwrotnica. Jak ustawić anteny? (3)
Jak ustawić odbiór TVP Info (31)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS